Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η δράση μας να συνδέεται με το Λαϊκό Μέτωπο

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην 4η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Θεσσαλίας

Δύο βασικά ζητήματα έθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλίας. Το πρώτο είναι το πώς υποτάσσουμε όλη την επιμέρους δουλιά, τα επιμέρους ζητήματα στο συνολικό στρατηγικό μας στόχο, την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Και από δω προκύπτει και ο ρόλος και η λειτουργία της ΚΟΒ. Πώς καταφέρνει, μέσα από τη ζωντανή λειτουργία της, τον έλεγχο της δουλιάς της, βγάζοντας συμπεράσματα, να δίνει προοπτική στη δράση της, να δίνει προοπτική στο λαϊκό κίνημα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα πει χαρακτηριστικά: Αναδείχνεται ένα ζήτημα που αφορά όλο το Κόμμα. Το κατά πόσον έχουμε καταφέρει να εντάξουμε τα επιμέρους αναλυτικά καθήκοντα στο κύριο και το βασικό που έχουμε, στη συγκέντρωση δυνάμεων για την οικοδόμηση του Μετώπου. Αυτό που λέμε ότι τα πάντα υποτάσσονται στην οικοδόμηση του Μετώπου. Γιατί τα προβλήματα δεν μπορούν να βρουν λύση έξω απ' αυτή τη γραμμή του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού Μετώπου.

Βεβαίως, υπάρχει μια αντικειμενική πραγματικότητα που ζούμε, πρόσθεσε: Ενώ μεγάλο μέρος του λαού αφυπνίζεται, ταυτόχρονα και αναδιπλώνεται, συμβιβάζεται και υποκύπτει καθώς τα προβλήματα οξύνονται. Πάρτε για παράδειγμα το χωριό. Ενώ πια είναι φανερό το αγροτικό πρόβλημα, ενώ είναι φανερό το πρόβλημα με τους μικρομεσαίους, σου λένε: Τώρα θέλω να λυθούν αυτά τα προβλήματα, κάτι, τουλάχιστον να αντιμετωπιστεί με τις ποσοστώσεις, με τις τιμές ενός προϊόντος, να ανακουφιστούν λίγο και πάει λέγοντας... Η συνείδηση αυτή οδηγεί έναν κόσμο να μη βλέπει πως δεν υπάρχει λύση, δεν υπάρχει προοπτική, έτσι. Δε γίνεται κατανοητό, έτσι και το νόημα της θυσίας για να βάλει πλάτη ο κόσμος, να απαλλαγεί οριστικά απ' αυτές τις πολιτικές. Κι αυτό δυσκολεύει.

Η παρέμβαση του Κόμματος

Εδώ είναι το Κόμμα πώς παρεμβαίνει. Υπάρχουν οι δυσκολίες αλλά δεν μπορεί οι κομμουνιστές να υποκλινόμαστε σ' αυτές. Προσαρμόζουμε τη δουλιά μας ανάλογα και δουλεύουμε με τον κόσμο, στα κινήματα, τις συσπειρώσεις. Εδώ είναι το πόσο η πολιτική μας, το Πρόγραμμα του Κόμματος έχουν αφομοιωθεί από όλους μας. Για να δουλεύεται στην καθημερινότητα, να μην είναι ασύνδετη αποσπασματική, να συνδέεται με τη στρατηγική μας, το κύριο πολιτικό καθήκον για την προώθηση του Μετώπου.

Η πολιτική μας γραμμή είναι σωστή, επιβεβαιώνεται στη ζωή, θα πει σε άλλο σημείο η Αλέκα Παπαρήγα, για να συμπληρώσει: Αυτό είναι το πρώτο. Να είναι αφομοιωμένη η πολιτική μας και δουλεμένη μέσα στο κόμμα και στον περίγυρο, για να δουλεύουμε προσαρμοσμένα στην κάθε περίπτωση, στην κάθε κομματική οργάνωση, μέσα στο κόμμα μέσα στον κόσμο, στους ψηφοφόρους μας κλπ.

Το δεύτερο, ίσως πιο καθοριστικό. Αυτή η πολιτική γραμμή, αυτή η στρατηγική, για να γίνει υπόθεση μαζών θέλει οργάνωση του Κόμματος γερή μαχητική, ατσαλωμένη, δεμένη με τις λαϊκές μάζες. Οργανα και ΚΟΒες που μαχητικά παλεύουν, συνεδριάζουν, γενικεύουν την πείρα, βαθαίνουν βλέπουν το καινούριο που βγάζει η ζωή. Σήμερα οπωσδήποτε είμαστε καλύτερα από πριν. Ομως, το ζήτημα είναι ότι όλος ο τρόπος, η δουλιά μας δεν αντιστοιχεί στα καθήκοντα τα σημερινά, γιατί κάθε εποχή έχει τις δικές της απαιτήσεις. Πρέπει λοιπόν να συνεδριάζουμε στις ΚΟΒ, στα όργανα και να λύνουμε προβλήματα αντίστοιχα με τα καθήκοντα που έχουμε. Η συνέλευση να έχει στόχο, να είναι μια ζωντανή λειτουργία, να γίνεται έλεγχος στη δουλιά, να βγαίνουν συμπεράσματα και να δίνεται προοπτική με σχεδιασμένη δουλιά. Η ΚΟΒ να πιάνει το πρόβλημα - κρίκο, την επικαιρότητα. Και το κύριο είναι όλα τα σφυριά να χτυπάνε στο στόχο, να δένουμε το αίτημα με το στόχο κλπ.

Συνεχής δράση

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στη δράση στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα η Αλ. Παπαρήγα θα σημειώσει: Τα τελευταία χρόνια είχαμε εξάρσεις στο αντιπολεμικό κίνημα που κορυφώθηκε, τώρα, με τον πόλεμο στο Ιράκ. Είχαμε αποτελέσματα στη συσπείρωση δυνάμεων, μπορεί αυτά να εκδηλώθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμα μπορεί να εκφράστηκαν και στο ΠΑΜΕ. Αλλά ας σταθούμε στο κίνημα ειρήνης.

Κάθε φορά που έχουμε μεγάλα γεγονότα, τότε δραστηριοποιούνται διάφορες συσπειρώσεις αντιπολεμικής δράσης. Δεν έχουν την αυτοτέλειά τους, το δικό τους ευρύτερο ακροατήριο, με την έννοια να δρουν συνεχώς και όχι μόνο σε κορυφαίες στιγμές. Η δράση τους πρέπει να είναι συνεχής, δεν πρέπει να περιμένουν να ξεσπάσει ένας πόλεμος. Πολύ περισσότερο που εκτιμάται ότι μήτρα του ιμπεριαλισμού είναι ο πόλεμος και ότι ο πόλεμος θα είναι συχνά παρών. Είμαστε στη φάση που θα ανοίγονται μέτωπα πολλαπλών πολεμικών συγκρούσεων.

Οι κομμουνιστές έχουμε χρέος να συμβάλλουμε στην ύπαρξη διαρκούς κινήματος ειρήνης. Η δουλιά γύρω από το Λαϊκό Μέτωπο δε συμβιβάζεται με το καμπανιακό στιλ. Αρα, πρέπει να γίνεται δουλιά κάτω, στη βάση. Πρέπει να είναι συνέχεια στην οπτική των οργάνων και των ΚΟΒ αυτή η δουλιά. Γιατί, το μέτωπο χτίζεται, κυρίως, απ' τα κάτω και είναι καθήκον των ΚΟΒ. Πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε τη δουλιά, σ' αυτή τη φάση, με όλες τις μορφές, ανάλογα με τον κάθε χώρο όπου δρα η ΚΟΒ, να έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Αλλά άλλο πράγμα η συζήτηση και προσαρμογή και άλλο ο καθένας έχει το δικό του σχέδιο, δρούμε ενιαία στα πλαίσια του στρατηγικού μας στόχου.

Οσον αφορά στο περιεχόμενο της αντιπολεμικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα σημειώσει πως, σήμερα η αντιπαράθεση δεν είναι Πόλεμος ή Ειρήνη. Ολοι είναι με την ειρήνη ή ισχυρίζονται ότι είναι με την ειρήνη. Το ζήτημα είναι ή είσαι με τον ιμπεριαλισμό ή είσαι ενάντια. Για μας τους κομμουνιστές ισχύει η Θέση του 16ου Συνεδρίου ότι υπάρχουν σήμερα προϋποθέσεις, να έχουμε γενικότερη κρίση και πιο γενικευμένη σύγκρουση. Ο Μπους και άλλοι μιλάνε για τρίτο και τέταρτο παγκόσμιο πόλεμο κι αυτό δεν είναι απλώς προπαγάνδα. Διότι γενικευμένες και τοπικές συγκρούσεις σε συνδυασμό με γενικευμένες κρίσεις οδηγούν στο γενικότερο πόλεμο.

Αποπροσανατολιστική προπαγάνδα

Ομως, τώρα, βγαίνουν ορισμένες δυνάμεις και λένε: Στην επιθετικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών απαντάμε με την πολυπολικότητα, την πολυμέρεια κλπ. κλπ. Δηλαδή να υπάρχουν πολλοί πόλοι... Η αντιπαράθεση είναι ότι οι ΗΠΑ, που είναι στην κορυφή, έχουν επιλέξει τη στρατιωτική αναμέτρηση. Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν προαποφασισμένος για την παγκόσμια ηγεμονία κλπ. κλπ.

Ετσι, απ' την άλλη πλευρά πλασάρεται, σαν «αντίπαλο δέος» μια πιο μαλακή Ευρώπη, πιο ήπια, ας πούμε, πιο διαλλακτική. Στα μάτια, λοιπόν, του κόσμου η απάντηση ότι η ΕΕ είναι πιο μαλακή από τις ΗΠΑ φαντάζει ή πατάει σε μια πλευρά της πραγματικότητας, δηλαδή ότι οι δυνάμεις της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης θέλουν να ανακόψουν την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ. Αυτό πατάει σε μια πραγματικότητα και δημιουργεί αυταπάτες στον κόσμο. Σ' αυτό βοηθάει ο ρεφορμισμός και ο οπορτουνισμός. Γι' αυτό η πάλη κατά του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού ανοίγει δρόμους στη συνείδηση των μαζών και πρέπει να ενταθεί. Με την ιδεολογία του οπορτουνισμού δε χωράει κανένας συμβιβασμός και πρέπει να είμαστε πειστικοί σ' αυτά. Εδώ πρέπει να βγαίνουμε επιθετικά, να δημιουργήσουμε ερωτήματα και σ' αυτούς που μιλούσαν για βήματα μπροστά με τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες. Αποδείχτηκε το αντίθετο ως προς το φιλειρηνικό χαρακτήρα του σοσιαλισμού και τα βασικά του χαρακτηριστικά. Η ζωή δικαιώνει το Κόμμα μας.

Επομένως, συνολικά, εμείς παλεύουμε να καταλάβει ο κόσμος ότι το Μέτωπο σημαίνει αντίσταση, επίθεση για απόσπαση κατακτήσεων επιμέρους, αλλά και την ανάγκη για αλλαγή εξουσίας για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική. Να πειστεί ο λαός ότι θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να δώσει τη μάχη της σύγκρουσης με την εξουσία του ιμπεριαλισμού και τα μονοπώλια. Επομένως, χρειάζεται με υπομονή, σταθερά και προσηλωμένα, οι οργανώσεις μας γερές και ατσαλωμένες να προσαρμόζουν τη δουλιά τους στο στρατηγικό καθήκον, να συνδέουμε τη δουλιά μας με το αποτέλεσμα.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Η πλούσια δράση των κομμουνιστών βάση για πιο αποφασιστικά βήματα

Αξιοποιώντας την πείρα της από την πλούσια αγωνιστική δράση, σε συνδυασμό με τις μεγάλες δυνατότητες στην περιοχή, που αναδείχτηκε μέσα από την πλούσια και παραγωγική συζήτηση στη Συνδιάσκεψή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας καλείται να προχωρήσει σε μια πιο αποφασιστική και σχεδιασμένη προώθηση και εκλαΐκευση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, με περισσότερη και καλύτερη δουλιά για τη δημιουργία πλατιών συσπειρώσεων, για ανάπτυξη μαζικών ταξικών αγώνων και για ολόπλευρη ισχυροποίηση, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική του Κόμματος στην περιοχή. Αυτή είναι η κοινή θέληση όπως καταγράφηκε και στις ομιλίες των αντιπροσώπων στη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λάρισα.

Παρόντες ήταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του ΠΓ Δημήτρης Γόντικας και Σπύρος Χαλβατζής και τα μέλη της ΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Μπάμπης Αγγουράκης και Γιώργος Νταφούλης.

Γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλίας επανεκλέχτηκε ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση της ΚΟ και αναφερόμενος στις σημερινές συνθήκες, ο Γιάννης Χώτος, γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλίας και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, θα επισημάνει: Οι ιμπεριαλιστές προχωρούν στη σφαγή του ιρακινού λαού, ισοπεδώνουν το Ιράκ, βάζοντας ταυτόχρονα τον ιρακινό λαό υπό αμερικανοβρετανική κατοχή. Από την άλλη εξελίσσεται η κούρσα των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για συμμετοχή στη λεία... Ζούμε, θα προσθέσει, σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται και θα οξυνθούν στην πορεία περισσότερο, εξαιτίας των πολέμων και της αδυναμίας του συστήματος να ξεπεράσει τις συνθήκες γενικευμένης κρίσης που περνάει. Αυτό είναι που γεννάει τους πολέμους, που κάνει τον ιμπεριαλισμό πιο βάρβαρο και πιο επιθετικό απέναντι στους λαούς.

Πόλεμος... για τη λεία

Ο Γιάννης Χώτος
Ο Γιάννης Χώτος
Οσον αφορά τη στάση κάποιων ιμπεριαλιστικών χωρών για τον πόλεμο, ο εισηγητής θα σημειώσει: Δεν έχει να κάνει με φιλειρηνική ή φιλολαϊκή πολιτική, όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ, αλλά με τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ τους, για το πώς κάθε φορά θα αρπάξουν μεγαλύτερο κομμάτι από τη λεία. Πηγαίνουν μαζί με τις ΗΠΑ όταν τους συμφέρει. Πηγαίνουν χώρια από τις ΗΠΑ όταν έτσι συμφέρει. Η Γερμανία άρχισε το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας με μισθοφόρους, οπλισμό και χρήμα. Η Γαλλία βρίσκεται στην Αφρική και ευθύνεται για τη σφαγή εκατομμυρίων.

Η κυβέρνηση που συμμετέχει με τα μπούνια στον πόλεμο, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό κίνημα, να το μετατρέψουν σε «σούπα» στο πλευρό του ενός άξονα που ανταγωνίζεται τον άλλο. Καλώς κάνουμε, λοιπόν, που τους ξεσκεπάζουμε για να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα ο λαός.

Αναφερόμενος στη δουλιά της ΚΟ Θεσσαλίας, σχετικά, ο Γ. Χώτος θα πει: Η ΚΟ έδωσε μάχη - πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες, όπως π.χ. στη Μαγνησία - όμως γενικά τα καταφέραμε να πετύχουμε πλατιές συσπειρώσεις - συνεργασίες, να βάλουμε στη δράση πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους μαζικούς φορείς με κύρος και ευρύτητα και να συμβάλουμε καθοριστικά στη μαζικότητα, τη μαχητικότητα και το περιεχόμενο των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, μάλιστα, από την άποψη της πρωτόβουλης δράσης των κομμουνιστών και της επίμονης και προσαρμοσμένης δουλιάς τους αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα εργοστάσια, όπου με τη δουλιά ελάχιστων κομμουνιστών, οι εργαζόμενοι πείστηκαν και συμμετείχαν όλοι στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια με τα δικά τους καθαρά συνθήματα και πανό. ΄Η, για παράδειγμα, αναφέρθηκε η δουλιά της ΚΝΕ στις σχολές και στους μαθητές, όπου ενώ, αρχικά, το κλίμα δεν ήταν καλό, με τη συγκεκριμένη δουλιά των κνιτών συμμετείχαν μαζικά στα συλλαλητήρια. Είναι αυτό μια καθαρή απάντηση και σε όσους υποστηρίζουν πως οι μαθητές, η νεολαία που κατέβηκε στα συλλαλητήρια το έκανε αυθόρμητα και πως δεν έχει στόχους, ειπώθηκε...

Πλούσια δράση

Η εισήγηση, αφού αναφέρθηκε στη χειροτέρευση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης (ανεργία, καλλιέργειες, μεγάλα πολυεθνικά καταστήματα στο εμπόριο, κλειστά εργοστάσια, την κοροϊδία με τα μεγάλα έργα που δε γίνονται κλπ.) στη Θεσσαλία με την αντιλαϊκή - αντεργατική και αντιαγροτική - πολιτική που εφαρμόζεται, όπως και στον αποπροσανατολιστικό ρόλο των στελεχών και παρατάξεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, σημείωσε ότι η ΚΟ Θεσσαλίας έδωσε στο προηγούμενο διάστημα σειρά μικρές και μεγάλες μάχες για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων. Και η δράση αυτή όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές εκφράζεται συγκεκριμένα:

Στις αλλαγές που έχουμε στη συνείδηση αυτού του κόσμου που πήρε μέρος στις πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και μέτρα και στήριξε αιτήματα - σε πολλές περιπτώσεις - που αμφισβητούσαν την κυρίαρχη πολιτική. Αυτές οι δυνάμεις προβληματίζονται, ανησυχούν, ακούνε προσεκτικά το ΚΚΕ, τις θέσεις του, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι συμφωνούν σε όλα μαζί μας.

Επίσης, στη δημιουργία και το δυνάμωμα πλατιών συσπειρώσεων στα διάφορα μέτωπα και στην ΤΑ που είναι πιο στέρεες, αντικειμενικά έχουν όλες τις προϋποθέσεις να βαθαίνουν στα αιτήματα και τους στόχους, να έχουν προοπτική... Οι έντονες διεργασίες και η αλληλοτροφοδότηση αυτών των συσπειρώσεων αποτελεί και το «σπέρμα» της πανθεσσαλικής συσπείρωσης μεγάλου μέρους των κοινωνικών δυνάμεων. Η ιδέα της κοινής δράσης πάνω σε σύγχρονα αιτήματα και στόχους κερδίζει έδαφος...

Εκτός των άλλων, βοήθησαν και σε μια σχετική ωρίμανση της Κομματικής Οργάνωσης, που απέκτησε μεγαλύτερη εμπειρία στο να «χειρίζεται» ανθρώπους και καταστάσεις που έχουν διαφορετικές απόψεις από τους κομμουνιστές, όσους θέλουν να συμπορευτούν μαζί μας. Ομως, υπήρξαν και αδυναμίες. Δεν αποκρυσταλλώθηκε η δράση αυτή το ίδιο θετικά σε μια σειρά κρίσιμους δείκτες στη δουλιά της Οργάνωσης, όπως η κομματική οικοδόμηση στα εργοστάσια με στρατολογία νέων μελών, η βελτίωση της κοινωνικής σύνθεσης του Κόμματος, η αύξηση της επιρροής, η κυκλοφορία του «Ρ» και τα οικονομικά της ΚΟ. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται σ' αυτό που λέμε ότι όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, τόσο θα βοηθάει να προχωρήσει το λαϊκό μέτωπο και αντίστροφα.

...Αλλά και αδύνατες πλευρές

Η εισήγηση και οι ομιλίες των αντιπροσώπων, στάθηκαν ιδιαίτερα στην «Αχίλλειο πτέρνα» της δουλιάς των κομμουνιστών και των οργανώσεων, της προβολής, επαρκώς και ολοκληρωμένα, της εναλλακτικής πολιτικής πρότασης του Κόμματος για το Λαϊκό Μέτωπο, τονίζοντας πως είναι πρώτα απ' όλα καθοδηγητικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Εδώ, πέρα από τις άλλες αδυναμίες, προβάλλει το ζήτημα: Δε φτάνει μόνο να έχουμε σωστή γενική πολιτική γραμμή, πρέπει να κατακτήσουμε και την ικανότητα ώστε να προωθείται στην πράξη ενιαία παντού. Το κυριότερο, η πολιτική μας να γίνει κινητήρια δύναμη για την οργάνωση του λαού, τη συσπείρωσή του, την ανάπτυξη λαϊκής πρωτοβουλίας.

Σχετικά με τα μαζικά κινήματα ιδιαίτερα προβλήθηκε η ανάγκη της δουλιάς της ΚΟ για την ενίσχυση του ΠΑΜΕ σαν ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπου η δουλιά μέχρι τώρα κρίνεται αδύναμη, παρά τις προόδους στη συνδικαλιστική δουλιά. Η δράση όλης της ΚΟ - και όχι μόνο των εργατικών ΚΟΒ - τονίστηκε χαρακτηριστικά, πρέπει να υπηρετεί τον κεντρικό στόχο που είναι το δυνάμωμα του ταξικού πόλου, δηλαδή του ΠΑΜΕ, στην κατεύθυνση συσπείρωσης δυνάμεων, οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων, συμβολή στην ενότητά τους σαν προϋπόθεση για τη συγκρότηση του Μετώπου. Επίσης τονίστηκε το ζήτημα ενίσχυσης της ΠΑΣΥ στην αγροτιά με τη συσπείρωση της μικρομεσαίας αγροτιάς γύρω της. Ενώ επισημάνθηκαν τα θετικά βήματα που γίνονται με τη συνένωση σε ένα πανθεσσαλικό συντονισμό και κοινή δράση.

Ιδιαίτερη αναφορά, στη συνδιάσκεψη έγινε και στη σημαντική ανάπτυξη της ΚΝΕ, σε συνδυασμό με τη δουλιά που πρέπει να γίνεται από το Κόμμα στη νεολαία και τη βοήθεια που πρέπει να δίνεται από όλες τις κομματικές οργανώσεις και τους κομμουνιστές στην ΚΝΕ, ώστε να αφομοιώνεται σωστά η πολιτική μας και να βοηθιέται στον προσανατολισμό της δουλιάς της η Οργάνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ