Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Μάχες σ' όλη την Ελλάδα!
  • Με νομαρχιακά συλλαλητήρια, στις 10 του Δεκέμβρη, κλιμακώνεται και συντονίζεται, πανελλαδικά, ο αγώνας της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • Την ενότητα και την αγωνιστική αποφασιστικότητα των αγροτών ανέδειξε η χτεσινή πανελλαδική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά της Καρδίτσας

Φωτογραφίες από τη χτεσινή πανελλαδική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά της Καρδίτσας
Φωτογραφίες από τη χτεσινή πανελλαδική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά της Καρδίτσας
Στις 10 του Δεκέμβρη, η αγροτιά της Ελλάδας «ξεχύνεται» μαζικά, δυναμικά και συντονισμένα στους δρόμους, κλιμακώνοντας την πάλη της για την ικανοποίηση των ζωτικών και δίκαιων αιτημάτων της και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα των αγροτών αποφασίστηκε, χτες, σε πανελλαδική αγροτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά της Καρδίτσας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και Επιτροπών Αγώνα από όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας. Στις 10 του Δεκέμβρη, λοιπόν, θα πραγματοποιηθούν νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια σ' όλη την αγροτική επικράτεια και χιλιάδες ξωμάχοι θα «εισβάλουν», με τα τρακτέρ της οργής και του αγώνα στις πρωτεύουσες των νομών. Θα μείνουν στα μετερίζια της πάλης για τρία μερόνυχτα και θα ξανασυσκεφτούν για ν' αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία του αγώνα τους. Από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 του Δεκέμβρη, και μέχρι την ημέρα που θα πραγματοποιηθούν τα νομαρχιακά συλλαλητήρια, οι αγρότες θα βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών όλων των αγροτικών περιοχών της χώρας, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση την αποφασιστικότητά τους να συμμετάσχουν, μαζικά, στο νέο αγροτικό ξεσηκωμό, που αναμένεται να συγκλονίσει, για μια ακόμα φορά, ολόκληρη την Ελλάδα.

Ολοι μια γροθιά


Εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος, από πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, συμμετείχαν στη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά της Καρδίτσας. Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Παλαμά γέμισε ασφυκτικά, ενώ εκατοντάδες άλλοι αγρότες, που δε χωρούσαν μέσα, έμειναν συγκεντρωμένοι έξω. Στο χώρο έφτασαν και δεκάδες τρακτέρ που είχαν φέρει αγρότες του Παλαμά, θέλοντας να δείξουν τις αγωνιστικές διαθέσεις που διακατέχουν τον αγροτικό κόσμο. Ηταν εκεί αγωνιστές της αγροτιάς από περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, (Ροδόπη, Κιλκίς, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πιερία), της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, (Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία), της Πελοποννήσου, (Αχαΐα, Ηλεία, Αιγιάλεια), της Κρήτης, (Χανιά, Ηράκλειο), των νησιών του Ιονίου, (Κέρκυρα). Ηταν εκεί αντιπρόσωποι καλλιεργητών όλων των προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας (βαμβάκι, καπνός, λάδι, δημητριακά, ρύζι, ζαχαρότευτλα, οπωροκηπευτικά, αμπελοοινικά, κτηνοτροφικά κ.ά.) Κι όλοι, με ένα στόμα, είπαν «ναι» στην κλιμάκωση και στον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα, δίνοντας υπόσχεση, προς εαυτούς και αλλήλους, ότι θα μείνουν στις αγωνιστικές επάλξεις μέχρι τη νίκη. Το «ναι» αυτό περιέγραψαν και εξήγησαν, με καθαρά και σταράτα λόγια, όσοι πήραν το λόγο στη σύσκεψη, ενώ όσοι δεν πρόλαβαν να μιλήσουν, το «δήλωσαν» σαφώς, είτε φωνάζοντας συνθήματα μέσα κι έξω από την αίθουσα - το πιο συχνό σύνθημα που ακούστηκε ήταν «Αργύρη πέστο στον πρωθυπουργό, εμείς θα βγούμε στην Εθνική οδό» - είτε εγκρίνοντας, διά βοής, το ψήφισμα που διαβάστηκε στο τέλος.

Αγώνας συνεχής

Μετά το καλωσόρισμα του δημάρχου Παλαμά Κ. Εξαρχου και του προέδρου του τοπικού αγροτικού συλλόγου, Δ. Τσιανάβα, προς τους προσκεκλημένους, στη σύσκεψη μίλησε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη κλιμάκωσης και πανελλαδικού συντονισμού της πάλης για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και «κατέθεσε» την πρόταση για την πραγματοποίηση νομαρχιακών συλλαλητηρίων σ' όλους τους αγροτικούς νομούς της χώρας, η οποία και έγινε, τελικά, αποδεκτή από όλους.

Στην ίδια αγωνιστική κατεύθυνση κινήθηκαν με τις παρεμβάσεις τους όσοι από τους εκπροσώπους των αγροτών πήραν στη συνέχεια το λόγο - ανάμεσά τους οι Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», Θ. Κοκκινούλης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, Ν. Καραμπάς, από το Αγρίνιο, Γ. Τσακίρης, από τη Θεσσαλονίκη, Β. Αρμενιάκος, από την Κέρκυρα, Ν. Χρηστάκης, από την Πέλλα, Θ. Γιαννόπουλος, από την Ηλεία κ.ά. Στη σύσκεψη μίλησε ο Β. Αναγνωστόπουλος, νομάρχης Καρδίτσας, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του ιερέα και ελαιοπαραγωγού από τη Στυλίδα Φθιώτιδας, Χρήστου Ζαρκαδούλα, ο οποίος αναφέρθηκε, με παραστατικά και μεστά λόγια, στα βάσανα των παραγωγών ελιάς και λαδιού που, όπως είπε, βρίσκονται έρμαια στα χέρια των εμπόρων και τόνισε την ανάγκη συνέχισης και έντασης της ενωμένης πάλης των αγροτών.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη χτεσινή πανελλαδική αγροτική σύσκεψη αναφέρονται τα αιτήματα που αφορούν στην ανάγκη ανατροπής των πολιτικών της ΕΕ και της κυβέρνησης κι εκείνα που σχετίζονται με καθένα από τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας. Τονίζεται, δε, πως οι χαμηλές ποσοστώσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας έχουν δημιουργήσει αδιέξοδα στην αγροτική οικονομία και στους μικρομεσαίους αγρότες, επειδή συρρικνώνουν την παραγωγή και αποδεκατίζουν τις τιμές και τις επιδοτήσεις. Επισημαίνεται ότι η εγκατάλειψη και ο οικονομικός μαρασμός της υπαίθρου, μαζί με τα υποβαθμισμένα κοινωνικά δικαιώματα του αγρότη στη σύνταξη, στην περίθαλψη, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, ερημώνουν τα χωριά, γηράζουν, σε επικίνδυνο βαθμό, τον αγροτικό πληθυσμό και υπογραμμίζεται: Ολοι ενωμένοι δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, που έχουν δημιουργήσει οι αντιαγροτικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στα χωριά μας και στα χωράφια μας, γι' αυτό και θ' αντισταθούμε, με όλες τις δυνάμεις, στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Και το ψήφισμα καταλήγει: Καλούμε τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εργατοϋπαλλήλους, τη νεολαία να συμπαραταχτούν στο δίκαιο αγώνα μας. Επειδή η επιβίωση της αγροτιάς και η αναζωογόνηση της υπαίθρου αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη και δεν αφορά μόνο τους αγρότες.

Το ψήφισμα της σύσκεψης

Στο ψήφισμα της χτεσινής πανελλαδικής αγροτικής σύσκεψης τονίζεται:

«Εμείς οι αγρότες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας που βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, μέσα από τις συντονιστικές επιτροπές, τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις, συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001 στον Παλαμά Καρδίτσας για να συντονίσουμε τον αγώνα μας.

Αφού συζητήσαμε τα προβλήματά μας, διαπιστώσαμε ότι οι χαμηλές ποσοστώσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας έχουν δημιουργήσει αδιέξοδα στην αγροτική οικονομία και στους μικρομεσαίους αγρότες, επειδή συρρικνώνουν την αγροτική παραγωγή και αποδεκατίζουν τις τιμές και τις επιδοτήσεις.

Η δραστική περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων για τη γεωργία, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2000", εξανεμίζει το εισόδημά μας και απειλεί με αφανισμό δυναμικές καλλιέργειες όπως τον καπνό, στον οποίο προτείνεται να καταργηθούν οι επιδοτήσεις, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, το βαμβάκι και την ελιά, με πρόσχημα τη λειψυδρία, τη νιτροποίηση και την ερημοποίηση.

Οι δημόσιες δαπάνες για τη γεωργία έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να μη γίνονται τα αναγκαία έργα υποδομής, να αυξάνεται το κόστος παραγωγής, να μειώνεται η παραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας και το εισόδημα των αγροτών. Τα φαινόμενα της λειψυδρίας έχουν αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, αφορούν όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας και δεν οφείλονται στα αντίξοα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά στην έλλειψη των αντίστοιχων έργων υποδομής.

Οι συνεταιριστικές οργανώσεις είναι χρεοκοπημένες, συρρικνωμένες, περιθωριοποιημένες, ανήμπορες να στηρίζουν ουσιαστικά το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, με αποτέλεσμα να "αλωνίζουν" οι εμποροβιομήχανοι και να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας.

Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ μέσα από το χρηματιστήριο θα εντείνει τον τοκογλυφικό της χαρακτήρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Η κατάργηση της αλληλέγγυας ευθύνης των συνεταιρισμών, η διαβάθμιση των αγροτών σε έξι κατηγορίες και η προσπάθεια πώλησης στους ιδιώτες των εταιριών μετοχικού ενδιαφέροντος ΑΤΕ - ΑΣΟ, όπως της ΔΩΔΩΝΗΣ, της ΣΕΚΑΠ κ.ά., είναι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ που θα συνεχίσουν με μαζικούς πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Δημόσιοι αγροτικοί οργανισμοί, που θα μπορούσαν να παίζουν αναπτυξιακό παραγωγικό ρόλο, όπως ο Οργανισμός Βάμβακος, Καπνού, Ελαιόλαδου κ.ά., διαλύονται, ενώ άλλοι όπως ο ΕΛΓΑ συρρικνώνονται και το αντικείμενό τους μεταφέρεται στις ιδιωτικοασφαλιστικές εταιρίες. Οι εταιρίες που εμπορεύονται τα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, στα πλαίσια της ανεξέλεγκτης αγοράς, κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής τις τελευταίες δεκαετίες. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, οι τιμές και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων μειώνονται και η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές του αγρότη και του καταναλωτή συνεχώς μεγαλώνει.

Η εγκατάλειψη και ο οικονομικός μαρασμός της υπαίθρου, μαζί με τα υποβαθμισμένα κοινωνικά δικαιώματα του αγρότη στη σύνταξη, στην περίθαλψη, στον πολιτισμό και στη μόρφωση, ερημώνουν την ύπαιθρο, γηράζουν σε επικίνδυνο βαθμό τον αγροτικό πληθυσμό.

Ολοι ενωμένοι δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει οι αντιαγροτικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στα χωριά μας και τα χωράφια μας. Γι' αυτό θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν.

Συνεχίζουμε τη δράση μας πανελλαδικά, ξεκινώντας με νομαρχιακά συλλαλητήρια, σε όλη την Ελλάδα, τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε:

  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στα προϊόντα που η χώρα μας και η ΕΕ είναι ελλειμματική για να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, να μειωθούν τα ελλείμματα, στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, να αυξηθεί η παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών.
  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της γεωργίας και να γίνουν τα απαιτούμενα έργα υποδομής για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να αυξηθεί η παραγωγικότητα της γεωργίας και να βελτιωθεί το εισόδημά μας.
  • Να εξυγιανθούν και να χρηματοδοτηθούν οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις για να περιορίσουν την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και να συμβάλουν στη βελτίωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Να παραμείνει δημόσια η Αγροτική Τράπεζα και να λειτουργήσει με αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια, στηρίζοντας τους συνεταιρισμούς και τους μικρομεσαίους αγρότες. Να καταργηθούν όλα τα πανωτόκια, να ρυθμιστούν αποτελεσματικά τα αγροτικά χρέη και να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων αγροτών και συνεταιρισμών.
  • Να αναβαθμιστούν οι δημόσιες γεωργικές υπηρεσίες, οι αγροτικοί οργανισμοί και η έρευνα, σε αναπτυξιακή παραγωγική κατεύθυνση.
  • Να αυξηθούν ουσιαστικά οι αγροτικές συντάξεις, να εξισωθούν με τις κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ και να αναβαθμιστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην ύπαιθρο.
  • Να ψηφιστεί νέος κανονισμός για το βαμβάκι, που θα ανταποκρίνεται στα παραγωγικά δεδομένα της χώρας μας χωρίς πρόστιμα συνυπευθυνότητας, με άμεση καταβολή της επιδότησης στους αγρότες και αύξηση της τιμής, που είναι καθηλωμένη για πολλά χρόνια. Αμεσα να επιδοτηθεί όλη η παραγωγή και να μην υπάρχει πρόστιμο συνυπευθυνότητας, για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα και 150 ενοικιαζόμενα στρέμματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι μηχανισμοί που κλέβουν το βαμβακοπαραγωγό, όπως ο μετακαθορισμός, η αναπροσαρμογή βάρους και η προμήθεια των εκκοκκιστών για την καταβολή της επιδότησης.
  • Να αποσυρθούν άμεσα, οριστικά και αμετάκλητα, ό,τι προτάσεις για την κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό έγιναν, επειδή η αναστολή της απόφασης για μια τριετία δεν αποτρέπει την κατάργηση των επιδοτήσεων και της καπνοκαλλιέργειας. Ταυτόχρονα να αυξηθούν οι ποσοστώσεις, επειδή οι ανάγκες της ΕΕ είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερες από τη σημερινή παραγωγή.
  • Να επιδοτηθούν άμεσα όλες οι πραγματικές ποσότητες ελαιολάδου και να αποσυρθεί η εκβιαστική απόφαση του υπουργείου Γεωργίας. Να επανέλθει αναβαθμισμένη η παρέμβαση, έτσι ώστε να προστατεύεται ουσιαστικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και να αυξηθούν οι ποσοστώσεις.
  • Να διπλασιαστεί η ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα, όπως επίσης και ο αριθμός των επιλέξιμων αιγοπροβάτων για να επιδοτούνται όλα τα υπάρχοντα αιγοπρόβατα. Να εξισωθεί η επιδότηση των αιγοπροβάτων μεικτής παραγωγής με τα αιγοπρόβατα κρεατοπαραγωγής. Να μην καταργηθεί και να αναβαθμιστεί η τιμή βάσης του αιγοπρόβειου κρέατος. Να μην πωληθεί στους ιδιώτες η ΔΩΔΩΝΗ.
  • Να αυξηθούν οι ποσοστώσεις στα δημητριακά και στο ρύζι για να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να αναβαθμιστούν οι τιμές παρέμβασης, έτσι ώστε να στηρίζεται αποτελεσματικά το εισόδημα των παραγωγών.
  • Να αυξηθούν οι ποσοστώσεις στα οπωροκηπευτικά και στη βιομηχανική ντομάτα και να ενταχθεί αναβαθμισμένη η ελάχιστη τιμή για να υπάρχει ένα δίχτυ ασφάλειας των παραγωγών.
  • Να αυξηθεί η καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων, να αυξηθεί ο ζαχαρικός τίτλος και να καταργηθούν τα πλαφόν παραγωγής.
  • Να καταργηθούν όλες οι διαστάσεις των κανονισμών της σταφίδας που δίνουν τη δυνατότητα στους εμπόρους να εκβιάζουν τους σταφιδοπαραγωγούς και να επανασυσταθεί ο ΑΣΟ.
  • Να καταργηθούν οι περιορισμοί στις φυτεύσεις νέων αμπελώνων και να στηριχτεί αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα η αναμπέλωση για την παραγωγή κρασιών ποιότητας.
  • Να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια έρευνα και να αναδειχτεί η παραγωγή γενετικού και πολλαπλασιαστικού υλικού σε δυναμικό κλάδο της γεωργίας, επειδή η χώρα μας έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Καλούμε τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εργατοϋπαλλήλους, τη νεολαία να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας.

Επειδή η επιβίωση της αγροτιάς και η αναζωογόνηση της υπαίθρου αποτελεί μια επιτακτική εθνική ανάγκη και δεν αφορά μόνο τους αγρότες».

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
«Θα δέσουμε το νήμα των αγώνων μας»

Τη συμπαράστασή της και την αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους αγρότες εκφράζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, σε σχετική ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε χτες, η Ομοσπονδία τονίζει: «Θεωρούμε τους αγώνες της φτωχής αγροτιάς πέρα για πέρα δίκαιους, γιατί είναι αγώνες για να σταματήσει η επιχείρηση ξεκληρίσματός τους, για επιβίωση των οικογενειών τους. Η προσπάθεια υπονόμευσης των αγώνων της αγροτιάς από τη μεριά της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της θα πέσει στο κενό. Επικίνδυνοι δεν είναι οι αγώνες των αγροτών και οι μορφές που οι ίδιοι αποφασίσουν, επικίνδυνη είναι η κυβερνητική πολιτική, η οποία οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και προωθεί αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα για να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα στα χέρια λίγων επιχειρηματιών. Η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι η αιτία ξεσηκωμού της αγροτιάς και αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί από τα κάθε λογής επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης. Η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, εργαζόμενοι και αγρότες βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα δέσουμε το νήμα των αγώνων μας με τους αγρότες».

Βαμβάκι «λάστιχο»

Προκαλώντας την κοινή νοημοσύνη, ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης, υποστήριζε χτες - με δηλώσεις του στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια - πως οι βαμβακοπαραγωγοί δε θα υποστούν μείωση στο εισόδημά τους!

Αλλοπρόσαλλες διαστάσεις αποκτά πλέον η κυβερνητική πολιτική εμπαιγμού σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Χτες το πρωί ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης ξαναβγήκε στον αέρα και δήλωσε ανάμεσα σε άλλα στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, πως οι βαμβακοπαραγωγοί δε θα υποστούν μείωση στο εισόδημά τους, επειδή φέτος έχουν πολύ καλή παραγωγή και μάλιστα είπε πως είναι καλύτερη κι από πέρσι.

Ομως τα λεγόμενα αυτά του Βαγ. Αργύρη, δημιουργούν άλλη μια ακόμα εύλογη απορία: Πώς είναι δυνατόν φέτος η παραγωγή βαμβακιού να είναι καλύτερη από πέρσι και το υπουργείο Γεωργίας να δίνει δεύτερη εκτίμηση μέσης πανελλαδικής στρεμματικής απόδοσης 301 κιλά, όταν σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Βάμβακος η μέση στρεμματική απόδοση πανελλαδικά ήταν πέρσι 307 και πρόπερσι ήταν 314 κιλά; Δηλαδή, τι υπονοεί ο υφυπουργός ότι φέτος η μέση στρεμματική απόδοση στο βαμβάκι είναι μεγαλύτερη από 307 ή 314 κιλά; Κι αν είναι έτσι όπως τα λέει, γιατί αρχικώς το υπουργείο Γεωργίας έβαλε 288 κιλά και στη συνέχεια 301 κιλά το στρέμμα; Μήπως οι «μαθηματικοί» του ΠΑΣΟΚ έβγαλαν και νέο αξίωμα: Οτι το 301 είναι μεγαλύτερο του 307 και του 314 και οι βαμβακοπαραγωγοί δεν το κατάλαβαν ακόμα;

Εκτός αυτών, ο Βαγ. Αργύρης ισχυρίστηκε επίσης πως οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν εξόφληση 52 δραχμών στο βαμβάκι με βάση την κυβερνητική εκτίμηση παραγωγής για 1.146.787 τόνοι, την οποία βεβαίως και η Κομισιόν θεώρησε ότι είναι ψεύτικη, χωρίς μάλιστα να ντρέπεται καθόλου. Και όταν ο Βαγ. Μπούτας αποκάλυψε ότι με βάση όρια ηρτημένης παραγωγής που καθόρισε αρχικά το υπουργείο Γεωργίας, μόνο για το νομό Καρδίτσας βγαίνουν εκτός επιδότησης 18.000 τόνοι και για το νομό Λάρισας περισσότεροι από 30.000 τόνοι, δηλαδή μόνο από δύο νομούς 50.000 τόνοι, ο υφυπουργός Γεωργίας κατάπιε τη γλώσσα του. Κι αν μόνο στους νομούς Καρδίτσας και Λάρισας το μη επιλέξιμο βαμβάκι είναι τουλάχιστον 50.000 τόνοι, μπορεί να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει στις υπόλοιπες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές. Και κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου η κυβέρνηση για να «μαγειρέψει» τα νούμερά της επέβαλε ακόμα λιγότερα κιλά στην ηρτημένη παραγωγή ανά στρέμμα.

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση επιμένει ότι μετά και τη δεύτερη «ευρω-στραπατσαρισμένη» ψευτο - εκτίμηση, πως η τελική παραγωγή βαμβακιού θα είναι 1.146.787 τόνοι...

Η ΕΕ επιφυλάσσει χειρότερες μέρες για τους αγρότες

Διαπιστώσεις της αντιπροσωπείας των αγροτών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες

Εντατικοποίηση της καταστροφικής, αντιαγροτικής πολιτικής, ξεκλήρισμα του μικρομεσαίου αγροτικού κλήρου και ακόμα δυσκολότερες μέρες για τους Ελληνες αγρότες προετοιμάζει η ΕΕ. Αυτά διαπίστωσε η αντιπροσωπεία των αγροτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες, από τις 26 έως τις 29 Νοέμβρη, μετά από πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Στις επαφές που είχε η αντιπροσωπεία με αρμόδιους για αγροτικά θέματα, εκπροσώπους της Κομισιόν και της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, μετέφερε τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων Ελλήνων αγροτών και των κινητοποιήσεών τους, που συγκλονίζουν τη χώρα από άκρη σε άκρη, για κατάργηση των στραγγαλιστικών ποσοστώσεων, ιδιαίτερα για ελλειμματικά για την Κοινότητα προϊόντα - όπως είναι το βαμβάκι, ο καπνός, τα σιτηρά κ.ά. - καταβολή ολόκληρων των ενισχύσεων, στήριξη της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα των νέων αγροτών που επιθυμούν να παραμείνουν στην ύπαιθρο και η εφαρμοζόμενη πολιτική κυριολεκτικά τους εκδιώκει.

Η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αγρότες, αποτέλεσμα της πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ, εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους μεγαλομεσάζοντες και τις πολυεθνικές, συρρικνώνοντας δραματικά το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και οδηγώντας την ελληνική ύπαιθρο στην εγκατάλειψη και την απερήμωση, δεν πάει άλλο, επισήμαναν εκπρόσωποι των αγροτών, ζητώντας την άμεση άρση της.

Κοινή συνισταμένη των απαντήσεων που έλαβαν οι Ελληνες αγρότες είναι ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά αντίθετα θα ενταθεί, αφού αναντίρρητος στόχος της κοινοτικής πολιτικής είναι ο περιορισμός του αγροτικού τομέα, η μείωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και η διαμόρφωση μεγάλων καλλιεργητικών μονάδων, που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στους νόμους της παγκοσμιοποιημένης ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους αρμόδιους, οι αγρότες μας πρέπει να είναι «ρεαλιστές» (βλέπε μοιρολατρικά υποταγμένοι) και να προσαρμοστούν στο «μονόδρομο» των «διαρθρωτικών αλλαγών» (έτσι λέγεται στην κοινοτική ορολογία το ξεκλήρισμα), αναζητώντας «εναλλακτικές καλλιέργειες» (αδιευκρίνιστο παραμένει ποιες) ή ακόμα και εναλλακτικές μορφές ενίσχυσης του εισοδήματός τους (κοινώς, αλλάξτε επάγγελμα!). Δέχτηκαν επίσης παροτρύνσεις για εθελοντική, οικειοθελή μείωση των καλλιεργειών, μέχρι δε του σημείου να αφήσουν χέρσα τα χωράφια τους, προχωρώντας στην επιλεγόμενη «λιβανοποίηση»!!!

Μόνο που για τον αγροτικό κόσμο μονόδρομος είναι η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη γη τους. Αυτό επισήμαναν οι εκπρόσωποι των αγροτών στις Βρυξέλλες, την ίδια δηλαδή ηχηρή απάντηση που στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση όλοι οι Ελληνες αγρότες με τις όλο πιο μαχητικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Τα σύγχρονα φέουδα και οι κολίγοι μπορεί να είναι το «αγροτικό όραμα» της ΕΕ, αλλά έχει σίγουρα υπολογίσει χωρίς την αγροτιά.

ΑΓΡΟΤΕΣ
Πληθαίνουν οι αναγγελίες συλλαλητηρίων

Στις 3 του Δεκέμβρη στη Αρτα, στις 10 στο Μεσολόγγι, και στις 11 σε Πάτρα και Γιάννενα

Παναχαϊκό - παναγροτικό συλλαλητήριο προκήρυξαν από κοινού, μετά από σύσκεψη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αχαΐας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Αιγιάλειας, τη Δευτέρα 10 του Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στην Πάτρα.

Ηδη, μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών και τα αγροτικά συνδικαλιστικά στελέχη της περιοχής, με περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα χωριά ενημερώνουν και ξεσηκώνουν τους αγρότες και τους καλούν να συμμετάσχουν μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  • Στο λάδι, να λειτουργήσει η παρέμβαση - ακόμα και με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης - και να επαναφερθεί η τιμή παρέμβασης. Η τιμή να καλύπτει το κόστος παραγωγής (1.000 δραχμές ανά κιλό αρχική τιμή) και οι παραγωγοί να εξοφλούνται με την παράδοση του προϊόντος.
  • Να σταματήσει η αισχροκέρδεια και να προστατευτούν οι καταναλωτές και οι παραγωγοί από τη νοθεία και τις προσμείξεις.
  • Στήριξη των λεμονοπαραγωγών με κατώτερη τιμή της 90 δραχμές το κιλό.
  • Να μην ισχύσει ο κανονισμός της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, να καταργηθούν τα πλαφόν και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και να επανέλθει η θεσμική τιμή στη βιομηχανική ντομάτα.
  • Οχι στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών, να συνεχίσουν οι συνεταιρισμοί την εμπορία των βιομηχανικών οπωροκηπευτικών.
  • Οχι στη νομιμοποίηση της ζάχαρης στα κρασιά και στο πάγωμα νέων φυτεύσεων μέχρι το 2010. Αμεση εξόφληση των παραγωγών για την παραγωγή που παρέδωσαν στα εργοστάσια και τους εμπόρους.
  • Λαϊκές αγορές των αγροτών - παραγωγών και όχι των εμπόρων. Ελεύθερη πρόσβαση των παραγωγών στις αγορές της επικράτειας. Ελεγχος στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες.
  • Κατάργηση του αντισταφιδικού κανονισμού και επαναφορά της τιμής ασφάλειας για την κορινθιακή σταφίδα.
  • Να χρηματοδοτηθούν αρδευτικά έργα (όπως ο Πύρρος - Παραπύρρος, επέκταση φράγματος Πηνειού) για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας.


Επίσης ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών του νομού καλεί σε συγκέντρωση του κλάδου τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φωκαίας 26), στα Προσφυγικά.

Επιπλέον, αγροτικά συλλαλητήρια διοργανώνουν: Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Κτηνοτροφία και τη Σωτηρία της ΔΩΔΩΝΗΣ, η οποία καλεί σε κοινό συλλαλητήριο στη Φιλιππιάδα, τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη, με προσυγκέντρωση των αγροτών της Αρτας στη γέφυρα του Καλογήρου στις 10 π.μ. και των αγροτών της Πρέβεζας στο Λούρο στις 10 π.μ.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής του Μεσολογγίου σε συλλαλητήριο, τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 10:30 π.μ., στην είσοδο της πόλης επί της Εθνικής οδού.

Ακόμα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Κτηνοτροφία και τη Σωτηρία της ΔΩΔΩΝΗΣ, καλεί τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. με συγκέντρωση στο εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗΣ και στη συνέχεια σε πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου.

Τέλος, στην Κόρινθο, αγρότες που συγκρότησαν την «Πρωτοβουλία για την Αγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν μαζικά σε σύσκεψη που θα γίνει την Κυριακή 2 Δεκέμβρη στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορίνθου για να καθοριστούν οι μορφές της αγωνιστικής παρέμβασης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην Εύβοια

Οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας σε μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές το απόγευμα στην Κήρινθο, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε Πανευβοϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη στη Χαλκίδα και να συντονίσουν των αγώνα τους με τους αγρότες της υπόλοιπης χώρας.

Επιτυχής κυβερνητική ξεφτίλα

Την τετριμμένη «εκσυγχρονιστική» τακτική της επικοινωνιακής εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών επιμένει να ακολουθεί προκλητικά η κυβέρνηση, μετά το προχτεσινό φιάσκο στις Βρυξέλλες. Προφανώς, οι «επικοινωνιολόγοι» του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη θεώρησαν ότι οι αγρότες τρώνε «πράσινο» κουτόχορτο. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας (διατέλεσε, τρομάρα του, και πρόεδρος της ΓΣΕΕ) βγήκε και δήλωσε χτες στο πρες ρουμ ότι η απόφαση της διαχειριστικής επιτροπής «ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις». Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας έβγαλε ανακοίνωση για να χαρακτηρίσει την εξέλιξη «θετική» για την Ελλάδα και τους βαμβακοπαραγωγούς!

Αλήθεια, η επιβολή από την ΕΕ προσωρινής ελάχιστης τιμής 189,5 δραχμές- από τις 193,5 που αρχικώς καθορίστηκε και τις 210,5 δραχμές που ανακοίνωσε ότι θα είναι ο υπουργός Γεωργίας την προηγούμενη Παρασκευή- ικανοποιεί την κυβέρνηση και αποτελεί θετικό γεγονός; Αν είναι έτσι, να ζητήσει η κυβέρνηση από την Κομισιόν, η τελική ελάχιστη τιμή να οριστεί ακόμα μικρότερη, για να ανακοινώσει του χρόνου το καλοκαίρι άλλη μια τέτοια φοβερή επιτυχία... και να χαρούν ακόμα πιο πολύ, οι βαμβακοπαραγωγοί! Και μάλιστα προτείνουμε να ξαναπαρέμβει και ο πρωθυπουργός για έχει μεγαλύτερος βάρος κι η επόμενη επιτυχία... της κυβέρνησης.

Το κακό όμως δε σταματά στα παραπάνω. Η κυβέρνηση, παρά το στραπάτσο που δέχτηκε προχτές στις Βρυξέλλες, προσποιείται πως δε συνέβη τίποτα. Συνεχίζει το ίδιο «τροπάρι» προκλητικής κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών για δήθεν τελική τιμή στο βαμβάκι από 271 μέχρι 286 δραχμές. Μάλιστα, κάποια στελέχη της, έφτασαν χτες στο σημείο να μιλούν και -σα δε ντρέπονται- και για 300 δραχμές το κιλό. Ε, άμα είναι έτσι το πράγμα και ο νέος κανονισμός δίνει τόσα φράγκα, να σταματήσει η κυβέρνηση τα λόγια και να πληρώσει από τώρα ολόκληρη την παραγωγή των βαμβακοπαραγωγών με 300 δραχμές το κιλό. Και του χρόνου το καλοκαίρι μπορεί όμορφα και ωραία να εισπράξει αυτή τα λεφτά που εξαγγέλλει, για λογαριασμό των βαμβακοπαραγωγών.

Εκτός αυτών όμως η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει λίγο καλύτερα στους βαμβακοπαραγωγούς, κι άλλη μια «παράπλευρη» επιτυχία της. Πώς γίνεται η διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, να αποδέχτηκε τα κυβερνητικά στοιχεία -δηλαδή την παραγωγή των 1.146.787 τόνων- και αντί του 7,5% προσαύξηση που έπρεπε να λογικά έβαλε τελικά χωρίς καμιά αντίρρηση προσαύξηση 11%, ανεβάζοντας έτσι την εκτιμώμενη παραγωγή στους 1.272.933 τόνους (αντί 1.232.000 τόνους που «σέρβιραν» οι Γ. Δρυς και Β. Αργύρης); Ή μήπως για την κυβέρνηση αποτελεί επιτυχία και το γεγονός ότι στην πρώτη εκτίμηση που στάλθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο κοινοτικός κανονισμός όριζε προσαύξηση 15% και τελικά μπήκε 15% και τώρα που υπήρχε δυνατότητα για 7,5% μπήκε 11%; Μήπως η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι ακόμα και η Κομισιόν, για τους δικούς της λόγους, βέβαια, της υπενθύμισε πως η ελληνική παραγωγή βαμβακιού είναι εκ των πραγμάτων πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δηλώνεται στα χαρτιά; Και για να μην εκτεθεί περισσότερο η ελληνική κυβέρνηση, της ζήτησε σε πρώτη φάση να γυρίσει πίσω τέσσερις δραχμές για να μη φανούν πολλά τα ρέστα, στο τέλος, του χρόνου το καλοκαίρι;


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ