Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Υποκριτικό καλωσόρισμα...

Το χτεσινό «καλωσόρισμα» της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου προς τους νέους που εισάγονται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ακούγεται μάλλον υποκριτικό σε όσους έχουν ήδη γνώση των πραγμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όταν η πολιτική της κυβέρνησης είναι σαφέστατα εχθρική προς τα δικαιώματα των φοιτητών. Η υπόσχεσή της «εμείς ως υπουργείο θα είμαστε πάντα κοντά σας» και «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα ΑΕΙ», δε σημαίνει τίποτε άλλο από υπόσχεση για ένταση της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, που συνεπάγονται απόφοιτους μισομορφωμένους κι ευέλικτους προς εκμετάλλευση ανάλογα με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Παράλληλα, η υπουργός έσπευσε να «παρηγορήσει» τους υποψήφιους που απέτυχαν λέγοντα ότι «υπάρχουν πάμπολλες ευκαιρίες για σταδιοδρομία», ξεχνώντας όμως να προσθέσει ότι οι «ευκαιρίες» αυτές δίνονται μόνο σε όσους μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στο μεγάλο οικονομικό τους βάρος.

ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ
Ανεβαίνουν, κατεβαίνουν ... τα προβλήματα παραμένουν

Eurokinissi

Ελαφριές αυξομειώσεις εμφανίζουν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας και σηματοδότησαν το τέλος της αγωνίας για δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους. Ωστόσο, με την ανακοίνωση των βάσεων δεν τελειώνουν τα προβλήματα τόσο αυτών που πέτυχαν όσο και αυτών που βρέθηκαν εκτός πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Το υψηλό κόστος σπουδών και η διαρκής υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, το χτύπημα δικαιωμάτων των φοιτητών και σπουδαστών, αλλά και η εργασιακή περιπλάνηση, η δουλιά χωρίς δικαιώματα είναι μερικά από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν πλέον οι νέοι που ως μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με την ίδια πολιτική, με το σχολείο της παπαγαλίας, της εξόντωσης και της αμάθειας.

Φέτος, στα πανεπιστήμια από τα 338 Τμήματα του μηχανογραφικού δελτίου οι βάσεις ανέβηκαν στα 172, έπεσαν στα 156, ενώ υπάρχουν και 10 νέα Τμήματα όπου δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με πέρσι. Αντίστοιχα στα ΤΕΙ από τα 197 Τμήματα του μηχανογραφικού τα 105 παρουσιάζουν άνοδο στη βάση τους, τα 87 πτώση και 5 είναι νέα Τμήματα όπου δεν μπορεί να γίνει σύγκριση.

Από τα Τμήματα πανεπιστημίων, εκτός των στρατιωτικών σχολών, τη μεγαλύτερη πτώση βάσης σημειώνει η Γερμανική Φιλολογία Θεσσαλονίκης (κατά 5.510 μόρια) και τη μεγαλύτερη αύξηση το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Θεσσαλονίκης (κατά 796 μόρια). Γενικά, όμως, ο μέσος όρος της αύξησης στα Τμήματα που παρουσιάζουν αύξηση είναι της τάξης των 243 μορίων, ενώ ο μέσος όρος της πτώσης όπου εμφανίζεται πτώση είναι της τάξης των 306 μορίων.

Η μεγαλύτερη αύξηση στα ΤΕΙ είναι της τάξης των 2.165 μορίων (Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου Κρήτης) και η μεγαλύτερη πτώση της τάξης των 1.413 μορίων (Τουριστικές Επιχειρήσεις Αμφισσας). Ο μέσος όρος αύξησης στα Τμήματα των ΤΕΙ που παρουσιάζουν αύξηση είναι περίπου 282 μόρια, ενώ ο μέσος όρος πτώσης είναι 205 μόρια.

Γενικά μικρή αύξηση παρουσιάζουν τα Τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου (Ιατρικές κ.τ.λ.), τα Τμήματα του 1ου, 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου (θεωρητικές, φυσικομαθηματικές και πολυτεχνικές σχολές) παρουσιάζουν αυξομειώσεις ανάλογα με την περίπτωση, ενώ τα Τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου (οικονομικά) παρουσιάζουν μικρή μείωση στα πανεπιστήμια και αυξομείωση στα ΤΕΙ.

Στην κατηγορία των υποψηφίων με το ποσοστό του 10% (που δεν έλαβαν μέρος στις εξετάσεις και κρίνονται με τον περσινό τους βαθμό) παρατηρείται γενικά αύξηση των βάσεων στα Τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων.

Υποψήφιοι και εισακτέοι

Φέτος, υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 104.668 υποψήφιοι από όλες τις κατηγορίες: 83.602 τελειόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου, 20.341 απόφοιτοι προηγούμενου έτους με την κατηγορία του 10% και 725 με την κατηγορία των εσπερινών ενιαίων λυκείων. Πέρσι, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν 100.794, που αναλύονταν σε περισσότερους απόφοιτους ενιαίων λυκείων και πολύ λιγότερων υποψηφίων της κατηγορίας 10%.

Από το σύνολο των υποψηφίων εισάγονται στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές Σχολές και τις Ακαδημίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 76.135 (ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι ήταν 75.963) που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,74% των υποψηφίων. Από αυτούς, οι 67.475 με το 90% (έναντι 67.455 πέρσι), 7.999 με την κατηγορία του 10% (έναντι 8.040 πέρσι) και 661 από τα εσπερινά λύκεια (έναντι 468 πέρσι).

Τέλος, στους παραπάνω επιτυχόντες προστίθενται και οι 4.886 απόφοιτοι ΤΕΕ (4.740 από ημερήσια και 146 από εσπερινά) οι οποίοι εισάγονται στα ΤΕΙ με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις. Ετσι, φέτος εισάγονται στα πανεπιστήμια 40.103 νέοι και στα ΤΕΙ 40.918.

Ο «Ρ» παρουσιάζει στις επόμενες σελίδες αναλυτικά τις βάσεις για τη μεγάλη κατηγορία των αποφοίτων ημερήσιων ενιαίων λυκείων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το θέμα είναι για ποια Παιδεία μιλάμε...

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τις συναντήσεις και τις επαφές που είχε η αντιπροσωπεία του Κόμματος σε Κούβα και Βενεζουέλα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, δήλωσε τα εξής:

«Πίσω από τις βάσεις και τις λίστες των βάσεων, το πόσοι μπαίνουν και πόσοι δεν μπαίνουν, κρύβεται το γεγονός ότι κι αυτοί που μπαίνουν και αυτοί που δεν μπαίνουν θα έχουν τεράστια προβλήματα.

Αυτοί που εισάγονται θα έχουν προβλήματα ποιότητας και περιεχομένου της μόρφωσης, αν θέλετε από πλευράς κατάκτησης μιας επιστημονικής μεθοδολογίας. Ούτε αυτό δε δίνεται δυστυχώς σήμερα και θα έχουν προβλήματα όταν τελειώσουν. Αυτοί που δεν μπαίνουν, έχουν επίσης τεράστια προβλήματα δουλιάς. Τα λεφτά που πλήρωσαν οι γονείς τους στα φροντιστήρια πήγαν τσάμπα. Το πρόβλημα λοιπόν είναι για ποια Παιδεία μιλάμε.

Η συζήτηση για το αν πέσανε οι βάσεις ή ανέβηκαν, από μόνο του δε δείχνει τίποτα. Το ζήτημα είναι: Υπάρχει Παιδεία για το λαό; Οι διαφορές πρέπει να είναι ατομικές στα παιδιά. Αλλο παιδί διαβάζει τόσο, άλλο λιγότερο. Να μην υπάρχει όμως κανένα εμπόδιο κοινωνικό, ταξικό, πολιτικό».

ΠΑΜΕ
Δημόσιο δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης η διέξοδος

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων από το υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «αρχίζει ξανά μια μεγάλη δοκιμασία για τα παιδιά και τους γονείς των λαϊκών εργατικών οικογενειών. Οι αιτίες των τεράστιων οικονομικών, μορφωτικών και εκπαιδευτικών προβλημάτων βρίσκονται στις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ και υλοποιούν στη χώρα μας οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Σε πολιτικές που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, στους ταξικούς φραγμούς και σε ένα επίπεδο σπουδών και μόρφωσης που είναι κομμένα και ραμμένα στη λογική της ειδίκευσης με βάση τις ανάγκες των κερδών του κεφαλαίου. Αυτή τη γραμμή υπηρετούν και οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Η ΕΓ του ΠΑΜΕ προσθέτει ότι τα προβλήματα τόσο των παιδιών που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα και που «τα κατάφεραν», όσο και εκείνων που δεν «έπιασαν τις βάσεις», είναι τεράστια και εξελίσσονται προς το χειρότερο αφού τόσο οι σπουδές όσο και η προοπτική τους είναι συνδεδεμένες στενά με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών αλλά και τα αδιέξοδα του συστήματος με τα γνωστά προβλήματα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της ετεροαπασχόλησης.

«Η θέση του ΠΑΜΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για δημόσιο δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης που θα ανταποκρίνεται και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αποτελεί τη διέξοδο», καταλήγει η ΕΓ, τονίζοντας ότι «αυτό προϋποθέτει τη δράση και το δυνάμωμα της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για τη διεκδίκηση αιτημάτων με βάση τις λαϊκές ανάγκες και την ανατροπή των πολιτικών που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ