Σάββατο 16 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1821 Συγκεντρώνοντας 130.000 τάλιρα για τον αγώνα, οι πρόκριτοι της Υδρας ανατρέπουν το νεοφώτιστο Φιλικό και «βιαστικό» πλοίαρχο Αντώνιο Οικονόμου και υψώνουν στο Διοικητήριο του νησιού τη σημαία της Επανάστασης.

1850 Πεθαίνει η Ελβετίδα μαντάμ Μαρί Τισό, που ίδρυσε το ομώνυμο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στο Λονδίνο.

1889 Γεννιέται ο Τσάρλι Τσάπλιν, γνωστός ως ο Σαρλό του κινηματογράφου.

1921 Γεννιέται ο Πίτερ Ουστίνοφ, Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας και διανοούμενος.

1940 Γεννιέται η Μαργαρίτα Β' της Δανίας, η πρώτη έπειτα από 600 χρόνια γυναίκα, που ανέβηκε (1972) στο θρόνο της χώρας.

1945 Στρατεύματα της 7ης Στρατιάς των ΗΠΑ εισβάλλουν στη Νυρεμβέργη.

Λάβαμε και σας αποκαλύπτουμε τον πλήρη «οδικό χάρτη» τον οποίο επεξεργάστηκε η κυβέρνηση για την «σωτηρία» της χώρας μετά τις χτεσινές μαραθώνιες και πολυεπίπεδες (το ΠΑΣΟΚ με το ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί με το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός με τους υπουργoύς κ.ο.κ.) συνεδριάσεις:

«Ο,τι φάμε, ό,τι πιούμε, ό,τι αρπάξουμε, ό,τι λεηλατήσουμε, ό,τι ξεπουλήσουμε και μετά έχει ο Θεός».

«Και καλό Πάσχα!»

(Γ. Παπανδρέου, χτες,

στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ)...

Το κοχλιάριον, ούτως ειπείν η «κουτάλα»

«Ως οι Ινδοί εις φυλάς, ούτω και οι Ελληνες διαιρούνται εις τρεις κατηγορίας:

α) Εις συμπολιτευομένους, ήτοι έχοντας κοχλιάριον να βυθίζωσιν εις την χύτραν του προϋπολογισμού.

β) Εις αντιπολιτευομένους, ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον και ζητούντας εν παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον.

γ) Εις εργαζομένους, ήτοι ούτε έχοντας κοχλιάριον ούτε ζητούντας, αλλ' επιφορτισμένους να γεμίζωσι την χύτραν διά του ιδρώτος των».

Εμμανουήλ Ροΐδης

«Κώστας Βάρναλης, φως που πάντα καίει»

Με αφορμή τη σημαντική πρωτοβουλία του ΚΚΕ, το Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο που άνοιξε σήμερα τις εργασίες του και συνεχίζεται αύριο στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με θέμα «Κώστας Βάρναλης, φως που πάντα καίει», ας πάρουμε μια γεύση από τη γραφή και το πνεύμα του μεγάλου Δασκάλου.

Το χρονογράφημα όπου ο Κ. Βάρναλης αποδίδει τις συνθήκες της δικής του εποχής (καθώς και η Σημείωση στο τέλος του χρονογραφήματος), παρατίθεται όπως περιέχεται στην εβδομαδιαία έκδοση των πολιτικών προσφύγων στη ΓΛΔ, «Το Δελτίο μας», της 17ης Σεπτ. 1954, αρ. φυλ. 132 και, όπως και πολλά άλλα, είναι στη διάθεση των αναγνωστών σε ηλεκτρονική μορφή, στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»:

***

«Μπάτε σκύλοι αλέστε...

Χρονογράφημα του Κ. Βάρναλη

*

- Ελα δω, ραγιά, που σε διατάζω.

- Και ποιος είσαι του λόγου σου, που λες ραγιά. Ελα συ εδώ.

- Κύριός σου είμαι. Ομολογιούχος. Πέσε!

- Και για ποιόνε με πήρες; Για Ελληνικό Κράτος;

- Πού το βρήκες το Ελληνικό Κράτος; Εμείς οι ξένοι είμαστε κράτος.

Κράτη εν κράτει, ομολογιούχοι, Ούλεν, Πάουερ, διομολογήσεις, ετεροδικίες, "σύμβουλοι"...

- Κι από μένα τι ζητάς;

- Να πλερώσεις!

- Τι να πλερώσω; Δεν ξέρω τίποτα.

- Ξέραν οι πρόγονοί σου πριν από εκατόν τριάντα χρόνια... Εθνικοί άνδρες ήσαν, εθνικά δάνεια κάνανε χάρις σ' εμάς τους... φιλέλληνες!

- Ποια δάνεια; Τα πλερώσαμε δέκα φορές ως τώρα. Μας χρεώνατε χίλιες λίρες και μας δίνατε στο χέρι εκατό. Οχι μονάχα μια φορά. Πάντα! Τρεις το λάδι τρεις το ξύδι κι έξι το λαδόξυδο. Η προμήθεια, τ' ασφάλιστρα, τα χρεώλυτρα, οι μεσιτείες, οι προκαταβολές των τόκων τρώγανε τη μάννα. Μ' αυτά τα πρώτα δυό "εθνικά δάνεια" φέρατε την Ελλάδα στα "πρόθυρα της καταστροφής".

- Δε σηκώνω κουβέντες. Πλέρω και βιάζομαι...

- Να κάνεις τι;

- Αμ' το ξέρεις από άλλοτες και συ κι οι όμοιοί σου... Η τιμή είναι ανώτερη από κάθε αδυναμία... Μπορείς δε μπορείς, πρέπει να μείνεις τίμιος... Υπόγραψες, νεαρέ μου, και θα τα "κυλίσεις"!

- Και το αίμα που εμείς χύσαμε για σας; Είναι φτηνότερο από το δικό σας το χρυσάφι, που δε μας το δίνατε κιόλας; Για τη δικιά σας την αυτοκρατορία και τα δικά σας τα πετρέλαια και για τα δικά σας τα κεφάλαια χύσαμε το αίμα μας, στην Ουκρανία, στη Μικρά Ασία, στην Αφρική... Και στον τόπο μας! Τι ζητάτε τώρα από τους πεθαμένους;

- Πλέρω!

- Δεν έχω!

- Εχεις και παραέχεις. Οταν μπορείς να πετάς τα λεφτά σου από το παράθυρο, θα πει πως έχεις!

- Δε μούμεινε λάδι.

- Θα σφίξουμε λιγάκι το μάγγανο και θα βγάλεις. Θα βγάζεις, όσο και να σε στίβουμε. Κι όσο περισσότερο σε στίβουμε και βγάζεις, τόσο περισσότερο γίνεσαι άγγελος της ελευθερίας, διότι δεν σου μένει... κουκούτσι να νογάς τι σου γίνεται και τι σου μέλλεται...

- "Ουκ, αν λάβεις παρά του μη έχοντος".

- Θ' αγοράζεις ψωμί και θα το τρώω εγώ με τους εμμέσους φόρους. Πού θα μου πας; Και άκουσ' εδώ ένα πράγμα. Αν δεν βάζαμ' εμείς όλα μας τα δυνατά η δικιά σας η ολιγαρχία θα είχε εξαφανιστεί. Αυτή μας χρωστάει και την ύπαρξή σου!

- Τη δικιά μου;

- Και βέβαια! Από σένα θα πάρει για να δώσει σ' εμάς. Η μια ολιγαρχία στην άλλη... Ετσι γίνεται πάντα. Οι λαοί δίνουν και το αίμα και το χρήμα κι οι ολιγαρχίες παχαίνουν...

- Φεύγεις ή δε φεύγεις;

- Κουτέ. Οσο μακρύτερα φύγω, τόσο περισσότερο θα τρέχεις για να με πλερώσεις. Δούλε!...

*

Σημείωση: Το παραπάνω χρονογράφημα του Κ. Βάρναλη, γράφηκε με την ευκαιρία της υποχρέωσης που ανέλαβε η παπαγική κυβέρνηση να πληρώσει και πάλι η Ελλάδα τα εξωτερικά δάνεια, που ως τώρα τάχουμε πληρώσει πολλές φορές».

Του Γιάννη Ιωάννου (από το «Εθνος»)
Του Γιάννη Ιωάννου (από το «Εθνος»)


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ