Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στη Θεσσαλονίκη σήμερα και αύριο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη κατά την επίσκεψή της στην 74η ΔΕΘ.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

  • Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου:

Στις 17:30 θα συναντηθεί με φορείς και κατοίκους της Ασσήρου.

Στις 20:30 θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ», που θα διεξαχθεί στο στρατόπεδο Παύλου Μελά (χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»).

  • Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου:

Στις 9 π.μ. θα επισκεφθεί το εργοτάξιο του Μετρό στο Βαρδάρη.

Στις 10:30 π.μ. θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ.

Στις 12:30 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Νικόλαος Γερμανός» (περίπτερο 8 ΔΕΘ), στην αίθουσα C.

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Μεγάλο άνοιγμα σε τόπους δουλειάς και εργατογειτονιές

Χιλιάδες μέλη φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα συμμετείχαν στη διακίνηση του «Ρ» την περασμένη Κυριακή

Από την προετοιμασία της εξόρμησης, στα γραφεία της ΚΟ Ευόσμου του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη
Από την προετοιμασία της εξόρμησης, στα γραφεία της ΚΟ Ευόσμου του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη
Πλατιά εξόρμηση με το «Ριζοσπάστη» διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα την περασμένη Κυριακή, σηματοδοτώντας και μ' αυτόν τον τρόπο την αποφασιστικότητα με την οποία χιλιάδες μέλη οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχουν από την πρώτη κιόλας μέρα ριχτεί στη μάχη για την εκλογική ενίσχυση του Κόμματος στις 4 του Οκτώβρη. Η ανταπόκριση των εργαζόμενων και άλλων ανθρώπων του μόχθου στη μεγάλη εξόρμηση, επιβεβαιώνει τη σημασία του «Ρ» σαν ένα αναντικατάστατο εργαλείο στους καθημερινούς πολιτικούς αγώνες του Κόμματος και βέβαια στη σύνθετη προεκλογική μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη Θεσσαλονίκη, η εξόρμηση απλώθηκε την Κυριακή στις γειτονιές της πόλης και της υπαίθρου και χτες Δευτέρα συνεχίστηκε στους χώρους δουλειάς. Οι κομουνιστές και οι κομμουνίστριες κάλεσαν το λαό να δυναμώσει το ΚΚΕ, να συσπειρωθεί στην πορεία σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, να επιλέξει το μόνο δρόμο που μπορεί να δώσει διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα, το δρόμο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Με μαζική συμμετοχή των μελών, στελεχών και των φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ έγινε η εξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» στον Εύοσμο. «Διακινούμε την εφημερίδα πόρτα πόρτα και συναντάμε, να το τονίσουμε αυτό, ιδιαίτερα φιλική ανταπόκριση», δήλωσε ο Ηλίας Βακφάρης, γραμματέας της ΚΟΒ Κ. Ηλιούπολης. «Πιστεύουμε ότι ο καλός σχεδιασμός και η οργάνωση της δουλειάς θα φέρουν σε όλη την προεκλογική περίοδο και πάλι θετικά αποτελέσματα, όπως και στις προηγούμενες εξορμήσεις, όπου παρατηρήθηκε ότι χρόνο με το χρόνο είχαμε συνεχή αύξηση των διακινούμενων φύλλων. Αξιοποιούμε το γεγονός ότι έχουμε γνωρίσει ένα μεγάλο αριθμό νέων οπαδών και φίλων, ενώ το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αυτή τη βδομάδα θα αποτελέσει μια ακόμη ευκαιρία να έρθουμε κοντά στους εργαζόμενους της περιοχής μας».

ΚΚΕ
Ανακοίνωση σχετικά με το ντιμπέιτ

Σχετικά με το ντιμπέιτ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έθεσε και στις τρεις προηγούμενες εκλογικές μάχες το ζήτημα του ντιμπέιτ, υπογραμμίζοντας ότι είναι αντίθετο με τη διεξαγωγή παράλληλων μονολόγων. Τότε εκώφευσαν και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το ΚΚΕ επανέρχεται στο θέμα:

1. Το ντιμπέιτ πρέπει να διεξαχθεί με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Τηλεμαχία μόνο μεταξύ των Καραμανλή - Παπανδρέου σημαίνει το διαχωρισμό των κομμάτων σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και είναι ανισότιμη.

2. Το ντιμπέιτ πρέπει να διεξαχθεί με όρους που θα καθιστούν τη συζήτηση ουσιαστική, θα περιέχει ίδιες ερωτήσεις σε όλους, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα ανταπάντησης.

3. Σε περίπτωση που υπάρξει μία επανάληψη των προηγούμενων ντιμπέιτ ή παραλλαγής τους, θα βρίσκεται σε κραυγαλέα αντίθεση με την κυρίαρχη γνώμη - και την πλειοψηφία των δημοσιογράφων - που τα έχουν απορρίψει ως παράλληλους στημένους μονολόγους».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Ψήφο στο Κόμμα της Αντίστασης και των λαϊκών αγώνων

Κάλεσμα στα μέλη της Ενωσης για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, μπροστά στις εκλογές, απευθύνει κάλεσμα στα μέλη της, σε όλους τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στους Επαναπατρισμένους Πολιτικούς Πρόσφυγες, στους Απογόνους και Φίλους της Αντίστασης, να δώσουν την ψήφο τους στο κόμμα της Αντίστασης, στο ΚΚΕ. Να κινητοποιηθούν αποφασιστικά ώστε και άλλοι εργαζόμενοι και νεολαία, να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ που, παλεύει, επί εννιά δεκαετίες, ασταμάτητα και αταλάντευτα, για τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.

Οπως τονίζεται στο μήνυμα, «με την ψήφο στο ΚΚΕ, οι αγωνιστές και οι φίλοι της Αντίστασης, τιμάμε το Κόμμα μας και δυναμώνουμε το λαϊκό κίνημα για να εμποδίσουμε τα χειρότερα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν την επόμενη μέρα των εκλογών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ανεξάρτητα πιο κόμμα βγει πρώτο ή δεύτερο. Αφού συμφωνούν, υλοποιούν την ίδια αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Πολιτική που στηρίζουν και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου: ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., Κόμμα Οικολόγων.

Ακόμα, με την ψήφο μας στο ΚΚΕ, δυναμώνουμε το μοναδικό κόμμα που βρίσκεται σταθερά δίπλα μας και δίπλα στο λαό υποστηρίζοντας τα αιτήματά μας και, ταυτόχρονα, καταδικάζουμε τα κόμματα του δικομματισμού που εμπαίζουν τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Που αρνούνται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας, αρνούνται να διδάσκεται η Ιστορία της Αντίστασης στα Σχολεία, να δημιουργηθεί Μουσείο της ΕΑΜικής Αντίστασης και να στηθεί Μνημείο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη σε κεντρική πλατεία στην Αθήνα.

Τέλος, δίνοντας την ψήφο μας στο ΚΚΕ καταδικάζουμε τον αντικομμουνισμό και τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, την επιχείρηση παραχάραξης και αποχρωματισμού της Ιστορίας της Αντίστασης. Καταδικάζουμε την βρώμικη προσπάθεια εξίσωσης του σοσιαλισμού-κομμουνισμού με το φασισμό του Χίτλερ! Εμπρός να μιλήσουμε με όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, να τους καλέσουμε να στηρίξουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ, το Κόμμα της Αντίστασης, το Κόμμα των εργαζομένων και της νεολαίας. Το κόμμα οργανωτή και στήριγμα των λαϊκών αγώνων».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η επόμενη μέρα απαιτεί δυνατό λαό με δυνατό ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την εκλογική μάχη μίλησε την Κυριακή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συγκέντρωση την Κυριακή στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό
Από τη συγκέντρωση την Κυριακή στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό
Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία όλων των δυνάμεων του Κόμματος και της ΚΝΕ και τη μαχητική στράτευση όλων των φίλων και οπαδών του, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Περισσό πανελλαδική συγκέντρωση στελεχών του ΚΚΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Στη συγκέντρωση ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εκλογές η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Αποδυνάμωση και των δύο κομμάτων στη βάση ότι είναι ίδιοι ακριβώς. Δεύτερον, η επόμενη μέρα απαιτεί δυνατό λαό με δυνατό ΚΚΕ. Για ποιο σκοπό; Ακριβώς γιατί έρχονται καινούργια αντιλαϊκά μέτρα και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, εδώ έχει σημασία, δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών. Χρειάζεται απόκρουση, παρεμπόδιση των μέτρων, κερδίζεις χρόνο, μακάρι να μπορείς να αποσπάσεις και κάτι. Ακριβώς για να οργανώσεις την αντεπίθεση. Είτε είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε είναι ένας βουλευτής παραπάνω, είτε είναι και δέκα, η πολιτική της θα είναι ίδια. Εμείς θέλουμε να πέσουν όσο γίνεται οι δύο, με ό,τι αντανάκλαση έχει στο σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να μπορεί το λαϊκό κίνημα να τη δυσκολεύει στο έργο της. Και αυτό θα γίνει με ισχυρό ΚΚΕ και με αποδυνάμωσή τους».

Δηλώσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα κάνει δηλώσεις κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» σήμερα Τρίτη 8 Σεπτέμβρη και ώρα 3.45 μ.μ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Να ενισχυθεί η λαϊκή αντιπολίτευση με ισχυρό ΚΚΕ

Η εισηγητική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα

Για να μην είναι η επόμενη μέρα των εκλογών «μία από τα ίδια», για να έχει κέρδος ο λαός, πρέπει να είναι όσο πιο χαμηλά γίνεται τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να είναι ανεβασμένο, όσο γίνεται πιο δυνατό. Γιατί το ΚΚΕ έχει στρατηγική κατά των μονοπωλίων, έχει φερέγγυα πολιτική συμμαχιών, έχει πολιτική πρόταση εξουσίας, μιας άλλης εξουσίας που συμφέρει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης του Οκτώβρη.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε όλο το λαό, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες, όλους τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις ευρωεκλογές του Ιούνη ή αν εγκλωβίστηκαν στο ρεύμα της αποχής, να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ, γιατί έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ισχυρό ρεύμα αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής.

Παραθέτουμε ολόκληρη την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος:

«Υπενθυμίζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το αυτονόητο κατά τη γνώμη μας, που είναι κατανοητό και από ένα μεγάλο μέρος του λαού: Οτι έρχεται θύελλα αλλεπάλληλων νέων μέτρων. Η άλλη μέρα απ' τις εκλογές θα είναι η νέα εκκίνηση.


Δεν έχουμε αυταπάτες ότι είναι δυνατόν αυτή η εκλογική μάχη να λύσει ριζικά το πολιτικό πρόβλημα του τόπου που αφορά την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ωστόσο, απ' αυτή την εκλογική μάχη μπορεί να υπάρχει ένα κέρδος για το λαό, με μια και μοναδική προϋπόθεση: Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να δεχθούν μαζί ισχυρό πλήγμα και το ΚΚΕ να βγει δυνατό, όσο γίνεται πιο δυνατό.

Ισχυρό ρεύμα αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής

Απ' αυτό το βήμα, απευθυνόμαστε σε όλους φυσικά τους εργαζόμενους, αλλά ιδιαίτερα σ' εκείνους που συναντήσαμε στους δρόμους του αγώνα: Τους εργατοϋπαλλήλους, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία - είτε εργαζόμενη νεολαία, είτε μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές - τις γυναίκες που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα και συναντηθήκαμε και στα ιδιαίτερα αιτήματά τους, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, που συναντηθήκαμε επίσης στους αγώνες και σε πολύμορφες δραστηριότητες.

Η συμπόρευση αυτή στη δράση μάς επιτρέπει να πούμε σ' εκείνους που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ ΚΚΕ ότι αξίζει τούτη τη φορά να δοκιμάσουν. Ολα τ' άλλα έχουν δοκιμαστεί. Δεν πρέπει να γίνει "μια απ' τα ίδια".

Καλούμε όλους εκείνους που σκέφτονταν να ψηφίσουν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, αλλά δεν το έκαναν, παρασυρμένοι από το ρεύμα της αποχής. Πιστεύουμε ότι έχουν καταλάβει ότι αυτό το ρεύμα της αποχής τελικά δεν έπιασε τόπο, βόλεψε και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Μαθήματα δεν πήραν, είναι πια ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Καλούμε σε υπερψήφιση του ΚΚΕ τους ριζοσπάστες, τους αριστερούς, που ανεξάρτητα αν έχουν διαφορές μαζί μας, έχουν αηδιάσει από την πολιτική του "ευρωμονόδρομου", μπορούν να καταλάβουν σε βάθος τη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος - όχι μόνο τις εκδηλώσεις της σαπίλας αλλά και τις βαθύτερες αιτίες που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα.

Καλούμε σε υπερψήφιση τον λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και πολλά χρόνια - και όχι μόνο τώρα - καταλαβαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα, η ηγεσία του, πρόδωσε όχι μόνο τα όνειρά τους, αλλά και συνθήματα τα οποία είχε, συνθήματα αντιμονοπωλιακά, αντιιμπεριαλιστικά. Και ξέρουν πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στον ίδιο δρόμο που συμφέρει την πλουτοκρατία.

Καλούμε, βεβαίως, τους απλούς εργαζόμενους που πίστεψαν στη Νέα Δημοκρατία και νομίζουμε ότι σαφώς έχουν καταλάβει ότι τους έχει εξαπατήσει. Ολοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα, ένα ισχυρό ρεύμα αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής.

Ψέματα - απάτες για αποπροσανατολισμό

Απευθυνόμαστε σε όλους που έχουν προβλήματα και είναι υποψιασμένοι. Μπροστά στην κάλπη ή φθάνοντας στην κάλπη, έχουν ν' αντιμετωπίσουν, εκτός πολλών άλλων, και τέσσερα χοντρά ψέματα, κυριολεκτικά απάτες.

Απάτη πρώτη: Οτι στην εκλογική αναμέτρηση συγκρούονται δύο πολιτικές, δύο αντιλήψεις, τη μια εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και την άλλη εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Χοντρή απάτη αυτό.

Απάτη δεύτερη: Οτι είναι δυνατόν ν' ακολουθεί κανείς τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη στρατηγική της πλουτοκρατίας, των μονοπωλίων και ταυτόχρονα να μπορεί να έχει μια πολιτική φιλική για το λαό. `Η ν' ακολουθεί κανείς αυτή τη στρατηγική και να κερδίζουν όλοι μαζί, πλουτοκρατία και λαός, ή να χάνουν το ίδιο όλοι μαζί, να υφίστανται τις ίδιες θυσίες πλουτοκρατία και λαός.

Απάτη τρίτη: Οτι τα μέτρα τα οποία χρειάζονται τώρα, ενόψει της κρίσης ή στο πλαίσιο της κρίσης για ν' αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα και οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα κρατήσουν δύο χρόνια, όσο δηλαδή θα κρατήσει η "παράταση Αλμούνια". Ψέματα. Αυτά τα μέτρα τα είχαμε κι όταν η οικονομία είχε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τώρα που είναι στην κρίση. Βεβαίως, κάθε χρόνο και χειρότερα.

Απάτη τέταρτη: Οτι το όλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τα άδεια ταμεία. Η Νέα Δημοκρατία τα ρίχνει στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ τα ρίχνει στη Νέα Δημοκρατία. Τα ταμεία τα άδειασε η πολιτική υπέρ της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, υπέρ της κερδοφορίας, υπέρ της προσπάθειας να συνεχίζεται η κερδοφορία απτόητη και να δυναμώνει. Αυτή η πολιτική άδειασε τα ταμεία. Και στο κάτω κάτω, είτε γεμάτα είναι τα ταμεία, είτε άδεια, το μεγαλύτερο μέρος οδεύει στα ταμεία της πλουτοκρατίας, στη δημιουργία προϋποθέσεων για απρόσκοπτη κερδοφορία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να γεμίσουν τα ταμεία, το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει και ποιος θα κερδίσει.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ανταγωνίζονται για τη λαϊκή υποταγή

Θα έλεγε κανείς ότι, και όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, και όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, πολύ συχνά συναντάμε τον όρο "τόλμη". Με όρους "τόλμης και γοητείας" γίνεται η μάχη. Τι εννοούν "τόλμη"; Για τόλμη μιλούν και οι επιχειρηματίες. "Τολμηρά αντιλαϊκά μέτρα" χωρίς να νοιάζεσαι αν ο λαός υποφέρει, χωρίς ακόμα να υπολογίζεις και τις λαϊκές αντιδράσεις, χωρίς να υπολογίζεις και το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος. Αυτή την "τόλμη" εννοούν.

Προσπαθούν να κατακτήσουν τη "γοητεία". Ποια "γοητεία" όμως; Να κοροϊδεύουν με επιτυχία το λαό, να εξαπατούν το λαό. Να λένε δηλαδή στο λαό "θα σου ρουφήξω το αίμα" - και το λένε κομψά - κι ο λαός να νομίζει ότι του υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια.

Η σύγκρουση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ υπάρχει. Δεν την αμφισβητούμε. Είναι η σύγκρουση για την κυβερνητική καρέκλα. Ομως, δεν τους αποδίδουμε απλώς σύγκρουση με όρους κομματικής φιλοδοξίας, ή προσωπικής φιλοδοξίας, για το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός.

Εδώ συγκρούεται το εξής: Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί τον εαυτό της αυθεντικό εκφραστή των συμφερόντων του κεφαλαίου, θεωρεί ότι μπορεί να καταφέρει να προχωρήσουν αυτές οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το ίδιο μπορεί να εξασφαλίσει τη λαϊκή συναίνεση καλύτερα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Αυτός λοιπόν ο ανταγωνισμός - που μπορεί επιφανειακά να υπάρχουν και προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά βασικά είναι ανταγωνισμός στο πώς θα καταφέρουν καλύτερα να υπηρετήσουν το σύστημα - υπάρχει, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Καμία σχέση.

Ανταγωνίζονται στο ποιος θα καταφέρει τη λαϊκή υποταγή. Και για να δείτε τώρα σε ποια σημεία τσακώνονται. Δε θα πιάσουμε τα σκάνδαλα, που είναι το προσφιλές πεδίο αντιπαράθεσης δύο κομμάτων της ίδιας πολιτικής. Θα φέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Θα επαναφερθεί ο φόρος της ακίνητης περιουσίας ή θα μείνουμε στο ΕΤΑΚ; Εδώ τώρα προκύπτει άλλο ζήτημα. Για να μιλήσουμε για την ακίνητη περιουσία, που για εμάς σχετίζεται με την πρώτη, τη δεύτερη κατοικία, το θέμα είναι η λαϊκή στέγη και μάλιστα με συνθήκες οργανωμένης δόμησης. Δε λέω ότι είμαστε αδιάφοροι για φοροαπαλλαγές. Βεβαίως και προτείνουμε φοροαπαλλαγές, αλλά το κυριότερο είναι αυτό.

Θα χτυπηθεί, λέει, η φοροδιαφυγή. Υπάρχει φοροδιαφυγή; Βεβαίως υπάρχει. Ποιο είναι το κυριότερο όμως, που από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε; Θα μπει 45% φορολογία του κεφαλαίου; Γιατί μέσα στον καπιταλισμό είμαστε και δεν μπορούμε να μιλήσουμε μέσα από την εκλογική μάχη ότι άμεσο μέτρο είναι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Θα μπει 45% και παραπάνω στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, των επιχειρηματιών; Αυτό είναι το ζήτημα.

Δεν αδιαφορούμε για τη φοροδιαφυγή, αλλά να το πούμε καθαρά: Ποιοι είναι εκείνοι που αναγκάζονται να κάνουν τη φοροδιαφυγή, ακριβώς γιατί συμπιέζονται από το μονοπώλιο; Κυρίως τα μεσαία στρώματα. Γιατί το μεγάλο κεφάλαιο δεν έχει ανάγκη τη φοροδιαφυγή. Εχει φοροαπαλλαγές, έχει χρηματοδοτήσεις, παίρνει έργα, κι αν θέλετε οι επιχειρήσεις αυτές παίρνουν τώρα και αβέρτα εργολάβους, οι οποίοι ούτε ασφαλίζουν τους εργαζόμενους και έτσι γλιτώνουν, κι έχουν άλλους τρόπους να φοροδιαφεύγουν. Δεν είμαστε υπέρ της φοροδιαφυγής. Αλλά από πού θα ξεκινήσεις;

Αυτά δεν τα συζητάνε τα δυο κόμματα. Συζητάνε, λοιπόν, πραγματικά να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή για λόγους εισπρακτικούς και αυτά τα χρήματα που θα εισπράξουν, πάλι θα τα βάλουν στην ανακύκλωση της ίδιας πολιτικής.

Συζητούν σε επίπεδο διαχείρισης

Θέλετε να μιλήσουμε για αύξηση των εσόδων του κράτους - ας το πούμε κι έτσι - αλλά και για χτύπημα της άδικης φορολογίας; Εμείς προτείνουμε: Κατάργηση του ΦΠΑ. Φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Οι έμμεσοι φόροι που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταργηθούν, είτε αναφερόμαστε σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, είτε σε σχολικά είδη, είτε σε φάρμακα.

Τέτοια συζήτηση δε γίνεται. Η συζήτηση είναι στη διαχείριση των εσόδων του κράτους, για να μπορεί επίσης το κράτος και να ταΐζει μέσω της ρουσφετολογίας και να κάνει τους απαραίτητους και άνευ σημασίας για το λαό χειρισμούς. Ψέμα είναι αυτό που λένε και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ότι όταν μιλάνε για στήριξη της επιχειρηματικότητας, μιλάνε, λέει, για το 95% των επιχειρηματιών που είναι μικρομεσαίοι, το 5% είναι μεγάλοι. Κατ' αρχήν είναι περισσότερο, αλλά πέρα από το ποσοστό, οι κεφαλαιοκράτες, τα μονοπώλια, τα επιχειρηματικά μεγαθήρια εξουσιάζουν και κυβερνούν. Αυτοί καθορίζουν τα πάντα.

Δεν είναι ζήτημα ποσοτικό, αν είναι 10 από δω και 90 από κει. Το 10% είναι που καθορίζει την τύχη των υπολοίπων. Αναμφισβήτητα, μέσα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες η μεγάλη πλειοψηφία είναι οι μικροί, και μην μπερδεύουμε μικρούς και μεσαίους. Υπάρχουν μεσαίοι οι οποίοι έχουν συμφέρον να είναι δίπλα στα μονοπώλια - συμπιέζονται, αλλά έχουν συμφέρον από τη σύμπραξη με τα μονοπώλια -, υπάρχουν μεσαίοι οι οποίοι αγωνίζονται να μη μειωθούν, να μη χάσουν από τον ανταγωνισμό - εδώ χάνουν και μεγαθήρια μεταξύ τους. Αλλά εμείς είμαστε με τους μικρούς επιχειρηματίες, αυτούς που έχουν οικογενειακές επιχειρήσεις, ή αυτούς που έχουν δύο - τρεις υπαλλήλους. Και πραγματικά, δεν πρόκειται να φτάσουν σ' αυτούς, ούτε οι δανειοδοτήσεις - και πάλι με όρους δανειοδοτήσεων μιλάμε. Και να πάρουν ένα δάνειο, ακόμα και χαμηλότοκο, δεν μπορούν ν' αναιρέσουν τη γενική τάση, ο τζίρος, τα πάντα να είναι στα πολυκαταστήματα.

Τι να πούμε τώρα για την αγροτιά; Ολα τα μέτρα που σήμερα παίρνονται, είναι το πολύ πολύ για τη στήριξη μεσαίων αγροτών και πάνω. Και να ξεκαθαρίσουμε το εξής πράγμα, μια άλλη μεγάλη απάτη: Θα πάρουν επιδοτήσεις αυτοί που ζουν αποκλειστικά από το αγροτικό εισόδημα. Ποιοι ζουν αποκλειστικά από το αγροτικό εισόδημα; Οι αγρότες της μεσαίας ιδιοκτησίας - δε μιλάμε τώρα για τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Ο μικροϊδιοκτήτης αγρότης δεν μπορεί να ζήσει κατά κύριο λόγο από το αγροτικό εισόδημα.

Θα έχει και ολίγο αγροτικό, και ολίγο από οικοδομή, και ολίγο από σερβιτόρος. Εχει τρία εισοδήματα που δεν κάνουν ούτε ένα κανονικό εισόδημα. Αν πάρουμε λοιπόν ποιοι ζουν αποκλειστικά από το αγροτικό εισόδημα και αυτοί να ενισχύονται, θα ενισχυθούν αυτοί που έχουν μια ιδιοκτησία που αντέχει για ένα διάστημα, γιατί αύριο και οι μεσαίες ιδιοκτησίες θ' απαλλοτριωθούν απ' τους πιο μεγάλους. Αυτή η συζήτηση λοιπόν γίνεται μεταξύ τους.

Να διαμορφωθεί ο ισχυρός πόλος της πραγματικής αντιπολίτευσης

Τι μπορεί να γίνει σ' αυτές τις εκλογές; Να το ξαναπούμε για άλλη μια φορά: Το διακριτό στοιχείο για να πούμε ότι έχουμε κάτι το καινούριο είναι: Κάτω η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Κάποιο κόμμα θα είναι κυβέρνηση και κάποιο αξιωματική αντιπολίτευση. Από χέρι θα έχουμε αντιλαϊκή κυβέρνηση, αντιλαϊκή αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν πετάμε στα σύννεφα - άλλοι πετάγανε στα σύννεφα για τις ανατροπές του πολιτικού σκηνικού.

Το ποιοτικό στοιχείο είναι το ΚΚΕ, ισχυρό δυνατό. Θα μου πείτε, τ' άλλα κόμματα δεν μπορούν ν' αφαιρέσουν δύναμη από τα δύο κόμματα; Εκλογική δύναμη μπορούν ν' αφαιρέσουν, πολιτική δύναμη όχι. Διότι αυτή τη στιγμή, ο καθαρός, ο αδιαμφισβήτητος, ο 100% αντίπαλος, όχι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά της στρατηγικής των κομμάτων αυτών, είναι η στρατηγική του ΚΚΕ. Εξ ου και το μέσον τους είναι ο αντικομμουνισμός, η συκοφαντία, το ψέμα, η ανεντιμότητα στην αντιμετώπιση του ΚΚΕ. Καθαρά πράγματα, το έδειξαν. Δε θέλουν το ΚΚΕ ούτε δυνατό ούτε στην τρίτη θέση.

Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εξής: Η λαϊκή αντιπολίτευση να ενισχυθεί. Δεν μπορούμε να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση απ' την επόμενη εκλογική μάχη, ούτε και κυβέρνηση. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι να διαμορφωθεί ο ισχυρός πόλος της πραγματικής αντιπολίτευσης.

ΛΑ.Ο.Σ. και Οικολόγοι το έχουν ξεκαθαρίσει. Λένε ότι "εμείς θέλουμε κοινοβουλευτική δύναμη για να συνεργαστούμε μετά, θα συζητήσουμε με τα κόμματα κι αν συμφωνήσουμε"... Μα, μην παίζουμε τώρα. Θα έχει αλλάξει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές; Οχι. Δεν μπορούν ν' αλλάξουν. Είναι διαμορφωμένα κόμματα για την πλουτοκρατία, το δίδυμο της πλουτοκρατίας. Τι περιμένεις δηλαδή στις εκλογές; Να εκβιάσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση; Ποντάρουν δηλαδή στο γνωστό εκβιασμό, o καθένας απ' τη σκοπιά του. Και μάλιστα ο ΛΑ.Ο.Σ. εντελώς κυνικά: Πάση θυσία να στηρίξει κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή και ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος στα λαϊκά στρώματα και παίζοντας κυριολεκτικά με τα προβλήματά τους. Οι Οικολόγοι, παίζοντας με το περιβάλλον.

ΣΥΡΙΖΑ - Συνασπισμός είναι 100% αφερέγγυα πολιτική δύναμη. Οι διαμάχες και οι έριδες, καταλαβαίνουμε, δεν είναι για τα πρόσωπα. Είναι ακριβώς τα αδιέξοδα ενός κόμματος που θέλει να καταγράφεται ως αριστερή πολιτική δύναμη, αλλά στην πραγματικότητα από αριστερές - φραστικά - θέσεις προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αναπαλαίωση ή στον εκσυγχρονισμό του αστικού πολιτικού συστήματος. Το δήθεν μεγάλο ατού του, η ενότητα της αριστεράς, αποδείχθηκε το πιο αδύνατο σημείο. Τώρα πια έχει τιναχτεί κυριολεκτικά στον αέρα.

Το ΚΚΕ επιλογή κάθε προοδευτικού, αριστερού, ριζοσπάστη

Επομένως, ποια είναι η επιλογή σήμερα για έναν αριστερό, ριζοσπάστη, προοδευτικό άνθρωπο, που έχει καταλάβει ότι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η εναλλαγή τους είναι όχι απλώς ζημιά, αλλά κίνδυνος σε συνθήκες κρίσης; Είναι το ΚΚΕ. Χωρίς να σημαίνει ότι οι διαφορετικές απόψεις καλύπτονται μέσα στο φάκελο που θα μπει το ψηφοδέλτιο. Αυτές θα υπάρχουν και θα εμφανίζονται στην κοινή μας δράση, που την επιδιώκουμε, εκεί βεβαίως δεν μπορούν να καταργηθούν.

Γιατί ΚΚΕ;

Πρώτον, γιατί έχουμε στρατηγική, γενική κατεύθυνση που είναι στη μια όχθη με τον εργαζόμενο λαό, κατά των μονοπωλίων, για να το πω έτσι απλά, και από εκεί καθορίζονται και οι θέσεις μας σε όλα τα άλλα.

Γιατί είμαστε σε θέση να συνδυάζουμε σωστά την πάλη στα καθημερινά προβλήματα με στόχο, ό,τι μπορούμε να το ματαιώσουμε, ό,τι μπορούμε να το δυσκολέψουμε, να κερδίσουμε χρόνο για να περάσουμε σε αντεπίθεση.

Γιατί έχουμε πρόταση εξουσίας. Και σήμερα, χωρίς πρόταση άλλης εξουσίας, δεν μπορείς να έχεις ενεργητικότητα, δυναμικότητα και ικανότητα σωστών ελιγμών στην καθημερινή μάχη. Γιατί ξέρεις πού θέλεις να πας, άρα δεν πέφτεις στις παγίδες.

Γιατί έχουμε φερέγγυα πολιτική συμμαχιών. Το ότι αυτή η πολιτική συμμαχιών δεν έχει αποκρυσταλλωθεί σε σχήμα, είναι γιατί ακριβώς η πολιτική συμμαχιών μας δεν είναι μια πολιτική απλώς για να αυξήσουμε τις ψήφους και να έχουμε περισσότερους βουλευτές. Είναι πολιτική συμμαχιών του ενιαίου μετώπου, εργατών, αγροτών, φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, αυτοαπασχολουμένων, γυναικών, νέων, που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κοινωνική διαστρωμάτωση.

Βεβαίως, αυτή η συμμαχία δεν μπορεί να είναι μόνο στο κοινωνικό επίπεδο, θα είναι και στο πολιτικό επίπεδο. Αλλά εξαρτάται και από την πολιτική συμπεριφορά των λαϊκών στρωμάτων, από τη στάση τους απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, αν δηλαδή θα απεγκλωβιστούν δυνάμεις και θα έχουμε μια διαφοροποίηση του πολιτικού σκηνικού και δημιουργία ενός τέτοιου κοινωνικοπολιτικού μετώπου.

Εμείς δε θα αντιμετωπίσουμε την πολιτική συμμαχιών τυχοδιωκτικά και ευκαιριακά. Γιατί όταν η συμμαχία έχει αντιφάσεις, όταν δεν έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση και υποτάσσεται στην κάλπη, αργά ή γρήγορα θα τιναχθεί στον αέρα. Στην πολιτική συμμαχιών ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος ως το τέλος, αφού είναι δυνάμεις και με διαφορές. Αλλο αυτό και άλλο πράγμα τα διάφορα "κομπρεμί".

Εμείς "κομπρεμί" δεν πρόκειται να κάνουμε. Εχουμε λοιπόν πολιτική συμμαχιών. Εχουμε πολιτική που βοηθάει στην απόσπαση κατακτήσεων, ή, εν πάση περιπτώσει, για κάτι καλύτερο σήμερα. Αλλά έχουμε και πολιτική εξουσίας. Επίσης, μπορούν να μας ψηφίσουν εκείνοι που καταλαβαίνουν ότι μπορεί να μας έχουν εμπιστοσύνη στην καθημερινή πάλη, ανεξάρτητα αν μπορούν να δουν και το θέμα της εξουσίας που εμείς προτείνουμε. Ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν. Ξέρουν πού μπορούν να συμφωνήσουν και πού μπορούν να διαφωνήσουν με εμάς. Δεν είμαστε τη Δευτέρα μια σημαία, την Τρίτη άλλη, στο όνομα της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού. Οταν ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις, τότε άφοβα - και όταν ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα - μπορείς να πας μαζί.

Ολοκληρώνω λέγοντας το εξής πράγμα: Το καινούριο σήμερα σε αυτή την εκλογική μάχη - για να είμαστε ρεαλιστές - θα είναι: Κάτω οι δύο, όσο πιο ψηλά γίνεται το ΚΚΕ. Ολες οι άλλες εκδοχές είναι αφομοιώσιμες στο σημερινό αρνητικό συσχετισμό, αργά ή γρήγορα».

Δύο οι δρόμοι ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας

Δ. ΖΩΝΙΟΣ: Μέχρι τώρα ακούγαμε πέντε κόμματα - δύο πολιτικές. Εδώ και 5 - 6 μέρες, αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι το πραγματικό δίλημμα της κάλπης είναι, από τη μια μεριά τα κόμματα της πλουτοκρατίας, όπως υποστηρίζετε ότι είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, και απ' την άλλη μεριά το ΚΚΕ. Τα υπόλοιπα κόμματα;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αυτό το σύνθημα το έχουμε πει πολλές φορές, δεν είναι λάθος, αλλά δεν αντιπροσωπεύει πλήρως όλο το σκεπτικό του Κόμματος.

Αντικειμενικά, υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης και εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Ο κάθε δρόμος μπορεί στη μια φάση, ή την άλλη, να έχει και τις ιδιαιτερότητές του. Αλλά, ή θα έχεις ανάπτυξη, που την ασκούν τα μονοπώλια με τους πολιτικούς εκπροσώπους και με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίου και τα υπερκέρδη, ή θα έχεις ανάπτυξη από το λαό για το λαό. Ανάπτυξη που θα την οργανώνει αυτό που λέμε η λαϊκή εξουσία, η εξουσία των εργατών, που ταυτόχρονα ασκείται και μαζί με άλλα λαϊκά στρώματα και εξυπηρετεί τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Αντικειμενικά, αυτούς τους δρόμους έχει, αυτούς γνωρίζει, η Ευρώπη. Ανεξάρτητα τώρα αν λέγεται τρίτος δρόμος στο σοσιαλισμό, πέμπτος δρόμος, ή, στο πολιτικό επίπεδο λέγεται φιλελευθερισμός, ή σοσιαλιστική διαχείριση.

Εχουμε γνωρίσει και τους δύο δρόμους. Και μάλιστα, εμείς σήμερα ως Κόμμα, είμαστε πάρα πολύ πιο πλούσιοι για τον άλλο δρόμο, που δεν τον γνωρίσαμε στην Ελλάδα, τον γνωρίσαμε στις σοσιαλιστικές χώρες. Και σήμερα ξέρουμε, και τα πλεονεκτήματα που ανέδειξε, αλλά και τα λάθη που έγιναν και που ανέκοψαν αυτήν τη δυναμική.

Αρα, λοιπόν, το κάθε κόμμα, αν θέλετε, επιστημονικά και ουσιαστικά να τοποθετηθεί με βάση το δρόμο ανάπτυξης. Αυτή είναι η ουσία. Βεβαίως, όταν πάμε στο πολιτικό επίπεδο, κάθε κόμμα έχει και τη φυσιογνωμία του. Με αυτήν την έννοια, όταν λέμε "τα κόμματα στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα", ή "στηρίζουν τη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος", έχουν και διαφορές μεταξύ τους. Δεν πρόκειται, όμως, για διαφορές που αναιρούν αυτήν την επιλογή. Πέρα από προθέσεις, δεν πάμε στις υποκειμενικές προθέσεις. Και, ανεξαρτήτως συσχετισμού δύναμης, πρέπει να τοποθετείσαι, ή με τον έναν, ή με τον άλλο δρόμο. Ο συσχετισμός δύναμης σε εμποδίζει να έχεις αποτελέσματα. Είναι πιο δύσκολος, είναι πιο βαρύς να τον περπατήσεις, αλλά αντικειμενικά αυτό υπάρχει. Και, επειδή μιλάμε για την κρίση του καπιταλισμού, πάρτε την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι έλεγε; Ο καζινοκαπιταλισμός... Τι λέει ο ΛΑ.Ο.Σ.; Την ευθύνη την έχει το τραπεζικό κεφάλαιο. Τι είναι το τραπεζικό κεφάλαιο; Δεν είναι βιομηχανικό; Οι τραπεζίτες, τι είναι; Είναι έξω από το κεφάλαιο, το παραγωγικό στη βιομηχανία; Είναι και βιομήχανοι τραπεζίτες, είναι και εφοπλιστές. Τι είναι οι τράπεζες; Είναι έξω από το καπιταλιστικό σύστημα; Είναι η καρδιά του συστήματος.

Βουτηγμένοι στο σκάνδαλο «Ζήμενς» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

ΕΛ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ): Κυρία Παπαρήγα, αν μπορείτε ένα σχόλιο σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση SIEMENS, τόσο σχετικά με τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για μη έκδοση Χριστοφοράκου όσο, και με τη στάση των κομμάτων, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

AΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ως δια μαγείας το θέμα αυτό, που είχε γίνει αντικείμενο μοναδικής σχεδόν συζήτησης όλο αυτόν τον καιρό, εξαφανίστηκε. Εμείς ξέρετε ότι έχουμε ένα μέτρο. Οπου υπάρχει σκάνδαλο το αποκαλύπτουμε, και στην καθαρά σκανδαλώδη πλευρά του, αλλά και στην γενεσιουργό αιτία.

Θέλετε να εκφράσουμε μια γνώμη; Συγκάλυψη 100%. Για να μην σας πω τώρα γι' αυτά τα περί Δικαιοσύνης, γερμανικής μάλιστα, που έλεγε και ο κ. Καρατζαφέρης, ότι η γερμανική Δικαιοσύνη είναι μεγάλος θεσμός. Η πιο αυστηρή ποινή που επέβαλε στον Σίκατσεκ ήταν δυο χρόνια με αναστολή και να πληρώσει 108.000 ευρώ. Τόσα λεφτά έχουν αυτοί, και σκασίλα τους και για το ποινικό μητρώο. Σ' αυτό το χώρο, αυτά είναι τίτλοι τιμής, σε αντίθεση με τους κομμουνιστές.

Σ' αυτά τα σκάνδαλα, και η κουτάλα ανακατεύεται τόσο όσο χρειάζεται για να λυθούν κατ' αρχήν ζητήματα ανταγωνισμού ανάμεσα στις εταιρείες - αν τα βρήκαν οι Αμερικανοί με τους Γερμανούς, δεν ξέρω - για να λυθούν πολιτικές διαφορές ή και προσωπικές διαφορές ανάμεσα στα γκόλντεν μπόις. 'Η, αν δε λυθούν οι διαφορές, τότε συγκαλύπτονται, γιατί δε θέλουν από ένα σημείο και μετά να εκθέσουν πάνω από όσο πρέπει το σύστημα.

Εδώ τώρα είναι στην κόψη του ξυραφιού. Από τη μια μεριά «πολεμάω τα σκάνδαλα για να δείξω ότι αυτό το σάπιο σύστημα μπορεί να σωθεί», αλλά «όταν δεν μπορώ να ελέγξω και πολύ αυτή την κατάσταση, καλύτερα να κλείνουν τα στόματα». Φαίνεται όμως ότι, επειδή ήταν βουτηγμένα και τα δύο κόμματα, κάπου τα βρήκαν παρασκηνιακά. Είναι βέβαιο. Θα μου πείτε μέσω γερμανικής Δικαιοσύνης; Ολα γίνονται.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Δυνατό ΚΚΕ, για να μπορεί ο λαϊκός παράγοντας να δυσκολεύει τα αντιλαϊκά σχέδια

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Γ. ΦΑΣΟΥΛΑΣ (ΝΕΤ): Κυρία Παπαρήγα, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο στις 4 του Οκτώβρη να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές. Στο μεσοδιάστημα μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές, βλέπετε να ασκούνται πιέσεις από διάφορα κέντρα για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, συγκυβέρνησης ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα ή και με τη συμμετοχή άλλων κομμάτων;

AΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Θα έλεγα ότι οι εργατοϋπάλληλοι της χώρας μας και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν ένα συμπέρασμα: ότι η κυρίαρχη τάξη στη χώρα μας και τα κόμματά της βλέπουν μακριά. Στο λαό λένε: «Κοίτα το τώρα, μην κοιτάς το αύριο».

Λοιπόν, η επιλογή τους είναι καθαρή. Στις σημερινές συνθήκες να υπάρχει το δίδυμο της εναλλαγής. Αλλά επειδή καταλαβαίνουν ότι έχουν ζόρια, ότι ο λαός αρχίζει και, πολύ σωστά, βάζει στο ίδιο τσουβάλι και τα δυο κόμματα, - ένα μέρος του λαού, όχι όλοι - προετοιμάζονται για το αύριο. Ηδη, διάφοροι βγαίνουν και το ζυμώνουν αυτό το αύριο και παίρνουν μέτρα. Το αύριο ποιο μπορεί να είναι; Η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ με αλλαγές. Μπορεί να φύγουν από τη μέση τα γνωστά πρόσωπα τα οποία και παραδοσιακά και λόγω οικογένειας έχουν ανταγωνισμούς. Μην πάμε στην προσωπική ψυχολογία. Θα τα βρουν αυτά.


Δεύτερον: Κυβέρνηση συνεργασίας με ένα μικρότερο κόμμα. Δεν τους βγήκε τώρα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που περίμεναν, δεν τους βγαίνουν και οι Οικολόγοι. Ο ΛΑ.Ο.Σ. επίσης δεν τους πολυβγαίνει, ξέρουν ότι, είναι ένας ιδιόμορφος τυχοδιωκτισμός και δυσκολεύονται. Τους εμποδίζει και ένα άλλο, το ΚΚΕ. Διότι σου λέει, «άμα αυτή τη στιγμή χρησιμοποιήσουμε ή τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον ΛΑ.Ο.Σ. ή τους Οικολόγους, ένα ανάχωμα βγαίνει από τη μέση και το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται.

Αρα, λοιπόν, τι βλέπουν τώρα; Σ' αυτή την εκλογική μάχη να ρυθμίσουν τα θέματα μεταξύ τους, να κρατήσουν όσο γίνεται ψηλά το δικομματισμό, να μην πληγεί η Νέα Δημοκρατία πάρα πολύ - δε θέλουν το ένα σκέλος κουτσό - όσο μπορούν να παραμερίσουν το ΚΚΕ για να μπορούν μετά να ρυθμίσουν και τα άλλα. Ε, δε θα τους περάσει! Αρα λοιπόν, ο λαός πρέπει να δει το εξής: Ναι, υπάρχουν σοβαρά σενάρια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την εφαρμογή των μέτρων Αλμούνια στα δύο χρόνια, και να ανακυκλώνεται η ίδια κατάσταση, και να έχουμε και μια αλλαγή της μορφής του πολιτικού σκηνικού.

Εμείς δεν μπορούμε να τους χαλάσουμε όλα τα σχέδια, δηλαδή να σχηματίσουμε δική μας κυβέρνηση. Αλλά μπορούμε να τους τα χαλάσουμε ως εξής: Αυτά τα σχέδια να καταδικαστούν στη συνείδηση του λαού και όσο προχωράνε αυτά τα σχέδια να υπάρχει ο άλλος σχεδιασμός, ο λαϊκός, το λαϊκό κίνημα. Το λαϊκό κίνημα όχι μόνο δεν έχει εξαντλήσει, αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει τα όπλα του. Γι' αυτό θέλουμε δυνατό ΚΚΕ. Για να μπορεί ο λαϊκός παράγοντας να δυσκολεύει τα αντιλαϊκά σχέδια, να κερδίζει χρόνο για να μην περνάνε τα χειρότερα μέτρα και να προετοιμάζει την αντεπίθεσή του αύριο. Η εκλογική μάχη σήμερα αυτό πρέπει να καθορίσει, είτε έχουμε μια μάχη, είτε έχουμε δύο.


Τα μεταξύ τους ζητήματα θα τα λύσουν. Αλλά ο λαός θα ενδιαφερθεί για το πώς θα λύσουν μεταξύ τους τα ζητήματα, ή για να τους δυσκολεύει όσο γίνεται περισσότερο; Να έχει μια κυβέρνηση απέναντί του που δε θα μπορεί να κινηθεί με ευκολία.

Είδατε τι είπε, ο πρωθυπουργός: «Τώρα τα μέτρα πρέπει να είναι άγρια». Αναγκάζεται να το πει. Λέει ότι δε θα είναι ήπια. Ηπια μέτρα δεν είχαμε ποτέ, αλλά τώρα καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει, και έτσι είναι.

Λοιπόν, αφού δεν μπορούμε να τους ανατρέψουμε σήμερα, να τους κάνουμε να έχουν πρόβλημα στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Είτε ένα βουλευτή έχουν περισσότερο, είτε 20 παραπάνω, τα μέτρα θα είναι αντιλαϊκά. Το κίνημα είναι αυτό που μπορεί να τους κάνει τη ζωή δύσκολη, ή να αξιοποιήσει τις δικές τους δυσκολίες.

Είτε αυτοδύναμη, είτε συνεργασίας η κυβέρνηση να είναι υποτιμημένη από το λαό

ΑΛ. ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΑΠΕ): Κυρία Παπαρήγα, υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω των εσωτερικών έριδων στον Συνασπισμό να μην μπει στη Βουλή. Αυτό είναι προφανές ότι θα βολέψει το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα υπάρχουν και κάποιες εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να αυξηθεί η πιθανότητα για να πάρει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση σε σχέση με αυτό;

AΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Λοιπόν, ποιο κόμμα σήμερα μπορεί, και να βγει πιο δυνατό, και με την πολιτική του να χτυπήσει, όχι μόνο τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας; Εμείς λέμε το ΚΚΕ. Και θα ξεκαθαρίσουμε το εξής: Ποιο είναι το κύριο; Πόσα κόμματα είναι στη Βουλή; Αυτό είναι που καθορίζει την προοδευτικότητα μιας Βουλής; Βεβαίως ο λαός αποφασίζει πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, ή πόσα δε θα μπουν. Αλλά αυτό το επιχείρημα που αρχίζει και φαίνεται, ότι αν θέλουμε να χτυπήσουμε την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ... Εμάς δεν είναι στόχος μας πρώτα - πρώτα και αποκλειστικά να χτυπηθεί η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Αυτός μπορεί να είναι στόχος εκείνων που θέλουν ενδεχομένως να αξιοποιήσουν τη μη αυτοδυναμία, για να κάνουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο δικός μας στόχος είναι και τα δύο κόμματα να πέσουν. Και η αυτοδύναμη κυβέρνηση και η κυβέρνηση συνεργασίας, να είναι φανερά υποτιμημένες και έμπρακτα, στη συνείδηση των πιο ριζοσπαστικών δυνάμεων. Και από την άλλη ημέρα το λαϊκό κίνημα να είναι σε θέση να την παλέψει.

Ε, λοιπόν, αυτή η λογική που λέει ότι αν ο Συνασπισμός είναι εντός Βουλής, χτυπιέται η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτών που θέλουν να δώσουν χέρι βοήθειας στο ΠΑΣΟΚ. Με συγχωρείτε, εμείς δε θέλουμε να δώσουμε κανένα χέρι βοήθειας στο ΠΑΣΟΚ, είτε είναι αυτοδύναμο, είτε όχι. Πολιτικά πρέπει να δούμε τα θέματα και όχι με διάφορα τέτοια «κομπρεμί». 'Η, άλλος σου λέει «να είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. ψηλά και οι Οικολόγοι, για να μπορέσει να γίνει κυβέρνηση». Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πάνε με τη λογική «θέλω μια σταθερή, δυνατή κυβέρνηση να μου αλλάζει τα φώτα». Πρέπει να ξεκινήσουν ανάποδα.

Αυτό που σήμερα κάνει τη διαφορά είναι, να πέσουν πιο κάτω η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και η αποχή - αποδείχθηκε ότι δεν είναι όπλο, το ξαναλέμε - και να είναι δυνατό το ΚΚΕ. Δεν είναι το ιδανικό σενάριο αυτό που σας λέω, αλλά να μιλήσουμε πρακτικά. Τι να σας πούμε; Ελάτε στις εκλογές να βγει από την κάλπη η λαϊκή εξουσία; Ε, δυστυχώς, δε γίνεται.

Αλλωστε, αυτό θα είναι αποτέλεσμα πολύ πιο σύνθετων διεργασιών, από μια εκλογική μάχη. Αλλά αυτό που μπορεί να γίνει, είναι αυτό, το πρακτικό. Εμείς είμαστε πρακτικοί. Αποτελεσματικότητα θέλουμε για το λαό. Οχι για μια αντιλαϊκή διακυβέρνηση. Και εν πάση περιπτώσει, ας λείψουν τα κροκοδείλια δάκρυα.

Το ακαδημαϊκό άσυλο είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ («ΚΟΚΚΙΝΟ»): Θα ήθελα ένα σχόλιό σας σε σχέση με δύο φράσεις που σταχυολογήσαμε από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού. Δηλαδή, ότι η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου είναι παρεξηγημένη τα τελευταία χρόνια και ότι δεν μπορούν είκοσι - τριάντα άτομα να κλείνουν το κέντρο της Αθήνας.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει ο πρωθυπουργός. Απλώς ψάχνουν την κατάλληλη στιγμή για να το υλοποιήσουν. Να δημιουργήσουν ένα κλίμα, όπου ο λαός θα ανεχθεί την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Και όταν λένε κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εννοούν παρεμπόδιση της αγωνιστικής δραστηριότητας. Αν θέλετε, παρεμπόδιση και οξυμένων και ανεβασμένων μορφών πάλης, που έχει δικαίωμα ο φοιτητόκοσμος, οι σπουδαστές να χρησιμοποιούν, ανάλογα με την όξυνση του προβλήματος και την επίθεση που δέχονται.

Είναι σχεδιασμοί. Και δυστυχώς αυτοί οι λεγόμενοι «20», αντικειμενικά, για να μην πω ότι μερικοί ίσως και υποκειμενικά, υπηρετούν αυτήν την υπόθεση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Και να ξεκαθαρίσω. Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν είναι στενά ένα άσυλο των φοιτητών και των σπουδαστών. Αλλωστε, εμείς το Πανεπιστήμιο δεν το βλέπουμε με σινικά τείχη από το λαϊκό κίνημα. Σε κάθε περίπτωση, η περιφρούρηση του χώρου από τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες μπορεί να γίνει και όταν η αστυνομία βρίσκεται σε χιλιόμετρα απόσταση από το Πανεπιστήμιο. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν αναθέτουμε την υπεράσπιση του ασύλου στις δυνάμεις του κράτους καταστολής. Σε καμία περίπτωση.

Ειδικός και επικίνδυνος ο ρόλος του ΛΑ.Ο.Σ.

Μ. ΒΗΧΟΥ (ΑΠΕ): Ηθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τον ΛΑ.Ο.Σ. Εκτιμάτε ότι θα διατηρήσει τα ποσοστά που πήρε στις ευρωεκλογές και πιθανόν να τα αυξήσει; Και κατά πόσο βλέπετε ότι η εκστρατεία ρατσισμού και ξενοφοβίας που κάνει έχει κάποια πέραση και σε λαϊκά στρώματα;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Καταρχήν αυτό που κοιτάμε εμείς είναι το δυνάμωμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Και πριν απ' όλα απευθυνόμαστε στα εργατικά, στα λαϊκά στρώματα, που δυστυχώς δίνουν υψηλά ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. Παρά τη μείωση σε ψήφους που είχαν και στις ευρωεκλογές, παραμένουν υψηλά τα ποσοστά τους.

Ξαναλέμε: Πρέπει να ενισχυθεί ο άλλος πόλος, που είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Αύριο μπορεί το ΚΚΕ να συνδράμει για να πραγματοποιηθεί το μέτωπο, όταν δημιουργηθούν και οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Εμείς δεν πρόκειται να λυπηθούμε εκτιμήσεις και λόγια, και για το ρόλο του ΛΑ.Ο.Σ., και για το ρόλο των άλλων κομμάτων. Χωρίς να χάνουμε τον κύριο στόχο, που είναι ότι η εργατιά δεν μπορεί να ψηφίζει το ίδιο κόμμα που ψηφίζουν τα αφεντικά της. Εμείς έχουμε πει ότι το ΛΑ.Ο.Σ. παίζει έναν ειδικό ρόλο. Είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Δε θα το πούμε με τον ίδιο τρόπο για τα άλλα κόμματα. Τα άλλα κόμματα αξιοποιούνται από το κατεστημένο. Το ΛΑ.Ο.Σ. παίζει και έναν ειδικό ρόλο. Αυτός ο ρόλος είναι επικίνδυνος. Είναι ο ρόλος του εκμαυλισμού των λαϊκών στρωμάτων. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ανοδικό και πετυχημένο τέτοιο ρόλο ή τουλάχιστον, όσο εξαρτάται από εμάς, θα τον ξεσκεπάσουμε.

Εδώ συνυπάρχει πατρίς - θρησκεία - οικογένεια και αμοραλισμός, κυνισμός, τα πάντα. Και επίσης με την ευκαιρία θέλω να πω και το εξής: Ακουσα «να ενισχυθεί το τάδε κόμμα για να μην ενισχυθεί το ΛΑ.Ο.Σ.». Εμείς δεν το βάζουμε έτσι. Λέμε, να πέσουν οι δύο και να ενισχυθεί το ΚΚΕ, γιατί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μπορεί να αντιμετωπίσει και το ρατσισμό, και τον εθνικισμό του ΛΑ.Ο.Σ. Αυτό δεν τα αντιμετωπίζει ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου και ο κοσμοπολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ισα ίσα, ακριβώς αυτή η λογική, που λέει «το σύγχρονο είναι να πηγαίνω με την Ευρωπαϊκή Ενωση», ότι «είναι μονόδρομος», αυτό ακριβώς μπορεί να καλλιεργεί σε έναν κόσμο και τέτοια συντηρητικά και εθνικιστικά αντανακλαστικά.

Εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την υπόθεση, γιατί και ο πατριωτισμός μας και ο διεθνισμός μας έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Οταν λέμε, π.χ., ότι αρνούμαστε την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, το λέμε γιατί θέλουμε μια πατρίδα του λαού και όχι μια πατρίδα του κεφαλαίου. Γιατί, θέλουμε μια πατρίδα, ας το πω έτσι, που συνεργάζεται, που κατανοεί ότι και οι άλλοι λαοί έχουν πατρίδα. Και η διεθνής συνεργασία πρέπει να είναι συνεργασία κατά του ιμπεριαλισμού, κατά των μονοπωλίων. Για μας δηλαδή, δεν υπάρχει επιλογή ανάμεσα στο εθνικό και στο διεθνικό. Είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Δεν τα βλέπουμε σε αντιπαράθεση.

Γι' αυτό ακριβώς, εμείς μπορούμε να πολεμήσουμε το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού, που το διαδίδει ο ΛΑ.Ο.Σ., για λογαριασμό, όμως, του συστήματος. Τον χρειάζεται το σύστημα τον εθνικισμό και το λαϊκισμό του ΛΑ.Ο.Σ. Τον χρειάζεται. Ακριβώς γιατί, από διαφορετικούς δρόμους πρέπει να εγκλωβίζει, και τους κοσμοπολίτες, και τους λαϊκιστές, και όλους.

Αντιπαράθεση επί της ουσίας

Δ. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα προσεκτικά τη χτεσινή ανακοίνωσή σας σχετικά με το debate και μιας και το θίξατε. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Επειδή όλοι θυμόμαστε ότι αυτό το πράγμα είναι παράλληλοι μονόλογοι. Πρώτον, πώς θα αντιδράσετε εσείς ως πρόεδρος κόμματος, γραμματέας κόμματος, στην περίπτωση που συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, οι δύο αρχηγοί, να πάνε σε ένα debate μόνοι τους, οι δυο τους, και έχουν λόγους να το κάνουν προφανώς, και πώς θα αντιδράσετε στην περίπτωση που τελικά αποφασίσουν να κάνουν πάλι ένα debate όπως τα προηγούμενα, που δεν απέδωσε σε τίποτα.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Καταρχήν πρέπει να σου πω ότι δε θα χαλάσουμε και πολύ φαιά ουσία να ασχολιόμαστε με το debate. Τώρα ασχολιόμαστε με άλλα πράγματα. Οταν θα έρθει εκείνη η ώρα, θα ασχοληθούμε. Βεβαίως τοποθετηθήκαμε. Σιγά να μην καθόμαστε όλη μέρα να ασχολιόμαστε με το debate και να κάνουμε παρεμβάσεις. Κάναμε μία παρέμβαση για να ξέρουν τι λέμε. Γιατί είμαστε αντίθετοι στην αντιπαράθεση μόνο μεταξύ τους. Γιατί θέλουν να περάσουν την άποψη στο λαό ότι, «κοίταξε, ψηφίζεις για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός»...

Οχι κύριοι. Ψηφίζεις και διαμορφώνεις συνολικό συσχετισμό δύναμης. Και βεβαίως θα προκύψει κυβέρνηση. Σιγά μη δεν προκύψει. Ψηφίζεις, καθορίζεις ποιος θα είναι κυβέρνηση, ποιος θα είναι αντιπολίτευση, τη δύναμη των κομμάτων. Και έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δυο πολιτικές. Καθαρά πράγματα.

Επομένως, εμείς δε συμφωνούμε στο να γίνει αυτό με τους δύο. Τουλάχιστον δε θα έχουν τη δική μας συναίνεση και ανοχή. Αμα το κάνουν, το κάνανε.

Και δεύτερο: Εμείς λέμε ότι σε ένα debate, οι ερωτήσεις πρέπει να είναι θέσεις πάνω σε προβλήματα, κοινές ερωτήσεις για όλους, όπου ο καθένας θα απαντήσει βέβαια απ' τη σκοπιά της δικής του θέσης. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί δηλαδή τον έναν να τον ρωτάς ένα θέμα και τον άλλο το άλλο. Θα μου πείτε, ναι, αλλά κάθε κόμμα έχει και μία ιδιαιτερότητα. Και ας πούμε θέλουμε το ΣΥΡΙΖΑ να τον ρωτήσουμε γιατί στο debate είναι ο Α ή ο Β. Οχι κύριε. Το debate δε γίνεται για τις ιδιαιτερότητες των κομμάτων, ούτε για να βγάλει ο κάθε δημοσιογράφος τα απωθημένα του με τον αρχηγό ενός κόμματος. Debate είναι, «τι λέτε για την ανεργία», «τι λέτε για τα ασφαλιστικά»... τι λέτε για εκείνο, τι λέτε για το άλλο. Τους καλείς στο κάτω κάτω, όλη τη μέρα θα έχουμε αυτά τα πάνελ, και τους ρωτάς.

Πάντως, πρέπει να ξέρετε ότι στο ΚΚΕ θα ασχοληθούμε με το debate, μόλις αποφασιστεί ότι θα γίνει. Λέμε το εξής πράγμα: Οχι μόνο δεν πρόκειται να προσθέσει τίποτα, αλλά, είναι αυτό που λέμε πριμοδοτεί την αηδία.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: αριστερά λόγια, μη αριστερή πολιτική

Δ. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (ALPHA): Πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού, ο κ. Αλαβάνος, ανακοίνωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Θέλω ένα σχόλιό σας σε αυτό και θέλω να μου σχολιάσετε πώς βλέπετε την όλη κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ με όλες αυτές τις εξελίξεις.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δε θα σχολιάσω το ζήτημα αυτό. Δε μας αφορά εμάς, ποιος θα είναι, και ποιος δε θα είναι υποψήφιος. Εμείς, δεν είμαστε εισαγγελείς και κριτές των πάντων, ή, αν θέλετε, και κριτές προσωπικών επιλογών. Οπως δε θέλουμε, και εμάς οι προσωπικές μας ιδιαιτερότητες και επιλογές να γίνονται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και εκμετάλλευσης.

Γνώμη για το ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ βεβαίως έχουμε. Εχουμε πει ότι ο φορέας αυτός έπαιξε και παίζει αρνητικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση, έτσι όπως την έχουν ανάγκη οι καιροί μας. Εχει παίξει, και παίζει, και άλλους ρόλους. Είναι ένας φορέας, ο οποίος χειροκροτά την καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Δεν μπορεί να είναι σύγχρονος αριστερός και ριζοσπάστης, ανεξαρτήτως από τη γνώμη που μπορεί να έχει κανείς για το σοσιαλιστικό σύστημα. Είναι ένας φορέας που θεωρεί ξεπερασμένη την ταξική πάλη, ανεξάρτητα από το ότι η ταξική πάλη βεβαίως πρέπει να εκσυγχρονίζεται - άλλη η εργατική τάξη τη δεκαετία του '30, άλλη τώρα. Αλλά, όποιος πολεμά την ταξική πάλη, αυτός ο φορέας δεν μπορεί να διαμορφώσει σύγχρονη συνείδηση.

Γι' αυτό λέμε ότι έχει μεγάλες αντιφάσεις. Αριστερά λόγια, αλλά μη αριστερή πολιτική. Από αυτές τις αντιφάσεις παραδέρνει. Οταν βιώνεις τέτοιες αντιφάσεις, όταν θέλεις να γίνεις μια εκσυγχρονισμένη σοσιαλδημοκρατία, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα και τις προθέσεις τους, τότε θα κολλήσεις και τα κουσούρια της σοσιαλδημοκρατίας ή των αρχηγικών κομμάτων.

Η ουσία, δεν είναι ποιος θα είναι αρχηγός, ή ποιος δε θα είναι. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πρόβλημα. Αλλά, αυτή η γραμμή, αυτή η πολιτική, που με τερτίπια θέλει να είσαι στην κεντρική πολιτική σκηνή, οδηγεί και σε τέτοια πράγματα.

Χτες, είχαμε πανελλαδική σύσκεψη στο Κόμμα, με όλα τα όργανα, επιτροπές πόλεων και περιοχών, για ένα ανέβασμα της συλλογικότητας στο εναρκτήριο λάκτισμα της τυπικής προεκλογικής περιόδου. Ξέρετε τι είπαμε; Βεβαίως, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποψήφιοι, πρέπει να ανταποκριθούν στα Μέσα Ενημέρωσης, στις ομιλίες που θα κάνουν, στις τρικλοποδιές που θα μας βάλουν. Γιατί, μέσα σε 20 μέρες, αν εγώ κάτι δεν το κάνω καλά, δεν μπορείς και να το ανατρέψεις. Πού θα κριθεί όμως το «δυνατό ΚΚΕ»; Κάτω, μέσα στο λαό. Στη δράση των κομματικών οργανώσεων, των φίλων και οπαδών. Εκεί θα κριθεί.

Φοβούνται το ΚΚΕ και το χτυπούν με συκοφαντίες

Δ. ΖΩΝΙΟΣ («ΑΘΗΝΑ 9,84»): Εχετε προβλέψει ότι θα εκδηλωθούν νέες αντικομμουνιστικές επιθέσεις όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών. Κάτι αντίστοιχο υπαινιχθήκατε και σήμερα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Θα έχετε τη ίδια αντιμετώπιση ως κόμμα αυτή που είχατε και στις ευρωεκλογές; Δηλαδή, θα απαντήσετε αμυντικά ή θα περάσετε στην αντεπίθεση;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Είναι φανερό, και το έχουμε πει, ότι ο αντικομμουνισμός είναι πια κρατική πολιτική, πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών. Και το κάθε κράτος - μέλος βέβαια, τον χρησιμοποιεί ανάλογα και με την εσωτερική συγκυρία. Τώρα, πώς ακριβώς θα εκδηλωθεί, δεν μπορώ να ξέρω. Διότι, τα επιτελεία ασχολούνται με το θέμα αυτό. Διότι θεωρούν ότι αυτός ο αντικομμουνισμός μπορεί να τους βοηθήσει σε ψήφους. Γιατί θέλουν να δείξουν και τα δύο πρόσωπα και να λαφυραγωγήσουν ψήφους, στο όνομα, π.χ., του μικρότερου ή του μεγαλύτερου κακού. Αν μπορούν να χτυπήσουν με «γλυκό τρόπο», το κάνουν. Αν δεν μπορούν με «γλυκό», τότε θα χτυπήσουν. Ο αντικομμουνισμός, πάντως, είναι μέσα στις επιλογές τους.

Για δείτε, τι ζήσαμε το τελευταίο διάστημα; Ενα πολύ σοβαρό ζήτημα, που, αν θέλετε, είναι πολύ πιο σοβαρό από όλες αυτές τις ψευτιές που λένε για το Κόμμα. Το ζήτημα γιατί έγινε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος; Λόγω της συμφωνίας Ρίμπεντροπ - Μολότοφ. Αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία, δε θα είχε ξεσπάσει. Δηλαδή, εδώ μιλάμε για πλήρη παραχάραξη της Ιστορίας. Ολη μέρα, αν ανοίξετε την τηλεόραση, θα δείτε εκπομπές για την απόβαση των Αμερικανών στη Νορμανδία. Οταν ήρθαν οι Αμερικανοί, είχε κριθεί ο πόλεμος. Το ζήτημα εδώ δεν είναι αν υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές πάνω στην Ιστορία, αυτές πάντα θα υπάρχουν. Μιλάμε πλέον και για αλλοίωση της πραγματικότητας.


Ο αντικομμουνισμός υπάρχει, διότι ακριβώς θέλουν να βγάλουν μέσα από τη συνείδηση του λαού ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν είναι κατ' ανάγκη κομμουνιστικά, αλλά θέλουν να τα βγάλουν.

Δεν ξέρω τι είναι η αμυντική, ή η επιθετική απάντηση. Η απάντησή μας είναι η πολιτική μας, η στρατηγική μας, η πρακτική μας. Και επιστρατεύουμε και την πείρα του λαού ότι ο αντικομμουνισμός - και όταν λέμε αντικομμουνισμός, δεν εννοούμε τη διαφωνία και την πολεμική στην πολιτική μας, μιλάμε για τη συκοφαντία, το ψέμα κλπ. - είναι είτε προπομπός, είτε προάγγελος νέων μέτρων. Και αν θέλετε, ο αντικομμουνισμός είναι απόδειξη ότι «πονάει» το δυνάμωμα του ΚΚΕ. Τα άλλα κόμματα, τα αντιμετωπίζουν με άλλο τρόπο, με κριτική στις θέσεις τους. Το ΚΚΕ το αντιμετωπίζουν με τη συκοφαντία. Επομένως είναι απόδειξη ότι το ΚΚΕ το φοβούνται ακόμα και με τη δύναμη που έχει σήμερα. Το φοβούνται και για το ρόλο που μπορεί να παίξει, που έπαιξε και χτες, για το ρόλο σήμερα και κυρίως αύριο.

Επιθετικά θα απαντήσουμε με τη δράση μας. Αλλά και δε θα αφήσουμε και τίποτα αναπάντητο. Και προπαντός δεν πρόκειται να απολογηθούμε σε όλους αυτούς που ευθύνονται για την επιδείνωση της θέσης του λαού, που έχουν βρωμίσει τον τόπο με σκάνδαλα και που η ηθική τους είναι η ηθική του κεφαλαίου.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ούτε ώρα χαμένη μέχρι τις κάλπες

Καθημερινό πρόγραμμα εξορμήσεων, εκδηλώσεων και άλλων προεκλογικών δραστηριοτήτων σχεδιάζεται και ξεδιπλώνεται σε όλη τη χώρα

Πανστρατιά δράσης για να βγάλουν οι εκλογές ενισχυμένο το ΚΚΕ, αποδυναμωμένους τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ
Πανστρατιά δράσης για να βγάλουν οι εκλογές ενισχυμένο το ΚΚΕ, αποδυναμωμένους τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ
Τους τόπους δουλειάς, εκπαίδευσης και κατοικίας «οργώνουν» οι κομμουνιστές, καθώς πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι δραστηριότητες των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές. Στόχος είναι να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους και το λαό το κάλεσμα σε πανστρατιά για την ενίσχυση του ΚΚΕ και στις εκλογές στις 4 του Οκτώβρη.

Με νοσηλευτές, εργαζόμενους στα μαγειρεία, γιατρούς και τη διοίκηση του Νοσοκομείου Πατησίων συζήτησε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιόδευσε στο χώρο, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος. «Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατό εργατικό και λαϊκό κίνημα. Θα είναι ένα ακόμα βήμα για να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η δράση του μαζικού κινήματος. Για να διαμορφωθούν καλύτερες προϋποθέσεις στη συνολικότερη πάλη, αντίσταση, αντεπίθεση του λαού. Και είναι περισσότερο από αναγκαίο σήμερα αυτό το βήμα γιατί, αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια προειδοποίηση για τα νέα δεινά που περιμένουν τους εργαζόμενους, από τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται από την ΕΕ. Μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν είτε στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ είτε είναι το ΠΑΣΟΚ».

Το πρόγραμμα των εξορμήσεων

Στο πλαίσιο της πλατιάς προεκλογικής εξόρμησης, τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται:

Σήμερα Τρίτη 8 Σεπτέμβρη

-- Στις 9 π.μ. στα 6ο και 13ο Δημοτικά σχολεία Ν. Ιωνίας, η Εύα Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ. Στις 10 π.μ. η βουλευτής του ΚΚΕ θα περιοδεύσει στα 1ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία Μεταμόρφωσης και στις 10.30 π.μ. στο Λύκειο Μεταμόρφωσης.

-- Στις 9 π.μ. στο σχολικό συγκρότημα Περιστερίου που στεγάζονται τα 20ό, 5ο Γυμνάσιο και Λύκειο, 12ο Λύκειο Περιστερίου η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ. στο Πολυτεχνείο ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος και στην Ιατρική Σχολή Αθήνας η Κέλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη 1 το μεσημέρι στο «Πράκτικερ» στο Αιγάλεω, η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 5.15 μ.μ. στο Πολυκατάστημα «Αττικα» η Μαρία Τσαγκατάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στο κατάστημα «Βασιλόπουλος» στον Υμηττό η Ντίνα Γκογκάκη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 4.30 π.μ. στους εργάτες καθαριότητας δήμου Μπραχαμίου ο Γιάννης Πάσουλας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 π.μ. στα καταστήματα «Μαρινόπουλος», «Δούκας» και «LIDL».

-- Στις 7.30 π.μ. στο εργοτάξιο του Μετρό στο Ελληνικό, ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11.45 π.μ. στην εταιρεία ΜΑΚΟΠΛΕΞ Α.Ε. στην Ηλιούπολη ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στα καταστήματα της Αγίας Μαρίνας στην Ηλιούπολη.

-- Στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ του Νέου Κόσμου, ο Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος.

-- Στις 9 π.μ. στις κεντροποιημένες υπηρεσίες της Εμπορικής Τράπεζας στην Κολωνού.

-- Στις 9 π.μ. στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε Γαλάτσι και Πατήσια.

-- Στις 8.30 π.μ. στο νοσοκομείο του Ρίου ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ και στο εργοστάσιο της Αμστελ κλιμάκιο της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Αύριο Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη

-- Στις 10 π.μ. στη Φυσικομαθηματική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στα παιδαγωγικά Τμήματα του πανεπιστημίου Αθηνών ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στο ΤΕΙ Πειραιά ο Γιάννης Πατσής, Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ, και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 8.30 π.μ. στο εργοστάσιο της Crown - Hellas Can στην Πάτρα.

Την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη

-- Στις 10 π.μ. στη Γεωπονική ο Χρήστος Μπάθας, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ και στην ΑΣΟΕΕ ο Γιάννης Πατσής.

Την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη

-- Στις 10 π.μ. στη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών ο Γιώργος Μαυρίκος και στη Φιλοσοφική Σχολή ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αντιλαϊκή θύελλα χωρίς ημερομηνία λήξης

Δήλωση του Μάκη Μαΐλη για τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε προχτές την ακόλουθη δήλωση: «Και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, το θύμα είναι πάντα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Ερχεται αντιλαϊκή θύελλα συνεχόμενη και όχι διάρκειας δύο χρόνων, είτε βρεθεί στην κυβέρνηση η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός έχει το λόγο».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να πάρει τα μέτρα του

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του ομολόγησε μια ακόμα φορά ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι προαποφασισμένα, ανεξάρτητα αν η επόμενη κυβέρνηση είναι της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου να στηριχτεί η υψηλή κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, θα επιδιώξουν νέες δραστικές περικοπές στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, στα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στις κοινωνικές δαπάνες.

Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του και με την ψήφο και τη δράση του να πάρει τα μέτρα του. Αν οι μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, για να επιβάλλουν τα αντιδραστικά μέτρα που έχουν ανάγκη, ο λαός χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ και αδύναμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να εμποδίσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική.

Υπάρχει δρόμος ανάπτυξης που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν, είναι στον ίδιο δρόμο και γίνονται χειρότεροι, γιατί είναι κόμματα της πλουτοκρατίας. Τώρα δυνατό ΚΚΕ - δυνατός να γίνει ο λαός, το κίνημα, η συμμαχία του για λαϊκή εξουσία, για ριζικές αλλαγές παντού».

ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Πρόγραμμα και πυγμή για νέα ταξική επίθεση

Ξεκάθαρες δεσμεύσεις απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία για αντιλαϊκά μέτρα, χωρίς ημερομηνία λήξης ανέλαβε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Στο στόχαστρο της ΝΔ μπαίνουν τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων. Στο χέρι τους είναι να ορθώσουν εμπόδια, αξιοποιώντας και το όπλο της κάλπης
Στο στόχαστρο της ΝΔ μπαίνουν τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων. Στο χέρι τους είναι να ορθώσουν εμπόδια, αξιοποιώντας και το όπλο της κάλπης
Πρόγραμμα έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης, που θα τσακίσει ακόμα περισσότερο τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα και θα χειροτερέψει σημαντικά τους όρους διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, παρουσίασε από τη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής, προχωρώντας ταυτόχρονα σε επίδειξη πυγμής απέναντι στο λαϊκό - ταξικό κίνημα και σε όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μαύρες μέρες για τον εργαζόμενο λαό, προβάλλοντας μάλιστα ως ισχυρό χαρτί μπροστά στις εκλογές τη βούληση και την αποφασιστικότητά του να «φουλάρει» τις μηχανές της αντιλαϊκής επίθεσης, φορτώνοντας εξολοκλήρου τα βάρη στην εργατική τάξη και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Κ. Καραμανλής δεν προανήγγειλε απλά μια νέα αντιλαϊκή θύελλα, αλλά παρουσίασε συγκεκριμένα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που θα υλοποιήσει την επομένη των εκλογών και τα οποία δε θα έχουν ημερομηνία λήξης, παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να πείσει ότι η νέα αντιδραστική επέλαση έχει ορίζοντα εφαρμογής την επόμενη διετία.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε εναρμονίζονται και εξειδικεύουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για έξοδο από την κρίση σε βάρος των λαών. Εγγυώνται γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα, κατάργηση των όποιων μέτρων προστασίας των ανέργων, άγρια λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις των εργαζομένων στο Δημόσιο, επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας στο Δημόσιο, μαχαίρι στις κοινωνικές δαπάνες , επιτάχυνση των ρυθμών ιδιωτικοποίησης σε Υγεία, Παιδεία, κ.ά.

Μανιφέστο σε βάρος των εργαζομένων

Ειδικότερα, τα μέτρα που εξήγγειλε στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου ο Κ. Καραμανλής - «άμεσης εφαρμογής», όπως τα χαρακτήρισε - είναι τα εξής:

1. Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, κατάργηση των κλαδικών Συμβάσεων.

-- «Σε κλάδους που αντιμετωπίζουν έκτακτη κρίση ή σε περιοχές με πολύ αυξημένη ανεργία παρέχεται η δυνατότητα για επιμέρους συμφωνίες περιορισμένου χρόνου, κατ' εξαίρεση των προβλεπόμενων στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας».

-- «Θεσπίζεται επίσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων, η υποχρεωτική συμμετοχή σε πρόγραμμα επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ, ως προϋπόθεση για την καταβολή επιδόματος ανεργίας. Σε περίπτωση που απορριφθούν δύο διαδοχικές προσφορές θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος».

2. Κοινωνική Ασφάλιση

-- «Μείωση έτσι, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες εργασίας του αριθμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, για τους νέους ασφαλιζόμενους».

-- «Αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας και σύγκριση των σχετικών ποσοτικών δεδομένων ανά Περιφέρεια».

-- «Διαχωρισμός του κλάδου Υγείας και Ασφάλισης στο ΙΚΑ».

3. Υγεία

-- «Θέσπιση Ολοκληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που θα αποσυμφορήσει τα Νοσοκομεία και θα μεταφέρει τις υπηρεσίες Υγείας πιο κοντά στον πολίτη».

4. Τοπική Αυτοδιοίκηση

-- «Επαναφορά του σχεδίου για τον Καποδίστρια 2» που, όπως είπε ο Κ. Καραμανλής θα περιλαμβάνει «δημιουργία λιγότερων, περίπου, 350 και ισχυρότερων Δήμων».

5. Δημόσιος Τομέας:

-- «Πάγωμα των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο Τομέα το 2010».

-- «Οι μισθολογικές αυξήσεις θα διαμορφώνονται σε συνάρτηση όχι μόνο του πληθωρισμού της χώρας, αλλά και εκείνου της Ευρωζώνης», πράγμα που εγγυάται τη μακροχρόνια λιτότητα.

-- Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, που θα επιφέρει δραστική μείωση στις αποδοχές και γενίκευση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο.

6. Ευρύτερος Δημόσιος Τομέας

-- Ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, ξεπούλημα ακινήτων δημοσίου με τη μέθοδο της μακροχρόνιας χρηματοδοτικής μίσθωσης, συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με άμεση προτεραιότητα: Καζίνο Πάρνηθας, Ελληνικές Αλυκές, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ. «Ερευνώνται, επίσης, εναλλακτικές προτάσεις για τη ΔΕΠΑ, η οποία παράλληλα πωλεί τη συμμετοχή της στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων».

-- Δραστικός περιορισμός των φορέων του Δημοσίου, καθώς και «ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου στις δαπάνες των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ΟΤΑ», πράγμα που σημαίνει τσεκούρι στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

-- Πάγωμα των προσλήψεων το 2010, εκτός των απολύτως απαραίτητων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Αυστηρός περιορισμός των προσλήψεων, για μια επιπλέον διετία.

Στο στόχαστρο το ταξικό κίνημα

Ο Κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να στείλει και «ξεκάθαρο μήνυμα» πυγμής ενάντια στο ταξικό κίνημα που αντιστέκεται και αναμετριέται με την κυρίαρχη πολιτική, επιδεικνύοντας τη βούλησή του να προχωρήσει στη συρρίκνωση δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Στο στόχαστρο βρέθηκαν το δικαίωμα στις διαδηλώσεις και το Πανεπιστημιακό άσυλο.

Επικαλούμενος το «δικαίωμα» δήθεν στους ανοιχτούς δρόμους προανήγγειλε την κατάργηση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων. «Σχεδιάζουμε ρυθμίσεις απέναντι σε εκδηλώσεις που παραλύουν τα κέντρα των πόλεων», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του. Επανερχόμενος την επομένη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δήλωσε δήθεν οργισμένος: «Δεν μπορεί 20 - 30 άνθρωποι να κλείνουν όλη την Αθήνα, να το πω απλά. Δεν γίνεται! Είναι αδιανόητο!»(!).

Σε ό,τι αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο ανέφερε ότι «σχεδιάζουμε επίσης αλλαγή στο πανεπιστημιακό άσυλο, ώστε να προσαρμοστεί η λειτουργία των πανεπιστημίων μας προς τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη». Δε δίστασε να παρουσιάσει τους χώρους των πανεπιστημίων ως «εστίες ασυδοσίας και εγκληματικότητας», ενώ επέρριψε τις ευθύνες στις πρυτανικές αρχές που δεν εφαρμόζουν τον ισχύοντα νόμο που προβλέπει την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στα Πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής κατέστησε σαφές ότι θα ενταθεί το κυνήγι των μεταναστών, δίνοντας σε τίτλους τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. «Τέλος στις εστίες της παρανομίας. Εντατικοποίηση των ελέγχων. - Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική».

Με τη γλώσσα τραπεζιτών και βιομηχάνων

Παραλειπόμενα από τη συνέντευξη Τύπου του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ

Η αλήθεια είναι ότι ο Κ. Καραμανλής στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, είπε μόνο μία αλήθεια. Την αλήθεια της άρχουσας τάξης που υπηρετεί. Οτι δηλαδή την κρίση θα πληρώσουν, πάση θυσία, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Σε όποιον έκανε τον κόπο να ακούσει τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ - πέρα από τα εσωκομματικά που αν και δεν ενδιαφέρουν τις λαϊκές μάζες απασχόλησαν δυσανάλογα τη συνέντευξη Τύπου - ο πρωθυπουργός επί της ουσίας της οικονομικής πολιτικής μίλαγε με τη «γλώσσα» των τραπεζιτών και των μεγαλοβιομηχάνων.

* * *

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε για να δικαιολογήσει τους κρουνούς κρατικής στήριξης προς τις τράπεζες διεθνώς. «Αν πέρσι τον Οκτώβρη μετά τη Lehman Brothers, γινόταν ένα domino effect (σ.σ. αλυσιδωτές επιπτώσεις) και πέφτανε άλλες πέντε μεγάλες τράπεζες, θα είχαμε πάει πίσω στη λίθινη εποχή(!). Οχι εμείς, όχι η Ελλάδα. Η παγκόσμια οικονομία. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να την αναγνωρίζουμε»(!), αποφάνθηκε. Ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αν τα ζόρια μεγάλωναν για τους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς και την κερδοφορία τους, η ανθρωπότητα θα γύριζε στην εποχή των σπηλαίων. Το δίλημμα, δηλαδή, για την ανθρωπότητα είναι «λίθινη εποχή ή καραμπινάτη καπιταλιστική βαρβαρότητα».

* * *

Μετά από τέτοια «επιχειρήματα», ήταν αναμενόμενο να καταφύγει στην κινδυνολογία και στους αφορισμούς. «Αν δεν πάρουμε τώρα τα (αντιλαϊκά) μέτρα, θα πάρουμε ακόμα χειρότερα αργότερα» ήταν το επιχείρημά του, αποδεικνύοντας ότι για το κόμμα του η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι κάτι παραπάνω από μονόδρομος. Γι' αυτό και όλη η συνέντευξη Καραμανλή εξέπεμπε το μήνυμα: «Ψηφίστε με γιατί σας λέω την σκληρή αλήθεια και έχω τη βούληση και την αποφασιστικότητα να επιβάλω τα επώδυνα, πλην αναγκαία, αντιλαϊκά μέτρα», προαναγγέλλοντας καινούριες μαύρες μέρες για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

* * *

Πάντως ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς του και με το λαό στην περίπτωση που δεν στηρίξει και ψηφίσει υπέρ των ...αντιλαϊκών πολιτικών. Στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε τι θα γίνει «αν δεν εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές», έδωσε την εξής απάντηση: «Νομίζω θα είναι μία πολύ λάθος απόφαση του ελληνικού λαού»(!). Αθελά του, έδειξε το δρόμο που έχει συμφέρον να ακολουθήσει ο λαός στην κάλπη. Ο,τι φοβάται το κεφάλαιο και τα κόμματά του, είναι καλό για το λαό. Γι' αυτό, «μαύρο» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ισχυροποίηση του ΚΚΕ όσο γίνεται περισσότερο.

«Ισχυρό χαρτί» η βούληση να βαθύνει τις ανατροπές

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ έδωσε την Κυριακή ο Κ. Καραμανλής

Το καθαρό μήνυμα ότι διαθέτει τη βούληση να προχωρήσει σε ταχεία υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, πρόβαλε ως ισχυρό χαρτί της προεκλογικής εκστρατείας του ο Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνταγή της κυβέρνησης είναι «να συνεχίσουμε, με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, τις διαρθρωτικές αλλαγές». Και συμπλήρωσε: «Η συνταγή αυτή, όχι μόνο «μπορεί», είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει. Χρειάζεται όμως προσπάθεια. Συνεκτική προσπάθεια, επίμονη, συνεπή, δύο ετών». Στη βάση αυτή ζητάει ψήφο στη ΝΔ επειδή «έχει μια ξεκάθαρη πολιτική και βέβαια την πολιτική βούληση να κάνει τα δύσκολα».

Μάλιστα στη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής εκλογικού αγώνα της ΝΔ στη Ρηγίλλης ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας» ότι το κυβερνών κόμμα βγαίνει προεκλογικά και μιλάει «τόσο ειλικρινά στον πολίτη», εννοώντας προφανώς την εξαγγελία συγκεκριμένων αντιλαϊκών μέτρων κατά την προεκλογική περίοδο. Προέβλεψε μάλιστα ότι «τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση» και πως «η εποχή του ξύλινου λόγου τελειώνει».

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός με άνεση έκανε την αυτοκριτική του ότι δεν προχώρησε αρκετά γρήγορα από την αρχή τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις», αλλά δεσμεύτηκε ότι δε θα επαναλάβει το ίδιο λάθος. Ανοικτή σε ερμηνείες ήταν η τοποθέτησή του για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αν και δήλωσε πως δεν πιστεύει σε ισχυρές πλειοψηφίες και κυβερνήσεις συνεργασίας, ωστόσο συμπλήρωσε με νόημα ότι δεν απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο επειδή «έχει κάποια ιδεοληψία θεωρητικά ή αφηρημένα» αλλά επειδή πιστεύει ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η αντικειμενική συνθήκη». Ταυτόχρονα έριξε το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «δημόσια και ρητά έχει απορρίψει μία τέτοια λογική».

Επανέλαβε ότι θα ψηφίσει τον Καρ. Παπούλια στην περίπτωση που επιθυμεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα, αλλά διατήρησε τις επιφυλάξεις του στην περίπτωση που υπάρξει άλλη υποψηφιότητα. Εξαπέλυσε επίθεση στο ΛΑ.Ο.Σ προκειμένου να αναχαιτίσει τις διαρροές δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, λέγοντας ότι «είναι ένα κόμμα με ακραία ανευθυνολογία, που ρέπει στο λαϊκισμό», αποκλείοντας ταυτόχρονα συνεργασία μαζί του.

Διφορούμενη ήταν η τοποθέτησή του για το αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση εκλογικής ήττας: «Οχι, δεν παραιτούμαι» τόνισε στην αρχή και αμέσως συμπλήρωσε «όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο», αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Κατά τα λοιπά έκανε αυτοκριτική για τους «βατοπεδινούς» - «έκανα λάθος, υποτίμησα την υπόθεση» - και παρέπεμψε στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων για την τύχη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις για να παραιτηθούν μόνοι τους και ταυτόχρονα να μην τους δοθεί η ευκαιρία να προσχωρήσουν στο ΛΑ.Ο.Σ.

Δεν έχουν εμπιστοσύνη ούτε μεταξύ τους

Ανάμεσα στα πολλά τραγελαφικά, που είδαν το φως της δημοσιότητας, το διάστημα που μαίνεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η πληροφορία ότι προϋπόθεση, για να είναι κανείς υποψήφιος με τα ψηφοδέλτιά του αποτελεί η υπογραφή μιας έγγραφης διαβεβαίωσης ότι μετεκλογικά, αν εκλεγεί βουλευτής, δε θα στηρίξει (κατά μόνας) με οποιονδήποτε τρόπο άλλο κόμμα, με το καμπανάκι φυσικά να χτυπάει για το ΠΑΣΟΚ! Η πληροφορία αυτή γράφτηκε στον Τύπο και δε διαψεύστηκε ποτέ. Στο βαθμό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι μια ακόμα απόδειξη της αναξιοπιστίας και της αφερεγγυότητας μιας δύναμης τόσο οπορτουνιστικής, που δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στα ίδια της τα στελέχη ότι θα ακολουθήσουν την όποια κεντρική γραμμή έχει υιοθετήσει προεκλογικά το κόμμα τους. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η ενυπόγραφη δέσμευση αφορά μόνο στην αποτροπή της ατομικής αυτομόλησης, αφού είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κρατάει ορθάνοιχτη την πόρτα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ξέρουν, ωστόσο, ότι ορισμένα από τα στελέχη τους δεν κρατιούνται και γι' αυτό προσπαθούν να τραβήξουν λίγο τα χαλινάρια, μην τυχόν και τους ξεφωνήσουν εντελώς σαν κόμμα.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Συμβιβασμοί της κάλπης και νέες εντάσεις

Αποσύρεται ο Αλ. Αλαβάνος καθώς διαφωνεί με την επιλογή της «συλλογικής ηγεσίας» που αποφασίστηκε την περασμένη Κυριακή

Η λύση της «συλλογικής ηγεσίας», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τρόπο παρουσίας στις επικείμενες εκλογές, προκρίθηκε τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο διαρκών διαβουλεύσεων και προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση του σχήματος. Η ηγεσία του ΣΥΝ αίροντας την - κατά τα άλλα αμετάκλητη και επί δύο φορές επικυρωμένη ομόφωνα απ' την ΠΓ - απόφασή της να τεθεί επικεφαλής του σχήματος ο Αλ. Τσίπρας, υποχώρησε στις πιέσεις άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και υιοθέτησε πρόταση σύμφωνα με την οποία όλοι οι αρχηγοί των συνιστωσών θα τεθούν επικεφαλής του εκλογικού αγώνα.

Με την απόφαση αυτή διαφώνησε ήδη ο Αλ. Αλαβάνος ο οποίος γνωστοποίησε χτες πως δε θα είναι υποψήφιος βουλευτής, χαρακτηρίζοντάς την τη «δεύτερη χειρότερη λύση» μετά τη διάσπαση. Η απόφαση δεν ικανοποίησε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούσαν διακαώς για επικεφαλής τον Αλ. Αλαβάνο, όπως η ΚΟΕ, η οποία εξετάζει τη στάση που θα τηρήσει. Ενώ συνάντησε έντονες αντιδράσεις απ' την πλευρά της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ η οποία σε σύσκεψή της σήμερα εξετάζει την παραπέρα στάση της.

Πολλές πλευρές εντός και εκτός ΣΥΝ που περιέγραφαν την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με την παροιμία «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», χαρακτήριζαν την απόφαση «οδυνηρό συμβιβασμό». Ολες έθεταν σοβαρά ερωτηματικά για το πώς αυτή η απόφαση θα λειτουργήσει πρακτικά. Εγείραν ανησυχίες για το «χτύπημα» που κατά τη γνώμη τους δέχεται ο ΣΥΝ και ο πρόεδρός του και επεσήμαναν πως γρήγορα θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα ίδια αδιέξοδα αν αμέσως μετά τις εκλογές δεν επανεξεταστούν όλα τα ζητήματα λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή.

Το περιεχόμενο της απόφασης

Η απόφαση που καταλήχθηκε προβλέπει:

1) Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στον Αρειο Πάγο από τους επικεφαλής όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος στη σειρά της κατάθεσης ο υπογράφων εκ μέρους του ΣΥΝ, ο πρόεδρος του. Κανένας αρχηγός συνδυασμού. Οι επικεφαλής των συνιστωσών, de facto επικεφαλής του εκλογικού αγώνα για λογαριασμό των συνιστωσών που εκπροσωπούν όσο και του ενωτικού ψηφοδελτίου. Ολοι οι υποψήφιοι θα εκλεγούν με σταυρό, δηλαδή κανένας δεν θα κάνει χρήση του προνομίου εκλογής χωρίς σταυρό εκ της θέσεώς του.

2) Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να καταρτιστεί εξ ολοκλήρου από προσωπικότητες της αριστεράς.

3) Τον Πρόεδρο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα προκύψει, να τον εκλέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με δημοκρατικό τρόπο και με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της, μετά τις εκλογές.

4) Να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια θετικής ερμηνείας του νόμου ώστε να καταστεί δυνατό στον πρώτο εκ των επικεφαλής που καταθέτουν το ψηφοδέλτιο, στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Χτες, πάντως εκδηλώθηκε και η πρώτη μερική αμφισβήτηση της απόφαση απ' το ΔΗΚΚΙ, το οποίο ζητά να τεθεί ο Αλ. Αλαβάνος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Απανωτές συνεδριάσεις

Επειτα απ' το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΣΥΝ και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που επικυρώθηκε και στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι του Σαββάτου, ο ΣΥΝ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΠΕ το πρωί της Κυριακής. Η συνεδρίαση ωστόσο άρχισε με καθυστέρηση 4 ωρών, καθώς όπως πληροφορήθηκαν τα μέλη της ΚΠΕ που κατέφτασαν έγκαιρα στο χώρο διεξαγωγής της, βρίσκονταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος και νέες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πνεύματα ήταν αρκετά τεταμένα και δεν έλειπαν και μικροεντάσεις, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεωρούσαν μάταιη κάθε περαιτέρω προσπάθεια, λέγοντας ότι αρκετές υποχωρήσεις είχαν ήδη γίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ δε θα έπρεπε να κάνει ούτε βήμα πίσω απ' την απόφαση να τεθεί επικεφαλής ο Αλ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση που τελικά πλειοψήφησε, εισηγήθηκαν το πρωί της Κυριακής στον πρόεδρο του ΣΥΝ στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος». Ωστόσο, αυτή έφτασε στην ΚΠΕ σαν πρόταση του ίδιου του Αλ. Τσίπρα και επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία από την ΚΠΕ, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που συντάχτηκαν με την προτροπή της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» για καταψήφισή της. Κύκλοι προσκείμενοι στον Αλ. Τσίπρα έλεγαν πως ο ίδιος έχει γνώση του ρίσκου που αναλαμβάνει και πως η πρόταση ερμηνεύεται σαν πλήγμα εναντίον του, ωστόσο σημείωναν πως μεγαλύτερο θα ήταν το πλήγμα αν ο ΣΥΝ και ειδικά ο Αλ. Τσίπρας χρεώνονταν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Τη συνεδρίαση της ΚΠΕ παρακολούθησαν και τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το λόγο ζήτησε και πήρε ο Μ. Γλέζος ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν δήλωσε ότι σ' αυτόν οφείλει ο ΣΥΝ την είσοδό του στη Βουλή το 2000 οπότε και ήταν υποψήφιος «χωρίς κανένα αντάλλαγμα» αλλά και όταν έκανε λόγο για «ηγεμονική συμπεριφορά» του ΣΥΝ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά σε συνεδρίασή της η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δεκτή την απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Η συζήτηση στην ΚΠΕ

Ο Αλ. Τσίπρας (που έγινε δεκτός στο βήμα με φωνές και προτροπές όπως ...«μη γίνεις Ιφιγένεια»), με την ομιλία του στην ΚΠΕ «ανακάλυψε» εκ νέου «εχθρούς» λέγοντας πως κάποιοι θέλουν να βγάλουν το κόμμα του και το «ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό του λόγο» απ' τη μέση γιατί έτσι διευκολύνεται ο σχεδιασμός των αυτοδυναμιών. Εκανε αυτοκριτική για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίστηκαν την ώρα που έπρεπε εκκρεμότητες που οδήγησαν στο «αδιανόητο» σε «μαχαιριές, ξήλωμα, επιθέσεις».

Οπως είπε «ψάχνω, όμως, όλο αυτό το διάστημα, με μεγάλη επιμονή για να εντοπίσω το πολιτικό διακύβευμα σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που έχει ξεσπάσει στο χώρο μας και ειλικρινά, σας μιλώ, δεν το βρίσκω». Επέκρινε άλλες προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως να τεθεί επικεφαλής ένα άλλο στέλεχος του ΣΥΝ, λέγοντας «δεν είναι δυνατόν να ακούγονται ως συμβιβαστικές λύσεις και προτάσεις, παρά τις θεσμικά κατοχυρωμένες δημοκρατικές λειτουργίες ενός κόμματος που εκλέγει τα όργανά του, τον πρόεδρο του, να μπαίνουν με εκβιαστικό και πραξικοπηματικό τρόπο προτάσεις αλλά στελέχη του κόμματος να ηγηθούν του εκλογικού αγώνα».

Αμέσως μετά και πριν αναλύσει την πρότασή του στην ΚΠΕ έκανε λόγο για «ύστατη προσπάθεια ενότητας» και διάλυσης της εικόνας ο ΣΥΡΙΖΑ να «σπαράσσεται από μια σύγκρουση, δίχως πολιτικό περιεχόμενο, για μια καρέκλα». Διαμήνυσε στον Αλ. Αλαβάνο ότι «οι ηγεσίες στην Αριστερά δεν κερδίζονται ούτε με εκβιασμούς ούτε με τερτίπια» και δήλωσε ότι ο ΣΥΝ δε θα βάλει στο περιθώριο κανέναν «ακόμα κι αν έχει σπάσει τους κώδικες συντροφικότητας» και θα δώσει τη μάχη με όσους «δεν επιλέξουν να φυγομαχήσουν, ρίχνοντας νερό στο μύλο σχεδίων αυτοδυναμίας». Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι μετά τις εκλογές πρέπει να ανοίξουν όλα τα ζητήματα και όπως είπε «αν δεν αλλάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μην μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί, θα τα δούμε μετά τις εκλογές».

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Παίρνοντας τον λόγο εκ μέρους της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» στην ΚΠΕ ο Φ. Κουβέλης έκανε λόγο για «καταστροφική και ολέθρια» πρόταση. Κάλεσε τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν τι άλλαξε απ' το 2004 ώστε να αρνούνται τα συμφωνηθέντα, ο ίδιος επεσήμανε ότι τίποτα δεν άλλαξε, συνεπώς δικαιολογείται η άποψη ότι δε θέλουν την παρουσία του ΣΥΝ και κατήγγειλε ότι η αμφισβήτηση του Αλ. Τσίπρα είναι αμφισβήτηση του ΣΥΝ. Χαρακτήρισε ακόμα αδιανόητους τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που έχουν διατυπωθεί από άλλες συνιστώσες. Τέλος, είπε αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ότι «δοκιμάζεται η ενότητα του ΣΥΝ από μια τέτοια ρύθμιση»...

Σ' αυτό το πνεύμα ήταν και όλες οι υπόλοιπες τοποθετήσεις, κοινή συνισταμένη των οποίων η έκδηλη δυσαρέσκεια έως και οργή για τη συμπεριφορά και τη στάση του Αλ. Αλαβάνου και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖA. Ο Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «REAL», εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση και δήλωσε: «Πιστεύω, ελπίζω ότι όσοι πήραν αυτή την απόφαση θα βρουν γρήγορα τους τρόπους να αποδειχθεί ως λειτουργική». Να σημειωθεί ότι ο Γ. Δραγασάκης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», προανήγγειλε και αυτός την αποχώρησή του απ' την πολιτική ζωή, κάνοντας λόγο για «επίλογο της κοινοβουλευτικής του διαδρομής».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανάγκη για ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στους νέους αγρότες

Σχετικά με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, το Σάββατο στους νέους αγρότες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει: «Αυτό που έχουν ανάγκη πρώτα απ' όλα οι νέοι αγρότες και συνολικά η φτωχή και μεσαία αγροτιά είναι κατώτερες εγγυημένες τιμές για την παραγωγή τους που να διασφαλίζουν το εισόδημά τους και απαλλαγή από τη νέα ΚΑΠ, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, και όχι μόνο επαγγελματικές σχολές που τους υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και που γι' αυτά δεν είπε κουβέντα. Η φτωχή και μεσαία αγροτιά πρέπει να τιμωρήσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας ΚΚΕ, ψηφίζοντας ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής».

ΠΑΣΟΚ
Φτωχοί αγρότες και άνεργοι στο στόχαστρο

Επιβεβαιώνεται ο στόχος να ενισχυθούν με τζάμπα εργατική δύναμη οι μεγαλοεργοδότες και να ξεριζωθούν από τη γη τους όσοι μικροκαλλιεργητές απέμειναν

Οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ΚΑΠ, αφού γνώρισαν τις συνέπειες από την εφαρμογή της, τόσο με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όσο και με κυβέρνηση ΝΔ
Οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ΚΑΠ, αφού γνώρισαν τις συνέπειες από την εφαρμογή της, τόσο με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όσο και με κυβέρνηση ΝΔ
Με έωλες υποσχέσεις προς τα λαϊκά στρώματα και σαφέστατες δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο για την τήρηση των κανόνων «δημοσιονομικής πειθαρχίας», την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων από τον κρατικό προϋπολογισμό, εντείνει την προεκλογική του εκστρατεία ο Γ. Παπανδρέου διεκδικώντας «φρέσκια λαϊκή εντολή» για να κυβερνήσει...

Ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνοντας την αποπροσανατολιστική κριτική προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για «κακοδιαχείριση» και ισχυριζόμενοι ότι σ' αυτές τις εκλογές «συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές», επιχειρούν με κάθε τρόπο να κρύψουν ότι το «διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης» που προτείνουν αποτελεί συνέχεια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. «Για να βγει κανείς από την κρίση δεν αρκούν "πέντε απλά μέτρα", αλλά απαιτείται σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει ότι τα αντιδραστικά μέτρα που παρουσίασε από τη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής αποτελούν στρατηγικές επιλογές και του ΠΑΣΟΚ.

Συνέχιση της λιτότητας και νέα μέτρα

Ο Γ. Παπανδρέου με συνέντευξή του την Κυριακή στην «Ελευθεροτυπία» ξεκαθάρισε ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα «δώσει το παράδειγμα της εγκράτειας, της καταπολέμησης της σπατάλης» στο δημόσιο τομέα. Χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα «κάνει εκείνες τις κινήσεις για να αρχίσει την εξυγίανση των οικονομικών δίνοντας και ένα πολύ καθαρό μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας και στις διεθνείς αγορές ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι κάτι το οποίο ξεχνάμε, αλλά πηγαίνει παράλληλα με τις πολιτικές για την ανάταξη της οικονομίας»...Το ΠΑΣΟΚ, όπως ακριβώς και ο Κ. Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη, ξεκαθαρίζει ότι θα ακολουθήσει μια πολιτική άγριας λιτότητας με περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει την όξυνση της αντιλαϊκής επέλασης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ο Γ. Παπανδρέου φροντίζει να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι η «επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» μέσω της «πράσινης ανάπτυξης» θα γίνει με τα ίδια «υλικά» (χορήγηση φοροαπαλλαγών και οικονομικών κινήτρων στις επιχειρήσεις) και τα οφέλη της θα τα καρπωθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Με συνεντεύξεις του στην «Απογευματινή» και στη «Real News» o Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση και ένα νέο πλαίσιο αναφοράς με τις εξής προτεραιότητες»:

-- «Πράσινη ανάπτυξη με παροχή ρευστότητας στην αγορά και αύξηση των δημόσιων επενδύσεων».

-- «Με στοχευμένες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με κίνητρα και επενδύσεις για τον τουρισμό, τον κατασκευαστικό τομέα».

-- «Αξιοποίηση των ΣΔΙΤ, του επενδυτικού νόμου, άρση όλων των αντικινήτρων που εμποδίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα».

Για ζεστό χρήμα, νέα κίνητρα και ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων σε κερδοφόρους τομείς με την πλήρη στήριξη και την αρωγή του κρατικού προϋπολογισμού, των χρημάτων του ελληνικού λαού, δεσμεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου.

Επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίστηκε μόνο στην απευθείας ενίσχυση του κεφαλαίου με νέα οικονομικά πακέτα, δεσμεύτηκε και για την υλοποίηση των αντεργατικών αξιώσεών του.

Μπορεί χτες, σε μια προσπάθεια να υφαρπάσει τη λαϊκή συγκατάθεση για την επάνοδό του στην εξουσία, να μίλησε για την «απειλή της ανεργίας», κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στον Πειραιά και της συνάντησής του με «παραγωγικούς φορείς» και να ισχυρίστηκε ότι «θέλω όλοι να ξέρουν πως θα είμαι κοντά στον εργαζόμενο, στη μικρομεσαία επιχείρηση, στους παραγωγικούς φορείς για να βάλουμε ξανά μπροστά την Ελλάδα», αλλά είχε φροντίσει πριν να ξεκαθαρίσει το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων που θα προωθήσει το ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα αντεργατικών μέτρων, υποταγμένο στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις με στόχο την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων. Βάσει αυτού το ΠΑΣΟΚ προτείνει «στήριξη της απασχόλησης»:

-- «Με μέτρα για την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας» που επί της ουσίας ενισχύει τους επιχειρηματίες και θέτει σε εργασιακή ομηρία τους εργαζόμενους.

-- «Βελτίωση και επέκταση των ενεργητικών μορφών απασχόλησης και εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας». Μορφών δηλαδή μερικής και ελαστικής εργασίας.

Εμπαίζει τη μικρομεσαία αγροτιά

Εκεί όμως που ο Γ. Παπανδρέου έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ δημαγωγίας ήταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε νέους αγρότες στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού δεσμεύτηκε ότι «θα δώσει όλα τα εργαλεία» στους αγρότες, στη συνέχεια υποσχέθηκε ότι «θα φτιάξει πανεπιστήμια που βγάζουν επαγγελματίες αγρότες, που θα ξέρουν για το εμπόριο, θα ξέρουν για την οργάνωση, θα γνωρίζουν "management" (!!), θα ξέρουν για τις εξελίξεις στην έρευνα και την καινοτομία, (...) θα (...) ξέρουν για το "e-commerce", το ηλεκτρονικό εμπόριο»!! Θα «έχουν δική τους τράπεζα»!! και «θα έχουν τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας»!!

Φυσικά, οι αναφορές δεν αφορούσαν τη μικρομεσαία αγροτιά που στενάζει και οδηγείται στο ξεκλήρισμα από την εφαρμογή της αντιαγροτικής νέας ΚΑΠ που ψήφισε το 2003 το ΠΑΣΟΚ, που πνίγεται από τα χρέη στις τράπεζες εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματός της, αλλά τους αγροτοβιομήχανους που ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση ενισχύουν επιδιώκοντας να περάσει όλη η γη στα χέρια τους.

Επικοινωνιακά τρικ...

Εξάλλου, χτες, σε μια κίνηση «επικοινωνιακού εντυπωσιασμού», ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες του «για τη διαφάνεια των οικονομικών της προεκλογικής εκστρατείας και την πλήρη κατάργηση της αφισοκόλλησης».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί σαν φορέας της «διαφάνειας» και κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων και της ομολογίας Τσουκάτου ότι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν μίζες από τη «Ζήμενς» υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσει πόρους μόνον από την κρατική επιχορήγηση και εισφορές αποκλειστικά των μελών του», ισχυριζόμενος ότι «καμία άλλη χρηματική ή άλλη ενίσχυση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή και να χρησιμοποιηθεί». Επίσης, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ «δεσμεύονται, πέραν των κανόνων της εκλογικής νομοθεσίας, να περιοριστούν στην έκδοση ενός μόνο προεκλογικού φυλλαδίου και μιας μόνο ταχυδρομικής αποστολής».

Μετά τις ανακοινώσεις περί «διαφάνειας», ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να καταθέσει και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για «αλλαγή του εκλογικού νόμου» και την αντικατάστασή του από νέο, περισσότερο καλπονοθευτικό, το οποίο, αν και δε δημοσιοποίησε, έχει προτείνει να κινείται στα πρότυπα του «γερμανικού μοντέλου». Πρόσθεσε ακόμα ότι «δε θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της αφισοκόλλησης».

Παράλληλα, στην Ιπποκράτους «φουντώνει» η μάχη της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος βουλευτής. Ακόμα, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη διεξαγωγή «ντιμπέιτ» ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή.

Καταιγισμός δημοσκοπήσεων

Δίνουν και παίρνουν οι δημοσκοπήσεις, σε μια προσπάθεια και μ' αυτόν τον τρόπο το αστικό πολιτικό σύστημα να επηρεάσει συνειδήσεις στο δρόμο προς τις εκλογές και να επιβάλλει τις πιο συμφέρουσες γι' αυτό «λύσεις». Στις κυριακάτικες εφημερίδες παρουσιάζεται σειρά δημοσκοπήσεων από την KAPA Research («Το Βήμα της Κυριακής»), τη MARC («Εθνος της Κυριακής»), την ALCO («Πρώτο Θέμα»), την MRB (Real News), τη RASS («Το Παρόν»). Οι δημοσκοπήσεις αυτές δίνουν αντίστοιχα ανά κόμμα: ΠΑΣΟΚ, 30,8%, 34,4%, 34,2%, 33,3% και 35,2%. ΝΔ, 24,1%, 27,9%, 27,9%, 27,3%, 29,5%. ΚΚΕ, 7,1%, 7,5%, 7,1%, 6,9%, 7,1%. ΣΥΡΙΖΑ, 3,0%, 3,1%, 3,2%, 3,0%, 3,3%. ΛΑΟΣ, 4,3%, 5,5%, 5,0%, 6,2%, 6,1 2,4%,%. Οικολόγοι Πράσινοι, 2,4%, 2,5%, 2,0%, 2,1%, 3,9%, Αλλο, 2,2%, 2,7%, 1,5%, 2,6%, 1,7%. Αδιευκρίνιστη ψήφος, 26,1%, 11,7%, 13,1%, 12,1%, 10,8%.

Σε άλλη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό τoυ Ρ/Σ «REAL FM» μετά την ομιλία Καραμανλή στη ΔΕΘ, παρουσιάζεται μείωση της διαφοράς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατά 0,6% σε σχέση με την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από την εφημερίδα «Real News». Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται η εξής εικόνα: ΝΔ 27,7%, ΠΑΣΟΚ 33,1%, ΚΚΕ 7,1%, ΣΥΡΙΖΑ 3,4%, ΛΑΟΣ 5,5%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,4%, Αλλο 3,5%. Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1 στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα εξής ποσοστά (σε παρένθεση η εκτίμηση μετά από αναγωγή στα έγκυρα): ΝΔ 29,6% (35,5%), ΠΑΣΟΚ 35,7% (42,9%), ΚΚΕ 6,3% (7,5%), ΣΥΡΙΖΑ 4,0% (4,8%), ΛΑΟΣ 4,6% (5,5%), Οικολόγοι Πράσινοι 1,6% (1,9%), Αλλο 1,6% (2,0%).

Ιδια γεύση από ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ.

Η αντικομμουνιστική πρεμούρα του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, βγαίνει από το συρτάρι κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές. Χτες, για παράδειγμα, στη συνέντευξη Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. στη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Καρατζαφέρης δεν έχασε ευκαιρία. Για να διαφημίσει τη «διακήρυξη» του κόμματός του, είπε ότι αυτή είναι φτιαγμένη κατά τα πρότυπα των διακηρύξεων του ευρωκοινοβουλίου, και ως τέτοια δε θα μπορούσε να αποδέχεται αρχές, όπως αυτή της «ένοπλης εξέγερσης» για την εξουσία που έχουν «άλλα κόμματα στο καταστατικό τους». Φαίνεται πως για τον κύριο Καρατζαφέρη η προεκλογική καμπάνια πάει πακέτο με τα αντικομμουνιστικά διαπιστευτήρια στην ΕΕ... και φυσικά χέρι χέρι με τον Θ. Πάγκαλο του ΠΑΣΟΚ.

ΛΑ.Ο.Σ.
«Γην και ύδωρ» στην ολιγαρχία του πλούτου

Κήρυκας λαϊκισμού, εθνικισμού και ρατσισμού ο Γ. Καρατζαφέρης στη χτεσινή συνέντευξη του κόμματός του στη ΔΕΘ

Τα διαπιστευτήριά του στην ολιγαρχία του πλούτου κατέθεσε για μια ακόμη φορά χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, απ' το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ακροβατώντας ανάμεσα στο λαϊκισμό και την πρόκληση στον κοινό νου, πρότεινε επαναφορά στις ελληνικές τράπεζες κεφαλαίων που τώρα είναι κατατεθειμένα σε ξένες τράπεζες με κατάργηση του «πόθεν έσχες» και της φορολογίας τους. Ολα αυτά, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, η οποία, σύμφωνα με τον ΛΑ.Ο.Σ., δεν οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και στην άναρχη παραγωγή στον καπιταλισμό, αλλά προκλήθηκε επειδή «ο λογιστής που κρατά πέντε βιβλία και δεν κόβει απόδειξη» και «ο καθηγητής παραδίδει μαθήματα χωρίς απόδειξη», με συνέπεια, επειδή δεν μπορούν να καταθέσουν τα χρήματα αυτά σε τράπεζα, «έπεσε έξω η παγκόσμια οικονομία»!

Οπως είπε, «όποιος, όπως και αν έχει καταθέσεις στο εξωτερικό, τις φέρνει στην Ελλάδα, δε φορολογούνται για τρία χρόνια». Ακόμα, πρότεινε «όποια ελληνική επιχείρηση, το παραγόμενο προϊόν το εξάγει 100% στο εξωτερικό, απαλλάσσεται το ΙΚΑ, το αναλαμβάνει το κράτος. Οσους εργαζόμενους και να έχει. Αυτό αυτομάτως, την εξαγωγική επιχείρηση την κάνει ανταγωνιστική των γειτονικών χωρών που όπως γνωρίζετε έχουν πολύ χαμηλότερα μεροκάματα»!

Λαϊκιστής και κήρυκας ρατσισμού

Λαϊκίζοντας ασύστολα ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να ξεχρεώσει κάρτες και δάνεια έως 1.000 ευρώ «για να ανασάνει ο κόσμος», κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι και στους τραπεζίτες, οι οποίοι «θα έκαναν ένα γερό ταμείο», όπως είπε. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επανέλαβε τουλάχιστον τρεις φορές την πρότασή του για «αύξηση της αγοραστικής δύναμης του λαού», χωρίς να πει κουβέντα για μισθούς και συντάξεις που να επιτρέπουν στο λαό την κάλυψη σύγχρονων αναγκών του. Ούτε λέξη βέβαια δεν είπε και για την πορεία εμπορευματοποίησης της Παιδείας, της Υγείας, Πρόνοιας. Κατά τα άλλα, ο Γ. Καρατζαφέρης διαχώρισε το εαυτό του από τον Κ. Καραμανλή ως προς το ότι ο δεύτερος «ανταποκρίνεται στα κελεύσματα του κεφαλαίου»...

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. δεν παρέλειψε να καταφερθεί εναντίον των μεταναστών, ούτε απάλειψε την εθνικιστική χροιά απ' τα όσα είπε σχετικά με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Εκανε λόγο για «μειονεκτική θέση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία (...) στο Αιγαίο οι Τούρκοι έχουν επιβάλλει μία επικυριαρχία, μία συγκυριαρχία», αφήνοντας στο απυρόβλητο το ΝΑΤΟ. Επέκρινε τη θέση για σύνθετη ονομασία σε ό,τι αφορά στην ΠΓΔΜ, ανακράζοντας «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Συνεχίζοντας να χαϊδεύει το υπογάστριο του εθνικισμού δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής σε έναν από τους νομούς της Θράκης για να μην «εκχωρηθεί» η Θράκη στο τουρκικό προξενείο...

Σε ό,τι αφορά στους μετανάστες, αφού τους χρέωσε την ευθύνη της «ανασφάλειας που νιώθει ο Ελληνας», ζήτησε αυστηρότερο έλεγχο της «λαθρομετανάστευσης» - κρύβοντας και εδώ τις αιτίες που προκαλούν τα κύματα των μεταναστών - με ποσόστωση ισχυριζόμενος ότι «ήρθαν πολλοί περισσότεροι απ' όσους αντέχουμε, δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε». Εφτασε να δηλώσει ότι «το 20% των εμβολίων που θα ακριβοπληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος πολίτης θα πάει στους μετανάστες (...) ο Ελληνας πολίτης όμως πληρώνει».

Σταθερά διαθέσιμος...

Ο Γ. Καρατζαφέρης προσπαθώντας να αποτινάξει το χαρακτηρισμό του κόμματός του ως «λαϊκίστικο», υπενθύμισε μια σειρά από υποθέσεις στις οποίες η ΝΔ υιοθέτησε θέσεις του. Ενώ για να αποδείξει ότι δεν είναι ακραίο κόμμα επικαλέστηκε τη διακήρυξη της 11ης Αυγούστου που όπως είπε «είναι κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών κομμάτων», τα οποία με τη σειρά τους συμπληρώνουμε εμείς ανταποκρίνονται πλήρως στα πρότυπα που έχει ορίσει το ευρωενωσιακό κεφάλαιο. Τέλος, δήλωσε για μια ακόμα φορά διαθέσιμος και ανοιχτός για μετεκλογικές συνεργασίες με οποιοδήποτε από τα δύο κόμματα, λέγοντας «είναι καιρός και στην Ελλάδα, να έρθει η σύνθεση». Αποκάλεσε δε το κόμμα ως «ρυθμιστικό» παράγοντα, δηλαδή «βαστάζο» του δικομματισμού.

Οι «διαφορετικές αντιλήψεις» του ΠΑΣΟΚ

Μια ομιλία σε «νέους αγρότες» στην Αρχαία Ολυμπία, δυο άρθρα και μια συνέντευξη σε εφημερίδες, μια περιοδεία στον Πειραιά, ήταν το πλούσιο προεκλογικό πρόγραμμα του Γ. Παπανδρέου το Σαββατοκύριακο και χτες. Ολες οι δημόσιες τοποθετήσεις του ήρθαν να υπηρετήσουν το ψευδεπίγραφο σύνθημα «δυο διαφορετικές πολιτικές και αντιλήψεις για το μέλλον της χώρας», που χρησιμοποιεί σ' αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ.

Ας δούμε μερικές από τις τοποθετήσεις του:

-- Θα «στηρίξουμε την απασχόληση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Πειραιά. Τι ακριβώς εννοούσε; Οπως ο ίδιος περιγράφει με άρθρα του σε «Απογευματινή» και «Real News» το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να προωθεί πολιτικές μερικής απασχόλησης, μέσω της «κοινωνικής εργασίας», την «επέκταση των ενεργητικών μορφών απασχόλησης» και της «επιδότησης» των εργοδοτών για να κάνουν προσλήψεις!! Με άλλα λόγια. Το δικαίωμα στην εργασία, στο λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ μεταφράζεται σε «ευκαιρία» για το κεφάλαιο να πλουτίζει από την τζάμπα εργασία των ανέργων!

-- «Οι νέοι αγρότες έχουν δικαίωμα να ζήσουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν και να ευημερούν», είπε ο Γ. Παπανδρέου στην Ολυμπία. Τι ήθελε να κρύψει; Οτι κάθε χρόνο την τελευταία 10ετία βγαίνουν εκτός παραγωγής 20.000 μικρομεσαίοι αγρότες, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

--«Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, δίνει νέες δυνατότητες (...) η κακή διαχείρισή της, από τη ΝΔ (...) είχε άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα»των αγροτών ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου στον ίδιο χώρο. Πρόκειται για τεράστιο ψέμα του Γ. Παπανδρέου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνώριζε ήδη από το 2003, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραφε τη νέα ΚΑΠ, ότι αυτή θα επιφέρει συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, μείωση των τιμών των προϊόντων, και περικοπές στις επιδοτήσεις. Δεν πρόκειται λοιπόν για θέμα «διαχείρισης» αλλά για προώθηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής που φέρει «γαλαζοπράσινη» υπογραφή.

-- Θα δημιουργήσουμε «ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο την "πράσινη ανάπτυξη", που θα φέρει καινούργιο πλούτο στη χώρα», είπε χτες στον Πειραιά ο Γ. Παπανδρέου. Πριν μερικούς μήνες είχε διευκρινίσει και ποιος θα τον καρπωθεί: «Το δημόσιο θα σχεδιάζει, θα χρηματοδοτεί, θα δίνει την κατεύθυνση, την αρχική ώθηση και τα κίνητρα, για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα παίρνει ο ιδιωτικός τομέας!! (...) Θα υπάρξουν επενδύσεις σε τομείς από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό (...) στις μεγάλες αυτές επενδύσεις θα υπάρξουν κέρδη. Κέρδη για επιχειρήσεις»! (Ομιλία Γ. Παπανδρέου 5 Μαρτίου 2009, στην Αίγλη Ζαππείου για την Προγραμματική Πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, την Πράσινη Ανάπτυξη).

-- «Δικός μας γνώμονας είναι το δημόσιο συμφέρον - και με βάση αυτό έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια για την ανάγκη να υπάρχει ένας δημόσιος έλεγχος στις βασικές υποδομές της χώρας». Απάντησε, ο Γ. Παπανδρέου σε ερώτηση στη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», αν το ΠΑΣΟΚ«ως κυβέρνηση θα πάρει πίσω τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, τα λιμάνια;». Το ΠΑΣΟΚ ξεπούλησε το 65% του ΟΤΕ. Επιχείρησε τρεις φορές από τη θέση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την «Ολυμπιακή Αεροπορία», ενώ παραμονές των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης της ΝΔ με την «ΜΙG» ο αντιπρόεδρος του συγκεκριμένου ομίλου Αν. Βγενόπουλος είχε δηλώσει ότι «η πρότασή του κουμπώνει με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ»! Οσο για τα λιμάνια. Ενα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ που ξεπούλησε από δρόμους μέχρι διώρυγες και γέφυρες σε πολυεθνικούς ομίλους δε χρειάζεται διαπιστευτήρια...


Π. Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ