Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1812 Ενώ η αποδεκατισμένη μεγάλη στρατιά του Μεγάλου Ναπολέοντα διαβαίνει τον ποταμό Μπερεζίνα, στο δρόμο της επιστροφής από τη Ρωσία, ξεσπά η ρωσική επίθεση. Η μάχη κράτησε έως τις 29 του μήνα και κατέληξε σε γαλλική πανωλεθρία. Ο Ναπολέων σώθηκε κρυμμένος σε μια ταχυδρομική άμαξα.

1912 Στο Δρίσκο της Πίνδου αποδεκατίζονται από τους Τούρκους οι Γαριβαλδινοί που πολεμούσαν στο πλευρό των Ελλήνων. Ανάμεσα στους νεκρούς και ο Κερκυραίος ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, βουλευτής από το 1911.

1924 Πραγματοποιείται το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ, που μετονόμασε το κόμμα σε ΚΚΕ.

1940 Οι ναζί περικυκλώνουν το γκέτο των Εβραίων στη Βαρσοβία, κρατώντας ουσιαστικά αιχμαλώτους τους 400.000 κατοίκους του.

1943 Ο ΕΛΑΣ εξόντωσε στο Μονοδένδρι Πελοποννήσου γερμανική φάλαγγα 40 ανδρών. Σε αντίποινα οι Γερμανοί εκτέλεσαν 118 πατριώτες που τους παρέδωσαν τα τάγματα ασφαλείας. Ανάμεσα στους νεκρούς κι ο γιατρός Καρβούνης, που απέρριψε τη χάρη που του έδωσαν οι Γερμανοί και εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του.

Επίδομα θέρμανσης, ρεεε!

Ουκρανία

Από τη μια, ο εκλεκτός του Πούτιν. Από την άλλη, ο άνθρωπος της Ουάσιγκτον, του ΝΑΤΟ και των Δυτικών. Στη μέση, ο ουκρανικός λαός, διχασμένος, έτοιμος να ματώσει. Είτε για τον άνθρωπο του Μπους και του Σέφερ, είτε για τον εκλεκτό των Ρώσων. Θυμίζει η Ουκρανία τα προτεκτοράτα της πρώιμης αποικιοκρατικής περιόδου, όταν η πολιτική διαμάχη εξελισσόταν ανάμεσα σε «αγγλόφιλους», «ρωσόφιλους», «γαλλόφιλους». Μια μεγάλη χώρα, μια πρώην θαλερή Δημοκρατία, όπως την κατάντησαν δεκαπέντε χρόνια μετά τη «νίκη του ελεύθερου κόσμου επί του σιδηρού παραπετάσματος»...

Ο εικονιζόμενος «κύριος», ο Λεχ Βαλέσα, μετά την «προσφορά» του στο λαό της Πολωνίας, τώρα θέλει να «σώσει» και τους Ουκρανούς... Μερικές μαριονέτες είναι, βλέπετε, χρήσιμες ακόμα και μέσα από τη ναφθαλίνη τους...

«Πουλάκι μου»!

Για τον δήμαρχο Ζαχάρως, τον κύριο Πανταζή Χρονόπουλο, που έβγαλε φιρμάνι για να μειώσει τα μεροκάματα των αλλοδαπών εργατών γης στο δήμο του, σας τα είπαμε προχτές από το «Ρ».

*

Επιπλέον θέλουμε να ρωτήσουμε: Ο «κύριος» Χρονόπουλος είναι το ίδιο πρόσωπο, που διατέλεσε επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, συνεργάτης του γνωστού από την υπόθεση των υποκλοπών Μαυρίκη, κατοπινός ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων στην Αθήνα και ο ίδιος που ενέμετο τις επιχορηγήσεις της Εργατικής Εστίας, οι οποίες όδευαν στα ταμεία των εν λόγω ...«πολιτιστικών κέντρων»;

«Είδες η ΕΟΚ;»...

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ»!

*

Πρόκειται για το σλόγκαν μιας ολόκληρης 20ετίας. Το ακούγαμε από τους εκάστοτε κυβερνώντες, κάθε φορά που η Ελλάδα έκανε και από μια νέα παραχώρηση - εκχώρηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΕΕ. Ετσι δικαιολογούσε ο κ. Παπανδρέου (στο Τάμπερε της Φινλανδίας, το 1999) τη θέση του ότι «δεν είναι ταμπού - όπως είχε πει - η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην ΕΕ»! Ετσι δικαιολογούσε η ΝΔ την ίδια την ένταξη της χώρας στην (τότε) ΕΟΚ, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να προτάσσει τους «πολιτικούς λόγους» εκείνης της απόφασης.

*

Προχτές, όμως, όταν έγινε γνωστό ότι η Βρετανία θεωρεί τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο σαν «διμερές» ελληνοτουρκικό πρόβλημα, που, μάλιστα, δεν μπορεί να απασχολεί την ΕΕ, κανείς από αυτούς που «παραμυθιάζουν» το λαό ότι τα σύνορα της Ελλάδας τα προασπίζει, τάχα, η ΕΕ, δεν εθεάθη να δίνει κάποια εξήγηση...

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου (από τα προχτεσινά «Νέα»)

Μαρτυρίες από την κόλαση της Φαλούτζα

Για το τι έγινε στην αμερικανική επιδρομή κατά της Φαλούτζα, μια μόνο ιδέα - κι μάλιστα μικρή - ήταν αυτή που πήρε η ανθρωπότητα από το βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου, με την εν ψυχρώ δολοφονία του τραυματισμένου Ιρακινού από τον Αμερικανό στρατιώτη, κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων και ενώ η μάχη είχε πλέον κριθεί.

*

Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του προχτεσινού «Ιντιπέντεντ», η αγριότητα που επέδειξαν οι Αμερικανοί εισβολείς ήταν ο κανόνας, καθ' όλη τη διαδικασία «απελευθέρωσης» της πολύπαθης ιρακινής πόλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έκανε η βρετανική εφημερίδα, μιλώντας με διασωθέντες από τη θηριωδία, οι αμερικανικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε συστηματική σφαγή αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων. Στόχοι, δε, για τα βαριά αμερικανικά όπλα, ήταν αδιακρίτως, όλα τα οικήματα της Φαλούτζα, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων της πόλης.

*

Οπως καταγράφεται στις μαρτυρίες των προσφύγων από τη Φαλούντζα, οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ακραία βία προς όποιον κάτοικο της πόλης δε θέλησε ή δεν πρόφτασε να απομακρυνθεί και παγιδεύτηκε στη μάχη. Ενας 28χρονος γιατρός που κατάφερε να διασωθεί και να φτάσει στη Βαγδάτη, περιέγραψε ότι στο νοσοκομείο της Φαλούτζα «είχαμε πέντε ανθρώπους για νοσηλεία, οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι. Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο η κλινική χτυπήθηκε, ενώ είχαμε διαβεβαιώσεις ότι δε θα συμβεί κάτι τέτοιο». Οσο για την οικογένεια του Aziz Radhi Tellaib δολοφονήθηκε πριν ξεκινήσει η μάχη της Φαλούτζα, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε χτυπήθηκε από αμερικανικό άρμα και έπεσε στην κοίτη του Ευφράτη. Ο Aziz κατάφερε να διασωθεί. Δεν μπόρεσε, όμως, να βοηθήσει την 26χρονη σύζυγό του, τους δυο γιους του 7 και 3 και την κόρη του. Ενας δάσκαλος, ο Rahim Abdullah 46 χρονών, αφηγήθηκε στη βρετανική εφημερίδα ότι «κάθε κάτοικος της πόλης αντιμετωπιζόταν από τους Αμερικανούς ως εχθρός. Προσπάθησα - είπε - να πάω στο σπίτι του θείου μου, κρατώντας ένα κομμάτι από λευκό ύφασμα. Μόλις με είδαν άρχισαν να με πυροβολούν. Είδα δύο ανθρώπους να χτυπιούνται από σφαίρες. Ηταν συνηθισμένοι άοπλοι άνθρωποι. Ο μόνος τρόπος για να μείνει κανείς ζωντανός - κατέληξε ο Abdullah - ήταν να κλειστεί στο σπίτι του και να ελπίζει ότι δε θα πέσει καμιά βόμβα επάνω του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ