Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η λύση στην προοπτική

ΦΕΤΟΣ, το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, που παράγονται στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα. Μεγάλο μέρος της σοδειάς έμεινε αμάζευτη στο χωράφι ή παραμένει απούλητη στις αποθήκες, καθώς οι παραγωγοί δυσκολεύονται να βρουν αγοραστή, παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από πέρσι.

Αλλά, το πρόβλημα διάθεσης και τιμών δεν ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Είναι το αποτέλεσμα των αθρόων εισαγωγών ίδιων ή ομοειδών αγροτικών προϊόντων, της μείωσης των εξαγωγών και της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, που αγοράζουν «κοψοχρονιά» από τους παραγωγούς και πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές.

Και, βεβαίως, η αύξηση των εισαγωγών και η μείωση των εξαγωγών είναι απόρροια σχετικής συμφωνίας, που υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων έχει να κάνει με τη λεγόμενη «ελεύθερη» αγορά, η οποία δρα ασύδοτα και ανεξέλεγκτα.

Ολα αυτά οδήγησαν σε δραστική και δραματική μείωση του εισοδήματος των 800.000, και πλέον, αγροτικών νοικοκυριών της χώρας. Μια μείωση που αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για τους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι ζουν, ήδη, στη φτώχεια και δεν μπορούν ν' αντέξουν μεγαλύτερη. Μαζί με τους αγρότες πλήττονται και οι απασχολούμενοι σε άλλους τομείς της αγροτικής οικονομίας, ενώ άμεσες είναι οι επιπτώσεις στην αγορά.

*****

ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ σ' αυτή την κατάσταση, οι μικρομεσαίοι αγρότες βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας, κατ' αρχήν, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Η πανελλαδική κινητοποίηση που οργάνωσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, έδωσε τη δυνατότητα να τεθούν ολοκληρωμένα τα προβλήματα όλων των αγροτικών προϊόντων και οι ουσιαστικές διεκδικήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε την αιτία, αλλά και τη λύση του συνολικού αγροτικού προβλήματος της Ελλάδας. Η αιτία είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που επιχειρεί το μαζικό και βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών μικρομεσαίων αγροτών, για να συγκεντρωθεί η γη σε λίγους μεγαλοαγρότες κι επιχειρηματίες. Και η λύση θα έρθει με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων των μικρονυκοκυραίων της υπαίθρου και προς όφελος του λαού και του τόπου.

*****

ΠΡΕΠΕΙ, όμως, να συνειδητοποιήσουν οι αγρότες ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν και δε θέλουν να εφαρμόσουν φιλοαγροτική πολιτική, γιατί είναι ταγμένες να υπηρετούν συμφέροντα αντίθετα από αυτά των μικρομεσαίων αγροτών.

Επομένως, χρειάζεται να συνεχιστούν και να ενταθούν οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς - σε συμπαράταξη με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης - με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και με προοπτική την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών δύναμης, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής φιλοαγροτικής πολιτικής από μια άλλη, μια Λαϊκή Εξουσία.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στη δίνη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Μιλούν στο «Ρ» αγρότες καλλιεργητές των προϊόντων που τώρα σαπίζουν στα χωράφια και τις αποθήκες και οι ίδιοι βρίσκονται στο έλεος των εμποροβιομηχάνων...

Eurokinissi

Στη δίνη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της ΠΟΕ βρίσκονται οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας, που αυτές τις μέρες βλέπουν τη σοδειά όλης της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου να σαπίζει στα χωράφια και τις αποθήκες και το εισόδημά τους να «τραβάει την κατηφόρα».

Οι τιμές στο σύνολο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων βρίσκονται κυριολεκτικά στο «ναδίρ», αφού οι εμποροβιομήχανοι με τις πλάτες της κυβέρνησης εκμεταλλεύονται με όσους τρόπους μπορούν τους φτωχομεσαίους παραγωγούς, δίνοντας εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, τη στιγμή που εισάγουν ανεξέλεγκτα και αθρόα προϊόντα χαμηλής ποιότητας και κόστους από τρίτες χώρες.

Ο «Ρ» συνομίλησε με παραγωγούς βασικών αγροτικών προϊόντων από ολόκληρη τη χώρα, αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα του συνεπούς αγροτικού κινήματος, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα με στοιχεία το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.


Eurokinissi


ΒΑΜΒΑΚΙ

Φέτος παρήχθησαν περίπου 1.180.000 τόνοι βαμβακιού. Παραλήφθηκαν από τα εκκοκκιστήρια 1.132.000 και περί τους 50.000 τόνους παραμένουν αδιάθετοι, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε ν' αφήσει εκτός επιδότησης ποσότητες του προϊόντος. Από τους βαμβακοπαραγωγούς - λόγω υπέρβασης του συνολικού πλαφόν παραγωγής που έχει επιβληθεί στη χώρα μας από την ΕΕ - παρακρατήθηκε 0,35 ευρώ το κιλό ως πρόστιμο συνυπευθυνότητας κι αναμένεται να πάρουν επιστροφή 0,067 ευρώ ανά κιλό, με αποτέλεσμα η τελική τιμή να είναι κατά 0,30 ευρώ το κιλό χαμηλότερη από πέρσι. Συγκεκριμένα, πέρσι ήταν 1,06 και φέτος 0,76 ευρώ το κιλό.

Η αιτία στην ΕΕ

O Σ. Μανώλης, βαμβακοπαραγωγός από το Ξυνονέρι Καρδίτσας, επισημαίνει: «Φέτος καλλιέργησα 88 στρέμματα βαμβάκι και το πούλησα, περίπου, 90 δρχ. το κιλό φθηνότερα από πέρσι, ενώ τα έξοδα καλλιέργειας αυξήθηκαν. Πρόκειται για τιμές "ξεφτίλα" και η αιτία βρίσκεται στην πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Οι κυβερνώντες, αντί να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα, μας συκοφαντούν, χωρίζοντάς μας σε "νόμιμους" και "παράνομους". Αν ενδιαφέρονταν για μας, θα μπορούσαν, τουλάχιστον, να μας απαλλάξουν από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας για 100 πρώτα ιδιόκτητα ή 150 νοικιασμένα στρέμματα. Δεν το κάνουν γιατί θέλουν να μας ξεκληρίσουν».

ΣΤΑΦΥΛΙΑ - ΚΡΑΣΙ

Eurokinissi

Η παραγωγή κρασιού έφτασε, φέτος, στους 425.000 τόνους, αλλά πάνω από τη μισή - και συγκεκριμένα 240.000 τόνοι - δεν έχει πουληθεί. Αδιάθετες έμειναν και μεγάλες ποσότητες επιτραπέζιων σταφυλιών, ενώ χιλιάδες τόνοι του προϊόντος έμειναν αμάζευτοι και σάπισαν στα κούτσουρα. Οσοι κατάφεραν να πουλήσουν, όσο - όσο, τη σοδειά τους, είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά, καθώς πέρσι πούλησαν τα σταφύλια 0,18 ευρώ το κιλό και φέτος μόνο 0,06 ευρώ το κιλό.

«Σάπισαν στα κούτσουρα»

Ο Γ. Γκανάς, σταφυλοπαραγωγός, από το Δαμάσι επαρχίας Τυρνάβου, τονίζει: «Φέτος δεχτήκαμε καίριο πλήγμα στο εισόδημά μας, καθώς, εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών κρασιού και μούστου, τα σταφύλια μας σάπισαν πάνω στα κούτσουρα στα 11.000 στρέμματα αμπελώνων, από τα 14.000 στρέμματα, που καλλιεργούμε, συνολικά, στο Δαμάσι. Κι ό,τι πουλήσαμε, μας το πήραν οι οινοβιομήχανοι σε τιμή που πουλούσαμε πριν από 15 χρόνια»!

ΡΟΔΑΚΙΝΑ - ΑΧΛΑΔΙΑ - ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

Eurokinissi

Η χειρότερη χρονιά, στην τελευταία 20ετία, είναι η φετινή για τους παραγωγούς ροδάκινων, αχλαδιών, αλλά και ακτινιδίων. Τεράστιες ποσότητες αυτών των προϊόντων έμειναν στα δέντρα, ενώ όσα πουλήθηκαν οι έμποροι τα πήραν σε εξευτελιστικές τιμές. Χαρακτηριστικά η τιμή των ροδάκινων για χυμό, από 0,30 ευρώ το κιλό που ήταν πέρσι, φέτος έπεσε στα 0,10, ενώ τα ροδάκινα για κομπόστα από 0,50 πέρσι, φέτος πουλήθηκαν 0,20 ευρώ το κιλό. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η μείωση στα ακτινίδια, που, από 0,70 πέρσι, φέτος πουλιούνται από τους παραγωγούς 0,25 ευρώ το κιλό.

Ολα τα κακά

Ο Γ. Σακοράφας, ροδακινοπαραγωγός και αχλαδοπαραγωγός, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, υπογραμμίζει: «Ολα τα κακά πέφτουν στο κεφάλι μας. Βιομηχανικά ροδάκινα και αχλάδια τα πουλήσαμε με τιμές ίδιες μ' αυτές που ήταν πριν δέκα χρόνια. Αυτή είναι η νομιμότητα και συμβατότητα που επικαλείται η κυβέρνηση; Της επιστρέφουμε την κοροϊδία και της δηλώνουμε πως εμείς θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Γι' αυτό κι αγωνιζόμαστε».

ΛΑΔΙ

Και στην περίπτωση του λαδιού δε στέκουν οι κυβερνητικές δικαιολογίες περί «υπερπαραγωγής» τη φετινή περίοδο. Οπως εκτιμάται, η τρέχουσα παραγωγή λαδιού είναι κανονική σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ κάποιες περιοχές εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα από τις ζημιές των παγετών. Οπως επίσης δείχνουν τα πράγματα, μόνο όσοι ελαιοπαραγωγοί καταφέρνουν και πουλούν τα λάδι μόνοι τους απευθείας σε καταναλωτές καταφέρουν να έχουν μια ανεκτή τιμή. Αλλά και εδώ η εφαρμογή των σχετικών κανονισμών της ΕΕ και της συνακόλουθης εθνικής νομοθεσίας (π.χ. η κατάργηση των 16κιλων ντενεκέδων και διαδικασία ετικετοθεσίας) θα δημιουργήσει αρκετά εμπόδια στην απευθείας διάθεση του ελαιολάδου από τους πραγματικούς παραγωγούς, σε όφελος των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών.

Οι χειρότερες τιμές των τελευταίων χρόνων

Ο Παρασκευάς Διονυσόπουλος, επικεφαλής της Γραμματείας Μεσσηνίας της ΠΑΣΥ, μιλώντας στο «Ρ», τόνισε: «Φέτος, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω του περσινού παγετού, πουλάμε το λάδι μόλις 2,30 ευρώ, όταν ο εργαζόμενος καταναλωτής για να το αγοράσει από τα σούπερ - μάρκετ θέλει 6 ευρώ περίπου το κιλό. Ταυτόχρονα, ενώ αποδεδειγμένα, σαν χώρα, παράγουμε το καλύτερο ποιοτικά και με την καλύτερη διατροφική αξία ελαιόλαδο σε ολόκληρο τον κόσμο και η παγκόσμια αγορά είναι ελλειμματική σε ελαιόλαδο, η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ με τις ποσοστώσεις και τους περιορισμούς καταδικάζει αυτό το δυναμικό προϊόν, προωθώντας τα διάφορα είδους σπορέλαια, αμφιβόλου ποιότητας».

ΝΤΟΜΑΤΑ

Μεγάλα τα βάσανα για τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, οι οποίοι είχαν μεγάλες απώλειες στην παραγωγή τους και ψάχνουν ακόμα τους εμπόρους και τους ντοματοβιομήχανους για να πληρωθούν. Από 1.200.000 τόνους που παρήχθησαν, φέτος, περί τους 240.000 τόνους, (το 20% δηλαδή), «χάθηκαν», σαπίζοντας στο χωράφι, ή πάνω τις πλατφόρμες των μεταφορικών μέσων, καθώς περίμεναν να πάρουν σειρά, για να παραδοθούν στα εργοστάσια. Η συνολική τιμή του προϊόντος ήταν πέρσι 0,10 ευρώ το κιλό κι έπεσε στα 0,09 ευρώ. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κόστος παραγωγής της βιομηχανικής ντομάτας υπολογίζεται σε 0,06 ευρώ το κιλό.

Εξευτελιστικές τιμές

Ο Δημήτρης Λιούτας, ντοματοπαραγωγός από την Κυψέλη Καρδίτσας, υπογράμμισε: «Ξεκίνησα την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια που καλλιεργούσα βαμβάκι δεν είδα προκοπή. Ολοι έλεγαν ότι πρέπει να ξεκινήσουμε τις αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών με προϊόντα που ζητάει η αγορά. Σταμάτησα λοιπόν την καλλιέργεια που έκανα χρόνια, δανείστηκα για να αγοράσω μηχανήματα και ξεκίνησα να καλλιεργώ βιομηχανική ντομάτα. Ομως, βλέπω τώρα, ότι η επένδυση που έκανα δεν αποδίδει, οι τιμές που παίρνουμε είναι εξευτελιστικές και πλέον πραγματικά δε γνωρίζω τι μου ξημερώνει η επόμενη μέρα».

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Eurokinissi

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - που ως γνωστόν έχουν μια ...υστέρηση στην καταγραφή των πραγματικών στοιχείων - φαίνεται ότι μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη είχαν εξαχθεί 7.829 τόνοι πορτοκάλια και 1.784 τόνοι μανταρίνια, έναντι 10.840 και 3.611 τόνων αντίστοιχα την ίδια περσινή περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, με βάση προγενέστερες εκτιμήσεις εκπροσώπων των εξαγωγέων, μέχρι τις 10/12 είχαν εξαχθεί περί τους 10.000 τόνους πορτοκαλιών έναντι 8.000 τόνων την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Από αυτούς οι 5.300 τόνοι εξήχθησαν προς τρίτες χώρες και έγιναν αιτήσεις για εξαγωγικές επιδοτήσεις. Για τους παραγωγούς, ωστόσο, οι τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι, τη στιγμή που το συνολικό κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

«Πάγωσαν οι τιμές»

Ο Νίκος Σιατερλής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ Αργολίδας μας είπε: «Χρυσόδεντρα, έλεγαν τις πορτοκαλιές οι πατεράδες μας πριν είκοσι χρόνια. Τα χρόνια όμως που ακολούθησαν από τότε ήταν ουσιαστικά καταστροφικά. Η σούμα έχει ως εξής: χωματερές, οι οποίες ανέδειξαν και πολλούς διαχειριστές στη διαφθορά και παράλληλα εξευτελιστικές τιμές στα εσπεριδοειδή. Πέρσι, τα χιόνια που έπεσαν στο νομό και ο παγετός που ακολούθησε, κατέστρεψε ολοσχερώς την παραγωγή αλλά και μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα πολλοί μικρομεσαίοι αγρότες να στρέφονται σε άλλες δουλιές, προκειμένου να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους».

ΚΑΠΝΑ

Δυόμισι μήνες μετά την έναρξη της εμπορικής περιόδου έχουν πουληθεί μέχρι τις 10/1/2005 1.917 τόνοι καπνών, ενώ, αντίστοιχα, την ίδια ημερομηνία για τη σοδειά του 2003 είχαν πουληθεί 8.767 τόνοι. Οι τιμές που προσφέρονται από την πλευρά των καπνεμπόρων θεωρούνται αποκαρδιωτικές από τους καπνοπαραγωγούς, που περιμένουν να δουν κάτι καλύτερο... Για παράδειγμα, στην ποικιλία «Βιρτζίνια» το καπνεμπόριο δίνει, όπως λέγεται, τιμές 12 με 18 λεπτά στην Ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία και 20 με 30 λεπτά στην Αιτωλοακαρνανία. Οι χαμηλές αυτές τιμές, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, προβληματίζουν έντονα τους καπνοπαραγωγούς και ήδη οι τρεις ομάδες παραγωγών της Φθιώτιδας πήραν απόφαση να μην πουλήσουν καπνά, αν δε βελτιωθούν οι τιμές. Ομως, ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός ορίζει πως αν οι παραγωγοί «Βιρτζίνια» δεν παραδώσουν την παραγωγή τους μέχρι 15 Απρίλη, τότε χάνουν και την επιδότηση που δικαιούνται. Το ίδιο ισχύει και για τα «Τσεμπέλια», «Μαύρα» και «Μπέρλεϊ», ενώ για τις ποικιλίες ανατολικού τύπου η ημερομηνία παράδοσης είναι η 30ή Απρίλη.

Κι ακόμα δεν ήρθαν τα χειρότερα

Ο Βασίλης Καραγιώργης, καπνοπαραγωγός από το Λεοντάρι Καρδίτσας, επισήμανε: «Ακόμη και κατά τη διάρκεια του μεταβατικού καθεστώτος των καπνών οι παραγωγοί βιώνουμε τις συνέπειες της νέας ΚΑΠ. Φέτος βλέπουμε τις τιμές των προϊόντων μας να φτάνουν στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και πραγματικά αναρωτιόμαστε τι έχει να συμβεί με την πλήρη εφαρμογή του νέου καθεστώτος για τα καπνά».

ΣΙΤΗΡΑ

Η πικρή πραγματικότητα δείχνει πως οι τιμές στα σιτηρά έχουν πέσει σε εντελώς εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ 900.000 τόνοι περίπου σκληρού σιταριού παραμένουν απούλητοι. Το σύνολο της φετινής παραγωγής εκτιμάται σε 1.350.000 τόνους περίπου. Οι περισσότερες από τις ποσότητες που πουλήθηκαν και οι οποίες ήταν πολύ καλής ποιότητας έλαβαν τιμή από 42,5 δρχ. ανά κιλό (0,125 ευρώ) μέχρι 44 δρχ. ανά κιλό (0,13 ευρώ), όταν, για παράδειγμα, πέρσι ήταν από 48 έως 58 δρχ. το κιλό. Οσον αφορά στο μαλακό σιτάρι, όπου υποτίθεται πως η ποιότητα δεν είναι κακή, δόθηκαν επίσης πολύ χαμηλές τιμές. Η παραγωγή μαλακού σίτου πουλήθηκε με μια τιμή από 37 δρχ. ανά κιλό (0,11 ευρώ) μέχρι 41 δρχ. ανά κιλό (0,12 ευρώ), όταν πέρσι ήταν 47,5 - 54,5 δρχ. Το ίδιο ισχύει και για το καλαμπόκι, όπου η παραγωγή εκτιμάται ότι είναι γύρω στους 2.300.000 τόνους. Μέχρι τώρα έχει πουληθεί το 30% της παραγωγής, ενώ κι εδώ το μεγάλο πρόβλημα είναι οι τιμές. Οι ποσότητες που πουλήθηκαν πληρώθηκαν από 36 έως 44 δρχ. το κιλό (0,1056 - 0,1291 ευρώ). Πέρσι, η χαμηλότερη τιμή που δόθηκε ήταν κοντά 50 δρχ. (0,1467 ευρώ) και οι περισσότερες ποσότητες πουλήθηκαν με 55 δρχ. (0,16 ευρώ).

Κάθε πέρσι και καλύτερα...

Ο Αντώνης Αντωνιάδης, σιτοπαραγωγός από τους Χαλκιάδες Λάρισας, υπογράμμισε: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επικαλείται την υπερπαραγωγή του προϊόντος για την εξευτελιστική του τιμή, όπως επίσης και τη χαμηλή ποιότητα του σταριού που παράγαμε φέτος. Γνωρίζουν όμως ότι ψεύδονται, με σκοπό να καλύψουν τους χονδρεμπόρους, αφενός γιατί η φετινή παραγωγή βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι και αφετέρου διότι αν η ποιότητα του προϊόντος ήταν τόσο κακή όσο ισχυρίζονται θα έπρεπε να πάρουμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ κάτι που δεν έχει συμβεί. Είναι φανερό ότι προσπαθούν να στηρίξουν τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους παραγωγούς».

ΡΥΖΙ

Οι τιμές στο ρύζι έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, με «παρέμβαση» της ΕΕ. Στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ ψηφίστηκε η μείωση της τιμής παρέμβασης από 101 δρχ. στις 50 δρχ. το κιλό και το αποτέλεσμα είναι να διαμορφωθούν οι τιμές από 45 μέχρι 55 δρχ. ανά κιλό, ενώ η χαμηλότερη τιμή για την προηγούμενη σοδειά ήταν 80 δρχ. ανά κιλό (0,13 μέχρι 0,16 ευρώ ανά κιλό). Παράλληλα, περίπου 150.000 τόνοι ρυζιού παραμένουν απούλητοι σε μια εκτιμώμενη παραγωγή 215.000 -220.000 τόνων περίπου. Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν απαιτήσεων ισπανικών και ιταλικών εταιριών, ανακοίνωσε πως το Φλεβάρη θα βγάλει στην αγορά 16.000 τόνους ρυζιού από την παρέμβαση.

Οι παραγωγοί θα «εκραγούν»

Ο Γιώργος Ρίσκος, ρυζοπαραγωγος από τα Κύμινα Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο «Ρ» τόνισε: «Φέτος δεν υπάρχει αγορά για το ρύζι, καθώς γίνονται πολλές εισαγωγές κι έτσι το προϊόν βρίσκεται στις αποθήκες. Η κατάσταση των ρυζοπαραγωγών του νομού Θεσσαλονίκης, όπου παράγεται το 70% περίπου του ρυζιού στη χώρα μας, είναι δραματική. Τα προβλήματα που μας ανάγκασαν να βγούμε τις μέρες αυτές στους δρόμους και να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ, στο βαθμό που δε θα επιλύονται θα μας οδηγήσουν και πάλι πολύ σύντομα στα μπλόκα. Στο βαθμό μάλιστα που τα προβλήματά μας αυτά θα οξύνονται, θα έχουμε "έκρηξη" της αγροτιάς στην περιοχή μας».

ΠΑΤΑΤΕΣ

Ερμαια στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των εμπορομεσαζόντων, παραμένουν οι πατατοπαραγωγοί της χώρας, που εκβιάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους με τις πλέον εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων ετών. Ως συνέπεια της συγκεκριμένης πολιτικής, η κατώτερη τιμή της πατάτας έφτασε να πουλιέται φέτος προς 8 λεπτά το κιλό, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν ξεπερνάει τα 14 λεπτά το κιλό. Μιλάμε, δηλαδή, για τιμές τρεις με τέσσερις φορές πιο κάτω και από την περσινή χαμηλότερη τιμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι πατάτας να σαπίζουν κυριολεκτικά στα χωράφια και οι μικρομεσαίοι παραγωγοί να αδυνατούν να βγάλουν ακόμη και τα έξοδα της άμεσης διαβίωσής τους.

Χιλιάδες τόνοι απούλητοι

Ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πατατοπαραγωγός, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Βύσσας Ν. Εβρου, μιλώντας στο «Ρ» είπε: «Η καλοκαιρινή και χειμωνιάτικη πατάτα βρίσκεται είτε στα χωράφια και σαπίζει είτε στις αποθήκες. Συγκεκριμένα, 8.000 περίπου τόνοι έμειναν στα χωράφια, ενώ 2.000 τόνοι βρίσκονται στις αποθήκες. Ο λόγος είναι ότι έγιναν αθρόες εισαγωγές και η τιμή που αγόραζαν οι έμποροι είναι 9 και 4 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής φθάνει στα 14 λεπτά το κιλό. Για τον ίδιο λόγο έμεινε απούλητο το σύνολο σχεδόν της παραγωγής σκόρδου. Καλαμπόκια, στάρια, τεύτλα πουλήθηκαν σε τιμές παρέμβασης, δηλαδή ούτε καλά - καλά εξασφαλίσαμε το κόστος παραγωγής. Ετσι υπάρχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης εκατοντάδων οικογενειών στο νομό μας που ασχολούνται με την πατατοπαραγωγή και όχι μόνο. Από το υπουργείο ζητήσαμε την αποζημίωσή μας για την καταστροφή της παραγωγής μας. Υπήρξε αρνητική απάντηση και αυτό μας έβγαλε στους δρόμους. Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για όσους αγρότες θέλουν να μείνουν στα χωράφια τους, στα χωριά τους».

Motion Team

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ελένη ΤΖΗΚΑ

Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ορισμένα συμπεράσματα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Οι μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν την τελευταία δεκαετία, μαζί με αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, πέρα από την ανάδειξη του αγροτικού προβλήματος και την προώθηση των συγκεκριμένων αιτημάτων, βοηθούν τους μικρομεσαίους αγρότες να βγάλουν σοβαρά συμπεράσματα, χρήσιμα για τη συνέχιση και την αποτελεσματικότητα των αγώνων τους.

Μέσα από τις πολύχρονες κινητοποιήσεις, αποδείχτηκε στην πράξη πια ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια αντιαγροτική πολιτική που έχει σαν μήτρα της την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ. Η αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ που δε διαφέρει ούτε στις μεθοδεύσεις εφαρμογής της από αυτήν του ΠΑΣΟΚ, διαψεύδει τις αυταπάτες πολλών αγροτών που ψήφισαν τη ΝΔ, για να εκδικηθούν το ΠΑΣΟΚ. Ενώ η δημαγωγική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει την ενοχή του για την εξαθλίωση των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και την επιμονή του στην ίδια αντιαγροτική πολιτική, γι' αυτό η στήριξή του δεν αποτελεί εναλλακτική λύση.

Η αδιαλλαξία, με την οποία αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τις αγροτικές κινητοποιήσεις και η άρνησή τους να ικανοποιήσουν έστω και ορισμένα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, διαψεύδει τις αυταπάτες ορισμένων αγροτών που περιορίζουν τα αιτήματά τους στη λογική και στη νομιμότητα των κανονισμών και των υπουργικών αποφάσεων με τη δικαιολογία ότι έτσι είναι ρεαλιστικά.


Η αδιαλλαξία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι αγώνες έχουν καλύτερα αποτελέσματα και ανοίγουν προοπτική για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, αν μαζί με τα άμεσα αιτήματα αμφισβητούν τη νομιμότητα της ΚΑΠ και των υπουργικών αποφάσεων. Αν προβάλλουν μια συνολική φιλοαγροτική πολιτική και συμβάλλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής της.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που οργανώθηκαν από ορισμένα ηγετικά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ, επιβεβαιώνουν την οξύτητα του αγροτικού προβλήματος και την αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ. Ομως, έχουν στόχο να υποτάξουν το αγροτικό κίνημα στα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και να το εκφυλίσουν στα αδιέξοδα πλαίσια της κυβερνητικής και κοινοτικής νομιμότητας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές βοηθούν πολλούς μικρομεσαίους αγρότες, να διαλύσουν τις αυταπάτες που είχαν ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημά τους με χωριστή κινητοποίηση, επειδή στα πλαίσια μιας γενικότερης αγροτικής κινητοποίησης υποβαθμίζονται τάχα τα αιτήματά τους και δυσκολεύεται η υλοποίησή τους, γιατί το κόστος υλοποίησης όλων των αιτημάτων είναι απαγορευτικό.

Βοηθούν πολλούς μικρομεσαίους αγρότες να καταλάβουν ότι η ενότητα του αγροτικού κινήματος δεν είναι αυτοσκοπός και ότι σε ένα διαταξικό στρώμα, όπως είναι η αγροτιά μπορεί να είναι επιζήμια, αν δεν είναι σωστά προσανατολισμένη κι αν καθοδηγείται από τους μεγαλοαγρότες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενότητα των βαμβακοπαραγωγών που επιδίωκαν τα αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ, η οποία δεν αμφισβητούσε τον αντιαγροτικό κανονισμό του βαμβακιού, αλλά επιδίωκε τη διαχείρισή του σε βάρος των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Γι' αυτό δεν υιοθετούσε τα αιτήματά τους για πληρωμή με την τιμή στόχου όλων των πραγματικών ποσοτήτων των ιδιοκτητών 100 και 150 ενοικιαζόμενων στρεμμάτων. Γι' αυτό δε συσπείρωσε ούτε και τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας.

Αποδείχτηκε στην πράξη ότι η ενότητα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι απαραίτητη και ωφέλιμη, αν είναι σωστά προσανατολισμένη, αν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, αν αναδείχνει τις πραγματικές αιτίες και τους υπεύθυνους για την εξαθλίωσή της. Και το κυριότερο αν δίνει διέξοδο και συμβάλλει στην εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων, αν διατηρεί ανοιχτό και οξύνει το μέτωπο με τους μεγαλοαγρότες και τους εκφραστές τους.

Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αναδείχτηκε η ΠΑΣΥ, σαν αναγκαίος φορέας συσπείρωσης των μικρομεσαίων αγροτών και των οργανώσεών τους, με στόχους τη μαζικοποίηση και τον αγωνιστικό προσανατολισμό του αγροτικού κινήματος, την ανασυγκρότηση των αγροτικών συλλόγων, τη διαμόρφωση μιας συνολικότερης φιλοαγροτικής πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής της.

Με τους στόχους της ΠΑΣΥ διαφωνούν οι μεγαλοαγρότες, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι εμποροβιομήχανοι και τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ. Γι' αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την εμβέλειά της, χρησιμοποιώντας σαν μακρύ χέρι τις γραφειοκρατικές ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και διάφορους καναλάρχες που προσπαθούν να εμφανίσουν την ΠΑΣΥ σαν παράταξη, που τάχα διασπά το αγροτικό κίνημα.

Ομως οι μικρομεσαίοι αγρότες γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η ΠΑΣΥ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση των αγώνων τους για την επιβίωσή τους και στάθηκε αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή της μάχης, όταν οι ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ μαζί με διάφορους κυβερνητικούς και κρατικούς μηχανισμούς έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συκοφαντήσουν, να υπονομεύσουν και να καταστείλουν τους αγώνες τους.

Τα αδιέξοδα της αγροτικής οικονομίας και η εξαθλίωση των μικρομεσαίων αγροτών μαζί με τις αγροτικές κινητοποιήσεις δίνουν τη δυνατότητα να έρθει στο προσκήνιο η αγροτική πολιτική του ΚΚΕ ως απάντηση στο μονόδρομο της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που προωθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα της κοινοτικής νομιμότητας.

Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας για να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και να καλυφθούν οι σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Η ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών των μικρομεσαίων αγροτών ως βασικών μοχλών ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Η πολύπλευρη στήριξή της από το κράτος. Και η λύση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών, όπως της Σύνταξης, της Υγείας, της Περίθαλψης, της Παιδείας, της Πρόνοιας και του Πολιτισμού που αποτελούν τους βασικούς άξονες της αγροτικής πολιτικής του ΚΚΕ, εκφράζουν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, εξασφαλίζουν φθηνά και υγιεινά τρόφιμα στο λαό μας, αναζωογονούν οικονομικά και κοινωνικά την ύπαιθρο.

Η εφαρμογή όμως μιας τέτοιας πολιτικής, που συγκρούεται με τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και του μεγάλου κεφαλαίου χρειάζεται, ως προϋπόθεση, τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και σ' αυτό το στόχο είναι απαραίτητο να συμβάλουν αποφασιστικά οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αυτό το συμπέρασμα είναι το σημαντικότερο που μπορούν να βγάλουν από τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες και σ' αυτό οφείλουν να βοηθήσουν τα μέλη, τα στελέχη και όλο το κομματικό δυναμικό της υπαίθρου του ΚΚΕ.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ*
*Ο Γιάννης Σφυρής είναι υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ