Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κρατικός Προϋπολογισμός 2003 - ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: Κερδισμένοι - χαμένοι του προϋπολογισμού - ΤΟ ΠΑΡΕ - ΔΩΣΕ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΦΟΡΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προϋπολογισμός: 5 ΚΡΟΥΝΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΙ.

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟ 2003.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΟΡΟΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ.

ΧΩΡΑ: ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ.

ΑΥΓΗ: ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ NON PAPER ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ - Η Ουάσιγκτον ζητεί λύση πριν από την Κοπεγχάγη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κυπριακό: ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΖΥΡΙΧΗΣ - ΛΟΝΔΙΝΟΥ - ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο ΤΟΚΕΤΟΣ «ΑΝΑΝ» ΦΡΙΚΤΑ ΕΠΩΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 175 ΔΙΣ. ΔΩΡΟ ΣΕ ΚΟΚΚΑΛΗ ΚΑΙ ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟ - Για την προμήθεια των συστημάτων ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΕΟ ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: (Θεσσαλονίκη) ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ - Από το 2003.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ο Αλάχ να βάλει το χέρι του! «Κατά τη συνάντηση που είχαμε με όλα τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου ακούαμε με τα ίδια μας τα αυτιά να μας λέγουν ότι η Κύπρος σχοινοβατεί. Εάν έως τις 12 Δεκεμβρίου δεν έχει υπογραφεί από τους Τουρκοκυπρίους το σχέδιο Ανάν, ο κυπριακός ελληνισμός θα έχει κερδίσει πολλά. Αν όμως το υπογράψουν, θα έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα» (Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος -ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)

«Η καλύτερη λύση» «Παράταση στο χρόνο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να δοθεί από την ΕΕ. Να ενταχθεί δηλαδή η Κύπρος στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και μετά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Θα ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβλεφτεί με κάποιο πρωτόκολλο η ένταξη και του υπόλοιπου μέρους, όταν επιτευχθεί συμφωνία. Αυτή ίσως είναι η καλύτερη λύση με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα». (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

«Τραυματικές» σχέσεις: «Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι η Τουρκία μέχρι το παραπέντε να μη συναινεί στη λύση του Κυπριακού εάν δεν πάρει ημερομηνία (σ.σ. ενταξιακών διαπραγματεύσεων)- οπότε η Κοπεγχάγη θα μετατραπεί σε ένα ατέλειωτο παζάρι, γεμάτο πιέσεις και εκβιασμούς. Υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο να υπάρξει μονάχα η ένταξη της Κύπρου, αλλά ύστερα από μεγάλες "κόντρες" με τους εταίρους -και αφού ο κ. Σημίτης θα υποχρεωθεί να επικαλεστεί το δικαίωμα του βέτο στο σύνολο της διεύρυνσης. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε "τραύμα" στις σχέσεις της Ελλάδας με τους άλλους 14 εταίρους, ακριβώς τη στιγμή που οι σχέσεις αυτές βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο» (Ειρήνη Καρανασοπούλου -ΝΕΑ)

ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΙΕΣΕΩΝ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: «Οι εβδομάδες που απομένουν ως την Κοπεγχάγη αποτελούν στρατηγική στιγμή για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και για την Κύπρο. Η ΕΕ έχει μια μοναδική ευκαιρία να επιτύχει δύο ιστορικούς στόχους: την επίλυση του Κυπριακού και την ακόμη στενότερη πρόσδεση της Τουρκίας στην Ευρώπη» (Από το αμερικανικό non paper που διανεμήθηκε στους «15» της ΕΕ - ΒΗΜΑ).

ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ: «Την επίλυση του Κυπριακού - εδώ και τώρα - θέλουν οι ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι έτσι θα πετύχουν και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ. Ο πρόεδρος Μπους τηλεφώνησε χτες στο Δανό προεδρεύοντα κ. Ρασμούνσεν ζητώντας επιτακτικά ημερομηνία για την Αγκυρα...» (Γ. Πολίτης - ΝΕΑ).

ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΥΡΩΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ: «Η Ουάσιγκτον ανησυχεί όμως για το τι θα συμβεί στην Κοπεγχάγη. Αν οι Ευρωπαίοι πουν ευγενικά, αλλά εμφανώς, στην Αγκυρα ότι απέχει πολύ ή και απελπιστικά από την υπογραφή της ένταξής στην ΕΕ, οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι "η Τουρκία θα πάθει νευρικό κλονισμό"» (Αλέξης Παπαχελάς - ΒΗΜΑ).

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΗΔΕΝ: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει ως κεντρικούς διαπραγματευτικούς στόχους: 1) Να μην υπάρξει συμπροεδρία Κληρίδη - Ντενκτάς και να περιοριστεί σε ένα έτος ο χρόνος των μεταβατικών διατάξεων. 2) Να αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός των εποίκων και να επιστρέψει στην Τουρκία μέρος αυτών. 3) Να επιλεγούν οι χάρτες που διασφαλίζουν μεγαλύτερη επιστροφή περιουσιών. 4) Να μη χρειάζεται βίζα για τη μετάβαση των Ελλήνων στην Κύπρο και να μειωθεί η μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή της ελεύθερης εγκατάστασης και απόκτησης ιδιοκτησίας. 5) Να συμμετάσχει η Κύπρος στο πολιτικό σκέλος του ευρωστρατού. 6) Να μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός των Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτών στο νησί» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

Παιχνίδι για «δυνατούς παίχτες»...

Απέναντι στο λαό η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα «διαπραγματευτικά χαρτιά», αχρηστεύοντας έτσι το ισχυρότερο χαρτί κάθε κυβέρνησης που θέλει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας

Του Γ. Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γ. Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Σκηνικό πιέσεων, κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ, χάριν των «ευρωπαϊκών στόχων» της Αγκυρας ενόψει της Κοπεγχάγης, προβάλλεται έντονα κυρίως από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουάσιγκτον πασχίζει για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, κυρίως για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα μέσα σε μια «διευρυμένη ΕΕ». Γι' αυτό παρεμβαίνει απροκάλυπτα στις «εσωτερικές υποθέσεις» της ΕΕ και αξιώνει να οριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αγκυρα. Γι' αυτό, ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί προωθούν το «σχέδιο Ανάν» για την «επίλυση» του Κυπριακού και τη μετατροπή του νησιού σε προτεκτοράτο ουσιαστικά της «νέας τάξης».

Οι «ισχυροί εταίροι» στην ΕΕ, από την άλλη, δε θέλουν, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, την Τουρκία μέσα στην ΕΕ, για τους αντίθετους λόγους από αυτούς που τη θέλουν μέσα οι ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, δε θέλουν να χάσουν τα οφέλη από τη γεωστρατηγική θέση της γειτονικής χώρας, και γι' αυτό δεν μπορούν να τους πουν ευθέως «όχι» στην ένταξη. Γίνεται φανερό ότι πραγματικά η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης είναι «μια στρατηγική στιγμή», όπου η «λύση» του Κυπριακού είναι μάλλον μια «λεπτομέρεια», συνδεδεμένη άρρηκτα με τα πολύ χοντρά, στρατηγικού χαρακτήρα, παιχνίδια που παίζονται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΗΠΑ-ΕΕ για την ηγεμονία της «παγκοσμιοποίησης».

Αν έτσι έχουν τα πράγματα - και μάλλον έτσι είναι - το ζήτημα είναι ποια είναι η «διαπραγματευτική» τακτική της κυβέρνησης Σημίτη για να προωθήσει τα «εθνικά συμφέροντα». Η απάντηση είναι απλή: Απέναντι στο λαό κρατάει κλειστά τα διαπραγματευτικά χαρτιά της και αχρηστεύει το ισχυρότερο χαρτί κάθε κυβέρνησης που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας. Από την άλλη, «ευχαριστεί» γονυπετής την κυβέρνηση των ΗΠΑ για ό,τι κάνει «για μας» και αυτό το αναγορεύει σε «εθνικό συμφέρον».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ