Κυριακή 21 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΝΕΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου

Θα παρέχει ακόμη πιο βαθιά αντιλαϊκή ενημέρωση

Ηδη το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης για τη ΝΕΡΙΤ ψηφίστηκε προχτές στην Ολομέλεια της Βουλής (είναι ήδη νόμος), με την ψήφο των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (σε ψηφίσαντες 260 βουλευτές τα υπέρ του νομοσχεδίου ήταν 155, τα κατά 104 και 1 παρών). Το ΚΚΕ στη Βουλή τοποθετήθηκε εμπεριστατωμένα για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης με τη νέα κρατική ραδιοτηλεόραση και τους βαθιά αντιλαϊκούς σκοπούς που υπηρετεί. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Σήμερα δίνουμε εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γιάννη Γκιόκα, στη Βουλή με τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο Ζήτημα.

Ποιους στόχους υπηρετεί

Το σημερινό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη ΝΕΡΙΤ υπηρετεί δύο βασικούς στόχους: Από τη μια μεριά, είναι οι απολύσεις δύο χιλιάδων και πλέον εργαζομένων και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό που τελικά θα απομείνει στη νέα κρατική ραδιοτηλεόραση. Από την άλλη μεριά, είναι ο στόχος της πιο αποτελεσματικής προβολής μέσα από την κρατική ραδιοτηλεόραση της κυρίαρχης πολιτικής και ιδεολογίας, της ακόμα μεγαλύτερης προσαρμογής στα κριτήρια της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, γεγονός που θα οδηγήσει, κατά τη γνώμη μας, σε μεγαλύτερη υποβάθμιση της ενημέρωσης για το λαό, της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, που θα έπρεπε να υπηρετεί ένας κρατικός φορέας ραδιοτηλεόρασης. Η απόφαση για την ΕΡΤ αποτελεί επίσης τον προπομπό για την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς ή οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η ΕΡΤ είναι ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, ενταγμένο στο μηχανισμό του κράτους, και υπηρετεί τους προπαγανδιστικούς, ιδεολογικούς και πολιτικούς σκοπούς του σημερινού συστήματος. Η κυβέρνηση θέλει να έχει έναν κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης, αντιλαϊκό, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Δεν υπάρχει αστικό κράτος χωρίς να έχει τη δική του τηλεόραση, μικρότερη ή μεγαλύτερη. Γιατί; Διότι δεν μπορεί το σύστημα να αφήσει το ζήτημα της ενημέρωσης μόνο στα ιδιωτικά κανάλια, που βέβαια ιδεολογικά και πολιτικά είναι στο ίδιο ακριβώς στρατόπεδο, όμως η σύνδεσή τους με μεμονωμένους επιχειρηματίες, μετόχους και άρα με τους ιδιαίτερους στόχους και συμφέροντα που αυτοί έχουν, δεν τους επιτρέπει να παίξουν το ρόλο του συλλογικού εκφραστή του συστήματος, των γενικών συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης. Γι' αυτόν το λόγο θα υπάρχει μια κρατική ραδιοτηλεόραση με βαθιά αντιλαϊκό προσανατολισμό. Είναι άλλο πράγμα βέβαια ότι όλα αυτά τα χρόνια, για μια σειρά λόγους, που είχαν να κάνουν και με το κίνημα στην Ελλάδα και τις διεκδικήσεις του, υπήρχε ένα επίπεδο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μέσα από την ΕΡΤ, σχετικά καλύτερο από αυτό που υπήρχε στα ιδιωτικά κανάλια.

Στο κείμενο του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανιστεί βασιλικότερη του βασιλέως, για μια σειρά φαινόμενα, τα οποία υπήρχαν στην ΕΡΤ, τα οποία ήταν δικό τους δημιούργημα, των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία, όχι μόνο δεν λύνονται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο, όπως παχυλοί μισθοί, εξωτερικές παραγωγές, σπατάλες, ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ. Και μάλιστα λέτε ότι όλες οι πτέρυγες της Βουλής τα κάλυπταν, δεν είχαν το θάρρος να πουν κ.λπ. Σας διαβάζω τι είπε το ΚΚΕ σε Ερώτησή του, είκοσι ημέρες πριν κλείσει η ΕΡΤ:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει και ολοκληρώνει την απαράδεκτη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που μεθοδικά διαμόρφωσαν εργαζόμενους πολλών εργασιακών και μισθολογικών ταχυτήτων και με ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών, για να διασπούν τους εργαζόμενους, να τους ελέγχουν ή να εξαγοράσουν και ένα μικρό τμήμα με τη μέθοδο των υψηλών μισθών και των προνομίων. Το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων εργαζόταν και εργάζεται σε δύσκολες συνθήκες που σήμερα οξύνεται, λόγω κρίσης».

Εμφανίζεται ως πλεονάζον το προσωπικό που οι διοικήσεις της ΕΡΤ δεν αξιοποιούν, χρησιμοποιώντας στις θέσεις τους ιδιωτικά συνεργεία. Το ίδιο γίνεται και με τις εξωτερικές παραγωγές, όπου χρησιμοποιούνται υποδομές, στούντιο και προσωπικό της ΕΡΤ, ανεβάζοντας παράλληλα το κόστος λειτουργίας. Και, μάλιστα, για το ανταποδοτικό τέλος, λέγαμε ότι υλοποιείται απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για αφαίρεση του 25% από το φόρο που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά υπέρ της ΕΡΤ, ο οποίος κατευθύνεται στη ΛΑΓΗΕ, δηλαδή στις πράσινες επενδύσεις κ.λπ.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, είναι: Με το σημερινό νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση; Εμείς λέμε κατηγορηματικά όχι. Θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Τσάκισμα εργασιακών σχέσεων

Γιατί, όμως, τα επικαλείστε όλα αυτά; Για να υπηρετήσετε τη θεωρία περί αμαρτωλής ΕΡΤ, ενοχοποιώντας εργαζόμενους, που και σήμερα ήταν κακοπληρωμένοι, να ολοκληρώσετε το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων της ΕΡΤ, απολύοντας τη συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς και διαλύοντας -στην κυριολεξία, τσακίζοντας- τις εργασιακές σχέσεις για το προσωπικό που θα απομείνει.

Οι απολύσεις προκύπτουν από τη δική σας πολιτική και ομολογία. Στα εργασιακά, γίνεται αναφορά για ατομικές συμβάσεις, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, συμβάσεις έργου, το αίσχος με το μπλοκάκι που έχει εφαρμοσθεί παντού, δηλαδή εφαρμογή όλης της γκάμας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Το αποτέλεσμα θα είναι ελάχιστοι εργαζόμενοι, χωρίς δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά, χωρίς δικαιώματα, που θα τους ανακυκλώνετε για να κοροϊδεύετε και να λέτε ότι δίνετε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, μοιράζοντας τη φτώχεια και την ανεργία και πάνω απ' όλα, για να τους έχετε σε πλήρη εργασιακή ομηρία.

Και επειδή εδώ γίνεται πολύς λόγος περί ανεξαρτησίας των εργαζομένων και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, εμείς θέλουμε να μας απαντήσετε στο εξής: Σ' έναν εργαζόμενο, δημοσιογράφο, τεχνικό, οτιδήποτε, που τον έχετε σε εργασιακή ομηρία, θα ανανεωθεί ή δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή του, προκειμένου να μην πεταχτεί στην ανεργία; Πώς θα είναι ανεξάρτητος ένας εργαζόμενους που θα είναι σε εργασιακή ομηρία;

Για εμάς, ειδικά, όσον αφορά τους εργαζόμενους, όλα αυτά που αναφέρονται και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, περί ανεξαρτησίας από κομματικές και πολιτικές επιρροές, ανοίγουν το δρόμο και το λέμε ευθέως, μέχρι και για απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης στη νέα κρατική ραδιοτηλεόραση, στο όνομα της δήθεν ανεξαρτησίας.

Και, βέβαια, στο κείμενο του νομοσχεδίου, δεν περιλαμβάνονται και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως τι θα γίνει με τα μουσικά σύνολα, με ποια διαδικασία θα γίνουν οι προσλήψεις, γιατί ούτε και εδώ αναφέρεται το ΑΣΕΠ. Υπάρχουν μία σειρά ευχολόγια, περί διαφάνειας και αξιοκρατίας, που κατά τη γνώμη μας θα είναι φύλλο συκής.

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται η απ' ευθείας ανάθεση έργου σε δημοσιογράφους ή άλλο προσωπικό. Τι φωτογραφίζεται εδώ; Ξανά παχυλοί μισθοί σε ορισμένους, συμπράξεις με ιδιώτες επιχειρηματίες, εξωτερικές παραγωγές και συνέχιση της ίδιας κατάστασης που υπάρχει και σήμερα,

Ποια ανεξαρτησία;

Οι βαρύγδουπες εκφράσεις περί ανεξαρτησίας και πολυφωνίας στη νέα κρατική ραδιοτηλεόραση είναι μία τεράστια υποκρισία. Και η σημερινή ΕΡΤ και πολύ περισσότερο η αυριανή ΝΕΡΙΤ, δεν θα είναι ανεξάρτητη. Θα είναι ελεγχόμενη και όσον αφορά την αναπαραγωγή της κυρίαρχης προπαγάνδας, της κυρίαρχης πολιτικής και ιδεολογίας, αλλά και όσον αφορά τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και όχι μόνο.

Αναφέρονται μια σειρά υπαρκτά φαινόμενα στην αιτιολογική έκθεση για κρατικό κυβερνητικό έλεγχο, έλλειψη ανεξαρτησίας, πολυφωνίας, φαινόμενα που δημιουργήθηκαν δηλαδή από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και μπορούμε να πούμε και πολλά περισσότερα παραδείγματα, γιατί ήμασταν τα μεγαλύτερα θύματα ιδεολογικά αυτής της κατάστασης από τον αντικομμουνισμό, την παραχάραξη της Ιστορίας, τον εξωραϊσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπήρχε στην κρατική ραδιοτηλεόραση και πάει λέγοντας. Και όλα αυτά βέβαια, παρά τις προσπάθειες δημοσιογράφων, φιλότιμων εργαζομένων της ΕΡΤ που δεν υποτάσσονταν στην κυρίαρχη αυτή πολιτική, αλλά που δεν ήταν δυνατόν και οι προσπάθειές τους να αλλάξουν αυτόν τον χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΡΤ.

Η ΝΕΡΙΤ θα είναι ακόμη πιο ελεγχόμενη από το κράτος -και το κράτος δεν ταυτίζεται πάντα με την κυβέρνηση, βεβαίως η κυβέρνηση είναι μέρος του κράτους, αλλά δεν ταυτίζονται- το κράτος των μεγαλοεπιχειρηματιών και από τα κριτήρια της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας, που τα υιοθετείτε όλες οι πτέρυγες.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει το βασικό ρόλο. Εγκρίνει τον προϋπολογισμό, εγκρίνει με κοινή υπουργική απόφαση, το ιδρυτικό καταστατικό, άρα τις δραστηριότητες, το περιεχόμενο και το πλαίσιο δράσης του νέου φορέα. Στη γενική συνέλευση μετέχουν οι υπουργοί της κυβέρνησης. Η τελική επιλογή των προσώπων για το εποπτικό και το διοικητικό συμβούλιο ανήκει στον υπουργό, έστω και αν έχει γίνει μια προεπιλογή, συνεπώς ο έλεγχος συνεχίζει να ασκείται από την κυβέρνηση σε βασικά ζητήματα. Καμία ανεξαρτησία δεν θα υπάρχει. Η μόνη ανεξαρτησία θα είναι αυτή από τα λαϊκά συμφέροντα.

Πάλη για το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση

Το νομοσχέδιο αφήνει πολλά περιθώρια τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ να κατευθυνθούν, να παραδοθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους, αφού δεν αναφέρεται ότι η NERIT είναι διάδοχο νομικό πρόσωπο της ΕΡΤ, όπως ανέφεραν προηγούμενα νομοσχέδια για τους τότε πρόγονους της σημερινής ΕΡΤ. Δεν υπάρχει αναφορά σε αριθμό καναλιών, γεγονός που προαναγγέλλει τη συρρίκνωση της ΕΡΤ και δε γίνεται για λόγους εξοικονόμησης, γίνεται για να αδειάσει ο χώρος ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και να μπει χέρι στις τεράστιες υποδομές, στα δίκτυα και τις συχνότητες της ΕΡΤ τα οποία -ειδικά μία σειρά ακίνητα- είναι και σήμερα ενταγμένα στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΚΚΕ επιμένει ότι πρέπει να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να καταργηθεί η απόφαση για την ΕΡΤ, να ανοίξει η ΕΡΤ χωρίς απολύσεις και με ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ΕΡΤ μπορεί, έχει δυνατότητες να αξιοποιήσει μέσα και προσωπικό και για να υπηρετήσει το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση αλλά και για να στηρίξει την πολύμορφη πολιτιστική, καλλιτεχνική δημιουργία και την ψυχαγωγία του λαού.

Μπορεί η ΕΡΤ επομένως να παίξει αυτόν το ρόλο, πρέπει να γίνει αντικείμενο διεκδίκησης, αλλά πρέπει ο αγώνας για να μην περάσουν τα συγκεκριμένα σχέδια για την ΕΡΤ να συνδεθεί με την πάλη για ριζικές αλλαγές. Δεν είναι δυνατόν σήμερα που τα πάντα - τα κανάλια, οι συχνότητες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συστήματα τηλεπικοινωνιών - ανήκουν στα μονοπώλια, να εξασφαλιστεί ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, ούτε φυσικά να μπουν κανόνες και ρυθμίσεις -όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- προκειμένου να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ