Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απειλές για νέα χτυπήματα στη Γάζα

Βαθαίνει το ρήγμα στον αραβικό κόσμο, με τις φιλοαμερικανικές δυνάμεις να πιέζουν

Παλαιστινιακή σημαία σε καταστραμμένο σπίτι στην Τζαμπαλίγια

Associated Press

Παλαιστινιακή σημαία σε καταστραμμένο σπίτι στην Τζαμπαλίγια
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-

Με αεροπορικές επιδρομές κατά αστυνομικού τμήματος στην Κχαν Γιούνις και κατά τούνελ στο νότο, κατά τις οποίες δεν προκλήθηκαν θύματα, «απάντησε» το Ισραήλ στην εκτόξευση ρουκέτας, χτες το πρωί, που έπεσε στην πόλη Ασκελόν, χωρίς επίσης να υπάρξουν θύματα.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών επανερχόταν, χτες, με σκληρές δηλώσεις τονίζοντας ότι αν γίνει πρωθυπουργός «δεν πρόκειται ν' αφήσει αναπάντητη καμία πρόκληση της Χαμάς». Οι αλλεπάλληλες σκληρές δηλώσεις Λίβνι εκτιμάται ότι γίνονται ενόψει των εκλογών, στις 10 Φλεβάρη, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα επικρατήσει το ακροδεξιό Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με αποτέλεσμα η Λίβνι να προσπαθεί να προβληθεί ως «ικανότερος εταίρος».

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε ότι εξετάζει αίτημα της Π. Αρχής για το κατά πόσο είναι αρμόδιο να ερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΠΔ, με βάση τον κανονισμό του, δεν μπορεί να το πράξει επειδή η Π. Αρχή δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, όπως ούτε η Γάζα, ενώ το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του.

Αντιπαραθέσεις στον αραβικό κόσμο

Ως επιβεβαίωση της περαιτέρω εμβάθυνσης του ρήγματος στους κόλπους του αραβικού κόσμου χαρακτήριζαν οι περισσότεροι αναλυτές τη χτεσινή μίνι σύνοδο ορισμένων Αράβων υπουργών Εξωτερικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Στη σύνοδο συμμετείχαν αραβικές χώρες όπως οι Αίγυπτος, Ιορδανία, Σ. Αραβία, Μαρόκο, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ αντίθετα δεν προσκλήθηκαν καν η Συρία και το Κατάρ, που, κατά τη διάρκεια της 23ήμερης ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, συντάχθηκαν ανοιχτά με τη «Χαμάς».

Οι προθέσεις των συμμετεχόντων στη Σύνοδο έγιναν σαφείς εξαρχής. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σέικ Απντουλάχ μπιν Ζαγιέντ, δήλωνε ότι στη Σύνοδο «δεν είναι ευπρόσδεκτες μη αραβικές δυνάμεις που προσπαθούν να παρέμβουν και να επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο». Η αναφορά Ζαγιέντ ερμηνεύτηκε κατευθείαν ως επίθεση κατά του Ιράν, που φέρεται να συγκέντρωσε τα πυρά των παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια της, κεκλεισμένων των θυρών, συζήτησής τους για την κατάσταση στο Παλαιστινιακό και την προοπτική ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης, όπου εξέφρασαν κατηγορηματικά την υποστήριξή τους στην Π. Αρχή.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η σύνοδος του Αμπού Ντάμπι αποτελεί «επίδειξη ισχύος» από πλευράς των φιλο-αμερικανικών αραβικών ηγεσιών και σημείο τομής μεταξύ των δύο κυρίαρχων αντιλήψεων στον αραβικό κόσμο: της άποψης ότι πρέπει να υπάρξει «συνεννόηση με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ» και της άποψης ότι πρέπει να ενισχυθεί «η αντίσταση μέσω της "Χαμάς"». Στη Σύνοδο φέρεται να συζητήθηκε και η προσπάθεια της Τουρκίας να αναδειχτεί σε διαμεσολαβητή, προοπτική μη ικανοποιητική για τους συμμετέχοντες. Οπως σχολιαζόταν, προφανώς δεν είναι διόλου τυχαίο το ότι η σύνοδος στο Αμπού Ντάμπι πραγματοποιήθηκε ενώ ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, βρίσκεται στην Τεχεράνη, ενώ αντιπροσωπεία της οργάνωσης βρίσκεται στο Κάιρο διαπραγματευόμενη την αιγυπτιακή πρόταση για παράταση της εκεχειρίας.

«Επιστρέψαμε για να μείνουμε»

Η αποστολή Μίτσελ ήταν «η πρώτη μιας διαρκούς δέσμευσής μας για υψηλόβαθμη διαμεσολάβηση» δήλωνε, χτες, μετά την ενημέρωσή της από τον γερουσιαστή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Χίλαρι Κλίντον ανήγγειλε ότι ο Μίτσελ θα επιστρέψει στην περιοχή, εντός των επόμενων εβδομάδων, και ότι θα «εργαστεί με όλα τα μέρη». Επανέλαβε, δε, ότι η θέση της Ουάσιγκτον απέναντι στη «Χαμάς» δεν αλλάζει: Απαιτείται από την οργάνωση ν' αποκηρύξει τη βία, ν' αναγνωρίσει το Ισραήλ, ν' αποδεχτεί τις υπάρχουσες συμφωνίες, να τερματίσει την εκτόξευση ρουκετών, αποφεύγοντας πάντως τους περί «τρομοκρατίας» χαρακτηρισμούς.

Ο Μίτσελ από την πλευρά του τόνισε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις χωρίς ρίσκο». Αλλά δήλωσε «πεπεισμένος ότι με υπομονή, με αποφασιστικότητα και με διπλωματία, μπορεί να γίνει η διαφορά και να επιτευχθεί μια μόνιμη συμφωνία ειρήνης για δύο ανεξάρτητα γειτονικά κράτη».

Επίσκεψη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Επέστρεψε η αντιπροσωπεία των ΕΕΔΥΕ, ΟΓΕ, ΕΕΔΔΑ

Διήμερη επίσκεψη στην Παλαιστίνη πραγματοποίησε, το Σάββατο 31 του Γενάρη και την Κυριακή 1η του Φλεβάρη 2009, πενταμελής αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), συνεχίζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό. Στην αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την Βέρα Νικολαΐδου, γενική γραμματέα της ΕΕΔΥΕ και αντιπρόεδρο της Βουλής, συμμετείχαν ο Δημήτρης Καλτσώνης, από την ΕΕΔΥΕ, η Κατερίνα Μιχαήλ και η Μαιρήνη Στεφανίδη, από την ΟΓΕ, καθώς και η Ντέππυ Κουλούρη, από την ΕΕΔΔΑ.

Κατά την επίσκεψή της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα, η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σημαντικές συναντήσεις με φιλειρηνικά κινήματα, γυναικείες οργανώσεις αλλά και πολιτικά κόμματα και θεσμικούς παράγοντες της Παλαιστινιακής Αρχής, από τους οποίους έγινε δεκτή σε εξαιρετικά θερμό, συναγωνιστικό κλίμα.

Κατά τις συναντήσεις αυτές η αντιπροσωπεία των ελληνικών οργανώσεων ενημερώθηκε αναλυτικά για τη δραματική κατάσταση του παλαιστινιακού λαού, ιδίως μετά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, αλλά και για το υψηλό μαχητικό του φρόνημα και τη θέλησή του να συνεχίσει ενωμένος τον αγώνα.

Η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά την τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο λαός της Παλαιστίνης εξαιτίας της ισραηλινής κατοχής, αλλά και το κλίμα στρατοκρατίας, διαρκών ελέγχων και ωμής καταπίεσης και εξευτελισμού, στο οποίο υποβάλλονται καθημερινά οι Παλαιστίνιοι, γυναίκες, παιδιά και άντρες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι περιοχές της Παλαιστίνης τροφοδοτούνται με νερό μόνο μια φορά τη βδομάδα, καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας που βρίσκεται στα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκεται υπό την αποκλειστική εκμετάλλευση του Ισραήλ, το οποίο παραχωρεί νερό στους Παλαιστίνιους με εξαιρετικά δυσμενείς όρους.

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης με αντιπροσωπεία κομμάτων του Νομοθετικού Συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής και συγκεκριμένα με εκπροσώπους και βουλευτές του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της «Φατάχ».

Συνάντηση έγινε ακόμη με τον πρώην πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα και αντιπρόεδρο εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Αμπντάλα Αμπντάλα, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, Σαλάμ Φαγιάντ.

Η αντιπροσωπεία των ΕΕΔΥΕ, ΟΓΕ, ΕΕΔΔΑ ενημέρωσε για τη δραστηριότητά τους, μεταφέροντας την ηθική συμπαράσταση και την υλική βοήθεια των οργανώσεων και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν αταλάντευτα την ενημέρωση του ελληνικού λαού και την οργάνωση του αγώνα για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης με στόχο την ίδρυση ενός ελεύθερου, κυρίαρχου, βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ, διάλυση των εποικισμών και επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων με βάση την απόφαση 1994 του ΟΗΕ. Η αντιπροσωπεία των ΕΕΔΥΕ, ΟΓΕ, ΕΕΔΔΑ παρέδωσε υλική βοήθεια προς το δοκιμαζόμενο λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ