Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πολλά τα κενά στα σχολεία

Εκρηκτικό παραμένει το πρόβλημα των κενών σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, διαψεύδοντας, για μια ακόμα φορά, τα μεγάλα λόγια περί εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων.

Οι γονείς των μαθητών του 2ου ΤΕΕ Ραφήνας προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καθώς όπως επισημαίνουν οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών είναι 21 και το σχολείο παραμένει κλειστό τις μέρες που δεν μπορεί να καλυφθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα. Εννιά καθηγητές ειδικοτήτων λείπουν από το 1ο ΤΕΕ Λαυρίου με αποτέλεσμα την απώλεια 278 διδακτικών ωρών για τους μαθητές του. Σύμφωνα με την Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, τα κενά στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φτάνουν σήμερα τα 225, ενώ παραμένουν και τα προβλήματα υποδομών. Ενδεικτική πάντως του πώς επιχειρούνται να καλυφθούν οι ελλείψεις, είναι η απόφαση για σύμπτυξη τμημάτων που έχει σαν αποτέλεσμα οι μαθητές να αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Ετσι, «για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών μονάδων ΤΕΕ», την οποία επικαλείται ο περιφερειακός διευθυντής, αποφασίζεται η μεταφορά τμημάτων ειδικοτήτων του Β΄ κύκλου του ΤΕΕ Λαυρίου στο ΤΕΕ Κορωπίου.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν σχολεία σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας κάνει λόγο για 150 κενά στο νομό και καταγγέλλει πιέσεις για συμπτύξεις τμημάτων, υποχρεωτικές υπερωρίες και μετακινήσεις καθηγητών. Η Β' ΕΛΜΕ Εβρου σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι εξαιτίας των ελλείψεων, καθηγητές μετακινούνται συνεχώς από σχολείο σε σχολείο και διδάσκουν μαθήματα με δεύτερη και τρίτη ανάθεση, ενώ οι μαθητές έχουν κενά στο πρόγραμμά τους που δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί και αλλάζουν συνεχώς καθηγητές.

Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, οργανώνονται από τις ΕΛΜΕ της χώρας παραστάσεις διαμαρτυρίας στις νομαρχίες και τις διευθύνσεις, ενώ το ΔΣ της ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο με αίτημα την κάλυψη των κενών.

Υπόθεση των εργατών η Παιδεία

Εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας

Ενα στα πέντε παιδιά δεν τελειώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Πάτρα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό δυσκολεύεται να το τελειώσει. Πρόκειται για στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που έγινε χτες στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων της πόλης. Στην εκδήλωση αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός και συζητήθηκαν διάφορες πτυχές του ζητήματος της μόρφωσης των παιδιών της εργατικής τάξης. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Δημ. Αγγελόπουλος, στην εισηγητική του ομιλία τόνισε: «Είμαστε στη θέση του κάθε συναδέλφου μας, του κάθε εργάτη και εργάτριας, που τον απασχολεί, που τον καίει το ζήτημα της αναζήτησης πόρων για να μορφώσει το παιδί του και διαπιστώνει ότι ένα μεγάλο μέρος από το πενιχρό του εισόδημα το καταπίνουν τα φροντιστήρια. Θεωρούμε ότι το ταξικό κίνημα, μαζί με τους εργαζόμενους, έχει υποχρέωση να εντείνει τις προσπάθειές του και να αναπτύξει την πάλη του για δημόσια δωρεάν Παιδεία, για εκπαιδευτικό σύστημα που μορφώνει πραγματικά τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Ο Αστέριος Λάμπρου, ζωγράφος και διδάκτορας αισθητικής αγωγής, παρέθεσε πλούσια στοιχεία από τα σχολεία της Πάτρας και του Αιγίου. «Σύμφωνα με έρευνες, ένα 20% όσων τελειώνουν το Γυμνάσιο, είναι λειτουργικά αναλφάβητοι. Πάνω από το ένα τρίτο των Πατρινών συμπολιτών μας δεν μπορεί να κατανοήσει ένα γραπτό κείμενο», είπε.

ΑΕΙ - ΤΕΙ
Υπολειτουργούν και αυτή τη βδομάδα

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στα ιδρύματα

Συνεχίζεται η αποχή των πανεπιστημιακών από τα διδακτικά τους καθήκοντα, ενώ αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων τους έχουν αποφασίσει οι Σύγκλητοι του Παντείου Πανεπιστημίου (σήμερα Τρίτη), του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης (αύριο Τετάρτη) και του Πανεπιστημίου Αθήνας (την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17/10).

Αιτήματα της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) παραμένουν η αύξηση των δαπανών για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η ενσωμάτωση των επιδομάτων τους στο βασικό μισθό και η απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση. Ωστόσο, πρακτικά η ηγεσία της Ομοσπονδίας περιμένει πρόσκληση για συνάντηση από τον υπουργό Οικονομικών, για να τους ανακοινώσει επίσημα ό,τι είχε υποσχεθεί και στους πρυτάνεις τις προηγούμενες μέρες: Αύξηση κατά 13,2% των δαπανών για τα ιδρύματα και μικρή ανακατανομή της αύξησης του 7,4% των αποδοχών των πανεπιστημιακών ανάμεσα στο βασικό μισθό και τα επιδόματά τους. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Παιδείας θύμισε ότι αυτήν την εξέλιξη την είχε χαρακτηρίσει θετική ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κι έριξε στους πανεπιστημιακούς το ...μπαλάκι για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος, σχετικά με την παρέμβαση του εισαγγελέα Λάρισας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας ζήτησε στοιχεία σχετικά με τις περσινές κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών και οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν: «Με πρόσχημα το αν πληρώθηκαν ή όχι οι διδάσκοντες κατά τις ημέρες της περυσινής αποχής τους, γίνεται προσπάθεια, σε στιγμές μάλιστα αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου, να τρομοκρατήσει τους συμμετέχοντες σ' αυτές». Ρωτούν, λοιπόν, τους υπουργούς αν θα παρέμβουν, προκειμένου τέτοιες ενέργειες να στιγματιστούν και να μην ξανασυμβούν.

Στα ΤΕΙ

Με αποχές και ανοιχτές γενικές συνελεύσεις συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, με αιχμή τα μισθολογικά τους αιτήματα και την αύξηση των δαπανών των ιδρυμάτων. Στο ΤΕΙ Πειραιά, που βρίσκονται σε αποχή διαρκείας, πραγματοποιούν σήμερα συνέλευση - εκδήλωση, με θέμα «Η κρίση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ο ρόλος του εκπαιδευτικού». Στο ΤΕΙ Αθήνας πραγματοποιούν αύριο συνέλευση με τους φορείς τους ιδρύματος, ενώ μετά από αντίστοιχη συνέλευση, που έχει πραγματοποιηθεί στο ΤΕΙ Λάρισας, οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν εκεί με διήμερες αποχές κάθε βδομάδα.

Στα ΤΕΙ, δε δουλεύουν ούτε οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί, καθώς δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο, αφού δεν έχουν παραχωρηθεί στα ιδρύματα τα σχετικά κονδύλια και οι ωρομίσθιοι, που βρίσκονται ουσιαστικά στην ανεργία, αντιδρούν σ' αυτήν την κατάσταση.

Στη Θεσσαλονίκη, οι έκτακτοι καθηγητές στο ΤΕΙ πραγματοποίησαν το Σάββατο παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Παιδείας Νίκου Γκεσούλη, διεκδικώντας την ανανέωση των συμβάσεών τους. Στη συνάντησή που ακολούθησε, ο υφυπουργός περιορίστηκε σε αοριστολογίες και ευχολόγια, χωρίς να θίξει στο ελάχιστο το ζήτημα της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, που ευθύνεται για τη χρόνια ομηρία των έκτακτων καθηγητών και την υποβάθμιση των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.

Το 80% των μαθημάτων στα ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης στηρίζονται στους έκτακτους καθηγητές, οι οποίοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του εκπαιδευτικού προσωπικού. Η έλλειψη κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό θέτει φέτος σε κίνδυνο την ανανέωση των συμβάσεών τους, ενώ παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Μάη. Η άρνηση του προέδρου του ΤΕΙ, να ανανεώσει τις συμβάσεις τους λόγω έλλειψης κονδυλίων, έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του ιδρύματος, αφού οι περίπου 500 μόνιμοι καθηγητές αδυνατούν να καλύψουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολών του ΤΕΙ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Δρομολογείται το Συμβούλιο συναίνεσης

Μανδύα νομιμοποίησης και συναίνεσης των φορέων της κοινωνίας στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της, που εκπορεύεται από την ΕΕ, επιχειρεί να φορέσει η κυβέρνηση με την επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο εξάμηνο. Ο υπουργός Παιδείας χτες ανακοίνωσε την πρόταση να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΥΠ ο Χρήστος Νικολάου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κι αυτή την πρόταση κατέθεσε και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προς επικύρωση, ώστε να αναλάβει ο πρόεδρος τα καθήκοντά του και στους επόμενους μήνες να θέσει σε λειτουργία το όργανο.

Σε δηλώσεις του κατά τη χτεσινή παρουσίαση της πρότασης ο υπουργός, Π. Ευθυμίου, αναφερόμενος στο ΕΣΥΠ μίλησε για «ένα μεγάλο φόρουμ διαλόγου», που θα «ξεπερνά τις κομματικές ματιές». Είπε ότι θα μπορούν εκεί να εισηγούνται και να ακούγονται οι κοινωνικοί φορείς, θυμίζοντας ότι στο ΕΣΥΠ θα συμμετέχουν, εκτός των άλλων, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ, η ΓΕΣΑΣΕ κλπ.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν κι ο Χ. Νικολάου, που τόνισε ιδιαίτερα την έννοια της «συναίνεσης» ως παράγωγου του «διαλόγου» στο ΕΣΥΠ, ενώ ερωτώμενος αν θα απασχολούνταν το ΕΣΥΠ σε μια περίοδο όπως η σημερινή με θέματα κινητοποιήσεων και αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας, απάντησε αρνητικά και ξεκαθάρισε ότι το συμβούλιο αυτό θα ασχολείται με θέματα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής! Εξάλλου, ο Χ. Νικολάου πέρα από πρύτανης έχει διατελέσει και πρόεδρος Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας (για τη στρατηγική της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση), ενώ έχει λάβει μέρος σε διάφορα ευρωπαϊκά και άλλα ερευνητικά προγράμματα.

Είναι φανερό, λοιπόν, με τι είδους θέματα θα απασχολείται το ΕΣΥΠ: Θα συζητάει για μια προαποφασισμένη από την κυβέρνηση και την ΕΕ πολιτική και για την καλύτερη υλοποίησή της κι όλα αυτά υπογεγραμμένα από το ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι της κοινωνικής συναίνεσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το σχετικό νομοσχέδιο για την ίδρυσή του είχε δοθεί στη δημοσιότητα μαζί με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση της ανώτατης εκπαίδευσης, πράγμα που δείχνει ότι το ΕΣΥΠ δε θα είναι μόνον ένας ιδεολογικός μηχανισμός καλλιέργειας της συναίνεσης αλλά και ένας μοχλός που θα σπρώξει την εφαρμογή της συγκεκριμένης αντιλαϊκής πολιτικής με τις γνωμοδοτήσεις και τις εισηγήσεις του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ