Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς

Και νέο κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι σε αριστούχο μαθήτρια αλβανικής καταγωγής, εκδηλώθηκε με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, μετά την περίπτωση του Λάππα Αχαΐας, όπου επίσης αριστούχα μαθήτρια του Γυμνασίου από την Αλβανία, εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί του δικαιώματός της να είναι σημαιοφόρος. Αυτή τη φορά στο 1οΓυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκης, η 15χρονη μαθήτρια Ειρήνη Τζίμο δέχεται πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί από το δικαίωμά της. Η μαθήτρια έχει συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία και με απόφαση του Συλλόγου Καθηγητών, ορίστηκε να είναι η σημαιοφόρος του σχολείου. Η ίδια το αποδέχτηκε με ενθουσιασμό αλλά μικρή μερίδα γονιών αντέδρασε και άρχισε να ασκεί πιέσεις και προς το Σύλλογο Καθηγητών, κυρίως όμως προς τα παιδιά προκειμένου να τα στρέψει εναντίον της συμμαθήτριάς τους.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου δεν έχει πάρει θέση. Αξίζει να σημειωθεί πως στο σχολείο περίπου το 20% των μαθητών είναι παιδιά παλιννοστούντων και αλλοδαπών οικονομικών μεταναστών που χρόνια τώρα ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Το νέο κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς από μικρή μερίδα γονιών, κατήγγειλε με δήλωσή της στο «Ρ» η Γιώτα Βαρβαρίγου, καθηγήτρια στο 1ο Γυμνάσιο Χαριλάου και μέλος του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. «Η επιχείρηση που εκδηλώνεται από ελάχιστους γονείς, αποτελεί προσπάθεια βιασμού της συνείδησης και στοιχείο έρπον φασισμού. Για μας όλα τα παιδιά είναι ίδια και έχουν ίδια δικαιώματα. Δεν τα ξεχωρίζουμε με βάση την εθνικότητα, το θρήσκευμα και άλλους τεχνητούς διαχωρισμούς», είπε. Και απευθυνόμενη στους γονείς που αντιδρούν τους κάλεσε «να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη λειτουργία του σχολείου. Κάνουν πολύ κακό "δηλητηριάζοντας" τα παιδιά τους, σπέρνοντας μίση και έχθρες».

Σχετικά με το θέμα, στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευαγ. Αντώναρος δήλωσε ότι για το «θέμα της σημαίας, η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: Υπάρχουν νόμοι οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται». Ωστόσο δε διευκρινίσει πώς θα συμβάλλει ώστε αυτό να εφαρμοστεί και στην πράξη.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ
«Μεταθέτουν τις ευθύνες για την πολιτική τους»

Ανακοίνωση της ΠΚΣ, με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου που προβλέπει αναστολή της λειτουργίας των ΤΕΙ

Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση είναι η λύση για τη σημερινή κατάντια των ιδρυμάτων
Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση είναι η λύση για τη σημερινή κατάντια των ιδρυμάτων
Τις ευθύνες της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για την ίδρυση νέων, εκ των πραγμάτων απαξιωμένων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ και την προσπάθεια να μετατεθεί η ευθύνη για τη λειτουργία τους στα ίδια τα ιδρύματα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας. Αφορμή, η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας στο νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές, με την οποία δίνεται η δυνατότητα να αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία τμημάτων ΤΕΙ, όταν δεν έχουν επαρκή αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών και για άλλους «αντικειμενικούς λόγους».

«Αποδεικνύεται πως το ψέμα τους είχε κοντά ποδάρια», τονίζει η ΠΚΣ, αναφέροντας ότι «η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση ίδρυσαν νέα Τμήματα εκ των πραγμάτων απαξιωμένα, αφού η διεύρυνση της Ανώτατης Εκπαίδευσης έγινε με Τμήματα που δεν πληρούν τους όρους σε επαρκή χρηματοδότηση, υλικοτεχνική υποδομή, προσωπικό, που ακόμη και το επιστημονικό τους αντικείμενο δεν είναι αποσαφηνισμένο. Οι ίδιοι που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση είναι αυτοί που μεταθέτουν την ευθύνη για τη λειτουργία των ιδρυμάτων στα ίδια τα τμήματα και τους φοιτητές. Κρύβουν ότι οι "αντικειμενικές αδυναμίες λειτουργίας" δεν είναι τίποτε άλλο από την πολιτική της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα ιδρύματα όλης της χώρας», τονίζει η ΠΚΣ. Και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ανοίγει τις προϋποθέσεις για να στήσει νέο νομικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στρώνει το χαλί στα μονοπώλια και τους μεγαλοεπιχειρηματίες όχι μόνο να βγάλουν κέρδος από τη γνώση, αλλά ταυτόχρονα να την ελέγξουν, να στρέψουν την εκπαίδευση και την έρευνα των ιδρυμάτων στις ανάγκες του κεφαλαίου και παράλληλα να διαμορφώσουν όπως τους βολεύει τον αυριανό επιστήμονα - εργαζόμενο με γνώσεις μιας χρήσης, χωρίς επιστημονική ειδίκευση, χωρίς πτυχίο που να διασφαλίζει δουλιά με δικαιώματα».

«Θεωρούμε ότι είναι βασική υποχρέωση του κράτους η ίδρυση και η συνολική στήριξη τμημάτων με ολοκληρωμένο επιστημονικό περιεχόμενο που θα πατάει στις ανάγκες της κοινωνίας και της εξέλιξης της επιστήμης, θα δίνουν τη δυνατότητα στους απόφοιτούς τους για δουλιά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενό τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο στο βαθμό που θα πληρούνται οι προϋποθέσεις σε υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονικό προσωπικό, που θα χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό», σημειώνει η ΠΚΣ και τονίζει ότι «με τις εξελίξεις να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας και την επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - βιομηχάνων να περνάει σε νέο επίπεδο, η απάντηση που θα δώσουν οι σπουδαστές χρειάζεται να είναι ανάλογη. Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί», τονίζει η ΠΚΣ, καταγγέλλοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και καλώντας σε αγωνιστική διεκδίκηση άμεσης κάλυψης των πραγματικών αναγκών σε όλα τα τμήματα, γενναία αύξηση των δαπανών στο 15% του προϋπολογισμού, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επιτακτική η ριζική αλλαγή στην εκπαίδευση

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση πραγματοποίησε η Αχτίδα Καλαμαριάς της ΚΟ Θεσσαλονίκης

Η ανάγκη ριζικής αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος σε κατεύθυνση που να εξασφαλίζει τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα των παιδιών στη μόρφωση, στη σταθερή δουλιά, στη δημιουργική ζωή, προβάλλει ολοένα και πιο επιτακτική. Κόντρα στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα που αναδιαρθρώνεται για να προσαρμοστεί στους στόχους της αγοράς, να γίνει ευέλικτο και ανταγωνιστικό, τροφοδοτώντας το κεφάλαιο με φθηνό, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό, με ανθρώπους υποταγμένους στις επιδιώξεις του. Τα παραπάνω αναδείχτηκαν μέσα από την εκδήλωση για την Παιδεία και τα προβλήματα σε ένα δήμο της Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε η Αχτίδα Καλαμαριάς της ΚΟΘ του ΚΚΕ και πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο θεατράκι «Χηλής» στο 1ο Γυμνάσιο του δήμου.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιώργος Τσακλίδης, καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος του ΑΠΘ και ο Απόστολος Σκούφας, Γραμματέας της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμαριάς. Σύντομη παρέμβαση έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Τόσο από τις εισηγητικές τοποθετήσεις όσο και από τις παρεμβάσεις που έκανε το κοινό, αναδείχτηκε πως το σημερινό σχολείο, μέσα από την ποιότητα της παρεχόμενης μόρφωσης, τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, την ελλιπή λειτουργία των ολοήμερων σχολείων και το τεράστιο οικονομικό κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι γονείς για τη λειτουργία των σχολείων αλλά και για την παραπαιδεία, μέρα με την ημέρα επιταχύνει τα βήματα προσαρμογής του στο μοντέλο εκπαίδευσης που έχει μετατρέψει το δικαίωμα στη μόρφωση σε εμπόρευμα, αλλά και στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καλαμαριάς, τέταρτος στη σειρά, μετά τη Σταυρούπολη, το Δ΄ και Ε΄ Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σε σύνολο 60 σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) τα 31 λειτουργούν σε διπλοβάρδια. Ειδικά φέτος, φοιτούν 200 παιδιά περισσότερα από πέρσι στα Γυμνάσια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να επανέλθουν σε διπλοβάρδια 3 Γυμνάσια που τώρα λειτουργούν σε πρωινό κύκλο (2ο,3ο,9ο) και τα 2 Λύκεια (2ο,3ο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ