Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποιοι δημοσιογράφοι, για ποια τάξη;

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
«Εχθρική αποδεικνύεται η κυριαρχία (του μεγάλου κεφαλαίου) στα ΜΜΕ και προς τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των εργαζομένων σε αυτά, που η μεγάλη πλειοψηφία τους εργάζεται σε συνθήκες κάτεργου, δίχως δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς» (από την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ενημέρωσης).

Αυτή η θέση δεν έχει καμία σχέση με τους όψιμους υπερασπιστές της δημοσιογραφίας. Οι «παχουλοί» του κλάδου δε νοιάζονται για τις συνθήκες που ένας δημοσιογράφος καλείται να παραμείνει δημοσιογράφος. Αυτοί καίγονται γιατί βλέπουν πως η απαξίωση τούς αφαιρεί ένα βασικό εργαλείο για να συνεχίσουν και αύριο να είναι τα καλά παιδιά του μεγάλου κεφαλαίου μέσα στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις, εκείνα τα «παιδιά» που κάθε μα κάθε λέξη τους δεν αφορά στην είδηση, στο σχόλιο, στην έρευνα, αλλά στο πώς θα αυξηθούν τα κέρδη.

Η Καταρίνα Μπλουμ, της ομώνυμης ταινίας, ήταν τίμια και είχε δικαίωμα να παλεύει για τη χαμένη τιμή της έχοντας απέναντι όλο το χαφιεδολόι μαζί και ο δημοσιογράφος που την κυνηγούσε για να «βγάλει θέμα» ατιμάζοντας την αξιοπρέπειά της. Αυτή ήταν η τιμή της... Και η ατιμία του δημοσιογράφου... Η δημοσιογραφία που υπηρετεί το κεφάλαιο δεν έχει κανένα δικαίωμα να κλαίει για τη «χαμένη τιμή» της. Και γιατί η τιμή της είναι φτηνή και γιατί δε χάνει κανείς τίποτα από αυτό που ποτέ δεν είχε.

Είναι προφανές πως ανάμεσα στον αφορισμό του Μπαλζάκ - που κάτι ήξερε και για εφημερίδες και για την αστική κυριαρχία στο χώρο - και στη γενικούρα του Βολταίρου - που μόνιμα πλάσαρε ως ελευθερία την ανεκτικότητα που είχαν ανάγκη οι αστοί - επιλέγουμε Μπαλζάκ.

Γύρω από μια εφημερίδα μπορείς να χτίσεις κόμμα και να φτάσεις ως την εξουσία. Ισχύει και για τους αστούς και για τους εργάτες. Το ποια εξουσία θα κατακτηθεί δεν αφορά στο μέσον, αλλά στο περιεχόμενο κι εκεί η διαφορά. Αρα δε συζητάμε για την αξία της δημοσιογραφίας στο κενό, αλλά για ποιον δουλεύει αυτή.

Αν κάτι κινδυνεύει σήμερα είναι μόνο η αμφισβήτηση της αυθεντίας διαφόρων. Κι αυτό όχι ως προσωπικό τους πρόβλημα. Αφορά στην άσκηση εξουσίας. Οι πάνω δεν μπορούν, οι κάτω δεν αντέχουν, αλλά οι πάνω έχουν εφεδρείες, έχουν μάθει από τα παθήματα, έχουν ακόμα τρόπους να συνεχίσουν να εξουσιάζουν. Οταν ο κάθε Πρετεντέρης εξαφανίζει ένα κόμμα, το ΚΚΕ, με ισχυρισμούς του στιλ «δεν έχουν τίποτα να πουν, γι' αυτό δεν έχουν θέση στις εκπομπές», δεν περνάει μόνο γραμμή, αποφασίζει αυτός ελέω και της αστικής δημοκρατίας ποιος έχει και ποιος όχι δικαίωμα να υπάρχει. Για να διατηρήσει αυτό το προνόμιο να αποφασίζει αυτός πρέπει να διατηρηθεί και ως αξιόπιστος. Αυτή η αξιοπιστία έχει πάει περίπατο. Οι από κάτω έχουμε κάθε λόγο να κάνουμε τα πάντα ώστε να μη σηκώσει κεφάλι αυτή η δημοσιογραφία.

Αυτή η δημοσιογραφία που αποκρύπτει καθημερινά τα εγκλήματα των αστών και προβάλλει - αξιώνει να αποδέχονται άπαντες το αστικό κράτος ως αδιατάρακτη νομιμότητα, αυτή πρέπει να ηττηθεί. Ανήκει στο σύστημα εξουσίας, είναι συστατικό του μέρος και σαν τέτοιο πρέπει να ηττηθεί. Ωστε να γίνει πράξη το «ούτε ένας χαφιές δουλιά να μη βρίσκει». Γιατί ισχύει επίσης πως «στους μπουρζουάδες κριτική να κάνουμε, αυτό δε φτάνει, του γουρουνιού, του αστισμού, να κόψουμε πρέπει τα πόδια».

Ασχετο: μια φορά κι έναν καιρό μια ΜΚΟ έβαλε το χέρι στον χάρτη, ακούμπησε τυχαία στο Κιρκούκ κι αποφάσισε να πάει εκεί, στις πηγές των πετρελαίων, να... ανακαινίσει τα σχολεία! 102.000 ευρώ η επιδότηση από το υπουργείο Εξωτερικών, επισήμως. Διάφοροι καλοί δημοσιογράφοι διαφημίζουν καθημερινά το θεάρεστο έργο αυτών των ΜΚΟ. Είναι μόνο αργυρώνητοι;

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΟΥ στην πολιτική της πλουτοκρατίας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανησυχούν την κυβέρνηση οι γκρίνιες των βουλευτών

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΘΥΕΛΛΑ στη Βουλή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ποιος ο δημοσιογράφος; Ποιος ο βουλευτής;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΡΥΒΟΥΝ και τον βουλευτή

ΑΥΓΗ: Εμποδίζουν τη Βουλή να ερευνήσει το σκάνδαλο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καίνε Ζαχόπουλο οι μαρτυρίες για το ΥΠΠΟ

ΕΘΝΟΣ: 7 ΚΑΡΦΙΑ Τατούλη για Ζαχόπουλο

ΤΑ ΝΕΑ: Τρίγωνο - φωτιά απειλεί το Μαξίμου

Ο ΛΟΓΟΣ: ...ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ το «Πρώτο Θέμα»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΜΑΚΗΣ ΤΑ 7 ΕΚ. ΕΥΡΩ στην τράπεζα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε ελεύθερη πτώση το Χ.Α.

Η ΧΩΡΑ: Εσωτερικές υποθέσεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η γκρίζα διαφήμιση δεν είναι είδηση

«Εκπτώσεις που φθάνουν το 40% πραγματοποιεί η εταιρεία (...) όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της. Η εταιρεία προσφέρει τη σειρά προϊόντων (...) σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές» (η διαφήμιση που πέρασε σαν είδηση / ΤΑ ΝΕΑ).

Οι ίσες αποστάσεις είναι υπέρ του ισχυρού

«Νέο λογισμικό της Microsoft θα επιτηρεί τους εργαζόμενους και θα καταγράφει την παραγωγικότητά τους (...) έχει ήδη καταθέσει αίτηση ευρεσιτεχνίας για το πρόγραμμα που ξεπερνά κατά πολύ τον "ανιχνευτή ψεύδους", καθώς επιτρέπει στους εργοδότες να αξιολογούν τους υφισταμένους τους μέσω της μέτρησης των καρδιακών παλμών, της θερμοκρασίας του σώματος, της πίεσης και των συσπάσεων του προσώπου (...) θεωρητικά το λογισμικό θα μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ του εργαζόμενου υπό την έννοια ότι σε περίπτωση ασθένειας ή υπερκόπωσής του θα μπορεί να αποδείξει στον εργοδότη του την πάθησή του» (το ρεπορτάζ που κρατά ίσες αποστάσεις και προετοιμάζει το προϊόν / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Το εμπόρευμα δεν περιέχει ηθική

«Οι μεγαλύτερες απώλειες για τους δημιουργούς δεν προέρχονται από την πειρατεία, αλλά από το γεγονός ότι το δωρεάν πορνό έστω και ερασιτεχνικό κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών. Επειτα από μια δεκαετία άνθησης η βιομηχανία των 13 δισ. δολαρίων βλέπει πλέον τα DVD το πιο επικερδές προϊόν της να χάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος» (το ρεπορτάζ που εξηγεί πως όλα είναι εμπόρευμα / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ).

Το άσχετο

«Κάτι σαν "νομισματοκοπείο" είναι από το 1998 το υπουργείο Εξωτερικών για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Κι αυτό το λέμε διότι οι ΜΚΟ από τότε μέχρι σήμερα έχουν εισπράξει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ!» (το θέμα στο ΠΟΝΤΙΚΙ).

Η ΚΑΤΑΡΙΝΑ ΜΠΛΟΥΜ ΗΤΑΝ ΤΙΜΙΑ

ΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ; «Ανθρωποι που σε κανονικές συνθήκες δε θα τους έδινες το χέρι σου για να μην στο λερώσουν "ενημερώνουν" την κοινή γνώμη (...) επικρατεί ένα είδος δημοσιογραφίας που εκπίπτει ως δραστηριότητα στα όρια του υποκόσμου» (ο Γ. Λακόπουλος στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΔΕΝ ΞΕΚΑΡΦΩΝΕΣΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ: «Το "όλοι ίδιοι είστε" δεν το λέει ο κόσμος. Το καλλιεργούν σκοπίμως εκείνοι οι δημοσιογράφοι που είναι χειρότεροι από τους άλλους (...) αντιλήψεις οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί από τους χειρότερους εναντίον των καλύτερων (...) ποιος έχει συμφέρον από την ισοπέδωση; Ο καλύτερος ή ο χειρότερος;» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΗΞΕΡΕ Ο ΜΠΑΛΖΑΚ: «Κατά τον Μπαλζάκ "αν οι εφημερίδες δεν υπήρχαν, δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να τις εφεύρουμε". Κατά τον Βολταίρο "ελεύθερος είναι ο λαός που έχει το δικαίωμα να σκέπτεται εγγράφως"» (οι υπενθυμίσεις από τον Μ. Σπιθουράκη στο ΒΗΜΑ).

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ: «Από τη μια, μπορεί να αισθάνεσαι ικανοποίηση που οι υποτιθέμενοι αδιάφθοροι... Ρομπέν της δημοσιογραφίας ξεκατινιάζονται δημοσίως (...) από την άλλη, τι ικανοποίηση μπορείς να έχεις όταν διαπιστώνεις ότι πολιτική και κοινωνία πνίγεται μέσα σ' έναν άθλιο βόθρο;» (ο Σ. Πολυμίλης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ