Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1904 O Θίοντορ Ρούσβελτ αναδεικνύεται νικητής των εκλογών και γίνεται Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1917 Συνέρχεται το Δεύτερο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ, που κήρυξε το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ. Ψήφισε το διάταγμα για την ειρήνη, τη γη και εξέλεξε την πρώτη σοβιετική κυβέρνηση, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του λαού με πρόεδρο το Β.Ι. Λένιν.

1982 Αντιδράσεις προκαλεί στην Ελλάδα η εξαίρεση της Λήμνου από το σχεδιασμό της ΝΑΤΟικής άσκησης «APEX - EXPRESS 82», λόγω της πάγιας οδηγίας του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γιόζεφ Λουνς να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις πολιτικά ευαίσθητες περιοχές.

1986 Σε κλοιό απομόνωσης η Συρία μετά τη σύμπλευση ΕΟΚ - ΗΠΑ. Τα κράτη - μέλη της Κοινότητας, πλην της Ελλάδας, αποφασίζουν την επιβολή κυρώσεων, τη διακοπή των πωλήσεων όπλων και τη συρρίκνωση των διπλωματικών επαφών.

Ο εν λόγω κύριος, ο πιο γνωστός ίσως Βρετανός πράκτορας, δεν ήταν μεταξύ των κατηγορουμένων στο Δικαστήριο της Καλαμάτας. Εκεί όπου η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη δε δυσαρέστησε τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ο οποίος προβλέποντας την απόφαση είχε διαβεβαιώσει τον Τ. Μπλερ πως οι Βρετανοί και Ολλανδοί «χομπίστες» φωτογράφοι στρατιωτικών εγκαταστάσεων θα αθωωθούν. Δεν μπορούμε να ξέρουμε, αν ο εικονιζόμενος 007 είχε πάντα την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησής του, όπως την είχαν οι «αθώοι», πια, «χομπίστες». Αυτό που μετά βεβαιότητας μπορούμε να σας συμβουλεύσουμε, είναι να μην παρασυρθείτε από το δεδικασμένο και τραβήξετε καμιά φωτογραφία σε κανένα αγγλικό αεροδρόμιο. Ούτε ο Τ. Μπλερ θα «προλάβει» την απόφαση της αγγλικής δικαιοσύνης, ούτε ο Κ. Σημίτης θα τολμήσει να ζητήσει την παρέμβαση του Βρετανού συναδέλφου του.

Ούτε στάλα φιλότιμο...

Πράξεις δικομματικού περιεχομένου

Δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει όλη αυτή η ιστορία που άνοιξε μεταξύ Μητσοτάκη - Στεφανόπουλου, ξέρουμε όμως ότι η αφορμή που επιλέχτηκε για την «κόντρα» ήταν ατυχής τόσο για τη ΝΔ, όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Και ήταν ατυχής διότι η ένσταση του επιτίμου της ΝΔ για το αν πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπογράφει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όταν δε συμφωνεί με αυτές η αντιπολίτευση, αποκαλύπτει ότι όλες οι προηγούμενες (και βαθύτατα αντιλαϊκές και αυταρχικές) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για τις οποίες ουδέποτε η ΝΔ έθεσε θέμα συνταγματικότητάς τους, είχαν την έγκριση όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ...

Για παράδειγμα, αναφέρουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων, που άνοιξε το δρόμο των «μαθητοδικείων», εναντίον 15χρονων και 16χρονων παιδιών. `Η την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία έγινε η επιστράτευση των ναυτεργατών, όπως πριν είχε γίνει με την επιστράτευση των τελωνειακών κλπ.

Το πεδίο, συνεπώς, που διάλεξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για να ανταλλάξουν τις δικομματικές τους... «γροθιές» αποδεικνύει ότι και σε αυτή την περίπτωση το ένα χέρι νίβει το άλλο, αφού, με τα χέρια που σήμερα «γρονθοκοπούνται», με τα ίδια αυτά χέρια -όταν πρόκειται να κατασταλούν οι λαϊκοί αγώνες- υπογράφουν και μάλιστα από κοινού τα αντιλαϊκά και αυταρχικά διατάγματα.

Η ΑΛΛΑΓΗ της ηγεσίας της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας είχε τα πρώτα της αποτελέσματα: Πριν πλημμύριζε το Μοσχάτο, από χτες πλημμυρίζει ολόκληρος ο Πειραιάς!

***

«ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΗΚΕ» με έναν εργοδηγό στα έργα του Κηφισού, χτες, η κυρία Παπανδρέου. Ετσι έλεγαν ορισμένα ΜΜΕ.

***

ΕΣΕΙΣ να τα βλέπετε αυτά, που μόνο οι λάσπες στο σπίτι σας σας νοιάζουν. Είδατε τι τραβάει η κυρία υπουργός για χάρη σας; Θέτει τα νεύρα της σε δοκιμασία η υπουργός! Για χάρη σας! Λίγο είναι αυτό;...

***

ΠΩΣ λέγεται το (επαναλαμβανόμενο) «χαλάζι» της αδιαφορίας, της ανικανότητας και του εμπαιγμού; Παχυδερμισμός.

Ιστορία, αμαρτία...

Η στήλη μνημόνευσε χτες τον Γεώργιο Παπανδρέου και τις δηλώσεις του περί της Κύπρου, όταν περιέγραφε το «ξεπούλημα», ήδη από το 1950, λέγοντας πως η Ελλάδα αναπνέει με ένα βρετανικό και ένα αμερικανικό πνεύμονα (!) και πως εξ αυτού του λόγου δε θα άφηνε τη χώρα να πάθει ασφυξία λόγω του Κυπριακού!

Δεδομένου ότι από στιγμή σε στιγμή ο Ανάν καταθέτει το περίφημο σχέδιο «λύσης», καλό είναι να έχουμε μια όσο γίνεται ευκρινέστερη απεικόνιση για τον τρόπο που το σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου αντιμετωπίζει το Κυπριακό, εδώ και μισό αιώνα.

Ετσι, πέραν των δηλώσεων του «Γέρου», ας θυμηθούμε τον Καραμανλή: «Δε θα ανατινάξω την Ελλάδα στον αέρα για χάρη τους!» (σσ των Κυπρίων, δηλαδή), έλεγε το '56 και λίγο αργότερα υπέγραφε τις καταστροφικές συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Ας θυμηθούμε τον Αβέρωφ, τότε υπουργό Εξωτερικών, τον πρώτο που «έριξε την ιδέα της διχοτόμησης» (!), όπως σημειώνει ο Μ. Δρουσιώτης στο βιβλίο του «ΕΟΚΑ, η σκοτεινή όψη».

Και κυρίως ας αναλογιστούμε τούτο:

Οι σημερινοί προύχοντες, ομολογώντας ότι πάμε όχι σε δίκαιο αλλά ούτε καν σε έναν έντιμο «συμβιβασμό» στο Κυπριακό, φαίνεται να έχουν κατακυριευτεί από τη «γραμμή» των πολιτικών προγόνων τους...


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ