Σάββατο 1 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
H «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Συζήτηση για θέματα Πολιτικής Οικονομίας στην ΕΣΣΔ στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης»- Συλλογικό
  • «Ενενήντα τρία» -Β. Ουγκώ
  • «Μακρόνησος. Ιστορικός τόπος» (τόμος γ') - Συλλογικό
  • «Ανθρωπος αυτός ο γίγας» - Μ. Ιλιν - Ε. Σεγκάλ
Μουσικές προσκλήσεις

Ο Δημήτρης Φάμπας
Ο Δημήτρης Φάμπας
Τιμώντας τη μνήμη του εξαίρετου κιθαρίστα, συνθέτη και δασκάλου Δημήτρη Φάμπα, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του, ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» πραγματοποιεί συναυλία, σήμερα (8.30 μ.μ.), στο «Ατενέουμ» (Αδριανού 3, Θησείο). Εργα του Δ. Φάμπα ερμηνεύουν τρεις σολίστες κιθαριστές, οι: Αγγελος Αγκυρανόπουλος, Πολυχρόνης Κουτσουμπίδης και Γιώργος Μαυροειδής.

  • Εργα Μότσαρτ παρουσιάζει η Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αύριο (8.30 μ.μ.), στη Λυρική, με σολίστ τηn Βασιλική Καραγιάννη.
  • Αύριο (7.30 μ.μ.), στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29), η ποίηση του Αντώνη Φωστιέρη συναντά τη μουσική των Μπαχ, Σκαρλάτι, Ντεμπισί, Σοστακόβιτς και Σένμπεργκ. Ερμηνεύουν: Διονύσης Μαλλούχος (πιάνο), Ρένα Σφηνιά (τραγούδι). Είσοδος ελεύθερη.
  • Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο θέατρο «Ιλίσια - Ντενίση» (Παπαδιαμαντοπούλου 4 και Β. Σοφίας 54), με έργα Περγολέζι και Χάιντν. Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου. Σολίστ: Μίνα Πολυχρόνου (σοπράνο) και Σοφία Καπετανάκου (μέτζο). Είσοδος ελεύθερη.
Γυναικών «προμηθεϊκός» αγώνας

Θέλει να την αποκαλούν μόνον αγωνίστρια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, γιατί «τα έδωσε όλα» - έτυχε και δεν έδωσε και τη ζωή της - για τη λευτεριά, ανεξαρτησία, προκοπή του λαού μας και τη διάσωση της ιστορίας της επικής Εθνικής Αντίστασης. Δε δέχεται τον τίτλο «συγγραφέας» κι ας έγραψε δύο βιβλία - πολύτιμες μαρτυρίες της, με πληθώρα ντοκουμέντων - για τα «θάματα κι οράματα» και βέβαια τα πάθη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Τα έγραψε ως «χρέος» της, παρακινημένη από τον αξέχαστο Βασίλη Ρώτα (κι ας του έλεγε «πως δεν ξέρει την τέχνη να γράφει») και τη σοφή επιμονή του: «Τι θα πει δεν ξέρεις την τέχνη; Ετσι απλά, όπως τα λες θα τα γράψεις. Τέχνη είναι η Αλήθεια. Η αλήθεια και η απλότητα». Αυτή την τέχνη έχουν και τα δύο βιβλία της.

Αναφερόμαστε στην Ολυμπία Παπαδούκα και στο πρώτο βιβλίο που έγραψε, «Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ», το οποίο, συμπληρωμένο, επανακυκλοφόρησε και παρουσίασαν χτες οι εκδόσεις «Διογένης» (Ακαδημίας 74, 210-3825.121), με ομιλητές συναγωνιστές της, παρουσία των Λ. Σάντα, Γ. Α. Μαγκάκη, Ε. Μαχαίρα, Δ. Σκούρα, Στ. Ληναίου κ.ά.

Η Ολυμπία Παπαδούκα, μοναχοκόρη της φτωχιάς κυρα-Βασιλικής, που μόνη ανάθρεψε και σπούδασε πέντε παιδιά - αγωνιστές και βοήθησε πολλούς συναγωνιστές τους, μαθήτρια της Μαρίκας Κοτοπούλη, σπουδαγμένη και μουσικά, δόθηκε ολόψυχα στον απελευθερωτικό αγώνα και «ανταμείφθηκε» με διώξεις, δίκη, καταδίκη και εγκλεισμό (1947 - 1950) στο γυναικείο τμήμα των Φυλακών Αβέρωφ. Στα χρόνια που ακολούθησαν, παράλληλα με τους αγώνες της, συνέλεγε κάθε είδους στοιχεία (αφηγήσεις, φωτογραφίες, κλπ.) για τον αγώνα και τα πολύμορφα πάθη όλων των συγκρατούμενών της γυναικών - εκτελεσμένων, βιασμένων, χαροκαμένων, ζωντανών, καθώς και για τα δεκάδες, φυλακισμένα μαζί με μικρομάνες, παιδιά. Κατάφερε, ακόμα και να φωτογραφήσει η ίδια την είσοδο και εσωτερικούς χώρους του κτιρίου των γυναικείων φυλακών, ώστε να αποτυπώσει και φωτογραφικά το καθημερινό αγωνιστικό σθένος και το μορφωτικό - πολιτιστικό «θαύμα» των 1.200 περίπου ανυπότακτων γυναικών. «Θαύμα» στο οποίο συνέβαλε τα μέγιστα η Ολυμπία Παπαδούκα, γράφοντας πολλά τραγούδια και θεατρικά σκετσάκια. Σθένος και «θαύμα», που - παρουσιαζόμενο και με ονομαστικούς καταλόγους και βιογραφικά στοιχεία σχεδόν όλων των γυναικών στις Φυλακές Αβέρωφ - «απαθανατίζει» το βιβλίο της Ολ. Παπαδούκα.

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Αύριο (10 π.μ.- 3 μ.μ.), στο Παιδικό Μουσείο, (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα), πραγματοποιείται αφιέρωμα στο βιβλίο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Τα παιδιά θα μάθουν τα στάδια δημιουργίας και έκδοσης του βιβλίου και θα δημιουργήσουν το δικό τους βιβλίο. Συμμετοχή 6 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για ενήλικες και παιδιά κάτω των 4 ετών η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τη Δευτέρα (8 μ.μ.) στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56), θα προβληθεί η ταινία «Πολίτικη κουζίνα». Είσοδος ελεύθερη.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εκθεση έργων του Μανώλη Χάρου φιλοξενείται (έως 24/4) στον «Εικαστικό κύκλο» (Χαριλάου Τρικούπη 121). Πρόκειται για επιζωγραφισμένες στάμπες και χαρακτικά, τυπωμένα σε σπάνια χειροποίητα χαρτιά από την Ιαπωνία, το Νεπάλ και την Κίνα. Τα πολύ μεγάλα χαρακτικά (στάμπες), αποτελούν το νέο στοιχείο, καθώς περιγράφουν τοπία και συνθέσεις, σε άλλη κλίμακα, σε μεγάλη κλίμακα. Παράλληλα, εκτίθενται δημιουργίες σε χαρτί και ζωγραφικά έργα.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Η όπερα της πεντάρας», το γνωστό έργο των Μπέρτολντ Μπρεχτ - Κουρτ Βάιλ, ένα από τα ωραιότερα έργα με στοιχεία λαϊκής όπερας και δράματος, παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο θέατρο «Βεάκη» (μέχρι 16/4), σε διασκευή - σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Είναι μια πολύπλευρη κοινωνική σάτιρα που μας μεταφέρει στον εγκληματικό υπόκοσμο των προαστίων του Λονδίνου, καταφύγιο των φτωχότερων κατοίκων της πόλης. Μετάφραση Λαμπρινής Παππά, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού. Συμμετέχει επταμελής ορχήστρα, με επικεφαλής τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Τάνια Τρύπη, Ταξιάρχης Χάνος, Ηλίας Ζερβός, Δημήτρης Βογιατζής, Θεοδώρα Σιάρκου, Φώτης Σπύρος, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Αγγελος Μπούρας, κ.ά.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Γνωστά και καινούρια τραγούδια παρουσιάζει ο Μανώλης Ρασούλης, κάθε Παρασκευή - Σάββατο, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, 210.5203.661).

  • Στο «Συρμό» τη Δευτέρα, ξεκινά τις Δευτεριάτικες εμφανίσεις του το «Τρίφωνο». Το εξαιρετικό σχήμα (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής) καταθέτει τραγούδια του και διασκευές με ξεχωριστή εκφραστικότητα, όπου η φωνή γίνεται μουσικό όργανο της βασικής μελωδίας. Συμμετέχουν: Σάκης Βαργεμτζίδης (πιάνο), Φώτη Μυλωνά (μπάσο, φλάουτο), Θοδωρής Παπαστάθης (τύμπανα), Γιάννης Παπαγιαννούλης (κρουστά).
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Δήμητρα Χατούπη, η Ελενα Μουζάλα και η Νένα Βενετσάνου
Η Δήμητρα Χατούπη, η Ελενα Μουζάλα και η Νένα Βενετσάνου
«Φωνές Εξαίσιες» τιτλοφορείται η σειρά εκδηλώσεων που παρουσιάζει το «Θέατρο Τέχνης» (οδός Φρυνίχου 14) κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι τις 9/5. Η Δήμητρα Χατούπη στο μονόπρακτο του Ζαν Κοκτό η «Ανθρώπινη Φωνή» και δώδεκα συνθέτες σε στίχους του Μιχάλη Γκανά γράφουν από ένα τραγούδι για τη μυθολογία εξαίσιων φωνών. Η Νένα Βενετσάνου ερμηνεύει τα καινούργια αυτά τραγούδια, συνοδευόμενη από την πιανίστα Ελενα Μουζάλα. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Κωστή Καπελώνη. Οι συνθέτες των τραγουδιών είναι οι: Μίκης Θεοδωράκης, Ζορζ Μουστακί, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Διονύσης Τσακνής, Στέλλα Κυπραίου, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Μιχάλης Γρηγορίου, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Νίκος Κηπουργός, Νένα Βενετσάνου, Μπάμπης Στόκας, Λευτέρης Μιχαλόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ