Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προτεραιότητα τα γήπεδα γκολφ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Μέχρι σήμερα, οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας αντιμετωπίζουν προβλήματα, είτε πολεοδομικά είτε στην έκδοση οικοδομικών αδειών ή άλλου είδους γραφειοκρατικά κωλύματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εν λόγω επενδύσεις να καθυστερούν ακόμα και μια δεκαετία». Τα παραπάνω λέει στο περιοδικό ΑΚΙΝΗΤΑ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, στέλεχος μεγάλου κτηματομεσιτικού γραφείου, με αφορμή το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Το ρεπορτάζ αναφέρει: «Το νέο σχέδιο νόμου έρχεται να λύσει τέτοια προβλήματα και να βάλει τις βάσεις για μια σειρά αναπτύξεων σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα επιτρέπεται η κατασκευή γηπέδων γκολφ σε περιοχές της χώρας όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Ζάκυνθο, Ηλεία, Μεσσηνία». Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ αναφέρει περιοχές όπου μπορούν να κατασκευαστούν ολοκληρωμένα τουριστικά συγκροτήματα (ξενοδοχεία, κατοικίες, γήπεδα γκολφ, κ.ά.). Συγκεκριμένα, τις παράκτιες ζώνες της Δυτικής Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Κρήτης, Νότιας Ρόδου, δυτικής ακτής Ζακύνθου και το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

Υπάρχει, άραγε, καμιά αμφιβολία για το πού στοχεύουν τα σχέδια της κυβέρνησης; Υπάρχει καμία απορία για το πώς εννοούν τον όρο «ανάπτυξη» και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Η «ανάπτυξή» τους λοιπόν σημαίνει, σε περιοχές που καταστράφηκαν αγροτικά νοικοκυριά από τις πυρκαγιές (κυρίως σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο), εκεί που οι φωτιές κατέστρεψαν ορεινούς όγκους και δάση (Γράμμος, Αττική, Κρήτη, Μεσσηνία), εκεί που πλημμύρισαν σπίτια από τις βροχές (Εβρος), σε αυτές ακριβώς τις περιοχές προτεραιότητα να έχουν οι τουριστικές επενδύσεις...

Το λουκέτο... μετεκλογικά

Για μετά τις εκλογές έχει μεταθέσει η κυβέρνηση τα καταστροφικά της σχέδια για τον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ). Δεν πρόκειται, φυσικά, για καινούρια σχέδια, αλλά για τα παλιά του «λουκέτου». Το είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, αλλά τελικά δεν το εφάρμοσε μέχρι σήμερα, υπολογίζοντας στο... βαρύ πολιτικό κόστος που συνεπάγεται το κλείσιμο της εταιρείας. Οι πληροφορίες λένε τώρα ότι αμέσως μετά τις εκλογές «ανοίγει» το θέμα της ΟΑ, με «λουκέτο» στις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» και ενεργοποίηση της εταιρείας «ΠΑΝΘΕΟΝ». Θυμόσαστε την εταιρεία που ίδρυσε πριν από δύο χρόνια η «νέα διακυβέρνηση»; Ε γι' αυτή ακριβώς την εταιρεία μιλάμε, που υπάρχει στα χαρτιά, που δεν έχει μέχρι σήμερα αντικείμενο λειτουργίας, πλην, όμως, έχει ακριβοπληρωμένους μάνατζερ! Εάν και εφόσον, λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ επανεκλεγεί, θα κάνει «παιχνίδι» με την «ΠΑΝΘΕΟΝ». Θα τις μεταβιβάσει κάποια περιουσιακά στοιχεία του ομίλου και θα επιδιώξει το ξεπούλημα μιας «καθαρής» από χρέη εταιρείας. Αν αποτύχει, βάζει «λουκέτο» και ξεμπερδεύει με τα αεροπορικά.

Ανάλογη φυσικά... τύχη θα έχει ο όμιλος της ΟΑ εάν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είχε δεσμευτεί εγγράφως έναντι της ΕΕ για την «πλήρη εκκαθάριση του ομίλου». Σε δέσμευση - καρμπόν μ' αυτή του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε και η σημερινή κυβέρνηση, τον Σεπτέμβρη του 2005.

Τα κροκοδείλια δάκρυα δε σβήνουν φωτιές

Πήρε το μάτι μας μια διαφήμιση στον τηλεοπτικό ΑΝΤΕΝΝΑ, με την οποία το κανάλι ευλογούσε τα γένια του σχετικά με το πόσο νοιάζεται για το περιβάλλον και πόσο ...στεναχωρέθηκε για την καταστροφή στην Πάρνηθα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν στο σχετικό σποτάκι, ο ΑΝΤΕΝΝΑ, στα πλαίσια της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», έχει παραχωρήσει το ελικόπτερό του για «περιπολίες» πάνω από τα δάση. Το πετρέλαιο μάλιστα που καίει το ελικόπτερο είναι ευγενική χορηγία μιας εταιρείας πετρελαιοειδών, οι οποία επίσης ...στεναχωρέθηκε από την τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε στην Πάρνηθα.

Δε θα σταθούμε στο πώς η λεγόμενη «εταιρική ευθύνη» χρησιμοποιείται σαν κολυμβήθρα για να ξεπλένει το κεφάλαιο τα εγκλήματά του και να θολώνει τα νερά για το βρώμικο ρόλο του σε ό,τι αφορά και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα πράγματα είναι πιο απτά. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν: αφού ο ΑΝΤΕΝΝΑ κόπτεται για το περιβάλλον, γιατί ο ιδιοκτήτης του Μ. Κυριακού δεν εκδηλώνει τις «πράσινες» ανησυχίες του πρώτα και κύρια στο Πεδίον του Αρεως, όπου έχει στρογγυλοκαθίσει με τον «Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο» και καταπατάει έκταση από το μοναδικό πνεύμονα στο κέντρο της Αθήνας; Η υποκρισία στο απόγειό της. Γιατί τα κροκοδείλια δάκρυα ούτε φωτιές σβήνουν, ούτε δεντράκια ποτίζουν, όσο κι αν κόπτεται ο Κυριακού και οι όμοιοί του.

Είναι στον «αυτόματο πιλότο» η χώρα;

Την άποψη περί κυβερνητικής ανυπαρξίας ο πρόεδρος του ΣΥΝ την έχει πολλές φορές διατυπώσει. Πρόσφατα, σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84» τη συμπλήρωσε λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι τρομοκρατημένη και πανικοβλημένη. «Είναι μια κυβέρνηση τρομοκρατημένη (...), πανικοβλημένη (...). Εχουμε μια ανυπαρξία του επανιδρυμένου κράτους (...), πλήρης ανικανότητα μιας κυβέρνησης (...). Δεν ενδιαφέρθηκε για την Παιδεία, δεν ενδιαφέρθηκε για την Ασφάλιση, δεν ενδιαφέρθηκε για τα δάση», αποφάνθηκε ο Αλ. Αλαβάνος. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε ότι «εκεί που πρέπει να αμφισβητήσει την κυβέρνηση και θα μπορούσε να την αμφισβητήσει - σας λέω για παράδειγμα το άρθρο 16 στην Παιδεία και όλο το θέμα του δημόσιου τομέα - αυτή η αντιπολίτευση λείπει».

Είναι όμως πράγματι η χώρα στον ...αυτόματο πιλότο, όπως επιμένει ο πρόεδρος του ΣΥΝ; Είναι ο «βίος» του δικομματισμού tabula rasa; Οχι, βέβαια. Το ενδιαφέρον και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τη σκοπιά των ταξικών συμφερόντων που εκπροσωπούν πολιτικά ήταν και είναι τεράστιο. Και εκφράστηκε με μέτρα υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν Παιδείας όπως και της Υγείας, και της παραπέρα εμπορευματοποίησής τους, με μέτρα - λαβωματιές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με συγκεκριμένη εμπρηστική πολιτική που αφορά στο δασικό πλούτο της χώρας, με ξεπούλημα δημόσιου πλούτου. Το ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσε ποτέ να αμφισβητήσει μια πολιτική που είναι και δική του. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα που επικαλείται ο ΣΥΝ για το άρθρο 16 και το δημόσιο τομέα, μιας και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διακηρύξει την προσήλωσή της στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και στην Παιδεία.

Γι' αυτή τους την πολιτική πρέπει να επικριθούν και να κατακριθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρωτίστως από το λαό. Κι όχι για την υποτιθέμενη ανυπαρξία τους. Κριτική μάλλον βολική και για τους δύο. Οπως και να το κάνουμε, άλλο πράγμα να κρίνεσαι γιατί δεν έκανες κάτι κι άλλο γιατί έκανες και μάλιστα πολλά και βαθύτατα αντιλαϊκά.

«Αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι να έχουμε μια Βουλή όπου θα πληγεί ο δικομματισμός, όπου θα πληγεί η αλαζονεία των κυβερνήσεων, όπου οι κυβερνήσεις θα είναι υποχρεωμένες να έχουν πρωθυπουργό», συμπλήρωσε ο Αλ. Αλαβάνος και έφερε το παράδειγμα της Ευρωβουλής, όπου ο εκάστοτε πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ απαντούσε στις ερωτήσεις που τους έθεταν οι ευρωβουλευτές. Σπουδαία. Πόσα προβλήματα άραγε λύθηκαν για τους λαούς των χωρών - μελών της ΕΕ, επειδή οι πρόεδροι απαντούσαν στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών;

Πάντως, ας κάνει λίγο υπομονή. Εφόσον πιστεύει ότι «η Βουλή που έρχεται θα είναι εντελώς διαφορετική, θα έχει υποστεί ένα τόσο μεγάλο πλήγμα αυτό το δικομματικό σύστημα που θα ανοίξει όχι μόνο το παράθυρο αλλά και η πόρτα για μεγάλες διεργασίες και απελευθερωτικές εξελίξεις για την πολιτική μας ζωή», τότε ίσως απελευθερωθεί και ο ίδιος από το «μαρτύριο» να ψάχνει κυβέρνηση, Πρωθυπουργό, αξιωματική αντιπολίτευση και να μην μπορεί πουθενά να τους εντοπίσει...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

«Ενεργειακός σχεδιασμός»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που δεν το γνωρίζετε, διαθέτουμε και «Ενεργειακό Στρατηγικό Σχεδιασμό» σε αυτή τη χώρα. Μάλιστα, τη σχετική μελέτη την παρέδωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, στον Κώστα Καραμανλή.

Η αλήθεια είναι ότι ακούγεται ...εντυπωσιακό να έχουμε κάτι τέτοιο. Βρίσκεται όμως σε μεγάλη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα που γνωρίζουμε. Βλέπετε, δεν ξεχνιούνται εύκολα οι διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα που είχαμε τον Ιούλη.

Ούτε τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, είτε είναι χειμώνας είτε είναι καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αφήσει τις μεγαλοστομίες και τους «στρατηγικούς σχεδιασμούς» και απλούστατα να δώσει κανένα φράγκο μπας και στοιχειωδώς συντηρηθούν τα παμπάλαια και ταλαιπωρημένα δίκτυα της ΔΕΗ.

Ομως, δεν πρόκειται να το κάνει γιατί απλούστατα ...αλλού έχει το μυαλό της: Στο να προσελκύσει ιδιώτες που θα επενδύσουν - με το αζημίωτο φυσικά - στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Εκεί είναι το «μεγάλο κόλπο».

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ οι μέρες γονικής άδειας στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, για να μπορούν, λέει, οι γονείς να παρακολουθούν τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών τους. Μάλλον ...για προεκλογικές «καλοσύνες» πρόκειται.

Αφού όμως η κυβέρνηση έχει τέτοιες ευαισθησίες, γιατί άραγε δεν παίρνει ανάλογα μέτρα και για τον ιδιωτικό τομέα; Μήπως τα παιδιά των ιδιωτικών υπαλλήλων έχουν λιγότερη ανάγκη παρακολούθησης;

`Η μήπως στον ιδιωτικό τομέα εφαρμόζονται έστω και αυτά τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος για τις γονικές άδειες;

Αλλά τι συζητάμε τώρα! Είναι προφανές ότι το να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να ασχοληθούν με τα παιδιά τους θεωρείται ...αντιπαραγωγικό και επιζήμιο για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σύμφωνα με τις αντιλήψεις των καιρών μας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντίθετα συμφέροντα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Από τη μία, οι επιχειρήσεις ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την καλπάζουσα αύξηση των κερδών τους. Μετά την «Αλφα Μπανκ», που ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών της κερδών κατά 48,4% για το πρώτο εξάμηνο του 2007, η «ΑΒ Βασιλόπουλος» γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της ότι, για το ίδιο χρονικό διάστημα, τα καθαρά της κέρδη εκσφενδονίστηκαν κατά ...166%! Από 5,1 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν τα 13,57 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι βυθίζονται σε όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Για παράδειγμα, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως η «ΑΒ Βασιλόπουλος», που παρουσιάζουν τέτοιους προκλητικούς δείκτες κερδοφορίας, πολλαπλασιάζονται ραγδαία οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις, για 5 ή 12 ώρες, για 3 ή 6 μέρες (ανάλογα με το πώς βολεύεται η εργοδοσία) και γενικότερα με τις λεγόμενες ελαστικές σχέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα, οι θέσεις μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα αυξάνονται με ...τετραπλάσιο ρυθμό από ό,τι οι θέσεις πλήρους απασχόλησης!

Φτάνοντας, λοιπόν, στην κάλπη, οι εργαζόμενοι πρέπει όχι μόνο να μην ψηφίσουν τα ίδια κόμματα που ψηφίζουν κι όσοι πλουτίζουν σε βάρος τους, αλλά και να τα τιμωρήσουν. Και η καλύτερη τιμωρία είναι η ενίσχυση με κάθε τρόπο του αντιπάλου αυτών των δυνάμεων, του συνεπούς υπερασπιστή και ενεργού συμμάχου των εργαζομένων. Του ΚΚΕ.

Τα υπερκέρδη των εφοπλιστών

Με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς συνεχίζεται φέτος η απογείωση των κερδών των εφοπλιστών της επιβατηγού ναυτιλίας, σε μια εξέλιξη που είναι άρρηκτα δεμένη με την «απελευθέρωση» της ασυδοσίας τους και τις απανωτές ανατιμήσεις στα ναύλα που φορτώνουν στα λαϊκά νοικοκυριά, ληστεύοντας τους επισκέπτες και τους κατοίκους των νησιών.

Τις προάλλες η «Blue Star» ανακοίνωσε τα κέρδη της για το α΄ εξάμηνο του 2007, τα οποία μετά από φόρους εκτινάχτηκαν στα 9,6 εκατ. ευρώ (από 6,2 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2006), παρουσιάζοντας αύξηση 53,2%.

Η εν λόγω εξέλιξη δεν είναι ούτε περιστασιακή ούτε και τυχαία. Στο 12μηνο του 2006 οι 4 εισηγμένες στη Σοφοκλέους εταιρείες της επιβατηγού ναυτιλίας (ΑΝΕΚ, «Μινωικές Γραμμές», ΝΕΛ, «Blue Star») κατάφεραν να αποσπάσουν υπερκέρδη ύψους 95,6 εκατ. ευρώ (από 32,65 εκατ. ευρώ το 2005) που ισοδυναμούν με αύξηση 192,9%. Είναι απόλυτα φανερό ποιος είναι ο αιμοδότης τους.

Αλυσιδωτές συνέπειες της νέας ΚΑΠ

Ασχημες εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αφού φέτος η παραγωγή τεύτλων θα είναι έτσι κι αλλιώς μειωμένη, μιας και ελάχιστοι αγρότες επιμένουν να ασκούν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, αλλά επιπλέον οι άσχημες καιρικές συνθήκες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασίες για την πώληση των εργοστασίων σε ιδιώτες, μόνο που πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές δε σκοπεύουν να κρατήσουν όλα τα εργοστάσια σε λειτουργία, μιας και δε φαίνεται ότι θα τους αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη. Ηδη, τα σενάρια που διαρρέονται κάνουν λόγο για «κλείσιμο» τουλάχιστον ενός εργοστασίου, με επακόλουθες αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους σε αυτό. Επιβεβαιώνονται έτσι, για ακόμη μία φορά, οι προβλέψεις του ΚΚΕ, σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η οποία θα προκαλούσε - και προκαλεί ήδη - αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα της εγχώριας οικονομίας, ξεκληρίζοντας μικρομεσαίους αγρότες, και στέλνοντας ταυτόχρονα στην ανεργία τους εργαζόμενους στους τομείς της μεταποίησης...

Με όποιον δάσκαλο καθίσεις...

O πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Αγκίμ Τσέκου, γνωστός για το παρελθόν του στον ΟΥΤΣΕΚΑ, επιφυλάχτηκε την Τετάρτη, για πρώτη φορά, σχετικά με τη συμμετοχή της Πρίστινας στις νέες συνομιλίες των 120 ημερών για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής, σε περίπτωση, όπως είπε, που το σχέδιο Αχτισαάρι δεν αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων... «Εάν ξεκινήσουμε τώρα να ξανασχεδιάζουμε τα σύνορα, ποιος θα πει πού θα σταματήσει όλη αυτή η ιστορία;» τόνισε (μάλλον κάνοντας τον αφελή) ο Τσέκου... Και μάλιστα χωρίς κανείς να του θέσει ζήτημα «συνόρων»...

Η δήλωση αυτή καθ' αυτή ίσως να μην κάνει εντύπωση. Πιότερο κάνει η χρονική συγκυρία... Οι δηλώσεις Τσέκου έγιναν αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ναύαρχο Χάρι Ούλριτς, διοικητή της διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρόκληση και κοροϊδία

Η άνευ ουσίας, για τα λαϊκά στρώματα, προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει την εντύπωση πως ξαφνικά περνάμε από τη φάση των αντιλαϊκών επιλογών στο πεδίο των παροχών πέφτει στο κενό, μια και ο κόσμος έχει νωπές τις αντίστοιχες εικόνες που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ το 2004. Τότε που όπως όπως επιχειρούσε να αποφύγει την εκλογική συντριβή, αλλά ακόμα και σε εκείνες τις συνθήκες η αλήθεια είναι πως δεν ξέφυγε - όπως δεν ξεφεύγει σήμερα η ΝΔ - από την κεντρική πολιτική γραμμή. Τη γραμμή της συνεχούς ενίσχυσης της πλουτοκρατίας, μέσα από τη γενική λιτότητα για τους εργαζόμενους, και της τακτικής του πτωχοκομείου με την παραχώρηση κάποιων ψιχίων - στην κυριολεξία ψιχίων - σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού που ...«ζούνε» σε ιδιαίτερα τραγικές συνθήκες περιθωριοποίησης και φτώχειας.

Το κόμμα της ΝΔ, διά του επί της Οικονομίας υπουργού, λέει: «Η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες οξύνονται από τη διεθνοποίηση των οικονομιών και από την ένταση του ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο». Το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του σημειώνει: «Η φτώχεια είναι και θα είναι το πολιτικό πρόβλημα που αντικατοπτρίζει αδυναμίες και ανεπάρκειες του πολιτικού, οικονομικού και διοικητικού μας συστήματος». Και οι δύο, δηλαδή, ομολογούν ότι το σύστημα το οποίο ΑΥΤΟΙ υπηρετούν, οι πολιτικές οι οποίες ΑΥΤΟΙ εφαρμόζουν, οι επιλογές και τα μέτρα που ΑΥΤΟΙ προωθούν, είναι η πηγή της φτώχειας και της ανέχειας για όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Οσο, δηλαδή, ΑΥΤΟΙ μεθοδεύουν τους τρόπους για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε συνθήκες έντασης του διεθνούς ανταγωνισμού, που είναι σύμφυτος με το οικονομικό και πολιτικό τους σύστημα, τόσο αυξάνονται η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες.

Η ξεδιαντροπιά τους, βέβαια, δεν έχει όρια. Αυτοί που εν τέλει, ως πολιτικοί εκφραστές της πλουτοκρατίας, είναι οι υπεύθυνοι όχι απλά για τη φτώχεια και μάλιστα όπως θέλουν να την παρουσιάζουν, αλλά για τη συνεχή χειροτέρευση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, έρχονται κάθε φορά πριν από τις εκλογές και ανακοινώνουν υποτίθεται μέτρα για τους οικονομικά αδύνατους. «Δίχτυ Κοινωνικής Προστασίας» το έλεγε το ΠΑΣΟΚ, «Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής» το βάφτισε η ΝΔ. Πρόγραμμα που θα κόστιζε περί τα 2 δισ. ευρώ ήταν του ΠΑΣΟΚ, τόσα υπόσχεται πως θα δώσει και η ΝΔ το ...2010. Μόνο όποιος πάει στο ...υπολογιστικό μέρος της υπόθεσης θα διαπιστώσει ότι οι επίσημα φτωχοί - για τους άλλους δε γίνεται καν λόγος - θα απαλλαγούν από την ένδειά τους με παροχές που θα φτάνουν τα 66 λεπτά τη μέρα...

Πρόκληση ολοφάνερη. Οπως ξεκάθαρο είναι ότι με πολιτικές πτωχοκομείου δεν αντιμετωπίζονται τα συσσωρευμένα προβλήματα του λαού. Και εκείνο που έχει μια ιδιαίτερη αξία να αναλογιστούμε πηγαίνοντας στις εκλογές, είναι ότι αφού και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ακολουθούν πολιτικές που διατηρούν και αυξάνουν τη φτώχεια του λαού, οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, οι νέοι και οι νέες, όλοι όσοι πλήττονται από την πολιτική τους, το οφείλουν στον ίδιο τους τον εαυτό να τους τιμωρήσουν στις κάλπες. Και η χειρότερη τιμωρία και για τους δύο είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ