Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η απάντηση του Τάταρου

Η εστίαση των ρεπορτάζ από την Κριμαία και την κρίση στην Ουκρανία αποκλειστικά στα εθνοτικά ζητήματα συγκαλύπτει τις επεμβάσεις ΗΠΑ - ΕΕ. Επεμβάσεις που αξιοποιούν βεβαίως και τέτοια ζητήματα όπως και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, που είναι η κοινωνική και οικονομική κατάσταση που βιώνει ο πληθυσμός της χερσονήσου. Ετσι, Ελληνας ανταποκριτής που βρέθηκε στο παζάρι της Συμφερούπολης, αναζητώντας την άποψη του τατάρικου πληθυσμού απέναντι στα γεγονότα, έλαβε μια τελείως διαφορετική απάντηση. Αυτό που ανησυχούσε τον Τάταρο εργαζόμενο στο παζάρι ήταν ότι δεν υπάρχουν δουλειές. Και όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτή η κατάσταση δεν είναι υπόθεση ενός έτους. «Από τότε που διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση έχουμε ανεργία..!», ήταν η διαπίστωσή του και ο μεγάλος του πόνος. Πόνος και δοκιμασία που περνούν εκατομμύρια σήμερα εργαζόμενοι στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ανεξάρτητα από το πού ζούνε, τη θρησκεία που πιστεύουν και τη γλώσσα που μιλούν.

ΥΓ: Την απάντηση, βέβαια, του Τάταρου εργαζόμενου ο τηλεθεατής δεν μπόρεσε να τη μάθει, καθώς στη μετάφραση στα Ελληνικά με υπότιτλους δεν γράφτηκε. Τυχαίο;

Θέλει λαϊκή συνοχή...

«Η Ουκρανία, όπως και η Ελλάδα, είναι μια χώρα "borderline", στα σύνορα σφαιρών επιρροής ανταγωνιστικών, καπιταλιστικών μεγάλων δυνάμεων. Αυτό παρέχει και στις δύο μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, που θα απαιτεί όμως ικανότητα για να την αξιοποιούν. Από την άλλη, το παραμικρό λάθος πληρώνεται. Τα γεγονότα στην Ουκρανία δείχνουν ότι ο κεντρικός παράγοντας για τη γεωστρατηγική ασφάλεια μιας τέτοιας χώρας είναι η λαϊκή συνοχή. Μόλις αυτή διερρήχθη με την ευθύνη αυτών των ακροδεξιών τύπων που κυβερνούν σήμερα το δυτικό της κομμάτι, μόλις αγνοήθηκε το μεγάλο τμήμα των ρωσοφώνων, η Ουκρανία πήρε το δρόμο του διαμελισμού. Το θλιβερό είναι ότι σε αυτή την πορεία συνένοχη είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, που δέχθηκε, λίγες ώρες αφότου συμφωνήθηκε, τη διάλυση του συμβιβασμού» (Αλ. Αλαβάνος στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» 9/3/2014). Τι λέει; Οτι πρέπει να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της χώρας σε όφελος του κεφαλαίου, όπως θέλουν οι αστοί, δηλαδή «παιχνίδια» με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αρκεί οι κυβερνήσεις να μην κάνουν λάθη!

... σε όφελος του κεφαλαίου

Τι σημαίνει να μην κάνουν λάθη; Να τα έχουν καλά με όλους τους ιμπεριαλιστές; Οι οποίοι όμως συγκρούονται μεταξύ τους. Δηλαδή στην Ουκρανία έκανε λάθη η κυβέρνησή της γι' αυτό ματώνει ο λαός; Ο Αλ. Αλαβάνος τις εξελίξεις στην Ουκρανία τις αποδίδει στην έλλειψη «λαϊκής συνοχής», η οποία διαρρήχθηκε. Πώς, όμως, δε μας εξηγεί. Για τον Αλ. Αλαβάνο δεν υπάρχουν ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας, που οξύνθηκαν από την επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ και οδήγησαν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα να μπουν κάτω από ξένες σημαίες. Ετσι, οι ευθύνες της ΕΕ (οι ΗΠΑ δεν υπάρχουν για τον Αλ. Αλαβάνο) περιορίζονται στη «συνενοχή», επειδή δέχθηκε να αθετηθεί ο συμβιβασμός της 28ης Φεβρουαρίου. Τέλος, οι ανησυχίες του Αλ. Αλαβάνου για τη «λαϊκή συνοχή», που κινδυνεύει από την πολιτική λιτότητας, μυρίζει υποσχέσεις για εξασφάλιση της «κοινωνικής συναίνεσης» μέσω μιας άλλης διαχείρισης. Γιατί πραγματική «λαϊκή συνοχή» σημαίνει Λαϊκή Συμμαχία σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, όποια πολιτική και αν εφαρμόζουν οι από πάνω...

Προβάλλει ιμπεριαλιστική λύση

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε, από την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη λύση στο πρόβλημα «Ουκρανία». Αυτή η τοποθέτηση και μόνο αρκεί για να γίνει κατανοητό ποια συμφέροντα υπηρετεί η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο ...φιλολαϊκή είναι. ΗΠΑ και ΕΕ έκαναν επέμβαση στην Ουκρανία ανταγωνιζόμενες τη Ρωσία και ματοκύλισαν το λαό της. Αποσιωπώντας την ιμπεριαλιστική επέμβαση, καλεί ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να διευθετήσουν ένα πρόβλημα που δημιούργησαν σε βάρος ενός λαού για τα μονοπωλιακά συμφέροντα, δηλαδή θέλει «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Ετσι καλλιεργεί στο λαό τη συνείδηση της εναπόθεσης και ανάθεσης στους ιμπεριαλιστές τη λύση των προβλημάτων του. Υποταγή των λαών στους ιμπεριαλιστές, στα μονοπώλια, αυτό υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός της Ουκρανίας ένα δρόμο έχει. Να οργανώσει την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Αυτός ο δρόμος θα τον λυτρώσει και όχι οι ιμπεριαλιστικές λυκοσυμφωνίες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1854 Η Βρετανία και η Γαλλία υπογράφουν συνθήκη συμμαχίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά της Ρωσίας στον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853 - 1856).

1917 Ξεσπά η Φεβρουαριανή αστικοδημοκρατική επανάσταση στη Ρωσία, που τσακίζει τον τσαρισμό (27/2 με το παλιό ημερολόγιο). Την ίδια μέρα, πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση του Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών της Πετρούπολης. Αργά το βράδυ, το μπολσεβίκικο κέντρο αποφασίζει για τη μετεξέλιξη της γενικής απεργίας σε ένοπλη εξέγερση. Η ένοπλη εξέγερση άρχισε το πρωί, με 10.000 άτομα, που έως το μεσημέρι είχαν γίνει 25.000 και το βράδυ 67.000. Ο τσάρος κλείνει τη Δούμα (Βουλή). Η Πετρούπολη περνά στα χέρια των επαναστατημένων μαζών. Οι τσαρικοί υπουργοί συλλαμβάνονται. Η επανάσταση στην πρωτεύουσα νίκησε πλήρως. Ενώ την επανάσταση έκαναν οι λαϊκές μάζες, η εκτελεστική επιτροπή του Σοβιέτ της Πετρούπολης (στο οποίο πλειοψηφούσαν μενσεβίκοι και εσέροι) αντί να σχηματίσει κυβέρνηση, συμφώνησε να σχηματιστεί κυβέρνηση από μέλη της Δούμας, παραχωρώντας την εξουσία στην αστική τάξη. Ποιο το αποτέλεσμα της επανάστασης του Φλεβάρη; Δημιουργήθηκε δυαδική εξουσία. Από τη μια, η προσωρινή κυβέρνηση των αστών. Από την άλλη, το Σοβιέτ της Πετρούπολης, που αποτελούνταν από αγρότες, εργάτες και στρατιώτες αντιπροσώπους.

1930 Με επικεφαλής τον Μαχάτμα Γκάντι αρχίζει στην Ινδία η «πορεία των τριακοσίων μιλίων», σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της επιβολής μονοπωλίου στο αλάτι από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές. Δεκάδες χιλιάδες Ινδοί συλλαμβάνονται. Μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο Γκάντι.

1934 Στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές των Σερρών, το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) σημειώνει μεγάλη νίκη. Οι Σέρρες εκλέγουν τον δεύτερο κομμουνιστή δήμαρχο, τον Διονύση Μενύχτα.

1938 Γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Αυστρία, την οποία και καταλαμβάνουν σε δύο μέρες και την προσαρτούν στη ναζιστική Γερμανία. Αγγλία και Γαλλία αναγνωρίζουν αμέσως την αρπαγή. Η Σοβιετική Ενωση καταδικάζει την επιδρομή. Ζητά να παρθούν μέτρα κατά των επιδρομέων.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ Δυτικής Θεσσαλίας απελευθερώνουν την Καρδίτσα. Στην ελεύθερη πια πόλη παίρνονται άμεσα μέτρα υπέρ του λαού. Την ίδια μέρα ιταλικές μονάδες πυρπολούν την Τσαριτσάνη και εκτελούν 45 άτομα.

1945 Πεθαίνει σε ηλικία 15 ετών από τύφο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν - Μπέλσεν η Αννα Φρανκ, η Εβραιοπούλα που έγινε γνωστή από το βιβλίο - ημερολόγιό της («Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ»).

1947 Εξαγγέλλεται το «Δόγμα Τρούμαν» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σε ομιλία του στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με το «Δόγμα Τρούμαν», η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπαιρνε υπό την προστασία της τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, αναλάμβανε τον εξοπλισμό τους και γενικά παρείχε κάθε βοήθεια, προκειμένου να χτυπηθεί ο Δημοκρατικός Στρατός (ΔΣΕ) στην Ελλάδα και να καταστούν οι δύο χώρες σταθερά ορμητήρια του ιμπεριαλισμού.

1956 Πεθαίνει ο Μπόλεσλαβ Μπιέρουτ, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Πολωνικού Ενοποιημένου Εργατικού Κόμματος. Τον αντικατέστησε ο Εντβαρντ Οχαμπ.

1970 Οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία πείνας με αίτημα το σταμάτημα των μεταγωγών και την άμεση απελευθέρωση των βαριά άρρωστων, των γερόντων, των γυναικών και όλων των πολιτικών κρατουμένων.

2005 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής. Εργα του, «Νάτανε το 21», «Ηλιοσκόπιο», «Λαϊκές Κυριακές» και εκατοντάδες άλλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ