Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χθεσινή συζήτηση
Eurokinissi |
Δεν πρωτοτυπείτε, όμως, ούτε στην προπαγάνδα σας, κύριοι της κυβέρνησης. Οπως σε κάθε καινούρια αντεργατική μεταρρύθμιση που φέρνετε, προσπαθείτε προκλητικά να την παρουσιάσετε και αυτή ως δήθεν συμφέρουσα για τους εργαζόμενους. Τα ίδια λέγατε και για τις απλήρωτες υπερωρίες του νόμου Χατζηδάκη. Τα ίδια και για το 13ωρο του Γεωργιάδη και πάει λέγοντας.
Η μέχρι τώρα εμπειρία, από τα χρόνια που ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση, μετά από μια 7ετία που έμεινε «παγωμένος», έχει αποδείξει ότι οι όποιες αυξήσεις δίνονται, εξανεμίζονται την ίδια στιγμή και με το παραπάνω, εξαιτίας του πληθωρισμού. Τα κριτήριά σας γνωστά: Τόσο όσο αντέχει η οικονομία, λέτε. Δηλαδή, τόσο όσο δεν απειλείται η καπιταλιστική κερδοφορία. Γι' αυτή την οικονομία μιλάμε.
Εχετε απαγορεύσει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικά με τους εργοδότες, θέτοντας ως κριτήριο τις δικές τους ανάγκες, με βάση τις αντικειμενικές δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας. Και τώρα, τι πάτε να κάνετε με τον αλγόριθμο; Να προσδώσετε μια επίφαση αντικειμενικότητας και επιστημονικότητας, ακόμα και στους μισθούς πείνας.
Οταν οι εργαζόμενοι θα διαμαρτύρονται, εσείς θα λέτε «μα τι σχέση έχουμε εμείς; Ο αλγόριθμος το έβγαλε». Αλλωστε, ήδη βρίσκονται πολλοί κλάδοι σε αγωνιστικές, απεργιακές κινητοποιήσεις και ετοιμάζεται η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, που ένα από τα βασικά αιτήματα είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είστε, λοιπόν, σε πλήρη αντίθεση με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων όλης της χώρας. Μην σας πω ότι θα τους λέτε και αρνητές της επιστήμης. Ικανοί είστε για όλα.
Οσο για τις διαβεβαιώσεις ότι θα απαγορεύεται η μείωση του κατώτατου μισθού. Καλά, μην ορκίζεστε κιόλας. Οταν ήταν να φορτώσετε την προηγούμενη μεγάλη καπιταλιστική κρίση στους εργαζόμενους, μια χαρά τον μειώσατε τον κατώτατο μισθό, μέσα σε μια νύχτα, κατά 22% και κατά 32% για τους νέους.
Κάτι θα θυμάται ο τότε υπουργός Εργασίας, ο κ. Βρούτσης. Κάτι πρέπει να θυμάται και η νέα, βολική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ για αυτό, μιας και συγκυβερνούσε τότε με τη ΝΔ και το ακροδεξιό ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη. Και λέμε νέα βολική αντιπολίτευση, γιατί βγάζει μάτι η προσπάθεια εκδοτικών κέντρων, τηλεοπτικών καναλιών και δημοσκοπικών εταιρειών να το σπρώξουν.
Λες και ήταν συνεννοημένοι με τον κ. Μητσοτάκη, που εμφανίστηκε εδώ μέσα στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα για να χρήσει το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη βολικό συνομιλητή του και μάλιστα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω φθοράς δημοσκοπικής του ΣΥΡΙΖΑ, του άλλου πόλου της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας. «O tempora, o mores! Νέοι καιροί, νέα ήθη!».
Ομως, έτσι κι αλλιώς, η ουσία δεν αλλάζει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν βολικοί αντίπαλοι της ΝΔ και για τη στάση τους στο κρίσιμο ζήτημα του κατώτατου μισθού. Αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεών τους είναι το γεγονός ότι ο μέσος μισθός, αυτός δηλαδή που περισσότερο πρέπει να μας ενδιαφέρει, βρίσκεται σήμερα 14% χαμηλότερα από το 2011. Ομως, αυτή είναι η στρατηγική σας που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η ενίσχυση της γενικής τάσης μείωσης των μισθών για να αυξάνεται η κερδοφορία των λίγων.
Γι' αυτό και αρνείστε να κάνετε υποχρεωτικές Συλλογικές Συμβάσεις, όπως των οικοδόμων και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που κατοχυρώνουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς και το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, συμβάσεις που έχουν κάνει κουρελόχαρτο τους αντεργατικούς σας νόμους. Γι' αυτό το υπουργείο Εργασίας έχει κάνει υποχρεωτικές μόλις 2 κλαδικές πανελλαδικές συμβάσεις από τις 8 που έχουν υπογραφεί. Τέτοια κατάντια. Και μετά διατηρώντας όλο αυτό το αντιδραστικό οπλοστάσιο, λέτε ψέματα ότι στηρίζετε την πολιτική των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ετσι φτάσατε το 70% των εργαζομένων να ζει με λιγότερα από 900 ευρώ τον μήνα. Και δεν χρειάζεται να πούμε πόσο υψηλότερα βρίσκεται το κόστος ζωής.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια κανονική φτωχοποίηση των εργαζομένων, που συνεχίζεται, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, παρόλο που βρισκόμαστε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάκαμψης. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και τους υπέρογκους φόρους που επωμίζονται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, φόροι που ροκανίζουν ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα.
Και πραγματικά έχει πολύ θράσος ο πρωθυπουργός να μιλάει για «πολιτική μείωσης φόρων», όπως έκανε και προχθές στην ΑΑΔΕ. Με βάση τα δικά σας νούμερα, το 2024 αναμένεται να κλείσει με εισπράξεις από τον ΦΠΑ, που θα ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, από 23,4 δισ. πέρυσι και 18,6 δισ. το 2022. Σε αυτούς τους έμμεσους - και πιο άδικους - φόρους προστίθενται και τα περίπου 7 δισ. από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Και μην μας πείτε ότι αυτή η αύξηση των εσόδων αντανακλά λαϊκή ευημερία και μεγαλύτερη κατανάλωση. Γιατί η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό των έμμεσων φόρων προς το ΑΕΠ, από το 12,8% που ήταν το 2012, έφτασε στο 19,4% το 2022 και ανεβαίνει συνεχώς. Ληστεία κανονική είναι και τίποτε άλλο.
Επομένως, για ποια μείωση φόρων μιλάτε; Εκτός αν εννοείτε τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τις τράπεζες και τους υπόλοιπους, που προφανώς εκφράζετε πολιτικά. Αυτοί μάλιστα. Δεν πληρώνουν τίποτα επί της ουσίας σε σχέση με αυτά που κερδίζουν.
Γιατί για τον λαό, όμως, αρνείστε πεισματικά να καταργήσετε ή έστω να μειώσετε τους υπέρογκους έμμεσους φόρους στα τρόφιμα, στην Ενέργεια και στα άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως σας έχουμε προτείνει ξανά και ξανά εδώ μέσα και όπως ζητάει όλος ο κόσμος που στενάζει εκεί έξω; Αλήθεια, πού πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα; Γιατί ούτε σχολεία γίνονται, ούτε νοσοκομεία, ούτε καλύτεροι μισθοί και συντάξεις δίνονται.
Βέβαια, πολλοί από αυτούς τους φόρους, για να περάσουμε και στο θέμα που συζητάμε σήμερα, αποσκοπούν και στη χρηματοδότηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Με δυο λόγια καταλήγουν στις τσέπες των ομίλων της Ενέργειας για τις δικές τους αποκλειστικά κερδοφόρες επενδύσεις.
Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και το παρόν νομοσχέδιο. Και το Εθνικό Σχέδιο, με τη σειρά του, εντάσσεται στη γνωστή στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, της περαιτέρω εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των σκουπιδιών και των αποβλήτων, που είναι και αυτά «χρυσός» για το κεφάλαιο.
Το κύριο πρόβλημα και με αυτό το νομοσχέδιο, με όλα αυτά τα εθνικά σχέδια και στρατηγικές, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι ούτε η προχειρότητα, ούτε ο ρυθμός με τον οποίο προχωράνε, αν έπρεπε, δηλαδή, να γίνουν λίγο πιο αργά ή λίγο πιο γρήγορα. Ούτε το κύριο είναι οι επιμέρους λεπτομέρειες. Αυτή είναι μια άσφαιρη κριτική που σας κάνουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακριβώς επειδή ταυτίζονται μαζί σας στη γενική στρατηγική και άρα δεν μπορούν να σας αντιπολιτευτούν πειστικά σε αυτήν. Αλλωστε, την ίδια ακριβώς στρατηγική υπηρέτησαν και εκείνα ως κυβερνήσεις, γι' αυτό κι εσείς με τη σειρά σας τους κάνετε μια αντίστοιχη, άσφαιρη κριτική για τα πεπραγμένα τους.
Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι αυτή η αντιλαϊκή στρατηγική μπορεί να γίνει «δίκαιη» και «δημοκρατική», αν βασιστεί περισσότερο στις «ενεργειακές κοινότητες». Γιατί αυτές είναι το εργαλείο που έχει βρει η ΕΕ για να μετακυλίει, με ψεύτικες υποσχέσεις, το κόστος των επενδύσεων για τις ΑΠΕ, από το κεφάλαιο στα μικρομεσαία στρώματα και στους ΟΤΑ, ώστε να έρχονται μετά οι καρχαρίες και να τους τα αρπάζουν έτοιμα, με πολύ μικρότερο κόστος. Εμάς η διαφωνία μας βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής σας. Ακριβώς, γιατί αυτή δεν αποσκοπεί στο να καλύψει την κοινωνική ανάγκη για φτηνή, επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για όλους, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και με σεβασμό στο περιβάλλον.
Αντίθετα, στο επίκεντρό της έχει - και από την αρχή είχε - την ανάγκη των ομίλων να βρουν επενδυτική διέξοδο για τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους, με ικανοποιητική κερδοφορία. Στο επίκεντρό της είχε τον σχεδιασμό της άρχουσας τάξης για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, ζήτημα που διαπλέκεται, φυσικά, και με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, για τη χάραξη νέων δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων που ανταγωνίζονται τον κινέζικο «δρόμο του μεταξιού».
Δεν χρειάζεται βέβαια να πω πώς πληρώνει σήμερα ο λαός της Ουκρανίας - και όχι μόνο - τη μετατροπή της χώρας του ακριβώς σε έναν τέτοιο ενεργειακό κόμβο. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Και όχι βέβαια τα ψέματα με τα οποία έχετε φλομώσει τον λαό όλα αυτά τα χρόνια, ότι η στρατηγική της «πράσινης» μετάβασης αποσκοπεί δήθεν στη σωτηρία του περιβάλλοντος από την «κλιματική κρίση» και στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα παράγεται, όπως λέγατε, άφθονο και με μηδενικό κόστος από τις ΑΠΕ. Τι ψέματα - συνοδευόμενα όπως πάντα από μπόλικη μπουρδολογία - έχουμε ακούσει από τα στόματά σας όλα αυτά τα χρόνια αλήθεια!
Και τώρα «ανακαλύψατε», δήθεν ξαφνικά, ότι μόνο με τις ΑΠΕ δεν γίνεται, αφού χαρακτηρίζονται από αστάθεια και μεγάλη εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες και την ώρα της ημέρας. Ανακαλύψατε ότι οι επιδοτήσεις και οι εγγυημένες τιμές που έχετε υποσχεθεί στα «αρπακτικά» των ΑΠΕ, στους λεγόμενους «επενδυτές» σας, ανεβάζουν την τιμή του ρεύματος. Σπουδαία ανακάλυψη!
Ο λαός πληρώνει όλο και περισσότερα σε επιδοτήσεις στους ΑΠΕτζήδες, στους ομίλους, όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή της χονδρικής, όπως γίνεται για παράδειγμα με τα φωτοβολταϊκά τις μεσημεριανές ώρες. Αν αυτό δεν είναι κλοπή, τότε τι είναι; Δεν τα ξέρατε αυτά; Τα ξέρατε κι ας ρίχνατε στην πυρά όποιον τα επεσήμαινε και του σέρνατε τα σχολιανά, όπως στο ΚΚΕ, χωρίς ίχνος ντροπής.
Τι άλλαξε όμως τώρα και αρχίσατε να τα παραδέχεστε και έρχεστε - εν μέρει τουλάχιστον στα λόγια - στα δικά μας λόγια; Μήπως σας έπιασε καμιά κρίση ειλικρίνειας; Οχι. Απλώς βλέπετε ότι η «πράσινη μετάβαση» δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, δεν έχει προσφέρει στην οικονομία, στην Ελλάδα και διεθνώς, την αναζωογόνηση που προσδοκούσατε. Γι' αυτό και πλέον προκρίνεται και η στροφή στην «πολεμική οικονομία», σύμφωνα και με το σχέδιο Ντράγκι, με το οποίο όλοι σας συμφωνείτε.
Βλέπετε ότι έχει πλέον σημειωθεί υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και επενδύσεων και στις ΑΠΕ και πρέπει να μπουν κάποιοι «κόφτες». Γι' αυτό, για παράδειγμα, έχουν βγει και τα «μαχαίρια», με τους επιχειρηματίες των φωτοβολταϊκών για να κλείσει η αγορά, και όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε. `Η με τους επιχειρηματίες των αιολικών να ζητούν αναλογία 60% - 40% σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά.
Μάλιστα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθούνται ακόμα και πλωτοί σταθμοί φωτοβολταϊκών σε λιμνοθάλασσες και τεχνητές λίμνες. Δεν φτάνει, δηλαδή, που αυτοί επεκτείνονται άναρχα σε γη υψηλής παραγωγικότητας, τους δίνετε τη δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα και σε λίμνες. Επίσης, επιταχύνονται οι διαδικασίες δημιουργίας μονάδων αποθήκευσης Ενέργειας από ΑΠΕ, στηρίζοντας τα συμφέροντά τους για παραπέρα επέκτασή τους. Αλήθεια, είναι και οι μπαταρίες φιλικές για το περιβάλλον; Μάλλον εσείς βαφτίζετε το κρέας ψάρι.
Και τα μικρά παιδιά καταλαβαίνουν πλέον ότι όλα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με την προστασία του περιβάλλοντος, ουδεμία σχέση έχουν με την ανάγκη του λαού για φθηνό ρεύμα. Ενα πράγμα τους νοιάζει αυτούς και νοιάζει κι εσάς: Τα κέρδη τους!
Ολα τα παραπάνω, όμως, όλους τους ανταγωνισμούς και τις παλινωδίες σας, όλα τα ψέματά σας σε τελική ανάλυση τα έχει πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός. Με το πανάκριβο ρεύμα, τους «πράσινους» φόρους και τα χαράτσια, με την ανεργία και την ερήμωση στις περιοχές που προχωρά η απολιγνιτοποίηση, με την καταστροφή τοπίων φυσικού κάλλους και πνευμόνων πρασίνου, αλλά και των αγροτικών καλλιεργειών για να φυτεύονται ανεξέλεγκτα ΑΠΕ.
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα δίνει μεγάλη έμφαση στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, που σήμερα δεν υπάρχουν, προβλέποντας ότι η παραγόμενη ισχύς από αυτά θα ξεπεράσει τα επόμενα χρόνια αυτή των χερσαίων αιολικών. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις ενάντια στη δημιουργία ενός Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο, με πυλώνες που θα εγκατασταθούν σε βάθος 69 μέτρων στα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας και σε μικρή απόσταση από την ακτή, και σε μια περιοχή ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη από διάφορες οικονομικές δραστηριότητες. Αυτές οι κινητοποιήσεις πρέπει να στηριχθούν και εμείς αυτό θα κάνουμε.
Εμείς ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ότι είναι πολυτέλεια το 2024 ο στόχος για φθηνό ρεύμα για όλο τον λαό. Ο στόχος όμως αυτός μπορεί να γίνει πράξη μόνο σε σύγκρουση με το σύστημα και όχι υπηρετώντας το, σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και της αντιλαϊκής κυβέρνησης. Μπορεί να γίνει μόνο με τη σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των μορφών Ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας, με στόχο την ενεργειακή κάλυψη του συνόλου των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών. Εμπόδιο σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία, η αστική εξουσία, η πολιτική της ΕΕ που φορτώνει όλο και περισσότερα βάρη στις πλάτες των πολλών για να θησαυρίζουν οι λίγοι.
Ο λαός με την πάλη του μπορεί σήμερα να επιβάλει μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ, με τα κέρδη των ομίλων, την κυβέρνηση και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων, φωτίζοντας τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική και στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των σωματείων και των φορέων του κινήματος για:
Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια - πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Απαγόρευση των διακοπών ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν.
Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους.
Αυτές οι διεκδικήσεις θα ακουστούν μεταξύ άλλων και στη μεγάλη πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, την οποία εμείς στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αλλωστε, αυτή είναι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της.
Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας που προωθεί τους αντιλαϊκούς στόχους της κυβέρνησης για την Ενέργεια και το Κλίμα, ώστε να εξασφαλιστεί η νέα κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, εξέφρασε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Οπως τόνισε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι αντιπεριβαλλοντικό, φορομπηχτικό και ταξικό, προωθεί την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων και του νερού, και λύνει προβλήματα που έχουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι τα λαϊκά στρώματα.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι την ίδια ώρα που υπάρχει περίσσευμα Ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές και το πετάει - επειδή δεν μπορεί να αποθηκευτεί - δίνει άδειες για νέες ΑΠΕ, οδηγώντας σε μονοκαλλιέργειά τους, γεγονός επικίνδυνο, καθώς εντείνει την εξάρτηση της χώρας από τα μονοπώλια της Ενέργειας.
Επίσης ότι λόγω αυτής της πολιτικής αλλάζει η χρήση γης, και μάλιστα βίαια, σε βάρος του λαού και υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Εφερε πολλαπλά παραδείγματα γι' αυτό, όπως η βόρεια Εύβοια, που κάηκε το 2021 και τώρα η καμένη δασική γη μετατρέπεται σε τουριστική για τους μεγαλοξενοδόχους, ή όπως η Θεσσαλία, όπου πνίγηκαν ολόκληρες περιοχές από την καταιγίδα «Daniel» και ολόκληρα βοσκοτόπια μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκά πάρκα, σε βάρος της πρωτογενούς παραγωγής.
«Κόβετε από τις ανάγκες και τα αιτήματα του λαού και ράβετε κοστούμια για τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων, του κατασκευαστικού κλάδου, των μονοπωλίων της Ενέργειας», επεσήμανε η Δ. Μανωλάκου απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, για να προσθέσει ότι «το υπουργείο θα έπρεπε να λέγεται υπουργείο Περιβαλλοντικής Καταστροφής και Ενεργειακής Φτώχειας για τον λαό».
Η ανάπτυξη που επικαλείται η κυβέρνηση είναι μόνο για το κεφάλαιο, με τον λαό να την πληρώνει πανάκριβα, συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα - που εμφανίζονται να διαφωνούν, επί της ουσίας όμως συμφωνούν - κοροϊδεύουν και επιχειρούν να παραπλανήσουν τον λαό για τα δήθεν οφέλη, όπως οι ενεργειακές κοινότητες, που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά εργαλεία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να πουλήσει την κοροϊδία της «ήπιας» απολιγνιτοποίησης και της «απελευθέρωσης» της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Με την πολιτική τους όλες οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει την ενέργεια σε πανάκριβο εμπόρευμα, απρόσιτο για τα λαϊκά στρώματα, αποδεικνύοντας τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ, υπογράμμισε η Δ. Μανωλάκου.
Κλείνοντας ανέδειξε ότι φτηνή Ενέργεια θα μπορούσε να υπάρξει για τον λαό, με απαλλαγή από το εμπόριο ρύπων, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τους φόρους της Ενέργειας αλλά και τα χαράτσια της «πράσινης μετάβασης», με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών Ενέργειας, κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, με έμφαση στην εξοικονόμηση Ενέργειας και στην αναβάθμιση των υποδομών, ορθή κατανομή των αιολικών πάρκων κ.λπ. «Αυτό συμφέρει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, και γι' αυτό χρειάζεται η ενδυνάμωση της οργανωμένης πάλης του λαού για την ανατροπή του καπιταλισμού, που δεν εξανθρωπίζεται αλλά ανατρέπεται».
Στο γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθετεί για τους επενδυτές στον κλάδο της Ενέργειας και όχι για την ικανοποίηση της ανάγκης του λαού για φτηνό ρεύμα στάθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά.
Οι επιδιώξεις του νομοσχεδίου - εξήγησε - σχετίζονται και με τους στόχους του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο με τη σειρά του αποτελεί την εξειδίκευση των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την Ενέργεια στην Ελλάδα. Για τη δε ανάγκη η χώρα να γίνει «καθαρός» εξαγωγέας Ενέργειας κυρίως από ΑΠΕ, σχεδιάζεται να δοθούν 95 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, συνέχισε. Και πρόσθεσε ότι το κόστος της «πράσινης μετάβασης» θα το επωμιστούν αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν κάθε μήνα τους λογαριασμούς ρεύματος, υπενθυμίζοντας πως μέσα από το ΕΣΕΚ ομολογείται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το κόστος του ρεύματος.
Η Αφρ. Κτενά ανέδειξε επίσης ότι το νομοσχέδιο συζητείται με φόντο την πρωτοφανή ένταση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα για Ενέργεια και δρόμους μεταφοράς, με το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, για παράδειγμα, να υποτάσσονται στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία - Κίνα. Και τόνισε ότι αυτούς τους στόχους και τις πολιτικές της ΕΕ υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συμφωνία και των άλλων κομμάτων, όπως και με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.
Η βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «οι προτεραιότητες τίθενται με βάση τις επενδύσεις και την απόδοσή τους», συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση νομοθετεί ανάλογα με το συμφέρον των επενδυτών, που ενδιαφέρονται για το κέρδος, το οποίο περνά πάνω από τις ζωές του λαού.
Η Αφρ. Κτενά κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως «ακραία ταξικό» και αντέτεινε την πρόταση του ΚΚΕ, που συνίσταται μεταξύ άλλων στην απαλλαγή από το εμπόριο ρύπων, στην πλήρη αξιοποίηση ενεργειακών πηγών και αποθεμάτων λιγνίτη, στην κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων, στην αξιοποίηση των ΑΠΕ με ορθή απονομή και τοποθέτηση και στην αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, «που μυρίζουν μπαρούτι».
Το ΚΚΕ στήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας της διάταξης που αφαιρεί την αρμοδιότητα διαχείρισης των αποβλήτων από τους δήμους και τη δίνει στον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, Νίκο Καραθανασόπουλο, ενώ υπάρχει σωρεία προβλημάτων αυτήν τη στιγμή, με τη συγκεκριμένη διάταξη πρόκειται να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο.
Μέχρι τώρα η διαχείριση των απορριμμάτων - σημείωσε - δεν αντιμετωπίζεται με επίκεντρο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και με τις βέλτιστες επιστημονικές πρακτικές, αλλά «αξιοποιείται ως μέσο στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση». Και αναρωτήθηκε: «Δεν υπάρχουν σήμερα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων; Δεν υπάρχουν απευθείας αναθέσεις;».
Είτε τα κάνουν δήμοι, είτε Περιφέρειες, είτε η κεντρική κυβέρνηση, συνέχισε, αποσκοπούν στην ίδια κατεύθυνση, στην επιδείνωση της κατάστασης που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Μίλησε ακόμα για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην οποία προχώρησαν όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν, χωρίς πόρους. «Ανταποδοτικότητα, λέτε, να πληρώνουν πάλι τα λαϊκά στρώματα, δεύτερη, τρίτη και τέταρτη φορά, και χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό. Πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες όταν είναι αποψιλωμένες από ανθρώπινο δυναμικό, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας; Στον τομέα αυτόν καταγράφονται τα περισσότερα εργατικά αλλά και θανατηφόρα "ατυχήματα". Σε πολλούς από αυτούς αρνείστε το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών», υπογράμμισε.
Τόνισε δε ότι μέσα από αυτήν την κατάσταση το κράτος παρεμβαίνει ακόμα πιο αποφασιστικά στον ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων που ορέγονται να πάρουν κομμάτια της «πίτας» και να τα «αξιοποιήσουν», και ξεκαθάρισε ότι το βασικό είναι η αντίσταση του λαού σε αυτούς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε.