Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε υπηρεσία...

Αγνωστο, αν έχει αναλάβει ήδη, ή, αν τώρα περνάει εξετάσεις για να της ανατεθεί διατεταγμένη υπηρεσία. Πάντως έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Κατασκευασμένο - υπαγορευμένο «ρεπορτάζ» με ολοφάνερο στόχο να φτιάξει «ελέφαντα» εκεί που δεν υπάρχει. Ο λόγος για την κ. Β. Κεχαγιά από τα χτεσινά «Νέα», που ανακάλυψε, η δαιμόνια ρεπόρτερ, πως «σκέφτεται εθελούσια έξοδο η Παπαρήγα» και επίσης «εξομολόγηση της ΓΓ σε κατ' ιδίαν συναντήσεις της με στελέχη του ΚΚΕ» και πως «η πολιτική αρχηγός θεωρεί πως έχει κλείσει μεγάλο κύκλο στην ηγετική πυραμίδα...» και άλλες ανάλογης ποιότητας «πληροφορίες» - ανοησίες. Δεν ξέρει πως στο ΚΚΕ έχουμε εσωτερική συλλογική λειτουργία οργάνων συνυφασμένη με την ιδεολογία και την πολιτική μας; 'Η κάνει την «ξύπνια» μεταφέροντας στο φανταστικό της ρεπορτάζ ανυπόστατες ειδήσεις εμφανίζοντας μια εικονική πραγματικότητα ως γεγονός; Γιατί την «καρφώνει» η ίδια η ορολογία που χρησιμοποιεί («πολιτική αρχηγός», «ηγετική πυραμίδα», «εθελούσια έξοδο» κ.ά.). Να της πούμε πως στο συγκρότημα που δουλεύει κατά καιρούς και άλλοι επιχείρησαν να γράψουν φανταστικά σενάρια (ίσως σε περιπτώσεις και πιο τεχνικά), αλλά πάντα η πραγματικότητα τους γελοιοποιούσε; Είμαστε σίγουροι, πως δε χρειάζεται, να της πούμε τίποτα απ' όλα αυτά. Τα ξέρει θαυμάσια. Ελα όμως που ο στόχος είναι συγκεκριμένος. Το ρεπορτάζ με ψέματα και διαστρεβλώσεις ενάντια στο ΚΚΕ, είναι προσφιλής μέθοδος κατασκευής σεναρίων που υπηρετούν τ' αφεντικά και το αστικό πολιτικό σύστημα. Αυτά τάχθηκε να υπηρετεί, μόνο που αυτό που κάνει δεν είναι δημοσιογραφία. Κάπως αλλιώς το λένε...

Νίπτει τας χείρας του το υπουργείο

Να εξαφανίσει την πολιτική ευθύνη που έχει για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, προσπαθεί η κυβέρνηση με κάθε τρόπο. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται επιστολή που ο υπουργός Δικαιοσύνης κοινοποιεί σε βουλευτές του ΚΚΕ οι οποίοι είχαν καταθέσει Ερώτηση, ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης ενάντια στις διώξεις μελών της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορίνθου.

Τη στιγμή που τρία μέλη της διοίκησης του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορίνθου σέρνονται στα δικαστήρια με την κατηγορία της συκοφάντησης, από εργολάβο για την οποία τόλμησαν να καταγγείλουν τις απαράδεκτες συνθήκες μέσα στις οποίες απασχολούσε το προσωπικό της, ο υπουργός ουσιαστικά «νίπτει τας χείρας του». Και περιορίζεται να δηλώσει ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης επ' ουδενί δύναται να παρέμβει στο δικαιοδοτικό έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».

Επικαλείται τη ...διάκριση των τριών εξουσιών (την οποία καταργεί η διαφθορά και η διαπλοκή που το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα γεννά) για να κρύψει πως η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αποτελεί βασική αιτία για την ενίσχυση της ασυδοσίας των εργοδοτών. Ο υπουργός δε βρίσκει να πει λέξη για το κυνηγητό που εξαπολύουν όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες σε βάρος όσων αντιδρούν στην αυθαιρεσία τους.

Καμία έκπληξη. Αυτή είναι η πολιτική αποστολή, τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ. Να εξυπηρετούν τη στρατηγική και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Αλλαγή ωραρίου κατά βούληση

Τον κίνδυνο αυθαιρεσιών σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων εγείρει η αλλαγή του ωραρίου εργασίας, στην οποία προχώρησε η εργοδοσία στη ΦΑΜΑΡ (Αυλώνα) χτες και προχτές. Την περασμένη Τρίτη, η διοίκηση ενημέρωσε το προσωπικό να πάει 2 ώρες αργότερα στις στάσεις από όπου περνούν τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους εργαζόμενους στην εταιρεία κι έπειτα ανακοίνωσε ότι η βάρδια θα λήξει, όχι στις 2 μ.μ., αλλά στις 4 μ.μ. Για την αλλαγή επικαλέστηκε προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων λόγω του παγετού και το ότι ...δεν πρέπει να μειωθούν οι ρυθμοί τροφοδότησης της αγοράς με φάρμακα. Αντίστοιχα έπραξε και χτες.

Σοβαρή ευθύνη έχει και η Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής (εδρεύει στην Ανοιξη) η οποία, δίνοντας πάτημα στην εργοδοτική αυθαιρεσία, έδωσε την έγκρισή της για την αλλαγή του ωραρίου (όπως δήλωσε η διοίκηση μετά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων), όταν το προσωπικό δε ρωτήθηκε καν. Η ευθύνη της Επιθεώρησης μεγαλώνει, αν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με συνδικαλιστές του κλάδου, η ΦΑΜΑΡ έχει προσπαθήσει να παραβιάσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αντιδρώντας π.χ. στη χορήγηση της γονεϊκής άδειας. Ολα τα παραπάνω, τα οποία καταγγέλλει το Συνδικάτο Φαρμάκου Βοιωτίας, μάλλον δικαιολογούν την ανησυχία των εργαζομένων ότι η αλλαγή στα ωράρια κάθε άλλο παρά αθώα είναι και πως αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας...

Για τη ζωή που μας αξίζει

Ανασφάλιστη εργασία, «μαύρη εργασία», ελαστικά ωράρια, δίωρη και τρίωρη δουλειά, δουλειά με το κομμάτι, διευθέτηση χρόνου εργασίας, μισοί μισθοί και μεροκάματα, τσάμπα εργασία, δουλειά παράλληλα με το σχολείο ή με τη σχολή, ταμείο ανεργίας, επανακατάρτιση, stage... Η καθημερινότητα των νέων, δικαιώματα που όλο και λιγοστεύουν, όλο και «κόβονται». Η νέα γενιά μπαίνει στην παραγωγή με δυσμενέστερους όρους από τις προηγούμενες. Η νέα βάρδια της εργατικής τάξης γαλουχείται από νωρίς να μην έχει δικαιώματα. Οι μηχανισμοί του αστικού κράτους, οι εκπαιδευτικές δομές, συμβάλλουν στη διαμόρφωση του νέου ευέλικτου και φτηνού εργατικού δυναμικού, με βασικό χαρακτηριστικό όχι μόνο να δέχεται τη «μοίρα» του, την εκμετάλλευσή του, αλλά και να την υποστηρίζει ως μονόδρομο... Για μια ζωή λάστιχο και χωρίς δικαιώματα. Για ένα παρόν, ένα μέλλον, που καμία σχέση δεν έχει με τα όνειρα των νέων ανθρώπων.

Κόντρα στο αντιδραστικό ρεύμα, που θέλει τον εργαζόμενο συνένοχο στον ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων του, η ΚΝΕ απευθύνει αγωνιστικό σάλπισμα: «Κανένας νέος ανασφάλιστος». Μια απαίτηση - κάλεσμα σε πάλη και διεκδίκηση. Μια απαίτηση καθ' όλα ρεαλιστική. Γιατί ρεαλισμός είναι να διεκδικείς τη ζωή που σου αξίζει. Το σύνθημα - πρόσκληση σε πάλη για το δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλιση, απλώνεται παντού. Στους χώρους δουλειάς, στους τόπους κατάρτισης και εκπαίδευσης, σε μικρά και μεγάλα μαγαζιά, σε γειτονιές και χώρους ψυχαγωγίας. Με μια πλατιά εκστρατεία, η ΚΝΕ απευθύνεται σε νέους και νέες, ενημερώνει για τα δικαιώματά τους και για την αντεργατική επίθεση που προωθείται, για να γνωρίζουν το δίκιο τους, να συνειδητοποιούν τη δύναμή τους, να οργανωθούν στα σωματεία, να δυναμώσουν τον ταξικό αγώνα, να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν. Να μη μείνει ούτε ένα σκυμμένο κεφάλι...

Παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, οι περισσότεροι νέοι μεγαλώνουν με στερήσεις, με τους γονείς να δουλεύουν σα σκυλιά για να παρέχουν ό,τι περισσότερο μπορούν στα παιδιά τους και να μη φτάνει... Νέοι που εργάζονται από μικροί, παράλληλα με το σχολείο... Και μαθαίνουν ότι χρειάζονται «θυσίες» για μια καλύτερη ζωή. Πλήθος παραγόντων, πολιτικοί υπηρέτες του κεφαλαίου, επιστήμονες ταγμένοι στην υπηρεσία της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, συνδικαλιστές που βάζουν τρικλοποδιές στην ανάπτυξη του ταξικού αγώνα, δουλεύουν για να πείσουν τον εργάτη ότι οι «θυσίες» είναι απαραίτητες για να σωθεί η οικονομία, γιατί αυξήθηκαν τα όρια ζωής, γιατί δεν μπορεί κανείς να στερήσει το «δικαίωμα» του εξηντάρη στη δημιουργικότητα...

Μόνη θυσία που συμφέρει τον νέο είναι εκείνη που γίνεται στην εξέλιξη ενός αγώνα, όχι μόνο για τη διατήρηση δικαιωμάτων αλλά για την απόσπαση νέων κατακτήσεων. Με το δυνάμωμα των συνδικάτων, με την ανάπτυξη της πάλης του εργατικού κινήματος με ταξικό προσανατολισμό, με την ενίσχυση ενός αγώνα σφιχταγκαλιασμένου με την πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Αυτό είναι και το κάλεσμα της ΚΝΕ. Γιατί υπάρχει η ζωή που αξίζει στους νέους. Μόνο που για να την αποκτήσουν χρειάζεται οργανωμένος συλλογικός αγώνας με σαφή προοπτική: Την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η ανησυχία τους είναι για τα κέρδη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑ ...ΣΥΓΚΡΑΤΗΘΟΥΝ και να μην «ξεφύγουν» προς τα πάνω οι μισθολογικές αυξήσεις, ζήτησε χτες (με τη γνωστή έκθεσή του) ο (επίσης γνωστός για τις απόψεις του) Ν. Γκαργκάνας.

Να υποθέσουμε ότι... διαπίστωσε από κάπου τέτοιο «κίνδυνο»; Είδε τίποτε σημάδια που τον ανησύχησαν;

Μήπως γνωρίζει ότι οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές διακατέχονται από μια διάθεση σοβαρής μείωσης των κερδών τους και θα προτείνουν τεράστιες αυξήσεις;

Ισως η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ άλλαξε μυαλά και αποφάσισε να γίνει διεκδικητική και να ξεκολλήσει από τις λογικές της «ανταγωνιστικότητας»;

Μπας και η κυβέρνηση ή ή αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τον ευρωμονόδρομο και να ασχοληθούν με την κάλυψη των αναγκών του λαού;

Επειδή τίποτε από τα παραπάνω δε συνέβη (και δεν υπάρχει καμία ελπίδα να συμβεί) μπορεί ο Ν. Γκαργκάνας να κοιμάται ήσυχος.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι τα στελέχη της κυβέρνησης δε μιλάνε για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια μετά τις εξελίξεις στο Κόσσοβο. Απλά... ψελλίζουν.

Κάτι μισόλογα για το «συμφέρον της χώρας», άλλα μισόλογα για το «ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή» και κόντρα μισόλογα περί «διεθνούς δικαίου».

Αφήστε που συμπεριφέρονται λες και στη Βαλκανική οι λαοί αυθόρμητα συζητάνε, διαπραγματεύονται κι αποφασίζουν.

Εμείς απλώς παρατηρούμε και συγχαίρουμε όταν τελειώσουν όλα, ευχόμενοι πρόοδο και ευημερία.

Οπως καταλαβαίνετε... δε θέλουν να δουν τι συμβαίνει. Πόσο μάλλον να μιλήσουν γι' αυτό.

Σε αντίθεση με τον ελληνικό λαό που και καταλαβαίνει τι γίνεται και πολύ καλά ξέρει τους φταίχτες.

Βλέπετε, οι κυβερνώντες έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους». Κι αυτοί και οι προηγούμενοι. Ολοι δηλαδή όσοι έχουν «δέσει» τη χώρα στο άρμα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Χρήσιμοι» στους ιμπεριαλιστές

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν έχασε την ευκαιρία η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αποδείξει για μια ακόμα φορά πόσο χρήσιμη μπορεί να φανεί στην πλουτοκρατία και τους ιμπεριαλιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόταση που έκανε χτες ο Θ. Πάγκαλος για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα που βρίσκεται στο Κόσσοβο στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής. Να αναλάβει να φυλάει τα σύνορα μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσόβου! Είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την Ντ. Μπακογιάννη: «Υπάρχει ένα κοινό "σύνορο", ας το πούμε έτσι, με τη Σερβία και οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι, αυτή τη στιγμή, γίνεται μια προσπάθεια να προωθηθεί η δύναμη του ΝΑΤΟ και να ελέγξει αυτό το "σύνορο" ή οτιδήποτε το ονομάσει κανείς». Και έριξε την ιδέα: «Θεωρούμε ότι η Ελλάδα, η οποία μετέχει στο ΝΑΤΟ και κατά σύμπτωση, επειδή τμήμα των δυνάμεών μας βρίσκονται στο Κόσσοβο, είναι σ' αυτήν ακριβώς την περιοχή, πρέπει να αναλάβει μία έντονη και αποτελεσματική πρωτοβουλία, ώστε τα σύνορα μεταξύ του τμήματος του Κοσσόβου, το οποίο κατοικείται από τους Σέρβους, δηλαδή, της περιοχής της Μιτρόβιτσα και της υπόλοιπης Σερβίας, να παραμείνουν ανοιχτά». Αμετανόητα και αμετάκλητα υπηρέτες του διεθνούς ιμπεριαλισμού...

Αγωγοί και προτεκτοράτα

Ποιο ήταν το βασικό θέμα που συζήτησαν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, Σαλί Μπερίσα και Νίκολα Γκρούεφσκι αντίστοιχα, στη συνάντηση που είχαν την επομένη της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου; Ο πετρελαιαγωγός ΑΜΒΟ... Οπως δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, αποφασίστηκε να γίνουν κοινά βήματα προσέγγισης της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να ζητηθεί στήριξη για την υλοποίηση αυτού του έργου. Σημειώνεται ότι ο πετρελαιαγωγός ΑΜΒΟ έχει σχεδιαστεί και εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των αμερικανικών πολυεθνικών πετρελαίου και είναι ανταγωνιστικός στον ρωσικών συμφερόντων πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Οσο για το Κόσσοβο οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν ότι συντονίζουν τις θέσεις τους με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης... Το συμπέρασμα είναι προφανές: Τα προτεκτοράτα που δημιουργούν οι ΗΠΑ και οι ισχυροί εταίροι στην ΕΕ στα Βαλκάνια πάνε χέρι - χέρι με τους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας και τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου...

Τώρα του φταίνε και οι ... Κινέζοι!

Μέχρι πρόσφατα, η κυβέρνηση της ΝΔ υποστήριζε πως για την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών στην αγορά φταίνε οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές. Σύμφωνα με τους κυβερνώντες, οι εργαζόμενοι φταίνε για την ακρίβεια, επειδή ζητούν και πετυχαίνουν μεγάλες αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Οσο για τους καταναλωτές, αυτοί φταίνε επειδή - όπως αποφάνθηκε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας - το «ταγκό της ακρίβειας» χρειάζεται δύο. Τον κερδοσκόπο και τον καταναλωτή...

Καθώς όμως οι κερδοσκόποι συνεχίζουν να φουσκώνουν - ελέω «ελεύθερης» αγοράς - ανεξέλεγκτα τις τιμές, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακάλυψε νέα εκδοχή για τις αιτίες που προκαλούν την ακρίβεια. Ετσι, επιχειρώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών, ο κύριος Φώλιας υποστήριξε προχτές, από το βήμα της Βουλής, πως για την ακρίβεια ...«φταίνε οι Κινέζοι». Και ο λόγος που φταίνε οι Κινέζοι είναι - σύμφωνα με τον υπουργό - ότι ανέβασαν τη ζήτηση δημητριακών και άλλων πρώτων υλών, επειδή τώρα ...ανακάλυψαν το ψωμί, το γιαούρτι και το γάλα, με αποτέλεσμα η προσφορά να μην καλύπτει τη ζήτηση!

Τι άλλο θα ακούσουμε;

«Πράσινο» τσιμέντο

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος Αθήνας, Νικ. Κακλαμάνης, για την κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ειπώθηκε και το εξής:

«Θέλουμε, το γήπεδο να είναι "πράσινο", δηλαδή, να είναι χτισμένο με σύγχρονες μεθόδους, φιλικές προς το περιβάλλον».

Είναι προφανές ότι υποτιμούν και τη νοημοσύνη μας. Δηλαδή, θέλουν να μας πουν ότι θα σεβαστούν το περιβάλλον χτίζοντας ένα «πράσινο» γήπεδο.

Φυσικά, για να γίνει αυτό το γήπεδο, ένας χώρος 220 στρεμμάτων, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοναδικό πόλο πρασίνου και αναψυχής, τσιμεντοποιείται και παραδίδεται βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Να δούμε, τι άλλο θα ακούσουμε...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια

H απόσχιση της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, που έγινε με ιμπεριαλιστικές πλάτες (των ΗΠΑ και των κύριων χωρών της ΕΕ) ήδη ανοίγει το γαϊτανάκι για παραπέρα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια υπέρ των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να δει ενταγμένο κανείς και το ζήτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που αναθερμαίνεται αυτές τις μέρες με τη διαμεσολάβηση του υπαλλήλου των ιμπεριαλιστών, Μάθιου Νίμιτς.

Η σκέψη κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου με αφορμή αυτές τις εξελίξεις και ιδιαίτερα την «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου, πρέπει να κινηθεί όχι στην επιφάνεια και τις αναλύσεις μόνο περί συνεπειών. Αλλά να «ξύσει» την επιφάνεια και να δει το κύριο. Οτι όλα αυτά είναι προϊόντα της εγκληματικής δράσης του ιμπεριαλισμού. Εκεί να μετρήσει τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορεί να μη θυμηθεί τη συνενοχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πριν, και της ΝΔ σήμερα, που έβαλαν και βάζουν πλάτη για το σμπαράλιασμα των Βαλκανίων. Ολοι αυτοί, που έδιναν τη Σούδα, εγκαταστάσεις, λιμάνια της χώρας, κυριολεκτικά «γην και ύδωρ» στους ευρωΝΑΤΟικούς φονιάδες, πάει πολύ σήμερα να μιλάνε ότι θέλουν «ειρήνη και ασφάλεια στα Βαλκάνια».

Αλλά και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις του Συνασπισμού - που είτε διαδήλωναν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη «Μακεδονία» είτε αργότερα διαδήλωναν μαζί με το ΠΑΣΟΚ... ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, προβάλλοντας ως αιτία πολέμου την «εθνοκάθαρση» και εξισώνοντας το θύτη ιμπεριαλιστή με το θύμα, τους Γιουγκοσλάβους - δεν μπορεί να μένουν στο απυρόβλητο. Συνέβαλαν στη «νομιμοποίηση» των επεμβάσεων με την αφερέγγυα στάση τους απέναντι στον ιμπεριαλισμό, το διαχωρισμό δήθεν του αντίπαλου δέους στις ΗΠΑ από την πλευρά της ΕΕ, με τα περί «χασάπη Μιλόσεβιτς». Αυτά έχουν καταγραφεί και δεν μπορεί παρά να αποτελούν και κριτήριο για τη σημερινή στάση των οπορτουνιστών, που εμφανίζονται όψιμοι ενάντια στον «ατλαντισμό».

Στον αντίποδα ήταν το ΚΚΕ και το 1992 είναι και σήμερα. Περήφανο για τη συνεπή στάση του, που το κατέτασσε στους «Λακεδαιμονίους». Απ' αρχής επισήμανε και προειδοποίησε για τους κινδύνους, χωρίς να διαλέγει ιμπεριαλιστικό «στρατόπεδο». Και στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας κράτησε ξεκάθαρη στάση και εξέφρασε την αλληλεγγύη στο γιουγκοσλάβικο λαό, έχοντας στο στόχαστρό του τους πραγματικούς ενόχους. Στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, τόνιζε ότι το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας, αλλά η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και καλής γειτονίας, το να μην αλλάξουν τα σύνορα, το να μην υπάρξει καμία αλυτρωτική διεκδίκηση ή ενέργειες που δυσκολεύουν τη συνεργασία. Ετσι κατέληγε, ότι η κοινά αποδεκτή λύση που μπορούσε να περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της πρέπει να είναι γεωγραφικός προσδιορισμός και όχι εθνοτικός.

Αυτές οι ξεκάθαρες θέσεις και δικαιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και αποτελούν τη μόνη απάντηση για τους λαούς της περιοχής σε ρήξη και αντίθεση με τον ιμπεριαλισμό. Και εδώ είναι το «κλειδί», ο λαϊκός παράγοντας σε κάθε χώρα και σε συντονισμό να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική πάλη. Ετσι θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια στα Βαλκάνια, με τα λαϊκά κινήματα αφέντες στον τόπο τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ