Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιπολιτευτική... αμνησία

Τη νοημοσύνη των αγροτών προκαλεί ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλος, διαλαλώντας δεξιά και αριστερά ότι δεν πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ.

Δε νομίζουμε πως ο συγκεκριμένος κύριος και οι υπόλοιποι ιθύνοντες του ΠΑΣΟΚ ξέχασαν ότι αυτοί ήταν που επέβαλαν τα χαράτσια του ΟΣΔΕ μέσω της ΠΑΣΕΓΕΣ. Και σε σειρά Ερωτήσεων που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, για την επιβολή των χαρατσιών, οι απαντήσεις τους ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε... Τώρα που το ΠΑΣΟΚ είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει στην ίδια γραμμή πλεύσης, επιβάλλοντας τα χαράτσια του ΟΣΔΕ μέσω της πρασινογάλαζης διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ. Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα προκλητικής αντιπολιτευτικής υποκρισίας σε μια προκλητική κυβερνητική μεθόδευση. Το μόνο ξεκάθαρο είναι η θέση του ΚΚΕ, που εδώ χρόνια ζητάει να μην πληρώνουν οι αγρότες χαράτσια και το κόστος να το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Απασχόληση... με σταυρόλεξα

«Ιστορικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ για όλους τους νέους». Με αυτό τον πρωτοσέλιδο τίτλο πανηγύριζε ο προχτεσινός «Ελεύθερος Τύπος», ενώ δίπλα υπήρχε η φωτογραφία του Κ. Καραμανλή, μεταξύ των «25» και η λεζάντα σημείωνε: «Καραμανλής: Απορρίπτουμε το γαλλικό μοντέλο». Και χτες, θέλοντας - ίσως - να δώσει... χεροπιαστές αποδείξεις του πράγματος, σημείωνε στον πρωτοσέλιδο τίτλο του «ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 3.997 νέες θέσεις μονίμων - εποχικών», αναφερόμενος στις προσλήψεις όλου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, δήμους, νοσοκομεία, ιδρύματα, κλπ.), που «τρέχουν» για το 2006.

Με άλλα λόγια, σταγόνα στον ωκεανό των αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, αφού μόνον οι επίσημοι άνεργοι ξεπερνούν τις 500.000. Λογικά, επομένως, αναρωτιόμαστε, με τι η κυβέρνηση θα απασχολήσει και, μάλιστα, όλους τους νέους. Θα τους δίνουν άλυτα σταυρόλεξα, για να περνούν... δημιουργικά την ώρα τους; Πάντως, δημιουργία θέσεων πλήρους, σταθερής και με ανάλογα δικαιώματα εργασίας, εμείς δε βρήκαμε πουθενά στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ευρωένωσης...

«Ξεχνούν» τα μισά...

Γρηγοριάδης Κώστας

Για ολοκληρωτικό ξεπούλημα είχε την Εμπορική Τράπεζα - και όχι μόνον αυτή - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στον ίδιο δρόμο συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Κι αν αναρωτιέστε, γιατί να ιδιωτικοποιηθεί μια επιχείρηση, η οποία φέρνει σημαντικά κέρδη στον ιδιοκτήτη της (δημόσιο), η απάντηση είναι απλή: Οι εγχώριοι και ακόμη περισσότερο οι ξένοι κεφαλαιοκράτες έχουν τεράστια κέρδη, που ψάχνουν μανιωδώς ευκαιρίες, για να «ζωντανέψουν», ως άλλοι βρικόλακες, εκμεταλλευόμενα την εργατική δύναμη και φέρνοντας στους ιδιοκτήτες τους ακόμη περισσότερη δύναμη και κέρδη. Ολα τ' άλλα είναι απλώς προσχήματα.

Μια αγοραπωλησία, όμως, δεν είναι απλό πράγμα. Πόσο μάλλον, η αγοραπωλησία μιας ολόκληρης τράπεζας. Πρέπει να εκπληρώνονται μια σειρά παράγοντες και, κυρίως, το προς πώληση αντικείμενο, να είναι απαλλαγμένο από «βάρη» και πανέτοιμο να αποφέρει μεγάλα κέρδη στο νέο ιδιοκτήτη του. Αλλιώς, γιατί να το αγοράσει; Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ άνοιξαν το δρόμο (πώληση μέρους των μετοχών, «εθελούσιες αποχωρήσεις», εφαρμογή μερικής απασχόλησης, απαλλαγή της τράπεζας από ζημιογόνα χαρτοφυλάκια και φόρτωμά τους στον κρατικό προϋπολογισμό - δηλαδή, στο λαό - νόμος Ρέππα για το ασφαλιστικό πρόβλημα γενικά και των τραπεζοϋπαλλήλων ειδικά, κλπ., κλπ.). Κι επειδή, όλ' αυτά δεν έφταναν, συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ στην ίδια ακριβώς πολιτική και λογική. Τώρα, έφτασε πλέον ο κόμπος στο χτένι και η ολοκληρωτική πώληση της τράπεζας έχει προγραμματιστεί για το τρέχον έτος. Αυτή είναι η αλήθεια, για την περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας κι ας «ξεχνάνε» μερικοί τα μισά...

Το «έλλειμμα»...

Κι αν θέλετε άλλη μια απόδειξη για όσα αναφέρονται στο προηγούμενο σχόλιο, ορίστε τι δήλωσε με μεγάλη σαφήνεια και περίσσιο θράσος ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Κωστόπουλος, προχτές, στο ραδιόφωνο του «Αλφα»: «Υπήρχε ένα συσσωρευτικό έλλειμμα στην Εμπορική Τράπεζα, το οποίο αν παρουσιαζόταν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα η τράπεζα θα ήταν αφερέγγυα και δε θα μπορούσε να επιβιώσει... Η τροπολογία προς αυτή την κατεύθυνση πάει, να σωθεί η τράπεζα...».

Βέβαια, όταν ο αρμόδιος γενικός γραμματέας μιλά για «έλλειμμα», εννοεί τις πολύχρονες υποχρεώσεις της τράπεζας προς το Ταμείο των υπαλλήλων της και όχι τα τεράστια κέρδη που έχουν «τσεπώσει» οι όποιοι μεγαλομέτοχοί της. Τώρα, με τις πλάτες της κυβέρνησης, οι τραπεζίτες δηλώνουν απλώς ότι δε θέλουν να πληρώσουν αυτές τις υποχρεώσεις. Κάνοντας λοιπόν το χατίρι στους τελευταίους, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους τραπεζοϋπαλλήλους να εργαστούν περισσότερα χρόνια - μέχρι και 15 για τις γυναίκες με ανήλικο παιδί - και τους μειώνει τις συντάξεις. Και ας ισχυρίζεται ο κ. Κωστόπουλος ότι δε θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πράγματι, η κυβέρνηση δεν καταργεί κανένα δικαίωμα, για τον απλούστατο λόγο ότι στην πολιτική και τη λογική της δεν υφίσταται ο όρος «εργατικό δικαίωμα».

Τα ενεργειακά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ πίσω - ως χώρα - στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές κατά τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, που ετοιμάζει και σχετικό νομοσχέδιο. Ισως να βρει την απάντηση στο «γιατί», αν μπει στον κόπο να μας πει πόσες δημόσιες επενδύσεις έγιναν γι' αυτό στις περασμένες δεκαετίες.

Ομως αλλού το πάει το υπουργείο Ανάπτυξης και ουδόλως ενδιαφέρεται για την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας και την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Στους ιδιώτες το πάει...

Γιατί αυτοί θα «επενδύσουν» και, μάλιστα, στα σίγουρα, μια και ό,τι παράγουν είναι υποχρεωμένη να το αγοράζει η ΔΕΗ. Χώρια, τις παχυλές κρατικές επιδοτήσεις που θα πάρουν.

Αλλωστε, αν τους ενδιέφερε στοιχειωδώς τους νυν κυβερνώντες, όπως και τους προηγούμενους, ο ενεργειακός σχεδιασμός, τότε δε θα είχαμε τα φαινόμενα που χαρακτήρισαν αυτό το χειμώνα, με νησιά και περιοχές ολόκληρες να μένουν χωρίς ρεύμα.

Πάντως, τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα ούτε λίγο ούτε πολύ ο Δ. Σιούφας τις εξήγγειλε. Οταν λέει ότι θα ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στη ΔΕΗ από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, όλοι καταλαβαίνουμε τι θα γίνει.

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ κάποιος να διαφωνεί από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για την περίφημη τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Κι έτσι βρέθηκε διαφωνών ο βουλευτής της Γιάννης Μανώλης, με τον Θ. Ρουσόπουλο να λέει ότι η κυβέρνηση σέβεται την άποψή του.

Το ...κόλπο άλλωστε είναι γνωστό από το παρελθόν και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι «διαφωνούντες» (πλην όμως στηρίζοντες πάντα την κυβέρνηση) είναι πολύ καλό μέσο για τη διατήρηση του «δημοκρατικού» και «φιλολαϊκού» προφίλ των κομμάτων του δικομματισμού.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και η «αντιπολιτευτική» τακτική του ΠΑΣΟΚ. Είναι «ανεφάρμοστη» νομικά η τροπολογία όπως είπαν χτες οι βουλευτές του. Λες και αυτό είναι το πρόβλημα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Τους έχουμε εμπιστοσύνη πάντως. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούν να φτιάξουν μια τροπολογία που να μειώνει συντάξεις και να αυξάνει όρια ηλικίας και ταυτόχρονα να είναι «εφαρμόσιμη». Το 'χουν αποδείξει στο παρελθόν.

Πρωτεργάτρια της μαφίας...

Παρά την ηχηρή πολιτική ήττα - ράπισμα, που υπέστη την Κυριακή η παράταξη που έφερε εις πέρας τη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία - με αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη διαμέσου ενός δαιδαλώδους δικτύου ιδρυμάτων, οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων - η 46χρονη Γιούλια Τιμοσένκο, που έχει το παρατσούκλι «εκατομμυριούχος επαναστάτρια»(!!!) εμφανίζεται ως ο «ρυθμιστής» των μετεκλογικών εξελίξεων στην χώρα.

Ποια είναι αυτή η κυρία, που υπήρξε βασική ατραξιόν της αντιπολίτευσης; Πρόκειται για μια ανελέητη υπερασπίστρια των συμφερόντων της νεόκοπης, αγρίως διεφθαρμένης, ουκρανικής αστικής τάξης. Σύζυγος του Αλεξάντρ Τιμοσένκο, ενός από τους αδίστακτους ολιγάρχες της χώρας, ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς μετάλλου, πτυχιούχος της οικονομικής σχολής του πανεπιστημίου Ντνιπροπετρόφ και συγγραφέας περίπου 50 συγγραμμάτων, μεσαίο στέλεχος του κρατικού μηχανισμού πριν από την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Ουκρανία, η Τιμοσένκο έδειξε να μεταπηδά πολύ άνετα στον αχαλίνωτο καπιταλισμό, συμμετέχοντας στη μεγάλη ληστεία της λαϊκής περιουσίας. Στα 35 της, ανέλαβε πρόεδρος της «United Energy Systems», της ιδιωτικής εταιρίας που έγινε ο βασικός εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου.

Από εκείνη την εποχή, της έμεινε το προσωνύμιο «πριγκίπισσα του φυσικού αερίου» και, από εκείνη την εποχή επίσης, την καταδιώκουν σκάνδαλα διαφθοράς: Ανάμεσα σε άλλα, είχε κατηγορηθεί ότι δωροδόκησε Ρώσους κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε να αποσυρθούν οι περισσότερες διώξεις και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος της μετά την επικράτηση της «πορτοκαλί» παράταξης.

Η Τιμοσένκο δεν είναι καινούρια στην πολιτική - - υπήρξε, εξάλλου, αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Λέονιντ Κούτσμα, στην ανατροπή του οποίου αποσκοπούσε η λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση». Από τα δικά της χείλη, η κατηγορία εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ότι ο πρώην πρωθυπουργός - επίσης πρώην στέλεχος της βιομηχανίας - που είχε φυλακιστεί για σύντομο χρονικό διάστημα είναι «εγκληματίας», ακούγεται κωμική, και οι κορόνες της περί «καταπολέμησης της διαφθοράς» τραγελαφικές.

Το βασικό θέλγητρο της Τιμοσένκο για τις ΗΠΑ και την ΕΕ, πάντως, είναι η συνεπής αντιρωσική της στάση. Η καλολαδωμένη μηχανή προπαγάνδας, που έστησε η Τιμοσένκο με τα άφθονα χρήματα που διαθέτει, της απέφερε ποσοστό 23% στις εκλογές της Κυριακής και τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί αφ' υψηλού τη συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Την ώρα που η Τιμοσένκο ανησυχεί για τα επόμενα οφίτσια που θα καταλάβει και το πώς τα πάει η κόρη της στις σπουδές της στο London School of Economics, ο λαός της Ουκρανίας στενάζει κάτω από όλο και πιο σκληρές συνθήκες. Το ΑΕΠ υπέστη καθίζηση το 2005, η φτώχεια και η ανεργία έκαναν θραύση μαζί με τον πιο άγριο αντικομμουνισμό.

Αυτή, λοιπόν, η αρχιμαφιόζα είναι η εκλεκτή «ωραία Γιούλια» ορισμένων ελληνικών εφημερίδων, που, με τα χτεσινά πρωτοσέλιδά τους, την πολυδιαφημίζουν, αποκρύπτοντας τα παραπάνω στοιχεία. Να χαίρονται το ίνδαλμά τους...


Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ

Αξιος συνεχιστής...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην πραγματικότητα, οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ στο λαό ήταν ψίχουλα. Για παράδειγμα, μια από τις υποσχέσεις της στους αγρότες ήταν ότι, ερχόμενη στην κυβέρνηση, θα φροντίσει να μην καθυστερούν οι επιδοτήσεις. Αλλά κι αυτή έμεινε στα χαρτιά. Το αντιλαμβάνονται, αυτό το διάστημα, οι κτηνοτρόφοι, που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην αποπληρωμή των επιδοτήσεων που δικαιούνται για τα «επιλέξιμα».

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στον εμπαιγμό του αγροτικού κόσμου. Κι όσοι την ψήφισαν ελπίζοντας σε «καλύτερες μέρες» το'χουν μετανιώσει πικρά. Αυτό δείχνει και η μεγάλη πολιτική δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης, που εντείνεται στην ύπαιθρο. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή δε φτάνει για να «προβληματίσει» τους κυβερνώντες, που είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την αντιαγροτική επίθεση για να φτάσουν πιο γρήγορα στο στόχο του μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Χρειάζεται, λοιπόν, οι μικρομεσαίοι αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους σε συμπαράταξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα και με προοπτική την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, που προϋποθέτει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι ερχόμενες τοπικές εκλογές δίνουν μια καλή ευκαιρία για ένα πρώτο, σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμα περιμένουν...

Ακόμα δεν έχουν λάβει το επίδομα ενοικίου του 2004 από τον ΟΕΚ εκατοντάδες δικαιούχοι του στο Νομό Κέρκυρας. Και να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για εργαζόμενους και συνταξιούχους με πολύ χαμηλό εισόδημα. Οπως καταγγέλλουν, αν και υπέβαλαν κανονικά από τον προηγούμενο Ιούλη τις αιτήσεις τους, μέχρι τώρα «ούτε γράμμα ούτε γραφή», που λέει και ο λαός μας. Οι αιτίες γνωστές. Στην υπηρεσία του ΟΕΚ της Κέρκυρας εργάζονται μόνο τρεις υπάλληλοι, που είναι υποχρεωμένοι να διεκπεραιώνουν χιλιάδες υποθέσεις, όχι μόνο για τα επιδόματα, αλλά και για τα δάνεια απόκτησης κατοικίας κλπ. Ακόμα και όταν ο ΟΕΚ στην Κέρκυρα προωθήσει τις αιτήσεις, αυτές πρέπει να περάσουν από τις «συμπληγάδες» των κεντρικών υπηρεσιών στην Αθήνα, με τα γνωστά προβλήματα στη μηχανοργάνωση... Δε φτάνει που η κυβέρνηση έτσι και αλλιώς δίνει ψίχουλα, ταλαιπωρεί χιλιάδες δικαιούχους, καθυστερώντας να αποδώσει και αυτά τα ελάχιστα. Αλλά βλέπεις η κυβέρνηση ασχολείται με τις «μεταρρυθμίσεις», πού να βρεθεί χρόνος να κάνει προσλήψεις..!

«Εξπρές Σαπάκι»

Το αλιεύσαμε στον κυριακάτικο Τύπο: Η «BLUE STAR Ναυτιλιακή» πούλησε ένα ταχύπλοό της, οι δε «ΑΝΕΚ», «ΝΕΛ» και «GA FERRIES» του Γ. Αγούδημου αναμένουν την επέκταση της εφαρμογής της Συνθήκης της Στοκχόλμης, η οποία επιτρέπει τη λειτουργία πλοίων που έχουν συμπληρώσει και πάνω από 35 χρόνια στις θάλασσες. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση - στη λογική της ΕΕ και όσων αποδέχονται το «μονόδρομό» της - αποφάσισε την «απελευθέρωση» (βλ. νέα αύξηση) και των ναύλων της τρίτης θέσης και, μάλιστα, πριν το Πάσχα, για να χαρίσει νέα υπερκέρδη στους εφοπλιστές.

Επειδή, λοιπόν, δεν πρόκειται να δείτε στις τηλεοράσεις, ούτε μεγαλομεσάζοντες αγροτικών προϊόντων, ούτε Γεωργιάδηδες της ΝΔ, ούτε Στρατάκηδες του ΠΑΣΟΚ, να φωνασκούν για τα χάλια των βαποριών και τις τιμές των εισιτηρίων, να 'στε γεροί και δυνατοί, εξοπλισμένοι με υπομονή και γεμάτο πορτοφόλι, έτοιμοι για... επικίνδυνες αποστολές στη «Βρωμίλντα», την «Εμετούλα» και κάθε άλλο «Εξπρές Σαπάκι». Και να θυμηθείτε όλ' αυτά, στην επόμενη απεργία των ναυτεργατών, συμπαρατασσόμενοι στο αίτημά τους για ασφαλή, σύγχρονη και επαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους. Στο κάτω κάτω της γραφής, γι' αυτό εφευρέθηκαν τα καράβια. Οχι, για να συσσωρεύουν τεράστια κέρδη οι εφοπλιστές..

Η ... ανακάλυψη

«Ψηφίζει ...Σημίτη ο Αλογοσκούφης!» έλεγαν από την πρώτη τους σελίδα τα προχτεσινά «Νέα», ενώ στο σχετικό ρεπορτάζ της εσωτερικής σελίδας ο τίτλος και ο υπότιτλος σημείωναν: «Εγκώμιο στην πολιτική Σημίτη» - «Συνεργάτες του Αλογοσκούφη υμνούν την περίοδο 1996 - 2002, ενώ εκείνος μιλά για πολιτική απάτη». Αν αναρωτιέστε περί τίνος πράγματος μιλάνε, σας πληροφορούμε ότι πρόκειται για επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013» και στο οποίο αναφέρονται διάφορες θετικές εκτιμήσεις για την οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Σημίτη.

Το γεγονός, βέβαια, δεν είναι καθόλου περίεργο. Αλλωστε, την ίδια πολιτική έχουν, όπως δείχνει και η πράξη πλέον. Και μπορεί, να τσακώνονται σαν κοκόρια στα τηλεοπτικά «παράθυρα», αλλά αυτό γίνεται για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους. Κατά τα άλλα, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, πάντα στην ίδια πολιτική κατεύθυνση και λογική, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Αναρωτιόμαστε, όμως, γιατί πανηγυρίζουν τα «Νέα» με την ...ανακάλυψή τους. Το γεγονός ότι ο Αλογοσκούφης ψηφίζει ...Σημίτη, δεν αποτελεί άλλον ένα λόγο για να τους γυρίσουν την πλάτη οι εργαζόμενοι;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ωρα συμπερασμάτων και δράσης

Μέρα με τη μέρα φουντώνει η δυσαρέσκεια των λαϊκών μαζών για την εφαρμοζόμενη πολιτική. Η διαρκής όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων και η επιδείνωση της κατάστασης των λαϊκών νοικοκυριών δημιουργούν την αίσθηση ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι χειρότερη από την προηγούμενη». Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει τα «επόμενα βήματα» στην αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που με τη σειρά τους είχαν πάρει τη σκυτάλη από κυβερνήσεις της ΝΔ...

Ο νόμος, παραδείγματος χάρη, για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων που ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι παρά «συμπλήρωμα» του νόμου Ρέππα που ψήφισε το 2002 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ο «γαλάζιος» νόμος για τις εργασιακές σχέσεις («ελαστικό 8ωρο» και κατάργηση των υπερωριών, υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων κ.ο.κ.), δεν είναι παρά συνέχεια των «πράσινων» Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης με τα οποία άνοιξε ο δρόμος για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Το όραμα των «απασχολήσιμων» του Κ. Σημίτη και των ανασφάλιστων νέων του Γ. Παπανδρέου αποτελούν πλέον την εφιαλτική πραγματικότητα, που διαμόρφωσαν από κοινού οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κινούμενες σταθερά στο πλαίσιο των στρατηγικών «ευελιξίας» και «ποικιλίας μορφών απασχόλησης» που συστήνει η ΕΕ. Παρομοίως από κοινού εργάστηκαν για την απαξίωση της δημόσιας Υείας και Παιδείας μετατρέποντάς τες σε εμπόρευμα απρόσιτο για τους «μη έχοντες». Το ίδιο ισχύει και για την αιώνια λιτότητα στην οποία έχουν καταδικάσει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, την απελευθέρωση των τιμών και την ακρίβεια, τις ασταμάτητες φοροεπιδρομές και την φοροαφαίμαξη των γνωστών υποζυγίων, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, την καταστροφή του περιβάλλοντος... Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Η πραγματικότητα «κραυγάζει» από μόνη της. Αν κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη, αυτή δείχνει περίτρανα ότι τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων όχι μόνο δε λύνονται με την εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά οξύνονται. Δεκαετίες τώρα οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις σε αγαστή συνεργασία και σε εναλλασσόμενους ρόλους, ξηλώνουν συστηματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού και οδηγούν στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών μαζών. Οι ατέλειωτες και θορυβώδεις ψευτοαντιπολιτευτικές κορόνες τους, ποτέ δεν άλλαξαν τα πράγματα προς το καλύτερο για τους «από κάτω». Αντίθετα ήταν, εκτός των άλλων, το απαραίτητο προπέτασμα καπνού στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Οι διαπιστώσεις και οι επισημάνσεις, χιλιοειπωμένες είναι αλήθεια, πλέον δεν αρκούν. Είναι καιρός για πολιτικά συμπεράσματα και κυρίως για κρίσιμες αποφάσεις για τη ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Ευτυχώς υπάρχει εναλλακτική λύση. Είναι αυτή που εκφράζει το ΚΚΕ: Μακριά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, κοινή δράση εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολουμένων για τη λαϊκή αντεπίθεση, το λαϊκό Μέτωπο και τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ