Πέμπτη 10 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών

Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση - παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ «Για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Παρέμβαση θα κάνει ο Δημήτρης Πετρόπουλος, κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Να μην αποδεχτούμε την υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων!»

Κάλεσμα στους φοιτητές να παλέψουν συλλογικά για χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με αφορμή την κατανομή του 20% της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με βάση τα αποτελέσματα της «αξιολόγησης» που έγινε από την ΕΘΑΑΕ. Οπως αναφέρει αναλυτικά:

«Η ανακοίνωση της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων για το 2022, στη βάση των αποτελεσμάτων της "αξιολόγησης", οδηγεί πολλά Ιδρύματα σε οικονομική ασφυξία! Για άλλη μια χρονιά η χρηματοδότηση διατηρείται στον "πάτο" σε μια περίοδο που το κόστος λειτουργίας των Ιδρυμάτων έχει εκτοξευτεί λόγω της ακρίβειας, ενώ οι ελλείψεις σε καθηγητές, προσωπικό καθαριότητας, υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό βγάζουν μάτι! Με αυτούς τους προϋπολογισμούς, τα περισσότερα πανεπιστήμια δεν καλύπτουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα!

Η σύνδεση του 20% της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση εντείνει τη διαφοροποίηση των Ιδρυμάτων και την εμπορευματοποίηση!

Τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούν τα ΑΕΙ δεν προσανατολίζονται στην καλυτέρευση των όρων σπουδών μας, αλλά στο πώς το πανεπιστήμιο θα γίνει ακόμα πιο ακριβό για τους φοιτητές, φθηνό για το κράτος και κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις! Αυτό που αξιολογούν στην ουσία είναι ο βαθμός εμπορευματοποίησης της γνώσης με βάση τις πωλήσεις εκπαιδευτικών (π.χ. προγράμματα διά βίου μάθησης) και ερευνητικών προϊόντων (πατέντες, τεχνοβλαστοί). Η "διεθνοποίηση" μετριέται με βάση τις πωλήσεις ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, ενώ η ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος αξιολογείται μεταξύ άλλων με βάση τις δωρεές και χορηγίες που συγκεντρώνει ένα ΑΕΙ. Για το υπουργείο Παιδείας "άριστο" ΑΕΙ είναι αυτό που λειτουργεί με όρους επιχείρησης και κοιτάει τους φοιτητές στην τσέπη! Αν το υπουργείο θεωρεί ότι με την οικονομική ασφυξία θα αναγκάσει τους φοιτητές να αποδεχτούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, είναι βαθιά γελασμένο!

Η περικοπή της χρηματοδότησης ανάλογα με την "αξιολόγηση" οδηγεί σε διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των διαφορετικών Ιδρυμάτων! Τα πιο "αδύναμα" ΑΕΙ αντί να στηρίζονται, ώστε να συμβαδίζουν με τα υπόλοιπα, "τιμωρούνται" με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη πιο πίσω. Ακόμα και στα ΑΕΙ που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της αξιολόγησης οι αριθμοί "ευημερούν", αλλά οι φοιτητές τους όχι. Το ΕΚΠΑ πήρε το "χρυσό" όταν φοιτητές με μηδενικό εισόδημα μένουν έξω από την εστία! Το ΕΜΠ το "αργυρό" όταν ολόκληρα κτίρια μένουν χωρίς θέρμανση το χειμώνα! Το ΑΠΘ κέρδισε την 4η θέση μάλλον επειδή στην αναλογία "φοιτητών - αστυνομικών" έσπασε όλα τα ρεκόρ!

Οι φοιτητές μέσα από τους Συλλόγους μας, με οργάνωση του αγώνα σε κάθε έτος και τμήμα, μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας! Να παλέψουμε για:

  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των πραγματικών αναγκών.
  • Ισότιμη χρηματοδότηση όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για σπουδές υψηλού επιπέδου για κάθε φοιτητή, για πτυχία με αξία.
  • Κατάργηση των διδάκτρων κάθε μορφής.
  • Προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών σε μέλη ΔΕΠ, εργαστηριακό και διοικητικό - τεχνικό προσωπικό.
  • Οχι στις καταργήσεις - συγχωνεύσεις τμημάτων με βάση τους όρους και τα "εμπορικά" κριτήρια της ΕΘΑΑΕ.
  • Κατάργηση της ΕΘΑΑΕ».
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ - ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ
Εκδικάζεται στο ΣτΕ προσφυγή κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Αύριο, Παρασκευή, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που έχουν κάνει Σύλλογοι ΔΕΠ, εργαζομένων, φοιτητών και πανεπιστημιακοί ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Το πρωί, πανεπιστημιακοί φοιτητές και εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ με αφορμή την εκδίκαση.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους Συλλόγους ΔΕΠ Παντείου, ΕΜΠ, Πανεπιστημίου Πατρών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΠΑΔΑ, στους Συλλόγους ΕΕΔΙΠ και Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, στον Φοιτητικό Σύλλογο Παντείου και πανεπιστημιακούς. Συνολικά 32 νομικά και φυσικά πρόσωπα έχουν καταθέσει αίτηση ακύρωσης της πρόσληψης των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Εκπρόσωποι των Συλλόγων που προσφεύγουν μαζί με τους πανεπιστημιακούς που εκπροσωπούν τους προσφεύγοντες ως δικηγόροι έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας μέρος των νομικών τους επιχειρημάτων. Οπως είπαν, η προσπάθειά τους έχει ξεκινήσει από όταν κατατέθηκε ο νόμος 4777, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις διατάξεις ίδρυσης και λειτουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας και εξέφρασαν τη γενικότερη αντίθεσή τους σε πολλές πλευρές του νόμου, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τα πειθαρχικά συμβούλια για φοιτητές και πανεπιστημιακούς, η ελεγχόμενη πρόσβαση στα ιδρύματα κ.ά., που ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στην προσφυγή τους.

Οι πανεπιστημιακοί ξεκαθάρισαν ότι τα ιδρύματα δεν είναι κέντρα ανομίας, ότι ακόμα και με βάση τα στοιχεία που δίνει η αστυνομία σημειώνεται ετησίως μονοψήφιος αριθμός μικροπαραβάσεων στα πανεπιστήμια που υποτίθεται έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και ότι δεν χρειάζονται πανεπιστημιακή αστυνομία. Είπαν ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία εγκατεστημένη μέσα στα ιδρύματα, πέρα από την Τουρκία, και ότι με ένα τέτοιο μέτρο παραβιάζεται μια μακρά ευρωπαϊκή παράδοση εκατονταετιών αναφορικά με το άσυλο και το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων. Ωστόσο η επίκληση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων αφήνει «παράθυρο ανοιχτό» να θεωρηθεί ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία μπορεί να παραμείνει εφόσον υπάγεται στις διοικήσεις των ιδρυμάτων.

Οι πανεπιστημιακοί στη χτεσινή συνέντευξη σχολίασαν ακόμα ότι δίνονται 30 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε 5 ιδρύματα, ένα μεγάλο ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 της χρηματοδότησης για τα λειτουργικά έξοδα όλων συνολικά των ΑΕΙ της χώρας.

Σημείωσαν ότι η προσφυγή στο ΣτΕ είναι ένα μέσο στον αγώνα απέναντι στον νόμο, ότι περιμένουν πολλά από αυτή, πιστεύοντας στη δύναμη των επιχειρημάτων τους και πρόσθεσαν ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα συνεχίσουν να αντιπαλεύουν αυτόν τον νόμο. Ως επόμενο βήμα, δε, αναφέρθηκε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση με αφορμή τα νέα προγράμματα σπουδών για τα σχολεία

Με επίκεντρο το περιεχόμενο του σχολείου και τα νέα Προγράμματα Σπουδών, καθώς και την προβολή της πρότασης του ΚΚΕ για τη Σύγχρονη Προσχολική Αγωγή και το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, η ΤΟ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Συζητάμε την πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο με αφορμή την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων σπουδών», την Κυριακή 13 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» (δημαρχείο Θεσσαλονίκης).

Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και από εκπαιδευτικούς.

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών για τα ζητήματα των σχολείων

RIZOSPASTIS

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στα Προπύλαια εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων της Αττικής, με κεντρικά αιτήματα την κάλυψη των αναγκών των σχολείων με μέτρα για τις υποδομές και την ασφαλή λειτουργία τους και εκπαιδευτικούς με μόνιμη σταθερή δουλειά, αύξηση της χρηματοδότησής τους, ουσιαστική εφαρμογή της Προσχολικής Αγωγής, να μην εφαρμοστούν η ΕΒΕ, η Τράπεζα Θεμάτων, η αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση».

Από το βήμα της συγκέντρωσης αναδείχθηκε η κατάσταση που διαμορφώνουν στα σχολεία η υποχρηματοδότηση με την οποία πρέπει να ανταποκριθούν επιπλέον και στους υπέρογκους λογαριασμούς, τα κενά και οι ελλείψεις, η μισθολογική καθήλωση και των εκπαιδευτικών, οι επιπτώσεις από τη διαχείριση της πανδημίας, τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία, η ανάγκη συνέχισης του αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση» που κατηγοριοποιεί σχολεία και μαθητές και ο αυταρχισμός που επιστρατεύει το υπουργείο για να επιβάλει το αντιδραστικό μέτρο.

Χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων ο Αχ. Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών». Αναφέρθηκε στα κεντρικά αιτήματα της κινητοποίησης και κάλεσε να γίνει υπόθεση και του κλάδου η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 6 Απρίλη. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο βίαιη μορφή που μπορούν να πάρουν οι διεθνείς ανταγωνισμοί. Η σκέψη μας βρίσκεται ιδιαίτερα στα εκατομμύρια μαθητών που αντί να βρίσκονται στο σχολείο τους είναι κρυμμένοι στα καταφύγια, οδηγούνται στα καραβάνια της προσφυγιάς, ζουν σε έναν διαρκή κίνδυνο για τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους», τόνισε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του και πρόσθεσε: «Σφίγγουμε το χέρι σε όλους τους συναδέλφους που μέρες τώρα ανοίγουν θαρρετά τη συζήτηση μέσα στις τάξεις στους μαθητές μας για τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τους πολέμους και τις επεμβάσεις, για τα ψευτοδιλήμματα αν πρέπει να στηρίξουμε τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για τον πραγματικό ρόλο των ιμπεριαλιστών που δεκαετίες τώρα ματώνουν τους λαούς για τα κέρδη των λίγων», απαιτώντας να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας σε αυτόν τον πόλεμο, βροντοφωνάζοντας ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ειρήνη και τη φιλία των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ