Κυριακή 13 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τώρα η ανασυγκρότηση!

Παρακαλώ, προσεχτικά, τούτα τα ποδαράκια είναι μόνον τριών χρόνων. Μην πιάνεις έτσι άτσαλα αυτή την καρδούλα, θα την πονέσεις, δεν έκλεισε ακόμα χρόνο. Σιγά ετούτα τα κόκαλα, θα λιώσουν, έχουν περάσει τα ογδόντα. Προσοχή αυτή η γυναίκα ήταν έγκυος, μπορεί - έστω από θαύμα - το παιδί να είναι ακόμα ζωντανό μέσα της! Κύριοι, τι κοιτάτε, άνθρωπος είναι αυτό που βλέπετε. Να τρία δάχτυλα, το πάνω μέρος από το χείλος του, το φρύδι του, το ένα του αυτί, δυο πλευρά σπασμένα και τα δόντια του σκόρπια. Πρόσεχε πού πατάς, πατάς πάνω στο στομάχι του. Εντάξει, μόνον το στομάχι του έμεινε, όμως και αυτό απαιτεί σεβασμό, είναι στομάχι ανθρώπου, διάολε!

Ποιος να ακούσει, τώρα, συναισθηματισμούς, κουβέντες ανόητων ανθρώπων, τώρα το Ιράκ πρέπει να ανασυγκροτηθεί. Το έργο πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Ο,τι έγινε, έγινε! Οι εταιρίες που ανέλαβαν το έργο δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. Τα χρηματιστήρια δεν μπορούν να περιμένουν. Βουρ, λοιπόν, οι μπουλντόζες. Σπίτια, μέγαρα, άνθρωποι, ζωντανά, καλώδια, κολόνες, αεροδρόμια, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία... στη χωματερή. Αύριο, τίποτα δεν πρέπει να θυμίζει το έγκλημα. Μπήκαμε στον 21ο αιώνα. Οι ταχύτητες είναι ασύλληπτες. Ο κόσμος θα πάει μπροστά έστω και παρά τη θέλησή του!

Οι μηχανές, λοιπόν. Να μπούνε μπροστά οι μηχανές. Οι μηχανές που κόβουν μονέδα. Η πρώτη να μαζεύει τα πτώματα, η δεύτερη να αλέθει τα πτώματα και η τρίτη να μετασχηματίζει όλους ετούτους τους αθώους ανθρώπους σε μπετόν. Μπετόν από το οποίο θα χτιστεί το «νέο» Ιράκ. Το Ιράκ των μονοπωλίων. Τα μεγάλα κτίρια, οι τράπεζες, οι πετρελαιοπηγές, ο καπιταλισμός. Μπετόν που θα θωρακίσει το σύστημα απέναντι στις ελπίδες, στα όνειρα, στους έρωτες των απλών ανθρώπων. Δεν είναι φασισμός ετούτο που βιώνουμε. Είναι δυο φορές φασισμός.

Το «σύντομο» τέλος, το τέλος που πολύ επιθυμούσατε όλοι εσείς οι «συνετοί» άνθρωποι, ήρθε, κύριοι! Οι Αμερικάνοι - με τις ευχές σας και τις διευκολύνσεις σας - σχεδόν, ολοκλήρωσαν το έργο τους. Η Βαγδάτη «ελευθερώθηκε». Ολα τα αγάλματα του Σαντάμ γκρεμίστηκαν από τα βάθρα τους. Ολοι οι δρόμοι της Βαγδάτης, της Βασόρα..., γέμισαν πτώματα. Δεν υπάρχει ούτε μια ιρακινή οικογένεια που να μη θρηνεί τουλάχιστον ένα νεκρό. Δεν υπάρχει ούτε μια ιρακινή οικογένεια που να μην ψάχνει στις στάχτες να βρει ένα κομμάτι του ανθρώπου που έχασε για να θάψει. Δεν ήταν εισβολή αυτό που έγινε στο Ιράκ. Χολέρα βαριά ήταν που έπεσε πάνω από τις πόλεις και τα χωριά, πάνω από τα ποτάμια, τις πεδιάδες και τις ερήμους.

Τα πτώματα, κύριοι, τα αίματα, οι κραυγές, τα κλάματα, τα χαλάσματα, η απελπισία, ο πόνος και ο φόβος, το τσαλαπάτημα της αξιοπρέπειας, αυτά τα μαραμένα, τα πεινασμένα και τα διψασμένα μάτια που είδαμε - και είδατε - αυτά τα μάτια που μας κοίταξαν όλους με σοβαρότητα, απαιτούν μια ιστορική απάντηση. Δεν είναι πράγματα που ξεχνιούνται, αυτά που έγιναν στο Ιράκ. Στο Ιράκ η πολιτισμένη ανθρωπότητα έκανε χιλιάδες βήματα προς τα πίσω. Η οπισθοδρόμηση χρεώνεται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και σε αυτούς που διέπραξαν το έγκλημα και σε εμάς που δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε.

Σιγά τα χεράκια της, σας παρακαλώ. Κοιτάτε τα λιανά δάχτυλά της, αυτά τα λιανά μελαχρινά δαχτυλάκια. Αυτά τα δάχτυλα κόπηκαν πριν ακόμα προλάβουν να χαιρετίσουν τον κόσμο. Πριν προλάβουν να χαϊδέψουν και να χαϊδευτούν. Πριν προλάβουν να εργαστούν. Πώς, με τι τρόπο, να ανασυγκροτήσεις ετούτο το λιανό κορμάκι, το ασχημάτιστο, που σκόρπισε στους πέντε ανέμους από τις εκρήξεις και τους πυραύλους; Πώς, με τι τρόπο, να δώσεις ζωή σε αυτό το διαμελισμένο λιανό πλασματάκι; Λεν ανασυγκροτείται, ψεύτες, ο κόσμος που έλιωσε οριστικά από τις βόμβες. Δεν ανασυγκροτείται μια χώρα που πόνεσε πόνο αβάσταχτο. Συγκολλήσεις θα κάνετε. Ράμματα και γάζες θα βάλετε για να κρύψετε τις πληγές που δημιουργήσατε. Το έγκλημα δεν επιδιορθώνεται...


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2003
Ανοδος συμμετοχής, επιτυχίες της Πανσπουδαστικής

Με 13.386 ψήφους στα πανεπιστήμια και 5.713 ψήφους στα ΤΕΙ, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας συνέχισε και φέτος την ανοδική πορεία που ακολουθεί τα έντεκα τελευταία χρόνια στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη σε όλη τη χώρα. Η άνοδος της Πανσπουδαστικής εκφράζεται σε 3.826 ψήφους παραπάνω σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αυτή η άνοδος σε ψήφους καταγράφεται στα ΑΕΙ και σε αύξηση του ποσοστού της πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα, την ίδια στιγμή που η ΔΑΠ μειώνεται και η ΠΑΣΠ μένει στάσιμη σε ποσοστά, ενώ στα ΤΕΙ η αύξηση σε ψήφους δεν καταγράφεται και στο ποσοστό, που μειώνεται ελαφρά, ενώ η ΔΑΠ αυξάνει ελαφρά το ποσοστό της και η ΠΑΣΠ παρουσιάζει πτώση. Ειδικά στα πανεπιστήμια, τα ΕΑΑΚ (πρόσκεινται στο ΝΑΡ και τις «Συσπειρώσεις») συγκρατούν τα ποσοστά τους μετά την πτώση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ το ΔΑΡΑΣ ή Δίκτυο (πρόσκειται στο ΣΥΝ) δεν καταφέρνει για άλλη μια χρονιά να εξελιχθεί σε διακριτή δύναμη.

Σημαντικό στοιχείο και σ' αυτές τις εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του βρώμικου πολέμου στο Ιράκ και η αντίθεση στον πόλεμο κυριάρχησε στην προεκλογική περίοδο, ήταν η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής φοιτητών και σπουδαστών στη διαδικασία, αύξηση που σημειώνεται για έκτη συνεχή χρονιά κι έχει ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό των ψηφισάντων τα τελευταία πέντε χρόνια. Σχεδόν 140.000 φοιτητές και σπουδαστές ψήφισαν στις φετινές εκλογές (από 115.000 περίπου που ήταν πέρσι) κι αυτή η μαζικότητα διαμορφώνει πλέον εντελώς διαφορετικούς όρους γι' αυτή τη «μάχη», σε σχέση με αυτούς που επικρατούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που προσέρχονται στις κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων ανήκουν και στο εκλογικό σώμα των βουλευτικών εκλογών, γίνεται κατανοητό το «ενδιαφέρον» όλων των πολιτικών δυνάμεων γι' αυτή τη διαδικασία.


Σ' αυτές τις συνθήκες, η Πανσπουδαστική κατακτά πανελλαδικά ποσοστό 15,03% στα πανεπιστήμια και 12,17% στα ΤΕΙ, όντας ξεκάθαρα η τρίτη δύναμη με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες, ενώ ΔΑΠ (37,81%) και ΠΑΣΠ (22,71%), με συγκράτηση και ελαφριές πτώσεις των δυνάμεών τους, υπολείπονται από την εκλογική επιρροή των κομμάτων τους στην κοινωνία.

Πρωτιές για ζωντανούς συλλόγους

Παράλληλα, η Πανσπουδαστική σημείωσε μια σειρά σημαντικές επιτυχίες στα αναλυτικά αποτελέσματα των συλλόγων. Συγκεκριμένα, κατέκτησε σε πολλές σχολές την πρώτη και τη δεύτερη θέση, ενώ υπήρξαν πολλοί σύλλογοι που αύξησε κατά πολύ τις δυνάμεις της. Παραθέτουμε παρακάτω αυτούς τους συλλόγους, στους οποίους αναδεικνύεται μαζί με την επιτυχία της ΠΚΣ και η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν πολύ περισσότερο στο μέλλον, να μπουν μπροστά στους αγώνες του λαού και της νεολαίας, να «ζωντανέψουν» μέσα από ομάδες δράσης, πολύμορφες πρωτοβουλίες και μαζικοποίηση των συλλογικών τους διαδικασιών.

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΠΚΣ στους παρακάτω συλλόγους των ΑΕΙ: Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με 44,76% (από δεύτερη δύναμη πέρσι), Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Νηπιαγωγοί Αθήνας, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ Πολυτεχνείου), Αρχιτεκτονική Βόλου (υπερτριπλασιάζοντας τις ψήφους της), Επιστήμης Τεχνών Ιωαννίνων (με διπλασιασμό ψήφων), Φυσικό Ιωαννίνων (όντας η μόνη δύναμη που αυξάνεται και σε ψήφους και ποσοστό), Βιολογικό Ηρακλείου από δεύτερη δύναμη που ήταν πέρσι με διπλασιασμό δυνάμεων, Ηλεκτρολόγοι - Μηχανικοί Θεσσαλονίκης (που είναι ένας από τους μαζικότερους συλλόγους του ΑΠΘ όπου ψήφισαν 1.135 φοιτητές και η ΠΚΣ πήρε 33,99%), Φυσικό Θεσσαλονίκης, Ψυχολογία Θεσσαλονίκης, Μεταφραστικό Κέρκυρας (από δεύτερη που ήταν πέρσι, διπλασιάζοντας τις δυνάμεις της) και Ιατρική Λάρισας.

Δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε στους συλλόγους: Αρχιτεκτονική Αθήνας (με υπερδιπλασιασμό ψήφων και ποσοστού), Γεωλογικό Αθήνας (με υπερδιπλασιασμό), Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Αθήνας, Κοινωνική Θεολογία Αθήνας, Μηχανολόγοι Πολυτεχνείου, Νομικό Αθήνας, Φυσικό Αθήνας, Χημικό Αθήνας, Μοριακής Βιολογίας Αλεξανδρούπολης, Νηπιαγωγοί Αλεξανδρούπολης, Ειδικής Αγωγής Βόλου, Ζωικής Παραγωγής Βόλου, Βιολογικών Εφαρμογών Ιωαννίνων (με δυο ψήφους διαφορά από την πρώτη παράταξη που είναι ένα ανεξάρτητο σχήμα), Ιατρικής Ιωαννίνων (με αύξηση 6,5 ποσοστιαίων μονάδων), Χημικό Ιωαννίνων (όντας η μόνη δύναμη που αυξάνει δυνάμεις), Εικαστικό Θεσσαλονίκης, Ιατρική Θεσσαλονίκης (μαζική σχολή με 1.710 ψηφίσαντες), Μαθηματικό Θεσσαλονίκης, Ιστορικό Κέρκυρας, Φιλολογία Κομοτηνής (με διπλασιασμό δυνάμεων), Περιβάλλοντος Μυτιλήνης, Βιολογικό Πάτρας (με 90 ψήφους και 5 ψήφους διαφορά από τη ΔΑΠ που είναι πρώτη), Θεατρικό Πάτρας, Μαθηματικό Πάτρας, Δασκάλων Πάτρας, Νηπιαγωγών Πάτρας (που πέρσι ήταν πρώτη δύναμη, φέτος ήρθε πρώτη η ΔΑΠ, αλλά και η ΠΚΣ αύξησε τους ψήφους και το ποσοστό της), Φυσικό Πάτρας, Νηπιαγωγοί Ρόδου (διπλασιάζοντας τις ψήφους της), ΤΕΦΑΑ Σερρών, Διοίκηση Επιχειρήσεων Χίου, Ναυτιλιακό Χίου.

Αντίστοιχα στα ΤΕΙ, πρώτη δύναμη είναι η ΠΚΣ στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) Αθήνας όπου διατηρεί και την αυτοδυναμία, αυξάνοντας το ποσοστό της σε 56,80% και δεύτερη δύναμη στις: Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΤΡΟΔ) Αθήνας, Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής Αρτας, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) Θεσσαλονίκης, υπερδιπλασιάζοντας τις δυνάμεις της, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας (ΣΤΕΓ) Καρδίτσας, ΣΤΕΦ Λαμίας και ΣΤΕΦ Ρεθύμνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ