Κυριακή 1 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Κείμενα: Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Το 7ο Συνέδριο της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ

Στις 10 και 11 Ιούνη 2014, θα γίνει στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», το 7ο Συνέδριο της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ. «Φτάνουμε στο Συνέδριο με σχετική ανασύνταξη των δυνάμεων της Ομοσπονδίας», είπε ο Παντελής Τάτσης και συμπλήρωσε: «Το ίδιο το συνέδριο πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση και τη διεκδικητική πορεία της Ομοσπονδίας». Σήμερα ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες και στα 75 σωματεία που έχει η ΠΟΣ - ΟΑΕΕ. Στις αρχαιρεσίες των 74 σωματείων, πήραν μέρος 10.282 συνταξιούχοι, έναντι 8.431, το 2011. Δηλαδή, η συμμετοχή αυξήθηκε κατά 22%. Απ' τις ίδιες αρχαιρεσίες, εκλέχτηκαν 238 αντιπρόσωποι, έναντι 185 (2011), παρουσιάζοντας αύξηση 28,6%. Μετά την ενοποίηση των ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ, η ΠΟΣ - ΤΕΒΕ και η ΠΟΣ - ΤΣΑ προχώρησαν στο 1ο ενωτικό συνέδριο (2008). Είχαν προηγηθεί τα συνέδρια των ξεχωριστών Ομοσπονδιών - 33 της ΠΟΣ - ΤΕΒΕ και 87 της ΠΟΣ - ΤΣΑ.

Χάνουν συντάξεις και περίθαλψη

Με γοργούς ρυθμούς δημιουργείται μια κατηγορία ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, που ενώ συμπληρώνουν το όριο ηλικίας, δεν μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους, λόγω οφειλών προς το Ταμείο, χάνοντας ταυτόχρονα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων είναι σημαντικός, όπως προκύπτει και από τις ίδιες τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 69χρονου, σήμερα, πρώην ασφαλισμένου του ΟΑΕΕ, που θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί μετά από 35 χρόνια ασφάλισης, στις 12/12/2010. Με σύνταξη 1.650 ευρώ, θα έπρεπε μέχρι σήμερα να είχε εισπράξει πάνω από 60.000 ευρώ. Δεν εισέπραξε όμως ούτε ευρώ, γιατί χρωστούσε στον ΟΑΕΕ 27.433,85 ευρώ. Η δυνατότητα ρύθμισης προβλέπει ότι οι οφειλέτες προς τον ΟΑΕΕ μπορούν να συμψηφίσουν ποσό μέχρι 20.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων) με το ποσό 30 συντάξεων κατωτέρων ορίων, αφού πρώτα καταβάλλουν το ποσό πέραν των 20.000 ευρώ.

Το πέραν των 20.000 ευρώ ποσό πρέπει να πληρωθεί εντός διμήνου, αλλιώς ο δικαιούχος χάνει και τη σύνταξη. Για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί, πρέπει να υποβάλει ξανά αίτηση και να πληρώσει εξ ολοκλήρου οφειλές και προσαυξήσεις μέχρι τη μέρα της κατάθεσης αίτησης. Η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται ένα μήνα μετά απ' την πληρωμή των συνολικών οφειλών, και με οριστική απώλεια των αναδρομικών.

Οσοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τους όρους της ρύθμισης οφειλών χάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μένουν χωρίς φάρμακα. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αποκτήσουν βιβλιάριο απορίας απ' την Πρόνοια.

Στη στέρηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους αυτοαπασχολούμενους, που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ επιμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με εγκύκλιο της περασμένης βδομάδας (27/5/2014). Ο ασφαλισμένος, σύμφωνα με τη νομοθεσία, που θα διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός του, δικαιούται παροχές του κλάδου Υγείας για ένα έτος από τη διακοπή της Ασφάλισης, εφόσον έχει εξοφλήσει τις εισφορές ή τις έχει ρυθμίσει και τηρεί τους όρους της ρύθμισης. Μετά, αν δεν ανταποκριθεί, μένει ξεκρέμαστος.

Στις 19 Ιούνη διαδηλώνουμε για την επιβίωσή μας

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, μιλάει για την πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα

«Οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων βρίσκονται "ξανά στο πόδι" σε όλη την Ελλάδα για να υπερασπιστούν τις συντάξεις και να διεκδικήσουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής κάλυψης».

Μ' αυτήν την επισήμανση ξεκίνησε η συζήτηση με τον Παντελή Τάτση, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΠΟΣ) - ΟΑΕΕ, για την πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 19 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την κινητοποίηση οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΠΟΣ Δημοσίων Υπαλλήλων, ΠΟΣ ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΟΤΑ και οι Πανελλήνιες Ενώσεις ΟΣΕ, ΕΛΤΑ και ΝΑΤ. Θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το τρίπτυχο, λέει ο Π. Τάτσης, της άμεσης επίθεσης είναι ήδη θεσμοθετημένο:

1. Από την 1/7/2014 μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις, που θα δίνονται όχι στη βάση των εισφορών που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος, αλλά με βάση τα χρήματα που θα συγκεντρώνει το ενιαίο ταμείο επικουρικών συντάξεων.

2. Από την 1/1/2015 εφαρμόζεται το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, των 360 ευρώ και κάτω, εάν φυσικά το κράτος θα μπορεί να καλύπτει αυτό το ποσό.

3. Μετά την ψήφιση του νόμου 4254/2014 καταργούνται - χωρίς να αντικατασταθούν από ισοδύναμες εισφορές των εργοδοτών - πάνω από 100 κοινωνικοί πόροι, που θα προκαλέσουν αφαίμαξη 500 εκατ. ευρώ απ' τα επικουρικά ταμεία.

Ο Π. Τάτσης μιλά στον συντάκτη του «Ριζοσπάστη»
Ο Π. Τάτσης μιλά στον συντάκτη του «Ριζοσπάστη»
«Είμαστε υποψιασμένοι, λέει ο Π. Τάτσης, ότι μετά τις εκλογές θα παρθούν σκληρότερα μέτρα. Μάλιστα, τις υποψίες μας φρόντισαν να ενισχύσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση απ' το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, την περασμένη Τετάρτη. "Η Ελλάδα ...μπαίνει φέτος στην ανάκαμψη κι ετοιμάζεται να μπει σε μακροχρόνια ανάπτυξη" είπε ο Αντώνης Σαμαράς. "Να αναλάβετε τη δική σας εθνική ευθύνη, να ανταποκριθείτε στο προσκλητήριο που σας απευθύνουμε για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη" είπε ο Αλέξης Τσίπρας».

-- «Και πού είναι το κακό στην ανάπτυξη;», θα αναρωτηθεί κάποιος...

-- Το πρωτεύον είναι προς όφελος ποιου γίνεται η ανάπτυξη. Εμείς, οι κτίστες της μεταπολεμικής Ελλάδας, ακούσαμε μεγαλοστομίες για ευρωπαϊκούς παραδείσους. Ζήσαμε την ένταξη στην ΕΟΚ - αυτόν το «λάκκο των λεόντων» - και τώρα βιώνουμε τις αντιλαϊκές επιλογές που εφαρμόζονται και στη χώρα μας, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Θυμάμαι τους «κοινωνικούς διαλόγους» στη δεκαετία του 1990. Κυριαρχούσε η ιδέα της απαλλαγής απ' τα «βαρίδια» που επιβαρύνουν τα «κόστη της αγοράς» και εμποδίζουν τις «υγιείς επιχειρήσεις» και τον «ανταγωνισμό».

-- Και ποια ήταν τα «βαρίδια»;

-- Μισθοί, συντάξεις και αυτοαπασχολούμενοι. Μισθοί και συντάξεις κατακρεουργήθηκαν. Η μέση σύνταξη στον ΟΑΕΕ είναι 630 ευρώ. Μόνο απ' την κατάργηση των δώρων το 2012, οι 1,7 εκατ. συνταξιούχοι όλων των Ταμείων θα χάσουν στο τέλος του 2014 9,2 δισ. ευρώ. Απ' αυτά τα 1,04 δισ. ευρώ θα τα χάσουν οι 350.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ, την τελευταία τετραετία μπήκαν λουκέτα σε 200.000 επιχειρήσεις, που συνετρίβησαν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, σε συνθήκες κρίσης. Πάνω από 370.000 επιχειρήσεις (σε σύνολο 700.000) έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, που σημαίνει ότι πολλές από αυτές που χρωστούν, έχουν τεθεί σε αδράνεια ή έχουν ήδη κλείσει. Γι' αυτό ακούγεται πια στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΟΑΕΕ ότι οι εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου του ασφαλισμένου φτάνουν μόνο για συντάξεις 7,5 χρόνων - παραγνωρίζοντας τους άλλους φόρους των αυτοαπασχολούμενων.

-- Ποια είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ;

-- Σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Εργασίας το 2008, ο ΟΑΕΕ έπρεπε να είχε αποθεματικά 50,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με στοιχεία του Μάρτη 2014, ο ΟΑΕΕ έφτασε να χρωστά 758 εκατ. ευρώ προς τρίτους, τα οποία παρακρατάει, για να μπορεί να πληρώνει συντάξεις. Απ' αυτά, 200 εκατ. είναι στο ΙΚΑ και 126 εκατ. στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, που άρχισε να λειτουργεί απ' την 1/8/2011. Για τον ίδιο λόγο, βρίσκεται σε εκκρεμότητα και ο κοινωνικός τουρισμός των συνταξιούχων, παρότι έχουν συγκεντρωθεί 12,5 εκατ. ευρώ απ' τις κρατήσεις των συντάξεων απ' το 2010.

Ο ΟΑΕΕ υπονομεύτηκε - όπως έγινε συνολικά με την Κοινωνική Ασφάλιση - από τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Τα αποθεματικά των Ταμείων έγιναν το λίπασμα της μεταπολεμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στις δεκαετίες του 1990 και 2000 τα αποθεματικά παίχτηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο. Τελευταία το λεγόμενο κούρεμα των ομολόγων ήταν καθαρά «κλέψιμο» και λεηλάτησε τα Ταμεία.

Η αδυναμία καταβολής των εισφορών σε συνδυασμό με τη μειωμένη -τη μικρότερη μέσα στην πενταετία- κρατική επιχορήγηση δημιουργεί στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ οργανικό έλλειμμα 466,868 εκατ. ευρώ για το 2014. Η κυβέρνηση μειώνει σταθερά τη χρηματοδότηση προς την Κοινωνική Ασφάλιση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε οι ιδιωτικές εταιρείες να αναδειχτούν σε κυρίαρχους παίχτες στο νέο σύστημα της Ασφάλισης, όπου ο ασφαλισμένος θα ξέρει πόσα θα πληρώνει, αλλά δεν θα ξέρει αν θα πάρει σύνταξη, ούτε και το ύψος της. Από 12,6 δισ. ευρώ το 2013, η κρατική χρηματοδότηση στα 10,5 δισ. για φέτος και στα 9,7 δισ. το 2015 και το 2016.

-- Πώς προετοιμάζετε την πανελλαδική κινητοποίηση;

-- Καθημερινά, με πρωταγωνιστές τα σωματεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, γίνονται εξορμήσεις, επαφές και συσκέψεις με τους συνταξιούχους, σε όλη τη χώρα. Η μαζικοποίηση των σωματείων και η οργάνωση της συμμετοχής στις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα συνολικά των λαϊκών στρωμάτων, θα αποτελέσουν το αντίβαρο στη βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο - και μακριά από κάθε εφησυχασμό - μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος για μια πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, η οποία θα ικανοποιήσει και τις σύγχρονες ανάγκες των συνταξιούχων.

Βασικό μέτωπο πάλης της κοινωνικής συμμαχίας

-- Μπορεί ο λαός να εμποδίσει τις ανατροπές; Με τι στόχους τον καλείτε να παλέψει;

-- Σε κανέναν εργαζόμενο, σε κανέναν ασφαλισμένο νέο ή παλιό, δεν επιτρέπεται να υπάρχει η αυταπάτη ότι θα παρθούν πίσω, χωρίς όρους σύγκρουσης και πάλης ή με ανάθεση και αναμονή, κατακτήσεις και δικαιώματα που προήλθαν από σκληρούς, αιματηρούς, πολύχρονους αγώνες.

Ούτε η τωρινή κυβέρνηση, φυσικά, αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν θέλει να δεσμευτεί για την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντιασφαλιστικών νόμων. Εχουν ως οδηγό τους τις αποφάσεις της ΕΕ που περιλαμβάνει η στρατηγική «Ευρώπη 2020» και η «Λευκή Βίβλος» για τις συντάξεις.

Ασφαλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή μετά τον εργασιακό βίο, θα του προσφέρει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και Περίθαλψης, δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτό το σύστημα που σαπίζει και ζέχνει.

Είναι υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να ανακόψει την επίθεση, να προτείνει και να επιβάλει άμεσα μέτρα. Στις σημερινές συνθήκες κάθε επιμέρους μάχη για να μπει εμπόδιο στα νέα σχέδια ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για να έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική, πρέπει να ενταχθεί στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με βάση αυτό, οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό δεν αφορούν μόνο τους συνταξιούχους και τις συνταξιουχικές οργανώσεις. Είναι βασικό μέτωπο πάλης, αφορά όλους τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία. Οι συνταξιουχικές οργανώσεις ήδη προετοιμάζονται για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 19 Ιούνη ως συνέχεια των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος.

Τα εργατικά σωματεία έχουν καθήκον να κάνουν δική τους υπόθεση το συλλαλητήριο, να πάρουν αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής για να μην περάσει το νέο πετσόκομμα στις συντάξεις, το νέο χτύπημα στο Ασφαλιστικό.

Προαποφασισμένα τα μέτρα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης

Συνέντευξη με τον Θανάση Γκώγκο, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά

Για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα, με αιχμή τα επικουρικά ταμεία, ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Θανάση Γκώγκο, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά.

***

-- Ποια είναι τα βασικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης;

-- Τα Ταμεία βρίσκονται ήδη σε απελπιστική κατάσταση. Χωρίς ουσιαστική κρατική συμμετοχή ή εγγύηση και με ρημαγμένα έσοδα, θα φτάσουν να «πληρώνουν» ό,τι μπορούν. Αυτό σημαίνει ότι ετοιμάζεται νέα «σφαγή» σε συντάξεις και παροχές Υγείας, Πρόνοιας. Αργά ή γρήγορα θα επιχειρηθεί να ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους. Το έχουν ήδη αποφασίσει για την επικουρική και για το εφάπαξ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού ρίχνει τις συντάξεις στο 60%, ενώ από το 2020 πέφτουν στο 48% του συντάξιμου μισθού, από το 70% που είναι σήμερα.

Η βασική σύνταξη μέχρι τα 360 ευρώ, που θα εγγυάται το κράτος από το νέο έτος, μαζί με την αναλογική που θα καθορίζεται από τα έτη ασφάλισης, θα βρίσκονται κάτω από διαρκές μικροσκόπιο για μειώσεις, με την καθιέρωση της ρήτρας αυτόματης μείωσης συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην υπάρχουν σε αυτά ελλείμματα.

Παράλληλα, προετοιμάζουν αρνητικές αλλαγές στα χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015, ίσως και νωρίτερα. Με την κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, έρχεται είτε δραματική μείωση των συντάξεων, είτε αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 12 χρόνια. Αυτό αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως μητέρες ανήλικων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και άλλους.


Στη διαδοχική ασφάλιση προωθείται η εκ βάθρων αλλαγή των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, κάνοντας πιο αυστηρές τις ηλικιακές προϋποθέσεις. Επίσης, έχει ανοίξει η συζήτηση και προετοιμάζουν το έδαφος για συντάξεις ανάλογα και με την «περιουσιακή κατάσταση» του ασφαλισμένου, όπως περιγράφει η «Λευκή Βίβλος», δηλαδή με τη μετατροπή των περιουσιακών στοιχείων - π.χ. της κατοικίας - σε πρόσθετο εισόδημα και κριτήριο συνταξιοδότησης.

-- Ειδικά στα ζητήματα της επικουρικής ασφάλισης, βλέπουμε έντονη κινητικότητα. Ποιος είναι ο στόχος τους;

-- Ο στόχος είναι προφανής και διατυπωμένος. Θέλουν να ξεμπερδέψουν με τις επικουρικές συντάξεις. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε επίσπευση των μέτρων. Δηλαδή, από τον επόμενο μήνα, αντί το Γενάρη του 2015, οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν παραπέρα, με την καθιέρωση ρήτρας αυτόματης μείωσης συντάξεων, που περιγράψαμε προηγουμένως.

Από το 2015 θα υπάρχει ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ. Προδιαγράφεται η συγχώνευση της επικουρικής σύνταξης με την κύρια, μέσω αναλογιστικών μελετών, με τελικό στόχο να υπάρξει ένα Ταμείο για όλους μέχρι το 2017.

Σοβαρά προβλήματα, επίσης, θα προκαλέσει η κατάργηση κοινωνικών πόρων σε αρκετά Ταμεία. Με νόμο που υπήρχε στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο, καταργούνται πάνω από 50 «κοινωνικοί πόροι» για 22 επικουρικά ταμεία, κλάδους και ταμεία εφάπαξ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη κάλυψης των απωλειών από εργοδοτική εισφορά ούτε φυσικά αντίστοιχη χρηματοδότηση - κάλυψη από το κράτος.

Η διάλυση της επικουρικής, όπως τη γνωρίζαμε, σημαίνει είσοδο των ασφαλιστικών πολυεθνικών εταιρειών, δηλαδή ιδιωτική ασφάλιση χωρίς να υπάρχει καμιά εγγύηση για το ύψος της συνταξιοδοτικής απολαβής. Σε αυτήν την κατεύθυνση πυκνώνουν οι μελέτες, οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες που παίρνουν τα «αρπαχτικά» στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Με τις νέες σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις και τη συγχώνευση ή κατάργηση όλων των επικουρικών ταμείων, θα προχωρήσουν σε νέα μείωση εισφορών, σε νέα μείωση του εργοδοτικού «κόστους». Οι μειωμένες εισφορές θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για τη συμμετοχή στα επαγγελματικά ταμεία, ενώ θα δοθούν ενδιάμεσα φορολογικά κίνητρα. Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται αναμόρφωση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τα επαγγελματικά ταμεία και τις επαγγελματικές συντάξεις με συμμετοχή και της ιδιωτικής ασφάλισης.

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και άλλες δυνάμεις παρουσιάζουν τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό σαν αποτέλεσμα των μνημονίων. Είναι έτσι;

-- Η σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι αποτέλεσμα απανωτών χτυπημάτων από τα τέλη της δεκαετίας του '70 και επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές - αναδιαρθρώσεις υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, δεν γίνονται για «νοικοκύρεμα» των οικονομικών, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη. Προωθούνται σ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με συγκεκριμένες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Εφαρμόζονται ανεξάρτητα από το αν κυβερνούν φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές ή κεντροαριστερές δυνάμεις, με τη συμμετοχή και μεταλλαγμένων κομμουνιστικών κομμάτων. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων, με μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, με τη μείωση του λεγόμενου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Επιδιώκουν να πάρουν πίσω ένα μέρος της υπεραξίας που υπάρχει με τη μορφή των κοινωνικών παροχών. Σχεδιάζουν ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα λειτουργεί όπως τα εξατομικευμένα ασφαλιστικά συμβόλαια που πουλάνε οι ιδιωτικές εταιρείες, ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε τα κατώτερα όρια συντάξεων.

Το παράδειγμα της χρεοκοπίας της ΕΝΡΟΝ στις ΗΠΑ, που άφησε ανασφάλιστους και χωρίς σύνταξη χιλιάδες εργαζόμενους, η χρεοκοπία του ιδιωτικού ασφαλιστικού συστήματος στην κρίση της Αργεντινής, οι απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αγγλία, αλλά και στη χώρα μας το κλείσιμο της ασφαλιστικής ΑΣΠΙΣ έχουν φανερώσει το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Από αυτή την επίθεση κανένας δεν μένει άθιχτος, όποτε και αν συνταξιοδοτηθεί, σε όποιο Ταμείο κι αν είναι ασφαλισμένος. Ο στόχος είναι ό,τι ισχύει για τις επικουρικές συντάξεις να επεκταθεί στην κύρια σύνταξη, να μην υπάρχει καμία ουσιαστική συμμετοχή και εγγύηση του κράτους. Η σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής θα οδηγήσει σε συνεχείς αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Για την Ελλάδα έχει νομοθετηθεί αυτόματος μηχανισμός αναπροσαρμογής κάθε τρία χρόνια, αρχίζοντας από το 2020. Ετσι γίνεται η εφαρμογή και στη χώρα μας του πλαισίου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν είναι «εφεύρεση» του μνημονίου, ούτε ελληνική πρωτοτυπία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η αιτία της οικονομικής κρίσης είναι ο «ακραίος νεοφιλελεύθερος» τρόπος διαχείρισης, αθωώνοντας στην ουσία το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Συσκοτίζει, σκορπά σύγχυση στους εργαζόμενους καθώς γνωρίζει πολύ καλά ως κόμμα του «ευρωμονόδρομου» ότι η πολιτική και οι οδηγίες της ΕΕ προωθούν ελαστικές μορφές απασχόλησης, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, δουλειά χωρίς συγκροτημένα μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα. Παρ' όλα αυτά παροτρύνει τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν ως δήθεν ασπίδα προστασίας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, τις ίδιες τις οδηγίες της ΕΕ.

Παράλληλα, δικά τους στελέχη, μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δίνουν εξετάσεις με δηλώσεις και τοποθετήσεις τους για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων. Η ΓΣΕΕ, από την άλλη, προκλητικά με σημαία το δημογραφικό και τη «γήρανση» του πληθυσμού, προσπαθεί να κάνει κτήμα των εργαζομένων τα επιχειρήματα της ΕΕ, να γίνουν πιο ευκολοχώνευτα τα μέτρα που προετοιμάζονται.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ