Κυριακή 5 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ
Νέα μέσα έγκαιρης προειδοποίησης

Υστερα από τον εκκωφαντικό βρυχηθμό της καταιγίδας ήρθε μια ανησυχητική περίοδος ησυχίας. Μετά, από τα μαύρα σύννεφα του ουρανού πάνω από το Τζόπλιν του Μισσούρι ξεπήδησαν τα πλοκάμια ενός τεράστιου ανεμοστρόβιλου με πολλαπλές δίνες. Οι άνεμοι, που ξεπερνούσαν σε ταχύτητα τα 300 χιλιόμετρα την ώρα, άνοιξαν ένα μονοπάτι πλάτους 1,2 και μήκους 10 χιλιομέτρων μέσα από την πόλη, καταστρέφοντας σχολεία, ένα νοσοκομείο, επιχειρήσεις και εκατοντάδες σπίτια, σκοτώνοντας 160 ανθρώπους. Περίπου 20 λεπτά πριν ο ανεμοστρόβιλος χτυπήσει εκείνο το κυριακάτικο πρωινό του Μάη του 2011, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είχαν εκδώσει προειδοποίηση. Η προειδοποίηση είχε έρθει πιο έγκαιρα από άλλες φορές, αλλά προφανώς όχι αρκετά έγκαιρα.

Ο ανεμοστρόβιλος του Τζόπλιν ήταν ένας από τους πολλούς που χτύπησαν τις ΗΠΑ την άνοιξη του 2011. Ενα μήνα νωρίτερα, μια ακολουθία ρεκόρ ανεμοστροβίλων ερήμωσε περιοχές στο νότο της χώρας, σκοτώνοντας περισσότερους από 300 ανθρώπους, με απολογισμό ολόκληρο το έτος τους 550. Μόνο τον Απρίλη του 2011 σημειώθηκαν 750 ανεμοστρόβιλοι.

Οι ξαφνικοί, δυνατοί ανεμοστρόβιλοι εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου ξηλώνοντας στέγες και προκαλώντας σημαντικές καταστροφές και ανθρώπινα θύματα. Οι ισχυρότεροι απ' αυτούς μπορούν να ισοπεδώσουν ό,τι υπάρχει σε μια ζώνη δεκάδων ή και εκατοντάδων μέτρων κατά μήκος της διαδρομής τους, η οποία μπορεί να φτάνει και τα 100 χιλιόμετρα. Εμφανίζονται πάνω από στεριά και θάλασσα κυρίως σε μικρά γεωγραφικά πλάτη (κοντά στον ισημερινό και στις εύκρατες ζώνες) και πλήττουν την Ευρώπη, τη Νότια και Ανατολική Ασία, την Ανατολική και Κεντρική Νότια Αμερική, τη Νότια Αφρική και τμήματα της Ωκεανίας, αλλά ιδιαίτερα χτυπούν την κεντρική και ανατολική περιοχή των ΗΠΑ (τέσσερις φορές περισσότεροι ανεμοστρόβιλοι σε σχέση με την Ευρώπη). Το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές είναι μεγάλο σε χώρες όπως το Μπάνγκλα Ντες, αλλά και στις ΗΠΑ λόγω και του τρόπου κατασκευής των σπιτιών (κυρίως με ξύλα).

Μέρος της πόλης Τζόπλιν πριν τον ανεμοστρόβιλο του Μάη του 2011 (αριστερά) και μετά απ' αυτόν (δεξιά)
Μέρος της πόλης Τζόπλιν πριν τον ανεμοστρόβιλο του Μάη του 2011 (αριστερά) και μετά απ' αυτόν (δεξιά)
Τα εργαλεία για την πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων έχουν εξελιχθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά οι ερευνητές ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους να βελτιώσουν τα ραντάρ και τους δορυφόρους, ώστε σε συνδυασμό με τους σύγχρονους υπερυπολογιστές να δίνουν πιο έγκαιρη προειδοποίηση πριν την εμφάνιση ανεμοστρόβιλων και καταιγίδων, να προβλέπουν την έντασή τους και να προβλέπουν ενδεχόμενες πλημμύρες από καταρρακτώδεις βροχές. Υπολογίζουν ότι αν οι προσπάθειές τους πετύχουν, σε μια δεκαετία από τώρα, θα μπορούν να ειδοποιούν μια ώρα πριν την εμφάνιση ενός καταστροφικού ανεμοστρόβιλου, δίνοντας χρόνο για την αναμετάδοση της είδησης και τη λήψη μέτρων από τον πληθυσμό (προφύλαξη σε καταφύγια). Οι προβλέψεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα είναι δυνατές 5 μέρες πριν την εμφάνισή τους και για καταιγίδες 7 μέρες νωρίτερα, ενώ για ενδεχόμενες πλημμύρες ολόκληρες βδομάδες πιο πριν.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ