Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1869 Εγκαινιάζεται η διώρυγα του Σουέζ.

1895 Ο Β.Ι. Λένιν ιδρύει στην Πετρούπολη την «Ενωση του αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης».

1918 Στις 17-23 του Νοέμβρη συνήλθε στον Πειραιά, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων, το 1ο Σοσιαλιστικό Συνέδριο. Η ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που το 1924 μετονομάζεται σε ΚΚΕ, είναι η γέννηση του ταξικού, προλεταριακού επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης στη χώρα μας.

1936 Κάτω από περίεργες συνθήκες πεθαίνει ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, αρχηγός του Εργατοαγροτικού Κόμματος και πρωθυπουργός της πρώτης Δημοκρατίας (1924) στην Ελλάδα.

1941 Κηρύσσεται στην Αθήνα παμφοιτητική απεργία.

1968 Ο Αλέκος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατον για την απόπειρα εναντίον του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Αρνήθηκε να ζητήσει χάρη.

1973 Η χούντα επιστρατεύει τα τανκς, για να καταστείλει την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες. Καταρρέει σαν χάρτινος πύργος η απόπειρα «φιλελευθεροποίησης» του καθεστώτος.

1974 Οι πρώτες μετά τη χούντα εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει με 54,37% και 220 έδρες.

1997 Επίθεση φανατικών ισλαμιστών κατά τουριστών στο Λούξορ της Αιγύπτου. Σκοτώνονται 69 τουρίστες, τρεις αστυνομικοί και έξι μέλη της οργάνωσης «Γκαμά αλ Ισλαμίγια».

«Τίποτα το μη ελληνικό δεν μου είναι ξένο»

Ηταν πρώην δούλος, ήταν γεννημένος στην Τυνησία, αλλά ούτε το χρώμα του, ούτε τα «γονίδιά» του τον εμπόδισαν να είναι αυτός, ο κωμωδιογράφος Τερέντιος, εκείνος που κατάφερε να τροφοδοτήσει τον λατινικό κόσμο με το πνεύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, να περιγράψει το νόημά του και να συνδέσει, μέσα σε μια και μόνο φράση, το νήμα του ελληνικού πολιτισμού με την αρχαία Ρώμη:

«Homo sum: human nil a me alienuum puto»

(«Ανθρωπος είμαι, και τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο»).

*

Είναι ακριβώς αυτή η φράση του Τερέντιου, η αγαπημένη μου φράση όπως έλεγε ο Μαρξ, που με την αναγωγή της σε επιστήμη μετατράπηκε σε «υλική δύναμη», σε κοσμοθεωρία και σε πρόταγμα του βαθύτερου ανθρωπισμού που εκπέμπει η κομμουνιστική θεωρία και η προοπτική της πανανθρώπινης απελευθέρωσης μέσω της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

*

Εκεί ακριβώς, στο μήνυμα ότι «τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο», έγκειται η οικουμενικότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Κι αν θα μπορούσε να βρεθεί ορισμός του ουμανισμού που κληροδότησε στην ανθρωπότητα το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας, είναι τούτος:

«Είμαι Ελληνας. Και τίποτα το μη ελληνικό δεν μου είναι ξένο».

*

Επομένως: Η πατριδοκαπηλία, η εθνοκαπηλία, η αρχαιόπληκτη βαρβαροσύνη που εξέπεμψαν τα δίποδα που πρωτοστατούσαν χτες σε πράξεις καταισχύνης εναντίον των μουσουλμάνων μεταναστών της Αττικής, δεν είναι παρά τα «ιδεολογικά» συνώνυμα του μισανθρωπισμού τους.

Που σημαίνει ότι, ως μισάνθρωποι που είναι, «Ελληνες» με την έννοια της ανθρωπιάς, της οικουμενικότητας και του ουμανισμού, δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ. Γιατί θα πρέπει πρώτα να γίνουν άνθρωποι. Αλλά ποτέ το αυγό του φιδιού δεν παράγει ανθρώπους.

92 χρόνια!

«Κ.Κ.Ε. -

Τρία γράμματα

χαραγμένα στους τοίχους των φυλακών

μέσα στις νύχτες της παρανομίας

χαραγμένα στις μάντρες των εργοστασίων

σταθερά δυνατά πάνω από το θάνατο

εκεί που τρέμει η ρίζα της ανθρώπινης ανάσας

εκεί που ρέει στους δρόμους σαν ποτάμι ο ουρανός,

πρωί με τα πουλιά, με τις σημαίες, με τα φύλλα

πρωί με την τίμια κραυγή».

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, «Στα 57 χρόνια του ΚΚΕ», Αθήνα 14. ΧΙ.75)

ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Απέλυσε 93 - αύξησε τα κέρδη 192,2%!

Από το χτεσινό μόνο φύλλο, μιας μόνο εφημερίδας, της εφημερίδας «Χρηματιστήριο», διαβάζουμε:

*

Σελίδα 1: «Κράτησε γερά στο 9μηνο η Αutohellas - κατέγραψε σημαντικά κέρδη 15,3 εκατ. ευρώ παρά την κρίση».

*

Σελίδα 8:«Βελτίωση μεγεθών για την Frigoglass - Κατά 192,2% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο».

Στην ίδια σελίδα, λίγο παρακάτω: «Αύξηση κερδών για την Allianz Ελλάδος - λειτουργικά κέρδη αυξημένα κατά 47,5%».

*

Σελίδα 9:«Ανοδος 15,8% στα κέρδη της Μύλοι Λούλη».

Στην ίδια σελίδα, ακριβώς δίπλα: «Περαιτέρω αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 38 εκατομμύρια ευρώ εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2010 η Hellas Online(...)».

*

Σελίδα 10:«Αύξηση εσόδων στο γ' τρίμηνο για Forthnet - Ανήλθαν σε 102 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 9,4%».

Στην ίδια σελίδα: «Εκτίναξη κερδών για Mermeren - τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 175% (...)».

***

Αν δεν έχει γίνει ακόμα αρκούντως κατανοητό τι σημαίνουν τα προηγούμενα, θα γίνουμε πιο επεξηγηματικοί, μέσω ενός χαρακτηριστικού παραδείγματος:

*

Το Γενάρη του 2009, ο όμιλος της Frigoglass, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων, ανακοίνωσε πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» σχεδόν του μισού (!) προσωπικού στο εργοστάσιο της Αχαΐας.

Η εταιρεία, για να προχωρήσει στο ευρύ πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης και περικοπής του εργατικού κόστους», όπως το τιτλοφορούσε, επικαλείτο την αρνητική διεθνή συγκυρία.

Μάλιστα, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση έλεγαν πως «η επιδείνωση της κρίσης ήταν τέτοια, που ξεπέρασε τις προβλέψεις» και πρόσθεταν πως «η μείωση του εργατικού δυναμικού ήταν αναπόφευκτη, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η κατάσταση περισσότερο στη διάρκεια του χρόνου» («Ελευθεροτυπία», 25/1/2009).

*

Παρακαλούμε, συγκρατήστε δύο λεπτομέρειες:

Πρώτον, ενώ η εταιρεία ισχυριζόταν ότι προχωρούσε σε μείωση προσωπικού λόγω της κρίσης, εκείνη ακριβώς τη στιγμή - σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μηνου του 2008 - παρουσίαζε κέρδη ύψους 37,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η διανομή κεφαλαίων προς τους μετόχους της ήταν ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ...

Δεύτερον, η Frigoglass τη στιγμή της «απαλλαγής» της από τους εργαζόμενους, ήταν ήδη συνδεδεμένη με έναν κολοσσό, τον όμιλο «Coca Cola 3 Ε», δηλαδή έναν επίσης υπερκερδοφόρο όμιλο...

*

Επιπλέον, σημειώστε:

Η κίνηση να οδηγήσει στην «έξοδο» τους εργαζόμενους έγιναν από μια εταιρεία, η οποία στο ετήσιο δελτίο του Ομίλου για το 2007 αυτοχαρακτηρίζεται «παγκόσμιος ηγέτης» στην αγορά επαγγελματικής ψύξης, κατέχοντας το 32% του μεριδίου αγοράς στη Δυτική Ευρώπη, το 45% στην Ανατολική Ευρώπη, το 56% στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και το 5% στην Ασία («Ριζοσπάστης», 1/3/2009).

*

Και κάτι ακόμα:

Από το 2002 μέχρι και το 2008, τα κέρδη του Ομίλου στην Ελλάδα ξεπέρασαν αθροιστικά τα 175 εκατ. ευρώ!

***

Τελικά, η μείωση του προσωπικού στη «Frigoglass» πραγματοποιήθηκε και 93 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην έξοδο (σ.σ.: «εθελουσίως», φυσικά...)

Χτες, όμως, όπως είδαμε, η ίδια εταιρεία, που όταν πετούσε τους 93 εργαζόμενους ισχυριζόταν ότι επρόκειτο για «αναπόφευκτη συνέπεια της κρίσης», ανακοίνωσε ότι στο τρέχον 9μηνο «τα καθαρά κέρδη της ενισχύθηκαν εντυπωσιακά κατά 192,2%» και ανήλθαν από τα 6,5 εκατ. ευρώ στα 19 εκατ. ευρώ!

*

Μήπως, τώρα, γίνεται καλύτερα αντιληπτό τι σημαίνει «κρίση»; Ποιος την πληρώνει» την κρίση; Ποιος αξιοποιεί την κρίση;

Και κυρίως

σε ποιους απευθύνονται οι κυβερνώντες μας όταν διακηρύσσουν ότι «η κρίση είναι ευκαιρία»;


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Του Γιάννη Καλαϊτζή (από την «Ελευθεροτυπία»)
Του Γιάννη Καλαϊτζή (από την «Ελευθεροτυπία»)


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ