Παρασκευή 13 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΕΒΕ
«Παρών» για μια καλύτερη ζωή

Συγκεντρώθηκαν στην πλ. Κάνιγγος για να ενωθούν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές

Μαζί με τους εργάτες, το ΠΑΜΕ και με τους μικρούς αγρότες που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, οι ΕΒΕ, που δε σκύβουν το κεφάλι στη μοιρολατρία και στην «καταιγίδα» της κυβερνητικής πολιτικής, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ). Εκλεισαν τα μαγαζιά τους και διαδήλωσαν ενάντια στα μέτρα που τους καταδικάζουν στον αφανισμό, στα χρέη, στην απώλεια της ασφάλισης, στην ανέχεια.

Στην Αθήνα, η ΠΑΣΕΒΕ καλούσε σε συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος. Οι διαδηλωτές έφταναν μαζί με πανό σωματείων που είχαν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση. Ωρα με την ώρα τα μπλοκ μεγάλωναν, ο κόσμος ξεχώριζε από τις σημαίες της ΠΑΣΕΒΕ και τα καπέλα που φορούσαν πολλοί με το λογότυπό της. Περίπου μισή ώρα αργότερα, άρχισε να κλείνει ο δρόμος. «Μπροστάρης» ήταν το πανό της ΠΑΣΕΒΕ, καλώντας να πληρώσει την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο. Ακολουθούσε το πανό της Ομοσπονδίας Ελαφρών Φορτηγών με αγωνιστικό κάλεσμα «για να κρατήσουμε τη δουλειά μας». Εκεί ήταν και οι υδραυλικοί με το πανό του Συνδέσμου της Αθήνας να δηλώνει αντίσταση «στην πολιτική που μας αφανίζει», αλλά και η Συντεχνία Επιπλοξυλουργών που ζητούσε να σταματήσει η εισαγωγή ειδών τα οποία παράγονται από την ελληνική βιοτεχνία. Εκεί και ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), εκφράζοντας την αντίθεση στο άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».

Με πορεία μέχρι την Ομόνοια, τα μπλοκ ενώθηκαν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Απευθύνοντας χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, ο Στάθης Σαχινίδης τόνισε πως οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης για βασικά δικαιώματα, όπως ασφάλιση, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, 8ωρο κ.ά. αποτέλεσαν τη βάση και των κοινωνικών κατακτήσεων των ΕΒΕ. «Το μέλλον των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ συνδέεται με την πάλη για την κατάκτηση μιας εξουσίας προς όφελος του λαού. Μιας οικονομίας όπου ο πλούτος που παράγεται δε θα χρησιμεύει για την αύξηση των κερδών μιας δράκας μονοπωλίων, αλλά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Χιλιάδες διαδήλωσαν: «Δε συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα»!

Σκληρή μάχη με τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν η εργοδοσία και οι υπηρέτες της για να εγκλωβίσουν τους εργάτες στον τρόμο, την παραπλάνηση και τη μοιρολατρία έδωσαν χιλιάδες απεργοί εργατοϋπάλληλοι, αλλά και μικρομεσαίοι της πόλης και του χωριού, νέοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που, προχτές συναντήθηκαν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, σε πάνω από 70 πόλεις όλης της χώρας.

Στη μανιασμένη προσπάθεια της πλουτοκρατίας να πείσει το λαό όχι μόνο να φορτωθεί την καπιταλιστική κρίση αλλά και να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική, αντέταξαν δράση για τη συσπείρωση σε ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ και ΟΓΕ. Να αποκαλυφθεί πως το λαϊκό συμφέρον υπηρετείται μόνο σε σύγκρουση με το συμφέρον των μονοπωλίων. Να καταδικαστούν τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες - δυνάμεις που βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή θύελλα. Ετσι ώστε από καλύτερες θέσεις να δοθεί ο αγώνας για την προστασία της λαϊκής οικογένειας απ' την εξαθλίωση, κόντρα σε κυβέρνηση - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - τρόικα - δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Αγώνας που χωρίς καμιά καθυστέρηση πρέπει να δυναμώσει το επόμενο διάστημα, με προτεραιότητα την προστασία των ανέργων, την απόκρουση των σχεδίων για την κατάργηση των ΒΑΕ και των ΣΣΕ, ενάντια στην εγκατάλειψη των λαϊκών στρωμάτων χωρίς Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
Θα φτάσουμε τον αγώνα ως το τέλος

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στην Αθήνα

«Ολοι μαζί, όλα τα κοράκια της πλουτοκρατίας, έχουν έναν και μοναδικό στόχο. Να εμποδίσουν, να δυσκολέψουν τη λαϊκή αφύπνιση, το λαϊκό ξεσηκωμό. Φοβούνται την οργανωμένη δύναμη της εργατικής τάξης, του λαού», υπογράμμισε ο Βασίλης Σταμούλης. «Γι' αυτό απεργάζονται σχέδια για οικουμενικά σχήματα, για κυβερνήσεις συνεργασίας, για κυβερνήσεις δήθεν εθνικής σωτηρίας, ώστε να εμποδίσουν την εργατική τάξη να βρει το δρόμο της και να δείξει τη δύναμή της», τόνισε.

«Είμαστε εδώ και το μήνυμά μας είναι βροντερό. Δε συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα, με αυτήν την πολιτική και εκφράζουμε την ανυποχώρητη θέλησή μας να δυναμώσουμε την πάλη για την ανατροπή της. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Θα φτάσουμε τον αγώνα ως το τέλος», σημείωσε.

Το κεφάλαιο είναι αδίστακτο

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε - συνέχισε - ότι το κεφάλαιο ήταν και είναι αδίστακτο μπροστά στο κέρδος. Ηταν και είναι σε διαρκή πόλεμο με την εργατική τάξη. Οσο μεγαλώνει τόσο πιο αδίστακτο γίνεται. Ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης δε λογαριάζει ανθρώπινες ζωές. Οι πατεράδες μας γνώρισαν απίστευτες διώξεις, εξορίες, φυλακές, δολοφονίες, εκτελέσεις, πολέμους, δικτατορίες. Αλλά ποτέ δεν μπόρεσε το αιματοβαμμένο κεφάλαιο να τους γονατίσει. Η ταξική πάλη ποτέ δεν μπήκε στο γύψο», υπογράμμισε, και πρόσθεσε:

«Σήμερα η δική μας γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο που δεν έχει προηγούμενο στα τελευταία χρόνια. Ζούμε την εποχή της απροκάλυπτης δικτατορίας του κεφαλαίου. Στον πόλεμο αυτό απαντάμε μελετώντας όλη την προηγούμενη ιστορική πείρα».

Να την πληρώσουν όσοι «μαυρίζουν» τη ζωή μας

Η στρατηγική τους επιδίωξη να τσακίσουν κάθε συλλογική κατάκτηση, να επιβάλουν καθεστώς γαλέρας «είναι η μόνη δυνατότητα που έχουν για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους», σημείωσε. «Θα απαντηθεί με σχέδιο και με προοπτική να απαλλαγούμε οριστικά και ριζικά από την καπιταλιστική ιδιοκτησία». Θα απαντηθεί «με αυτά που κυβέρνηση και εργοδότες δε θέλουν, με αυτά που τους πονούν». Με οργάνωση των εργαζομένων παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς, και μαζικοποίηση των συνδικάτων, με την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ παντού. Με αποδυνάμωση των κομμάτων που προωθούν αυτές τις πολιτικές. «Δε μας ενδιαφέρουν οι αγωνίες τους και οι αντιπαραθέσεις τους για το ποια είναι η συνταγή για την υλοποίηση των κυβερνητικών μέτρων με το λιγότερο κόστος, πολιτικό και συνδικαλιστικό, γι' αυτούς. Εμείς ενδιαφερόμαστε να την πληρώσουν όσο πιο άσχημα γίνεται γιατί μαύρισαν τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας», τόνισε. Επιπλέον, ο ομιλητής ανέδειξε την ανάγκη απομόνωσης των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι οποίες μάλιστα τις επόμενες μέρες πραγματοποιούν συνέδριο στην Αθήνα με την επιδίωξη που έχουν εδώ και χρόνια: «Πώς το κεφάλαιο το ευρωπαϊκό θα είναι πιο ανταγωνιστικό από των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και των ανταγωνιστών».

Καταγγέλλοντας τα «φασιστοειδή που την περασμένη Τρίτη επιτέθηκαν στην Αθήνα αδιάκριτα σε αλλοδαπούς αθώους εργαζόμενους αποδίδοντάς τους την αύξηση της εγκληματικότητας», είπε: «Αποτέλεσμα ενός κόσμου - του κόσμου σας - που στηρίζεται στη λογική "η ζωή μου ο θάνατός σου", στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι η εγκληματικότητα που αυξάνει». «Δε θα σας κάνουμε τη χάρη να φαγωθούμε μεταξύ μας οι εργάτες», είπε, και τόνισε: «Το δικό μας σύνθημα ήταν και παραμένει "Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι"».

Δυναμώνουμε την ταξική ενότητα

Ακόμα, είπε: «Δεν είναι αλήθεια ότι η πολιτική τους είναι μονόδρομος. Αλίμονο αν αυτή η αντεργατική βαρβαρότητα ήταν μονόδρομος. Μονόδρομος για εμάς είναι να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας. Εχουμε τη δύναμη να το κάνουμε». Και κάλεσε: «Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά τη δική μας προοπτική, τη δική μας διέξοδο. Το δικαίωμα και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, τις δικές μας και της χώρας μας, για τις δικές μας ανάγκες και όχι για τον πλουτισμό μιας κάστας παρασίτων της ολιγαρχίας».

«Στον αγώνα αυτό πρέπει να ξεμπλέξουμε με όλες εκείνες τις θεωρίες που προκαλούν σύγχυση, που σπέρνουν αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες. Είναι οι φωνές περί ενότητας που ακούγονται από διάφορες μεριές, από την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ έως τις ηγεσίες του Συνασπισμού και άλλων όπως ΚΟΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.

Με τη σημαία της ενότητας και του "όλοι μαζί" δίνουν αγώνα για να κρύψουν τη γύμνια και τις ευθύνες τους. Κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσκολέψουν την ταξική πάλη και τη χειραφέτηση των εργαζομένων από τις αυταπάτες, ότι δήθεν μπορούμε όλοι μαζί, κεφάλαιο και εργαζόμενοι, με μια καλύτερη διαχείριση να βγούμε από την κρίση.

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για δυνάμεις βουτηγμένες ως το λαιμό στη συναλλαγή και το συμβιβασμό.

Η ενότητα της εργατικής τάξης, που είναι εγγύηση της νίκης της, θα δυναμώνει όσο ξεκαθαρίζει τις γραμμές της από τους υπηρέτες της εργοδοσίας και της ΕΕ. Θα δυναμώνει όσο θα ορθώνει το ανάστημά της στα μονοπώλια και την εξουσία τους».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!

Η πορεία του Πειραιά καταλήγει στο λιμάνι
Η πορεία του Πειραιά καταλήγει στο λιμάνι
Χιλιάδες εργαζόμενοι με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια διαδήλωσαν την Τετάρτη το πρωί στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Το πρώτο φως της μέρας βρήκε τις απεργιακές φρουρές να έχουν ήδη πάρει τη θέση τους, στους καταπέλτες των πλοίων - δίπλα στους απεργούς ναυτεργάτες, τσακίζοντας για μια ακόμα φορά την πολιτική επιστράτευση - στις πύλες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, των εργοστασίων ελαιουργοσαπουνοποιίας, στα γιαπιά, στις πύλες του γκέτο της πολυεθνικής COSCO στο Ικόνιο.

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά, η οποία είχε κατακλυστεί από εργατόκοσμο, με ομιλητή τον Νίκο Ξουράφη από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Με «επικεφαλής» το πανό της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, το οποίο ανέγραφε «Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης των εργαζομένων. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο» και απανωτά συνθήματα, «Ταξικά τα μέτρα, ταξική κι η πάλη, πάμε για ανατροπή και κοινωνία άλλη», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και πολλά ακόμα, ξεκίνησε η μαχητική πορεία στους δρόμους του Πειραιά η οποία κατέληξε στο λιμάνι, ενισχύοντας τις ομάδες περιφρούρησης στους καταπέλτες. Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Οργιο τρομοκρατίας

Κάθε μέσο χρησιμοποίησε ενάντια στην απεργία η μεγαλοεργοδοσία.

Στο εργοστάσιο κατασκευής κλειδαριών ΝΤΟΜΟΥΣ (Πειραιάς) ο εργοδότης έφτασε να κλειδώσει τις πόρτες, όταν εργαζόμενοι είπαν ότι θέλουν να απεργήσουν! Στο εργοστάσιο της ΙΟΝ, τη «δουλειά» της εργοδοσίας ανέλαβε η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου (ΔΑΚΕ) που έφτασε να πάρει απόφαση για μη συμμετοχή στην απεργία. «Κόκκινο» χτύπησε η εργοδοτική τρομοκρατία και στο γκέτο της COSCO, όπου η διοίκηση, που έχει εγκαταστήσει η πολυεθνική στην προβλήτα ΙΙ στο Ικόνιο, ανάγκασε εργαζόμενους να πιάσουν δουλειά από τις 11 το βράδυ της Τρίτης, τους οποίους είχε στο πόδι μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης, που σημαίνει 16 ώρες, δηλαδή μέχρι εξάντλησης, θέτοντας τις ζωές τους σε άμεσο κίνδυνο. Στο εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ, με παρέμβαση των Συνδικάτων Μετάλλου Πειραιά και Ελευσίνας («ΜΑΣΙΝΑ»), αλλά και την αποφασιστικότητα των ίδιων των εργαζομένων, των οποίων η πλειοψηφία ήταν από τη Ρουμανία, στραπατσαρίστηκε η τρομοκρατία των εργολάβων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η αγανάκτηση να γίνει δύναμη αντεπίθεσης

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την περασμένη Τετάρτη 11 Μάη

Στην προχτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πολιτική των πάνω, που οδηγεί στην οργανωμένη ελεγχόμενη χρεοκοπία, είναι σα γράμμα βουλωμένο που δε χρειάζεται να το ανοίξεις για να το διαβάσεις. Τώρα πρέπει να γραφτούν οι σελίδες του λαού, των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, να γραφτούν με μεγάλα γράμματα κυριολεκτικά, η αγανάκτηση να μετατραπεί σε δύναμη αντεπίθεσης ως το τέλος. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

ΑΘΗΝΑ
Δυναμικά, «με το βλέμμα» στην οργάνωση και την κλιμάκωση

Πυκνό πλήθος απεργών στην Ομόνοια
Πυκνό πλήθος απεργών στην Ομόνοια
Στην Αθήνα, η ανάγκη για ταξική ενότητα, κλιμάκωση της πάλης με οργάνωση στους τόπους δουλειάς «ήχησε» στην πλατεία Ομόνοιας, αποτυπώθηκε στα συνθήματα, στα πανό. Εργαζόμενοι από κάθε χώρο δουλειάς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές με το ΜΑΣ, αυτοαπασχολούμενοι με την ΠΑΣΕΒΕ, γυναίκες που συσπειρώνονται στην ΟΓΕ με τις πικέτες τους, άρχισαν να φτάνουν λίγο μετά τις 10 π.μ. στην Ομόνοια συντεταγμένα, με τα μπλοκ των συνδικάτων και τις σημαίες τους.

Πολλοί έκαναν το βήμα και συμμετείχαν στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, παρά το όργιο τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και τη μοιρολατρία που καλλιεργείται από κυβέρνηση, αστικά κόμματα και ΜΜΕ. Κατάσταση που αυξάνει και την ευθύνη των ταξικών δυνάμεων, αφού «συνυπάρχουν η αγωνιστική διάθεση και ο φόβος», όπως σημείωναν στελέχη του ταξικού κινήματος στο Μέταλλο. Θετική πείρα καταγράφτηκε εκεί όπου η απεργία προετοιμάστηκε με σχέδιο και επιμονή, όπως στην επιχείρηση «Μαλτέζος» όπου η σωματειακή επιτροπή συγκάλεσε γενική συνέλευση για να συζητήσει με τους εργαζόμενους την οργάνωση της απεργίας - εκεί αποφασίστηκε και η διεκδίκηση επιχειρησιακής ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων. Στη «ΦΑΜΑΡ» (φάρμακο) εργάτες δεν πέρασαν την πύλη, σημειώνοντας στα «πηγαδάκια» ότι «συνειδητά μένουμε απ' έξω», «φοβόμαστε αλλά πρέπει να αγωνιστούμε».

Αιτήματα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Τα μπλοκ των διαδηλωτών ανεβαίνουν τη Σταδίου
Τα μπλοκ των διαδηλωτών ανεβαίνουν τη Σταδίου
«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τα νέα μέτρα. Κλιμακώνουμε την πάλη», έγραφε το πανό στην εξέδρα δίνοντας το στίγμα, ενώ στα πανό των κλάδων αποτυπώνονταν όλες οι σύγχρονες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες. Από τα μεγάφωνα ακούγονταν τα μηνύματα αλληλεγγύης που είχαν σταλεί από συνδικάτα άλλων χωρών. Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ ο Στάθης Σαχινίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου των φωτογράφων. Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Μέχρι και τις 11 π.μ. που ξεκίνησε η πορεία προς τη Βουλή, ερχόταν συνεχώς κόσμος από κάθε γωνιά της Αθήνας. Το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων στην κεφαλή της πορείας καλούσε τον εργαζόμενο λαό να «κάνει τη δύναμή του ανατροπή» της εξουσίας του «κεφαλαίου που τσακίζει τη ζωή». Ξεχώρισαν τα συνθήματα για τους ανέργους, όπως «μέτρα προστασίας για άνεργους εργάτες και όχι επιταγές στους κεφαλαιοκράτες», «έκτακτο επίδομα για την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Φτάνοντας προς το Σύνταγμα, οι διαδηλωτές έστειλαν το μήνυμα πως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
«Μάστορες» στον αποπροσανατολισμό

Ιδεολογήματα που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από το κύριο, από το να δοθεί ενιαία αγωνιστική ταξική απάντηση στο σύνολο της βάρβαρης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της, κυριάρχησαν στη συγκέντρωση που οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως.

Εκεί ειπώθηκε ότι η αιτία της αντεργατικής επίθεσης δεν είναι η αντικειμενική ανάγκη των κεφαλαιοκρατών να διασφαλίσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Αλλά, οφείλεται σε ένα «πανηγύρι των ισχυρών και κατεργαραίων σε βάρος των ανήμπορων και αδυνάτων». Οφείλεται στους «αεριτζήδες» ή σε αυτούς που είναι «οι συνήθεις ύποπτοι μιζαδόροι, καταχραστές και τελικά "δωσίλογοι" των εργαζομένων». Ακόμα, ότι τις ανάγκες αυτών τις στηρίζει η κυβέρνηση όχι συνειδητά και σχεδιασμένα, αλλά λόγω «ανικανότητας» και «αδεξιότητας».

Καλλιεργήθηκε η πεποίθηση ότι τα λαϊκά προβλήματα θα λυθούν αν αυτή η πολιτική εφαρμοστεί με πιο «ορθολογικό» τρόπο. Ακούστηκε ότι χρειάζεται «προώθηση και εφαρμογή ενός τελείως διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής», χωρίς βέβαια να αμφισβητηθεί η εξουσία των μονοπωλίων. Ακούστηκε ακόμα ότι είναι δυνατόν να γίνει «αναδιάρθρωση του χρέους με τρόπο δίκαιο προς όφελος των εργαζομένων και των πολιτών». Αλλά και ότι είναι δυνατόν «να αλλάξει η κυβέρνηση ριζικά την εφαρμοζόμενη πολιτική». Αυτά είπαν ο Λ. Καραθανάσης(ΠΑΣΚΕ), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ο Ν. Κιουτσούκης(ΔΑΚΕ), γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και αυτά ζητούσαν με το ψήφισμα της συγκέντρωσής τους.

Η συγκέντρωση στο Μουσείο

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν στα πλαίσια της απεργίας κόμματα, οργανώσεις και φορείς που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Στη συγκέντρωση, που έγινε στο Μουσείο, συμμετείχαν μεταξύ άλλων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ, Τροτσκιστές, ΣΕΚ, ΚΚΕ μ-λ, κινήσεις από το λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο κ.ά. ενώ μαζί τους παρατάχθηκαν στη συνέχεια και διάφορα μπλοκ δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μουσείο δεν έγινε ομιλία, και οι διοργανωτές παρέπεμψαν στις θέσεις τους, όπως είχαν διατυπωθεί στην αντίστοιχη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Συγκέντρωση στην οποία ο κεντρικός ομιλητής επιχείρησε να αποκρύψει τον πραγματικό ρόλο της πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κάνοντας λόγο για «έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού» των συνδικάτων. «Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ με διαφορετικό τρόπο, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις απαιτήσεις της περιόδου», ειπώθηκε. Δηλαδή ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν είναι ταγμένοι στα συμφέροντα των καπιταλιστών, δεν υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά είναι «ανίκανες να παίξουν στοιχειώδη θετικό ρόλο».

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία και μέσω των οδών Πατησίων, Σταδίου και πλατεία Συντάγματος κατέληξαν έξω από τη Βουλή. Εκεί, μετά τα πρώτα μπλοκ που αποχώρησαν μέσω της Πανεπιστημίου, η πορεία διακόπηκε, καθώς κάποια μπλοκ από διάφορες κινήσεις που ακολουθούσαν, παρέμειναν στην πλατεία Συντάγματος.

ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Παρεμβάσεις σε περισσότερους τόπους δουλειάς

Στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη
Με στόχο η προετοιμασία της απεργίας και οι προχτεσινές συγκεντρώσεις να δώσουν ώθηση στην πάλη ενάντια στην τρομοκράτηση και εξαπάτηση των εργαζομένων δόθηκε η μάχη σε όλη τη χώρα, μετρώντας σε αρκετές περιπτώσεις νέες συμμετοχές.

Μακεδονία - Θράκη

Στην Κοζάνη, οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν από το πρωί το Βιομηχανικό Συγκρότημα των ορυχείων της ΔΕΗ και στη συνέχεια πραγματοποίησαν δυναμικές συγκεντρώσεις με τη μαζική παρουσία εργαζομένων και φοιτητών σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Στη Φλώρινα το ΠΑΜΕ απέκλεισε από τις 7.30 μέχρι τις 10 το πρωί τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας. Στην Κομοτηνή, η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τα χαράματα με περιφρούρηση της εισόδου της ΒΙΠΕ. Στην Καβάλα, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έδωσαν μαζικά «παρών» οι απεργοί εργάτες στα πετρέλαια, στο εμπόριο και οι καθηγητές μουσικής. Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε και στο λιμάνι απ' το ξημέρωμα, με απεργιακές φρουρές σε Θάσο και Κεραμωτή. Στην Αλεξανδρούπολη, για πρώτη φορά και μαζικά συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ, δυναμικό μπλοκ είχαν οι οικοδόμοι, ενώ από το πρωί οι ταξικές δυνάμεις, με πρωτοστάτη την ΠΑΣΥ, προχώρησαν σε αποκλεισμό των γραφείων του ΕΛΓΑ αντιδρώντας στο νέο κανονισμό. Στην Ξάνθη από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν την επιχείρηση E-VALUΕ. Στο πλευρό τους πήραν τη θέση τους οι εργάτες κάνοντας το βήμα να απεργήσουν παρά την άγρια εργοδοτική τρομοκρατία και απαντώντας έτσι στην προσπάθεια επιβολής ατομικών συμβάσεων στην εταιρεία.

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Στη Νάουσα, η κινητοποίηση ξεκίνησε από το νοσοκομείο, όπου έγινε αποκλεισμός των ταμείων και καταγγέλθηκε η πολιτική που καταδικάζει τους άνεργους και τους ανασφάλιστους να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα. Οι απεργοί κατήγγειλαν την κλήση σε απολογία που δέχθηκε από τη διοίκηση συνδικαλιστής από το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, επειδή - υλοποιώντας απόφαση του Σωματείου - ρώτησε με ποιανού εντολή ξηλώθηκαν τα πανό των φορέων της πόλης που αντιδρούσαν στην υποβάθμιση του νοσοκομείου και των υπηρεσιών Υγείας που παρέχει. Ο διοικητής ενώ γνώριζε για την κινητοποίηση φρόντισε να απουσιάζει. Οι διαδηλωτές φεύγοντας πήραν μαζί τους την πόρτα του γραφείου του καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό και την απαξιωτική συμπεριφορά της διοίκησης.

Θεσσαλία

Μεγάλες ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλία. Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, τους νέους των σπουδών και γυναίκες, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των αγωνιστικών συσπειρώσεων της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ δήλωσαν «παρών» στην πάλη ενάντια στην πολιτική που κατεδαφίζει τα δικαιώματά τους. Στη Λάρισα η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με προπομπό τα τρακτέρ των μικρομεσαίων αγροτών.

Βορειοδυτική Ελλάδα

Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις πορεύτηκαν οι εργαζόμενες των δύο καταστημάτων σούπερ μάρκετ DIA που απήργησαν καθολικά κόντρα στον εκφοβισμό και τις απειλές της εργοδοσίας, η οποία προχώρησε πρόσφατα σε μια απόλυση ενώ χρωστά και δεδουλευμένα 2 μηνών. Απάντηση πήρε η τρομοκρατία και στο σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», όπου η εργοδοσία έφερε για ακόμη μια φορά μπράβους για να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία. Με επιτυχία δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης και στη Βιομηχανική Περιοχή αλλά και στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», όπου η πλειοψηφία του εργοστασιακού σωματείου (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) είχε κηρύξει... 3ωρη στάση εργασίας. Στην Κέρκυρα έγινε περιφρούρηση στη ΔΕΗ, έδεσαν τα καράβια της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας. Στην Ηγουμενίτσα η μάχη για την επιτυχία της απεργίας δόθηκε από το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι. Η πορεία κατέληξε στο δημαρχείο, όπου πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός ενάντια στην αύξηση κατά 40% των τελών στο νερό που αποφάσισε η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ. Στην Αρτα διακριτή ήταν η παρουσία των εργαζομένων στον «Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό», στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα 5 μηνών, και των εργαζομένων στα DIA. Στη Λευκάδα η κινητοποίηση κατέληξε στο ΙΚΑ απαιτώντας με σχετικό υπόμνημα τη θεώρηση των βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στερεά - Εύβοια

Στα Τρίκαλα

Eurokinissi

Στα Τρίκαλα
Στην Αττική, σβηστά έμειναν τα φουγάρα σε ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΕΛΠΕ (και στις εγκαταστάσεις και στο εργοτάξιο επέκτασης) κ.α. Εξαίρεση ο ΧΑΛΥΨ, όπου η πλειοψηφία του σωματείου πήρε απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στις εκατοντάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετάλλου της περιοχής. Στα Μεσόγεια, σε επιχειρήσεις όπως ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ, ΒΙΑΝΕΞ, ΦΑΜΑΡ, λιμάνι Ραφήνας, στο εργοτάξιο στο έργο κατασκευής εμπορικών κέντρων στην περιοχή Γιαλού στα Σπάτα, ΑΛΟΥΜΙΝΟΞ, ΨΑΛΙΔΑΣ κ.α., η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Στο Λαύριο μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία στην ΕΒΟ, στη ΔΕΗ, στο λιμάνι.

Στη Λαμία η ΠΑΣΥ - που συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ - έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Καθολικά συμμετείχαν στην απεργία οι εργάτες σε «Τσιμέντα Χαλκίδας», ΑΓΕΤ Ηρακλής Αλιβέρι, ΕΛΜΠΙΣΚΟ, Ναυπηγεία Χαλκίδας, ΠΕΣΙΝΕ, ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας - Εύβοιας - Βοιωτίας. Μαζική και μαχητική ήταν η κινητοποίηση στη Χαλκίδα με ιδιαίτερη τη συμμετοχή της νεολαίας και πολλών γυναικών.

Πελοπόννησος

Στην Πάτρα, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων στο κέντρο της πόλης έμειναν κλειστά, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα νέκρωσαν και στο λιμάνι της Πάτρας δε σαλπάρισε ούτε καΐκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ), όπου οι απεργιακές επιτροπές του ΠΑΜΕ έκαναν περιφρούρηση, δε λειτούργησε κανένα εργοστάσιο. Στην Καλαμάτα, περιφρουρήθηκε με επιτυχία η απεργία στα έργα της κατασκευαστικής κοινοπραξίας «Μορέας», σε τράπεζες, στις οικοδομές καθώς και σε σχολεία. Στην Τρίπολη, στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα δεν κουνήθηκε φύλλο, ενώ με μεγάλα ποσοστά απήργησαν οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, στις τράπεζες καθώς και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Στον Πύργο, πλήθος κόσμου, με τη συμμετοχή αγροτών και νεολαίων, πραγματοποίησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Πάτρα
Στην Πάτρα
Στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά όλα τα λιμάνια έκλεισαν. Σημαντική συμμετοχή στην απεργία σημειώθηκε στις κατασκευές και στις τράπεζες.

Κρήτη

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στο Ηράκλειο, αποτέλεσμα και της δουλειάς που έγινε το προηγούμενο διάστημα στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, στο εμπόριο, στις κατασκευές, στα σούπερ μάρκετ, στις γειτονιές και τις συνοικίες του Ηρακλείου. Απεργιακές φρουρές στήθηκαν από τις 5 το πρωί έξω από το εργοστάσιο πλαστικών στη ΒΙΠΕ «ΚΑΡΑΤΖΗΣ ΑΕ», το εργοστάσιο της ανακύκλωσης, τα μεγάλα πολυκαταστήματα, αλλά και το Πανεπιστήμιο, όπου δε λειτούργησαν το κυλικείο και το συνεργείο καθαριότητας και οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Μαχητική ήταν η συμμετοχή επαγγελματοβιοτεχνών, αγροτών, φοιτητών και σπουδαστών με τα πανό του ΜΑΣ. Στα Χανιά, δυναμική ήταν η συμμετοχή εργαζομένων αλλά και αγροτών μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ και αγροτικών συλλόγων, καθώς και επαγγελματοβιοτεχνών και νεολαίας. Στο Ρέθυμνο, απεργιακές φρουρές στήθηκαν έξω από το σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» και το ξενοδοχείο «ΜΠΙΟ» (έχουν γίνει συνολικά 14 απολύσεις), όπου η εργοδοσία εξαπέλυσε επίθεση ενάντια σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων.

Νησιά

Στη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη συμμετείχαν σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι από σήμερα προχωρούν σε επίσχεση εργασίας για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αντίστοιχα συμμετείχαν οι εργαζόμενοι από τους παιδικούς σταθμούς και στην Κω, στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου.

Στη Ρόδο, οι ταξικές δυνάμεις από το πρωί περιφρούρησαν με επιτυχία την απεργία στο ξενοδοχείο «ΜΙΡΑΜΑΡΕ», το οποίο «δούλεψε» με τους διευθυντές. Σημειώνεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν συστηματικές παρεμβάσεις στο ξενοδοχείο, συζητώντας με τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα της οργανωμένης πάλης. Για πρώτη φορά συμμετείχαν στην κινητοποίηση μετανάστες εργάτες.

Μαζική και με παλμό, παρά τη βροχή, ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στη Χίο. Ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή των νεολαίων και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ λουκέτο είχαν βάλει στα καταστήματά τους και αυτοαπασχολούμενοι. Δυναμική παρέμβαση έγινε (όπως και την προηγούμενη μέρα) σε συνέδριο νοσηλευτών που, όπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικές εταιρείες στηρίζοντας την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο ακολούθησαν τις ταξικές δυνάμεις στην απεργιακή συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στη Λήμνο, η συμμετοχή των εργαζομένων στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου έφτασε το 100%.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν ακόμα σε Γρεβενά, Καστοριά, Κατερίνη, Βέροια, Σέρρες, Γιαννιτσά, Εδεσσα, Πολύγυρο, Δράμα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ελασσόνα, Φάρσαλα, Αλμυρό, Σκόπελο, Αλιβέρι, Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα, Αμφισσα, Ικαρία, Σάμο, Νάξο, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Σπάρτη, Αργος, Κόρινθο, Σητεία, Ιεράπετρα, Αγιο Νικόλαο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μάχη από το ξημέρωμα

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, από όλους τους κλάδους, συμμετείχαν στην απεργία και στη μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Από το πρωί οι απεργιακές φρουρές στήθηκαν έξω από μια σειρά χώρους δουλειάς όπως το ιδιωτικό ΚΔΑΥ «ΤΡΙΑΣ», η φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, η χαρτοβιομηχανία ΧΑΡΤΕΛ, το κεντρικό κατάστημα της WIND, το κεντρικό κατάστημα και τα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ, η εταιρεία πληροφορικής E-NET, η ΕΥΑΘ, τα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ, της Νομαρχίας και άλλα μεγάλα στην Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη.

Πλάι σε όσους σταθερά συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πήραν τη θέση τους οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, εργαζόμενοι στη Φοιτητική Λέσχη που παλεύουν για σταθερή δουλειά και ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της, οι εργαζόμενες στη FENA κ.ά. Με δικό τους πανό, δίπλα στους οδηγούς, συμμετείχαν και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ που παλεύουν ενάντια στη δημιουργία μονοπωλίων στις μεταφορές και στην εξαφάνιση των αυτοαπασχολούμενων μεροκαματιάρηδων. Δυναμική ήταν και η παρουσία των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ που έκλεισαν τα καταστήματά τους και συμμετείχαν στην προσυγκέντρωση της ΠΑΣΕΒΕ στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, ο Πέτρος Μυλωνάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), σημείωσε: «Ο ταξικός μας προσανατολισμός μάς χάρισε νίκες στο παρελθόν, με ταξικό προσανατολισμό όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική». Χαιρετισμό ακόμα απηύθυνε ο Γιάννης Παπαδόπουλος από την τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Κεντρικός ομιλητής από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ ήταν ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Κάθε υποχώρηση τώρα, οι ταξικοί μας αντίπαλοι θα την εξηγήσουν σαν συναίνεση στη σφαγή μας. Θα την πληρώσουμε ακόμα πιο ακριβά. Λοιπόν καμία υποχώρηση, καμία ανοχή».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία ολοκληρώθηκε με περικύκλωση της ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ