Τρίτη 24 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1925 Κυρώνεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στην αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ.

1926 Μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Γερμανίας υπογράφεται σύμφωνο ουδετερότητας και μη επίθεσης, που δυσκολεύει τη συμμετοχή της Γερμανίας στην αντισοβιετική πολιτική των ιμπεριαλιστικών κρατών και αποτελεί χτύπημα κατά των σχεδίων τους για νέα επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1935 Στην Αθήνα εκτελούνται οι στρατηγοί Παπούλας και Κοιμήσης και ο επίλαρχος Βολάνης, που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από το στρατοδικείο για τη συμμετοχή τους στο στρατιωτικό κίνημα του Μάρτη 1935.

1937 Από τη νήσο Ανάφη δραπετεύει ομάδα 7 εξόριστων κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Κώστα Θέο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέα της Ενωτικής ΓΣΕΕ. Ο Κ. Θέος ξαναπιάστηκε στις 6 του Απρίλη 1939 και κλείνεται στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας.

1941 Τα βουλγαρικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ελλάδα.

1973 Αποκαλύπτεται ότι η ΙΤΤ μετείχε με κεφάλαια στην πολεμική βιομηχανία της ναζιστικής Γερμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ, θυγατρική της εταιρείας κατασκεύαζε βομβαρδιστικά που έπλητταν συμμαχικές νηοπομπές.

«Ούτε η JP Morgan έχει να φοβηθεί τίποτα ούτε η κυβέρνηση έχει να φοβηθεί τίποτα από την υπόθεση με το ομόλογο», δήλωσε προχτές ο κ. Αλογοσκούφης. Αλλά, απ' όσο γνωρίζουμε, ο κ. Αλογοσκούφης είναι υπουργός της κυβέρνησης. Δεν είναι τραπεζοϋπάλληλος της JP Morgan. Επομένως, μήπως θα έπρεπε στις δηλώσεις του να είναι πιο συγκρατημένος και να περιορίζεται στην εκπροσώπηση της κυβέρνησης και όχι της JP Morgan; Εστω για τα προσχήματα...

Χτες, η Δρούζα μετέδωσε στην εκπομπή της φωτογραφία ενός ...πνεύματος από κείνα με τα οποία συνομιλούν οι καφετζούδες και οι χαρτορίχτρες. Κάτι μας λέει ότι μετά και την ανανέωση (;) του (παχυλού) συμβολαίου της με την ΕΡΤ, η εν λόγω κυρία είναι σε θέση μέχρι και φωτογραφία του... Αγίου Πνεύματος να προβάλει.

«Επιτόκιο... Ριβάλντο»!

Αυτό κι αν είναι έκφραση του... «ευ αγωνίζεσθαι»! Οπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σύμφωνα με απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Καλσρούης στη Γερμανία, οι τράπεζες έχουν το νόμιμο δικαίωμα να παγιδεύουν πελάτες χρησιμοποιώντας για «φάκα» ακόμα και τις ποδοσφαιρικές προτιμήσεις των οπαδών που πέφτουν στα νύχια τους είτε ως δανειολήπτες είτε ως αποταμιευτές!

*

Το πείραμα ξεκίνησε ήδη από το 2004 όταν το εμπορικό Ταμιευτήριο της πόλης ανακοίνωσε ότι ενόψει του τότε ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Πορτογαλία θα προσέφερε ευνοϊκά επιτόκια σε όποιον πελάτη θα προσερχόταν και θα δήλωνε ότι υποστηρίζει την Εθνική Γερμανίας και εφόσον αυτή κέρδιζε τον «τελικό». Η Εθνική Γερμανίας, βέβαια, δεν πήγε στον τελικό, ούτε πήρε το κύπελλο (το κατέκτησε η Ελλάδα), αλλά το Ταμιευτήριο έκανε χρυσές δουλιές...

*

Μετά, δε, την αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου ότι η παραπάνω τακτική κινείται στα πλαίσια του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι τράπεζες θα μπορούν να παίζουν... ΠΡΟΠΟ με τα επιτόκια των πελατών τους, από τη στιγμή που τα τελευταία θα καθορίζονται σε συνάρτηση με τα επιτυχή αποτελέσματα της ποδοσφαιρικής ομάδας που οι οπαδοί - πελάτες θα δηλώνουν στην τράπεζα πως υποστηρίζουν!

*

Το τι θα γίνεται, βέβαια, με τα επιτόκια, στην περίπτωση που τα αποτελέσματα της ομάδας δεν είναι και τόσο επιτυχή, δεν ξεκαθαρίζεται. Εκείνο που πάντως δείχνει να ξεκαθαρίζει απολύτως είναι ότι αφενός στον κόσμο του τζόγου δεν αποκλείεται να δούμε και... «επιτόκιο Ριβάλντο», αφετέρου στον παράδεισο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού δεν αποκλείεται τα ματς να κρίνονται πλέον όχι στο γήπεδο, αλλά στο... γκισέ της τράπεζας.

Δασκαλόπουλε

που δίδασκες!

Η Γαλλία...

Πριν από τρεις και παραπάνω δεκαετίες, στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 1974, ο υποψήφιος Λεπέν είχε αποσπάσει το 0,7% των ψήφων... Οποιος σήμερα πανηγυρίζει για την πτώση των ποσοστών του Λεπέν από το 17% του 2002 στο προχτεσινό 11% δεν ξέρει τι του γίνεται. Για δύο λόγους: Πρώτον, δε βλέπει ότι στην περίφημη κοινωνία των 2/3 που έχει διαμορφωθεί στις «δυτικές δημοκρατίες», οι αστικοί πολιτικοί σχηματισμοί διαμόρφωσαν ένα σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων με παγιωμένη φασιστική εκλογική συμπεριφορά. Δεύτερον - και κυριότερο - γιατί ο «δικομματισμός» στη Γαλλία κατάφερε να καταστήσει σε ένα βαθμό κυρίαρχο τον πολιτικό λόγο του Λεπέν, γεγονός που εκδηλώνεται από την τακτική και των δυο σχηματισμών, γκολικών και σοσιαλιστών, να διαγωνίζονται για το ποιος θα γίνει περισσότερο αρεστός στο ακροδεξιό ακροατήριο.

Στη Γαλλία, χώρα - πολιτικό πειραματικό εργαστήρι κατά πολλούς, έγινε το «πείραμα» και βγήκε τέρας. Στο πείραμα συμμετείχαν και οι δυο: Ο Μιτεράν, που στο παρελθόν «πριμοδοτούσε» και έδωσε «υπόσταση» στον Λεπέν ώστε να έχει εκλογικό προβάδισμα στην «αντιπαράθεσή» του με τους γκολικούς, η Δεξιά που λειτουργώντας με ψηφοθηρικούς σχεδιασμούς ενσωμάτωσε στην πολιτική της πλευρές του λεπενικού ιδεολογικού οπλοστασίου.

Το αποτέλεσμα (και εξ αυτών των λόγων) είναι μια δραματική πολιτική μετατόπιση ολόκληρου του πολιτικού φάσματος προς τα Δεξιά. Μια κατάσταση που - ελλείψει εκείνου του πολιτικού υποκειμένου που θα εκπροσωπήσει χωρίς ταλαντεύσεις και με πειστικό τρόπο τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των ριζοσπαστικών στρωμάτων της γαλλικής κοινωνίας - αποτυπώθηκε με απελπιστικό τρόπο στην κάλπη.

... και η ΕΕ

Στη Γαλλία θα αναμετρηθούν για την Προεδρία της χώρας από τη μια μεριά εκείνος που υπόσχεται ότι ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και ο σοβινισμός θα βρουν επίσημη στέγη στο υπό σύσταση υπουργείο Μετανάστευσης, κι από την άλλη πλευρά εκείνη που προτείνει σαν «λύση» ενάντια στη νεανική αμφισβήτηση τη δημιουργία «στρατοπέδων συγκέντρωσης», όπου οι νέοι θα «νουθετούνται» από αξιωματικούς του στρατού...

Οσο για τη Γερμανία, κυβερνούν αυτοί, χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες, που από κοινού αποφάσισαν πριν από ένα μήνα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων από τα 65 στα 67 χρόνια.

Η Γαλλία και η Γερμανία, δε, αποτελούν τη λεγόμενη ατμομηχανή της ΕΕ. Αυτή είναι, δηλαδή, η ΕΕ του «γαλλογερμανικού άξονα», την οποία οι «αριστεροί» θιασώτες της υποστηρίζουν ότι «θα την αλλάξουν από τα μέσα»...

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου (από τον «Ελεύθερο Τύπο»)
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου (από τον «Ελεύθερο Τύπο»)
Η συζήτηση για την πρόθεση της JP Morgan να επιστρέψει τα λεφτά από το ομόλογο συνεχίζεται. Από την πλευρά, πάντως, του συγκεκριμένου «οίκου» πρόκειται για μια λογική κίνηση, αν σκεφτεί κανείς ότι η JP Morgan κάνει χρυσές δουλιές στην Ελλάδα, τις οποίες - όπως προφανώς σκέφτηκαν οι διευθύνοντές της - δεν υπάρχει λόγος να θέσει σε κίνδυνο για ένα ...«βρωμο-ομόλογο».

Συγκεκριμένα: Πάνω από 150 εκ. ευρώ υπολογίζονται τα ετήσια κέρδη της από τις δραστηριότητές της στη χώρα μας. Και φυσικά πρόκειται για δραστηριότητες που έχουν φροντίσει οι δικομματικοί εταίροι να είναι εξαιρετικά ...«επωφελείς» για τον τόπο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι - πέραν των ομολόγων (δομημένων και ...αδόμητων) - μια σειρά ξεπουλήματα έχουν άμεση σχέση με τη JP Morgan. Από την Ιονική και την Εμπορική, μέχρι τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, κι από τη ΔΕΠΑ μέχρι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι διαδικασίες της περίφημης «αποκρατικοποίησης», αλλά και των διαφόρων «επενδυτικών κινήσεων», όπως για παράδειγμα η εξαγορά του «Γερμανού» από την Cosmote, φέρουν τη σφραγίδα της JP Morgan, η οποία έχει σε πλείστες περιπτώσεις επιλεγεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ως ...σύμβουλός τους για θέματα ιδιωτικοποιήσεων και όχι μόνο...

Σημειώνουμε, δε, τα παραπάνω, με αφορμή ότι ορισμένοι έδειξαν να «ξινίζουν τα μούτρα τους» με αφορμή την ανακοίνωση του ΚΚΕ στην οποία τονιζόταν ότι «η προσφορά της JP Morgan να επαναγοράσει το ομόλογο των 280 εκ. ευρώ θυμίζει εκείνον τον κλέφτη που δέχεται να επιστρέψει ένα από τα κλοπιμαία, προκειμένου να συνεχίσει ανενόχλητος την κλοπή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ