Δευτέρα 14 Ιούνη 2004 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ

Στο Χαλάνδρι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, στο 5ο Λύκειο Χαλανδρίου, στις 10.30 το πρωί.

Καλή απόφαση!

Μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος χτες, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Εγώ θα ευχηθώ στους εργαζόμενους, σ' αυτούς που υποφέρουν, καλή απόφαση. Γιατί έτσι θα απαντήσουν σ' αυτούς, που μας θέλουν ψοφοδεείς, δειλούς, συναινετικούς, υποταγμένους στα κίβδηλα οράματα της ανταγωνιστικότητας και της ψεύτικης σύγκλισης».

ΚΚΕ
Ποιοι ευρωβουλευτές εκλέγονται

Ο Θανάσης Παφίλης
Ο Θανάσης Παφίλης
Το ΚΚΕ, με βάση τα αποτελέσματα του 92% των εκλογικών τμημάτων, εκλέγει τρεις ευρωβουλευτές.

Συγκεκριμένα εκλέγει:

-- Τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γενικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, νομαρχιακό σύμβουλο Αθήνας.

-- Τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μηχανικό του εμπορικού ναυτικού, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).

-- Την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γεωπόνο στο υπουργείο Γεωργίας, υπεύθυνη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Κόμματος.


Ο Γιώργος Τούσσας
Ο Γιώργος Τούσσας

Η Διαμάντω Μανωλάκου
Η Διαμάντω Μανωλάκου
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Καθοριστικής σημασίας η ενίσχυση του ΚΚΕ

Αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος χτες ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, δήλωσε:

«Το ΚΚΕ συνέβαλε καθοριστικά και αποφασιστικά κατά την προεκλογική περίοδο, ώστε να γίνει συζήτηση για τα θέματα της ΕΕ που αφορούν την καθημερινή ζωή των Ελλήνων και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της και η πολιτική των κομμάτων που τη στηρίζουν. Θεωρούμε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα, που, έτσι ή αλλιώς, θα υπάρξει απ' τις κάλπες, θα συμβάλει αποφασιστικά, ώστε την επόμενη μέρα ο ριζοσπαστικός πόλος της αντίστασης, της απειθαρχίας, της ανυπακοής στην ΕΕ να είναι πιο ενισχυμένος. Το λαϊκό κίνημα θα βρεθεί μπροστά σε νέα καταιγίδα μέτρων, που έρχονται από την ΕΕ και από την κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και η ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ θα είναι αποφασιστικός παράγοντας για μια νέα άνοδο του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ψήφος στο ΚΚΕ σηματοδοτεί γενικότερη τάση ριζοσπαστισμού στην Ελλάδα

Οι δηλώσεις της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα

Με δήλωσή της αργά το βράδυ (σ.σ. δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα η καταμέτρηση ενός σημαντικού για το ΚΚΕ αριθμού ψήφων) η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Αναμφισβήτητα το ΚΚΕ πετυχαίνει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, παίρνοντας υπόψη τις συνολικές τάσεις και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Και, βεβαίως, αυτό θα φανεί ακόμα καλύτερα με την ολοκλήρωση της συλλογής των αποτελεσμάτων, που θα κρίνουν και τη συνολική διάταξη των εδρών.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μας ψήφισαν και άνθρωποι, εργαζόμενοι, που ανήκουν σε άλλα κόμματα, πολλοί απ' αυτούς μας ψήφισαν για πρώτη φορά και αυτό - κατά τη γνώμη μας - δεν έγινε ούτε τυχαία, ούτε ευκαιριακά, παρά τις όποιες διαφορές μπορεί να είχαν αυτοί οι άνθρωποι με τη γενική πολιτική και το πρόγραμμα του ΚΚΕ.

Δείχνει ότι έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα κοινής δράσης με τους κομμουνιστές, σε μια γραμμή προοδευτικής - ριζοσπαστικής αντιπαράθεσης με τις επιλογές της ΕΕ που θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, με την ΕΕ των τρομονόμων, της καταστολής και του πολέμου.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό αυτό το γεγονός. Και πάνω απ' όλα δεν περιοριζόμαστε να τους ευχαριστήσουμε - νομίζω ότι αυτό είναι κοινός τόπος, βεβαίως θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους στο ευρωψηφοδέλτιο συνεργασίας του ΚΚΕ.

Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ικανότητα και ποιότητα και με πρωτοβουλίες να δουλέψουμε ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα πιο διακριτό κοινό μέτωπο συσπείρωσης και δράσης με όλες εκείνες τις λαϊκές δυνάμεις, που θέλουν να διαμορφωθεί στην Ελλάδα ένα πιο ισχυρό μέτωπο αντιπαράθεσης προς τις κυβερνητικές επιλογές, προς τις συντηρητικές επιλογές, που υποστηρίζονται στην Ελλάδα και από άλλα κόμματα που μιλάνε στο όνομα του "ευρωπαϊκού προσανατολισμού" - στην πραγματικότητα μιλάνε υπέρ της ΕΕ - ένα κοινό μέτωπο με τα ριζοσπαστικά κινήματα της Ευρώπης. Γιατί, πραγματικά, χρειάζεται και εθνικός και συντονισμένος πανευρωπαϊκός αγώνας, καθώς η ΕΕ προχωράει σε ένα πιο αντιδραστικό δρόμο, με αφορμή, αν θέλετε, και με την ευκαιρία των επιλογών που γίνονται για το Ευρωσύνταγμα.

Αποδείχτηκε πως η προπαγάνδα που έγινε από τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα απέναντι στο ΚΚΕ, ότι είναι ένα κόμμα "αντιευρωπαϊκό", δεν έπιασε σε χιλιάδες προοδευτικούς και ριζοσπαστικούς εργαζόμενους, γιατί ακριβώς έχουν ξεκαθαρίσει ότι άλλο πράγμα είναι η αντίθεση στην ΕΕ κι άλλο πράγμα είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των λαών της Ευρώπης.

Με πολύ μεγάλη αισιοδοξία θα συνεχίσουμε. Πιστεύουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μία γενικότερη τάση ριζοσπαστισμού στην Ελλάδα. Βεβαίως, αυτή η τάση πρέπει να διευρυνθεί, πρέπει να μαζικοποιηθεί. Ακόμα υπολείπεται των πραγματικών της δυνατοτήτων, ωστόσο αισθανόμαστε ικανοποίηση ότι και με τον αγώνα που κάναμε στις ευρωεκλογές, συμβάλαμε να ξεκαθαριστούν καλύτερα οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ενοποίησης της Ευρώπης κι από αυτήν την άποψη από Δευτέρα θα είμαστε σε ακόμα πιο ευνοϊκή και καλύτερη θέση μάχης.

Αναμφισβήτητα έχουμε πολλή δουλιά μπροστά μας.

Η ΝΔ θα θελήσει να επωφεληθεί από αυτό το υψηλό ποσοστό της και να φέρει μια ώρα αρχύτερα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει αποφασίσει να φέρει και ως κόμμα τέτοιο που είναι, αλλά και ως κυβέρνηση που μετέχει ενεργά στις αποφάσεις της ΕΕ.

Θα ήθελα για άλλη μία φορά να απευθυνθούμε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και να του πούμε ότι πρέπει να σκεφτεί ακόμα πιο καθαρά όλα αυτά τα οποία λέει το ΠΑΣΟΚ περί "ανασυγκρότησης" και "ανανέωσης". Δεν έχουν καμία σχέση με την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ σε μια γραμμή πάλης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Αντίθετα, είναι μία πορεία ακόμα μεγαλύτερης συντηρητικοποίησης.

Δε μας διαφεύγουν και ορισμένα άλλα στοιχεία. Π.χ. το ποσοστό της μεγάλης αποχής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Κατά τη γνώμη μας, αυτό δεν περικλείει στο σύνολό του τάση αδιαφορίας και παθητικότητας. Είναι μια μορφή - επίσης - δυσαρέσκειας και αντίθεσης προς την ΕΕ, που βεβαίως δε συμφωνούμε με το να εκφράζεται με τη μη συμμετοχή στις εκλογές.

Είχαν π.χ. πολλοί Ελληνες ψηφοφόροι να επιλέξουν να πάρουν μια καλή απόφαση και να δώσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό στο ΚΚΕ, που ξαναλέμε θα είναι ένα ποσοστό που θα λειτουργήσει υπέρ της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων και όχι απλώς για να καταγραφεί ως ποσοστό ψήφων και εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης θα είμαστε από τη Δευτέρα και θα φροντίσουμε ακριβώς να βρεθούμε ακόμα πιο κοντά με τους ανθρώπους εκείνους που μας ψήφισαν ιδιαίτερα για πρώτη φορά, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας να συναντηθούμε στην κοινή δράση εναντίον των επιλογών της ΕΕ».

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

- Για το αν αποτέλεσε έκπληξη το ποσοστό που πήρε το κόμμα του Καρατζαφέρη.

- Δεν μπορώ να πω γενικά ότι με εξέπληξε, δεν μπορώ να πω όμως ότι και με ευχαρίστησε. Θα έλεγα, όμως, ότι αυτές οι τάσεις, αυτές οι αντιλήψεις τύπου Καρατζαφέρη είναι ακριβώς γέννημα και παράγωγο των συντηρητικών αντιλήψεων που κυριαρχούν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, της λογικής του μονόδρομου, της λογικής εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και είναι προϊόν συντηρητικών αντιλήψεων που τα κόμματα του ευρωμονόδρομου καλλιεργούν. Κι ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το φαινόμενο σε ορισμένες χώρες το έθρεψαν και σοσιαλδημοκρατικά και φιλελεύθερα κόμματα και για λόγους διαμόρφωσης των δικών τους κομματικών ανταγωνισμών. Βεβαίως, η αντικειμενική βάση είναι η συντηρητική πολιτική. Αυτές οι αντιλήψεις ξεπηδάνε από τους κόλπους συντηρητικών κομμάτων και συντηρητικών πολιτικών και θα πω στη συγκεκριμένη περίπτωση και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

- Για το αν δυσχεραίνει το έργο του ΚΚΕ η περίπτωση να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές.

- Μα γιατί βιάζεσαι; Ολοι οι σταθμοί, όλοι οι υπεύθυνοι των δημοσκοπήσεων κι όλες οι τάσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει μια έδρα που θα παιχτεί ανάμεσα στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ. Βεβαίως θέλουμε, και καλό θα είναι, να έχουμε και τον τρίτο ευρωβουλευτή, καλύτερα δουλεύουν τρεις από δύο.

Ομως αυτό που μετράει σε εμάς είναι οι ψήφοι, ο αριθμός των ψήφων, η τάση του ποσοστού και από κει και πέρα βεβαίως το μέτρο ανεβαίνει και υπάρχει το ζήτημα των υπολοίπων. Είναι κάτι που έχει να κάνει με την τεχνική του εκλογικού νόμου. Βεβαίως περιμένουμε, πιστεύω αύριο το πρωί θα ξέρουμε.

Οπως ξέρετε, βεβαίως μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο θα δουλεύουν δύο ή τρεις βουλευτές, αλλά γύρω από αυτούς τους δύο ή τρεις βουλευτές πιάνει δουλειά ένα ολόκληρο κόμμα. Υπάρχει η δράση του κόμματος με όρους κινήματος. Υπάρχει συνάντηση του κόμματος με ριζοσπαστικές δυνάμεις. Δε θέλω να εκτιμήσω αν θα είναι δύο ή τρεις, αλλά δε νομίζω ότι προκειμένου να εκτιμήσει κανείς ένα εκλογικό αποτέλεσμα θα το δει μόνο από τις κακοτροπίες, αν θέλετε, του εκλογικού νόμου.

- Σε σχέση με το ποσοστό του ΣΥΝ.

- Σ' αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να περιμένει κανείς τον ίδιο τον ΣΥΝ να τοποθετηθεί. Αυτό που θα ήθελα απλώς να πω είναι ότι ο ΣΥΝ κακώς προσπάθησε να αποδείξει ότι το ευάλωτο σημείο του ΚΚΕ είναι οι θέσεις μας για την ΕΕ. Δεν έχει επιβεβαιωθεί, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο παρελθόν και δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί και αύριο...

Εκλογικές ανατροπές στην Κύπρο

Σε πραγματικό θρίλερ εξελίχτηκαν οι ευρωεκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) αναδείχτηκε τελικά σε πρώτο κόμμα, παρά τη διάσπασή του, αφήνοντας πίσω το ΑΚΕΛ, αν και με οριακή διαφορά. Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ έλαβε το 28,25%, το ΑΚΕΛ 27,80%, το ΔΗΚΟ 17%, ενώ η ΕΔΕΚ και ο Συνασπισμός για την Ευρώπη (που συγκροτήθηκε από αποχωρήσαντα από τον ΔΗΣΥ στελέχη) έδιναν μάχη στήθος με στήθος, αλλά η έκτη έδρα κατοχυρώθηκε υπέρ του δεύτερου, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως η δεύτερη ανατροπή των εκλογών στην Κύπρο, αφού τα ποσοστά των δύο ήταν 10,50% και 10,80% αντίστοιχα, δηλαδή 37 μόλις ψήφοι.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξασφαλίζουν από δύο έδρες, το ΔΗΚΟ μία και ο Συνασπισμός για την Ευρώπη μία, την οποία καταλαμβάνει ο επικεφαλής του Γιαννάκης Μάτσης. Στέλεχος του Συνασπισμού δήλωσε ότι η καταμέτρηση είναι οριστική και ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να γίνει δεκτό το αίτημα του προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, να γίνει εκ νέου καταμέτρηση όλων των καλπών.

Ο Γ. Καρατζαφέρης

Το στίγμα της πολιτικής του κόμματός του προσπάθησε να δώσει ο Γ. Καρατζαφέρης, με γενικεύσεις του στιλ ότι θα εργαστεί για τους Eλληνες πολίτες και ότι θα συνεργαστεί με όλους τους Eλληνες ευρωβουλευτές για την προώθηση των εθνικών θεμάτων, χωρίς να αναφερθεί στην ουσία της πολιτικής του. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προσπάθησε επίσης χτες βράδυ στις δηλώσεις του να διευκρινίσει ότι το κόμμα του δεν είναι ακροδεξιό.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Θα... βγάλει συμπεράσματα

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι» ήταν η φράση του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, με την οποία απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων χτες βράδυ σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα, συμπληρώνοντας πως και ο ΣΥΝ θα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Παρ' όλα αυτά δε μετακινήθηκε χιλιοστό από τις θέσεις που σε όλη την προεκλογική περίοδο υποστήριζε το κόμμα του, επιμένοντας στην ανάγκη η ΕΕ να αλλάξει και δηλώνοντας πως ο ΣΥΝ δεν παραιτείται απ' αυτόν το στόχο. Κατά τα λοιπά, επισήμανε ως αρνητικό στοιχείο τη μεγάλη αποχή, αλλά και την ενδυνάμωση συντηρητικών δυνάμεων, λέγοντας πως σ' αυτό ευθύνη φέρει και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Τέλος, δήλωσε πως ο ΣΥΝ παρά τα προβλήματα μετά τις εθνικές εκλογές, προβλήματα βέβαια που ο ίδιος προκάλεσε στο βαθμό που αναφέρεται στη διάλυση της συνεργασίας του με άλλες δυνάμεις, κατέγραψε μια σημαντική παρουσία, που του επιτρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο.

Δεν περίμενε...

Ο Γ. Παπανδρέου, νωρίς χτες το βράδυ, χωρίς καν να γνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, έκανε μια δήλωση, την οποία θα μπορούσε να είχε κάνει από νωρίς το πρωί της Κυριακής και με την οποία αναφέρθηκε κυρίως στην «ανασυγκρότηση» του ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς, το γεγονός φανερώνει το βαθμό της εκτίμησης που τρέφει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για τη λαϊκή ετυμηγορία και τη διαβόητη... συμμετοχική δημοκρατία, την οποία επαγγέλλεται...

Δημαγωγία και μπροστά στην κάλπη

Ακόμα και χτες το μεσημέρι, ο Γ. Παπανδρέου συνέχισε, προφανώς, από κεκτημένη ταχύτητα να δημαγωγεί και να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό.

Λίγο μετά τις 12, χτες το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ψήφισε σε σχολείο της Νέας Ερυθραίας και αμέσως μετά συνεχίζοντας τις ...φιλολαϊκές του εξάρσεις, ισχυρίστηκε: «Παλεύουμε για ένα ευρωπαϊκό όραμα που έχει μπροστά τον πολίτη, την απασχόληση, την κοινωνική Ευρώπη, την περιβαλλοντική Ευρώπη».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «σήμερα (σ.σ. χτες) είναι μια γιορτή δημοκρατίας» και συγχρόνως κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, αλλά και να ενισχύσουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως είπε, θα «αρχίσει αμέσως μετά τις εκλογές».

Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για το ποσοστό που περιμένει να λάβει το ΠΑΣΟΚ, αλλά απέφυγε επιμελώς να απαντήσει και περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι «στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η καλή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η δήλωσή του, όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και ενώ φαινόταν ότι η «ψαλίδα» ανάμεσα στους μονομάχους του δικομματισμού μεγάλωνε, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριζε: «Το ΠΑΣΟΚ ανανεώνεται, το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει, το ΠΑΣΟΚ προχωρά μπροστά και πιστεύω σύντομα θα έχουμε πάλι ένα πλειοψηφικό ρεύμα μέσα από την ανασυγκρότησή μας, για να διεκδικήσουμε και πάλι την εξουσία στη χώρα μας».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Βρήκε ... θαυμάσιο το εκλογικό αποτέλεσμα

ICON

Σαν «θαυμάσιο» εκλογικό αποτέλεσμα επιχείρησε να εμφανίσει τη μεγάλη ήττα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα, δείχνοντας πλήρη απαξίωση για τη λαϊκή ετυμηγορία, έκανε λόγο «για την τελευταία πράξη ενός ιστορικού κύκλου που έκλεισε κι αρχή ενός νέου, που αρχίζει με την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πολύ νωρίτερα από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, έσπευσε με δηλώσεις του από τη Χαριλάου Τρικούπη, να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας: «Τρεις μόλις μήνες μετά τις προηγούμενες εκλογές, και βεβαίως με δεδομένη την περίοδο χάριτος για την κυβέρνηση, δείχνει ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στον ελληνικό λαό, έχει πίστη, έχει ελπίδα».

Δείχνει, συνέχισε ο ίδιος, ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε δυναμικά με την ανασυγκρότησή μας σε μια νικηφόρα πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας εναλλάξ τις λέξεις «ανασυγκρότηση» και «ανανέωση», έδειξε περίτρανα ότι εκτιμά τη λαϊκή ψήφο, μόνο όταν του δίνει την ...εντολή να προχωρά στη δημιουργία του «νέου» κόμματος που οραματίζεται και να αδιαφορεί ότι για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική του.

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου, αντιλαμβανόμενος ότι η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, θα «γεννήσει» νέες γκρίνιες και δυσφορία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προσπάθησε να πολώσει το κλίμα και να ενισχύσει τη συσπείρωση του κόμματός του. Εντελώς δημαγωγικά λοιπόν, ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει τις ουσιαστικές του διαφορές με τη συντηρητική παράταξη.

Ομως και αυτές τις δήθεν διαφορές που προφασίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, δεν τις έθεσε στη βάση των πολιτικών επιλογών, αφού σε αυτές έχει πλήρη ταύτιση με την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά στην «ανανέωση και ανασυγκρότηση» του ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως σε κανένα σημείο δεν πρόκειται να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε αντιπαράθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Τη συντηρητικοποίηση του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου τη «βάφτισε» νέα «πρόταση για την ελληνική κοινωνία». Στηριζόμαστε στα ποσοστά των εθνικών και των ευρωπαϊκών εκλογών, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, για να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση «για ένα σύγχρονο, ανοιχτό, συμμετοχικό, δημοκρατικό κόμμα, που θα εκφράζει αυθεντικά όχι μόνο τις λαϊκές τάξεις, τις δυνάμεις της πατρίδας μας, τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, αλλά θα αναδείξει και τα νέα διακυβεύματα».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «θα είναι μια συντηρητική παρένθεση στην προοδευτική πορεία της χώρας» και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει «λευκή επιταγή».

Σε ερώτηση για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την «εσωστρέφεια» και την «γκρίνια» μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και αποδέχεται τις διαφορετικές απόψεις. «Ολες οι απόψεις είναι σεβαστές και είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσουν στη σύνθεση», δήλωσε.

ΑντιΚΚΕ προπαγάνδα

Από τις χτεσινές του δηλώσεις, ο Γ. Παπανδρέου, δεν παρέλειψε να συνεχίσει και την αντικομμουνιστική του προπαγάνδα, υποστηρίζοντας αρχικά ότι διαφωνεί πλήρως στην πρόταση του ΚΚΕ σε ό,τι «αφορά τη διάλυση της ΕΕ», φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι «η ΕΕ μπορεί να είναι ένα ανάχωμα υπέρ του εργαζόμενου και είναι ένα ανάχωμα απέναντι σε μια παγκοσμιοποίηση της αγοράς με κανόνες και ουσία που θα καλύπτουν και θα προστατεύουν τον Ελληνα εργαζόμενο και του Ευρωπαίους εργαζόμενους. Ενα ανάχωμα στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ένα ανάχωμα σε ένα μονοπολικό κόσμο»!!

Επαναφέροντας τις θέσεις του περί ταύτισης του ΚΚΕ με ακροδεξιά κόμματα, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε, συνεχίζοντας την προπαγάνδα του: «Οι απόψεις του ΚΚΕ περί διάλυσης της ΕΕ, πράγματι - δε λέω ότι είναι ίδιο - αλλά πράγματι πολλές ακροδεξιές οργανώσεις έχουν τις ίδιες απόψεις και θα περιμένουμε να δούμε τη διαφοροποίηση του ΚΚΕ»

Ο Γ. Παπανδρέου άφησε, τέλος, ανοιχτό το «παράθυρο» του διαλόγου με την Αριστερά, αναφερόμενος ξεκάθαρα στον ΣΥΝ, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την ιδεολογική μάχη και θα συζητήσει και με τις δυνάμεις της Αριστεράς».

Χωρίς σοβαρά προβλήματα η εκλογική διαδικασία

Χωρίς σημαντικά προβλήματα διεξήχθη η χτεσινή ψηφοφορία για την ανάδειξη 24 Ελλήνων ευρωβουλευτών. Ο υπουργός Εωτερικών Πρ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ομαλή την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, προσθέτοντας ότι τα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν αντιμετωπίστηκαν πολύ γρήγορα. Οπως επισήμανε, τα προβλήματα αυτά αναφέρονταν κυρίως στους ετεροδημότες για τους οποίους στις Ευρωεκλογές δεν υπάρχουν ειδικά τμήματα ετεροδημοτών και οι εν λόγω εκλογείς ψήφισαν στο πλησιέστερο προς την οικία τους εκλογικό τμήμα. Πρόβλημα επίσης παρουσιάστηκε με το τηλεφωνικό κέντρο 1564 το οποίο μπλόκαρε λόγω υπερφόρτωσης γραμμών από εκλογείς που έπαιρναν για να μάθουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν. Τέλος, μικρά προβλήματα σημειώθηκαν και σε εκλογικά τμήματα που λειτουργούν σήμερα ως βαθμολογικά κέντρα. Εν τω μεταξύ σε επτά κοινότητες της Ικαρίας οι ψηφοφόροι δεν προσήλθαν να ψηφίσουν διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι δε φτιάχτηκε οδικό δίκτυο να ενώνει τις συγκεκριμένες περιοχές. Αποχή από την εκλογική διαδικασία πραγματοποίησαν και οι κάτοικοι του Δήμου Αγίας Βαρβάρας του Νομού Ηρακλείου Κρήτης διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Αναφορικά με τους Ελληνες του Εξωτερικού, ο υπουργός δήλωσε πως η διαδικασία ολοκληρώθηκε απολύτως ομαλά. Οι σάκοι δε με τις ψήφους, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και ανοίχτηκαν για καταμέτρηση χτες στις 7μμ. Η αποχή των απόδημων Ελλήνων άγγιξε το 33%.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «νέα ορμή» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Motion Team

«Εντολή» για την υλοποίηση με ταχύτερους ρυθμούς του προγράμματός της θεωρεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, εκτιμώντας ότι «παγιώνεται» ένα κεντροδεξιό πλειοψηφικό ρεύμα που στηρίζει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της.

Η επίτευξη του εκλογικού στόχου περί «καθαρής νίκης», ερμηνεύεται από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ως επιβράβευση του μέχρι τώρα έργου της κυβέρνησης όσο και επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προσωπικά στον ίδιο τον Κ. Καραμανλή, που εμφανίζεται πιο «ισχυρός» στην πολιτική σκηνή.

Στη Ρηγίλλης ήταν έκδηλη η ικανοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι το ποσοστό είναι το μεγαλύτερο που πήρε κόμμα σε ευρωεκλογές, γεγονός που έκανε τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να μιλάνε για «κυριαρχία στο πολιτικό παιχνίδι».

Σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο Κ. Καραμανλής στη δήλωση που έκανε τα μεσάνυχτα στο Ζάππειο. Αφού χαρακτήρισε «μεγάλη και καθαρή νίκη - νέα νίκη, εμπιστοσύνη» το χτεσινό αποτέλεσμα, εκτίμησε ότι πρόκειται για «θετική ψήφο» προς την κυβέρνηση, καθώς οι ψηφοφόροι «αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα». Ερμήνευσε το αποτέλεσμα ως «εντολή να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά», επισημαίνοντας ότι οι ψηφοφόροι «μάς προτρέπουν να συνεχίσουμε την πορεία της 7ης Μαρτίου, να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, τη νέα πολιτική».

Υπογράμμισε ότι με «νέα ορμή και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» θα προχωρήσει στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ έκανε λόγο για ένα «νέο ιστορικό κύκλο», που άνοιξε στις 7 Μάρτη, με βασικό γνώρισμα της κυριαρχία του κόμματός του. «Η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι η δύναμή μας», τόνισε, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στον πολίτη και θα λύνει προβλήματα.

Στη δήλωση που έκανε νωρίς χτες το πρωί μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στη Θεσσαλονίκη, ο Κ. Καραμανλής είχε επισημάνει την «πολύ μεγάλη σημασία» των εκλογών για τη χώρα και για την Ευρώπη, αλλά επέλεξε να δώσει βάρος στο όραμά του για την Ευρώπη, δηλώνοντας ότι αγωνίζεται για «μια Ευρώπη που θα έχει δυνατή και ενιαία φωνή και θα προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μια Ευρώπη πιο πολιτική, πιο κοινωνική, πιο κοντά στους πολίτες της».

Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «παγιώνει την κυριαρχία της κεντροδεξιάς στη χώρα μας - όπως και σε όλη την Ευρώπη», καθώς και ότι πρόκειται «για θετική ψήφο» που περιγράφει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την εντολή του ελληνικού λαού «για μια Ελλάδα των ίσων ευκαιριών και της ανάπτυξης για όλους». Για «νίκη προοπτικής» έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «εμπιστοσύνη στην πορεία της νέας διακυβέρνησης και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή».

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει ότι οι πολίτες θέλησαν να επιβραβεύσουν τη Νέα Δημοκρατία ως την πολιτική εκείνη δύναμη στην Ελλάδα που υπήρξε σταθερή και αμετακίνητη στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, προσθέτοντας ότι «συγχρόνως, αναθέτουν στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, σε συνεργασία και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Το μόνο που «σκίαζε» το κλίμα ευφορίας στη Ρηγίλλης ήταν το ποσοστό του ΛΑΟΣ, αποφεύγοντας, όμως, οποιοδήποτε σχολιασμό πέρα από το ότι το ποσοστό του προέρχεται από «ισόποσες διαρροές από όλα τα κόμματα αναλογικά».

Παιχνίδια εντυπώσεων

Δε γνωρίζουμε ποιος είχε την ιδέα. Γνωρίζουμε, όμως, ότι, και στις χτεσινές εκλογές, όπως και σ' αυτές του Μάρτη, το υπουργείο Εσωτερικών και η «ΔΕΛΤΑ Πληροφορική» έπαιξαν το ίδιο παιχνίδι φτηνών εντυπώσεων, σε βάρος του ΚΚΕ. Μέχρι και αρκετά, μετά τα μεσάνυχτα, δεν ενσωμάτωναν στα μεταδιδόμενα, συγκεντρωτικά αποτελέσματα, αυτά των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου τα ποσοστά του ΚΚΕ είναι υψηλά, παρ' ότι αυτά είχαν φτάσει στο υπουργείο Εσωτερικών αρκετή ώρα γρηγορότερα.

Προφανώς, η κυβέρνηση της ΝΔ... ζήλεψε και σ' αυτό τον τομέα την απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ας είναι σίγουρη, όμως, ότι η πραγματικότητα δε διαμορφώνεται τελικά από τις όποιες τεχνητές και ψεύτικες εντυπώσεις.

Κόκκινα πανηγύρια

Από τους πανηγυρισμούς των κομμουνιστών στην Ομόνοια
Από τους πανηγυρισμούς των κομμουνιστών στην Ομόνοια
Χτες ο λαός έκανε ένα βήμα. Ισχυροποίησε το ΚΚΕ. Ισχυροποίησε τον εαυτό του. Αυτό πανηγύρισαν και γιόρτασαν χτες οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομόνοιας. «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ». Σ' αυτό το σύνθημα ενώθηκαν οι φωνές των νέων, που γλέντησαν με το δικό τους αγωνιστικό τρόπο το υψηλό ποσοστό της αντίστασης, της ανυπακοής, της απειθαρχίας στην ΕΕ.

Εχει νόημα. Εχει μήνυμα και έχει και αξία. Ακριβώς επειδή η ψήφος στο ΚΚΕ έχει όλα τα παραπάνω κι ακριβώς επειδή η ικανοποίηση και ο αυθορμητισμός όσων βίωσαν βήμα προς βήμα όλο τον αγώνα ώστε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να στείλει ένα μήνυμα προοπτικής ήταν πολύ ισχυρά, από τις πρώτες κιόλας ώρες που φάνηκε ξεκάθαρα η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ η πλατεία της Ομόνοιας πλημμύρισε από νέους και νέες που βροντοφώναξαν αλήθειες, τη μία μετά την άλλη: «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη».

Σείστηκε το κέντρο της Αθήνας από τα συνθήματα αντίστασης «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Πεζή, με μηχανάκια και με αυτοκίνητα, μα πάνω από όλα με κατακόκκινες σημαίες, η νεολαία μετέτρεψε τους δρόμους γύρω από την Ομόνοια σε βήμα καταδίκης της ΕΕ: «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝασπισμός ψηφίσανε το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός». «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο». Υψωσαν το δικό τους σύγχρονο «χωνί» αντεπίθεσης: «Οχτώ δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». «Ο εκσυγχρονισμός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Συνθήματα ελπίδας. Μηνύματα προοπτικής. Κι η ευθύνη μεγάλη. Ο αγώνας από σήμερα, με αυξημένες απαιτήσεις, αλλά και μεγαλύτερη δυναμική, μια γροθιά που ατσαλώνεται...

ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
Χωρίς εκπλήξεις

Στιγμιότυπο από τις εκλογές στη Λιθουανία

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές στη Λιθουανία
Με τη νίκη του συντηρητικού Κοινωνικού Δημοκρατικού κόμματος, αλλά και την ανάδειξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας -Μοραβίας σε δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας ολοκληρώθηκαν οι ευρω-εκλογές στην Τσεχία. Το ΚΚΒΜ, σύμφωνα με τα «exit polls», καταλαμβάνει ποσοστό 17% και κατά πάσα πιθανότητα θα στείλει 5 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κοινωνικό Δημοκρατικό κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό κοντά στο 31%, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε μόλις 10%, πληρώνοντας το τίμημα των νεο-φιλελεύθερων πολιτικών του. Οι Σοσιαλδημοκράτες εκλέγουν μόλις 3 βουλευτές, ενώ τη βαριά ήττα παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Σπίντλα. Η συμμετοχή πάντως δεν ξεπέρασε το 35%.

Στη Πορτογαλία το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν ο νικητής των εκλογών, με ποσοστό σύμφωνα με exit polls μεταξύ 43% και 47%. Ο συντηρητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού Κόμματος έλαβε μεταξύ 32% και 35%, ενώ ο συνασπισμός του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος φαινόταν να καταλαμβάνει ποσοστό μεταξύ 8% και 10%.

Στην Ισπανία μικρή ήταν η νίκη για το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), που επικράτησε με μόλις τρεις μονάδες διαφορά του Λαϊκού Κόμματος - 43% με 40%. Η συμμετοχή έφτασε στο 50%.

Στη Λετονία το συντηρητικό κίνημα για την Πατρίδα και την Ελευθερία (LNNK) προηγείται στις προτιμήσεις των Λετονών, με ποσοστό περίπου 30%, ενώ το φιλελεύθερο Κόμμα της Νέας Εποχής, του πρωθυπουργού Εϊναρς Ρέπσε, εξασφαλίζει περίπου το 20%.

Στη Σλοβενία τα κόμματα της κεντροδεξιάς Νέα Σλοβενία (NSi) και το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) εξασφάλισαν τουλάχιστον τέσσερις από τις επτά έδρες που διαθέτει η χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit polls.

Στην Αυστρία οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν οι νικητές των εκλογών με ποσοστό 33,4%, ενώ ακολούθησε το Λαϊκό Κόμμα με 32,7%. Στην τρίτη θέση οι Πράσινοι, που αύξησαν τα ποσοστά τους φτάνοντας το 12,8%. Το αντι-μεταναστευτικό Κόμμα των Ελευθέρων έλαβε μόλις 6,3%, ενώ έκπληξη ήταν το 14% που απέσπασε η «Λίστα Χανς Πέτερ Μάρτιν», του πρώην Σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή που καταδικάζει τις σπατάλες των ευρωβουλευτών.

Στην Ιταλία σύμφωνα με exit poll της RAI o συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπερλουσκόνι θα λάβει ποσοστό μεταξύ 39% και 48%, ενώ η κεντρο-αριστερή «Ελιά» ποσοστό μεταξύ 41% και 52%.

Στη Πολωνία η κεντροδεξιά Κοινωνική Πλατφόρμα αναδείχτηκε πρώτη δύναμη με 28%. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η υπερσυντηρητική καθολική «Λίγκα των Πολωνικών Οικογενειών» με 16%. Το λαϊκιστικό κόμμα «Αυτο-άμυνα» τελικά έλαβε ποσοστό 13%, ενώ το κυβερνών κόμμα της Συμμαχίας της Δημοκρατικής Αριστεράς μόλις 11%.

Κόλαφος για την πολιτική του Γ. Σρέντερ

Πανωλεθρία για τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ηττήθηκε πανηγυρικά τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις τοπικές εκλογές, ειδικά στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας. Αποτελεί δε, κατά τους περισσότερους αναλυτές, μομφή ενάντια στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εξασφάλιζε το 22% των ψήφων, ποσοστό κατά πολύ μικρότερο και από το αρνητικό ρεκόρ του 1999 (30,7%), ενώ στις τοπικές βουλευτικές της Θουριγγίας βρέθηκε και πάλι στην τρίτη θέση με 14-15%, έναντι 18,5% του 1999, υποσκελιζόμενο εκ νέου από το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, που έρχεται δεύτερο με 25-26%.

Αδιαφιλονίκητος νικητής Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CDU/CSU), που παραμένουν, με μεγάλη απόσταση, πρώτο κόμμα με 45-46%. Νικητές και οι Πράσινοι, φέρονται να εξασφαλίζουν 10% από 6,4%. Το ΚΟΔΗΣΟ με 6% εξασφαλίζει εκ νέου την παραμονή του στην Ευρωβουλή και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), ξεπερνώντας το πλαφόν του 5%, την επιστροφή του ύστερα από δέκα χρόνια απουσίας.

Ο πόλεμος, βαρόμετρο

Οι ασφυκτικές πιέσεις προς το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, άρχισαν την επομένη των τοπικών εκλογών και κορυφώνονται με την αναμενόμενη ήττα του κυβερνώντος κόμματος και στις Ευρωεκλογές. Εντούτοις ούτε το Συντηρητικό Κόμμα θα μπορεί να πανηγυρίσει, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα προγνωστικά ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το Κόμμα της Ανεξαρτησίας - το χαρακτηριζόμενο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα αποσπά περίπου το 20% των ψήφων.

Ετσι, από σήμερα ο Μπλερ καλείται να λάβει μέτρα, αφού είναι απολύτως σαφές ότι η ήττα των Εργατικών είναι μια προσωπική ήττα του Τόνι Μπλερ, ιδιαίτερα της επιλογής του να συμμετάσχει στον πόλεμο του Ιράκ, παρά τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Στη Δανία, μεγάλη νίκη διαφαίνεται για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι διπλασιάζουν το ποσοστό τους σε σχέση με το '99, συγκεντρώνοντας το 33,5% των ψήφων. Το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα υποχωρεί στο 18,7%, σε σχέση με το 23,4% του '99, χάνοντας δυο από τις πέντε έδρες του.

Στη Σουηδία, οι Σοσιαλδημοκράτες επίσης αναδεικνύονται πρώτη δύναμη με 24,9, ενώ το Αριστερό Κόμμα φέρεται να αποσπά τη δεύτερη θέση με 15%. Σε απόσταση αναπνοής όμως η έκπληξη των εκλογών, η «Λίστα Ιουνίου», ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που πλησιάζει και αυτό το 15%.

Οπως αναμενόταν στη Γαλλία

Οσον αφορά τη Γαλλία αν εξαιρέσει κανείς το ποσοστό της αποχής, τα υπόλοιπα αποτελέσματα δε φάνηκε να εκπλήσσουν κανέναν στη Γαλλία, καθώς, λίγο πολύ, είχαν προαναγγελθεί από τα αντίστοιχα των περιφερειακών εκλογών του Μάρτη. Η Ενωση για μια Λαϊκή Κίνηση, του Προέδρου Ζακ Σιράκ, εισέπραξε τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις πολιτικές της κυβέρνησης Ραφαρέν, συγκεντρώνοντας, σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις, 16,5% και εξασφαλίζοντας, κατά προσέγγιση, μόλις 17 από τις 78 της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μεγάλος νικητής αναδείχτηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι συνεργαζόμενοι μαζί του (ΚΚ και Πράσινοι), συγκεντρώνοντας 30% και 33 έδρες (έναντι 11 στις προηγούμενες ευρωεκλογές). Επίσης, κερδισμένη βγήκε η κεντροδεξιά Ενωση για τη Γαλλική Δημοκρατία, του Φρανσουά Μπαϊρού, που αυτή τη φορά δε συνεργάστηκε με τον Ζακ Σιράκ. Συγκέντρωσε 11% και 11 έδρες. Το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν δεν έκανε καμία έκπληξη, συγκεντρώνοντας το αναμενόμενο 10%.

Σίγουρα, αυτό που σημάδεψε τις χτεσινές εκλογές ήταν το ποσοστό της αποχής που έφθασε το 57% και ήταν το μεγαλύτερο που καταγράφηκε ποτέ στη Γαλλία, από τις πρώτες ευρωεκλογές το 1979.

Στο Βέλγιο εντυπωσιακή άνοδο παρουσίασε τόσο στις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα, το ακροδεξιό Flemish Bloc, το οποίο, μάλιστα, σε τοπικό επίπεδο, αναδείχτηκε σε δεύτερο κόμμα στη γερμανόφωνη περιφέρεια της Φλάνδρης. Αντίθετα, στη γαλλόφωνη περιφέρεια της Βαλονίας και στην περιφέρεια των Βρυξελλών, ακολουθώντας το γνωστό μοτίβο, το αντιπολιτευτικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ενίσχυσε τις δυνάμεις του.

Αντίθετα, ο κυβερνών συνασπισμός Φιλελευθέρων και Σοσιαλιστών, του πρωθυπουργού Γκι Φερχόφσταντ, που προαλείφεται, κατά πολλούς, για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη Βαλονία και στις Βρυξέλλες και έμεινε στην τρίτη θέση στη Φλάνδρη. Ανάλογη πορεία αναμενόταν να έχουν και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Στο Λουξεμβούργο σε δύο κάλπες προσήλθαν, χτες, οι 225.000 ψηφοφόροι της χώρας, καλούμενοι να εκλέξουν κυβέρνηση, αλλά και τους 6 βουλευτές της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα αποτελέσματα των βουλευτικών θεωρούνταν ενδεικτικά για την αντίστοιχη ψήφο στις ευρωεκλογές.

Οι Χριστιανοδημοκράτες του πρωθυπουργού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται ότι πετύχαιναν μια άνετη νίκη, διατηρώντας την εξουσία και αυξάνοντας συγχρόνως τα ποσοστά τους. Το αντιπολιτευτικό φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα παρέμεινε δεύτερο, ενώ άνοδο παρουσίαζαν και οι Πράσινοι, αυξάνοντας το ποσοστό τους σε 11,7% από 9%.

Στην πρώτη τους συμμετοχή σε ευρωεκλογές στη Μάλτα, οι ψηφοφόροι της δε φαίνεται να εκτίμησαν τόσο τη σκληρή και επίμονη προσπάθεια του κυβερνώντος Εθνικιστικού Κόμματος να εισαχθεί η χώρα στην ΕΕ. Εδωσαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τις περισσότερες έδρες της χώρας στο αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα.

Ο συσχετισμός μέσα από την κάλπη

ICON

Η συζητήσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ξεκίνησαν νωρίς, για μια εκλογική αναμέτρηση, για την οποία αυτά τα ίδια μέσα -στην πλειοψηφία τους- φρόντισαν ούτε λίγο ούτε πολύ να συσκοτίσουν το χαρακτήρα της. Αλλωστε για την προεκλογική υποτονικότητα φρόντισαν και τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού κατανοούσαν ότι ανοίγοντας τα ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με τη σχέση Ελλάδας - ΕΕ κινδύνευαν από την ενίσχυση της λαϊκής εναντίωσης στην ΕΕ και στην πολιτική τους. Είχαν γνώση και εκτίμηση πως το δικό τους όραμα για την «Ενωμένη Ευρώπη» ξεθωριάζει στις λαϊκές συνειδήσεις. Υπάρχει πλέον πολύχρονη πείρα.

Ταυτόχρονα φρόντισαν, με την ανακοίνωση των πρώτων ακόμη exit pols να προσανατολίσουν τις συζητήσεις τους, να επιδράσουν στις συνειδήσεις, έτσι που να μην κατανοήσουν το αποτέλεσμα στο σύνολό του και τι αυτό απεικονίζει. Το κυρίαρχο ζήτημα ήταν η διαφορά των δύο κομμάτων της άρχουσας τάξης, η αύξησή της, όταν την ίδια στιγμή και τα δυο κόμματα μαζί εμφάνιζαν πτώση,σε σχέση τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ενώ το ΚΚΕ άνοδο. Αλλωστε, αυτή είναι η μόνιμη επιδίωξη. Να διαμορφώνουν ψυχολογία αποδοχής ή τουλάχιστον ανοχής από το λαό στην υπάρχουσα πραγματικότητα.

Βεβαίως, καθένας και καθεμιά από τους λαϊκούς ανθρώπους μπορεί να παρακολουθούσαν τα όσα διαδραματίζονταν, έχοντας ταυτόχρονα την τηλεοπτική εικόνα ή το ραδιοφωνικό άκουσμα αποτελεσμάτων, χωρίς, όμως, να έχουν τη δυνατότητα της συνολικής εικόνας αναλυτικά. Στη σημερινή έκτακτη έκδοση του «Ριζοσπάστη», που έχετε στα χέρια σας, φροντίσαμε ακριβώς για μια τέτοια αναλυτική ενημέρωση των αναγνωστών της εφημερίδας μας με τα εκλογικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύουμε είναι αυτά που έδωσε επίσημα το υπουργείο Εσωτερικών, έως τη στιγμή της έκδοσης της εφημερίδας. Παρουσιάζουμε, λοιπόν, τα εκλογικά αποτελέσματα ολόκληρης της επικράτειας, αποτελέσματα επικρατείας στις ευρωεκλογές του 1999 και στις εθνικές εκλογές του 2004, καθώς και αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια και ανά δήμο σε ολόκληρη τη χώρα.




Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2004 σε όλους τους Νομούς της χώρας
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2004 σε όλους τους Δήμους της χώρας
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2004 σε όλους τους Δήμους της χώρας
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2004 σε όλους τους Δήμους της χώρας
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2004 σε όλους τους Δήμους της χώρας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ