Πάνελ αμιάντου (!) εντοπίστηκαν σε κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης. Το Πανεπιστήμιο προχώρησε σε απαγόρευση της πρόσβασης στο νέο κτίριο, στη νέα πτέρυγα αλλά και στο παλιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο σε αυτό, ενώ τα μαθήματα και όλες οι εργασίες, τουλάχιστον γι' αυτήν τη βδομάδα, θα συνεχίσουν να διεξάγονται διαδικτυακά.
Σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στον ΣΦ Φιλοσοφικής ΑΠΘ αναφέρουν: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι έπειτα από εργασίες για τη λεγόμενη ενεργειακή αναβάθμιση της σχολής, ανιχνεύθηκε αμίαντος σε εξωτερικά πάνελ της πρόσοψης. Εδώ να σημειώσουμε ότι η χρήση του σήμερα έχει απαγορευτεί, καθώς πρόκειται για ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους πνεύμονες.
Η Κοσμητεία, η Πρυτανεία και όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις φέρουν τεράστιες ευθύνες για τη συνολικότερη άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλα τα κτίρια του ΑΠΘ, τα οποία έχουν να ελεγχθούν εδώ και 30 χρόνια! Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η λογική κόστους - οφέλους είναι αυτή που οδηγεί σε καθημερινά "Τέμπη" στις σχολές μας. Γιατί απέναντί μας οι φοιτητές έχουμε ένα αστικό κράτος εχθρικό στον λαό, που είναι ικανότατο να δαπανά 7 δισ. ευρώ στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ για να γίνονται οι λαοί κρέας στα κανόνια των καπιταλιστών, είναι όμως ανίκανο να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας, να δαπανήσει χρήματα για την αναβάθμιση των σπουδών μας, για να θωρακίσει τα κτίρια των σχολών μας από τις πλημμύρες, τις φωτιές, τους σεισμούς!
Απέναντι λοιπόν σε αυτό το κράτος, που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από την ανθρώπινη ζωή, οι φοιτητές θα απαντήσουμε μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις πολύμορφες δράσεις για να μη ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών. Το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε 16 συμφοιτητές μας και σε συνολικά 57 αθώες ψυχές! Μπροστά λοιπόν στη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με τα εργατικά σωματεία απέναντι στο κράτος - δολοφόνο, στην ΕΕ, που με τις επιταγές της οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση των σχολών μας! Για να μην έρθουμε οι φοιτητές αντιμέτωποι με νέα "Τέμπη", για να συνεχίσουμε τον όρκο που δώσαμε δύο χρόνια πριν, ότι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!
Διεκδικούμε:
-- Αναβαθμισμένες υποδομές! Οι υποδομές των ΑΕΙ έχουν γίνει "κοιλάδες των Τεμπών". Η πρόσφατη πτώση του ασανσέρ στις εστίες του ΑΠΘ είναι ένα περιστατικό που επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση στις υποδομές πολλών ιδρυμάτων και εστιών. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απαιτούμε αντισεισμικό, αντιπλημμυρικό και αντιπυρικό έλεγχο στο κτίριό μας, το οποίο έχει να ελεγχθεί 30 χρόνια!
-- Να δοθούν εξηγήσεις από τις αρμόδιες αρχές για την ποσότητα του αμιάντου που εντοπίστηκε και για τους ενδεχόμενους κινδύνους στους φοιτητές, στους εργαζόμενους και στο προσωπικό της σχολής.
-- Να μεριμνήσουν η Κοσμητεία και οι πρυτανικές αρχές, από κοινού με το υπουργείο Υγείας, για τη διεξαγωγή δωρεάν εξετάσεων σε όλους τους φοιτητές της σχολής.
-- Τώρα το κράτος να μεριμνήσει για τη διαμόρφωση του κτιρίου της Φιλοσοφικής, ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμη από ΑμεΑ συμφοιτητές μας!».
Διαμαρτυρία των μαθητών του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης
Μετά τη μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από μαθητές της Παλλήνης, χτες Δευτέρα οι μαθητές του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου βρέθηκαν και πάλι στον δρόμο, καθώς σε μια ιδιαίτερα κρύα μέρα το ρεύμα έπεσε στο σχολείο για πολλοστή φορά, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ούτε η θέρμανση.
«Παιδεία, Υγεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό», φώναξαν οι μαθητές, που προχώρησαν σε διαμαρτυρία στο δημαρχείο, ζητώντας άμεσα λύση, ενώ έντονη διαμαρτυρία εκφράζει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. «Το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης δεν αποτελεί εξαίρεση στην εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας για τα δημόσια σχολεία εκ μέρους της πολιτείας και των δήμων, που έχουν επιφορτιστεί με το χρέος της συντήρησής τους», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι γονείς. Περιγράφουν την «αδιέξοδη κατάσταση μπροστά στην οποία βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα, καθώς το σύστημα θέρμανσης, που είναι παλιό, παρουσιάζει διαρροές και υπολειτουργεί (θέμα γνωστό εδώ και χρόνια στον δήμο Παλλήνης, τόσο στην προηγούμενη όσο και στην παρούσα δημοτική αρχή), ενώ με τον "έξυπνο" μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος που έχει τοποθετηθεί φέτος δεν μπορεί να γίνει χρήση ούτε άλλων μέσων θέρμανσης, επειδή το ρεύμα κόβεται όταν αυξάνεται η κατανάλωση πάνω από ένα όριο και χρειάζεται ώρες για να επανέλθει, αφού πρέπει να κληθεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό έχει ήδη συμβεί τέσσερις φορές μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα; Τους πιο κρύους μήνες του χρόνου, όταν το σχολείο έχει περισσότερη ανάγκη από θέρμανση, παιδιά και καθηγητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες γεμάτες υγρασία».
Οι μαθητές της περιοχής μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς θα βρεθούν στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής, ενώ μέσα στον Μάρτη προγραμματίζεται κοινή εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα των σχολείων.
Με κινητοποίηση και παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας, που συνεδρίασε πρόσφατα με θέμα τα σοβαρότατα κτιριακά προβλήματα των σχολείων του νησιού, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εκπαιδευτικοί και γονείς τοποθετήθηκαν με συγκεκριμένα στοιχεία, διεκδικώντας το αυτονόητο: Ασφαλή και σύγχρονα σχολεία για τα παιδιά!
Ωστόσο, οι απαντήσεις που πήραν από τους αρμόδιους ήταν αοριστολογίες, αναφορές σε μικροέργα που έχουν γίνει στα σχολεία (καζανάκια, διαγραμμίσεις στις διαβάσεις κ.ά.), την ίδια ώρα που όταν βρέχει τα σχολεία πλημμυρίζουν και στάζουν ταβάνια και τοίχοι, πέφτουν σοβάδες, παράθυρα, ηλεκτρολογικοί πίνακες βρίσκονται εκτεθειμένοι στα νερά, νηπιαγωγεία στεγάζονται σε καταστήματα και κοντέινερ, χωρίς αντισεισμικό έλεγχο και άλλα πολλά.
Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του κινήθηκε πολύ μακριά από τις ανάγκες των σχολείων. Απέφυγε να δεσμευτεί τόσο σε χρονοδιαγράμματα όσο και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες διεκδίκησης για επιπλέον χρηματοδότηση. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τελείωσε χωρίς να δοθεί καμία λύση στα τεράστια προβλήματα της σχολικής στέγης, με τη δημοτική αρχή να καταψηφίζει τα αιτήματα που υπέβαλαν τα σωματεία των εκπαιδευτικών».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διαμηνύει: «Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση, με τις πλάτες περιφερειακής και δημοτικής αρχής, να μετατρέψει τα σχολεία μας σε νέα Τέμπη. Μαζί με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, με ανυποχώρητο αγώνα, μπορούμε να αντιπαλέψουμε όσους τσακίζουν τις ανάγκες μας για τα κέρδη των λίγων».
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης
Η πρωτοβουλία, την οποία πήρε τον προηγούμενο μήνα η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε άλλη μια μορφή δράσης για να διεκδικήσουν να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη και να συμβάλουν στο να μην ξεχαστεί. Η πρωτοβουλία αυτή βρήκε ανταπόκριση στα σχολεία, όπου συζητήθηκε και οργανώθηκε η συμμετοχή των μαθητών και μέρα με τη μέρα προστέθηκαν στο πρόγραμμα συμμετοχές από μαθητικές καλλιτεχνικές ομάδες και μαθητές από δεκάδες σχολεία της πόλης.
Τα συγκροτήματα που συμμετείχαν στο φεστιβάλ ήταν: «Ραστ Μάκαμ», «Cryptic», «Κάθαρσις», «Meliflu», Μάτσα Μούτσα και μαθητές από το 23ο ΓΕΛ και το 7ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, από το 3ο ΓΕΛ Ευόσμου και από τις Συκιές. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με έντεχνες μελωδίες, ενώ συνεχίστηκε με λαϊκά, καθώς και με ραπ κομμάτια και κατέληξε σε μέταλ.
Οπως και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες τόνισαν, μέσα από αυτήν την μορφή, το περιεχόμενο των τραγουδιών, τις συζητήσεις, τους προβληματισμούς, τα σκίτσα, τις συλλογές φωτογραφίας και τις διάφορες πρωτοβουλίες που πήραν οι μαθητές και βρίσκονταν στον χώρο του φεστιβάλ, οι μαθητές για ακόμα μια φορά απαίτησαν να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη.
Οι μαθητές με την ολοκλήρωση του School Art Festival αποφάσισαν ότι: Οργανωμένοι και ενωμένοι συνεχίζουν και δυναμώνουν τον αγώνα. Μέσα από συνελεύσεις στα σχολεία θα αποφασίσουν τη συμμετοχή των σχολείων στην απεργία και μεγάλη μαθητική πορεία στις 28/2 στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και δράσεις με συνθήματα, τσάντες και πανό στα σχολεία, με γκράφιτι στους τοίχους, κ.ά. Κάθε σχολείο Τρίτη με Πέμπτη στέλνει το δικό του μήνυμα ότι οι μαθητές δεν ξεχνάνε! Οτι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουνε φωνή!