Κυριακή 1 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγωνιστική δράση και πρωτοβουλίες συσπείρωσης των γυναικών

Μια μέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με την πρώτη δόση των «προαπαιτούμενων» μέτρων και ενώ η προετοιμασία των συλλαλητηρίων στις 22 Οκτώβρη έμπαινε στην τελική της ευθεία, συνεδρίασε το Σάββατο 17 Οκτώβρη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ. Το κλίμα της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της προετοιμασίας της πανελλαδικής απεργίας στις 12 Νοέμβρη και της δραστηριότητας που οργανώνουν οι Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ γύρω από μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης.

«Ολοι οι Σύλλογοι και Ομάδες μας, είτε αυτοτελώς είτε μέσα από τις λαϊκές επιτροπές, οργανώνουμε ενημερωτικές συζητήσεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις σε τοπικές και κυβερνητικές δομές, σε επιχειρήσεις, σε Δημοτικά Συμβούλια, σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ», τόνισε εισηγητικά η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη. Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσθεσε: «Κυριολεκτικά να γίνει βομβαρδισμός με κινητοποιήσεις σε κάθε γειτονιά, με βάση τα θέματα που απασχολούν τις λαϊκές οικογένειες. Να διαμορφώνονται εστίες αντίστασης παντού, όπου φτάνει η ΟΓΕ, αναλαμβάνοντας το δικό μας μεράδι στην επιτυχία των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ». Από την εισήγηση αναδείχθηκε το καθήκον των δυνάμεων της ΟΓΕ «να συσπειρώσουμε γυναίκες γύρω από συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία να φωτίζουν την ολοκληρωμένη, ριζοσπαστική κατεύθυνση οργάνωσης και αγώνα, να βάλουμε στο στόχαστρο της πάλης τον πυρήνα των προβλημάτων που ταλανίζουν τη λαϊκή οικογένεια: Το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα. Στόχος μας είναι να διαμορφώνονται ενιαία αιτήματα που αποτρέπουν τη διαίρεση, τον συντεχνιασμό». Ενώ από τοποθετήσεις τονίστηκε πως «όσο επικρατεί ηρεμία σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, όσο δεν μπαίνουν στον αγώνα νέες γυναίκες, όσο επικρατούν μεμονωμένα αιτήματα, οι κεντρικές κινητοποιήσεις δε θα ασκούν την πίεση που θα θέλαμε».

Το εξώφυλλο του τρέχοντος τεύχους του Δελτίου της ΟΓΕ
Το εξώφυλλο του τρέχοντος τεύχους του Δελτίου της ΟΓΕ
Το ασφαλιστικό με τις γυναίκες να βάλλονται σκληρά από τα μέτρα που ισοπεδώνουν την Κοινωνική Ασφάλιση, η Παιδεία με τα κενά σε όλα τα σχολεία και ιδιαίτερα αυτά της Ειδικής Αγωγής, τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς και τα χιλιάδες παιδιά βρέφη και νήπια που έμειναν και τη φετινή χρονιά χωρίς θέση, η εκρηκτική κατάσταση στην Υγεία, είναι μερικά από τα μέτωπα γύρω από τα οποία οι Σύλλογοι και οι Ομάδες οργανώνουν τη δράση τους. Παράλληλα, συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, με στόχο να αναδείξουν παράλληλα τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα και να δώσουν έμπρακτη απάντηση στο ρατσιστικό και φασιστικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής.

Οσο για τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι Σύλλογοι και οι Ομάδες δίνουν τη μάχη η πρόεδρος της ΟΓΕ σημείωσε: «Εχουμε συνείδηση των δυσκολιών και των ευθυνών που αναλαμβάνουμε ως ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα για να τραβήξουμε στο δρόμο της οργάνωσης, της αγωνιστικής διεκδίκησης με πυξίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες την εργαζόμενη, την άνεργη, την αυτοαπασχολούμενη, τη γυναίκα της υπαίθρου, ιδιαίτερα τη νέα γυναίκα, τη νέα μητέρα. Πέρασε ένα καλοκαίρι, στο οποίο νομοθετήθηκε μια νέα αντιλαϊκή λαίλαπα, ήρθαν στη συνέχεια οι εκλογές. Τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτέμβρη 2015, το κριτήριο με το οποίο ψήφισαν οι λαϊκές οικογένειες, ιδιαίτερα οι γυναίκες, αποτυπώνουν ότι η ζυγαριά γέρνει σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων. (...) Αξιοποιούν την απογοήτευση, το χαμηλό βαθμό οργάνωσης των γυναικών για να αποδεχτούν ως δεδομένες τις απώλειες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια σε δικαιώματα».

Από τις τοποθετήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αναδείχθηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνηθίσουν οι γυναίκες από τις λαϊκές οικογένειες να ζουν με ψίχουλα, με ένα «ελάχιστο πακέτο παροχών». Στην εισήγηση της Προέδρου τονίστηκε: «Η απογοήτευση πρέπει να μετατραπεί σε συμπεράσματα, σε απόφαση συμμετοχής στον αγώνα για να έχουμε αποτελέσματα. Το σύστημα δεν είναι παντοδύναμο. Το λαϊκό κίνημα, κομμάτι του οποίου είναι και το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, είναι σε υποχώρηση. Αυτή τη δύναμη δεν έχουν δοκιμάσει οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών για να αποκρούσουν την επίθεση, να αποσπάσουν κατακτήσεις στο δρόμο της αντεπίθεσης. Η λογική ότι τα προβλήματα λύνονται με αντιπροσώπους, η αποχή είναι "βούτυρο στο ψωμί" των εκμεταλλευτών μας, λειτουργούν σαν μπούμερανγκ ενάντια στις σύγχρονες ανάγκες».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες θέτουν στόχο να ανεβάσουν ψηλότερα τον πήχη της καθημερινής τους δράσης: «Μπορούμε να συμβάλουμε ώστε περισσότερες γυναίκες να αποκρούσουν τη λογική που καλλιεργεί η κυβέρνηση "μας ψήφισες άρα δεν μπορείς τώρα να διεκδικείς". Με πρωτόβουλο πνεύμα, αξιοποιώντας τις επεξεργασίες της ΟΓΕ για κάθε ζήτημα που απασχολεί τις γυναίκες των περιοχών μας, μπορούμε να φωτίσουμε καλύτερα τις κοινές ανάγκες και τα κοινά συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού που δεν τέμνονται πουθενά με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, του ΝΑΤΟ και των κομμάτων που ανοικτά ή συγκαλυμμένα βαδίζουν σε αυτό το μονόδρομο», αναφέρθηκε στην εισήγηση ενώ μέσα από μια σειρά τοποθετήσεις μεταφέρθηκε η πείρα από τη δράση Συλλόγων και Ομάδων.

Πείρα από τη δράση των Συλλόγων

Μέσα από μια μαζική σύσκεψη αποφάσισε ο Σύλλογος στην Πάτρα το πρόγραμμα δράσης του μέχρι την απεργία στις 12 Νοέμβρη. Στο σχέδιό του έχει συμπεριλάβει την προσπάθεια να έρθει σε επαφή με σωματεία σε κλάδους και χώρους δουλειάς όπου εργάζονται κατά πλειοψηφία γυναίκες. Ως αφετηρία στην προσπάθεια αυτή έχει προγραμματίσει τη συζήτηση με εργαζόμενες στα εργολαβικά συνεργεία καθαριότητας στα νοσοκομεία της περιοχής. Αντίστοιχο άνοιγμα σχεδιάζει να κάνει στις καθαρίστριες των σχολείων, στις σχολικές τροχονόμους, στις άνεργες στα «πεντάμηνα» αλλά και σε σπουδάστριες παραϊατρικών ειδικοτήτων στο ΤΕΙ της πόλης. Στόχος του Συλλόγου είναι η δραστηριότητα αυτή να κορυφωθεί με σύσκεψη που θα οργανώσει με θέμα το Ασφαλιστικό λίγες μέρες πριν την απεργία.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένες στον ΟΓΑ, που θα βρεθούν στο μάτι του αντιασφαλιστικού κυκλώνα με τη δυσβάσταχτη αύξηση των εισφορών τους, στρέφουν την προσοχή τους οι δυνάμεις της ΟΓΕ στην Καρδίτσα.

Στις κινητοποιήσεις στο μέτωπο της Παιδείας αναφέρθηκαν οι δυνάμεις της ΟΓΕ στη Μαγνησία και τη Στερεά Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στον Αλμυρό Βόλου ο Σύλλογος είχε τη δική του συμβολή στις κινητοποιήσεις των γονιών που διεκδίκησαν και πέτυχαν να χωριστεί τμήμα της Α' Δημοτικού που αριθμούσε 27 παιδιά. Αντίστοιχο αποτέλεσμα έφερε η σταθερή δράση της ΟΓΕ στην Τραγάνα για το νηπιαγωγείο του χωριού. Μετά από αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες, οι γονείς πέτυχαν να σταλεί δεύτερη νηπιαγωγός και να μη γίνει κλήρωση για να επιλεγούν τα προνήπια που θα «χωρούσαν» στο τμήμα, αλλά να φοιτήσουν όλα τα παιδιά.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Κεντρικής Μακεδονίας δίνουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και στις επισκέψεις στην περιοχή της Ειδομένης. Οι γυναίκες των Συλλόγων και των Ομάδων της περιοχής περιέγραψαν πως οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης ανοίγουν δρόμους επικοινωνίας και επαφής με τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που ανταποκρίνονται και παίρνουν μέρος, συμβάλλοντας και οι ίδιες στην επιτυχία τους. Παράλληλα, εξήγησαν πως οι επισκέψεις στην Ειδομένη έχουν βοηθήσει να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα για το ρόλο που παίζουν οι δεκάδες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί. Οπως τόνισαν, ακόμα και η διανομή της βοήθειας χωρίς τη μεσολάβηση των ΜΚΟ συναντά εμπόδια, ενώ οι εκπρόσωποί τους δε διστάζουν να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους, ακόμα και με ισχυρισμούς πως οι επισκέψεις αλληλεγγύης «εξαγριώνουν τους πρόσφυγες», τους οποίους οι ίδιοι «χειρίζονται καλύτερα». Αντίστοιχη εικόνα μετέφερε και ο Σύλλογος της Μυτιλήνης. Ο αριθμός των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί και διαχειρίζονται τα σχετικά με τους πρόσφυγες ζητήματα φτάνει τις 20. Δε λείπουν μάλιστα και τα φαινόμενα ανταγωνισμού μεταξύ τους και οι δυνάμεις της ΟΓΕ προβάλλουν σταθερά την ανάγκη η κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση να αναλάβουν με τις υπηρεσίες και τις δομές τους τις σχετικές ευθύνες, που σήμερα ανατίθενται στις ΜΚΟ.

Κυκλοφορεί το Δελτίο της ΟΓΕ

Με θέματα γύρω από τα οποία οι Σύλλογοι και οι Ομάδες αναπτύσσουν αγωνιστική δραστηριότητα κυκλοφορεί το Δελτίο της ΟΓΕ. Στην ύλη του τρέχοντος τεύχους ιδιαίτερη θέση έχουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης, το ζήτημα των μεταναστών και προσφύγων, η κατάσταση που επικρατεί στην Προσχολική Αγωγή αλλά και η κριτική στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει με στόχο την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής. Με τη θεματολογία αυτή στις σελίδες του το Δελτίο έχει στόχο να εφοδιάσει τους Συλλόγους και τις Ομάδες με χρήσιμο υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί για να διευκολύνει το σχεδιασμό τους για συσκέψεις και συζήτηση με τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.


Ευ.Χαϊντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ