Τετάρτη 16 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Τιμήθηκε η μνήμη των 120 εκτελεσμένων κομμουνιστών

Τη μνήμη των 120 εκτελεσθέντων κομμουνιστών και αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, μελών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς - ναζί κατακτητές και τους ντόπιους, ταγματασφαλίτες - γερμανοτσολιάδες συνεργάτες τους την 14η Απριλίου 1944 (Μ. Παρασκευή), ως αντίποινα για την ανατίναξη γερμανικής αμαξοστοιχίας από τον ΕΛΑΣ στο Αγγελόκαστρο, τίμησαν με εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην πόλη.

Στο μνημείο των τριών πρώτων απαγχονισμένων Χρήστου Σαλάκου, Αβραάμ Αναστασιάδη και Πάνου Σούλου, που έμειναν κρεμασμένοι στην ίδια πλατεία, από το πρωί της Μ. Παρασκευής έως και την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, το απόγευμα της Μ. Δευτέρας, ανήμερα (ημερολογιακά) της μεγάλης σφαγής που πραγματοποιήθηκε στην πόλη, πριν από 81 ακριβώς χρόνια.

Στις παρεμβάσεις των Γιάννη Καρναβιά, μέλους της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», και Γιάννη Λίτσα, αντιπροέδρου του παραρτήματος Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αναφορά έγινε στα γεγονότα αλλά και στη σύνδεσή τους με τις εξελίξεις στο σήμερα. Τονίστηκε ότι η θυσία των 120 διδάσκει στο σήμερα, αποτελεί «φάρο» στον συνολικό αγώνα των εργαζομένων, του λαού απέναντι στην πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες τους για τα κέρδη των λίγων, με εμπλοκή ακόμη και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των διαφόρων ιμπεριαλιστών κρατών και των συμμαχιών τους, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τους λαούς, και τον ελληνικό.

Τιμήθηκαν, επίσης, το σύνολο των νεκρών που έπεσαν από τα βόλια του γερμανικού εκτελεστικού αποσπάσματος, την ίδια μέρα, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, όπου σήμερα υπάρχει μνημείο, το οποίο ανακαινίζεται, μετά τις επίμονες προσπάθειες, προς κάθε αρμόδιο φορέα, του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στη συγκέντρωση απαγγέλθηκε και το ποίημα «Αναστάσιμο Μνημόσυνο» του Γιάννη Ρίτσου, που ο ποιητής έγραψε για τα συγκεκριμένα γεγονότα στην πόλη, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο των τριών απαγχονισμένων, από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον νομό, όπως και από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στα χνάρια του ΔΣΕ και των ηρώων στο Γεντί Κουλέ

Εξω από το Γεντί Κουλέ
Εξω από το Γεντί Κουλέ
Ενα τριήμερο ιστορικών επισκέψεων, που γέμισε γνώση, πίστη και αισιοδοξία ότι ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής θα φτάσει μέχρι τέλους, πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ από 12 μέχρι 14 Απρίλη.

Με έδρα το Νεστόριο Καστοριάς, περπάτησαν στα χνάρια του ΔΣΕ και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμά τους με επίσκεψη στο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης.

Στόχος του τριημέρου ήταν να έρθουν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος σε επαφή με την Ιστορία σημαντικών στιγμών της ταξικής πάλης στη χώρα μας, με την Ιστορία του ΚΚΕ, τη στάση και συμβολή του σ' αυτόν τον αγώνα, τα συμπεράσματα που προκύπτουν και αποτελούν οδηγό για τη σημερινή δράση του Κόμματος, συνολικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Την πρώτη μέρα οι εκπαιδευτικοί από την Κεντρική Μακεδονία, με τη σημαντική συμβολή της Τομεακής Οργάνωσης Καστοριάς - Βοΐου, ξεναγήθηκαν στην αντάρτικη νοσοκομειούπολη στον Γράμμο. Αντίκρισαν το τιτάνιο έργο του ΔΣΕ, ο οποίος έχτισε μια ολόκληρη πολιτεία μέσα στο δάσος, σε υψόμετρο 1.400 μ., ξεπερνώντας κάθε δυσκολία και δίνοντας τη δυνατότητα στις υγειονομικές υπηρεσίες του να επιτελέσουν ένα μοναδικό έργο, περιθάλποντας πάνω από 5.000 τραυματίες τις 70 μέρες λειτουργίας του νοσοκομείου. Στην ομιλία του κατά την ξενάγηση ο Κ. Χατζηδαμιανός, Γραμματέας της ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ, αναφέρθηκε σε διάφορες πλευρές αυτού του αγώνα που δόθηκε στον Γράμμο, π.χ. στους 150 κτίστες και μαραγκούς που συμμετείχαν στις εργασίες κατασκευής του Νοσοκομείου, στους πάνω από 400 γιατρούς, νοσηλευτές και στο υπόλοιπο προσωπικό που έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, καθώς και στην ξεχωριστή δουλειά των τραυματιοφορέων, οι οποίοι ακούραστα μετέφεραν τους τραυματίες ολόκληρα χιλιόμετρα μέσα από δύσβατες περιοχές. Επίσης, έδειξε στον χώρο τους θαλάμους και τα καταφύγια που είχαν κατασκευαστεί δίπλα από κάθε θάλαμο. Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη σε καταρράκτη που βρισκόταν κοντά στην περιοχή και ο οποίος αξιοποιήθηκε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να παρέχεται ηλεκτροφωτισμός στα χειρουργεία και όχι μόνο. Ενα μοναδικό έργο, στην πραγματικότητα το πρώτο υδροηλεκτρικό στην Ελλάδα.

Στη νοσοκομειούπολη στον Γράμμο
Στη νοσοκομειούπολη στον Γράμμο
Ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή αποτέλεσε η επίσκεψη στον χώρο όπου βρέθηκε πρόσφατα το οργανωμένο νεκροταφείο του νοσοκομείου. Ενα σπουδαίο στοιχείο, που δείχνει τον σεβασμό του ΔΣΕ προς τους νεκρούς, την ίδια ώρα που ο αστικός στρατός άνοιγε λάκκους για να τους εξαφανίσει.

Η πρώτη μέρα συμπληρώθηκε με ένα όμορφο λαϊκό γλέντι που επιμελήθηκε η Οργάνωση Καστοριάς - Βοΐου, χαρίζοντας σε όλους μια βραδιά με λαϊκά και αντάρτικα τραγούδια, βγαλμένα μέσα από τις δυσκολίες, τους πόνους, τις χαρές και τους αγώνες του λαού.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο - Μνημείο των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο. Την ξενάγηση έκανε ο Κ. Σταμπολίδης, μέλος της Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην εθελοντική προσφορά δεκάδων μελών και φίλων του Κόμματος για την ετοιμασία του, αλλά και στα ιστορικά στοιχεία από τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στο Νεστόριο και του ΔΣΕ στον Γράμμο, ενημερώνοντας και για τα υπόλοιπα μουσεία και μνημεία της περιοχής, σε Φλώρινα και Καστοριά, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, για να έχει συνολική εικόνα από τη δράση του Κόμματος στην περιοχή καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940.

Στο πλαίσιο του διημέρου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στον Νεολιθικό Λιμναίο Οικισμό στο Δισπηλιό Καστοριάς, μια μοναδική περιοχή, όπου χάρη στην ακούραστη προσπάθεια του κομμουνιστή καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γ. Χουρμουζιάδη, αναδείχθηκε και αναπαραστάθηκε ένας πολιτισμός που υπήρχε στην περιοχή 7.500 χρόνια πριν. Ενας πολιτισμός που μας γυρνάει πίσω σε μια εποχή όπου δεν υπήρχε ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και εξαιτίας αυτού του γεγονότος δεν υπήρχαν τάξεις στην κοινωνία, ούτε κράτος, επιβεβαιώνοντας και από αυτήν τη σκοπιά ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες εξελίσσονται, παρ' όλα τα εμπόδια που θέτουν πάντα οι απερχόμενες από το ιστορικό προσκήνιο κυρίαρχες τάξεις.

Μετά το διήμερο στο Νεστόριο οι ιστορικές επισκέψεις ολοκληρώθηκαν με ξενάγηση στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, η οποία έγινε από την Χρ. Κοφίνα, εκπαιδευτικό και μέλος της ΤΕ Εκπαιδευτικών Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, και τον Γ. Δελή, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του Κόμματος. Οι δεκάδες εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν ενημερώθηκαν για την Ιστορία του Γεντί Κουλέ, στο οποίο φυλακίστηκαν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, λαϊκοί αγωνιστές, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, σε όλη την περίοδο από τη βασιλομεταξική δικτατορία μέχρι και την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών. Είδαν τους θαλάμους των κρατούμενων, τον χώρο του επισκεπτηρίου και τα κελιά απομόνωσης των κρατουμένων, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν και το μέρος όπου εντοπίστηκαν οι ομαδικοί τάφοι εκτελεσμένων στον χώρο του Πάρκου - Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στις Συκιές. Επίσης άκουσαν πολλές ιστορίες ηρωισμού, αυτοθυσίας και αλληλεγγύης μεταξύ των αγωνιστών φυλακισμένων, πίστης στον δίκαιο αγώνα που έδιναν, κάτι που τους οδήγησε μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής τους, πριν το εκτελεστικό απόσπασμα, να μην κάνουν βήμα πίσω από τα ιδανικά τους, να μην υπογράψουν δήλωση μετάνοιας με αντάλλαγμα τη ζωή τους.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ «Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - 80 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»
Πλήθος κόσμου και έντονο ενδιαφέρον στις προβολές

Συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Ζωγράφου
Ζωγράφου
Συνεχίζεται το πρόγραμμα προβολών του καινούριου ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος - 80 χρόνια μετά». Τις προηγούμενες μέρες πλήθος κόσμου με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ, εκτός από την α' προβολή στο «Τριανόν» και σε Πετρούπολη, Ελευσίνα, Ζωγράφου και Ν. Ιωνία. Μετά την απαραίτητη πασχαλιάτικη διακοπή, οι προβολές συνεχίζονται σε δήμους της Αττικής, όλες με ελεύθερη είσοδο, με το παρακάτω πρόγραμμα.

Παρασκευή 25/4, 20.00, Καλλιθέα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123).

Παρασκευή 25/4, 20.00, Παλλήνη στο Πολιτιστικό Κέντρο Οινοποιείο Πέτρου (Λεωφόρος Μαραθώνος 117).

Σάββατο 26/4, 19.30, Πειραιάς στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εμμανουήλ Μπενάκη 70 Κερατσίνι).

Το ντοκιμαντέρ έχει αντικείμενο τον χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα διακυβεύματά του και τη σχετική στρατηγική του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Βασίζεται στις σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματος για τη συγκεκριμένη περίοδο, σε μια εποχή στην οποία επιχειρούνται η αναθεώρηση της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η εγκατάλειψη αρκετές φορές και της επιστημονικής μεθοδολογίας από απολογητές του καπιταλισμού και του οπορτουνισμού.

Αποσπάσματα αφηγούνται οι ηθοποιοί Δανάη Κατσαμένη και Θέμης Πάνου. Ομιλητές είναι ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, τα μέλη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ Αναστάσης Γκίκας, Στρατής Δουνιάς, Βασίλης Μόσχος και οι συνεργάτες/τριες του Τμήματος Φιλιώ Τόλια, Χάρης Ραζάκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ