Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ
Μακριά από τους νέους

Τα διάφορα γνωστά και στη χώρα μας ευρωπαϊκά προγράμματα για τη νεολαία, που προωθούν την «κινητικότητα», τη διά βίου κατάρτιση και το «ευρωπαϊκό ιδεώδες», θα διαχειριστεί στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ το υπουργείο Παιδείας και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ). Το πρόγραμμα των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν σχετικά με θέματα νεολαίας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας και τις προτεραιότητες του υπουργείου και της ΓΓΝΓ, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Γιώργος Σακελλίων, παράλληλα με την ετήσια προκήρυξη του ευρωπαϊκού προγράμματος «Νεολαία».

Πίσω όμως από τις εύηχες διακηρύξεις περί «συμμετοχής» της νεολαίας στα κοινά, «πληροφόρησης», «έρευνας», «εθελοντισμού» και «συνεργασίας», βρίσκεται η ουσία της πολιτικής που θέλει τη νέα γενιά στο περιθώριο, στην αβεβαιότητα και τις ατομικές λύσεις για το μέλλον. Το μοντέλο που έχει σκιαγραφήσει η ΕΕ για τους νέους, που περιγράφεται στη Λευκή Βίβλο για τη νεολαία, περιλαμβάνει «δράσεις» υποστηρικτικές ουσιαστικά των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στην εκπαίδευση και την εργασία, έτσι ώστε να προσαρμοστούν οι νέοι στην προοπτική του «απασχολήσιμου», του «διά βίου καταρτιζόμενου» και ουσιαστικά αμόρφωτου που τους επιφυλάσσουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές. Κι όλα αυτά θα συζητηθούν και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, σε διάφορα κλειστά συμβούλια και σεμινάρια, ουσιαστικά μακριά, όμως, από τους πραγματικούς, ζωντανούς φορείς της νέας γενιάς, μακριά από τους νέους.

ΜΑΘΗΤΕΣ 1ου ΤΕΕ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
Η έλλειψη θέρμανσης «ξεχείλισε» την οργή τους

«Φτάνει πια η κοροϊδία!» βροντοφώναξαν χτες το πρωί σύσσωμοι οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ Λουτρακίου, κλείνοντας για πάνω από μία ώρα το δρόμο έξω από το σχολικό συγκρότημά τους. Η έλλειψη θέρμανσης στις αίθουσες του συγκεκριμένου σχολείου (η θερμοκρασία την περασμένη Παρασκευή ήταν - 2 βαθμοί) στάθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη υποβάθμιση που παρατηρείται σήμερα στα ΤΕΕ.

Με πρωτοβουλία του 15μελούς Συμβουλίου οι μαθητές κατέβηκαν σε αποχή, ενώ δε φάνηκαν να πτοούνται από τις προσπάθειες τρομοκράτησης μερίδας καθηγητών, αλλά και του διευθυντή του σχολείου, οι οποίοι έφτασαν σε σημείο να απειλούν τον πρόεδρο του 15μελούς με «φυλάκιση» και άλλες απειλές.

Με συνθήματα που καταδίκαζαν την κατάσταση εγκατάλειψης που υπάρχει στα ΤΕΕ, αλλά και «Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κανένα πύραυλο να πάρουμε βιβλία», οι μαθητές προειδοποίησαν ότι θα επανέλθουν δριμύτεροι, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη στην Κόρινθο και στις 20 Φλεβάρη, όπου το Συντονιστικό Σχολείων Κορίνθου - Λουτρακίου (με αποφάσεις από 8 σχολεία) καλεί σε συγκέντρωση ενόψει του μαθητοδικείου 45 μαθητών εκείνη την ημέρα.

ΕΣΑΚ ΔΕΕ
Ολοι στα συλλαλητήρια

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση για απεργία στις 28 Φλεβάρη υπερίσχυσε στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που έγινε το περασμένο Σάββατο, δεν ελήφθη τελικά καμία απόφαση για κινητοποιήσεις των καθηγητών. Αιτία, ήταν η στείρα άρνηση των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ αλλά και της Συνεργασίας που συμφώνησε στο πλαίσιο της πλειοψηφίας. Στις γενικές συνελεύσεις που προηγήθηκαν, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ ήταν η μόνη παράταξη που με συνέπεια αντιπαρατέθηκε απέναντι στην πλειοψηφία, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι ΕΛΜΕ και οι διδασκαλικοί σύλλογοι του Λεκανοπεδίου που έχουν αναλάβει προσπάθεια συντονισμού.

Μετά το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ δηλώνει ότι θα προσπαθήσει μέσα από τις ΕΛΜΕ, η τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας που έχει κηρύξει για τις 28 Φλεβάρη το ΔΣ της ΟΛΜΕ, να λάβει χαρακτήρα 24ωρης απεργίας. Παράλληλα καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν φορείς της παιδείας την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια προκειμένου να υποδεχτούν αγωνιστικά την άτυπη σύνοδο υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να συμμετάσχουν και στο συλλαλητήριο της 1ης Μάρτη που διοργανώνουν η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και άλλοι φορείς.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Κάλεσμα συσπείρωσης στους πανεπιστημιακούς

Να δώσουν μαζικό «παρών» στις κινητοποιήσεις για την εκπαίδευση στις 28 του Φλεβάρη και 1 του Μάρτη

Από κινητοποίηση των πανεπιστημιακών την περίοδο του περιβόητου νόμου της ψευτοανωτατοποίησης των ΤΕΙ

Eurokinissi

Από κινητοποίηση των πανεπιστημιακών την περίοδο του περιβόητου νόμου της ψευτοανωτατοποίησης των ΤΕΙ
Ανακοίνωση-παρέμβαση για τη στάση της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), δύο μήνες μετά το συνέδριό της, εξέδωσε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ). Καταγγέλλει την περιβόητη επιτροπή διαλόγου στην οποία συμμετέχει η πλειοψηφία και η οποία, υποτίθεται, συστήθηκε για να επιλύσει τα μισθολογικά αιτήματα των πανεπιστημιακών αλλά και τα οικονομικά προβλήματα των πανεπιστημίων, αλλά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, η ΔΗΠΑΚ απευθύνει κάλεσμα στους πανεπιστημιακούς να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους και τους καλεί να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις για την εκπαίδευση τόσο στις 28 του Φλεβάρη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, όσο και την 1η του Μάρτη στην κινητοποίηση που διοργανώνεται από την Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Παιδείας, που θα πραγματοποιηθεί 1-2 του Μάρτη στην Αθήνα (πρόταση που κατατέθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΓ της Ομοσπονδίας).

Στην ανακοίνωση, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται: «Η ΔΗΠΑΚ ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στη συμμετοχή της ΠΟΣΔΕΠ στην εν λόγω επιτροπή, γιατί η συμμετοχή αυτή θα ισοδυναμούσε με μια πολιτική ήττα του πανεπιστημιακού κινήματος, μια και στην πραγματικότητα έγινε αποδεκτή μια πρόταση της κυβέρνησης, που είχε διατυπωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων. Ηταν βέβαιο ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγούσε στον αγωνιστικό παροπλισμό του πανεπιστημιακού κινήματος και στη μακρόχρονη ομηρία του από την κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της. Γεγονός που επαληθεύτηκε και το ζούμε».

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση τίθεται το «πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας της ΠΟΣΔΕΠ, όταν η πλειοψηφία της ΕΓ δε συνεδριάζει για να καθορίσει τη στάση της απέναντι στην επιτροπή, καλύπτει πολιτικά προσωπικές προτάσεις που κατατίθενται εκ μέρους της, που δε σπεύδει να τις αποσύρει και τις αφήνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν ενημερώνει τους πανεπιστημιακούς για τις εξελίξεις γύρω από τα μισθολογικά αιτήματα, τα οικονομικά των πανεπιστημίων και γενικότερα για την εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει πολύ σύντομα νομοθετικές πρωτοβουλίες για θέματα των ΑΕΙ».

Σχετικά με το θέμα η ΔΗΠΑΚ καταλήγει ότι αν συνδυαστεί αυτή η στάση «με τον αντιδημοκρατικό αποκλεισμό της ΔΗΠΑΚ από το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, που επιχειρήθηκε και εφαρμόστηκε από τις δυνάμεις της πλειοψηφίας, παρά το γεγονός ότι είναι η δεύτερη δύναμη του χώρου, τότε γίνεται φανερό ότι η λειτουργία της επιτροπής, με την κάλυψη τόσο της κυβέρνησης όσο και της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ, θα αποβεί σε βάρος των πανεπιστημιακών και του πανεπιστημιακού κινήματος».

«Την ίδια στιγμή, όμως, που η πλειοψηφία της ΕΓ κρατάει την ΠΟΣΔΕΠ σε αδράνεια», συνεχίζει η ανακοίνωση, «η κυβέρνηση προωθεί χωρίς υποχωρήσεις και ταλαντεύσεις την αντιδραστική της πολιτική στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αναγγέλλει (και στην ΠΟΣΔΕΠ) ότι έχει έτοιμο σχέδιο νόμου που αφορά στην αξιολόγηση, στη διά βίου κατάρτιση και στις μεταπτυχιακές σπουδές.

Εκλαϊκεύει το πνεύμα των συμφωνιών της Μπολόνιας και της Πράγας σε ημερίδες και διεθνείς συναντήσεις, κυκλοφορεί διάφορα απαράδεκτα σενάρια περί του τρόπου αμοιβής των πανεπιστημιακών.

Δεσμεύεται, με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την προώθηση του ενιαίου εκπαιδευτικού και ερευνητικού ευρωπαϊκού χώρου, των κατευθύνσεων των αποφάσεων της Λισαβόνας, πράγμα που σημαίνει τη διαμόρφωση ενός καταρτίσιμου, απασχολήσιμου, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού και την περιθωριοποίηση της χώρας στο ερευνητικό πεδίο.

Η ΔΗΠΑΚ προτείνει την άμεση αποχώρηση από τη λεγόμενη επιτροπή διαλόγου.

Οι Σύλλογοι να συγκαλέσουν το γρηγορότερο δυνατό Γενικές Συνελεύσεις.

Να παρθούν αποφάσεις: Που θα προετοιμάζουν τον κλάδο για μαχητικές κινητοποιήσεις, που θα αντιμετωπίζουν τόσο τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά θέματα όσο, επίσης, τα οικονομικά και τα γενικότερα οξυμένα προβλήματα των ΑΕΙ και για τα οποία η κυβέρνηση είναι έτοιμη να νομοθετήσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ