Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τραγική είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου, το οποίο στεγάζεται σε κάποιο υπόγειο. Οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται το προσωπικό είναι πραγματικά τριτοκοσμικές. Επίσης, το νοσοκομείο δε διαθέτει μαγνητικό τομογράφο, ενώ λειτουργεί μόλις ένας αξονικός τομογράφος ο οποίος προορίζεται για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, αλλά και εξωτερικούς ασθενείς. Στην μονάδα εντατικής θεραπείας υπάρχουν μόνο τρεις γιατροί, καθώς δεν έγιναν οι αντικαταστάσεις αυτών που μετακινήθηκαν. Στο προσωπικό υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Η κατάσταση είναι αποτέλεσμα διαχρονικής πολιτικής των κυβερ­νήσεων που εναλλάσσονται στη χώρα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), που υποβαθμίζει τη δημόσια Υγεία προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος του νοσοκομείου και αν θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το νοσοκομείο πραγματοποιεί 19 εφημερίες κάθε μήνα και η προσέλευση των ασθενών αυξάνεται. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αποτελείται από 10 κρεβάτια εκ των οποίων τα 3 είναι κλειστά εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ράντζα ακόμα και στην εντατική. Να σημειωθεί ότι αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής για κάθε 30-40 ασθενείς. Προβλήματα αντιμετωπίζει και το τμήμα επειγόντων περιστατικών, καθώς ασθενείς εξετάζονται πίσω από τις κουρτίνες επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητα διαμορφωμένοι χώροι. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι ξεκούρασης των γιατρών, ενώ δεν υπάρχουν τουαλέτες και ντους με τους γιατρούς να κοιμούνται σε καρέκλες και καναπέδες. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι γενικευμένες καθώς το νοσοκομείο χρειάζεται ακόμη 30 επιμελητές. Υπάρχουν 200 κενές θέσεις νοσηλευτών. Κενά υπάρχουν ακόμη στα μαγειρεία του νοσοκομείου και στο προσωπικό φύλαξης. Η κατάσταση αυτή, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι αποτέλεσμα διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων που εναλλάσσονται στη χώρα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), που υποβαθμίζει τη δημόσια Υγεία προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την άμεση επίλυση των προβλημάτων και την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό (με την πρόσληψη μόνιμου και με σταθερή σχέση εργασίας) και εξοπλισμό στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Τα προβλήματα των εργαζομένων στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ» στον Κορυδαλλό, όπου η διοίκηση της επιχείρησης δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τους εξαναγκάζει να απασχολούνται και σε καθήκοντα άλλα από την ειδικότητά τους, δεν τους καταβάλλει επιδόματα που δικαιούνται, καθυστερεί να τους καταβάλλει τους μισθούς και επιχειρεί εκφοβισμούς για να τους τρομοκρατήσει, επισημαίνουν σε Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Διαμάντω Μανωλάκου, οι οποίοι ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι άμεσα μέτρα θα λάβει έτσι ώστε να τηρηθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο κάθε εργαζόμενος να απασχολείται στη θέση της ειδικότητάς του, να σταματήσει ο κάθε είδους εκφοβισμός και τρομοκρατία στους εργαζόμενους της μονάδας.

-- Για την επικινδυνότητα του Εθνικού οδικού δικτύου Αμφιλοχίας - Λευκάδας, που είναι χαραγμένο εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες, καθώς από το συγκεκριμένο κομμάτι του οδικού δικτύου διέρχεται μεγάλος όγκος κίνησης αφού βρίσκεται πάνω στον άξονα που φτάνει μέχρι και την Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα, όπου τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα και οι τραυματισμοί είναι πάρα πολλοί και καθόλου τυχαίοι, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους, οι οποίοι ρωτούν σε ποιες άμεσες παρεμβάσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του δρόμου, αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και πότε σε χάραξη και κατασκευή νέου δρόμου και τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας να στελεχωθεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και τα αναγκαία μέσα.

-- Την απαράδεκτη κατάσταση του κτιρίου στέγασης του Λυκείου Κ. Αχαΐας στο Δήμο Δύμης Ν. Αχαΐας, με αφορμή την πλημμύρα στο σχολείο μετά από δυνατή βροχή, ενώ δεν έχουν αποκατασταθεί ούτε οι ζημιές στο κτίριο μετά τον περσινό σεισμό, αφού δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις και συντήρηση του κτιρίου, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα άμεσης αποκατάστασης των ζημιών, συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισης του σχολικού κτιρίου, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα μαθήματα με ασφάλεια για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, επισημαίνουν με Ερώτησή τους προς την αρμόδια υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους, οι οποίοι την καλούν να απαντήσει τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε άμεσα να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς για τους πληγέντες

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία ζητούν ακόμα να γίνουν άμεσα έργα αποκατάστασης των υποδομών

Τεράστιες είναι οι καταστροφές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Εύβοιας από τον περασμένο Σεπτέμβρη

Eurokinissi

Τεράστιες είναι οι καταστροφές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Εύβοιας από τον περασμένο Σεπτέμβρη
Την άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη στην Εύβοια, τόσο για τις περιουσίες των κατοίκων όσο και για τις καλλιέργειες και τις αγροτικές εγκαταστάσεις, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, ζητούν από τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης, με Ερώτηση που κατέθεσαν, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος, Γ. Μαυρίκος και Α. Νάνος.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με τον πιο τραγικό τρόπο επαληθεύτηκε η έλλειψη των αντιπλημμυρικών έργων στο Νομό Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα. Οι πλημμύρες που έπληξαν πολλούς από τους δήμους του νομού καταδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση, με αποκορύφωμα την τελευταία διετία που δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τις δύο καταστροφικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιβαρυνθεί κι άλλο και να καταλήξουμε στα τραγικά γεγονότα.

Οι καταστροφές ήταν μεγάλες στους 15 δήμους του νομού που επλήγησαν (Κηρέως, Μεσσαπίων, Διρφύων, Ν. Αρτάκης, Χαλκιδέων, Αυλίδος, Ανθηδώνος, Ληλαντίων, Ερέτριας, Αμαρυνθίων, Ταμυναίων, Δυστιών, Αυλώνος, Κονιστρών, Κύμης). Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε υποδομές, ενώ εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Παράλληλα τεράστιες καταστροφές σημειώθηκαν σε νοικοκυριά, ιδίως στους Δήμους Ερέτριας, Αμαρυνθίων, Ταμυναίων και πολύ περισσότερο στο Δήμο Ληλαντίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας Εύβοιας η ζημιά από τις κατεστραμμένες υποδομές ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλη καταστροφή υπέστησαν αγρότες οι οποίοι έχασαν την παραγωγή τους και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης ενώ τα κτήματά τους έχουν καλυφθεί με τεράστιες ποσότητες λάσπης που καθιστούν αδύνατη την αξιοποίησή τους. Περισσότερα από 1.000 σπίτια πλημμύρισαν, καταστράφηκαν οι οικοσκευές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η λάσπη δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί.

Η καταγραφή που έγινε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας στις δημόσιες υποδομές και η αποτίμηση του κόστους για άμεσες επεμβάσεις όπως και για επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν μετά από τεχνικές μελέτες ανέρχονται στα εξής ποσά: Για έργα άμεσης αποκατάστασης 12,4 εκατομμύρια ευρώ, για εκπόνηση μελετών κλπ. 9,35 εκατομμύρια ευρώ, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χειμάρρου Λήλαντα, στα τελευταία 2,5 χιλιόμετρα και κυρίως κοντά στη θάλασσα, όπου το πλάτος μειώνεται στα 38-40 μέτρα η μελέτη που εκπονήθηκε προβλέπει 12 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα που έχει πάρει μέχρι στιγμής η Νομαρχία είναι 500.000 ευρώ για αποκατάσταση των ζημιών, ενώ πολύ λιγότερα είναι αυτά που έχουν δοθεί στους δήμους, εκτιμήσεις των οποίων, όπως πληροφορηθήκαμε, ξεπερνούν την αποτίμηση που έχει κάνει η Νομαρχία».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν άμεσα μέτρα, ώστε με αποκλειστική ευθύνη του κράτους:

  • Να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2009 που θα ανέρχονται στο 100% της ζημιάς, για τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τις οικοσκευές και οτιδήποτε άλλο καταστράφηκε
  • Να δοθεί πλήρης αποζημίωση για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες, το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Να υπάρξει πλήρης αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης των υποδομών, να προχωρήσουν, με επείγοντα σχεδιασμό και με ευθύνη του κράτους, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ