Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κλιμακώνεται ο αγώνας

Στο τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις, με προχωρημένες μορφές πάλης

Αποψη από κινητοποίηση στην Καρδίτσα τον προηγούμενο μήνα
Αποψη από κινητοποίηση στην Καρδίτσα τον προηγούμενο μήνα
Στο τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη θα κλιμακωθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Καρδίτσα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, με τη συμμετοχή των στελεχών των δυο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νομού, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και πλήθους εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων της περιοχής. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι ο αγώνας των αγροτών αποτελεί μονόδρομο για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει αυτά τα προβλήματα.

Οπως τόνισε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, οι αγρότες έχουν αντιληφθεί και συνειδητοποιήσει πως μόνο με την πάλη τους μπορούν να γλιτώσουν από το ξεκλήρισμα στο οποίο οδηγούνται και, ταυτόχρονα, να επιβάλουν την εφαρμογή μιας άλλης, διαφορετικής αγροτικής πολιτικής προς όφελος του αγρότη και της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας. «Αυτή η συνειδητοποίηση - πρόσθεσε - είναι φανερή στις αγωνιστικές διαθέσεις του αγροτικού κόσμου, που ετοιμάζεται να λάβει μαζικά και δυναμικά μέρος και στις νέες κινητοποιήσεις, μην πιστεύοντας στις κυβερνητικές προεκλογικές υποσχέσεις και ψευτοπαροχές και μην τρομάζοντας από τις κρυφές και φανερές απειλές και τους εκβιασμούς των κυβερνώντων κι όλων όσοι τάσσονται, επί της ουσίας, με την αντιαγροτική πολιτική, δεν εγκρίνουν τους αγώνες και κάνουν ό,τι μπορούν για να τους σταματήσουν».

Για την καλύτερη προετοιμασία των νέων, πιο δυναμικών και με ανώτερες μορφές πάλης κινητοποιήσεων, κλιμάκια των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα θα περιοδεύουν καθημερινά στα χωριά και στις επαρχίες του νομού, καλώντας τους αγρότες να μπουν στον αγώνα και να μείνουν σ' αυτόν μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

Οι αγρότες της Καρδίτσας θα προβάλουν ξανά σ' αυτή την κινητοποίηση - που αναμένεται να πάρει πανθεσσαλικό χαρακτήρα - τα γνωστά αιτήματά τους, που δεν ικανοποιεί η κυβέρνηση κι αφορούν την κατάργηση των καταστροφικών κανονισμών της ΕΕ, που θέτουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, στην ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω αντίξοων καιρικών και άλλων συνθηκών, στο σταμάτημα των δικαστικών διώξεων σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς, στην κατασκευή έργων υποδομής για τη γεωργία κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη βαμβακοκαλλιέργεια, η οποία αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια για την Καρδίτσα και πλήττεται καίρια με το τελευταίο μέτρο του υπουργείου Γεωργίας για δραστική περικοπή 700.000 στρεμμάτων. Για την Καρδίτσα αυτό σημαίνει ότι θα περικοπούν και θα μείνουν φέτος 120.000 στρέμματα ακαλλιέργητα, μ' αποτέλεσμα, εκτός από τη δραστική μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, να μειωθούν δραματικά και οι επιδοτήσεις σε μια σειρά άλλες καλλιέργειες, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, αφού εκεί θα στραφούν αναγκαστικά κάποιοι αγρότες. Και τότε, επειδή και γι' αυτές τις καλλιέργειες ισχύουν πλαφόν και ζωνοποιήσεις, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας θ' αυξηθούν αλματωδώς και οι καλλιεργητές σιτηρών και καλαμποκιού θα υποστούν νέα μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους.

Οι αγρότες της Καρδίτσας θα απαιτήσουν την ανάκληση των μέτρων κατά της βαμβακοκαλλιέργειας και την προστασία του προϊόντος με αύξηση της ποσόστωσης στους 1.200.000 τόνους για την Ελλάδα και αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων για το βαμβάκι, να μην εφαρμοστεί η αύξηση κατά 20% στο πρόστιμο συνυπευθυνότητας, να δίνονται απευθείας οι επιδοτήσεις στους παραγωγούς, να καλυφθεί από κονδύλια του προϋπολογισμού εξ ολοκλήρου το χαμένο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών και εξαιτίας της ισοτιμίας ΕΥΡΩ - δραχμής.

ΛΑΡΙΣΑ
Νέες καταδίκες αγροτών
  • «Θα τα πούμε στα μπλόκα και θα την πληρώσουν στις εκλογές», τονίζουν οι αγρότες της περιοχής, καταδικάζοντας τη συνέχιση της πολιτικής τρομοκράτησης των αγροτών που επιχειρεί η κυβέρνηση, μέσω της δικαιοσύνης
  • Δήλωση - καταγγελία του Γ. Νταφούλη

Σε 20 ημέρες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδίκασε χτες άλλους 14 αγρότες το Τριμελές Εφετείο Λάρισας, επειδή συμμετείχαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα σε παναγροτικό συλλαλητήριο που είχε πραγματοποιηθεί στην πόλη της Λάρισας στις 22 Σεπτέμβρη του 1995. Οι αγρότες καταδικάστηκαν σε τρεις δίκες που έγιναν στη σειρά. Υπέρ της αθώωσής τους ψήφισε μόνο ο πρόεδρος του Εφετείου Διανέλλος Διανελλάκης. Η καταδίκη έγινε παρά και ενάντια στη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισαν όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για παραγραφή όλων των δήθεν αδικημάτων των αγροτών μέχρι τις κινητοποιήσεις του 1997.

Στη Λάρισα, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, καθημερινά δικάζονται και καταδικάζονται στα δικαστήρια αγωνιστές της αγροτιάς για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Το τελευταίο χρονικό διάστημαμ που οι δίκες διεξάγονται στα εφετεία, οι αγρότες που καταδικάζονται, αναγκάζονται να πληρώνουν τα δικαστικά έξοδα και να εξαγοράζουν την ποινή τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομική εξόντωση, αν συνυπολογιστεί ότι ο καθένας μπορεί να «κουβαλά» δύο, τρεις ή και περισσότερες καταδίκες για το ίδιο «αδίκημα».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση - που αναγκάστηκε κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή να «συρθεί» στη νομοθετική ρύθμιση - και ιδιαίτερα ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Β. Γιαννόπουλος, συνειδητά αδιαφορούν για το γεγονός ότι πολλοί δικαστές δικάζουν και καταδικάζουν τους αγρότες κρίνοντας τη ρύθμιση «αντισυνταγματική», γιατί αυτό τους βολεύει, καθώς στόχος τους είναι η τρομοκράτηση της αγωνιζόμενης αγροτιάς που παλεύει για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζει.

Η χτεσινή νέα τρομοκρατική δικαστική καταδίκη των αγροτών της Λάρισας προκάλεσε τις αντιδράσεις των αγροτικών στελεχών της περιοχής, που χαρακτήριζαν ως φασίζουσα την τακτική της κυβέρνησης να ποινικοποιεί τους αγροτικούς αγώνες και να καταδικάζει σωρηδόν τους αγωνιστές της αγροτιάς, υπενθυμίζοντας ότι την ίδια πολιτική εφαρμόζει και προς τους άλλους εργαζομένους που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της, αλλά και προς τον Τύπο, όπως δείχνουν οι πολιτικές διώξεις της, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, κατά του «Ρ». Τόνιζαν, δε, ότι δεν τρομοκρατούνται και «θα πουν» με τους κυβερνώντες στα μπλόκα του αγώνα τους, καθώς οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και θα κλιμακωθούν και επισήμαναν ότι αυτή την πολιτική τρομοκράτησης των αγροτών, του ελληνικού λαού και των πολιτικών αντιπάλων της, η κυβέρνηση θα την πληρώσει ακριβά στις ερχόμενες εκλογές, γιατί οι αγρότες δεν ξεχνούν και ξέρουν να τιμωρούν. Και υπογράμμιζαν πως ιδιαίτερη ευθύνη να τιμωρήσουν τους κυβερνώντες για τον αυταρχισμό τους - όπως και για την αντιαγροτική πολιτική της - έχουν οι αγρότες που μέχρι τώρα ψήφιζαν το κυβερνών κόμμα.

Ο Γ. Νταφούλης

Ο ΓιώργοςΝταφούλης, μέλος της ΟμοσπονδίαςΑγροτικώνΣυλλόγωνΝ. Λάρισας, αναφερόμενος στη νέα καταδίκη αγροτών δήλωσε:

«Οι "δημοκράτες" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ξαναχτύπησαν. Χθες, καταδίκασαν άλλους 12 αγρότες, διά μέσου του "αγροτοδικείου" Λάρισας, σε ποινή φυλάκισης 20 ημερών και σε χρηματικό πρόστιμο 77.000 δρχ. τον καθένα.

Αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση στα δικαστήρια της Λάρισας, όπου μέχρι στιγμής εκατοντάδες αγωνιστές της αγροτιάς καταδικάστηκαν με τον ίδιο τρόπο και χιλιάδες περιμένουν στη σειρά (περίπου 2.500). Πρόκειται για μεγάλο πολιτικό ζήτημα, άκρως επικίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών.

Αν αυτό συνδυαστεί με την ανοιχτή και ωμή βία που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια σ' όλα τα κινήματα (ακόμα και στους 16άρηδες μαθητές), καθώς και τον πρωτοφανή αντικομμουνισμό και την πολιτική δίωξη της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", όπως και τις συχνές - πυκνές απειλές κατά του ΚΚΕ για "όρια νομιμότητας" κ.λπ., τότε τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά για όλους. Ανησυχητικά γιατί με τη βία και την τρομοκρατία δεν πρόκειται να "πνίξει" καμία ενοχλητική φωνή γι' αυτήν και την πλουτοκρατία που την καθοδηγεί. Αντίθετα θα σημάνει δεινά για όλο το λαό.

Το "αντίδοτο" σ' αυτόν τον ολισθηρό αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι ο ίδιος ο Λαός, με το δημοκρατικό αγωνιστικό του φρόνημα και το αλάθητο κριτήριο να ξεχωρίζει τον κίνδυνο μιας έρπουσας και φασίζουσας πολιτικής, έστω και αν ύπουλα και έντεχνα καμουφλάρεται με "δημοκρατικές" περγαμηνές.

Τώρα στις εθνικές εκλογές παρουσιάζεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να χτυπηθεί στη ρίζα του το κακό. Να καταδικαστεί και με την ψήφο αυτή η πολιτική, που από τη μια γεννά φτώχεια για τους πολλούς και πλούτη για τους λίγους και από την άλλη εξαπολύει διωγμούς και τρομοκρατία σε όσους δε σκύβουν το κεφάλι».

Κατακραυγή για τις κυβερνητικές απΑΤΕωνιές

Δηλώσεις αγροτοσυνδικαλιστών στο «Ρ»

Την περιφρόνηση των αγωνιζόμενων αγροτών συναντά η επιχείρηση εξαπάτησης που έστησε η κυβέρνηση σε βάρος τους, εξαγγέλλοντας ως «δόλωμα» τη μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και τη χορήγηση προμέτοχων με προνομιακούς όρους στον αγροτικό κόσμο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Οι αγρότες δεν «τσίμπησαν» στις προεκλογικές απΑΤΕωνιές της κυβέρνησης, που αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και στην περαιτέρω επιδείνωση της θέσης τους, γεγονός που φαίνεται καθαρά και από τις παρακάτω δηλώσεις αγροτοσυνδικαλιστών στο «Ρ».

Ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε: «Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στη διάλυση της ΑΤΕ - μιας τράπεζας που χτίστηκε με τον ιδρώτα και το αίμα των αγροτών - την οποία μετατρέπει σε καθαρά εμπορική, αφαιρώντας μ' αυτόν τον τρόπο κάθε χαρακτήρα στήριξης της αγροτικής οικονομίας. Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ θα φέρει μεγάλα δεινά στους αγρότες, ακριβότερα δάνεια, μεγαλύτερη εκμετάλλευση, άμεσες απαιτήσεις των οφειλών και επιτάχυνση των κατασχέσεων λόγω οφειλών.

Βέβαια η Τράπεζα "χρυσώνει το χάπι" με το σύγχρονο "τζόγο" του χρηματιστηρίου, θέλοντας προφανώς να εξυπηρετήσει πρώτα και κύρια τους παρατρεχάμενους, αλλά και να εγκλωβίσει τους αγρότες και να ρίξει "στάχτη στα μάτια" τους.

Οσον αφορά το θέμα της μείωσης των επιτοκίων, είναι η πέμπτη φορά, από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, που εξαγγέλλεται η μείωσή τους με τη διαφορά ότι παραμένουν πέντε φορές πάνω από τον πληθωρισμό και εξακολουθούν να είναι τα ακριβότερα επιτόκια».

Ο Γιώργος Ρίσκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων Θεσσαλονίκης, σημείωσε: «Το τελευταίο μέτρο για τη μείωση κατά τρεις μονάδες των επιτοκίων της Αγροτικής Τράπεζας δεν αντιμετωπίζει στο ελάχιστο το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την υπερχρέωση των αγροτών. Τα επιτόκια συνεχίζουν να είναι απαράδεκτα υψηλά, πέντε φορές περίπου πάνω από τον πληθωρισμό.

Το σύνολο των αγροτών της περιοχής μας είναι υπερχρεωμένοι στην ΑΤΕ. Και τα χρέη μεγαλώνουν, καθώς αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε στο δανεισμό λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, για να αγοράσουμε λιπάσματα, σπόρους, φάρμακα. Συνήθως ο αγρότης δεν μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του μέχρι το τέλος του χρόνου και το ποσό που δανείστηκε αρχίζει να πολλαπλασιάζεται, σε σημείο που να μην μπορεί να το ξεχρεώσει. Κάτω από αυτό το βάρος των χρεών ζει η πλειονότητα και των αγροτών των Κυμίνων. Μόνο το τελευταίο διάστημα πάνω από πενήντα παραγωγοί ζήτησαν να ρυθμίσουν χρέη πριν το '97».

Με τη σειρά του ο Δημήτρης Ξυλογιάννης, μέλος της Διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας, επισήμανε: «Το θέμα που πρέπει ν' απασχολήσει τον αγροτικό κόσμο δεν είναι η μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Γιατί τα επιτόκια αυτά πάλι υψηλά είναι σε σχέση με τον πληθωρισμό, αλλά και μ' αυτά που χορηγούν οι άλλες τράπεζες σε άλλους κλάδους.

Η ουσία είναι ότι η ΑΤΕ πάει στο χρηματιστήριο, κοινώς "ξεπουλιέται" στους ιδιώτες. Γεγονός που σημαίνει ότι μαζί με την ΑΤΕ θα πουληθούν και οι υποθήκες των αγροτών, που καλύπτουν περίπου το 70% της καλλιεργούμενης γης και οι οποίες μάλιστα μπήκαν εν αγνοία των αγροτών. Γιατί από τη στιγμή που η Τράπεζα ιδιωτικοποιείται, στα χέρια των ιδιωτών δε θα περάσει μόνο το κεφάλαιό της, αλλά κι αυτές οι υποθήκες. Το ίδιο θα συμβεί, όμως, και με τις θυγατρικές εταιρίες, όπως για παράδειγμα είναι η "Δωδώνη". Τι θα γίνουν αυτές; Θα πουληθούν μαζί. Τα συμπεράσματα, λοιπόν, βγαίνουν από μόνα τους!».

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μεγαλώνει η αγανάκτηση

Την οργή και αγανάκτησή τους, για τα τελευταία μέτρα αφανισμού της βαμβακοκαλλιέργειας που πήρε η κυβέρνηση, εξέφρασαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στα Γιαννιτσά οι αγρότες της περιοχής. Με ψήφισμά τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τα περιοριστικά μέτρα για το βαμβάκι, που οδηγούν στην καταστροφή χιλιάδες παραγωγούς και εξουσιοδοτούν τα διοικητικά συμβούλια των οργανώσεών τους να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις.

Στη σύσκεψη, που διοργανώθηκε από τις δύο Ομοσπονδίες των Αγροτικών Συλλόγων και τον Αγροτικό Σύλλογο Γιαννιτσών, συμμετείχαν πολλά αγροτικά στελέχη και παραγωγοί, ενώ παραβρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ψήφισμα, οι αγρότες ζήτησαν από τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους να μη μένουν μόνο στα ψηφίσματα, αλλά να προχωρήσουν άμεσα σε κάθε μορφής κινητοποίηση.

Ομως και η αγανάκτηση των παραγωγών των Κυμίνων - Μαλγάρων και Χαλάστρας του Νομού Θεσσαλονίκης έχει ξεχειλίσει μετά τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης για το βαμβάκι. Με τις ρυθμίσεις προβλέπεται περικοπή της καλλιέργειας του βαμβακιού κατά 700.000 στρέμματα από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Σε σύσκεψη για τις τελευταίες εξελίξεις στη βαμβακοκαλλιέργεια, που διοργανώνει σήμερα το βράδυ ο Αγροτικός Σύλλογος Κυμίνων, οι αγρότες της περιοχής θα συζητήσουν τον τρόπο αντίδρασης που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να καταγγελθούν οι αποφάσεις για το βαμβάκι. Ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα δημιουργείται με τα μέτρα αυτά σ' αυτή την περιοχή, που το κύριο προϊόν είναι η ρυζοκαλλιέργεια, αλλά το βαμβάκι και κατά δεύτερο λόγο το καλαμπόκι αποτελεί την αναγκαία εναλλακτική λύση. Πιο συγκεκριμένα στη Χαλάστρα, τα Κύμινα και τα Μάλγαρα οι αγρότες καλλιεργούν ρύζι για τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια πρέπει να το αντικαταστήσουν με άλλες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, για ένα διάστημα 3-4 χρόνων. Με βάση την ανάγκη αυτή, οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια προσανατολίστηκαν στο βαμβάκι, χωρίς όμως να υπερβαίνει ο χρόνος καλλιέργειας του προϊόντος αυτού τα πέντε χρόνια. Ομως, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, ο υπολογισμός της μείωσης της καλλιέργειας του βαμβακιού και κατ' επέκταση η επιβολή του ατομικού πλαφόν θα υπολογιστεί από το μέσο όρο παραγωγής που δήλωσαν οι βαμβακοπαραγωγοί την τελευταία πενταετία. Ακόμα με βάση την τελευταία πενταετία θα υπολογίζεται και το ύψος της παραγωγής ανά περιοχή και εδώ δημιουργείται και θέμα επιβολής ατομικού πλαφόν παραγωγής.

Αρα στους παραγωγούς της περιοχής Μαλγάρων απαγορεύεται η συνέχιση της βαμβακοκαλλιέργειας ή υποχρεώνονται αυτοί να περιορίσουν το προϊόν αυτό στο ελάχιστο. Παράλληλα δεν τους δίνεται καμία άλλη λύση για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το σημερινό, έστω πενιχρό τους, εισόδημα. Είναι γνωστό ότι και για τις άλλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, ισχύουν οι ποσοστώσεις.

Εκφράζοντας την απόγνωση αυτή των παραγωγών, ο Αγροτικός Σύλλογος Κυμίνων, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, καταγγέλλει το υπουργείο Γεωργίας και γενικότερα την κυβέρνηση για τα μέτρα αφανισμού της βαμβακοκαλλιέργειας και την καλούν να τα αναθεωρήσει άμεσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ