Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες επιβίωσης και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Για άλλη μια φορά σε διάστημα ενός χρόνου πραγματοποιείται συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το αγροτικό ζήτημα. Θυμίζουμε ότι στις 6 Φλεβάρη του 2016 έγινε συζήτηση για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματός μας.

Ηταν η περίοδος όπου συναντήθηκαν οι αγρότες των μπλόκων που ξεκληρίζονται, οι απεργοί εργάτες που αγωνίζονται για το μεροκάματο, οι άνεργοι που δίνουν μάχη να ζήσουν, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που παλεύουν με το «λουκέτο» που τους βάζουν άλλοι, οι νέοι και οι νέες γυναίκες της λαϊκής οικογένειας.

Ομόφωνο ήταν τότε το αίτημα της απόσυρσης του φορο-ασφαλιστικού νομοσχεδίου - εκτρώματος, που αργότερα ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία. Η κυβέρνηση, μέσα στον πολυήμερο αγώνα και τα μπλόκα, αναγκάστηκε να συζητήσει για τα συγκεκριμένα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, τα οποία σε μεγάλο βαθμό βέβαια ισχύουν ακόμα.

Το κέρδος του αφορολόγητου που αναγκάστηκε να παραχωρήσει η κυβέρνηση κάτω από την αγωνιστική πίεση των μπλόκων, πολύ πιο χαμηλό βέβαια απ' αυτό που ζητούσαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες, είναι, με έκπτωση φόρου, μόνο στο αγροτικό εισόδημα του «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότη. Το όποιο όφελος, το αρπάξατε αμέσως μόνο από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Κάνατε νέα, επιπλέον επιδρομή, με αυξήσεις στην προκαταβολή φόρου, στον ΦΠΑ, στα καύσιμα, στον καφέ κ.α.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο βήμα της Βουλής

Eurokinissi

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο βήμα της Βουλής
Γνωρίζετε τα αιτήματα των αγροτών και την πραγματικότητα την οποία βιώνουν:

  • Ανασφάλιστοι με αδυναμία να πληρώσουν τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλατε.
  • Με τεράστιο κόστος παραγωγής, από την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, από 13% σε 24%, από την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.
  • Με κουτσουρεμένες ή καθόλου αποζημιώσεις από τις καταστροφές.
  • Με χαμηλές τιμές και απλήρωτη παραγωγή.

Και αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις μεγάλες τελευταίες καταστροφές αυτών των ημερών, από την πρόσφατη κακοκαιρία, που προστίθενται στις προηγούμενες, για τις οποίες δεν έχουν δοθεί ακόμα αποζημιώσεις στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, χωρίς καμία αποκατάσταση, μπορεί ο καθένας, εδώ μέσα και έξω από αυτήν την αίθουσα, να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος.

Κάνετε το κορόιδο, όταν οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως έχουν σήμερα οι εφοπλιστές. Χρειάζεται άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% για τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως έχουν οι βιομήχανοι, στους οποίους κάνετε νέες μειώσεις στην τιμή του ρεύματος. Γνωρίζετε ότι χιλιάδες μικροπαραγωγοί επιβιώνουν με συμπληρωματικό εισόδημα. Οτι συνταξιούχοι αγρότες 67, 70, 75 χρόνων αναγκάζονται να καλλιεργούν.

Αυτοί δεν έχουν αφορολόγητο στο αγροτικό εισόδημα και τους απειλείτε με περικοπές 60% στη σύνταξη, στις ενισχύσεις, ή και στα δύο. Δεν ξέρει μήπως η κυβέρνηση ότι οι φτωχοί αγρότες δεν φορολογούνται με το πραγματικό καθαρό εισόδημά τους, αλλά με βάση τα «τεκμήρια διαβίωσης» που έχει όλος ο κόσμος;

Αυτά τα ξέρει πολύ καλά η κυβέρνηση, βέβαια, αλλά αντί να απαντήσει σε αυτά, συκοφαντεί πραγματικά τους αγρότες, μιλάει ότι μια νέα κλιμάκωση των αγώνων δημιουργεί «πολιτική αναταραχή λέει, μιλά για «υποκινούμενους», «εποχιακούς» αγώνες, για «άγνωστα αιτήματα» και άλλα φαιδρά.

Είναι πρόκληση να παρουσιάζετε τους αγρότες πότε ως απατεώνες που φοροδιαφεύγουν, πότε ως πιο ευνοημένους σε σχέση με τους πάμφτωχους, τους άνεργους, που δημιουργεί ο ίδιος ο καπιταλισμός και η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και η δική σας.

Ομως, όλα αυτά δεν είναι καινούργια. Μας τα είπαν και οι προηγούμενοι από σας. Ολα αυτά τα κόλπα με τους εκβιασμούς, τις απειλές, τον εκφοβισμό, τα χρησιμοποιούσε και τα χρησιμοποιεί κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Τα ίδια λέτε, όπως και πέρσι, κύριοι της κυβέρνησης στους χιλιάδες αγρότες που παλεύουν να επιβιώσουν: «Ελάτε να συζητήσουμε πώς και πότε θα σας σφάξουμε».

Μνημόνια και ΚΑΠ επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της αγροτιάς

Τα μνημόνια και η ΚΑΠ είναι εργαλεία που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και το πέρασμα της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Μέτρα του 3ου μνημονίου που πέρασαν στον προϋπολογισμό του 2017, μεταξύ των άλλων, επιβαρύνουν μικρομεσαίους αγρότες με 92,7 εκατομμύρια ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, τη στιγμή που το 60% από αυτούς αδυνατούν να ανταποκριθούν και στις μέχρι σήμερα πιο χαμηλές εισφορές τους.

Οι κεφαλαιοκράτες, σε τούτη εδώ τη χώρα, δεν φορτώνονται βάρη από τις κυβερνήσεις, γιατί είναι δικές τους κυβερνήσεις, είναι κυβερνήσεις της τάξης τους. Ολα τα βάρη της κρίσης, όλα τα βάρη των μνημονίων, τα φορτώνεται ο λαός μας. Τα κέρδη τους, τα ελλείμματα και τα πλεονάσματά τους στάζουν το αίμα του.

Οι εφοπλιστές έχουν δεκάδες νόμιμες φοροαπαλλαγές και παίρνουν αφορολόγητο το πετρέλαιο για τα καράβια τους, αλλά ο μικρομεσαίος αγρότης το πληρώνει πανάκριβα.

Είστε σε συγχορδία τα κόμματα της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τα τσιράκια, τους υπόδικους του κεφαλαίου, τους δουλεμπόρους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, όλοι εσείς που μιλήσατε μέχρι τώρα. Ολοι σας δημαγωγείτε για τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής, για την «ανάγκη παραγωγικής - λέει - ανασυγκρότησης», για την «ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου», για «ατμομηχανή της ανάπτυξης» και άλλα διάφορα τέτοια, που ίσως σε κάποιους ακούγονται και όμορφα.

Κοροϊδεύετε όμως τους αγρότες, προσπαθώντας να κρύψετε ότι η πρωτογενής παραγωγή, μέσα σε αυτό το σάπιο σύστημα, καθορίζεται, υποτάσσεται τελικά, στις σχέσεις που συμφέρουν τον μεγαλέμπορο, τον βιομήχανο, τις τράπεζες, δηλαδή αυτό που λέμε, τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Το τι και πώς θα παραχθεί καθορίζεται από το κίνητρο του κέρδους, και όχι βέβαια από την επιδίωξη ενός κέρδους του μικρού ή έστω του σχετικά μεσαίου αγρότη παραγωγού και της οικογένειάς του.

Γι' αυτό η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να ικανοποιήσει πραγματικά τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, αφού παράγονται και εξάγονται ή εισάγονται προϊόντα, μόνο και μόνο με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος, το κέρδος των μεγάλων μεγαλεμπόρων, το κέρδος των βιομηχάνων, και όχι βέβαια αυτό που συμφέρει τον αγρότη που παράγει, το σύνολο του ελληνικού λαού.

Η κερδοφορία αυτών των λίγων καθορίζει π.χ. το ότι εξάγει η Ελλάδα σκληρό στάρι και εισάγει μαλακό στάρι. Που θα μπορούσε βέβαια να παραχθεί και εδώ. Αυτή καθορίζει την αναδιάρθρωση του τομέα του αγελαδινού γάλακτος, που οδήγησε την αυτάρκεια το 2014 περίπου στο 60% των αναγκών. Γι' αυτό εισάγουμε δεκάδες χιλιάδες τόνους ζάχαρη και συρρικνώθηκε η ελληνική βιομηχανία ζάχαρης που την «ξεπουλάτε» ξεδιάντροπα.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα προϊόντα: Και τα όσπρια, τα πουλερικά, τα κηπευτικά. Λέτε ότι νοιάζεστε για την ντόπια παραγωγή, ενώ κρύβετε ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας καταστρέφονται, εξαιτίας αυτής της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής, της οικονομικής κρίσης, της ΕΕ, της ανισόμετρης θέσης της Ελλάδας μέσα στην Ενωση.

Η πείρα από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ - ΕΕ

Σε τέτοιες συζητήσεις στήνετε πάντα το εξής θέατρο του παραλόγου: Να συμφωνείτε και ταυτόχρονα να διαφωνείτε, όπως έγινε και σήμερα ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη. Εχετε στόχο να κάμψετε τις λαϊκές αντιστάσεις, εξαπατώντας με τις κάθε φορά δήθεν εναλλακτικές φιλολαϊκές λύσεις που αναζητείτε εντός της ΕΕ, των λυκοσυμμαχιών σας. Ομως τέτοιες λύσεις με αυτούς δεν υπάρχουν.

Υπάρχει πείρα αρκετή πλέον. Υπάρχει πείρα ήδη από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, το 1981 τότε. Πείρα μετατροπής του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου από θετικό σε αρνητικό. Με την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, αν και υποτάχθηκαν σε αυτό, ακολουθώντας τους ευρωκοινοτικούς κανονισμούς που υπήρχαν, τις ποσοστώσεις, τις απαγορεύσεις της ΚΑΠ, τις αναδιαρθρώσεις σε καλλιέργειες, τελικά ξεκληρίστηκαν.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής σας. Συρρικνώθηκαν παραδοσιακές καλλιέργειες και βιομηχανικοί κλάδοι με πρώτη ύλη από την αγροτική παραγωγή, η ζάχαρη, ο καπνός, η κλωστοϋφαντουργία, η υποδηματοποιία.

Ενισχύθηκε, παράλληλα, η κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφική παραγωγή, στη συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων, στην παραγωγή και εμπορία των τροφίμων. Από αυτούς τους στόχους και τις πολιτικές αυτές, δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα του κράτους, άδειασαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τώρα, για μία ακόμα φορά, ενοχοποιούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες γι' αυτό.

Σύντομα αποδείχθηκαν πολύ στενά τα λεγόμενα «αριστερά» όρια των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εντός της «λυκοσυμμαχίας». Δεν είναι με το μέρος του μικρομεσαίου αγρότη - παραγωγού. Επιδιώκει μόνο τη βελτίωση της θέσης του μεγάλου ελληνικού κεφαλαίου, δηλαδή των λίγων αετονύχηδων, μέσα στην ΕΕ. Το πολύ - πολύ.

Γι' αυτό και η ΝΔ, όταν κάνει κριτική στην κυβέρνηση συνειδητά αποπροσανατολίζει, για να μπερδεύει και για να εξαπατά και αυτή τους αγρότες. Δεν λέει την αλήθεια για την ΕΕ και την ΚΑΠ. Είναι κοροϊδία λέμε εμείς, η δήθεν αντίθεση «δεξιάς - αριστεράς», «νεοφιλελεύθερης» ή «αριστερής» πολιτικής από την άλλη.

Πολλοί αγρότες μπορεί ακόμα να πιστεύουν ότι υπάρχουν και περιθώρια επιστροφής σε κάποιες καλύτερες μέρες, όπως ήταν βέβαια κάποιες τέτοιες στο παρελθόν. Τους λέμε, με κάθε ειλικρίνεια, ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Ηδη πλέον έχει μπει στη ζωή η κάθε κρατική, κοινοτική, πολιτική να ενισχύει όλο και περισσότερο μόνο τη μεγάλη καπιταλιστικά οργανωμένη πρωτογενή ή δευτερογενή παραγωγή. Αυτό εξυπηρετεί και η νέα ΚΑΠ και τα διάφορα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για λίγους μόνο τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης

Κύριοι της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και τα προηγούμενα, για τα οποία κόπτεστε, γύρω από τους στόχους απορροφητικότητας, αποδοτικότητας, εξωστρέφειας, καινοτομίας, εφορίας, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά. είναι για λίγους. Αφορούν τους εμποροβιομήχανους, ορισμένους μόνο μεγαλοαγρότες καπιταλιστές, αφού απαιτούνται, για την ένταξη σε αυτά, δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ίδια συμμετοχή. Για τους πολλούς, και πάλι όχι για όλους, θα μείνουν τα «ψίχουλα» από το φαγοπότι των ομίλων.

Για παράδειγμα, στους 12.000 νέους αγρότες του προγράμματος δίνετε από 17.000 - 22.000 ευρώ σε διάστημα 3 - 4 χρόνων, αν και γνωρίζετε ότι με αυτά τα ποσά δεν στήνεται αγροτικό νοικοκυριό. Από χέρι τους στέλνετε στη θηλιά του τραπεζικού δανεισμού ή στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας, μετά το τέλος του προγράμματος, όπως συνήθως γίνεται.

Τα αποτελέσματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 ύψους 4,1 δισ. ευρώ, όπως τα αποτιμάτε, είναι ότι:

  • Μεγάλωσε η δυσκολία επιβίωσης σε νέα τμήματα αγροτών λόγω αύξησης του κόστους.
  • Νέοι και μικροί βιοκαλλιεργητές εγκατέλειψαν τα προγράμματα.
  • Παραμένει γερασμένος ο αγροτικός πληθυσμός.
  • Αυξήθηκε, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η εξωστρέφεια και η κερδοφορία ιδιαίτερα σε κλάδους μόνο με μεγάλη συγκέντρωση στα χέρια λίγων, όπως είναι στις ιχθυοκαλλιέργειες, σε κτηνοτροφικά, οπωροκηπευτικά, εμφιαλωμένα ποτά, κρασιά, λάδι και ελιές. Οι υπόλοιποι, η πλειοψηφία δηλαδή, στη μιζέρια, στη φτώχεια και στα χρέη βρίσκονται.

Η «κάρτα του αγρότη» στόχο βασικά έχει να εξασφαλίσει σίγουρα κέρδη στον τραπεζίτη. Αυτό εξυπηρετούν οι αλλαγές στη χρήση γης, οι επιδοτήσεις, οι τρόποι φορολογίας - εισφορών κ.λπ. Τελικά, από αυτό εξαρτάται και το κόστος παραγωγής, το γεγονός ότι αυτό είναι πολύ ανεβασμένο, ενώ οι τιμές πώλησης στον έμπορο είναι πάρα πολύ χαμηλές. Κι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν μονοπώλια στη βιομηχανία, στο Εμπόριο, στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, στις τράπεζες, που όλοι μαζί συνθλίβουν και υποτάσσουν τον αυτοαπασχολούμενο, τον μικρομεσαίο αγρότη.

Αυτό άλλωστε σημαίνει, εκείνο που λέει μόνο το ΚΚΕ έτσι καθαρά και ξάστερα, χωρίς φιοριτούρες: Οτι αυτό εδώ είναι το κράτος του μεγάλου κεφαλαίου των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων, με όποια σύνθεση και αν έχουν αυτές, που ταυτόχρονα «χαρατσώνουν», κυριολεκτικά ματώνουν τον φτωχό και μεσαίο αγρότη.

Υπάρχει διέξοδος για τους ανθρώπους του μόχθου, της αγροτικής παραγωγής

Η κατάσταση, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι αδιέξοδη. Το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει διέξοδος για όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου, της αγροτικής παραγωγής.

Το ΚΚΕ παλεύει για τη μόνη λύση που ειλικρινά συμφέρει τους πολλούς, ενάντια στη φτώχεια, στην ανεργία και το ξεκλήρισμα. Για το δρόμο όπου ο λαός μας θα είναι πραγματικά στην εξουσία, με κοινωνικοποιημένες αυτές τις καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, τη γη, τα συγκεντρωμένα μηχανοποιημένα μέσα παραγωγής, οι κρατικές υποδομές, το εμπόριο, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό για την οργάνωση της οικονομίας για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού.

Για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση, πρώτα απ' όλα, των μεγάλων λαϊκών αναγκών, της διατροφής του λαού, της εξασφάλισης πρώτων υλών για τη βιομηχανία και την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής. Αυτή η αγροτική παραγωγή θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας με άλλες χώρες, και εδαφικά, και κλιματολογικά, τεχνογνωσίας, επιστήμης, βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας πρώτων υλών, προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Σε αυτήν θα έχουν θέση οι νέοι αγρότες, με τεχνική ή επιστημονική ειδίκευση, με πραγματικά καλές, σύγχρονες συνθήκες εργασίας και ζωής, χωρίς χρέη και τον καθημερινό κίνδυνο της καταστροφής που έχουν σήμερα ως ατομικοί παραγωγοί.

Η διέξοδος μιας κοινωνικά οργανωμένης παραγωγής με κρατικό ή συνεταιριστικό τρόπο, δεν φοβίζει πλέον κανέναν και καμιά και σε αυτήν τη χώρα και σε άλλες χώρες.

Σε αυτήν την κοινωνία, θέση έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα χρήσης της γης ως παραγωγικού μέσου, ενώ θα μειώνει το κόστος παραγωγής, με την κοινή καλλιεργητική φροντίδα, με τη συλλογή των προϊόντων, αξιοποιώντας όλες τις κρατικές υποδομές.

Είναι η λύση, η οποία απαλλάσσει τους μικρομεσαίους αγρότες, μια για πάντα, από τις τράπεζες, από τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, από τους φόρους.

Διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, τη διάθεση, τη συγκέντρωση, την αποθήκευση, τη συντήρηση και μεταφορά της αγροτικής παραγωγής μέσω ακριβώς αυτού του κεντρικού κρατικού μηχανισμού, με καθορισμένες αναλογίες στην παραγωγή, κρατικές τιμές στα προϊόντα και προστασίας από φυσικές καταστροφές.

Παρέχει τη δυνατότητα, τα χωριά μας να αποκτήσουν μορφωτική - πολιτιστική ζωντάνια, σύγχρονες κρατικές υποδομές γενικής Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού, Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού.

Συμμαχία εργατών - αγροτών για την απαλλαγή από την καπιταλιστική ιδιοκτησία

Το κοινό μέλλον των πολλών μικρομεσαίων αγροτών με τους μισθωτούς εργαζόμενους στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και αλλού, σε άλλους τομείς βρίσκεται πραγματικά στην προσπάθεια απαλλαγής τους από την σημερινή καπιταλιστική ιδιοκτησία, στην οικοδόμηση σχέσεων πραγματικής κοινωνικής ιδιοκτησίας, δηλαδή τελικά αυτό που λέμε και σοσιαλιστικής οικονομίας.

Αυτή η οικονομία, αυτή η κοινωνία είναι ρεαλιστική, και ακούστε την πρόταση του ΚΚΕ που δεν πέφτει και πολύ συχνά έξω, γιατί εκεί οδηγείται όχι μόνο η Ελλάδα, με την οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων, των αγροτών όλου του λαού και τη συμμαχία μεταξύ τους, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Είναι ρεαλιστική γιατί συμφέρει πρώτα απ' όλα την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό, τα λαϊκά στρώματα, τους βιοπαλαιστές αγρότες που είναι στα χωράφια. Αυτούς ενδιαφέρει αυτός ο συνεταιριστικός τύπος οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής, ο οποίος δεν έχει βέβαια τίποτα κοινό με τις συνεταιριστικές οργανώσεις που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, με τη συμβολή όλων των μέχρι τώρα - και της σημερινής - κυβερνήσεων και που ακούσαμε και εισηγητικά τον πρωθυπουργό να λέει ότι ενδιαφέρεται να τους αναπτύξει.

Ούτε, βεβαίως, με αυτές που υπόσχεστε για τη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, που την καταργήσατε ως «αμαρτωλή» και τώρα δείχνετε μετανιωμένοι και θέλετε να την ξαναστήσετε. Οι σημερινές ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί είναι προετοιμασία να μην κυνηγά το πολύ μεγάλο ψάρι το πολύ μικρό, αλλά να φάει πρώτα απ' όλα το μεσαίο. Και σ' αυτό είστε σταθεροί και αμετανόητοι.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει τους αγώνες επιβίωσης, τα αιτήματα της μαχόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως και της εργατιάς, των μισθωτών ή των επιστημόνων με μπλοκάκι, των άλλων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις. Αντιπαλεύει την ανεργία και με τη συνολική πολιτική του και με τη στήριξη άμεσων διεκδικήσεων. Το ΚΚΕ θέτει όλες τις δυνάμεις του για να αποσπάσουν ό,τι μπορούν σήμερα ή έστω να ανακόψουν νέα αντιλαϊκά μέτρα οι αγρότες, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Είναι μεγάλη κατάκτηση των περσινών αγώνων η Πανελλαδική Επιτροπή και το πλαίσιο πάλης της, η κοινή δράση των αγροτών με την εργατική τάξη, η δυνατότητα από καλύτερη αφετηρία, να οργανωθεί νέα κλιμάκωση του αγώνα. Στις 23 Γενάρη, από ό,τι πληροφορηθήκαμε, οι αγρότες έχουν δώσει το νέο ραντεβού τους στα μπλόκα, στα συλλαλητήρια, στις κινητοποιήσεις.

Το ΚΚΕ με όσες δυνάμεις διαθέτει θα βρίσκεται εκεί και εδώ μέσα διεκδικώντας, παλεύοντας, πιέζοντας με κάθε μέσο την κυβέρνηση, το κράτος όπου μπορεί μέχρι και το Ευρωκοινοβούλιο, την ΕΕ, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν άμεσα ζωτικά αιτήματα των αγροτών και φυσικά να ανοίξει μέσα από αυτήν τη διαδικασία του οργανωμένου αγώνα, της συνεχούς πάλης τους ο δρόμος για να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα με βάση την πρόταση που μόλις πριν σας καταθέσαμε.

Μπροστά μας είναι ο δρόμος για τη λαϊκή κοινωνική - οικονομική και πολιτική διέξοδο και προοπτική. Ο αγώνας βέβαια θα είναι δύσκολος. Δεν είναι εύκολος. Αλλά αυτή η Κοινωνική Συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ, είναι μονόδρομος για πραγματική αλλαγή στον αρνητικό συσχετισμό που υπάρχει σήμερα, ανάμεσα δηλαδή σ' εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, προϋπόθεση για μια κοινωνία και οικονομία με κριτήριο μόνο και αποκλειστικά τη λαϊκή ευημερία.

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ

Στο ρόλο των μνημονίων και της ΚΑΠ διαχρονικά ως εργαλείων επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος της αγροτιάς αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά «με τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες», υπογραμμίζοντας πως και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των λίγων εμποροβιομηχάνων, επιχειρηματικών ομίλων και καπιταλιστών μεγαλοαγροτών. Ταυτόχρονα, ανέδειξε την πρόταση του ΚΚΕ, που υπηρετεί τόσο τα συμφέροντα της φτωχής αγροτιάς όσο και τις μεγάλες ανάγκες του λαού, καλώντας το λαό να την υιοθετήσει.

Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν ο διαγκωνισμός ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το ποιος διαχειρίζεται καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή, αφιερώνοντας τις προτάσεις που κατέθεσαν στη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων και στον αγροτικό τομέα.

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κάλεσε την κυβέρνηση να αποτελειώσει πιο γρήγορα τους φτωχομεσαίους αγρότες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, ενώ δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα μειώσει τον φόρο στις επιχειρήσεις - συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών - από το 29% στο 20%. Επισήμανε ότι η ΝΔ είναι ξεκάθαρη απέναντι στον «αγροτικό πληθυσμό», εννοώντας προφανώς τους μικρομεσαίους αγρότες, που δεν είναι επιχειρηματίες, αφού τους έχει ξεκαθαρίσει ότι θα «πρέπει και αυτοί να επωμιστούν ένα μέρος του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής», δηλαδή να πληρώσουν ακόμη περισσότερα.

Συνεχίζοντας να αποκαλύπτει ότι το σχέδιο της ΝΔ είναι η επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η ενίσχυση του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το σχέδιό μας για τους αγρότες έχει δύο άξονες: ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας», προσθέτοντας ότι «το δικό μας σχέδιο οδηγεί τον αγροτικό τομέα μακριά από την κουλτούρα της εσωστρέφειας και των επιδοτήσεων», πρέπει «να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης στο μοντέλο της αγροτικής επιχείρησης», καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να μην καθυστερεί και να τους αποτελειώσει πιο γρήγορα.

Αφού διευκρίνισε ότι «εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να φέρουμε επενδύσεις και δουλειές στη χώρα. Εχουμε και τη γνώση, έχουμε και το σχέδιο, έχουμε προετοιμαστεί και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά σταθερής ανάπτυξης», κωδικοποίησε την πρόταση της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα σε 9 άξονες, όπως «απόλυτη προτεραιότητα στην ενθάρρυνση της σύστασης ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, και όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς» τη λειτουργία των συνεταιριστικών ενώσεων «με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού», την τάχιστη ενεργοποίηση «όλων των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, ειδικά εκείνα τα οποία αφορούν στις επενδύσεις ιδιωτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων», νέο πλαίσιο δανειοδοτήσεων «για χρηματοδότηση, για νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα». «Προωθούμε - πρόσθεσε - την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές».

Οι άξονες αυτοί αναδεικνύουν ότι η ΝΔ διεκδικεί το ρόλο ενός αποτελεσματικότερου διαχειριστή των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την κερδοφορία τους. Επιπλέον, η ΝΔ λέει ότι εκτός από την επιδίωξη γρηγορότερης καπιταλιστικής ανάπτυξης στην αγροτική παραγωγή, θα εξασφαλίσει κερδοφόρα διέξοδο και στην ιδιωτική ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου που σήμερα καλύπτει ο ΕΛΓΑ με νέα τσουχτερά ασφάλιστρα.

Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ο πρωτογενής τομέας, είναι, δυστυχώς, κύριε Τσίπρα, μια μικρογραφία της συνολικής κυβερνητικής σας αποτυχίας. Αντί να κάνετε μεταρρυθμίσεις, αντί να δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ανάπτυξη, για νέες επενδύσεις, κάνετε το ακριβώς αντίθετο».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Εικονική πραγματικότητα» για τους φτωχούς αγρότες, «ευνοϊκό περιβάλλον» για το κεφάλαιο

Eurokinissi

Τη σκυτάλη της στημένης αντιπαράθεσης απ' όλα τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, κράτησαν και χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Αγροτικό (η συζήτηση έγινε μετά από πρόταση της πρόεδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά), αφιερώνοντας τις προτάσεις που κατέθεσαν στη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων και στον αγροτικό τομέα, επιδιώκοντας να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή και η εμπορία σε όλο και λιγότερα χέρια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι προτάσεις που κατέθεσε η Φ. Γεννηματά, όπως και οι αρχηγοί των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, απουσίαζε λόγω της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Συγκέντρωση γης και «οικονομική μεγέθυνση» του κεφαλαίου

Ο πρωθυπουργός, ενόψει προφανώς και των αγροτικών κινητοποιήσεων, επιχείρησε να διαμορφώσει μία εικονική πραγματικότητα για τους αγρότες. Αφού επέρριψε τις ευθύνες «για την κατάσταση που παραλάβαμε» στις προηγούμενες κυβερνήσεις, υπενθυμίζοντας τα πεπραγμένα ειδικά του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τη δική του κυβέρνηση, ανέφερε ότι «αυτήν την ώρα, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της υπαίθρου. Βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020», το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στο πλαίσιο της ΚΑΠ, ενώ δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του, το οποίο αφορά κυρίως τις μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ανέφερε: «Προβλέπει κοινοτική συμμετοχή ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής».

Εκρυψε ότι αυτά τα χρήματα θα πέσουν στο στρωμένο τραπέζι των μονοπωλίων και ό,τι ψίχουλα περισσέψουν θα πάνε σε λίγους μεσαίους και μεγαλύτερους αγρότες. Αλλωστε, έτσι μοιράζονται και οι ενισχύσεις, όπου το 20% των αγροτών που είναι μεγαλοαγρότες καρπώνονται το 80% των ενισχύσεων.

Οπως ανέφερε, επιδίωξη της κυβέρνησης «είναι να μπουν στο χώρο δυναμικοί άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες του πρωτογενούς τομέα, βασισμένοι κυρίως στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες». Δεύτερη επιδίωξη της κυβέρνησης σημείωσε ότι είναι «η δημιουργία προστιθέμενης αξίας από την τυποποίηση της αγροτικής παραγωγής» και τρίτη «η ποιοτική γεωργία με την παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων που παράγονται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταναλωτές».

Οι στόχοι αυτοί επιδιώκουν να εξειδικεύσουν τη λεγόμενη «οικονομική μεγέθυνση», να διαμορφώσουν, δηλαδή, ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα δώσει ώθηση στην παραπέρα καπιταλιστική ανάπτυξη στην αγροτική παραγωγή και τη συγκέντρωση γης, εμπορίας και παραγωγής σε λίγα χέρια. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, την καθετοποιημένη παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία, ενώ ταυτόχρονα κάνουν την τυποποίηση και πιστοποίηση την οποία πληρώνουν ακριβότερα η εργατική τάξη, ο λαός, ως καταναλωτές.

Υπεράσπιση του φορο-ασφαλιστικού εκτρώματος

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό των αγροτών, επισήμανε μεν ότι «η μετάβαση του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ ήταν μια δέσμευση που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε», όμως «καταφέραμε αυτή η μετάβαση να γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού». Οσον για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εντείνοντας πλέον τον εμπαιγμό, επισήμανε ότι αυτή θα «βγει» από την «αύξηση του αφορολόγητου που φτάνει» για τους αγρότες «τα 12.000 ευρώ», το οποίο «υπερβαίνει σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές»!

Παραδέχτηκε ουσιαστικά αυτό το οποίο οι αγρότες καταγγέλλουν ως κυβερνητικό εμπαιγμό, ότι στην ολοκλήρωση της εφαρμογής του φορο-ασφαλιστικού εκτρώματος, η συνολική ασφαλιστική επιβάρυνση τριπλασιάζεται. Την ίδια στιγμή, κρύβει ότι ακόμη και με μηδενικό εισόδημα ισχύουν τα τεκμήρια με βάση τα οποία τελικά φορολογούνται έτσι κι αλλιώς με 12.000 ευρώ τουλάχιστον εισόδημα. Τέλος, απέφυγε να αναφερθεί στους μη κατά κύριο επάγγελμα, ετεροαπασχολούμενους αγρότες, που δεν έχουν αφορολόγητο και φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 22%.

Παρουσίασε ως επίτευγμα ότι «θεσμοθετήσαμε, λοιπόν, την εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ, όχι ως κατώτερη, αλλά ως ελάχιστη», «σχεδόν διπλάσια από αυτήν που θα προέκυπτε με τις ισχύουσες διατάξεις για τον ΟΓΑ που εμείς παραλάβαμε». Με τριπλάσια δηλαδή επιβάρυνση θα παρέχεται σύνταξη πτωχοκομείου 384 ευρώ και περίπου 100 ευρώ ακόμη, μετά από 40 χρόνια εισφορών. Και με την προϋπόθεση ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα μπορεί να τα εξασφαλίζει.

«Συνεταιρισμοί»... ΑΕ

Ενώ στις ...πρωτοποριακές «θεσμικές τομές και πρωτοβουλίες για τον αγροτικό χώρο» που παίρνει η κυβέρνηση, εμφάνισε ως κυριότερες «το νόμο για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη απαξιωμένη και νοσηρή κατάσταση στους συνεταιρισμούς», προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν στο χώρο αυτό, στον συνεταιριστικό χώρο, άλλες σκοπιμότητες», όταν πρόκειται ουσιαστικά για συνεταιρισμούς - ανώνυμες εταιρείες, όπου μέσα στο διοικητικό του συμβούλιο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αποτελεί συνέχεια του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2000, τον οποίο εκσυγχρονίζει, ενώ τον κατάγγειλε ως το «θερμοκήπιο σκανδάλων».

«Ιδιαίτερη βαρύτητα - πρόσθεσε - δίνουμε εδώ στους συνεταιρισμούς γυναικών, καθώς και στην οργάνωση των φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας», που πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο με το οποίο προωθείται η ενίσχυση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Εφερε σε αντιπαράθεση τα όσα προωθεί η κυβέρνηση με τη διαχειριστική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη, ενώ θέτοντας τις γνωστές πλαστές διαχωριστικές γραμμές, σημείωσε ότι η πραγματική αντιπαράθεση «είναι η αντιπαράθεση μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων αυτής της χώρας και του παρασιτικού πολιτικού συστήματος που έστησε τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς από τη μια και της αντιαισθητικής και αλαζονικής ελίτ που εσείς εκπροσωπείτε».

Για άλλη μια φορά, προσπάθησε δηλαδή να αποπροσανατολίσει από την πραγματική αντίθεση που διαπερνά και την ελληνική κοινωνία ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα από τη μία, και τους βιομήχανους, μεγαλεμπόρους, τραπεζίτες από την άλλη, που είναι τα πραγματικά παράσιτα της καπιταλιστικής οικονομίας, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετούν η κυβέρνηση, η ΝΔ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα του ευρωμονόδρομου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ