Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρώτη μέρα τηλεκπαίδευσης σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία ή αλλιώς «Φταίει το σύστημα»

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Πρώτη μέρα της τηλεκπαίδευσης σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και το μαρτύριο συνεχίζεται. Το σύστημα είναι στα όριά του. Παιδιά πετιούνται εκτός, μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν ακούγονται. Με απλά λόγια δεν μπορεί να γίνει με τίποτα μάθημα. Την ίδια στιγμή - και δικαιολογημένα - οι γονείς είναι έξαλλοι. Πολλοί έχουν φύγει από τις δουλειές τους για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, που είναι μικρά και δεν μπορούν να συνδεθούν και να διαχειριστούν μόνα τους αυτή την κατάσταση.

Αυτό δεν είναι φιάσκο. Είναι αθλιότητα! Και πρέπει η κυβέρνηση να πάψει να σφυρίζει αδιάφορα και να αραδιάζει αριθμούς χωρίς αντίκρισμα.

Εδώ και τώρα να βρεθεί λύση, για όσο διάστημα είναι δυστυχώς κλειστά τα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης.

Να στηριχτούν οι εκπαιδευτικοί, που δίνουν κυριολεκτικά μάχη για να βρεθούν ουσιαστικά και με όλα τα μέσα δίπλα στους μαθητές.

Να ενισχυθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και όλες οι τεχνολογικές υποδομές που απαιτούνται.

Οσο περνάει ο καιρός, και σε αυτές τις καταστροφικές συνθήκες που προκαλούνται από την κυβέρνηση, το αίτημα δεν μπορεί παρά να είναι ένα: Ανοίξτε τα σχολεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να γίνει σωστή δουλειά, για να γίνει μάθημα.

Αλλιώς, η κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη για τη μορφωτική στασιμότητα χιλιάδων παιδιών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εθελοντική αιμοδοσία φοιτητικών συλλόγων

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, οι αντίστοιχοι σύλλογοι Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Γεωλογικού, Ψυχολογικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Παιδαγωγικού και ΤΕΦΑΑ καλούν με τη σειρά τους κάθε φοιτητή και φοιτήτρια σε αιμοδοσία με βάση τις έκτακτες και τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν εν μέσω πανδημίας.

«Οι φοιτητές των Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας και με τον λαό να είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπος με τις συνέπειες από τη συρρίκνωση, την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση των δομών Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, να δυναμώσει η προσπάθεια προσφοράς και αλληλεγγύης ανάμεσα σε φοιτητές, εργαζόμενους και ασθενείς», σημειώνουν μεταξύ άλλων σε αντίστοιχη ανακοίνωση.

Οι αιμοδοσίες πραγματοποιούνται στα εξής σημεία:

Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (έπειτα από ραντεβού στο 2313303390):

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 8.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 7.30 μ.μ.

Τετάρτη: 10.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 7.30 μ.μ.

Σαββατοκύριακα και αργίες: 9 π.μ. - 12.30 μ.μ.

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»:

Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή: 8.30 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.

Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή: 8.30 π.μ. - 2 μ.μ.

Α' ΚΑΠΗ Εύοσμου:

Από Δευτέρα 23/11 μέχρι Παρασκευή 27/11: 12 μ. - 7 μ.μ.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΒΑΛΑΣ
Παρέμβαση για την εξασφάλιση του εξοπλισμού των μαθητών για την τηλεκπαίδευση

Αίτημα για την άμεση καταγραφή των αναγκών των μαθητών σε εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας η «Λαϊκή Συσπείρωση», καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση πως αρνείται πεισματικά να καλύψει τις ανάγκες εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους, την ίδια ώρα που «σκορπά αλόγιστα ποσά στα ΜΜΕ ή τους κλινικάρχες».

Συγκεκριμένα, η παράταξη σημειώνει στο αίτημα πως ακόμα και αν παραμεριστούν τα τεχνικά προβλήματα του συστήματος τηλεκπαίδευσης του υπουργείου, η άνιση πρόσβαση στη γνώση παραμένει, καθώς ήδη από το προηγούμενο σχολικό έτος ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό μαθητών αδυνατούσε να παρακολουθήσει τα τηλεμαθήματα καθώς δεν διέθετε σύνδεση στο ίντερνετ ή τον απαραίτητο εξοπλισμό.

«Γνωρίζουμε ότι πολλά παιδιά και στο δήμο μας εξακολουθούν να μην έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα, επειδή οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν τα μέσα», σημειώνει η παράταξη. «Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κινητές τηλεφωνικές συσκευές για την τηλεκπαίδευση, γεγονός που δυσχεραίνει την παρακολούθηση του μαθήματος».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και τις διευθύνσεις των σχολείων σε καταγραφή των αναγκών των μαθητών και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε με ευθύνη της κυβέρνησης να προμηθευτούν οι μαθητές όλων των βαθμίδων τον απαραίτητο εξοπλισμό και διαδικτυακή υποστήριξη, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων στην τηλεκπαίδευση.

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Η κυβέρνηση πρόσφερε ... λευκές οθόνες σε χιλιάδες μαθητές

Η αθλιότητα συνεχίζεται με χιλιάδες παιδιά να μην μπορούν να συνδεθούν και χιλιάδες γονείς να μένουν ξεκρέμαστοι

Απίστευτο θράσος από την κυβέρνηση που τα είδε ...όλα καλά

INTIME NEWS

Μπροστά στις ευθύνες του βάζει, για μια ακόμα φορά, την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας η χτεσινή απαράδεκτη κατάσταση που σηματοδότησε την έναρξη της τηλεκπαίδευσης στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.

Μικροί μαθητές, οι γονείς τους αλλά και εκπαιδευτικοί που προσπαθούσαν να συνδεθούν στην πλατφόρμα για να παρακολουθήσουν μάθημα, βρέθηκαν μπροστά σε διάφορα προβλήματα: Αλλού μάθημα έγινε μόνο κάποιες από τις προβλεπόμενες ώρες, αλλού καθόλου. Αλλού υπήρχαν προβλήματα με τον ήχο και την εικόνα. Σε άλλες περιπτώσεις κατάφεραν με δυσκολία να συνδεθούν ορισμένοι μόνο από τους μαθητές και πολλά άλλα προβλήματα που διαφοροποιούνταν. Δάσκαλοι έστελναν μηνύματα σε γονείς, ενημερώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει μάθημα. Ολοι αγωνιούσαν και βίωσαν μια απαράδεκτη κατάσταση, με το «καλημέρα» της τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον, πολλοί γονείς που είχαν πάρει άδειες για να βοηθήσουν τα μικρά τους παιδιά, είναι ξεκρέμαστοι αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν δικαιολογούνται αυτές οι άδειες από την εργασία τους...

Το σίγουρο είναι πως η πραγματική εικόνα απείχε κατά πολύ από εκείνη που έδινε με απύθμενο θράσος το υπουργείο Παιδείας χτες το μεσημέρι, ενημερώνοντας άτυπα πως περισσότερα από 47.000 τμήματα Δημοτικού και Νηπιαγωγείου ήταν συνδεδεμένα και πραγματοποιούσαν τηλεκπαίδευση με αριθμό που αντιστοιχεί σε περίπου 700.000 μαθητές.

Την ίδια στιγμή, παιδιά και εκπαιδευτικοί κάθονταν μπροστά σε μία οθόνη αναμένοντας τη σύνδεσή τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν έγινε ποτέ. Πλήθος ήταν χτες οι σχετικές καταγγελίες από διάφορες περιοχές της χώρας τόσο από εκπαιδευτικούς, που προσπαθούν σε αυτές τις συνθήκες να στηρίξουν τους μαθητές τους, όσο και από γονείς, που βλέπουν πως ενώ η εκπαίδευση μεταφέρεται στις ψηφιακές πλατφόρμες και αυτήν τη στιγμή είναι ο τρόπος διατήρησης της επαφής των παιδιών τους με τη μαθησιακή διαδικασία, δεν εξασφαλίστηκε καν η ομαλή πρόσβαση σε αυτή.

Μηνύματα διαμαρτυρίας και απόγνωσης

Είναι χαρακτηριστικά μερικά από τα δεκάδες μηνύματα που έλαβε χτες η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) και αφορούν την πραγματική εικόνα της λεγόμενης «τηλεκπαίδευσης»:

«Μάλλον γενικό μπλακ άουτ.... Προσπαθώ αλλά τίποτα»,

«Από το σχολείο που μπήκα για webex, το σύστημα έπεσε κατευθείαν»,

«Κατάφερα να μπω, αλλά οι μαθητές μου όχι!»,

«Μόλις που κατάφερε να μπει το ένα τρίτο των παιδιών, το σύστημα μας πέταξε έξω»,

«Από τους μαθητές που έχουν μπει, οι μισοί δεν ακούνε και οι άλλοι μισοί δεν βλέπουν»,

«Τα παιδιά συνεχώς μπαινοβγαίνουν λόγω σύνδεσης», «Η 1η ώρα χάθηκε εντελώς»,

«Δεν ακουγόμουν, βγήκα για να το φτιάξω και μετά δεν μπορούσε να μπει κανένα παιδί!»,

«Είχα μάθημα 15.30, μπήκα από τις 15.10 και συνδέθηκα στις 15.45. Από τα 17 παιδιά κατάφεραν να μπουν τα 3, εκ των οποίων τα 2 δεν τα άκουγα»,

«4 η ώρα, έκανα με 1 μαθητή και τα 2 αδέρφια του που δεν μπορούσαν να συνδεθούν στις δικές τους τάξεις. Υπέροχο μάθημα... μου έδειξαν όλα τους τα ζωάκια...»,

«Κάποια νήπια κοιμούνται... Συνδέονται μόνο γονείς»!

Και η ΑΣΕ σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι «το υπουργείο Παιδείας δοκιμάζει την υπομονή εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών με τον ανεύθυνο τρόπο που αντιμετωπίζει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών να στηρίξουν τους μαθητές».

Τα παραπάνω βέβαια αφορούν τους μαθητές που διαθέτουν τα μέσα για να κάνουν τηλεκπαίδευση και τις οικογένειες με περισσότερα από ένα παιδιά, καθώς παραμένουν άλυτα τα ζητήματα της καθολικής ισότιμης πρόσβασης με ευθύνη της πολιτείας και όχι με το βάρος του εξοπλισμού να πέφτει στις πλάτες και στις τσέπες των γονιών, εφόσον το αντέχουν, σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας επαναλαμβάνει προπαγανδιστικά τα περί ενίσχυσης της πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση, δηλώνοντας πως «η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία», κάνοντας λόγο, για μια ακόμα φορά, για την «εξασφάλιση» περισσότερων από 90.000 φορητές συσκευές (λάπτοπ, τάμπλετ) για μαθητές και εκπαιδευτικούς, δωρεάν παρακολούθηση μαθήματος μέσω... σταθερού τηλεφώνου κ.ά.

Στο μεταξύ, από πλευράς της κυβέρνησης έχει δηλωθεί πως τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν με την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας. Οπως όλα δείχνουν, το άνοιγμα αυτό θα γίνει με τους ίδιους όρους που ίσχυσαν τον Σεπτέμβρη παρά τις διεκδικήσεις να θωρακιστούν στις συνθήκες της πανδημίας, με εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας με βάση τα συγκεκριμένα αιτήματα γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ