Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το έπος και τα διδάγματα της Αντιφασιστικής Νίκης

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, αφιερωμένη στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών, με τίτλο: «Επος και διδάγματα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ στον Περισσό.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Αλφρεντ Ρούμπιξ, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, Ανατόλι Αρσέενκο, καθηγητής της Ιστορίας στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με την επίδειξη της πρόσκλησης.

Αλλες εκδηλώσεις

-- Πολιτική εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών θα πραγματοποιήσει η Αχτιδική Επιτροπή υπαίθρου Νομού Ηρακλείου του ΚΚΕ, την Κυριακή 5/6, στις 10.30 π.μ. στο Αρκαλοχώρι, τόπο καταγωγής του κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, που ήταν ένας από τους 200 που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 5/6, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Λαμία, εκδήλωση μνήμης και τιμής της Αντιφασιστικής Νίκης. Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Παπαγεωργάκης, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ»

O Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ και η Επιτροπή του 7ου Διαμερίσματος διοργανώνουν σήμερα, Παρασκευή, 3/6/2005 ώρα 7 μ.μ., στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ» (Δουκ. Πλακεντίας 3 Αμπελόκηποι), εκδήλωση για τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης.

Εκδήλωση στις Κορυσχάδες

Την Κυριακή 12 Ιούνη, στις 11.30 το πρωί

Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και η ΚΟ Στερεάς του ΚΚΕ διοργανώνουν, την Κυριακή 12 Ιούνη και ώρα 11.30 το πρωί, την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής στις ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ Ευρυτανίας. Θα τιμηθούν η 61η επέτειος της ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), της Κυβέρνησης του Βουνού, και του Εθνικού Συμβουλίου, της Βουλής των Ελλήνων στα χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής, και της Εθνικής Αντίστασης, σε συνδυασμό με τα 60 χρόνια της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, το κύριο βάρος της οποίας σήκωσε η Σοβιετική Ενωση και ο Κόκκινος Στρατός.

Καλούνται όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις και τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ, ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΣΑΘΕΑ, ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ, ΠΣΑΜΑ, ΠΕΑΦΕ, Ενωση Διαμαντή, Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ και μαζικές οργανώσεις και φορείς της περιοχής να δώσουν αγωνιστικά το «παρών» και σ' αυτήν την εκδήλωση τιμής.

Πούλμαν για Κορυσχάδες

- Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στις Κορυσχάδες που γίνεται στις 12 Ιούνη. Αναχώρηση, το Σάββατο 11.6.2005, από την πλατεία Κάνιγγος και ώρα 8 π.μ. (πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-8234.296 και 210.8831.368).

- Τα Κεντρικά του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στις Κορυσχάδες. Αναχώρηση το Σάββατο 11 Ιούνη από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 8 π.μ. και διανυκτέρευση στο Καρπενήσι. Συμμετοχή 40 ευρώ. Πληροφορίες Αρετή Μήτση στο τηλ.: 210-8225.407.

- Η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ δρομολογεί πούλμαν, που θα αναχωρήσει το Σάββατο 11.6.2005 από Κάνιγγος, ώρα 8 το πρωί. Πληροφορίες: 210-5817.384 και 210-3220.183.

Ιμπεριαλιστικά εγκλήματα

Από ορισμένη άποψη είναι χρήσιμο το βιβλίο «Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ», του Βρετανού ιστορικού ALASTAIR PARKER (Εκδόσεις ΕΠΙΛΟΓΗ / ΘΥΡΑΘΕΝ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ).

Ανάμεσα στα εύγλωττα στοιχεία που παραθέτει, ο συγγραφέας κάνει και αναφορές για το αγγλοαμερικανικό έγκλημα κατά της γερμανικής πόλης Δρέσδη, που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς λίγο καιρό πριν από τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας.

Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης δεν προκλήθηκε από τις ανάγκες του πολέμου.

Αλλά καλύτερο είναι ν' αφήσουμε τον συγγραφέα να μιλήσει, ο οποίος, σημειωτέον, δεν ήταν κομμουνιστής. Γράφει:

«Τη νύχτα της 13ης Φεβρουαρίου 1945, πάνω από 800 βρετανικά βομβαρδιστικά πέταξαν στη Δρέσδη και κατάφεραν ένα από τα πιο ολέθρια πλήγματα του πολέμου. Την επόμενη ακολούθησαν πάνω από 400 αμερικανικά βομβαρδιστικά, και την 15η Φεβρουαρίου άλλα 200. Παρόλο που κανείς δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό θανάτων, η βρετανική επιδρομή άφησε πίσω της πολύ περισσότερους νεκρούς από κάθε άλλο βομβαρδισμό, ίσως μάλιστα περισσότερους από κάθε άλλη αεροπορική επιδρομή στην ιστορία, συμπεριλαμβανομένης και της ατομικής καταστροφής στη Χιροσίμα» (σελ. 227).

«Τα επιχειρήματα του Τσόρτσιλ ήταν: Εφ' όσον οι Γερμανοί άρχισαν πρώτοι τους βομβαρδισμούς αμάχων, νομιμοποίησαν το βομβαρδισμό των Γερμανών πολιτών. Και, δεύτερον, ότι οι Γερμανοί άξιζε να τιμωρηθούν»! (σελ. 228). «Κρατάμε το ξίφος της δικαιοσύνης και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε αυτό το ξίφος με τη μέγιστη σφοδρότητα, μέχρι τέλους», έλεγε ο Τσόρτσιλ (ό.π.)!

Συνεχίζει ο συγγραφέας: «Οι Βρετανοί χτυπούσαν κατοικημένες περιοχές για να σκοτώνουν ή να τρομοκρατούν αμάχους εργαζόμενους. Αλλά και οι μισές τουλάχιστον αμερικανικές βόμβες ρίχτηκαν στα τυφλά, σε συνθήκες νέφωσης ή ομίχλης» (σελ. 228 - 229).

Ο Βρετανός υπουργός Αεροπορίας συμπλήρωνε τον κυνισμό του Τσόρτσιλ με φράσεις που θα ζήλευε και ο Χίτλερ: «...προσωπικά θεωρώ ότι όλες οι πόλεις της Γερμανίας δεν αξίζουν όσο τα κόκαλα ενός Βρετανού γρεναδιέρου» (σελ. 230)!!

Ιδια τακτική και λογική χαρακτήριζε και τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ κατά της Ιαπωνίας. Για ανθρωποσφαγή κάνει λόγο ο Βρετανός συγγραφέας του «ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ». Γράφει: «...τα Β-29 είχαν αρχίσει να ακολουθούν νέα τακτική: νυχτερινές επιδρομές σε χαμηλό ύψος με ρίψεις μεγάλου αριθμού εμπρηστικών βομβών. Με τις επιθέσεις αυτές οι Αμερικανοί, όπως η ΡΑΦ στη Γερμανία, πυρπολούσαν σπίτια, για να μειώσουν την παραγωγικότητα των βιομηχανικών εργατών και για να τσακίσουν το ηθικό. Στις 9 Μαρτίου 1945, 334 Β-29 ξεκίνησαν για το Τόκιο και έριξαν εμπρηστικές βόμβες σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου τα περισσότερα σπίτια ήταν από ξύλο και μπαμπού. Οι δυνατοί άνεμοι επιδείνωσαν την πυρκαγιά, που ήταν ορατή από τα 250 χιλιόμετρα. Κάηκαν 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων του Τόκιο (267.000 κτίρια) καταστράφηκαν, 1.000.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι και περίπου 80.000 πέθαναν. Λίγους μήνες πριν πέσει η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, η αμερικανική πολεμική αεροπορία ως μηχανή ανθρωποσφαγής είχε ήδη καλύψει τη διαφορά της από τη ΡΑΦ» (ο.π., σελ. 237). «Ενώ στις επόμενες τέσσερις βδομάδες μετά την επιδρομή στο Τόκιο, άλλες πέντε πόλεις έχασαν 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα κτιρίων. Στη συνέχεια, σταμάτησαν αυτού του είδους οι επιδρομές μέχρι τα τέλη Ιουνίου - εν μέρει επειδή λιγόστεψαν τα αποθέματα εμπρηστικών βομβών...»!!! (σελ. 238).

Eκείνο πάντως που έχει αποκλειστεί είναι το «λάθος». Γιατί, την ίδια ώρα που τα βομβαρδιστικά των Αγγλοαμερικανών εξαφάνιζαν στη Δρέσδη έναν αμύθητο πολιτιστικό πλούτο (κτίρια - μουσεία - αγάλματα - πίνακες κ.ά.), οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις των Αγγλοαμερικανών και των Γάλλων στη Γερμανία παρέμειναν άθικτες...


Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ