Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1821 Συγκροτείται προσωρινή κυβέρνηση στην Καλαμάτα μετά την απελευθέρωση της πόλης.

1848 Η νεολαία του Αργοστολίου, ύστερα από τις φλογερές ομιλίες του Μομφεράτου και του Ζερβού, έκαψε την αναγγελία της έκδοσης μιας αντιενωτικής εφημερίδας που θα έβγαινε στο Λονδίνο και θα προπαγάνδιζε τη συνεργασία με την Αγγλία.

1933 Η Εργατική Βοήθεια υποβάλλει υπόμνημα στη Βουλή και την κυβέρνηση για τη χορήγηση γενικής αμνηστίας στους αγωνιστές. Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι 650 αγωνιστές βρίσκονται δεσμώτες στις φυλακές και 300 στις εξορίες.

1968 Εκατόν δεκαεφτά νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός του τρομερού σεισμού, έντασης 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που πλήττει την Αλάσκα με επίκεντρο την πρωτεύουσα Ανκορατζ.

Ντροπή σας!

Δεν είχαν περάσει παρά λίγες ώρες από τη σφαγή στην αγορά της Βαγδάτης. Ο κ. Σημίτης έδινε συνέντευξη Τύπου μετά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Από Ισπανό δημοσιογράφο τού τέθηκε η ερώτηση: «Η Ελληνική Προεδρία θεωρεί ότι αυτός ο πόλεμος είναι παράνομος;».

Διαβάστε την απάντηση του πρωθυπουργού: «(...) εμείς - είπε ο κ. Σημίτης - πρέπει να επιδιώξουμε να ξεφύγουμε απ' αυτές τις αμφιβολίες αν είναι ή δεν είναι νόμιμος και να αποκαταστήσουμε μια αδιαμφισβήτητη νομιμότητα που δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Και αυτό μπορεί να γίνει με το να αναλάβει ο ΟΗΕ την εποχή μετά τον πόλεμο»!

Παρατήρηση πρώτη: Ο κ. Σημίτης φαίνεται να διατηρεί «αμφιβολίες» αν ο πόλεμος είναι παράνομος. Μπορεί, δηλαδή, να είναι και «νόμιμος»!

Παρατήρηση δεύτερη: Αν μετά το λουτρό αίματος, μετά τις εκτελέσεις αμάχων και αυτή καθ' αυτή την καταβαράθρωση του ΟΗΕ, εισβάλουν οι σφαγείς με τις πολυεθνικές τους να «ανοικοδομήσουν» το Ιράκ (ήδη, πάντως, οι Αμερικανοί τις μοίρασαν τις δουλιές), το Ιράκ που πρώτα το κατέσφαξαν, και εισβάλουν φορώντας (μετά τον πόλεμο!) το μανδύα του ΟΗΕ, τότε θα έχει «νομιμοποιηθεί» και η σφαγή που ...προηγήθηκε και συντελέστηκε χωρίς καν το φύλλο συκής του ΟΗΕ!

Παρατήρηση τρίτη: Για πρώτη φορά στην Ιστορία, ένα έγκλημα (το πλιάτσικο της «ανοικοδόμησης») εμφανίζεται σαν «άγγελος» νομιμοποίησης (!) - και μάλιστα αναδρομικά - ενός άλλου εγκλήματος (της ξεθεμελίωσης).

Παρατήρηση τέταρτη: Ντροπή σας, κύριοι της κυβέρνησης! Ντροπή!


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Ο κ. Καψής από τα «Νέα»

«Αντιδράσεις μεμονωμένων γραφικών» ήταν οι διαμαρτυρίες των ευρωβουλευτών κατά του Κ. Σημίτη προχτές στο Στρασβούργο. Απεφάνθη επ' αυτού ο κ. Καψής, διευθυντής της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ». Και γιατί ήταν «γραφικοί» οι ευρωβουλευτές; Διότι δεν έμειναν απαθείς στην υποκρισία του προεδρεύοντας στην ΕΕ και ανάρτησαν πλακάτ κατά του πολέμου. Αυτό, ο κ. Καψής το θεωρεί ένδειξη «γραφικότητας». Εμείς, πάλι, το βρίσκουμε απολύτως συνεπές με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες του συντάκτη των «Νέων», του εξαιρετικού συναδέλφου Γ. Διακογιάννη, που βρίσκεται στη Βαγδάτη και στέλνει ανταποκρίσεις στα «Νέα» για τις θηριωδίες που διαπράττουν οι Αμερικανοί. Αλήθεια, τις διαβάζει τις ανταποκρίσεις του απεσταλμένου του ο κ. Καψής;...

Απολύτως σωστά όσα είπε, στη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», ο κ. Μίκης Θεοδωράκης, όπου διαπίστωσε την απογοητευτική αναντιστοιχία της στάσης του κ. Σημίτη και της κυβέρνησης στο θέμα του πολέμου, σε σχέση με τα αισθήματα του ελληνικού λαού.

Αν είχε την ίδια στάση και στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, που τότε υποστήριζε την άποψη «ένας λαός - δυο πολιτικές», δηλαδή «καλή» και η πολιτική της κυβέρνησης που υπέγραφε υπέρ του πολέμου, «καλή» και η πολιτική του λαού που διαδήλωνε κατά του πολέμου, ή αν είχε την ίδια στάση και στην υπόθεση Οτσαλάν,

πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα...

«ΤΟ Ιράκ δεν μπορεί να είναι προτεκτοράτο κανενός», διαλάλησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...

***

ΟΡΘΟΝ! Ομως, προτεκτοράτο ...όλων (και των ΗΠΑ, και των Γάλλων, και των Γερμανών και λοιπών «ειρηνιστών») μπορεί να είναι. Ε, κύριε υπουργέ μας;...

***

«ΔΕΝ μπορεί να κάνει ένας πρωθυπουργός περισσότερα από όσα έκανε ο κ. Σημίτης» στο θέμα του πολέμου...

***

ΠΟΙΟΣ το είπε; Ο Λαλιώτης; Ο Χυτήρης; Η Μιλένα η Αποστολάκη; Οοοοχι! Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ το είπε, χτες στη ΝΕΤ!

***

ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ: Ο καλύτερος φίλος (και) της ειρήνης...

Χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε κατάλογο με 44 χώρες που συμμαχούν στον πόλεμο κατά του Ιράκ με τις ΗΠΑ. Προχτές ο Μπους είχε μιλήσει για 48 χώρες. Λείπουν 4. Να υποθέσουμε ποια είναι η μια από τις τέσσερις που δεν ανακοινώθηκαν;...

Λαθρόβιοι!

Οι βομβαρδισμοί εκτείνονται και το δράμα των προσφύγων λόγω του πολέμου βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Η κυβέρνηση, όμως, προνοητική. Εγινε σύσκεψη χτες μεταξύ Σημίτη, Σκανδαλίδη, Χρυσοχοΐδη, Πετσάλνικου, η οποία, μάλιστα, ανακοινώθηκε επισήμως από τον κ. Πρωτόπαππα. Τι είπε ο κ. Πρωτόπαππας; Οτι η σύσκεψη θα αφορούσε τη ...λαθρομετανάστευση! Ναι! Οι πρόσφυγες του πολέμου θα αντιμετωπιστούν από την «ειρηνόφιλη» και «ανθρωπιστική» κυβέρνηση σαν ...«λαθρομετανάστες»! Αυτή είναι η φρασεολογία των λαθρόβιων της ειρήνης και της ανθρωπιάς! Ντροπή τους!

Η φωτογραφία του Τούρκου στρατιώτη που ποζάρισε στο φακό επιδεικνύοντας τα «λάφυρά» του, έκανε το 1996 το γύρο του κόσμου. Ηταν και τότε μια «ανθρωπιστική»επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων...
Η φωτογραφία του Τούρκου στρατιώτη που ποζάρισε στο φακό επιδεικνύοντας τα «λάφυρά» του, έκανε το 1996 το γύρο του κόσμου. Ηταν και τότε μια «ανθρωπιστική»επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων...

«Ο στρατός των Τούρκων θα μπει στο Βόρειο Ιράκ μόνο σε συμφωνία με τις ΗΠΑ», μετέδιδαν χτες τα διεθνή ΜΜΕ. Δηλαδή το θέμα δεν είναι αν θα μπουν, αλλά το... πώς θα μπουν και πότε θα έρθουν στο φως οι μυστικές συμφωνίες της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα έντονες παραμένουν οι πληροφορίες ότι ο μανδύας με τον οποίο οι Τούρκοι σχεδιάζουν να εισέλθουν στο Ιράκ θα είναι ΝΑΤΟικός. Το ΝΑΤΟ - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - σχεδιάζει να εισέλθει για... «ανθρωπιστικούς» λόγους στο Ιράκ, φτιάχνοντας μια ασπίδα 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας...

Δεν ξέρουμε αν αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι Τούρκοι και στην Κύπρο για... «ανθρωπιστικούς» λόγους μπήκαν. Αυτό που ξέρουμε επίσης είναι ότι ένα μήνα πριν, στις συζητήσεις που γίνονταν στο ΝΑΤΟ για το Ιράκ, ο πιο ένθερμος θιασώτης της γραμμής να ενισχύσει το ΝΑΤΟ την Τουρκία ενόψει του πολέμου, ήταν η Ελλάδα! Αυτό που ξέρουμε, τέλος, είναι ότι αν τελικά η Τουρκία εισβάλλει, αυτό που θα κάνει το ΝΑΤΟ (ακόμα κι αν δε νομιμοποιήσει ευθέως μια τέτοια κίνηση) θα είναι ίδιο με αυτό που έκανε πάντα έναντι της Τουρκίας: Το... παγόνι.

«Πρώτα η Σούδα»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ