Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Πλουμπίδη

Την Κυριακή 28 Ιούλη στα Λαγκάδια Γορτυνίας | Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Πλουμπίδη, την Κυριακή 28 Ιούλη στις 7 μ.μ. στα Λαγκάδια Γορτυνίας. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην εκδήλωση θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Πλουμπίδη στην πλατεία Λαγκαδίων.

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, με τους Διονύση Τσακνή, Βιολέτα Ικαρη και Κώστα Τρανταφυλλίδη, στην Αγία Παρασκευή.

70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ
Ζωή αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη μέρα που εκτελέστηκε από το αστικό κράτος ο ήρωας κομμουνιστής Νίκος Πλουμπίδης, στις 14 Αυγούστου 1954. Με την εκδήλωση που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στη γενέτειρά του, στα Λαγκάδια Γορτυνίας, αποδίδει φόρο τιμής στο ιστορικό στέλεχος του Κόμματος.

Ηταν τέτοια η αγωνιστική του αυταπάρνηση, η κομματικότητά του μέχρι και τη στιγμή της άδικης εκτέλεσής του, που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές κομμουνιστών, για την πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Μάθημα για τους νεότερους, μνήμη για τους παλαιότερους, με τα συμπεράσματα του σήμερα

Με όλες τις δραστηριότητες και με την προτομή που φιλοτεχνεί ο γλύπτης Μεμάς Καλογηράτος και θα τοποθετηθεί στην πλατεία Λαγκαδίων, υλοποιείται η θέληση της Κομματικής Οργάνωσης Πελοποννήσου του ΚΚΕ και λαϊκού κόσμου να τιμηθεί στη γενέτειρά του ο Νίκος Πλουμπίδης.

Πρόκειται για γεγονός με ξεχωριστή σημασία στην περιοχή, το οποίο έχει κινητοποιήσει αρκετούς οι οποίοι βοηθούν με κάθε τρόπο και μέσο, έχοντας τη δική τους ξεχωριστή συμβολή για την επιτυχία της μεγάλης εκδήλωσης

Το κάλεσμα στην εκδήλωση που απευθύνουν οι Κομματικές Οργανώσεις στην περιοχή, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, βρίσκει ήδη μεγάλη ανταπόκριση. Ιδιαίτερο κάλεσμα γίνεται σε κάθε λαϊκό άνθρωπο που τιμά την Ιστορία του τόπου, αλλά και στους απογόνους των χιλιάδων αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ Πελοποννήσου, να δώσουν δυναμικό «παρών» στα Λαγκάδια, αφού ο τόπος τους έχει συνδεθεί με λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαϊκού κινήματος, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.


Βοηθά σ' αυτό και η πολύτιμη πείρα που έχει αποκτηθεί στην ΚΟ Πελοποννήσου από την οργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων: Για τους εκτελεσμένους του Εκτακτου Στρατοδικείου της Τρίπολης, το Λαϊκό Διδασκαλείο στη Γορτυνία, τους μαχητές του ΔΣΕ στον Ταΰγετο κ.λπ., πείρα που αξιοποιείται προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Καθ' όλη την περίοδο που προετοιμάζεται η εκδήλωση τίθενται και μια σειρά στόχοι που θέτει η Οργάνωση, όπως να αναπτυχθεί έντονη πολιτική δουλειά, ανοίγοντας πιο βαθιά τη συζήτηση με εργατικό - λαϊκό κόσμο για την πολιτική πρόταση του Κόμματος, τα σύγχρονα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, την αντανάκλασή τους στις σημερινές οξυμένες εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις.

Στόχος είναι επίσης η μαζική συμμετοχή της νεολαίας. Να έρθει σε επαφή με πλευρές της ηρωικής Ιστορίας του λαού και του Κόμματος που σήμερα της είναι άγνωστες. Να πλουτίσει τη γνώση της, να κερδίσει αντοχή και τόλμη μέσα από τη ζωντανή συζήτηση και την επαφή με απογόνους κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που πάλεψαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση, που έπεσαν στις μάχες, δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν για την υπόθεση της εργατικής τάξης και τα ιδανικά του Κόμματος από κάθε γωνιά του Μοριά, που «μέτρησε» σε ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ περίπου 300 χιλιάδες λαϊκών ανθρώπων και στον ΔΣΕ πάνω από 5 χιλιάδες.

Ολα αυτά δεμένα με τα σύγχρονα συμπεράσματα που έβγαλε το ΚΚΕ τόσο για την ηρωική δεκαετία του 1940 όσο και για τα μετέπειτα χρόνια, με τον αγώνα του ΔΣΕ και τις συνθήκες βαριάς παρανομίας που βίωσε μετά την ήττα του 1949, τη συνέχιση των διώξεων και εκτελέσεων, στο πλαίσιο δηλαδή που εκτελέστηκε και ο κομμουνιστής Νίκος Πλουμπίδης.

Μέσα και απ' αυτά τα ζητήματα, η εκδήλωση βοηθά ώστε και να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές κομμουνιστών και λαϊκού κόσμου αλλά και να στεριώνει η πείρα του Κόμματος σε όλες τις γενιές του, μέσα από τις επεξεργασίες του.

Αφοσιωμένος και αλύγιστος

Στο βιογραφικό του Νίκου Πλουμπίδη αναφέρεται και η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, η οποία στην ανακοίνωση - κάλεσμά της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Ο Ν. Πλουμπίδης, γεννημένος το 1902 στα Λαγκάδια Αρκαδίας, φοίτησε στο Διδασκαλείο Πύργου, όπου και μυήθηκε στις σοσιαλιστικές ιδέες.

Το 1924 διορίστηκε δάσκαλος στην Ελασσόνα, όπου ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση (έφτασε να εκλεγεί και στην Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοσιοϋπαλληλικής Ομοσπονδίας) και 2 χρόνια αργότερα έγινε και μέλος του ΚΚΕ. Γι' αυτήν του την κομματική και συνδικαλιστική δράση συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1931, ενώ στη συνέχεια απολύθηκε από τη θέση του.

Υπήρξε και ηγετικό μέλος της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ, που βρισκόταν στην παρανομία λόγω του Ιδιώνυμου που είχε θεσπίσει ο Βενιζέλος.

Το Κόμμα τού εμπιστεύτηκε στην πορεία σοβαρά καθήκοντα, όπως να συμμετάσχει σε αντιπροσωπεία του στο 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς στη Μόσχα, την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά διετέλεσε Γραμματέας των παράνομων τότε Οργανώσεων σε Θεσσαλία και Μακεδονία, ενώ το 1938 έγινε μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

Το 1939 συνελήφθη, αλλά το 1941 απέδρασε μαζί με άλλους από σανατόριο στο οποίο νοσηλευόταν λόγω φυματίωσης. Επανεξελέγη μέλος του ΠΓ και κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνέβαλε ως Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας στην ανασυγκρότηση του Κόμματος, στη λειτουργία του ΕΑΜ, ενώ ήταν καθοδηγητής και της Οργάνωσης Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ). Το 1949 ανέλαβε υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου στην Ελλάδα και δρώντας σε καθεστώς βαθιάς παρανομίας έδωσε μάχη για την ανασύσταση των κομματικών πυρήνων».

«Ετσι δικαιώνεται το αλύγιστο φρόνημα!»

Η ΚΟ Πελοποννήσου στέκεται επίσης στην απόφαση διαγραφής του, αλλά και στο πώς ο ίδιος υπερασπίστηκε το Κόμμα:

«Στις 25/7/1952 το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στηριζόμενο σε μεγάλο βαθμό και σε πληροφορίες στελεχών από την Ελλάδα, καθώς και στην παραβίαση του Καταστατικού - κομματικού πλαισίου από τον ίδιο τον Πλουμπίδη, που δημοσιοποίησε επιστολή του λίγους μήνες πριν με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ με την υπόσχεση να παραδοθεί αν δεν εκτελεστεί ο Νίκος Μπελογιάννης (που είχε συλληφθεί από τον Νοέμβρη του 1950 και είχε καταδικαστεί σε θάνατο), αποφάσισε τη διαγραφή του, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς και άδικους χαρακτηρισμούς, όπως "προδότης" και "χαφιές".

Η απόφαση ήταν άδικη και ανακλήθηκε από την 9η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το 1958. Στην άδικη απόφαση επέδρασαν καταλυτικά οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί για το ΚΚΕ έπειτα από την ήττα του ΔΣΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των μελών και η καθοδήγησή του είχαν καταφύγει στο εξωτερικό, οι δυνάμεις του στην Ελλάδα δρούσαν σε καθεστώς σκληρής παρανομίας (διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις κ.ά.), η Ασφάλεια χτυπούσε τις παράνομες Κομματικές Οργανώσεις και παράλληλα διέδιδε προβοκατόρικες φήμες, για να σπείρει συγχύσεις ανάμεσα στους κομμουνιστές. Σε αυτό το κλίμα, λαθεμένες ενέργειες και παλινωδίες ερμηνεύτηκαν ως πράξεις συνεργασίας με τον ταξικό αντίπαλο.

Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 25/11/1952, που συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο για να δικαστεί μαζί με την ηγεσία του Κόμματος ως πράκτορας, ο Ν. Πλουμπίδης όχι μόνο δεν αποκήρυξε το Κόμμα, αλλά το υπερασπίστηκε έως το τέλος.

Θεωρούσε ότι υπήρξε θύμα συγκυριών και προβοκατόρικα διοχετευμένων, παραπλανητικών πληροφοριών, δηλώνοντας μάλιστα βέβαιος ότι το Κόμμα, όταν μάθει πραγματικά τι συνέβη, θα αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος του.

Ηταν βαθιά πεπεισμένος ότι το ΚΚΕ από την ίδια του τη φυσιογνωμία ως επαναστατικό εργατικό κόμμα μελετά την Ιστορία του, αποτιμά τις αποφάσεις του και δεν φοβάται να αναγνωρίσει τις αδυναμίες και τα λάθη του, όσο σοβαρά κι αν είναι! Κατά την απολογία του στη δίκη ανάβλυσε το κομμουνιστικό του ήθος, η ατράνταχτη πίστη του στο Κόμμα και στο όραμα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Ακόμα και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, στις 14/8/1954, έπεσε αναφωνώντας "Ζήτω το ΚΚΕ!".

Από το 1958, με Απόφαση της 9ης Ολομέλειας της ΚΕ, το ΚΚΕ έχει αποκαταστήσει πλήρως τον Ν. Πλουμπίδη, τονίζοντας ότι η αρχική απόφαση ήταν άδικη.

Το όνομά του συγκαταλέγεται στην πλακέτα των εκτελεσμένων μελών της ΚΕ που βρίσκεται στην έδρα της στον Περισσό. Σήμερα το ΚΚΕ, πιο έμπειρο, μελετώντας την Ιστορία του και έχοντας ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό, μπορεί να υπηρετεί τον αναγκαίο πρωτοπόρο ρόλο του μέσα στους αγώνες για σύγχρονα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Ετσι δικαιώνεται και το αλύγιστο φρόνημα αγωνιστών όπως ο Νίκος Πλουμπίδης!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ