Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοινωνικές ευαισθησίες με ... στόχο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει - παράλληλα με τα μέτρα - «ασπιρίνες» άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων - και τη δημιουργία «Ειδικού Ταμείου στήριξης των πληττομένων από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» δεν ήταν τυχαία. Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθεί να πετύχει «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Από τη μια, να αποκρύψει τις ευθύνες της για τη δασοκτόνα και γενικότερα την εφαρμοζόμενη - σε γαλαζοπράσινες παραλλαγές - αντιλαϊκή πολιτική και από την άλλη, να εξωραΐσει την κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου εμφανίζοντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες με ...«κοινωνικές ευαισθησίες».

Στα πλαίσια αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κάλεσε τους ιδιώτες και μεγαλοεπιχειρηματίες να στηρίξουν τους πυροπαθείς, καταθέτοντας - προαιρετικά - τον «οβολό τους» στο Ειδικό Ταμείο. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκρύψει την πολιτική της ατολμία να προχωρήσει στην έκτακτη φορολογία των κερδών και υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου για την κάλυψη των πυρόπληκτων και παράλληλα να αποδείξει ότι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν «κοινωνικές ευαισθησίες»!

Ηδη, οι πρώτες μεγάλες επιχειρήσεις άρχισαν να αποδεικνύουν την «κοινωνική τους ευαισθησία», ανακοινώνοντας τα χρηματικά ποσά που κατέθεσαν στο Ειδικό Ταμείο. Βέβαια, οι μερικές χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ, που προθυμοποιήθηκαν να εισφέρουν στο «Ειδικό Ταμείο» διάφοροι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των υπερκερδών τους που απομυζούν κάθε χρόνο από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία στην οποία επιδίδονται - ελέω κυβερνητικής πολιτικής - σε βάρος των εργαζομένων.

Ο καθένας με τις προτεραιότητές του...

Συνεχίζει να μετράει κάθε μέρα επισκέπτες στην Αρχαία Ολυμπία το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι πια το πρώτο που αναφέρει στην καθημερινή του ενημέρωση για τις «Ενέργειες και Δράσεις στην Αρχαία Ολυμπία». Για να δείξει προφανώς ότι «η ζωή συνεχίζεται» ακόμη και με μια βόλτα στα καμένα. Για να στείλει το μήνυμα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και στην «Κόκα Κόλα» (μεταξύ άλλων μονοπωλίων - «χορηγών») ότι το κερδοσκοπικό πανηγύρι των Ολυμπιακών δεν έχει απολέσει την πολιτισμική του πρόφαση. Οτι μπορεί η «κότα» να «τσουρουφλίστηκε» αλλά μπορεί ακόμη να γεννά «χρυσά αυγά». Γιατί εκεί βρίσκεται η ουσία. Αλλιώς δε θα χρειάζονταν οι τηλεοπτικές κάμερες για να τεκμηριώσουν την καταστροφή στο σημαντικότατο αυτό αρχαιολογικό χώρο, αλλά θα την παραδέχονταν πρώτοι οι ίδιοι, η κυβέρνηση, αντί η ηγεσία του ΥΠΠΟ να τρέχει εξαρχής να τα «μπαλώσει». Αλλά είναι κι αυτό μια επιταγή του «μάνατζμεντ», η λογική του οποίου ανθεί στο ΥΠΠΟ. Αλλωστε, οι «επενδυτές», όπως αποκάλυψε ο «Ρ», είχαν ήδη σπεύσει στην Ηλεία. Τι να τους πουν τα βυζαντινά εκκλησάκια που θρηνούν στα αποκαϊδια;

«Ξαναχτύπησε» ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης «ξαναχτύπησε». Αυτή τη φορά στο στόχαστρο έβαλε τα πανό και τις αφίσες της προεκλογικής περιόδου. Χρησιμοποιώντας τη γνωστή πια «καραμέλα» της καθαριότητας της πόλης επιτέθηκε «προληπτικά» σε όσους χρησιμοποιούν αφίσες και πανό απειλώντας ότι «θα αποκαθηλώσουν» ό,τι αφίσα και πανό βρουν μπροστά τους οι επιστρατευμένοι αγνώστου ταυτότητας νεολαίοι, που θα εκτελούν τις εντολές του, αλλά και οι πολύπαθοι εργαζόμενοι του Δήμου στην Αντιδημαρχία Καθαριότητας. Αυτό ας το λάβουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, που στο όνομα το δικό τους «χτυπάει» κεκτημένα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

Το ψευτοδίλημμα της «ακυβερνησίας»

Οσο πλησιάζουμε προς την κάλπη τα πολιτικά και επικοινωνιακά επιτελεία του συστήματος βλέποντας ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων να εκφράζουν την άποψη ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμπλέουν πολιτικά, βγάζουν από τη φαρέτρα τους εν είδει απειλής το δήθεν ακλόνητο επιχείρημα της «ακυβερνησίας» ή της αδύναμης κυβέρνησης και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ακυβερνησία». Δηλαδή, ότι πρέπει ο λαός να δώσει ισχυρή αυτοδυναμία σε έναν από τους δύο εταίρους του δικομματισμού ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Αυτό, λένε, «είναι για το καλό του τόπου».

Ολοι αυτοί, και όσοι τους «κλείνουν το μάτι» ότι μπορούν να συνδράμουν στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας (βλέπε τη σκόπιμη ασάφεια και την ποικιλία απαντήσεων του ΣΥΝ ή το παζάρι του ΛΑ.Ο.Σ) θέλουν να βάλουν το λαό, ειδικότερα τους εργάτες, μικρομεσαίους αγρότες και βιοτέχνες, τα παιδιά τους, τους νέους, στο εντελώς άχρηστο δίλημμα να... ψάχνουν να βρουν το ποιος είναι ο καλύτερος εκτελεστής, αυτός που θα περάσει καλύτερα τη θηλιά, στην «κρεμάλα» των δικαιωμάτων που ετοιμάζεται.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μιλάει καθαρά στα λαϊκά στρώματα. Τους λέει ότι δεν πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στον «καλύτερο εκτελεστή». Πρέπει και με την ψήφο στις εκλογές να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους, με ενίσχυση του ΚΚΕ και κόντεμα του δικομματισμού. Η αγανάκτηση και η οργή που κυριαρχεί αυτό τον καιρό σε πολλούς εργαζόμενους, πρέπει να μετουσιωθεί πρακτικά και με την κόκκινη αγωνιστική ψήφο στην κάλπη. Οχι μόνο για την τραγωδία με τις πυρκαγιές, αλλά και για την καθημερινή ζωή που έχει γίνει Γολγοθάς, με τα χαμηλά μεροκάματα, με την αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας που πληρώνει για παροχές Υγείας, Παιδείας, με τη σχεδιαζόμενη επίθεση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Αρα το ψευτοδίλημμα της «ακυβερνησίας» πρέπει να αφήσει παγερά αδιάφορα τα λαϊκά στρώματα, αφού το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά πώς θα δυσκολευτεί η άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο πολύ πέσει το άθροισμα των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ανέβει η δύναμη του ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρός γίνεται ο λαός, ώστε να βάλει φρένο σε αυτά που έρχονται, δηλαδή στα μέτρα που υπάρχουν στα προγράμματα και των δύο εταίρων, μέτρα που είναι αποκλειστικά για το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Ισχυρό ΚΚΕ και στη Βουλή σημαίνει ισχυρότερο το λαϊκό κίνημα που παλεύει.

Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι και οι νέοι δεν πρέπει να φοβούνται αυτό που φοβάται η πλουτοκρατία, το ενδεχόμενο να μην υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση. Οι κυρίαρχοι θα βρουν λύση. Είτε κυβέρνηση των δύο κομμάτων, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μαζί, άλλωστε στη Γερμανία υπάρχει, είτε κυβέρνηση συνεργασίας, (ο ΛΑ.Ο.Σ το λέει στο πρόγραμμά του, ο ΣΥΝ είναι έτοιμος και ας προσπαθεί να το συγκαλύψει). Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ανησυχούν από μια ισχυρή σταθερή κυβέρνηση, από μια ισχυρή αντιπολίτευση, από ένα δικομματισμό που δε θα έχει αισθητές απώλειες, γιατί οι κίνδυνοι για τα δικαιώματά τους είναι μεγαλύτεροι. Γιατί έτσι το κεφάλαιο θα νιώθει «καβάλα στο άλογο». Αντίθετα, θα «το λούσει κρύος ιδρώτας» όταν με ισχυρό ΚΚΕ ανοίξει ο δρόμος για να βγει ο λαός στην πάλη και την αντεπίθεση για να διεκδικήσει όσα του ανήκουν και σήμερα του στερούν.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Λαϊκότητας απαύγασμα

«Καλούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να σπεύσουν στις πληγείσες περιοχές, να υιοθετήσουν τα χωριά και να εξασφαλίσουν την ανασυγκρότησή τους». Τέτοια έλεγε προχτές το βράδυ, σε εκπομπή του «ΑΝΤ1», εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., σχετικά με τις καταστροφές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια. Αυτή κι αν είναι φιλολαϊκή πρόταση, αντίστοιχη του ονόματος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού! Ετσι, αντιλαμβάνονται τη λαϊκή ευημερία. Αυτό που είπε ουσιαστικά η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ είναι ότι αντί να παίζουμε με τις λέξεις και ...τη φωτιά, ας δώσουμε απευθείας το κουμάντο σε περιοχές της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η πολιτική τους. Ενίσχυση της άκρατης εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις και φιλανθρωπία στους εξαθλιωμένους και μάλιστα όχι σ' όλους. Τους μετανάστες δεν τους θέλουν. Οπως λέει ο λαός, «να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι». Ακόμα και οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην εκπομπή, διαμαρτυρήθηκαν. Οτι «είστε πολιτικός φορέας, πώς είναι δυνατόν να λέτε τέτοια πράγματα;». Αλλά η εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. επέμενε: «Είναι στο πρόγραμμά μας και είναι δέσμευσή μας». Και, πράγματι, στο πρόγραμμα του ΛΑ.Ο.Σ. ζητούν την κατάργηση της προστασίας των δασικών εκτάσεων, αλλαγή χρήσης τους, παράδοση ως και των ορεινών όγκων στην εκμετάλλευση και διατήρησή της μόνο επί δρυμών, που αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΛΑ.Ο.Σ. Τώρα μπορείτε να καταλάβετε την απύθμενη υποκρισία του κ. Καρατζαφέρη όταν κρατούσε το λάστιχο στους πυροσβέστες για τις ανάγκες των τηλεοπτικών καναλιών.

Τα συνταξιοδοτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΚΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ τις μέρες τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνουν κατηγορηματικά και δημοσίως ότι δεν πρόκειται να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μειώσουν τις συντάξεις και νιώθουμε τρομερές ...ενοχές!

Πώς διανοηθήκαμε να τους καταλογίσουμε, βρε παιδί μου, τέτοιες προθέσεις! Πώς μας «κόλλησε» αυτή η τρελή ιδέα ότι θέλουν να θίξουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα του κόσμου;

Αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα μπορούσαν να δίνουν τέτοιες υποσχέσεις, αφού - όπως είπε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - θέλουν να μπορούν να «κοιτάζουν στα μάτια» τους συνταξιούχους μετά τις εκλογές;

Βέβαια, είναι και κάποιες μικρές λεπτομέρειες, όπως τα προγράμματα των δυο κομμάτων που μιλούν για «κίνητρα παραμονής στην εργασία». Επίσης, είναι κι εκείνο το νομοσχέδιο Γιαννίτση που θέλησε να «περάσει» το ΠΑΣΟΚ, που έγινε «νόμος Ρέππα», καθώς και οι νόμοι του Σιούφα για το Ασφαλιστικό που ουδέποτε καταργήθηκαν.

Εχουμε, επίσης, την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον ΟΟΣΑ, την Τράπεζα της Ελλάδας και όλους τους παρόμοιους «οικονομικούς συμβούλους», που εν χορώ ζητούν κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Τελικά, μάλλον μας λένε ψέματα και οι δύο τους με τον πλέον προκλητικό τρόπο.

ΤΙ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑ, όμως, αυτή η επίτροπος, η Ντανούτα Χούμπνερ. Υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, προκειμένου να βοηθηθούν οι πυρόπληκτες περιοχές. Προφανώς, πρέπει να της χρωστάμε χάρη για την εξυπηρετικότητά της.

Μόνο που δε μας διευκρίνισε από πού έχει έσοδα αυτό το Ταμείο, όπως και όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμεία. Μήπως είναι από τη φορολογία των πολιτών της Ευρώπης; Μήπως ο κάθε λαός έχει πληρώσει διπλά και τρίδιπλα αυτά που μας παρουσιάζουν σαν παροχές τους;


Γρηγοριάδης Κώστας

Περί γκούλαγκ...

Γρηγοριάδης Κώστας

Νάτη η Πανδώρα που γύρισε από τις διακοπές της και ξανάπιασε τη γνωστή αντικομμουνιστική δουλιά. Μαυρισμένη από τις παραλίες αλλά με το γνωστό κρύο κολωνακιώτικο ύφος της, ψελλίζει περί γκούλαγκ και άλλα ανάλογα που συνηθίζει στο κομμωτήριο με τις άλλες κυρίες των σαλονιών. Την ίδια ώρα που τα γράφει αυτά, τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, δίνουν τη μάχη με τις φλόγες και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, μαζί με τους άλλους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Πάντως, στην εν λόγω κυρία, θα πρέπει να της θυμίσει κάποιος, πως τα μόνα γκούλαγκ που γνώρισαν όλοι οι Ελληνες εξακριβωμένα και σίγουρα, είναι αυτά που τα γέμιζαν χρόνια οι κομμουνιστές στην πατρίδα μας. Ολο και κάτι ακόμα και αυτή θα έχει ακούσει για τη Μακρόνησο, τον Αϊ - Στράτη, τη Γυάρο κλπ...

Τουριστική αναδιάρθρωση στα καμένα

Για μια ακόμη φορά χτες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «βαριά βιομηχανία του τουρισμού», τουρισμού πολυτελείας βεβαίως και όχι για το λαό, ανίκανος να αντισταθεί στον «πειρασμό», ακόμη και αυτή την ώρα, που η εύθραστη φύση του τουρισμού αποκαλύφθηκε σε όλο το μεγαλείο της. Και ακριβώς αυτή η αδυναμία του τουρισμού επιβάλει μια άλλη αντιμετώπισή του, θα έπρεπε να δρα αποτρεπτικά από το να επιλεχθεί ως μια από τις κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες ολόκληρης της χώρας.

Η καταστροφή στην Πελοπόννησο δεν έπληξε τον τουρισμό μόνο στις πληγείσες περιοχές. Οι τουρίστες έφυγαν και από περιοχές που χτυπήθηκαν από τη φωτιά και από περιοχές που βρίσκονταν μακριά από τα πύρινα μέτωπα.

Βεβαίως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μπορεί μερικοί να βγάλουν κάποιο κέρδος. Οι μεγαλοεπενδυτές μπορεί να «απλώσουν χέρι» και στα καμένα, να φυτέψουν γκαζόν για το γήπεδο του γκολφ, να χτίσουν παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχεία 5 αστέρων και να «μαντρώνουν» τους τουρίστες στα συγκροτήματά τους. Κι ας είναι καμένος όλος ο τόπος γύρω τους. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με «βαριά βιομηχανία»...

«Ποιος Δαρβίνος;»

Στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθαν αντιμέτωποι οι Ρώσοι και οι Αμερικάνοι, ενώ ο Κάρολος Δαρβίνος είναι άγνωστος. Αυτά είναι μερικά από τα πιο χτυπητά ευρήματα έρευνας για το γνωσιολογικό επίπεδο των έφηβων Βουλγάρων, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Η έρευνα έγινε σε νέους από 15 έως 19 ετών, από τους οποίους το 40% δεν είχε ακούσει ποτέ για τον Δαρβίνο και το 60% πίστευε πως στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο ήρθαν αντιμέτωπες η ΕΣΣΔ με τις ΗΠΑ. Τέσσερις στους δέκα δήλωσαν πως το διάβασμα βιβλίων είναι «ξεπερασμένο και ανιαρό». Το 85% των ερωτηθέντων έχει κινητό τηλέφωνο και το 40% ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η πλειοψηφία του 15% των εφήβων που δεν έχουν την παραμικρή εκπαίδευση αποτελούνται από παιδιά των Ρομά.

Αυτό είναι ακόμη μία τραγική συνέπεια της επικράτησης της αντεπανάστασης, και, μάλιστα, σε μία χώρα που το καθεστώς της πανηγυρίζει, επειδή από 1/1/2007 είναι μέλος της ΕΕ.

Συλλυπητήρια

«Συλλυπητήρια στις τοπικές εξουσίες των πόλεων και των χωριών που δεν πήραν - έγκαιρα - τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην τους βρει το κακό! Συλλυπητήρια στην κυβέρνηση της ΝΔ, που ξοδεύει τα χρήματα του ελληνικού λαού στα όπλα του ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να μας προστατεύσει από τις φωτιές! Συλλυπητήρια στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που κι αυτή έκανε τα ίδια, όταν ήτανε - επί 20 χρόνια - κυβέρνηση! Συλλυπητήρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση που έστειλε μερικά πυροσβεστικά αεροπλάνα να σβήσουν τις μεγάλες φωτιές, ενώ έστειλε εκατοντάδες αεροπλάνα να βομβαρδίσουν τη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία, πριν εφτά χρόνια! Συλλυπητήρια σε όσους θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε να μας δουλεύουν». Είναι το πικρό σχόλιο ενός απλού ανθρώπου(Γ.Γ.) όπως το έχει καταχωρήσει σε Ιστοσελίδα του, όπου εκφράζει και τα ανθρώπινα αισθήματά του για τα θύματα των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, αλλά και τα συλλυπητήριά του σε όσους, παρ' όλα αυτά, θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα κόμματα του δικομματισμού. Ας το ξανασκεφθούν αυτά τα τελευταία θύματα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ισχυρό ΚΚΕ ισχυρός λαός

Οσο πλησιάζουμε στις κάλπες, όσο το σκηνικό θολώνει από τις κούφιες δικομματικές αντιπαραθέσεις και τα όποια προπαγανδιστικά τρικ για τη χειραγώγηση της λαϊκής ψήφου, ένα συμπέρασμα πρέπει να βγαίνει που να γίνεται μήνυμα για κάθε εργαζόμενο, για κάθε νέο με αγωνίες, με αναζητήσεις, με οράματα για τη ζωή του: Ισχυρό ΚΚΕ για να προλάβουμε τα χειρότερα που έχουν ετοιμάσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να ενισχυθεί η δύναμη των εργαζομένων, του λαϊκού κινήματος, για την αντεπίθεση, για να ανοίξει ο δρόμος σε μια άλλη προοπτική για το λαό. Μήνυμα που μπορεί να εκφραστεί στην κάλπη, εγερτήριο κάλεσμα για να δοθεί με επιτυχία αυτή η μάχη.

Εχουν ήδη συμφωνήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αυτή θα είναι η πολιτική τους, είτε βγει αυτοδύναμος ο ένας είτε ο άλλος είτε φτιάξουν κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας, μαζί ή ο καθένας ξεχωριστά με τα δεκανίκια του. Οι στρατηγικές συγκλίσεις είναι υπαρκτές δεν κρύβονται. Είτε «μεταρρυθμίσεις» της ΝΔ λέγονται είτε «εκσυγχρονισμός» και «νέα αλλαγή» του ΠΑΣΟΚ, ίδια είναι η γεύση, ίδια τα βάρη στις πλάτες του λαού, τις ίδιες στάχτες αφήνουν πίσω τους. Αν δεν τους κλείσουμε το δρόμο: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα βάλουν νέες φωτιές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, θα κάψουν την Παιδεία και την Υγεία, που μετατρέπουν σε εμπόρευμα για ακριβά πορτοφόλια και, έτσι, θα γίνει καπνός το λαϊκό εισόδημα.

Είναι έτοιμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την πλήρη εφαρμογή του νόμου «Ρέππα», για αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και πάνω και μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Για τη διεύρυνση της «μερικής απασχόλησης», την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την καθιέρωση ατομικών ή επιχειρησιακών. Για συνέχιση της πολιτικής μείωσης του λαϊκού εισοδήματος, με το πάγωμα σε μισθούς και συντάξεις στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας». Είναι έτοιμοι για να στήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να φτιάξουν νέους δασοκτόνους νόμους, να προωθήσουν το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς με την ΚΑΠ. Είναι έτοιμοι για νέο χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για νέες εμπλοκές στις ιμπεριαλιστικές περιπέτειες.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση υπάρχει διέξοδος, υπάρχει τρόπος να φυσήξει ένας άλλος αέρας, σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που ενισχύει την πυρπόληση των λαϊκών δικαιωμάτων, ένας αέρας που θα δώσει νέα πνοή στο λαϊκό κίνημα. Αυτόν τον αέρα θα φέρει ένα ισχυρό ΚΚΕ μέσα από την κάλπη της 16ης Σεπτέμβρη. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα έχει πολύπλευρες ευεργετικές συνέπειες στη ζωή του λαϊκών στρωμάτων. Ο δικομματισμός θα «βρει το μάστορή του».

Ενα ισχυρό ΚΚΕ θα έχει αποφασιστική συμβολή στην ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα και αυτό θα καταγραφεί τόσο στο συνδικαλιστικό κίνημα όσο και στους αγώνες που έρχονται. Θα απεγκλωβίζονται λαϊκές δυνάμεις από το δικομματισμό. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα λειτουργήσει ως καταλύτης για το άνοιγμα μιας παραπέρα προοπτικής στην κατεύθυνση του να γίνει στόχος πολιτικής πάλης πλατιών μαζών η υπόθεση της λαϊκής εξουσίας. Ενα ισχυρό ΚΚΕ θα σημάνει ανίσχυρη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποιου χρώματος και όποιου μείγματος και αν προκύψει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ