Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιχειρούν να θολώσουν τα νερά

Να θολώσει τα νερά και να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες που φέρνει και το υπουργείο Απασχόλησης και η κυβέρνηση, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις φυτείες της φράουλας στη Μανωλάδα, αλλά και σε όλη τη χώρα με τη μαύρη εργασία Ελλήνων και μεταναστών εργατών και τις αφόρητες συνθήκες εργασίας και υγιεινής που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχείρησε και χτες ο υπουργός Εργασίας.

Ετσι μετά την πρώτη του δήλωση, προχτές, ότι έδωσε εντολή στο ΣΕΠΕ να επιληφθεί του θέματος, χτες με δήλωσή του στο ΑΠΕ, είπε ότι με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση και για την καταπολέμηση της παραβατικότητας «εισήχθη ο θεσμός της Οικονομικής Αστυνομίας». Κοροϊδεύει για δεύτερη μέρα ο υπουργός. Οσους νόμους και να ψηφίσουν, όσες υπηρεσίες και αν εμπλέξουν, τα γεγονότα βοούν. Και αυτά δείχνουν ραγδαία αύξηση της «μαύρης εργασίας», χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. Η αδήλωτη εργασία ξεπερνά το 36% και ειδικά στους μετανάστες φτάνει το 45%. Αυτά όλα είναι γνωστά. Η κατάσταση αντί έστω να βελτιώνεται χειροτερεύει.

Ο λόγος είναι προφανής. Αυτό που λείπει πρώτα απ' όλα από την κυβέρνηση είναι η πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το αντίθετο. Τέτοιοι μηχανισμοί που εμφανίζονται ότι θα λύσουν το πρόβλημα που το γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, στην ουσία θα συγκαλύπτουν και δεν θα δώσουν καμία θετική για τους εργαζόμενους λύση. Αλλωστε, η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων έχει σαν αποτέλεσμα τη διαχρονική υποστελέχωση του ΣΕΠΕ, και την ανυπαρξία τεχνικής υποδομής και μέσων για την υπηρεσία. Πολιτική τους είναι η συγκάλυψη και η ανοχή της ασυδοσίας των εργοδοτών στο όνομα της «ανάπτυξης», της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Αυτή είναι η «αόρατη» μηχανή που γυρίζει τον τροχό της πιο σκληρής εκμετάλλευσης, που πυροδοτεί την εργοδοτική επιθετικότητα και οπλίζει το χέρι των κεφαλαιοκρατών. Σε όλα αυτά ομνύει η κυβέρνηση. Γιατί αυτά που συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στη Μανωλάδα, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου - και μόνο η κορυφή - αυτών που διαδραματίζονται καθημερινά σε όλη τη χώρα.

Τα κέρδη του κεφαλαίου στάζουν αίμα εργατών!

Αθλια προσπάθεια αποπροσανατολισμού για την πραγματική διάσταση όσων συνέβησαν. Αστικά ΜΜΕ, κυβέρνηση και αστικά κόμματα, μιλάνε για «σεσημασμένους πιστολέρο» και «πρωτοφανή ενέργεια»

Δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» από το 2007, που δείχνουν την κατάσταση στη Μανωλάδα
Δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» από το 2007, που δείχνουν την κατάσταση στη Μανωλάδα
«Με εγκληματικό παρελθόν ο πιστολέρο της Μανωλάδας» («Εθνος»).

«Κατακραυγή για τη μαφία της φράουλας. Διεθνής σάλος προκλήθηκε από τη βαρβαρότητα τριών «μπράβων - επιστατών» («Νέα»).

«Η πρωτοφανής και επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική». (Σίμος Κεδίκογλου - κυβερνητικός εκπρόσωπος).

* * *

Η ένοπλη δολοφονική επίθεση κατά μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα από ανθρώπους των μεγαλοκτηματιών - φραουλάδων, επιχειρείται από τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης, από αστικά πολιτικά κόμματα και αστούς πολιτικούς να παρουσιαστεί σαν μια «γκανγκστερική» ενέργεια, σαν μια πράξη που οφείλεται στο χαρακτήρα εκείνων που σήκωσαν τα όπλα και πυροβόλησαν στο ψαχνό, τραυματίζοντας στο κεφάλι, στο θώρακα, στην κοιλιά, στα πόδια και στα χέρια πάνω από 30 εργάτες.

Φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται πως ήταν μια κακιά στιγμή και κάνουν πως πέφτουν από τα σύννεφα επειδή αυτό συνέβη για πρώτη φορά. Μια επίθεση που είναι επίθεση εναντίον συνολικά της εργατικής τάξης και δείχνει τις ορέξεις των κεφαλαιοκρατών για ακόμη πιο φτηνούς και υποταγμένους εργάτες, επιχειρούν να την παρουσιάσουν σαν ένα μεμονωμένο γεγονός.

Η υποκρισία τους και το σχέδιο αποπροσανατολισμού του λαού από την ουσία που είναι η καπιταλιστική εκμετάλλευση, φτάνει μέχρι το σημείο να ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, μεταξύ άλλων: «Καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τη βία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση (...) Αλλωστε, έχω κατ' επανάληψη τονίσει ότι η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία αποτελούν κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα». Πρόκειται για τον υπουργό που η κυβέρνησή του έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Τα ξέρουν όλα εδώ και χρόνια!

Ας δούμε όμως τι ...«δεν ήξεραν» οι κυβερνητικοί παράγοντες και ο αστικός Τύπος.

Το ΜΑΗ του 2007 ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» με μεγάλο αφιέρωμα παρουσιάζει τα εξής: οι εργάτες δουλεύουν ήλιο με ήλιο, με μια μεσημεριανή στάση τις ζεστές μέρες (για να μην πεθάνουν), για 22-25 ευρώ, εάν τα πάρουν. Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας μοιάζουν με θάλαμο αερίων. Ιδιαίτερα όταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει και ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται πάνω από 45 βαθμούς. Οι χώροι στους οποίους διαμένουν δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες στις ίδιες ακριβώς κατασκευές - παράγκες - θερμοκήπια οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες -έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών- οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες με χαρτόνι για σεντόνι και μοναδικό σκέπαστρο μια κουρελού. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα δεν υπάρχουν. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στο ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν και να λειτουργούν ως φως πάνω στο οποίο συνωστίζονται όλων των ειδών τα έντομα. Από το ίδιο νερό, πίνουν και μαγειρεύουν.

Τον ΑΠΡΙΛΗ του 2008 οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα κάνουν απεργία και ζητούν καλύτερα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Οι μεγαλοκαλλιεργητές συγκροτούν αποσπάσματα, μπουκάρουν στις παράγκες των εργατών, τις κατεδαφίζουν, ξυλοφορτώνουν ολόκληρες οικογένειες. Χρησιμοποιούν όπλα, πυροβολούν για εκφοβισμό. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχαν εξαπολύσει τραμπούκικη επίθεση σε βάρος τριών στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ τους οποίους και τραυμάτισαν, επειδή βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας για να συμπαρασταθούν στους μετανάστες εργάτες γης.

Τον ΙΟΥΝΗ του 2009 η επιθετικότητα των μεγαλοφραουλάδων οργίασε σε βάρος των μεταναστών εργατών γης, όταν δύο αγροκτηνοτρόφοι, με την υποψία και μόνο ότι δύο Μπαγκλαντέζοι εργάτες γης είναι πιθανό να εμπλέκονται στην κλοπή αρνιών από τα κοπάδια τους, ξέσπασαν πάνω τους με τρόπο που προκαλεί σοκ για την αγριότητά του. Τους πήραν από το χώρο όπου βρίσκονταν, τους απείλησαν, τους εξύβρισαν, τους ξυλοφόρτωσαν και στη συνέχεια τους έδεσαν πίσω από το μηχανάκι τους και τους διαπόμπευαν στους κεντρικούς δρόμους της Μανωλάδας. Ενας εκ των επιστατών του αφεντικού που πυροβόλησε σε βάρος των μεταναστών εργατών είναι ο ίδιος που τον περασμένο Αύγουστο του 2012, είχε δέσει στο αγροτικό και έσερνε στους δρόμους της Μανωλάδας έναν Αιγύπτιο μετανάστη επειδή έκανε το «λάθος» να ζητήσει τα δεδουλευμένα του.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ωμά περιστατικά βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας εδώ και 7-8 χρόνια, ενώ είναι βέβαιο πως υπάρχουν πλήθος άλλα που δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Και αυτό γιατί στην ευρύτερη περιοχή, εν γνώσει της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών, επικρατούν και βασιλεύουν οι νόμοι της ασύλληπτης εκμετάλλευσης και της βάναυσης τρομοκρατίας που έχουν επιβάλλει οι μεγαλοκαλλιεργητές φράουλας, με την ανοχή και των τοπικών αρχών.

Οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Γνώριζαν την κατάσταση. Απλά, η δολοφονική επίθεση σε βάρος των εργατών, έσπασε κατά κάποιο την ομερτά, για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Μανωλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αυτή η σκληρή, η βάναυση πραγματικότητα στην οποία ζουν χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης αλλά και οι αγωνιστικές προσπάθειες που καταβάλλουν για καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες εργασίας μαζί με το ταξικό κίνημα και το ΠΑΜΕ δεν προβάλλεται. Και ο λόγος είναι πως τέτοιου είδους δημοσιότητα στραπατσάρει την εικόνα που προσπαθεί η εκάστοτε κυβέρνηση να παρουσιάσει για την «προσέλκυση επενδύσεων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επίθεση στρέφεται συνολικά ενάντια στην εργατική τάξη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η δολοφονική επίθεση εναντίον μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως λένε ορισμένοι. Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των εργατών γης στην περιοχή. Σήμερα η απάντηση πρέπει να είναι πιο αποφασιστική. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή οργάνωσε κινητοποιήσεις στη Μανωλάδα και σε άλλες πόλεις, σε όλη τη χώρα, ενάντια σε αυτό το όργιο εργοδοτικής τρομοκρατίας. Κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, βρέθηκε με αντιπροσωπεία της Κεντρικής του Επιτροπής στην Ηλεία.

Θα πρωτοστατήσει με συνεχείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για να σταματήσουν οι εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος εργατών, για να σταματήσει το σύγχρονο δουλεμπόριο και οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας χιλιάδων εργατών στη χώρα μας. Για να ανατραπεί η πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων και αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Η επίθεση στη Μανωλάδα είναι επίθεση εναντίον συνολικά της εργατικής τάξης. Δείχνει τις ορέξεις των κεφαλαιοκρατών για ακόμη πιο φτηνούς και υποταγμένους εργάτες. Οπλο των εργαζομένων είναι η ταξική ενότητά τους, η οργάνωση και πάλη για την απόκρουση των βάρβαρων μέτρων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, μέχρι την οριστική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΤΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ».

Μήνυμα της ΠΕΟ προς το ΠΑΜΕ

Την εγκληματική ενέργεια ιδιοκτητών γης εναντίον των μεταναστών εργατών τους στη Μανωλάδα Ηλείας και τις απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες ζούσαν και εργάζονταν, καταδικάζει με μήνυμά της προς το ΠΑΜΕ, η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), σημειώνοντας στην ανακοίνωσή της τη λύπη, τον τρόμο και την αγανάκτηση που προκάλεσε η πληροφορία για το γεγονός.

«Οι εργάτες ζητούσαν τα αυτονόητα, τους μισθούς τους, και αντί αυτού πυροβολήθηκαν ωσάν το οποιοδήποτε κέρδος μπορεί να τεθεί πάνω από την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια και τη ζωή» αναφέρει η ΠΕΟ και προσθέτει ότι «η καπιταλιστική κρίση και οι σκληρές συνέπειές της δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για καμία κοινωνία, για καμία κυβέρνηση και να επιτρέπουν συμπεριφορές και ενέργειες που καταπατούν ανθρώπινες αξίες και δικαιώματα». Στο μήνυμά της σημειώνει επίσης: «Καταδικάζουμε και με αυτή την ευκαιρία την εκμετάλλευση, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί σας, μαζί με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την πάταξη και εξάλειψη τέτοιων φαινομένων».

Καταλήγοντας η ΠΕΟ δηλώνει ότι «αναμένουμε η ελληνική κοινωνία να μην επιτρέψει ποτέ ξανά τέτοιες συμπεριφορές και να πιέσει την κυβέρνηση να πάρει παραδειγματικά μέτρα που να προστατεύουν τους εργαζόμενους από την εκμετάλλευση και την καταπίεση ανεξαρτήτως του χρώματος, της φυλής, της θρησκείας τους».

Συνελήφθησαν οι δράστες

Στην Αμαλιάδα εντοπίστηκαν χτες το πρωί και συνελήφθησαν οι τρεις δράστες που πυροβόλησαν εναντίον των μεταναστών, οι οποίοι διεκδίκησαν τα χρήματα για την εργασία τους στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.

Πρόκειται για έναν 21χρονο, έναν 39χρονο και έναν 27χρονο, σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Ο 21χρονος και ο 27χρονος είναι αδέλφια, ενώ δεν έχουν βρεθεί τα δύο κυνηγετικά όπλα και το πιστόλι με τα οποία πυροβόλησαν.

Ο 21χρονος εντοπίστηκε στο δρόμο, ενώ οι άλλοι δύο συνελήφθησαν, παρουσία εισαγγελέα, σε δικηγορικό γραφείο της πόλης. Χτες πιάστηκε ακόμη ένας 38χρονος για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς, όπως φαίνεται, παρείχε κατάλυμα στους καταζητούμενους επιστάτες. Ο 27χρονος, έχει παρελθόν με παρόμοια βίαιη ενέργεια σε βάρος αλλοδαπού, στην ίδια περιοχή.

Η δικογραφία που σχηματίζεται για τους πυροβολισμούς σε βάρος των μεταναστών εργατών γης αφορά σε κακουργηματικά αδικήματα, ενώ για τον επιχειρηματία - καλλιεργητή φράουλας, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Η δολοφονική επίθεση κατά των μεταναστών που δουλεύουν κάτω από μεσαιωνικές συνθήκες εδώ και χρόνια, «κινητοποίησε» τις αρχές. Στη Μανωλάδα έφθασε χτες το πρωί συνοδευόμενος από κλιμάκια αστυνομικών και επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας. Ο τελευταίος μπορεί να δήλωσε πως δε θα απελαθούν τα θύματα και πως η οικονομική Αστυνομία θα ελέγχει θέματα ανασφάλιστης εργασίας, αλλά μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι οι εμπνευστές του «Ξένιου Δία» και του δόγματος «της ανακατάληψης των πόλεων από τους μετανάστες». Είναι ο ίδιος που διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως «λέω ξεκάθαρα ότι χώρος στην Ελλάδα (σ.σ. για τους μετανάστες) δεν υπάρχει». «Ανακάλυψε» δε «ότι όσον αφορά το ευρύτερο κράτος, δεν υπήρξε πάντα "παρών"», ενώ, στην πραγματικότητα ήταν "παρών" με την πολιτική απουσίας οποιουδήποτε ελέγχου, επιτρέποντας σε μεγαλοεπιχειρηματίες να δρουν ασύδοτα.

Τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στα θύματα της επίθεσης στη Μανωλάδα εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού.

Κύμα αντιδράσεων

Την ένοπλη δολοφονική επίθεση καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους πλήθος Ομοσπονδιών, Σωματείων και Φορέων με ανακοινώσεις τους που φτάνουν αμείωτα από το βράδυ της Τετάρτης:

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Εργαζομένων στο Φάρμακο, Λογιστών, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά, Γάλακτος - Τροφίμων Ποτών.

Τα Εργατικά Κέντρα: Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Σάμου, Λέσβου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Νάουσας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαυρίου, Παλλεσβιακό.

Κλαδικά σωματεία: Οικοδόμων Αθήνας, ΟΤΑ Αττικής, Εργαζομένων στο Φάρμακο Αττικής, Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Παραγωγής και Διακίνησης Τυποποιημένων Προϊόντων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων και Συναφών Τυποποιημένων Προϊόντων Αθήνας, Εργατοϋπαλλήλων Αττικής «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Χαρτεργατών Αττικής, Μετάλλου Αθήνας, Μετάλλου Πειραιά, Μετάλλου Ελευσίνας, Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Ναυπηγοξυλουργών, Εργαζομένων στα εργοστάσια Ελαιουργοσαπουνοποΐας, Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου, Ενωση Λογιστών Αθήνας, Σύλλογος Λογιστών Πειραιά, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ», ΠΑΣΕΤΙΜ, Τραγουδιστών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Οικοδόμων Λάρισας, Ηλεκτροτεχνιτών Ανελκυστήρων Θεσσαλονίκης, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Δέρματος - Υποδηματοποιίας Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες Κεντρικής Μακεδονίας, Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Σωματείου Καταστημάτων «Καρφούρ - Ντία», Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική Θεσσαλονίκης, Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων στη Κλινική «ΓΑΛΗΝΟΣ», Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Καπνεργατών/τριων «ΠΑΓΚΑΠΝΕΡΓΑΤΙΚΟ», Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό, Ιδιωτικών Κλινικών Κεντρικής Μακεδονίας, Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ», Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και σε Επιχειρήσεις παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Νομού Αχαΐας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων νομού Αχαΐας, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας.

Επιχειρησιακά σωματεία: «Σόφτεξ».

Επίσης ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν: Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ΔΗΠΑΚ Πανεπιστημίου Πατρών, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Σύλλογος Φοιτητών Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης, Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, Τοπική Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας και Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας, Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ.

  • Την άγρια ένοπλη δολοφονική επίθεση σε μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα καταδίκασαν χιλιάδες συνταξιούχοι στο χτεσινό τους συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
Το ΚΚΕ στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης

Από περιοδεία του ΚΚΕ στη Μανωλάδα το 2008
Από περιοδεία του ΚΚΕ στη Μανωλάδα το 2008
Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης, και αγωνίζεται μαζί τους για την απόκρουση των βάρβαρων μέτρων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, μέχρι την οριστική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Μόλις έγινε γνωστή η δολοφονική επίθεση σε βάρος των μεταναστών τα μέλη και τα στελέχη του στην περιοχή ανταποκρίθηκαν άμεσα. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα. Επισκέφτηκαν τους τραυματίες στα Νοσοκομεία του Πύργου και του Ρίου, στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας για να τους συμπαρασταθούν και να τους προσφέρουν ό,τι χρειάζονται.

Το Κόμμα διοργάνωσε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς τους μετανάστες στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας κι ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του χωριού. Εγιναν επισκέψεις στα αστυνομικά τμήματα όπου οι τραυματισμένοι μετανάστες είχαν μεταβεί για συμπληρωματικές καταθέσεις, ώστε να μη διανοηθεί κανείς να κινήσει τις διαδικασίες απέλασης σε βάρος όσων δεν έχουν νόμιμα έγγραφα στην κατοχή τους. Την ίδια στιγμή κομμουνιστές βουλευτές έκαναν παρέμβαση στη Βουλή και κατέθεσαν Επίκαιρη Ερώτηση ώστε να σταματήσει το σύγχρονο «δουλεμπόριο» των εργατών γης, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να μην απελαθεί κανείς.

Από την προχτεσινή κινητοποίηση στη Μανωλάδα
Από την προχτεσινή κινητοποίηση στη Μανωλάδα
Θυμίζουμε, ότι τρία στελέχη του ΚΚΕ στην Ηλεία δέχτηκαν το 2008, κατά τη διάρκεια της απεργίας των μεταναστών εργατών γης για μεγαλύτερα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας, τραμπούκικη επίθεση, τους οποίους και τραυμάτισαν, επειδή βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας για να συμπαρασταθούν στους μετανάστες εργάτες γης. Ακολούθησε η μεγαλειώδης παμπελοποννησιακή κινητοποίηση λίγες μέρες αργότερα, όπου μετανάστες εργάτες γης και κομμουνιστές βάδισαν πλάι - πλάι στους κεντρικούς δρόμους της Μανωλάδας.

Από τότε μέχρι και σήμερα το ΚΚΕ δε σταμάτησε ποτέ να πρωτοστατεί με συνεχείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για να σταματήσουν οι εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος εργατών, για να σταματήσει το σύγχρονο δουλεμπόριο και οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας χιλιάδων εργατών στη χώρα μας. Για να ανατραπεί η πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων και αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Τη δολοφονική επίθεση εναντίον των εργατών γης στη Μανωλάδα καθώς και τις συνθήκες σύγχρονου σκλαβοπάζαρου κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται, κατήγγειλε κατά πλειοψηφία χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα αναφέρει: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δολοφονική επίθεση που έγινε εναντίον μεταναστών εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας επειδή διεκδίκησαν δεδουλευμένα 6 μηνών. Τέτοιες ενέργειες μας γυρνάνε εκατοντάδες χρόνια πίσω, στη εποχή των τσιφλικιών, του δίκιου του αφέντη και των επιστατών του, μας γυρνάνε στην εποχή των σκλάβων. Η εκμετάλλευση και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται οι μετανάστες εργάτες γης μόνο ως σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μπορεί να χαρακτηριστεί. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί ξανά στη περιοχή αυτή τον Απρίλιο του 2008 σε βάρος Βούλγαρων εργατών, καθώς και τον Αύγουστο του 2012. Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, που στη συγκεκριμένη επίθεση έχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά, οφείλει να σταματήσει άμεσα. Οσο οι εργαζόμενοι ντόπιοι και μετανάστες θα παραμένουν χωρίς φωνή και δικαιώματα, όσο ζούμε σε μια κοινωνία που κινητήρια δύναμη είναι το κέρδος, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται». Στο ψήφισμά του το ΠΣ Αττικής απαιτεί:

  • Την άμεση απονομή δικαιοσύνης.
  • Τον πλήρη σεβασμό και τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών γης από τους εργοδότες τους, με έλεγχο της εφαρμογής τους από τους αρμόδιους φορείς.
  • Την επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων όλων των εργαζομένων, που καταστρατηγήθηκαν από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών.
Καταδικάζει το ΑΚΕΛ την εγκληματική ενέργεια

Τον «αποτροπιασμό και αγανάκτηση» εκφράζει το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την εγκληματική ενέργεια ιδιοκτητών γης στη Μανωλάδα του Νομού Ηλείας κατά μεταναστών εργατών τους και εκφράζει «τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός δε συμμερίζεται, αλλά αντίθετα καταδικάζει παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες».

Οπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης «οι μετανάστες εργάτες ζητούσαν το αυτονόητο, να πληρωθούν τα μεροκάματά τους μετά από πολλών μηνών εργασία. Αντί αυτού δέχθηκαν την απάνθρωπη στάση των εργοδοτών τους με τους εν ψυχρώ πυροβολισμούς εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο».

Το ΑΚΕΛ «καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την εγκληματική ενέργεια και εκφράζει για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του σε πολιτικές και πρακτικές που είτε ανέχονται, είτε προάγουν, είτε καλύπτουν την εκμετάλλευση, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία», ενώ σημειώνει ότι «δεν θα σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται κατά αυτών των μισάνθρωπων ιδεολογιών και συμπεριφορών και υπογραμμίζει ότι η οικονομική κρίση και οι σκληρές συνέπειές της δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για καμία κοινωνία και καμία κυβέρνηση, επιτρέποντας συμπεριφορές και ενέργειες που καταπατούν ανθρώπινες αξίες και δικαιώματα».

Κλείνοντας ο Γ. Λουκαΐδης τονίζει ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται και να απαιτεί «τη λήψη εκείνων των μέτρων, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους από την εκμετάλλευση και την καταπίεση, ανεξαρτήτως του χρώματος, της φυλής, της θρησκείας τους».

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
«Μαύροι» εργάτες υψηλή κερδοφορία

Οι εργάτες γης στην καλλιέργεια φράουλας απασχολούνται περίπου για 5 - 6 μήνες, κατά την περίοδο κυρίως της συγκομιδής. Στη χώρα μας φέτος καλλιεργήθηκαν γύρω στα 12.000 στρέμματα με φράουλα με το 95% των καλλιεργούμενων εκτάσεων να βρίσκονται συγκεντρωμένες στην Ηλεία και την Αχαΐα.

Πέρσι, από το σύνολο της παραγωγής, που κυμάνθηκε περί τους 42.000 τόνους, οι 26.000 τόνοι εξήχθησαν σε χώρες όπως η Ρωσία, η Βουλγαρία και η Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 20ή θέση παραγωγής φράουλας παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην πρώτη θέση (1,312 εκατ. τόνοι), την Ισπανία στη δεύτερη (514.000 τόνοι) και την Τουρκία στην τρίτη (302.416 τόνοι).

Σε ανάλογες ποσότητες αναμένεται να κυμανθεί και η φετινή παραγωγή σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και του συνδέσμου εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών.

Η συγκομιδή γίνεται μόνο χειρωνακτικά και -όπως λένε οι εμπλεκόμενοι με την καλλιέργεια- απαιτούνται περίπου 75 ημερομίσθια ανά στρέμμα το χρόνο. Το μεροκάματο στην περιοχή ανέρχεται το πολύ στα 23 ευρώ - φέτος «έπεσε» στα 22 ευρώ - και σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι τοπικές ομάδες παραγωγών, το ετήσιο κόστος εργασίας συμμετέχει κατά 40% στο συνολικό κόστος της καλλιέργειας.

Με δεδομένο ότι ολόκληρη η επιχειρηματική δραστηριότητα της φράουλας στηρίζεται στη «μαύρη» εργασία των θεωρούμενων παράνομων μεταναστών, κάτι που το θεωρούν προϋπόθεση για την κερδοφόρα καλλιέργεια της φράουλας και οι ίδιοι οι εργοδότες-παραγωγοί, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το συνολικό αριθμό των εργατών γης στις καλλιέργειες.

Ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και 5.000 εργάτες ή και 7.000 εργάτες - κυρίως μετανάστες από το Μπαγκλαντές, δίχως νόμιμη άδεια παραμονής στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Η τιμή παραγωγού του πρώιμου προϊόντος τον περασμένο Μάρτη ξεπέρασε τα 2 ευρώ το κιλό (αρκετά φορτία εξαγωγών έπιασαν τιμές 2,2 και 2,3 ευρώ), αυτή τη στιγμή κυμαίνεται περί τα 1,6 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωτεχνικών η εγκατάσταση θερμοκηπιακής καλλιέργειας φράουλας φτάνει ακόμη και τα 8.500 ευρώ το στρέμμα την πρώτη χρονιά και στη συνέχεια υπολογίζονται στα 5.500 με 6.000 ευρώ κάθε χρόνο τα έξοδα συντήρησης. Τα ποσά αυτά δείχνουν ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα ακριβή καλλιέργεια, με τέτοιες απαιτήσεις σε κεφάλαια που δεν μπορεί να εξασφαλίσει η συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών αγροτών. Το καλλιεργητικό κόστος (το οποίο δεν περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών καθώς, όπως είπαμε, το σύνολο της καλλιέργειας βασίζεται στην παράνομη εργασία) για έναν παραγωγό βρίσκεται γύρω από το 1 ευρώ για κάθε κιλό προϊόντος, ενώ η μέση τιμή πέρσι έφτασε περίπου το 1,45 ευρώ το κιλό.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Λαϊκή Συμμαχία, κόντρα στις Μανωλάδες

Πάνω στα ταλαιπωρημένα κορμιά των μεταναστών θησαυρίζουν οι μεγαλοκτηματίες

Eurokinissi

Πάνω στα ταλαιπωρημένα κορμιά των μεταναστών θησαυρίζουν οι μεγαλοκτηματίες
Με ανακοίνωσή της με αφορμή την ένοπλη δολοφονική επίθεση σε βάρος εργατών γης η Πανελλαδική Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης τονίζει:

«Η αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν επιστάτες - μπράβοι μεγαλοαγροτών ενάντια σε μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, οι οποίοι διεκδικούσαν τα απλήρωτα μεροκάματα πολλών μηνών, δείχνει το μέλλον που ετοιμάζουν για τους φτωχούς αγρότες η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, με την πολιτική συγκέντρωσης της γης και παραγωγής στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Ενα μέλλον με εργασιακές συνθήκες γαλέρας, στυγνή εκμετάλλευση και φοβερή καταπίεση.

Σήμερα χτύπησαν, με τα όπλα, μετανάστες εργάτες γης, αύριο θα χτυπήσουν ξεκληρισμένους φτωχούς αγρότες που, σαν κολίγοι, θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί στα χωράφια μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ το βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα γίνει πιο γρήγορο και "φαινόμενα" σαν κι αυτά στη Νέα Μανωλάδα θα γενικευτούν.

Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν συμφέρον να μην περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια των μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών. Οχι μόνο γιατί θα πληθύνουν «φαινόμενα» τύπου Νέας Μανωλάδας, αλλά και διότι θα ενταθεί το διατροφικό πρόβλημα των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας, καθώς τα είδη διατροφής θα πουλιούνται πανάκριβα και, ταυτόχρονα, θα αυξηθούν τα διατροφικά σκάνδαλα που απειλούν την Υγεία, ακόμα και τη ζωή των καταναλωτών.

Για να μην οδηγηθεί εκεί η κατάσταση χρειάζεται η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να συγκροτήσουν τη λαϊκή συμμαχία, η οποία, παλεύοντας για την ανατροπή της πολιτικής που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, θα βάζει στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, με κρατικό σχεδιασμό, κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και δημιουργία παραγωγικού συνεταιρισμού, ώστε να διασφαλίζονται φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ