Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Χάρης Σακελλαρίου: «Η παιδεία στην Αντίσταση»
  • Κώστας Καραγκιαούρης: «Πινελιές από την Κατοχή και την Αντίσταση στην Αθήνα»
  • Βασίλης Λιόγκαρης: «Τι είδε η Γιασμίν;»
  • Στέφανος Παπαγεωργάκης: «Η Ικαρία στη Θύελλα»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Ινα τι εφρύαξαν έθνη...» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιείται σήμερα (8μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» (Πεσμαζόγλου 5). Θα ψάλουν οι: Θεόδωρος Βασιλικός, Πέτρος Πάτρας, Γρηγόρης Ζάρκος. Κείμενα θα διαβάσουν οι: Γ. Μπαμπινιώτης, Κ. Δημουλά, Χρ. Γιανναράς. Ελληνική και ξένη ποίηση στο πνεύμα των ημερών θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Λήδα Δημητρίου, Ολια Λαζαρίδου, Θάλεια Προκοπίου. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Εικαστικό περιβάλλον: Μάριος Σπηλιόπουλος.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται, στο θέατρο «Φούρνος», η «Τριλογία του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι. Την παράσταση των τριών, γραμμένων το 1761, γκολντονικών έργων «Μανία του παραθερισμού», «Περιπέτειες του παραθερισμού» και «Επιστροφή από τον παραθερισμό», που διασκεύασε σε ενιαίο έργο ο Τζόρτζιο Στρέλερ, παρουσιάζει ο θίασος «Νέος Λόγος», σε μετάφραση Νίκου Χουρμουζιάδη, σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Ηλίας Ανδροβιτσανέας, Παναγιώτα Βλαντή, Αντώνης Κρόμπας, Στέλλα Κρούσκα, Μένη Κωνσταντινίδου, Φώτης Μακρής, Διονύσης Μανουσάκης, Χριστίνα Μανουσάκη και Παναγιώτης Μέντης.

Ο κινηματογράφος «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21) παρεκτρέπεται... θεατρικά τη Δευτέρα (6.30μμ) με τη μουσικοθεατρική παρλάτα που έγραψε, παίζει και τραγουδά η εξαιρετική ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου με τίτλο: «Το χαμόγελο της Γιαγιάς». Την πολιτική και κοινωνική ματιά του θεατρικού κειμένου συνοδεύουν τραγούδια των: Αττίκ, Μυρογιάννη, Σαββόπουλου, Χατζιδάκι, Σπάρτακου, Θεοδωράκη, Πλέσσα κ.ά. Συμμετέχει ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η Μαρίζα Κωχ ερμηνεύει Κώστα Βάρναλη, μικρασιάτικα τραγούδια και μοιρολόγια, σήμερα (8μμ), στην Καισαριανή (πάρκο Αη Γιάννη «Ξύλινα»). Θα παρουσιάσει από το «Φως που καίει», τη Μάνα του Χριστού, το Χορό των Σεραφείμ, τη Μαγδαληνή και το Χορό των Ωκεανίδων, καθώς και μικρασιάτικα και ιστορικά ελληνικά μοιρολόγια. Ο Βασίλης Ρακόπουλος με το συγκρότημα «Πύλες», ο ψάλτης Γιώργος Χατζηχρόνογλου και μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών θα παρουσιάσουν βυζαντινούς ύμνους και τεριρέμ. Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση παιδικού δίσκου, με την υποστήριξη της «Γιούνισεφ».

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δύο ακόμα ροκ βραδιές θα προσφέρουν οι «Socrates», σήμερα και αύριο (10.30 μμ), στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661). Οι Γιάννης Σπάθας (κιθάρες) και Αντώνης Τουρκογιώργης (τραγούδι, μπάσο), με τους νεότερους Μάκη Γιούλη (τύμπανα), Αστέρη Παπασταματάκη (κίμπορντς), Μαρκέλλα Παναγιώτου (τραγούδι) και Τάσο Σκούρα (κιθάρες), παρουσιάζουν επιλογή τραγουδιών από τους επτά δίσκους τους και αφιέρωμα στους Τζίμι Χέντριξ, Φρανκ Ζάππα, Μάντυ Γουότερς κ.ά.

  • Την Κυριακή (9.30μμ), στο «Συρμό» εμφανίζονται τα συγκροτήματα «No Habla» και «Vertigo». Τη Δευτέρα και την Τρίτη (10.30μμ) λαϊκά τραγούδια από τον Μάκη Λάπα.
ένα ΒΙΒΛΙΟ

Απροσποίητη υπερχείλιση αυθορμητισμού οδηγούσε την πένα του. Στην προκειμένη περίπτωση όχι η μακρόχρονα ασκημένη στη δημοσιογραφία, ρεπορταζιακή πένα του, αλλά τα αποστάγματα της εμπειρίας της. Η ακονισμένη παρατηρητικότητά της. Η ικανότητά της να αναλύει, να συνθέτει, να διαπερνά την επιφάνεια του γεγονότος, ώστε να βλέπει και να «ελέγχει» τα συχνά κρυμμένα αίτια του γεγονότος και τις αφανέρωτες κάποτε συνέπειές του, στην ψυχή, στο μυαλό, στη ζωή του απλού, καθημερινού ανθρώπου και κατ' επέκταση τις συνέπειες στο οικογενειακό, στο εργασιακό, στο κοινωνικό του περιβάλλον. Αναφερόμαστε στο νέο βιβλίο χρονογραφημάτων του παλαίμαχου Πατρινού δημοσιογράφου, συνεργάτη του «Ρ», Γιάννη Απ. Βουλδή, «Κοινωνικές παρυφές (σε χρονογραφική ρότα)», το οποίο κυκλοφόρησε από το πολιτιστικό και εκδοτικό κέντρο «περί τεχνών» (Κανακάρη 65, 26221, Πάτρα, 2610-625257).

Πρόκειται για χρονογραφήματα που αντανακλούν ασυνήθιστη στις μέρες μας μόρφωση, μεγάλη δημοσιογραφική αντίληψη, συσσωρευμένη, βιωμένη ανθρώπινης σοφίας, άριστη γνώση της πολύχυμης και πάμπλουτης γλώσσας μας και, βέβαια, διόλου πρόχειρη, ευκολοχώνευτη χρήση της. Κείμενα πολυποίκιλης, ουσιώδους διαχρονικής και επίκαιρης θεματολογίας, αντλημένα από την καθημερινότητα του ανθρώπου και της κοινωνίας μας, γλαφυρά και παραστατικότατα γραμμένα, που ενώ κάθε άλλο παρά το δηλώνουν, είναι λογοτεχνικά λεπτουργημένα.

«Διαμαντάκια» για μικρά παιδιά

«Το μήλο κάτω απ' τη μηλιά θα πέσει», λέει ο λαός μας. Στην περίπτωση της Φωτεινής Στεφανίδη το ρητό επαληθεύεται απολύτως. Η Φωτεινή Στεφανίδη, κόρη του ζωγράφου, εικονογράφου και συγγραφέα Γιάννη Στεφανίδη, ο οποίος «έθρεψε» μορφωτικά και αισθητικά με τα όμορφα -μυθολογικά και παραμυθολογικά- βιβλία του αρκετές γενιές παιδιών, όχι μόνο πήρε το ταλέντο του πατέρα της αλλά και το εμπλούτισε με τη γυναικεία φαντασία και ευαισθησία της.

Η βραβευμένη εικονογράφος δημιούργησε και κυκλοφόρησε πρόσφατα (εκδόσεις «Σίγμα», Μαυρομιχάλη 20, 10680 Αθήνα, τηλ. 210.3607.667) τρία υπέροχα βιβλία για προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας παιδιά. Βιβλία «διαμαντάκια», ως σύλληψη, γραφή και αισθητική. Βιβλία ευρηματικά, πρωτότυπα, με χαρούμενα, με φωτεινά χρώματα, δεμένα με γερές υφασμάτινες ράχες, τα οποία προσφέρουν γνώση στα παιδιά, τα ψυχαγωγούν, ασκούν ευφρόσυνα την προσληπτική τους ικανότητα, τα καλλιεργούν αισθητικά και τα εισάγουν στον κόσμο της τέχνης. Βιβλία, πανέμορφο δώρο, των οποίων ο «ιδιοκτήτης» θα γράφει στην πρώτη σελίδα το όνομά του.

Οι τίτλοι των βιβλίων είναι εύγλωττοι: «άλφα βήτα», «1, 2, 3», «Χρωματίζω». Στα δύο πρώτα, τα σύμβολα της γραφής και αρίθμησης συνδυάζονται με σχετικές ζωγραφιές και εύστοχα, εύληπτα στιχάκια. Και το τρίτο βιβλίο μαθαίνει στα παιδιά τα βασικά χρώματα, με στιχάκια και ζωγραφιές. Στο τέλος των βιβλίων υπάρχουν σελίδες για να γράφουν τα παιδιά λεξούλες, αριθμούς και να ζωγραφίζουν ανάλογες εικόνες.

Αξίζει να δώσουμε δείγματα αυτής της έξοχης δημιουργίας, αρχίζοντας από το βιβλίο «άλφα βήτα»: Α- αβγό «Εχω ένα βαρελάκι/ που 'χει δυο λογιών κρασάκι». Ε- ελιά «'Η τη συναντάς στο πιάτο/ ή σε μάγουλο δροσάτο». Θ- θάλασσα «Κάμπος απερπάτητος/ και όμως με οργώνουν». Τ- τόπι «Ολο φεύγει και κυλάει,/ κι όλο τη χαρά σκορπάει». Από το βιβλίο «1,2,3»: 2- δυο παπούτσια «Οταν τα λύνω κάθονται/ κι όταν τα δένω φεύγουν». 5- πέντε δάχτυλα «Πέντε μαστόροι σωστοί/ και ψηλοί μα και κοντοί». 7- εφτά μήλα «Ενα μόνο κάθε μέρα/ το γιατρό τον κάνει πέρα». 8- οχτώ αστέρια «Πάνω απ' το σπιτάκι μου/ σεντόνι διαμαντένιο». Από το βιβλίο «Χρωματίζω»: Κόκκινο «Μια κοντούλα παχουλή/ πάντα κόκκινα φορεί./ Εχει πράσινα μαλλιά/και σποράκια στην ποδιά» (η ντομάτα). Κίτρινο «Με μια κίτρινη ζακέτα/ καμαρώνει στ' αψηλά/ κι όλο γλυκοτραγουδά» (το καναρίνι). Πορτοκαλί «Χρυσαφένιο είμαι τόπι,/ το χρυσάφι μου πετάς,/ στο ζουμί μου ξεδιψάς» (το πορτοκάλι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ