Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αγροτικό συλλαλητήριο σήμερα στο Αργος

Στο δρόμο του αγώνα κατεβαίνουν σήμερα οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Αργολίδας, απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη διάθεση της παραγωγής τους. Στις 11 το πρωί, στην πλατεία Αγίου Πέτρου του Αργους, πραγματοποιείται το παλλαϊκό συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού και το Εργατικό Κέντρο Αργολίδας, με τη συμμετοχή αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμοί της περιοχής, καθώς και του Σωματείου Βιοτεχνών Αργους.

Με τη σημερινή κινητοποίηση οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Να ενισχυθούν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών και να εξασφαλιστούν ικανοποιητικές τιμές. Να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή χυμών, εσπεριδοειδών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τις αθρόες εισαγωγές που κάνουν οι μεγάλες βιομηχανίες. Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, τα κτηνοτροφικά και το λάδι, για να δοθούν ολόκληρες οι επιδοτήσεις.

Οταν το ψέμα «περπατάει» στα χωράφια...
  • Με προκλητικά και ασύστολα ψεύδη επιχειρεί ο υπουργός Γεωργίας να εμφανίσει ως θετικές τις νέες καταστροφικές προτάσεις της ΕΕ για το βαμβάκι 

  • Μέγα ψεύδος αποδείχτηκε και η υπόσχεση του Γ. Ανωμερίτη, κατά την προεκλογική περιοδεία του στη Θεσσαλία, ότι θα θέσει αίτημα για προστασία των μικροκαλλιεργητών βαμβακιού στην ΕΕ 

  •  Αυξημένο πρόστιμο συνυπευθυνότητας θα πληρώσουν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, ενώ η κυβέρνηση μετατρέπει το 40άρι της «προκαταβολής» σε 32άρι

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», λέει μια λαϊκή παροιμία, αλλά στην περίπτωση του υπουργού Γεωργίας, φαίνεται ότι τα ψέματά του προς τους βαμβακοπαραγωγούς δεν έχουν καν... ποδάρια και σέρνονται στα χωράφια.

Επί δύο συνεχείς μέρες, στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιοδείας του στη Θεσσαλία, ο Γ. Ανωμερίτης διαλαλούσε πως ο ίδιος θα θέσει, στη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, αίτημα να μην πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι παραγωγοί που καλλιεργούν μέχρι 60 στρέμματα βαμβάκι, υποσχόμενος, ταυτόχρονα, ότι θα δώσει σκληρή μάχη για να γίνει αποδεκτό. Μάλιστα, με ανακοινώσεις του και με δηλώσεις τοπικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία, γινόταν προσπάθεια να εμφανιστεί ότι το θέμα ήταν σχεδόν λυμένο - αφηνόταν, δηλαδή, να εννοηθεί ότι η ΕΕ θα έκανε αποδεκτό το αίτημα - και είχαν, ήδη, αρχίσει οι, εκ των προτέρων, πανηγυρισμοί για το μεγάλο όφελος που θα είχαν οι μικροκαλλιεργητές βαμβακοπαραγωγοί της χώρας μας. Και την προηγούμενη Τρίτη, στη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ο Γ. Ανωμερίτης όχι μόνο δεν έδωσε μάχη για να γίνει αποδεκτό αυτό το αίτημα, αλλά δεν το έθεσε καν!

Βεβαίως, οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν διαφορετικό αίτημα - ζητούν να μην πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι καλλιεργητές για τα 100 πρώτα ιδιόκτητα στρέμματα και για τα 150 νοικιασμένα - αλλά ακόμα κι αυτό που ο υπουργός Γεωργίας πρόβαλλε δεν το έθεσε στην ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι, εν γνώσει του, είπε ψέματα μπροστά στους Θεσσαλούς αγρότες. Φυσικά, ακόμα κι αν έθετε αυτό το δικό του αίτημα, η ΕΕ δε θα το αποδεχόταν, καθώς είναι γνωστό πως ουδόλως ενδιαφέρεται για τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά αντιθέτως κάνει ό,τι μπορεί για να τους «βγάλει απ' τη μέση», να τους ξεκληρίσει από τη γη τους, την οποία θέλει, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στην αγροτική οικονομία, να παραδώσει στους μεγαλοκαπιταλιστές - νεοτσιφλικάδες. Αλλωστε, η ΕΕ εισάγει βαμβάκι από την Αμερική, όπου οι βαμβακοκαλλιεργητές είναι μεγαλοφάρμερ κι όχι μικροί και μεσαίοι.

Στις καλένδες της ΕΕ

Επιπλέον, ο υπουργός Γεωργίας «κάνει το μαύρο, άσπρο» όταν επιχειρεί να εμφανίσει ως θετικά για τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς τα όσα συζητήθηκαν, με την παρουσία και συμφωνία του στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ κι αναμένεται να υλοποιηθούν. Να, τι έγινε εκεί:

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την πρόταση για αύξηση της ποσόστωσης της παραγωγής βαμβακιού για τη χώρα μας στους 1.200.000 τόνους, από τους 782.000 τόνους που είναι σήμερα (Και γι' αυτό είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει μάχη ο Γ. Ανωμερίτης, αλλά τελικά, όχι μόνο δεν έδωσε, αλλά το αποδέχτηκε εύκολα). Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί θα συνεχίσουν να τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα, επειδή είναι ικανοί αγρότες και παράγουν πολύ και καλής ποιότητας βαμβάκι, μ' αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμα περισσότερο το εισόδημά τους.
  • Μειώνονται τα κονδύλια της κοινοτικής επιδότησης για το βαμβάκι, αφού από τα 900 εκατομμύρια ΕΥΡΩ που διατέθηκαν πέρσι καθ' υπέρβαση των προβλεπομένων, τώρα θα διατεθούν το πολύ 770 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, όσα ακριβώς προβλέπονται από το σχετικό κανονισμό. Αυτό σημαίνει ότι θα μοιραστούν λιγότερα χρήματα στους βαμβακοπαραγωγούς.
  • Αυξάνεται κατά 20 έως 30 δραχμές το κιλό το πρόστιμο συνυπευθυνότητας -ο συντελεστής συνυπευθυνότητας πηγαίνει από 0,5 σε 0,6 - ώστε έτσι να φτάσουν τα κονδύλια που διατίθενται. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία, που δείχνουν ότι η παραγωγή βαμβακιού θα κυμανθεί φέτος στους 1.300.000 τόνους - αυτή την εκτίμηση κάνει ο Οργανισμός Βάμβακος - και με βάση τη σημερινή ισοτιμία του ΕΥΡΩ με τη δραχμή, το πρόστιμο θα φτάσει στις 116 δραχμές το κιλό, το οποίο μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο αν η παραγωγή, όπως υποστηρίζουν άλλες εκτιμήσεις, ξεπεράσει και τους 1.300.000 τόνους. Αυτή η εκτίμηση, μάλιστα, φαίνεται να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, αφού μέχρι προχτές είχαν παραδοθεί 1.220.000 τόνοι βαμβακιού, ενώ υπάρχουν ακόμα μεγάλες ποσότητες απαράδοτες στις αποθήκες κι από πάνωαναμένεται και η αναπροσαρμογή.
«Ξεφούσκωσε» το 40άρι

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, λόγω ακριβώς της αναμενόμενης αύξησης του προστίμου συνυπευθυνότητας, η κυβέρνηση αναθεώρησε την απόφασή της να δώσει στους αγρότες, ως προκαταβολή, ένα μέρος από το πρόστιμο που παρακρατείται - το γνωστό και περιβόητο προεκλογικό 40δραχμο - και ήδη η Αγροτική Τράπεζα αρχίζει περικοπές και ετοιμάζεται να δώσει αντί 40, 32 δραχμές, για τις ποσότητες βαμβακιού που παραδίδονται στα εκκοκκιστήρια μετά τις 16 Δεκέμβρη. Τούτο γίνεται με το «άλλοθι» ότι με τη δεύτερη εκτίμηση παραγωγής στο βαμβάκι, η ελάχιστη τιμή πήγε στις 197 δραχμές το κιλό από 189 που ήταν. Μάλιστα παραπέμπουν τους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς να ζητήσουν τις 8 δραχμές διαφορά από τους εκκοκκιστές... Ομως η ουσία είναι ότι αυτό συμβαίνει επειδή η τελική εξόφληση θα είναι γύρω στις 25 - 26 δραχμές και κυβέρνηση και ΑΤΕ δε θέλουν να έχουν «χασούρα». Αλλωστε δεν αποκλείεται να εξαναγκαστούν οι βαμβακοπαραγωγοί να επιστρέψουν πίσω τη «διαφορά» και στην κατεύθυνση αυτή ήδη η ΑΤΕ έλαβε τα μέτρα της, υποχρεώνοντας τους αγρότες να υπογράφουν ότι θα τους παρακρατηθεί το ποσό που έλαβαν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο υπουργός Γεωργίας και η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτούν από τώρα - και προεκλογικά - ότι η ΑΤΕ δε θα ζητήσει από τους βαμβακοπαραγωγούς να επιστρέψουν μέρος της «προκαταβολής που παίρνουν».

Και η κοροϊδία συνεχίζεται

Εκτός των παραπάνω γίνεται πλέον φανερό ότι:

  • Δε δίνεται η δυνατότητα για απευθείας χορήγηση της κοινοτικής επιδότησης στους παραγωγούς, αλλά αυτή θα εξακολουθεί να δίνεται μέσω των εκκοκκιστών, μ' αποτέλεσμα να χάνουν κι απ' αυτό οι παραγωγοί και να κερδίζουν ακόμα περισσότερα οι έμποροι.
  • Δεν αλλάζει το σύστημα προσδιορισμού της προκαταβολής της κοινοτικής ενίσχυσης κι έτσι η ΕΕ θα συνεχίζει να προσθέτει, ως ασφαλιστική δικλείδα, ένα 15% στην προβλεπόμενη από αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας παραγωγή βαμβακιού, μ' αποτέλεσμα η προκαταβολή να είναι πολύ μικρότερη, ενώ οι παραγωγοί παίρνουν την τελική εξόφληση με την παρέλευση πολλών μηνών από την παράδοση του προϊόντος τους και χάνουν πολλά χρήματα εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης.
  • Δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση ν' αποφασίσει η ίδια σε ποια περιοχή της χώρας και πόσο θα μειώσει τη βαμβακοκαλλιέργεια και την παραγωγή, λύνοντας έτσι τα χέρια της να προχωρήσει σε ξεκλήρισμα κι άλλων μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Η μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας επιχειρείται να δικαιολογηθεί με την προβολή δήθεν περιβαλλοντικών λόγων, καθώς υποστηρίζεται ότι η καλλιέργεια βαμβακιού επιβαρύνει πολύ το έδαφος και το περιβάλλον με νιτρορύπανση από τα φυτοφάρμακα, τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού κ.ά. Βεβαίως, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ισχύουν, καθώς όλες, σχεδόν, οι άλλες καλλιέργειες - όπως π.χ. το καλαμπόκι, τα τεύτλα, η βιομηχανική ντομάτα κ.ά, που θα μπορούσαν να σπείρουν, αντί για βαμβάκι, οι αγρότες - επιβαρύνουν πιο πολύ το περιβάλλον, αφού χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων και νερού. Η μόνη, ίσως, καλλιέργεια που μπορεί να θεωρηθεί πιο οικολογική, είναι η μηδική, αλλά αυτή δεν επιδοτείται από την ΕΕ και για ν' αναπτυχθεί χρειάζεται να υπάρχει στη χώρα μας αναπτυγμένη κτηνοτροφία, που, όμως, συνεχώς συρρικνώνεται. Επομένως είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, αλλά αποσκοπούν, μέσω και αυτής της μεθόδου, να μειώσουν τη βαμβακοκαλλιέργεια και να ξεκληρίσουν κι άλλους μικρομεσαίους αγρότες. Να σημειωθεί, δε, ότι με βάση τη λογική περί «υποβαθμισμένων περιβαλλοντικά περιοχών», οι οποίες θα πρέπει να μειώσουν τη βαμβακοκαλλιέργεια, κινδυνεύουν να πληγούν καίρια περιοχές στις οποίες το βαμβάκι είναι, σχεδόν, μονοκαλλιέργεια - όπως π.χ. η Καρδίτσα κι άλλες περιοχές της Θεσσαλίας - μ' αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να μείνουν χωρίς εισόδημα και να ξεκληριστούν.
Λύση, ο αγώνας και η ψήφος

Απ' όσα προαναφέραμε γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας κατά γράμμα τις αποφάσεις που λαμβάνονται και με τη συμμετοχή του Ελληνα υπουργού Γεωργίας στην ΕΕ κι έχοντας την ουσιαστική συμφωνία και συναίνεση της ΝΔ κι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχει καταρτίσει και θέτει σε άμεση εφαρμογή ένα σχέδιο ακόμα μεγαλύτερης μείωσης της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας - και γενικότερα της αγροτικής παραγωγής, καθώς οι περιορισμοί, οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα πλήττουν όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα - αποσκοπώντας στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην παράδοση της γης και της παραγωγής στο μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται και λυμαίνεται και την αγροτική οικονομία. Βεβαίως, αυτή η κυβερνητική προσπάθεια, την ουσία της οποίας ο Γ. Ανωμερίτης κρύβει, επιδιδόμενος σε ασύστολα ψεύδη και προεκλογικές υποσχέσεις προς τους αγρότες, βρίσκει τη σθεναρή αντίσταση της αγροτιάς. Στη Θεσσαλία βρίσκονται ξανά αυτό το διάστημα σε εξέλιξη αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν στις αρχές του νέου χρόνου και να εξαπλωθούν σ' όλη τη χώρα. Και, φυσικά, έρχεται και η ώρα της ψήφου, με την οποία οι αγρότες μπορούν να τιμωρήσουν τους ψεύτες της κυβέρνησης, αλλά και όλους τους άλλους που, επί της ουσίας, συμφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ