Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ... ταγκό του Ασφαλιστικού

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε ταγκό για δύο γύρους από την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εξελίχτηκε η ημερίδα για το Ασφαλιστικό που διοργάνωσε ο σύλλογος των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική. Οι μεν της ΝΔ Ζαγορίτης και Τσιτουρίδης, επαναλαμβάνοντας συνεχώς το πρόβλημα της βιωσιμότητας που κατ' αυτούς έχει το σύστημα, δεσμεύονταν ότι πρώτιστο καθήκον είναι η εφαρμογή της ισχύουσας αντιασφαλιστικής νομοθεσίας. Οι δε του ΠΑΣΟΚ, Διαμαντοπούλου και Πρωτόπαππας, κινδυνολογούσαν με το δημογραφικό και ζητούσαν επίμονα την εφαρμογή του νόμου 3029 (Νόμος Ρέππα), γιατί αλλιώς το σύστημα θα βουλιάξει. Και οι δυο όμως χτυπούσαν το ίδιο καρφί: Να εφαρμοστούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Οσο για τις διαβεβαιώσεις ότι η ένταξη του Ταμείου των υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής στο ΙΚΑ και η ομαδοποίηση του Επικουρικού τους με άλλα ομοειδή τάχα δε θα έχει αρνητικές συνέπειες, αυτά είναι λόγια του αέρα. Ολα θα γίνουν με διάλογο, μεγαλόκαρδα, υποσχόταν ο υπουργός. Να μπείτε στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, αλλά όχι στο Επικουρικό, προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Πρωτόπαππας. Και οι δύο έπαιζαν πολιτικό θέατρο στις πλάτες των εργαζομένων. Γιατί είναι γνωστό πως και η υπαγωγή Ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ και οι ομαδοποιήσεις των Επικουρικών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αργά ή γρήγορα θα αποβούν μοιραίες για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ειδικά δε, θα την πληρώσουν εκείνοι οι εργαζόμενοι που ανήκουν σήμερα σε εύρωστα Ταμεία των οποίων τα δικαιώματα θα «κοντύνουν».

Στράτευση νεοταξικών προδιαγραφών

Το θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης όλων των νέων στα 18 και η «εθελοντική», υπό καθεστώς «κινήτρων» διορισμού στο δημόσιο, στράτευση των γυναικών φαίνεται πως δεν είναι κάτι υποθετικό αλλά πως έχει δρομολογηθεί η θεσμοθέτησή τους, όπως προκύπτει από τη χτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη, σε κρατικό κανάλι, του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκη. Τα παραπάνω αποτελούν κομμάτια ενός μεγαλύτερου «παζλ», που περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των «Επαγγελματιών Οπλιτών», τουλάχιστον κατά 15.000 ακόμα (δηλαδή, θα ξεπεράσουν άμεσα τις 40.000), ενώ όλα αυτά οδηγούν, σε τελική ανάλυση, στην ολοκλήρωση των σχεδίων για τη διαμόρφωση του μισθοφορικού στρατού και την πλήρη προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες ανάγκες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί απαιτούν ευέλικτες και ταχυκίνητες δυνάμεις, πολυεθνικούς στρατούς, από «επαγγελματίες οπλίτες», που θα μπορούν να ανταποκριθούν σε πολλαπλές επιθετικές επιχειρήσεις τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων των κρατών-μελών τους, ακόμα και ως δυνάμεις εσωτερικής καταστολής. Ηδη το ΝΑΤΟ συγκροτεί τη Δύναμη Αμεσης Αντίδρασης, ενώ η ΕΕ σπεύδει επικουρικά με τη συγκρότηση ειδικών επιθετικών στρατιωτικών τμημάτων με προοπτική μέσα στην επόμενη διετία να έχουν στη διάθεσή τους όχι απλώς στρατιωτικά τμήματα αλλά ολόκληρους στρατούς.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως άλλωστε και για την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι η ενίσχυση του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντα αποτροπής εξωτερικών απειλών και ως δύναμης προστασίας των συνόρων - αυτά αποτελούν τα προσχήματα - αλλά η όσο το δυνατόν καλύτερη ανταπόκριση στα νεοταξικά κελεύσματα. Θέλουν τις Ενοπλες Δυνάμεις εισιτήριο για την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη διεκδίκηση ακόμα πιο ενεργού ρόλου στο πλευρό των θυτών των λαών, των ιμπεριαλιστών, με την προσδοκία αποκόμισης οικονομικών οφελών για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Ολο το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, όπως το αμυντικό δόγμα, η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, οι εξοπλισμοί, αλλά και η εκπαίδευση των στελεχών τους, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, σε επίπεδο δόγματος και σχεδιασμού για τις «απειλές του μέλλοντος» που καλούνται ν' αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, αυτές, σύμφωνα με διάφορες εξαγγελίες που κατά καιρούς έχουν γίνει, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό μια απλή μετάφραση των σχετικών ΝΑΤΟικών κειμένων. Από κει και πέρα, θεωρούν βαρίδι γι' αυτή τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων τη στρατιωτική θητεία με τη σημερινή της μορφή. Σπεύδουν ν' απαλλαγούν απ' αυτή με την υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18 ώστε πιο αποτελεσματικά να τους αξιοποιήσουν στα σχέδιά τους.

Το όλο ζήτημα δεν αφορά στενά τη νεολαία, όσους δηλαδή αφορά η στράτευση, αλλά είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος, καθώς οι αλλαγές αυτές είναι μέρος των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Το «όχι» σε αυτά τα μέτρα είναι μέρος του «όχι» στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και πάει μαζί με την απαίτηση για άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε Αφγανιστάν, Κοσσυφοπέδιο, Λίβανο κλπ. και με την απαίτηση ν' απεγκλωβιστεί ο στρατός και η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους σχεδιασμούς τους.

«Δικαιώματα» και δικαιώματα

Είναι τέτοια η αυθαιρεσία του ιμπεριαλισμού που σε περιπτώσεις κινδυνεύουμε να χάσουμε κάθε αίσθηση της πραγματικότητας. Ποιοι είναι αυτοί που κάθε χρόνο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους (υπουργείο Εξωτερικών) κάνει έκθεση για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» για όλες τις χώρες του κόσμου; Γιατί πρέπει σώνει και καλά οι λαοί ανεξάρτητων χωρών ολόκληρου του πλανήτη να τους παίρνουν στα σοβαρά; Ποιοι είναι αυτοί που θα ορίσουν ποιος είναι μειονότητα και ποιος δεν είναι; Είναι κανένας σε ολόκληρο τον κόσμο που δεν καταλαβαίνει πως τέτοιες εκθέσεις είναι μηχανισμός πίεσης και εκβιασμού προς τους λαούς και τις κυβερνήσεις, για να προσαρμόζονται στα μέτρα που τους έχουν «κόψει και ράψει» εκ των προτέρων οι ΗΠΑ; Αυτού του τύπου οι εκθέσεις δεν ξεκίνησαν επί προεδρίας Κάρτερ (1976), προκειμένου να έχει άλλον ένα μοχλό πίεσης ενάντια στις σοσιαλιστικές χώρες; Ο ίδιος ο ορισμός που δίνουν στα «ανθρώπινα δικαιώματα» δεν είναι κομμένος και ραμμένος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς; Δεν περιορίζεται, για παράδειγμα, σε ζητήματα «ελευθερίας του λόγου», ενώ δε βγάζει άχνα για επεμβάσεις, δολοφονίες ολόκληρων λαών, κατοχή, φυλακές τύπου Αμπού Γκράιμπ ή Γκουαντάναμο, νόμους τύπου Πάτριοτ Ι, ΙΙ, κ.ά; Επίσης, δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην εργασία, στην κατοικία, στην Παιδεία, στην Υγεία κ.α; Τελικά, είναι ή δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα ο καθένας να είναι νοικοκύρης στον τόπο του και ελεύθερος να αποφασίζει πώς και από ποιους θα κυβερνάται χωρίς να δίνει σε κανένα Στέιτ Ντιπάρτμεντ το «δικαίωμα»...

Απορίες!

Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, «απέτισε φόρο τιμής στην Ρόζα Λούξεμπουργκ, καταθέτοντας τρία κόκκινα τριαντάφυλλα στο μνημείο που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο απ' όπου ανασύρθηκε το πτώμα της από το κανάλι της Σπρε που διασχίζει το Τιργκάρντεν»... Και το έκανε - σύμφωνα με τις εξηγήσεις της - επειδή η Λούξεμπουργκ υπήρξε μία από τις γυναικείες φυσιογνωμίες που «ενέπνευσαν» την υπουργό κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας της στην ηγεσία των γυναικείων οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας! Χαρακτήρισε ακόμα τη μεγάλη αυτή μορφή του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος «πρωταγωνίστρια στους αγώνες για την ισότητα, την ισοτιμία και την ισοπολιτεία και "σύμβολο"», αφού «άνοιξε λεωφόρους και οι αγώνες της οδήγησαν σήμερα τις προηγμένες κοινωνίες σε μια κοινή πορεία ανδρών και γυναικών, όπου ο καθένας προσφέρει την ιδιαιτερότητα του φύλου του». Αμέσως μας προκύπτουν απορίες: Πού κολλάνε όλα αυτά; Οι αγώνες της μεγάλης επαναστάτριας οδήγησαν στις σημερινές «προηγμένες κοινωνίες» της εκμετάλλευσης τόσο των αντρών όσο και των γυναικών; Η πολιτική της κυβέρνησης, που μέλος της είναι και η κα Πετραλιά, τι σχέση μπορεί να έχει με τη μεγάλη επαναστάτρια που αγωνιζόταν για μια κοινωνία χωρίς πλούτο και φτώχεια; Μάλλον πρόκειται για ιδεολογικό αχταρμά... για να μην πούμε για τίποτα άλλο.

Δακρυγόνα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ επεισόδια χτες έξω από τη Βουλή. Διαδήλωση έγινε, και μάλιστα μαζικότατη, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας που προωθεί τώρα η ΝΔ με το νομοσχέδιό της και θα προωθήσει αύριο μαζί με το ΠΑΣΟΚ μέσω της αναθεώρησης - πιθανόν - του άρθρου 16.

Μόνο που τη διαδήλωση αυτή κανείς για να τη δει έπρεπε να βρεθεί στο Σύνταγμα χτες και όχι μπροστά στην τηλεόρασή του. Οι καπνοί από τα δακρυγόνα και τη φωτιά στο φυλάκιο του Αγνωστου Στρατιώτη έκρυψαν κάθε εικόνα της κι αυτό αντικειμενικά ...κάποιον βολεύει.

Κι αυτός ο «κάποιος» δεν είναι βέβαια το φοιτητικό κίνημα, ούτε όσοι αντιπαλεύουν την παράδοση της Παιδείας στους ιδιώτες.

Οσο για τους περισσότερους «αγανακτισμένους» δημοσιογράφους και θαμώνες «παραθύρων» που είδαμε να ωρύονται στις μικρές οθόνες περί «βεβήλωσης μνημείων» και έβγαζαν πατριωτικούς αφρούς, να μας επιτρέψετε να κρατάμε και ...«μικρό καλάθι».

Δεν είδαμε, βλέπετε, αντίστοιχη ευαισθησία όταν στα μνημεία που αφιερώθηκαν στους αγώνες του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία κατέθετε στεφάνι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δηλαδή ο Νο 1 εκφραστής των κατακτητικών πολέμων και του ιμπεριαλισμού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πρόβλημα στο να τζογάρονται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στη Σοφοκλέους, αρκεί το «ποντάρισμα» να είναι ασφαλές και να υπάρχει διαφάνεια. Κάπως έτσι μας τα λέει το ΠΑΣΟΚ και μαζί με αυτό και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Αραγε, όλοι αυτοί έχουν πειστεί ότι υπάρχουν «ασφαλή» παιγνίδια στη Σοφοκλέους και γενικότερα στις χρηματιστηριακές αγορές; Η πρόσφατη χρηματιστηριακή μας ιστορία μάλλον τους διαψεύδει πανηγυρικά.

Οσο για τη χρήση των αποθεματικών, έχουμε δει καλά και πώς γίνεται και γιατί γίνεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και για γενικότερα κυβερνητικά παιγνίδια αλλά και για να καλλιεργείται η αυταπάτη ότι οι «τρύπες» των Ταμείων θα βουλώσουν με τέτοιους τρόπους και όχι με την κρατική χρηματοδότηση.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ας σταματήσουν, λοιπόν, αυτή την κοροϊδία...

Αθλιότητες από μικροφώνου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας χτες και το τι ακούστηκε από ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια σχετικά με τα προβλήματα που βιώνει σήμερα η γυναίκα και το πραγματικό νόημα της ημέρας, δεν περιγράφεται. Πολλοί έσπευσαν να αποστεώσουν το περιεχόμενο της 8ης Μάρτη, χαρακτηρίζοντάς τη «γυναικογιορτή» και άλλοι προχώρησαν ακόμα περισσότερο, παρομοιάζοντας από μικροφώνου τη γυναίκα με «τεράστιο καζάνι που μέσα έχει ορμόνες που βράζουν».

Το θέμα σχολίασε η Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινή της ομιλία προς τους εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ, όπου περιόδευσε. Αφού σημείωσε το θέμα των προκαταλήψεων, παλιών και νέων, απέναντι στη γυναίκα, πολλές από τις οποίες έχουν μάλιστα «εκσυγχρονιστεί», αναφέρθηκε στο τελευταίο σχόλιο λέγοντας: «Ελεος. Δεν μπορείς να έχεις το μικρόφωνο και να λες ό,τι θέλεις. Στο σπίτι μας, μεταξύ μας, μπορεί να πει ο ένας στον άλλο ό,τι θέλει, αλλά όπως δεν μπορώ να βωμολοχήσω, όπως δεν μπορώ να πω πράγματα που είναι ακατάλληλα για τους μικρούς, έτσι δεν μπορώ να λέω και πράγματα που είναι ακατάλληλα για τη διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων στο πνεύμα της ισοτιμίας των δυο φύλων. Υπάρχουν τέτοια προβλήματα, γιατί τη γυναίκα τη θέλουν μοντέρνα - και πολύ μοντέρνα μάλιστα - για να καταναλώνει πολλά καλλυντικά και προϊόντα. Αλλά δεν τη θέλουν πραγματικά χειραφετημένη πολιτικά. Τη θέλουν μοντέρνα για να τη χρησιμοποιούν. Και βλέπεται ότι και αυτό που πετύχανε οι γυναίκες, να ντύνονται, να βγαίνουν, που είναι ανάγκη και αυτό, το εκμεταλλεύονται. Εχει γίνει και αυτό αντικείμενο κερδοσκοπίας».

Αποκαλύψεις...

Αθλιο παραλήρημα κατά του πανεπιστημιακού ασύλου από τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Τασούλα, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή έφτασε στο σημείο να πει ότι το άσυλο και η υπεράσπισή του είναι «κατάλοιπο της μεταπολίτευσης» και να ισχυριστεί ότι όσοι «δεν αναγνωρίζουν στην πλειοψηφία τα δικαιώματά της είναι η χούντα στην Ελλάδα».

Ο εν λόγω βουλευτής, που είναι και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, με μια φρασεολογία που θυμίζει άλλους καιρούς, ισχυρίστηκε ότι μετά τη δικτατορία έπρεπε να «δοθεί περίσσεια ελευθερίας, η οποία σήμερα έχει γίνει ασυδοσία», αλλά τώρα, είπε, «αυτά τα ιερά τέρατα της μεταπολίτευσης που τα έχουμε κληροδοτήσει και τα οποία καταδυναστεύουν τη ζωή μας πρέπει κάποτε να τεθούν εκ ποδών»!

Αποκαλύπτοντας τους μύχιους πόθους των εμπνευστών της επίθεσης κατά του ασύλου ισχυρίστηκε ότι «το μόνο που υπάρχει στα πανεπιστήμια εδώ και δεκαετίες είναι η παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας από ενεργητικούς εκπροσώπους μειοψηφιών «τους οποίους ανεχόμαστε, γιατί τους κληρονομήσαμε από τη μεταπολίτευση»!

Κατά τον Κ. Τασούλα, ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο επιχειρεί «να παραμερίσει την επαχθή κληρονομιά της μεταπολίτευσης, την ασυδοσία δηλαδή».

Ο μέγας δημοκράτης Τασούλας επιτέθηκε με άθλιο τρόπο κατά όσων αντιστέκονται στην πολιτική της κυβέρνησης και παραληρώντας είπε ότι «χούντα είναι αυτοί που έχουν διαλύσει τα πανεπιστήμια, χούντα είναι αυτοί οι οποίοι κρύβονται μέσα στο καταχρηστικό άσυλο και εμποδίζουν τις σπουδές της πλειοψηφίας των Ελλήνων φοιτητών»!

Το παραλήρημα του Κ. Τασούλα το άκουγε απαθής ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γ. Σούρλας, ο οποίος παρατήρησε απλώς ότι «αυτοί που φορούν κουκούλες δεν έχουν ανθρώπινη υπόσταση»!

Διαφάνεια και τζόγος...

Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το «θάψιμο» από τον Τύπο που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ του αιτήματος του ΚΚΕ για την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών για τα αποθεματικά του Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων και η προβολή αντίστοιχου κοινού αιτήματος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Προφανώς, ενόχλησε το γεγονός ότι το ΚΚΕ υπενθύμισε πως με ευθύνη της ΝΔ σήμερα αλλά και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων ρίχτηκαν στον τζόγο του χρηματιστηρίου, όπου κερδοσκοπούν διάφορα μεγάλα συμφέροντα, ληστεύοντας τα χρήματα των ασφαλισμένων. Αντίθετα, η κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ όχι μόνο δεν κάνει καμία αναφορά στις κυβερνητικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, αλλά δε λέει τίποτα για το χρηματιστηριακό τζόγο, αρκούμενη να μιλήσει απλώς για «διαφάνεια στη διαχείριση των αποθεματικών».

«Πράσινη»... κοροϊδία

Οπως και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι και ο υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με τις δηλώσεις του προκαλεί και υποτιμά τη νοημοσύνη των αγροτών.

Ο Ευάγ. Αργύρης, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα πως «το ΠΑΣΟΚ προτείνει έναν άλλο δρόμο. Προτείνει το δρόμο της "πράσινης οικονομίας"»... Ναι, αφού το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τη νέα ΚΑΠ τον Ιούνη του 2003 και άνοιξε το δρόμο για το χτύπημα καλλιεργειών και το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτικών νοικοκυριών, βγαίνει και διαλαλεί τώρα την «πράσινη οικονομία». Με τον όρο αυτό, που βασικά αποτελεί διαφημιστικό σλόγκαν απόκρυψης της αντιαγροτικής πολιτικής που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να φανεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως περισσότερο φιλοαγροτικό από την κυβέρνηση. Γιατί, στην περίπτωση της γεωργίας, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τη νέα ΚΑΠ και η ΝΔ ψήφισε ό,τι δεν πρόλαβε να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει και αυτά που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ... Κι εκεί που το πάνε και τα δύο αυτά κόμματα, είναι να μην υπάρχει ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στη χώρα, ούτε και η απαιτούμενη στήριξη των μικρομεσαίων παραγωγών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους βάλουμε εμπόδια

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει. Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει αντιλαϊκούς νόμους και η ΝΔ τους εφαρμόζει και τούμπαλιν. Εδώ και τρεις δεκαετίες, ο ελληνικός λαός γίνεται μάρτυρας, της εναλλαγής τους στην εξουσία, με μοναδικό στόχο να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Πίσω από τις φραστικές τους αντεγκλήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούν να συγκαλύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στα πλαίσια του δικομματισμού, να διαφυλάξουν το «σύστημα» εναλλαγής τους στην εξουσία. Μια εναλλαγή που για τα λαϊκά στρώματα, χρόνο με το χρόνο σηματοδοτεί τη χειροτέρευση της ζωής τους.

Ο δικομματισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Στις περισσότερες χώρες - μέλη της ΕΕ και όχι μόνο, η άρχουσα τάξη έχει δημιουργήσει, συντηρεί και ενισχύει το συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης με την εναλλαγή δυο κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων,(π.χ. Ιταλία), στην εξουσία που πίσω από τις «ταμπέλες» τους υπηρετούν τα ίδια ακριβώς ταξικά συμφέροντα, αυτά του κεφαλαίου. Στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία κ.α., ο δικομματισμός ζει και βασιλεύει σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Με «κεντροαριστερούς» ή «σοσιαλδημοκράτες» να είναι δήθεν εκφραστές μιας άλλης πολιτικής απέναντι στους «κεντροδεξιούς» ή τους «δεξιούς».

Πίσω βέβαια από τους «τίτλους» και σ' αυτές τις χώρες, όπως και στην Ελλάδα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις που προκύπτουν, εφαρμόζουν ακριβώς την ίδια στρατηγική. Την «αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης» δρομολογεί η κυβέρνηση, την «παράταση του εργάσιμου βίου» προτείνει το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του ενώ και οι δυο μαζί «συμφωνούν» ότι η οριστική κατεδάφιση του ασφαλιστικού πρέπει να γίνει «εδώ και τώρα». Την παραπέρα «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων με νόμο επέβαλε η ΝΔ, την «εθελοντική εργασία» προτείνει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ για την... πάταξη της ανεργίας. Κοινή τους θέση είναι, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα και η είσοδος των επιχειρηματιών στα Ιδρύματα. Την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας προωθεί η κυβέρνηση, την «αξιοποίηση των υποδομών και των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα από την κοινωνική ασφάλιση», ζητάει το ΠΑΣΟΚ. Πολιτική λιτότητας και καθήλωσης των μισθών και των συντάξεων ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στον ίδιο δρόμο με πιο εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει η ΝΔ.

Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, με την κάλπικη αντιπαράθεσή τους, πλειοδοτούν σε προεκλογικές παροχές διαχείρισης της ακραίας φτώχειας - πουλώντας ελπίδες στο λαό - και διαγωνίζονται ποιος από τους δυο έχει τα λιγότερα «σκάνδαλα» στο ενεργητικό του. Αυτό το σκηνικό, τα λαϊκά στρώματα το βιώνουν πλέον σε καθημερινή βάση, αφού αποτελεί βασική ανάγκη και συστατικό του αστικού πολιτικού συστήματος προκειμένου να συγκαλύπτει αυτό που ολοένα και περισσότερο γίνεται φανερό: Τη στρατηγική επίθεσης στο λαό.

Αυτό που τρέμουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι να μην δημιουργηθούν συνθήκες και προϋποθέσεις από τις λαϊκές δυνάμεις συνολικής αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος. Αυτό το φόβο τους, ο λαός πρέπει να το κάνει πραγματικότητα με τους αγώνες αλλά και με την ψήφο του. Τα λαϊκά στρώματα καταδικάζοντας αποφασιστικά τους «πράσινους» και «μπλε» εκφραστές του κεφαλαίου και ενισχύοντας ταυτόχρονα το ΚΚΕ, μπορούν να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε ο δικομματισμός να μην μπορεί να λειτουργήσει, ακυρώνοντας έτσι στην κάλπη τη δυνατότητά του να εναλλάσσεται στην εξουσία, για να εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ