Πέμπτη 25 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπόδειγμα αγωνιστή - συγγραφέα

Αφιερωμένη στον αξέχαστο σύντροφό μας, τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, τον ΕΠΟΝίτη και ΕΛΑΣίτη, το δημιουργό ΕΑΜικών παραστάσεων στην Αθήνα και το Βουνό, το στιχουργό πολλών αντάρτικων τραγουδιών, τον ποιητή, πεζογράφο, δραματουργό και δημοσιογράφο-συνεργάτη του «Ριζοσπάστη» από τη μεταπολίτευση μέχρι το τέλος του, τον Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή, είναι η εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δήμος Καλλιθέας και ο «Νέος Πνευματικός Κύκλος Καλλιθέας», σήμερα (8μμ), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 74-76).

Θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης. Για τη ζωή και το συγγραφικό έργο του θα μιλήσει η ζωγράφος και εκπαιδευτικός Μάρθα Κορίτσογλου. Παρεμβάσεις θα κάνουν η σύντροφος της ζωής του Αλεξάνδρα Κράμου, ο διευθυντής των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» Δημήτρης Παπαλεωνίδας και οι δημοσιογράφοι Αριστούλα Ελληνούδη και Τέα Βασιλειάδου. Αποσπάσματα από έργα του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος και Ανθή Ανδρεοπούλου, ενώ τη μουσική επιμέλεια έχει ο Στέφανος Ψαραδάκος.

Εκδήλωση τιμής σε εκλιπόντες εκδότες και βιβλιοπώλες που πρόσφεραν διακεκριμένες υπηρεσίες στο χώρο του βιβλίου και εργάστηκαν για τη διάδοσή του, οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, αύριο (7 μμ), στην Παλαιά Βουλή (Σταδίου 13). Με τιμητικά διπλώματα και αργυρά μετάλλια θα τιμηθούν μετά θάνατον οι: Ιωάννης Βασιλείου, Φίλιππος Βλάχος, Δημήτρης Δεσποτίδης, Νανά Καλλιανέση και Νικόλαος Καρύδης. Θα μιλήσουν οι εκδότες Δημήτρης Παπαδήμας και Λουκάς Αξελός, ο ιστορικός Φίλιππος Ηλιού, ο καθηγητής πανεπιστημίου Δ.Ν. Μαρωνίτης και ο δημοσιογράφος Λέων Καραπαναγιώτης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΛΙΑΣ
«Εξίτηλος χρόνος»

Ο ποιητής Γ.Τ. παρουσιάζεται στα Γράμματα το 1981 με τη συλλογή «ΜΩβ σημαία». Το 1984 εκδίδει το «Ονειρόδραμα» και τιμάται με το 1ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης, για βιβλία που εκδόθηκαν στην επαρχία την ίδια χρονιά.

Το 1999 κυκλοφορεί τη συλλογή «Εξίτηλος χρόνος», που περιέχει 21 άτιτλα ποιήματα, με μια θεματική που κινείται σ' ένα ευρύ φάσμα ερωτικού στοιχείου, μοναξιάς, απογοήτευσης, με ψήγματα αισιοδοξίας, τα οποία ο αναγνώστης πρέπει πολύ να ψάξει για να τα αποκρυπτογραφήσει.

Με γραφή πυκνή, αφαιρετική, χωρίς φλυαρίες, με ιδιαίτερη ευαισθησία και τρυφερότητα, ο Γ.Τ. θα αναφερθεί σε μικρές στιγμές που οριοθετούν τη ζωή μας.

«Η στιγμή δεν έχει ηλικία/ Διαθέτει αυτομάτως όλη την προαιώνια γνώση και/ αίσθηση».

Ο αναγνώστης θα σεργιανίσει με τον ποιητή, σε χώρους απουσίας και παρουσίας μαζί. «Η στιγμή υπάρχει πριν και μετά από εμάς/».

Η ψυχοσύνθεση του Γ.Τ. γεμάτη αναζητήσεις θα προσπαθήσει να κρατήσει τις ισορροπίες και θα το καταφέρει, πάντα όμως μ' ένα κόστος ψυχής. «Νύχτωσα μ' ένα έλκηθρο/ πάνω στο φθινόπωρο/ της φωνής σου/». («Αχαϊκές Εκδόσεις», Πάτρα 1999).


Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΩΡΕΑΝΘΗΣ
«Αστροθεσία»

Ο μη άμοιρος της ποίησης, αναγνώστης, αισθάνεται τον πειρασμό να ρωτήσει, γιατί εξαίρετοι σμιλευτές του στίχου - όπως ο Κ. Χωρεάνθης - διαθέτουν τον πλούτο των εκφραστικών τους μέσων σε μια ποίηση που δεν έχει λόγο να είναι ερμητική. Αν πούμε «κλεισμένη στον εαυτό της», στη συγκεκριμένη περίπτωση, αδικούμε τον Κ. Χ. Μυστικοπαθής είναι πολύ, αλλά όχι «άψυχος»:

«Ο ουρανός συλλογισμένος ακουμπάει στα βουνά/ ξενυχτισμένο μέτωπο πάνω από της φυλής σου τη φυλλάδα/ θερίζει το δικό του το χωράφι σκύβει πάνω από τα ρωτήματα της γης (...)/ Βροχή του ιδρώτα της εκδίκησης το χώμα φυτεύει η δικαιοσύνη».

«Ηχοι από το σήμαντρο του ήλιου.../ πελαγίσιο μεσημέρι ανάμεσα στα ξερονήσια/ αρμυροί λυγμοί του μισεμού στην αμφιλύκη/ συλλαβισμένα βήματα στο βραδινό ακρογιάλι της πατρίδας./ Λόγια σταγμένα τα μεσάνυχτα/ απ' την αστροθεσία τ' ουρανού πάνω στην πέτρα...».

Και πιο «γήινες» νοηματικές αντιστίξεις: «Δυνάστες αριθμήσανε τα κόκαλα των λαών/ κήνσορες στου κέρδους το σκοτάδι φωτισμένο από τις αστραπές των αργυρίων.../ Πάνω απ' τους κλεισμένους βράχους πικρά στόματα της στέρησης/ ο άνεμος συλλαβίζει τις ρυτίδες του καθημερινού καμάτου...». «Γη πεταμένο ξεροκόμματο στα πεινασμένα παιδιά/ την ώρα που τα χέρια ψηλαφίζουν την αδιαφορία.../ (...) αιμόφυρτη οικουμένη των σωμάτων στην ομίχλη των δακρύων».

Πρέπει ν' αναγνωρίσουμε ιδιαίτερα: Δεν υπάρχει πουθενά εσωστρεφής υποκειμενισμός. Το αντίθετο: μια εναγώνια θέαση του αντικειμενικού κόσμου, απελπισμένη όμως. Μέσα από μια ποιητικότατη αφαίρεση. (Εκδόσεις «Αστρολάβος/ Ευθύνη»).


Μανώλης ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ

ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΣΟΛΑΣ
«Το σάπιο νερό»

(Μυθιστόρημα)

Το μυθιστόρημα κατέχει την πρώτη θέση στην προτίμηση του αναγνωστικού κοινού. Επειδή το μάκρος του είναι αρκετά μεγάλο, χρειάζονται κότσια για να μην ελαττωθεί η ένταση του ενδιαφέροντος και να κρατηθεί αμείωτο ως το τέλος. Στο κλασικό μυθιστόρημα, για ανανέωση, αντιτάχθηκε το λεγόμενο αντιμυθιστόρημα κι οι συγγραφείς βρήκαν κι άλλους τρόπους για να εντυπωσιάσουν.

Περίπτωση σχετική ο Μήτσος Κασόλας στο «Σάπιο νερό» (έκτη έκδοση). Το μυθιστόρημά του ξεκινάει με διάλογο των ηρώων του με τον ίδιο το συγγραφέα, κάπου και με τον αναγνώστη και πότε πότε δίνει μια και δυο λύσεις στην πλοκή, όπως και στο τέλος της αφήγησης, που το παρουσιάζει με παραλλαγές.

Κυρίαρχο το ερωτικό στοιχείο, που χρησιμοποιείται δεόντως και ως μέσον για αλύπητα χτυπήματα στον κατήφορο που έχει πάρει η αστική τάξη. Ομως δεν είναι αλέκιαστη κι η ηθική στάση ή θέση του πρωταγωνιστή, που κρατάει μόνιμα υψωμένο το μαστίγιο.

Ο μύθος του, η όμορφη πλούσια κι ο ωραίος φτωχοδιάβολος, όπως ομολογεί κι ο ίδιος ο συγγραφέας, είναι πολύ «φορεμένος», μόνο που ο τρόπος της τεχνικής, που τον προβάλλει ο Μ. Κασόλας, τού δίνει άλλες διαστάσεις.

Ας κρίνει, τελικά, κι ο αναγνώστης, επικαλούμαστε κι εμείς την αρωγή του, αν θα προτιμούσε την πεπατημένη ή τα ασυναρμολόγητα κομμάτια, που όμως δένουν από μόνα τους. (Εκδόσεις Καστανιώτη).


Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Οι λάτρεις της πραγματικής λογοτεχνίας, ενήλικες και νεολαίοι που δεν έτυχε να διαβάσουν στο παρελθόν έργα του Δημήτρη Χατζή, έχουν τώρα την ευκαιρία να απολαύσουν δυο βιβλία του που κυκλοφόρησαν από το «Ροδακιό». Πρόκειται για την έξοχη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης» (πρωτοκυκλοφόρησε στη Ρουμανία από τις εκδόσεις του ΚΚΕ «Νέα Ελλάδα») και το «Διπλό βιβλίο», το οποίο περιέχει τα επτά διηγήματα του «Τέλους της μικρής μας πόλης» ξαναδουλεμένα στην Αθήνα μετά τη μεταπολίτευση, με «νέα ματιά» για τον παλιό και τον καινούριο κόσμο, για το παρελθόν και το μέλλον, τόσο που να είναι το διπλό βιβλίο της μοναξιάς και της ελπίδας. Το «Ροδακιό» κυκλοφόρησε ένα ακόμα πολύτιμο κείμενο της νεοελληνικής γραμματείας. Την «Παρωδική μικρογραφία μυθιστορημάτων» του επαναστάτη - λόγω και έργω - Μ. Χουρμούζη, που αφορά στην ξενομανία που κατέλαβε τους Ελληνες και ως προς τις λογοτεχνικές τους προτιμήσεις.

- Από το «Εντός» κυκλοφόρησε το βιβλίο αναμνήσεων της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και πεζογράφου Ναταλίας Αποστολοπούλου «Μετά τη Βάρκιζα η τραγωδία... (Ο ματωμένος Γενάρης του '46)».

- Από την «Αγρα» κυκλοφόρησαν: Σαρ Μποντλέρ «Περί της ουσίας του γέλιου και γενικά περί του κωμικού στις πλαστικές τέχνες» (ένα εξαίρετο, μικρό αισθητικό δοκίμιο του Γάλλου ποιητή, σε μετάφραση - σχόλια - επίμετρο της Λίζυ Τσιριμώκου). Γιάννης Τσαρούχης «Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση (πέντε κείμενα)» (επίσης δοκιμιακά του κορυφαίου δημιουργού μας). Ανθή Μαρωνίτη «Ο ρυθμός ζεστός» (ποίηση). Σοφίας Διονυσοπούλου «Νυχτωδία» (θεατρικό έργο. Α΄ Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα - 1999).

- Οι εκδόσεις του περιοδικού «Συλλογές» (Αργ. Βουρνάς, Σολωμού 29, τηλ. 3840.187) κυκλοφόρησαν το βιβλίο του Στάθη Ασημάκη «Αράχοβα (Τοπωνυμιογλωσσικά)», το οποίο είναι «καρπός» μακρόχρονης έρευνας για τα τοπωνύμια και τη γλώσσα της Αράχοβας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παράλληλα κυκλοφόρησε και το 189ο τεύχος (Μάης 2000) του περιοδικού «Συλλογές» με πλούσια, όπως πάντα, ιστορική, λαογραφική και πολιτιστική ύλη.

- Η «Κριτική» κυκλοφόρησε το βιβλίο του νομπελίστα οικονομολόγου Ντούγκλας Νορθ «Δομή και μεταβολές στην οικονομική ιστορία» (μετάφραση Ακριβή Αλεξιάδη, επιστημονική επιμέλεια Θέμις Μίνογλου).

- Από τα «Νέα Σύνορα» - Α. Λιβάνη κυκλοφόρησαν: Το βιβλίο της δικής μας, αγαπημένης συναδέλφου, συντάκτριας του «Ριζοσπάστη» Τιτίνας Δανέλλη «Ο θρήνος της Κλεοπάτρας» (μυθιστόρημα). Γιώργος Λεονάρδος «Μάρα, η Χριστιανή Σουλτάνα» (ιστορικό μυθιστόρημα για τη Μάρα Βράνκοβιτς - Κομνηνού, κόρη του δεσπότη της Σερβίας, συζύγου του Μουράτ Β΄ και μητριάς του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή). Λευτέρης Ξανθόπουλος «Αγγελος των πρώτων ημερών» (μυθιστόρημα). Κύριλ Τοπάλοβ «Μια ζωή χωρίς εσένα» (μετάφραση Ελένη Φραγκουδάκη, μυθιστόρημα). Μάικλ Κάνιγχαμ «Οι ώρες» (μετάφραση Λύο Καλοβυρνάς. Μυθιστόρημα - βραβείο «Πούλιτζερ» 1999). Αχμέτ Αλτάν «Του έρωτα και της αμαρτίας» (μετάφραση Σούλα Μπόζη, μυθιστόρημα).

- Από τις εκδόσεις «Αρμός» κυκλοφόρησαν: Μαρία Στεφανοπούλου «Η σιωπή που κατοικεί στα σπίτια» (νουβέλες). Αγγελου Ε. Φωκά «Θαλασσινά μετέωρα» (ποιήματα). Στέλιου Ράμφου «Μια καλοκαιρινή ευτυχία τρίζει» (επίκαιρα κείμενα, συνεντεύξεις, άρθρα, δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά, του δρ. φιλοσοφίας).

- Από την «Εστία» κυκλοφόρησαν: Φραγκίσκος Σομμαρίπας «Τα περάσματα της νύχτας» (μυθιστόρημα). Χ. Α. Χωμενίδης «Δεύτερη ζωή» (μυθιστόρημα).

- Από τον «Ιάμβλιχο» κυκλοφόρησαν: «Μάγια (Μύθοι και θρύλοι)» (περιδιάβαση στους μυθολογικούς θησαυρούς των γηγενών πολιτισμών της Λ. Αμερικής. Εισαγωγή, επιλογή κειμένων Κ. Καλογερόπουλος).Καλίλ Γκιμπράν ή Τζουμπράν «Ο τρελός» (μικρά κείμενα του ποιητή, φιλοσόφου, ζωγράφου - μαθητή του Ροντέν εικονογραφημένα με έργα του. Μετάφραση Κ. Καλογερόπουλος).

- Από το «Στάχυ» κυκλοφόρησαν: Γιάννης Ζιώγας «Ο Βυζαντινός Μάλεβιτς» (μελέτη για τις εικαστικές τέχνες και το διάσημο μύθο του μοντερνισμού για το «Μαύρο τετράγωνο» του Καζιμίρ Μάλεβιτς). Χουάν Λουίς Θεμπριάν «Το Δίκτυο (το Ιντερνετ και τα Μέσα Επικοινωνίας)» (μετάφραση Χάρης Παπαγεωργίου, μελέτη). Χρίστοφερ Χίτσενς «Μητέρα Τερέζα (Θεωρία και πράξη)» (βιογραφία, μετάφραση Αφροδίτη Πολίτη).

Ο «Περίπλους» κυκλοφόρησε το βιβλίο της Βαρόνης φον Σταφ «Savoir Vivre», που πρωτοεκδόθηκε πριν 100 χρόνια και δίδαξε «καλούς τρόπους» στην ευδαιμονούσα μεγαλοαστική τάξη (επανέκδοση της παλιάς εικονογραφημένης ελληνικής μετάφρασης «υπό της κυρίας Χ.»). Κέιτ Σέντλεϊ «Τρία πτώματα στον Τάμεση» (μετάφραση Αγγελική Αναγνωστοπούλου, αστυνομικό μυθιστόρημα).

- Από τον «Πατάκη» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του «ανατρεπτικού» Αμερικανού συγγραφέα Κερτ Βόινεγκατ «Χρονοσεισμός» (μετάφραση Χριστόδουλος Λιθαρής).

- Ο «Ιωλκός» κυκλοφόρησε: Δέσπω Καρούσου «Χειμωνιάτικο δειλινό» (ποίηση). Ηρακλής Β. Μπούτσικας «Συλφίδες και Ναϊάδες» (ποίηση). Νότα Κυμοθόη «Ερώ» (ποίηση).

- Από τις εκδόσεις «Γ. Βασιλείου» κυκλοφόρησε η ιστορική μελέτη του Αντώνη Ξανθία «Ο Ελληνας (Οι δύο πλευρές του πίνακα)», που περιδιαβαίνει την ελληνική ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (γ΄ έκδοση).

- Από το «Οξύ» κυκλοφόρησαν: Λύο Καλοβυρνάς «Πλαθολόγιο λέξεων (Η λέξη που ψάχνατε και δε βρίσκατε...)» (γλωσσοπλαστικοί νεολογισμοί, χιουμοριστικές νεο.. ελληνικούρες). Γιώργος - Ικαρος Μπαμπασάκης «William S. Burroughs - Το ιλιγγιώδες καλειδοσκόπιο» (μελέτη - αναφορά στον Ουίλιαμ Μπάροουζ).

- Από την «Αστάρτη» κυκλοφόρησαν: Πασκάλ Μπρίκνερ «Οι ανώνυμοι δράκοι» (μετάφραση Λόισκα Αβαγιανού, μυθιστόρημα). Αλκίνος Σπ. Μπουνιάς «Σπέρμα φάλαινας» (μυθιστόρημα).

- Χρήστου Κλεοβούλου «Οι καταραμένοι» (ποίηση Χρ. Κλεοβούλου, Παπαρρηγοπούλου 11, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 3250.168).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ