Σάββατο 15 Αυγούστου 2009 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Ο εφιάλτης της περιφερειοποίησης

Με τη νέα ΚΑΠ οι όποιες επιδοτήσεις που δίνονταν μέχρι την ψήφιση ως παραγωγικά κίνητρα, μετατράπηκαν σε ένα σημαντικό βαθμό σε κοινωνικά επιδόματα
Με τη νέα ΚΑΠ οι όποιες επιδοτήσεις που δίνονταν μέχρι την ψήφιση ως παραγωγικά κίνητρα, μετατράπηκαν σε ένα σημαντικό βαθμό σε κοινωνικά επιδόματα
Εφιαλτικό μέλλον σχεδιάζει η ΕΕ για τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας. Στις μέχρι τώρα αρνητικές αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, θα έρθει να προστεθεί μια αναθεώρηση σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση. Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα, αλλά το παρασκήνιο και οι σχετικές πληροφορίες λένε πως έρχονται πολύ οδυνηρά μέτρα στην επόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2013 και βασικά θα έχουν να κάνουν με την επιβολή της περιφερειοποίησης των επιδοτήσεων.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν πως τα επιτελεία των Βρυξελλών απεργάζονται την επιβολή της περιφερειοποίησης των επιδοτήσεων σε επίπεδο ΕΕ, με σκοπό τη δραστική περικοπή τους. Στο παρασκήνιο γίνεται όλο και πιο έντονα λόγος να γίνει μια περιφέρεια όλη η ΕΕ και να δίνονται οι περιφερειοποιημένες ενισχύσεις ανά εκτάριο με ίση αξία για όλα τα κράτη - μέλη. Φλατ ρέιτ (Flat Rate) το λένε αυτό το σενάριο και αν γίνει πράξη η Ελλάδα θα είναι από τις πιο ζημιωμένες χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει μέσο δικαίωμα επιδότησης 587 ευρώ ανά εκτάριο, ή 58,7 ευρώ το στρέμμα, και ο μέσος όρος της ΕΕ εμφανίζεται να είναι 222 ευρώ το εκτάριο ή 22,2 ευρώ το στρέμμα. Αν γίνει πράξη αυτό, τότε, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, θα χαθεί για την Ελλάδα το 62% των χρημάτων που δίνονται για τις επιδοτήσεις και πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 1,4 δισ. ευρώ. Ομως, το θέμα είναι πως λόγω του πολυτεμαχισμένου κλήρου η Ελλάδα λαμβάνει κατά μέσο όρο επιδοτήσεις κάτω από 3.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση, που είναι εκ των πραγμάτων ένα πολύ μικρό ποσό. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει την πλήρη εξαφάνιση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Αλλά και κάποιο άλλο μοντέλο περιφερειοποίησης να επιλεχτεί πάλι τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα και πάντα σε αρνητική κατεύθυνση.

Ηδη στην Ελλάδα η συμβιβασμένη ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ άρχισε να θέτει θέμα να ξεκινήσει η περιφερειοποίηση της χώρας πριν το 2013. Αυτή τη δυνατότητα τη δίνει άλλωστε ο έλεγχος υγείας της νέας ΚΑΠ που ψηφίστηκε πέρυσι το Νοέμβρη. Η ΠΑΣΕΓΕΣ προτείνει να εφαρμοστεί το λεγόμενο υβριδικό μοντέλο περιφερειοποίησης από το 2011, που θα είναι ένα σύστημα μισό περιφερειοποίηση και μισό ιστορικά δικαιώματα. Η ΠΑΣΕΓΕΣ βγαίνει μπροστά να στρώσει το δρόμο για λογαριασμό των κυβερνώντων και των κομισάριων της ΕΕ. Κι αυτό στο όνομα της προσαρμογής. Τα ίδια έκαναν οι «πρασινογάλαζοι» διοικούντες την ΠΑΣΕΓΕΣ όλα τα προηγούμενα χρόνια σε όλες τις αναθεωρήσεις. Και ιδού τα μέχρι τώρα αποτελέσματα! Αλλωστε, και το υβριδικό μοντέλο που προτείνει αποτελεί το δρόμο για την προετοιμασία για την πλήρη περιφερειοποίηση που θα επιβληθεί από το 2013. Και όπως πάει το πράγμα θα τεθεί το ψευτοδίλημμα ενόψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ το 2013, αν θα πρέπει να γίνει η περιφερειοποίηση σε επίπεδο ΕΕ ή σε επίπεδο χώρας...

Ζημιά για την αγροτιά

Η επικείμενη επιβολή της περιφερειοποίησης θα επιφέρει περαιτέρω μείωση των πόρων για τις άμεσες ενισχύσεις και στην πράξη θα σημάνει ακόμα μικρότερες επιδοτήσεις για κάθε δικαιούχο στην Ελλάδα. Φυσικά, το μάρμαρο θα το πληρώσουν πιο ακριβά οι μικρομεσαίοι αγρότες, γιατί σε καμία περίπτωση δε θα αντέξουν υπ' αυτές τις συνθήκες. Η επιβολή της περιφερειοποίησης σημαίνει στην πράξη ότι καταργούνται τα ιστορικά δικαιώματα με βάση τα οποία δίνονται μέχρι τώρα οι επιδοτήσεις. Τα ποσά των όποιων ενισχύσεων της κάθε περιφέρειας θα μοιράζονται πλέον στις αγροτικές εκτάσεις της περιφέρειας όπως αυτή θα οριστεί από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των βοσκότοπων με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων. Η αξία των δικαιωμάτων των παραγωγών γίνεται ίδια για όλους, ανεξάρτητα από την αξία των δικαιωμάτων που είχαν, ή αν είχαν δικαιώματα ή όχι εντός της περιοχής που θα ορισθεί. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις. Επίσης, αν γίνει η περιφερειοποίηση με βάση τις διοικητικές περιφέρειες μιας χώρας, τότε ομοειδή προϊόντα θα λαμβάνουν διαφορετική επιδότηση. Για παράδειγμα, άλλη επιδότηση θα έχει το βαμβάκι στην Καρδίτσα και άλλη στη Λιβαδειά.

Το βασικό ζήτημα που προκύπτει, είναι πόσα χρήματα θα υπάρχουν για τις όποιες «περιφερειοποιημένες ενισχύσεις», είτε η περιφερειοποίηση αφορά στη χώρα, είτε στο σύνολο της ΕΕ, είτε γίνει και κάπως αλλιώς. Αν κοπούν κι άλλο τα λεφτά από τις ενισχύσεις του λεγόμενου πρώτου πυλώνα και πάνε στον δεύτερο πυλώνα, οι επιδοτήσεις αυτές θα είναι ακόμα πιο πενιχρές, όπως και να μοιραστούν ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ και όπως και να μοιραστούν εντός των κρατών - μελών.

Αντιπαραγωγικές επιδοτήσεις

Η επιβολή της περιφερειοποίησης σημαίνει ακόμα ότι οι όποιες επιδοτήσεις θα δίνονται θα αποκοπούν εντελώς από την αγροτική παραγωγή. Το ξεκίνημα της αποδέσμευσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή, που ξεκίνησε με την ψήφιση της νέας ΚΑΠ το 2003, έδωσε την πρώτη δυνατή σφαλιάρα στην εγχώρια αγροτική παραγωγή. Η καθιέρωση της ενιαίας ενίσχυσης, που ενεργοποιείται με βάση τα καλλιεργούμενα στρέμματα ή και μη καλλιεργούμενα στρέμματα, είχε μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην αγροτική παραγωγή. Καπνός, τεύτλα και σταφίδα είναι τα κλασικά παραδείγματα δραματικής συρρίκνωσης της παραγωγής τους, αλλά και τα σιτηρά και το βαμβάκι δεν πήγαν πίσω. Ο έλεγχος υγείας, με εξαίρεση το βαμβάκι, καταργεί και όλα τα συνδεδεμένα με την παραγωγή στρεμματικά πριμ. Τι θα γίνει λοιπόν μετά το 2013 όταν επιβληθεί καταπώς φαίνεται η περιφερειοποίηση; Τι θα γίνει αν οι όποιες επιδοτήσεις θα δίνονται ανά αγροτική εκμετάλλευση, χωρίς καμία σύνδεση με την παραγωγή; Είναι σίγουρο ότι η αγροτική παραγωγή θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο και τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα χειρότερα για την ελληνική ύπαιθρο και τις επιχειρήσεις - επαγγελματίες που εξαρτούν την ύπαρξή τους από τον αγροτικό τομέα.

Η ΕΕ με την καθιέρωση της αποδεσμευμένης ενίσχυσης έκανε το πρώτο βήμα να αποκοπούν οι επιδοτήσεις από την παραγωγή, στο όνομα των επιταγών του ΠΟΕ και των επιδιώξεων των πολυεθνικών. Ο ΠΟΕ ορίζει ότι απαγορεύονται τα παραγωγικά κίνητρα, μιας και θεωρεί τις επιδοτήσεις ως τέτοια. Θεωρεί επίσης ότι με τις επιδοτήσεις νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Αυτό κι αν είναι υποκρισία. Ετσι, με τη νέα ΚΑΠ οι όποιες επιδοτήσεις που δίνονταν μέχρι την ψήφιση ως παραγωγικά κίνητρα, μετατράπηκαν σε ένα σημαντικό βαθμό σε κοινωνικά επιδόματα. Μετά το 2013 οι όποιες επιδοτήσεις, θα μετατραπούν ολοκληρωτικά σε ακόμα πιο πενιχρά κοινωνικά επιδόματα για τους φτωχομεσαίους αγρότες. Δεν αποκλείεται οι μικρομεσαίοι αγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν και εξωγεωργική απασχόληση προκειμένου επιβιώσουν, ν' αποκλειστούν από αυτές τις ενισχύσεις.

Πάντως, για τους μεγαλοαγρότες και τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο, θα είναι κάτι σαν μετοχές προς συγκέντρωση. Ο στόχος είναι να δίνονται όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα σε ακόμα λιγότερους αγρότες, τα οποία όμως θα τους προκύπτουν περισσότερα. Είναι σαφές ότι η ΕΕ θέλει να βγούνε από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες. Είναι επίσης σαφές ότι δεν την ενδιαφέρει και πάρα πολύ η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στα όριά της. Αλλωστε, οι ευρωπολυεθνικές μπορούν να βρουν πάμφθηνα αγροτικά προϊόντα από τις φτωχές χώρες του πλανήτη και να τα τυποποιήσουν και μεταποιήσουν κερδοσκοπώντας σε βάρος όλων των λαών. Και αυτή την πολιτική ψηφίζουν και υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όποιος τους κι αν βρεθεί στην εξουσία κι από κοντά στηρίζουν ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ., με διαφορετική βέβαια επιχειρηματολογία.

Αγώνας με προοπτική

Η αγροτιά καλείται να αντιπαλέψει τις αρνητικότατες αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και τη μετατροπή των επιδοτήσεων σε κοινωνικά επιδόματα. Καλείται να αντιπαλέψει συνολικά την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της νέας ΚΑΠ. Καλείται να εντείνει και να μαζικοποιήσει τον αγώνα της, μέσα από τις γραμμές του συνεπούς αγροτικού κινήματος και του ΚΚΕ, προκειμένου να μην περάσουν οι υπάρχουσες αντιαγροτικές αποφάσεις, καθώς και τα νέα αντιαγροτικά σχέδια της ΕΕ. Καλείται να παλέψει με δύναμη, διάρκεια και συνέπεια για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που ευθύνεται για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι τώρα και τα οποία δυστυχώς θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα. Καλείται να παλέψει μαζί με την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου την εξουσία θα έχει πραγματικά ο λαός, για να οργανώσει την οικονομία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και να εφαρμόσει φιλοαγροτική πολιτική, που θα επιδιώκει την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και λαϊκής εξουσίας.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ