Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ»
«Μέρισμα» κοροϊδίας από τον πακτωλό των «πλεονασμάτων»

Με τη συνοδεία των γνωστών προπαγανδιστικών τρικ περί «ανάπτυξης για όλους», ανακοίνωσε μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση το μοίρασμα μέσα στις επόμενες μέρες του εφάπαξ επιδόματος πτωχοκομείου, που θα αφορά 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη, με ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% της μάζας των ματωμένων πλεονασμάτων που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Το φετινό «μέρισμα» αφορά πολύτεκνα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, κατηγορίες ανέργων και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ, ενώ βέβαια με προδιαγραφές αντίστοιχες με αυτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται και επιπλέον «κόφτες» με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι το ποσό της «έκτακτης ενίσχυσης» διαμορφώνεται στα 700 ευρώ ανά νοικοκυριό και συνολικά θα μοιραστούν 175 εκατ. ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ που αναμένεται το ύψος του φετινού «πλεονάσματος» στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Ωφελημένοι» από το επίδομα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα είναι οικογένειες:

-- Με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ.

-- Που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

-- Που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

-- Με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ, έως 24 ετών.

Ετσι, για παράδειγμα, νοικοκυριό με άνεργους και τους δύο γονείς χωρίς προστατευόμενα παιδιά δεν δικαιούται «μέρισμα», ανεξάρτητα από το όποιο ύψος εισοδήματος.

Επιπλέον, το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, ενώ «τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη».

Σε κάθε περίπτωση, το εισοδηματικό κριτήριο αφορά στο «φορολογητέο» οικογενειακό εισόδημα, δηλαδή στο μεγαλύτερο ποσό που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό εισόδημα του νοικοκυριού που δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και στο «τεκμαρτό» που προσδιορίζεται από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Μάλιστα, σε σχετικές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα ήταν «ευτυχής να μοιράζω λεφτά, αυτά όμως δεν υπάρχουν», την ώρα που ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020 περιέχει μπαράζ από νέες φοροελαφρύνσεις και άλλες παρεμβάσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» έδωσε το έναυσμα για άλλο έναν γύρο άθλιου «διαγωνισμού» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος έδωσε τα περισσότερα ψίχουλα, «αναδιανέμοντας» τη φτώχεια ανάμεσα σε φτωχούς και εξαθλιωμένους. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, επιβεβαίωσαν ότι η πολιτική «διαχείρισης» και «ενσωμάτωσης» της ακραίας φτώχειας που η πολιτική τους γεννάει σε κρίση και ανάκαμψη, όπως και οι διάφοροι μηχανισμοί της που έρχονται να «εξισορροπήσουν» τάχα το μόνιμο τσεκούρι σε Υγεία - Πρόνοια κ.ο.κ., είναι αναπόσπαστο τμήμα - η άλλη όψη - της πολιτικής που στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Νέα προκλητικά δώρα στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στο λαό

Ψηφίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», του οποίου οι ρυθμίσεις καθιστούν το φορολογικό σύστημα ακόμα πιο άδικο, ταξικό και βάρβαρο για το λαό.

Οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου μειώνουν περισσότερο, έως και απαλλάσσουν τελείως σε ορισμένες περιπτώσεις, την ήδη υποτυπώδη φορολογία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ παράλληλα με πλήθος διάσπαρτων διατάξεων αλλά και με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, τους προσφέρει και διάφορα έξτρα δωράκια.

Ο λαός θα είναι αυτός που θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό και των νέων προνομίων του κεφαλαίου. Οσο κι αν η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια, εμφανίζοντας την αλλαγή στη φορολογική κλίμακα ως «ανάσα» και «φοροελαφρύνσεις» για τα λαϊκά στρώματα, τα στοιχεία του νομοσχεδίου δείχνουν τη διατήρηση και ενίσχυση της φοροεπιδρομής, με νέες επιβαρύνσεις.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι βάσει του νομοσχεδίου μειώνεται στο συμβολικό 5% (από 10%), και μάλιστα αναδρομικά από τις αρχές του 2019, η φορολογία στα κέρδη, δηλαδή στα εκατομμύρια των μεγαλομετόχων των εταιρειών, ενώ για τον εργαζόμενο με έως 10.000 ευρώ όλο κι όλο ετήσιο εισόδημα, η φορολογία προβλέπεται ότι θα είναι 9%. Προβλέπεται επίσης περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων, από 28% σε 24%.

Καθιερώνεται συμβολικός φόρος, σχεδόν μηδενικός, για εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αμοιβαίου κεφαλαίου ακινήτων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η διάταξη αυτή στοχεύει μεταξύ άλλων στο να δοθούν κίνητρα για τα κάθε είδους προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης.

Προβλέπονται ακόμα: Πλήρης απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για ΑΕ (εισηγμένες ή όχι σε χρηματιστήρια) για κεφαλαιοποιήσεις αποθεματικών. Πλήρης απαλλαγή από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση για μετόχους «Εταιρειών Χαρτοφυλακίου» στην περίπτωση που αυτές κατέχουν μετοχές σε πλοιοκτήτριες εταιρείες συμβεβλημένες με το ΝΑΤ. Απαλλαγή από τον ειδικό φόρο ακινήτων (αφορά offshore εταιρείες) για «ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα σύμφωνα με τον α.ν. 378/1968».

Επιπλέον, καθιερώνονται εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για τις δαπάνες που αφορούν δράσεις της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», με «κίνητρα» ώστε η εργοδοσία να φοροαπαλλάσσεται παραπέρα όταν αντικαθιστά μέρος του μισθού προς τους εργαζόμενους με διάφορες «προσφορές σε είδος».

Προβλέπεται επίσης η υποχρεωτική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να προκύψουν άλλα 557 εκατ. ευρώ έσοδα, που σημαίνει ότι αυξάνεται η έμμεση φορολογία.

Παράλληλα, την Πέμπτη το βράδυ, κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών που μειώνει τον φορολογικό συντελεστή από το 45% στο 22% για τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ΑΕ σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή για την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας, εφόσον τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τα 40.000 ευρώ. Η ρύθμιση θα ισχύσει από 1/1/2020.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας ένα ακόμα προπαγανδιστικό τρικ, λέει ότι μοιράζει τον «δημοσιονομικό χώρο» των 1,2 δισ. ευρώ «σε όλους», κρύβοντας ότι το ποσό αυτό προέρχεται από τη φοροληστεία και τις περικοπές σε βάρος του λαού και ότι πάνω από το 50%, 618 εκατομμύρια, θα πάει απευθείας στις επιχειρήσεις, και άλλα σχεδόν 300 εκατομμύρια εμμέσως. Την ίδια ώρα, τα «ρέστα» που θα πάνε στο λαό, ο οποίος από το 2010 έως το 2018 έχει πληρώσει σωρρευτικά πάνω από 50 δισ. ευρώ φόρους, όχι μόνο αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της αντιλαϊκής πολιτικής που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, αλλά δεν «αγγίζουν» ούτε κατά διάνοια το αντιλαϊκό ισοζύγιο αφού ο ίδιος θα συνεχίσει να πληρώνει περισσότερο από το 93% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Αλλωστε, το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της φορολογικής μεταρρύθμισης που προβλέπει το νομοσχέδιο αποδεικνύεται περίτρανα από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, που προβλέπουν αύξηση φορολογικών εσόδων συνολικά κατά 773 εκατ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν από την αύξηση των έμμεσων φόρων, δηλαδή των πιο αντιλαϊκών, του ΕΝΦΙΑ, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, από τη φορολογία των φυσικών προσώπων τα οποία θα αυξηθούν κατά 423 εκατ. ευρώ. Ενώ τα φορολογικά έσοδα που θα προέλθουν από τις επιχειρήσεις προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 446 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι θα έχουν για το 2019 αυξημένη κερδοφορία!

«Εβγαλε μάτι» η αντιλαϊκή ομοφωνία

Τα παραπάνω φυσικά δεν «πτόησαν» τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά την τελευταία μέρα της συζήτησης, απογείωσε την απροκάλυπτη κοροϊδία της κυβερνητικής προπαγάνδας που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες μέρες, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο που «ανακουφίζει τους πολίτες» και ρυθμίσεις που αποτελούν δίκαιη «κατανομή του πλούτου». Δείχνοντας φυσικά και τις πραγματικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου, διευκρίνισε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο «αποτελεί (...) και μια άλλη όψη της νέας Ελλάδας, αυτής της Ελλάδας των επενδύσεων», και ότι η κυβέρνηση «βάζει φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη», προφανώς όπου «επιβαρύνσεις» είναι εργασιακά δικαιώματα, τα ελάχιστα έως ανύπαρκτα ποσοστά φορολογίας που έχουν μείνει στο κεφάλαιο κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή, σε ένα ακόμα νομοσχέδιο, «έβγαλε μάτι» η σύμπλευση των αστικών κομμάτων σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του κεφαλαίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα λίγο - πολύ να εγκαλούν την κυβέρνηση επειδή δεν πήρε ακόμα πιο τολμηρά μέτρα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, καταψηφίζοντας γι' αυτό το νομοσχέδιο, με εξαίρεση το κόμμα Βελόπουλου που υπερψήφισε το νομοσχέδιο.

Χαρακτηριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αφού παραπονέθηκε μέσω του εισηγητή του, Τρ. Αλεξιάδη, πως «θέλετε να εμφανίζετε ότι εμείς οι κακοί ΣΥΡΙΖΑίοι είμαστε κατά της επιχειρηματικότητας, κατά των επιχειρήσεων», για να αποδείξει πόσο «φιλικός» είναι προς τις επιχειρήσεις, κάτι που άλλωστε απέδειξε και με το παραπάνω ως κυβέρνηση, κατέθεσε συγκεκριμένη τροπολογία για μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς τις επιχειρήσεις.

Κόντρα λοιπόν στη ρύθμιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που καθορίζει την περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, από 28% σε 24%, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει: «Μειώνεται σταδιακά ο φορολογικός συντελεστής των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από 28% που ισχύει σήμερα, σε 27% για το έτος 2019 (δηλαδή και αναδρομικά), 26% για το έτος 2020 και 25% για το έτος 2021 και επόμενα». Δηλαδή, όπως διευκρινίζεται, από το 2019 και μετά «ο συντελεστής μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά έτος». Σκοπός της τροπολογίας αναφέρεται ότι είναι «η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των νομικών προσώπων και η εξ αυτού ενίσχυση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Αντίστοιχα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, μιλώντας στην Ολομέλεια δήλωσε τη διαφωνία με το νομοσχέδιο «γιατί δεν απελευθερώνεται η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, δεν περιέχονται ουσιαστικά κίνητρα για επενδύσεις, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων» κ.ο.κ., ενώ ανέπτυξε την τροπολογία που κατατέθηκε από το κόμμα της, η οποία προβλέπει ότι «για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει μία επιχείρηση για τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσεται από τη φορολογία για 150 ευρώ». Ακόμα, περιέχει άρθρα για «αυξημένους συντελεστές φορολογικής απόσβεσης επενδύσεων που εμπίπτουν στην 4η βιομηχανική επανάσταση», 5ετές πρόγραμμα πλήρους απαλλαγής από φόρους των νεοφυών επιχειρήσεων κ.ο.κ.

Από την «πλειοδοσία» των φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο δεν έλειψαν φυσικά ούτε το ΜέΡΑ25, που κατέθεσε τροπολογία η οποία προβλέπει την πλήρη «κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων» ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι βουλευτές του ζήτησαν να είναι ακόμα μεγαλύτερες οι φοροελαφρύνσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή, δηλαδή για τα τρωκτικά των ΑΠΕ, ούτε η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου που εγκάλεσε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, όπως «η μείωση φορολογικού συντελεστή» των επιχειρήσεων «στο 20%».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ακόμα πιο άδικο το σκληρό, ταξικό φορολογικό σύστημα

Από τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Eurokinissi

Τον σκληρό, ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου και του κρατικού προϋπολογισμού, συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής, ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους και την Παρασκευή, δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το φορολογικό σύστημα είναι άδικο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε αμνησία όλοι, ξέρουμε ποιος πλήρωσε τα μνημονιακά βάρη: 30 δισ. επί ΝΔ, 10 δισ. επί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, 10 δισ. επί ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι τα πλήρωσαν; Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που είχαν και κέρδη; Ο λαός πλήρωσε. Πώς βγήκε ο "δημοσιονομικός χώρος" των 1,2 δισ., από ποιον; Από τη φορολόγηση αυτών που έχουν τον πλούτο; Οχι. Από τη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων. Πώς μοιράζεται τώρα; 615 εκατομμύρια στις επιχειρήσεις και 281 στους εργαζόμενους. Μαζεύετε το χρήμα όλοι σας αυτά τα χρόνια από τα λαϊκά στρώματα συνολικά και όχι μόνο δεν τους το δίνετε πίσω, τους δίνετε ελάχιστα ψίχουλα, που κι αυτά θα εξανεμιστούν, και τα υπόλοιπα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Κι ύστερα λέτε ότι δεν είναι ταξική η πολιτική σας και αυτό το νομοσχέδιο».

Σε ό,τι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, σημείωσε πως αυτός για την επόμενη χρονιά προβλέπει «αύξηση φορολογικών εσόδων 773 εκατομμύρια. Ποιοι πληρώνουν; Εμμεσοι φόροι - οι πιο αντιλαϊκοί φόροι - 638 εκατομμύρια, 84 από ΕΝΦΙΑ και διάφορους άλλους φόρους, αύξηση από τη φορολογία φυσικών προσώπων 423 εκατομμύρια, 1,5 δισ. δηλαδή αυξάνονται οι φόροι των λαϊκών στρωμάτων... Σε ποιους μειώνετε; 446 εκατομμύρια μείωση στη φορολογία επιχειρήσεων - πάμφτωχα τα μονοπώλια... - 10% στα διανεμόμενα κέρδη το κάνετε 5%! Ακούστε, 5% πληρώνουν στα διανεμόμενα κέρδη οι μεγαλομέτοχοι και 9% αυτός που έχει 10.000 εισόδημα!».

Ο Θ. Παφίλης στηλίτευσε ακόμα ότι νομιμοποιούνται όλα τα υποτιθέμενα έκτακτα μέτρα, τα μνημονιακά, και παράλληλα ο κόσμος φορολογείται «κι απ' το πλάι», σε Παιδεία, Υγεία κ.ά. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο, φοροαπαλλαγές και άλλα, τόνισε, προσθέτοντας ότι συνολικά το φορολογικό σύστημα «είναι σκληρά ταξικό. Οχι μόνο παίρνει από τους εργαζόμενους, αλλά δίνει και σε αυτούς που κατέχουν τον πλούτο».

Σε ό,τι αφορά το παραμύθι της ανάπτυξης, έφερε το παράδειγμα του τουριστικού τομέα, σημειώνοντας: «Απίστευτα αναπτυγμένος, ρεκόρ - οι ξενοδοχοϋπάλληλοι; Μείωση μισθών, άθλιες συνθήκες, στο τρίτο υπόγειο, απλήρωτη εργασία, κι όποιος τολμάει να μιλήσει, δρόμο... Να η ανάπτυξη που θα φέρει καλύτερους μισθούς!».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Θ. Παφίλης δηκτικά σχολίασε τα περί «μεσαίας τάξης», επισημαίνοντας: «Πού καταντήσαμε; Ο άλλος παίρνει ένα χιλιάρικο, μεσαία τάξη; Μας δουλεύετε; Ενας που παίρνει 1.500 είναι λέει κατώτερη μεσαία τάξη... Εργατική τάξη είναι όλοι αυτοί. Λέτε στο λαό "είσαι καλά, περνάς καλά και είσαι μεσαίος όταν παίρνεις 1.000 ευρώ", που δεν φτάνουν. Η απάντηση είναι μία, οργάνωση του λαού, λαϊκή αντεπίθεση κόντρα σ' αυτήν την πολιτική».

Μύθος ότι οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας

Απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στα άλλα αστικά κόμματα, ότι τάχα οι φοροαπαλλαγές και τα προνόμια στο κεφάλαιο δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, έδωσε ο Χρήστος Κατσώτης.

Οπως επισήμανε, από το 2014 «ψηφίσατε οι τράπεζες να συμψηφίζουν με φόρους από μελλοντική κερδοφορία τις ζημιές που υπέστησαν. Πέρυσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη ρύθμιση πιο ευνοϊκή για τις τράπεζες, καθώς επέτρεψε οι ζημιές τους να συμψηφιστούν με τα κέρδη των επόμενων 20 ετών», με άλλα λόγια οι τραπεζίτες δεν πληρώνουν φόρο. Παρ' όλα αυτά, η Τράπεζα Πειραιώς απέλυσε 25 εργαζόμενους και μάλιστα επειδή αρνήθηκαν να πάνε στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα «κόκκινα» δάνεια, αφού θα έχαναν τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις και τους κανονισμούς. «Σημειώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα απόσχισης», ανέφερε.

Αλλο παράδειγμα που έφερε είναι ο Τουρισμός, όπου οι όμιλοι παρά τα τεράστια κέρδη τους επιβάλλουν στους εργαζόμενους απολύσεις, «εργασιακές σχέσεις που συνιστούν σύγχρονη σκλαβιά». Αλλά και στη ναυτιλία, οι εφοπλιστές παρά την τεράστια κερδοφορία τους μειώνουν διαρκώς τις οργανικές συνθέσεις στα πλοία, «επιφέροντας θεαματική μείωση των θέσεων εργασίας», ενώ επεκτείνουν τη μαύρη - ανασφάλιστη εργασία.

Ακόμα πιο τρανταχτό παράδειγμα, συνέχισε ο Χρ. Κατσώτης, είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση νομοθέτησε τις απολύσεις εργαζομένων. Παρέπεμψε στο τελευταίο νομοσχέδιο για την Ενέργεια, όπου προβλέπονται απολύσεις στη ΔΕΗ με τη μορφή «εθελούσιων» αποχωρήσεων και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ χωρίς να διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.

Αναφέρθηκε τέλος στα δεκάδες δισ. φόρου που έχουν αρπάξει οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις από το λαό για να τα κάνουν φοροαπαλλαγές, κέρδη και προνόμια στο κεφάλαιο. «Το λαϊκό κίνημα απαιτεί "κάτω οι φόροι"» και να «να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου», κατέληξε.

«Φύλλο και φτερό» από την αντιλαϊκή πολιτική οι τάχα ελαφρύνσεις

Την κυβέρνηση της ΝΔ κατήγγειλε ξεκινώντας την ομιλία του ο Μ. Συντυχάκης, για την κατ' εντολή της απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά των αγροτών στο Ηράκλειο την Πέμπτη, ενώ σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο σημείωσε ότι «και όπου η κυβέρνηση δεν επιβάλλει το "νόμο και την τάξη", προστρέχει στη διαστρέβλωση της αλήθειας, σαν τη σουπιά που θολώνει τα νερά. Αυτό κάνει με το φορολογικό νομοσχέδιο, παρουσιάζοντάς το ως νομοσχέδιο αναδιανομής, που θα ελαφρύνει - λέει - τους πάντες». Παρά τις προπαγανδιστικές λαθροχειρίες της κυβέρνησης, συνέχισε, η οποία παρουσιάζει ότι τάχα από τις φοροελαφρύνσεις των 1,2 δισ. ευρώ ωφελούνται όλοι, «το κουστούμι είναι κομμένο και ραμμένο για τις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για τα λαϊκά στρώματα, που είναι τα μόνιμα υποζύγια».

Πρόσθεσε ότι η νέα φορολογική κλίμακα σε μισθούς και συντάξεις δεν αναπληρώνει ούτε στο ελάχιστο την απώλεια προηγούμενων χρόνων και ότι τα μόλις και μετά βίας 15 ευρώ το μήνα που «κερδίζουν» οι εργαζόμενοι, μετά από δέκα συναπτά έτη ανηλεούς φοροληστείας από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «όχι μόνο θα γίνουν φύλλο και φτερό, αλλά θα κληθούν οι εργαζόμενοι να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη από τους έμμεσους φόρους στη λαϊκή κατανάλωση, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα, αυξάνοντας τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, τα επιπρόσθετα έμμεσα χαράτσια με την αύξηση του ορίου πληρωμών με το πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος και χαράτσι 22% για όσους δεν το καλύπτουν, καθώς και με τα διάφορα αντίμετρα που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020».

Οι κυβερνήσεις φεύγουν, οι φόροι μένουν

Η Μαρία Κομνηνάκα υπογράμμισε ότι «οι κυβερνήσεις φεύγουν, οι φόροι μένουν», καθώς 93% των φορολογικών εσόδων προέρχονται από το λαό, με «φιλική συμμετοχή» των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ σήμερα κι αυτό το ισχνό 7% έρχεται η κυβέρνηση να το μειώσει περισσότερο.

Οπως είπε, από δύο φοροαπαλλαγές που προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα κερδίσουν 615 εκατομμύρια ευρώ, με σταθερά τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Ψάξτε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε στους νησιώτες, τονίζοντας ότι ενώ οι εφοπλιστές απολαμβάνουν εφ' όρου ζωής φοροασυλία με συνταγματική κατοχύρωση, οι νησιώτες έχασαν στα χρόνια της κρίσης το αυτονόητο δικαίωμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που θα έπρεπε να είναι η ελάχιστη διευκόλυνση λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς αλλά και των λοιπών δυσκολιών που αντικειμενικά υπάρχουν στα νησιά. «Παραμένει βέβαια τουλάχιστον προκλητική η απαράδεκτη σύνδεση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ με το Προσφυγικό, που πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ εμπνεύστηκε για τα πέντε νησιά που έχετε μετατρέψει σε αποθήκες ψυχών, κατάσταση που θέλετε τώρα και να μονιμοποιήσετε», υπογράμμισε.

Ο λαός να μη δεχτεί να ζει με λιγότερες απαιτήσεις

Ο Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αντιλαϊκή της πολιτική και να πείσει το λαό ότι όλοι συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη, να συγκαλύψει τον βαθύτατα αντιλαϊκό - ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής που ασκείται μέσω του φορολογικού συστήματος, που γίνεται διαρκώς και χειρότερο, πιο επιθετικό σε βάρος του λαού.

Ανέδειξε παράλληλα ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που έχουμε συνεχώς δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ καταγράφουν τεράστια αύξηση της μερικής απασχόλησης και καθήλωση των μισθών, παραμένουν οι αντιλαϊκοί νόμοι, κλιμακώνεται η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, επιβάλλονται έκτακτοι φόροι, εντείνεται η καταστολή, ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση.

«Ολα αυτά αποτελούν στοιχεία της περίφημης "επιστροφής στην κανονικότητα" για την οποία μιλούσαν πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα η ΝΔ, μόνο που κανονικότητα σημαίνει περισσότερα κέρδη για τους λίγους ενώ για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα μεταφράζεται σε μόνιμη πηγή δυστυχίας. Να γιατί απέναντι στην επιχείρηση παραπλάνησης και εγκλωβισμού της συνείδησης των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας, που επιχειρείτε, ο λαός δεν πρέπει να τσιμπήσει. Να μη δεχτεί να ζει με λιγότερες απαιτήσεις, αλλά να προτάξει την ικανοποίηση και κάλυψη του συνόλου των αναγκών του, μέσα από ένα οργανωμένο, μαζικό, ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, με ταξικό προσανατολισμό, που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέχρι τις συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές, για να μπορεί ο λαός να ζει με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ