Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΤΔΕ - ΑΠΘ
Συνεχίζεται η διαμαρτυρία

Κλειστό παραμένει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του ΑΠΘ με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του ως ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς το ΥΠΕΠΘ δεν έχει προχωρήσει ακόμα στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των εργαστηρίων και για την πρακτική άσκηση των φοιτητών και των φοιτητριών. Το ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου καλεί σε γενική συνέλευση σήμερα στις 2 μ.μ.

Η ΠΚΣ σημειώνει, σχετικά με το πρόβλημα των αποσπασμένων, πως το φαινόμενο αυτό αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση και τη μη επαρκή στελέχωση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Καλεί τους φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά στη γενική συνέλευση για να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, να δώσουν αγωνιστική απάντηση στον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο και την ευρωπαϊκή οδηγία 36/05.

Σε δελτίο Τύπου, το ΠΤΔΕ ανακοίνωσε πως το ΥΠΕΠΘ δεσμεύτηκε ότι θα γίνει η υπογραφή των αποσπάσεων από τον υφυπουργό Παιδείας.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Ο νόμος πλαίσιο να αποσυρθεί!

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες το μεσημέρι εκπρόσωποι από οκτώ φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας έξω από το υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας τη συνολική απόσυρση του νόμου - πλαισίου και την κατάργηση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 που εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΑΕΙ - ΤΕΙ με αυτά των αποφοίτων από ιδιωτικά κολέγια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Ε. Στυλιανίδης, παρότι επιχείρησε να καθησυχάσει τις αντιδράσεις, δεν μπόρεσε τελικά να κρύψει ότι για την κυβέρνηση ο νέος νόμος - πλαίσιο είναι μια πραγματικότητα επί της οποίας η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει αφορά στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νόμου.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν αφήνω ανοιχτό κανένα ενδεχόμενο αναστολής όλης αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε. Δεν ερχόμαστε να ανακόψουμε, να αναστείλουμε μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε».

Η στάση των φοιτητών απέναντι σε αυτό ήταν ξεκάθαρη: Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε την αντίθεσή μας σε ένα νόμο που αν και είναι ψηφισμένος έχουμε κάθε δικαίωμα να αντιδρούμε απέναντι σε αυτόν, πολύ απλά γιατί καταπατά τα δικαιώματά μας στις δωρεάν σπουδές, στη μόρφωση.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών δήλωσαν στον υπουργό ότι τα κονδύλια που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για την Παιδεία δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των φοιτητών και των οικογενειών τους. Κατήγγειλαν ότι έγινε προσπάθεια να περικοπούν συγγράμματα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Τόνισαν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 για την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΑΕΙ - ΤΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, γιατί δεν μπορούν να εξισώνονται η κατάκτηση της επιστημονικής γνώσης με το εμπόριο των πτυχίων.

Στην προσπάθεια του υπουργού να φανεί διαλλακτικός απάντησαν ότι αν η κυβέρνηση πράγματι ακούει τα αιτήματα των φοιτητών δεν έχει άλλο παρά να να αρχίσει να υλοποιεί ένα προς ένα τα δίκαια αιτήματά τους.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Αγωνιστική δράση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Πολλοί οι φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη
Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη
Η ανάγκη ανάπτυξης δράσης και πρωτοβουλιών απέναντι στη συνεχιζόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναδείχτηκε στη χτεσινή σύσκεψη, που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Γονέων Νομαρχίας Αθήνας. Πλήθος φορέων, εκπρόσωποι ενώσεων γονέων, συλλόγων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, εργατικά σωματεία, μαζικοί και κοινωνικοί φορείς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και πραγματοποιήθηκε πλούσια συζήτηση για την πάλη ενάντια στις «μεταρρυθμίσεις».

Ξεχωριστή ήταν η κάθε ομιλία, αφού έφερε εμπειρία από την πραγματική κατάσταση, που βιώνουν μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς από την εκπαίδευση σήμερα. Οι ομιλητές μετέφεραν εικόνες, που αποδεικνύουν τα σχέδια για παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την προσπάθεια διαμόρφωσης ανθρώπων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της αγοράς, δηλαδή, της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ιδιαίτερη η σημασία της παρουσίας εργατικών σωματείων, που έδειξε, για μια ακόμη φορά, πως τα προβλήματα της Παιδείας αφορούν τους εργαζόμενους και είναι μέρος ολόκληρης της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται. Μόνον η κοινή δράση μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων, γονιών, μπορεί να φέρει αποτελέσματα, σημειώθηκε από τους ομιλητές.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Νομαρχίας Αθήνας, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όσο και οι δεσμεύσεις της απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς, δε δίνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα. Τα χρονικά όρια στενεύουν και οι όποιοι ελιγμοί έχουν να κάνουν όχι με την ουσία των μεταρρυθμίσεων, αλλά με τον επικοινωνιακό τρόπο που αυτές θα περάσουν». Ο Β. Τόγιας κάλεσε τους μαζικούς φορείς να ανοίξουν παντού το ζήτημα της Παιδείας, των λαϊκών αναγκών και να οργανώσουν τον αγώνα τους.

Οι φορείς τάχθηκαν ενάντια στην επερχόμενη αναγνώριση των τίτλων σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων και των ΚΕΣ και κάλεσαν σε κατά τόπους πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης, ώστε να μην περάσει το ξεπούλημα της Παιδείας, για να μην περάσουν τα σχέδια για την αποκέντρωση της εκπαίδευσης. Επίσης, κάλεσε τους μαζικούς φορείς του Δήμου Αθήνας να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 του Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Δημαρχείου για το κτιριακό ζήτημα.

Στην απόφαση της σύσκεψης τέθηκαν μια σειρά αιτημάτων για τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας για όλες τις βαθμίδες: Διπλασιασμός των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 15%. Ενιαίο δημόσιο και δωρεάν 12χρονο σχολείο. Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια με σύγχρονες υποδομές. Κατάργηση των τροφείων από τους παιδικούς σταθμούς. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Ισα δικαιώματα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών και μια σειρά άλλα αιτήματα.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ. Ο «Ρ» θα αναφερθεί αναλυτικότερα στο θέμα σε επόμενο φύλλο του.

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Σε πορεία εφαρμογής ο νόμος - πλαίσιο

Μετά τους προέδρους των ΤΕΙ και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας και τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου. Οι πρυτάνεις, οι οποίοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, σημείωσαν ότι έχει μπει σε εφαρμογή η διάταξη για το όριο φοίτησης και έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση του μητρώου των φοιτητών. Σχετικά με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, επισήμαναν ότι φέτος θα γίνει με βάση τον προηγούμενο νόμο, καθώς τα πανεπιστήμια δεν μπορούν ακόμα να συντάξουν τετραετή ακαδημαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.

Ακόμα, επιβεβαίωσαν ότι φέτος τα συγγράμματα θα διανεμηθούν με το προηγούμενο καθεστώς ενώ ζήτησαν επανεξέταση του συστήματος των μεταγραφών. Οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι αναμένουν τις απαντήσεις του υπουργού κατά τη Σύνοδό τους στην Καλαμάτα, στις 3 του Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ