Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1748: Ο Γάλλος Ζαν Πιερ Μπλανσάρ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που καταφέρνει να πλοηγήσει αερόστατο.

1827: Διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων προς την Τουρκία για τη χορήγηση αυτονομίας στην Κρήτη.

1943: Αρχίζει η μάχη της θάλασσας των νησιών Βίσμαρκ, η οποία κατέληξε σε μεγάλη ήττα του ιαπωνικού στόλου που έχασε 4.000 άνδρες και δώδεκα πολεμικά σκάφη.

1969: Πραγματοποιεί, στην Τουλούζη της Γαλλίας, την παρθενική του πτήση το «Κονκόρντ», το γαλλοβρετανικό αεροσκάφος που πετούσε με υπερηχητική ταχύτητα και ενώ φιλοδοξούσε να κατακτήσει τις διεθνείς αερομεταφορές, πέρσι σταμάτησε η λειτουργία του, διότι κρίθηκε αντιοικονομικό.

1989: Απαντώντας στις αποκαλύψεις ότι υπήρξε μέλος ναζιστικής οργάνωσης, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς απαντά ότι δήθεν ένας συγγενής του τον είχε γράψει μέλος του ναζιστικού κόμματος, χωρίς τη συγκατάθεσή του!

1995: Ο εφτά φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι κατηγορείται ότι υπήρξε μέλος της Μαφίας. Μετά από πολύχρονη δίκη αθωώθηκε.

Το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ...

Ο κ. Γ. Παπανδρέου παρουσίασε χτες το «Προγραμματικό Πλαίσιο» του ΠΑΣΟΚ. Ο τίτλος που δεσπόζει στο πολυσέλιδο κείμενο που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος είναι: «Δίκαιη Κοινωνία - Δυνατή Ελλάδα»...

*

Η στήλη δεν έχει καμία αμφιβολία ότι όλα όσα υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ τα εννοεί (είναι γνωστό άλλωστε...). Βέβαια, το ερώτημα με αυτό το κόμμα είναι (πάντα) τούτο: «Τι» - τελικά - εννοούν κάθε φορά;..

*

Αντί άλλων, δικών μας σχολίων (και ίσως αυθαίρετων ερμηνειών), επιλέξαμε να αφήσουμε τους ίδιους να μας εξηγήσουν τη «σοσιαλιστική» πρότασή τους...


Γράφει
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

... για το Ασφαλιστικό και τις Εργασιακές Σχέσεις

«Ολοι οι νέοι απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ μέχρι ηλικίας 25 ετών να μπορούν να προσλαμβάνονται από κάθε είδους επιχειρήσεις για 4 χρόνια... χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές»!

(Γ. Παπανδρέου, Λαύριο, 20/1/2004, υποσχόμενος... ανασφάλιστη δουλιά, στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας!)

*

«Κάθε ασφαλιστικό σύστημα θέλει διαρκή παρακολούθηση των παραμέτρων και των παραδοχών για τη διαρκή βελτίωσή του (...) η παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης του κάθε ατόμου ανοίγει νέα ευκαιρία αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα, μετά τα 60, μετά τα 70, υπάρχουν ακόμα παραγωγικά χρόνια (...)».

(Γ. Παπανδρέου, Γιάννενα, 5/12/2004)

*

«Εγώ κρατώ στα θετικά την απόφαση για άρση της μονιμότητας στον ΟΤΕ, κάτι που πρέπει να επεκταθεί σε όλον τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (...) Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη να δεχτεί (σ.σ. τέτοιες) τολμηρές μεταρρυθμίσεις»!

(Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «Βήμα», 5/6/2005).

... για την Παιδεία

«Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προχωρά και η κυβέρνηση στη διευθέτηση αυτού του ζητήματος, της δυνατότητας να υπάρξουν μη κρατικά πανεπιστήμια»!

(Γιώργος Παπανδρέου, 26/5/2005, ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ)

*

«Τα ΑΕΙ θα πρέπει να προσελκύσουν πόρους πέρα από την κρατική χρηματοδότηση με τη δυνατότητα δημιουργίας εδρών που θα φέρουν το όνομα του δωρητή - χρηματοδότη - ιδιώτη (...). Θα πρέπει λοιπόν τα ιδρύματα να στραφούν στην άντληση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα και τους κοινωνικούς φορείς (...)».

(Ομιλία Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, Κέρκυρα, 8/10/2005)

*

«...Εχω ψηφίσει μάλιστα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Σύνταγμα υπέρ της δυνατότητας να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Αρα λοιπόν η θέση μου είναι ξεκάθαρη (...)».

(Γ. Παπανδρέου, στο ρ/σ ΝΕΤ, 9/1/2004)

*

«Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την επιβολή διδάκτρων, υπάρχουν πολλοί αναλυτές που θεωρούν ότι αυτά δεν έχουν σχέση με νεοφιλελευθερισμό, αλλά με μια πιο δίκαιη κατανομή των χρημάτων».

(Γ. Παπανδρέου, συνέντευξη, ως υπουργός Παιδείας, στον «Επενδυτή», 16/7/1995)

*

«Ακούστε, ο κ. Παπανδρέου, προσωπικά, και λόγω της εμπειρίας του, έχει μια σωστή στάση...».

(Η υπουργός κ. Γιαννάκου επαινεί τον κ. Παπανδρέου για τη στάση του στην Παιδεία, «Ελεύθερος Τύπος», 7/1/2007).

... για την οικονομική πολιτική και τις «αυξήσεις» στους εργάτες

«Γι' αυτό θα ήθελα να σας συγχαρώ, πράγματι, για το γεγονός ότι μαζί με τη ΓΣΕΕ και τους υπόλοιπους φορείς των εργοδοτών, καταφέρατε να έρθετε σε μια κοινώς αποδεκτή και, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, αξιοπρεπή για τους εργαζόμενους Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Είναι μια επιτυχία των κοινωνικών εταίρων (...)».

(Γιώργος Παπανδρέου, ομιλία στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, επικροτών την «αύξηση» στο ημερομίσθιο του εργάτη κατά 0,87 ευρώ, στις 26/5/2004...)

*

«Το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων...»!

(Β. Παπανδρέου, η υπεύθυνη του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, για την «αύξηση» στο κατώτερο ημερομίσθιο του εργάτη κατά 0,77 ευρώ, δυο χρόνια αργότερα, στις 4/4/2006...)

... για την εξωτερική πολιτική

«Η Ελλάδα υπήρξε κατά το διάστημα αυτό (σ.σ.: της εισβολής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία) ένας πάρα πολύ καλός σύμμαχος και είμαστε ευγνώμονες από την υποστήριξη που μας παρέχεται από την Ελλάδα».

(Στ. Τάλμποτ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, 8/6/99 - επί υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου)

*

«Η όλη προσπάθεια (σ.σ.: εισβολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία) δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ, οι χώρες του ΝΑΤΟ, θέλουν να εκφράσουν ευγνωμοσύνη».

(Γ. Κόεν, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, 13/7/99 - επί υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου)

*

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συμμερίζονται κοινές αρχές, όπως δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, περιφερειακή σταθερότητα»!

(Γ. Παπανδρέου, «Ουάσιγκτον Τάιμς», 10/12/2000)

*

«Θα μου φαινόταν περίεργο να πετάξει μια σοβαρή χώρα μια ολόκληρη πολιτική στον κάλαθο των αχρήστων, δηλαδή να την υποβαθμίσει, για κάποιες βραχονησίδες»!

(Γ. Παπανδρέου, στα «Νέα», 23/10/2000, για την πολιτική της Ελλάδας στα Ελληνοτουρκικά).

Yassou Μαρι(εττ)α...

Πριν από λίγο διάστημα ο κ. Πολύδωρας μας είχε προειδοποιήσει: Προσέξτε γιατί οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι, έχουν νεύρα και μπορεί να τραβήξουν και κανένα περίστροφο... Αυτά ήταν (πάνω - κάτω) τα λόγια του. Χτες, ο ειδικός φρουρός στο υπουργείο Αιγαίου «νευρίασε». Και πυροβόλησε...

*

Είχαν προηγηθεί οι «σιδηρογροθιές». Ηρθαν οι «προληπτικές» εντολές του εισαγγελέα για την άρση του Ασύλου. Ακολούθησαν οι «ζαρντινιέρες». Και τα γνωστά «παιχνίδια» με τους «κουκουλοφόρους». Φτάσαμε στην επιστράτευση γαλάζιων «φουσκωτών» στα αμφιθέατρα.

*

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι φοιτητές αγωνίζονται. Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι στους δρόμους. Μάχεται. Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Για πτυχία με αντίκρισμα. Για γνώση. Για μόρφωση. Για μη παράδοση των πανεπιστημίων στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στις «ντιρεκτίβες» της ΕΕ.

*

Τα παιδιά του ελληνικού λαού διεκδικούν. Δεν υποτάσσονται. Εχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που θέλει να παραδώσει τη νέα γενιά σαν «εξάρτημα» στις πολυεθνικές. Εχουν απέναντί τους το ΠΑΣΟΚ που «βάζει πλάτες» και υπερακοντίζει για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Εχουν απέναντί τους ένα τσούρμο από συκοφάντες - τηλεανακριτές, που λασπολογούν και προβοκάρουν τον αγώνα τους, που καπηλεύονται τις τηλεοπτικές συχνότητες (δηλαδή, την περιουσία του ελληνικού λαού) για να «δικάζουν» κάθε βράδυ τη νεολαία και να δίνουν εντολές για «συλλήψεις» και «επιβολή της τάξης».

*

Οι φοιτητές αντέχουν. Γιατί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Γιατί απέναντι στην άθλια συμμαχία των κατευθυνόμενων εναντίον τους «εισαγγελάτων» και στη διαρκή πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ αντιπαρατάσσουν τη δύναμη του δίκιου τους.

Οι φοιτητές δίνουν μια μάχη που μας αφορά όλους. Είναι μια μάχη για την Παιδεία. Και τη Δημοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ