Κυριακή 24 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ
Μαζική, γενικευμένη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα

Λεηλασία του λαού με διόγκωση φόρων και επιβολή νέων χαρατσιών στη λαϊκή κατανάλωση για το κλείσιμο της «αξιολόγησης»

Σε μαζική, γενικευμένων διαστάσεων αφαίρεση λαϊκού εισοδήματος προχωρά από το αμέσως επόμενο διάστημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέσω των νέων φορολογικών διατάξεων, τόσο από την πλευρά της άμεσης φορολογίας όσο και την απογείωση των έμμεσων φόρων που φορτώνονται πάνω στη λαϊκή κατανάλωση. Η απόδοση των νέων μέτρων για το κρατικό ταμείο φτάνει στα 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και είναι ισόποσα μοιρασμένη (από 1,8 δισ.) σε άμεσους και έμμεσους φόρους και άλλα χαράτσια, ενώ βέβαια αποτελεί τμήμα της αντιλαϊκής επίθεσης σε συνέχεια των μέτρων που προηγήθηκαν στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων αλλά και ενόψει της επόμενης φουρνιάς που θα ακολουθήσει, είτε σε περίπτωση «επιτυχίας» των αντιλαϊκών μέτρων είτε και σε περίπτωση «αποκλίσεων» ή άλλων «αστοχιών».

Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην ίδια ρότα με αυτή των προκατόχων της, έχει ήδη προχωρήσει και εφαρμόζει μέτρα, όπως η προηγούμενη διόγκωση των συντελεστών ΦΠΑ (αποφέρει στο κρατικό ταμείο 1,3 δισ. το χρόνο), η συρρίκνωση των επιστροφών φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, η αύξηση της παρακράτησης φόρου και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες και σειρά από άλλα τέτοια μέτρα. Ηδη, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 έχουν προβλεφτεί παρεμβάσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ και έπεται η συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, τόσο στο έδαφος του τρίτου μνημονίου όσο και πέραν αυτού, με στόχο τη μόνιμη «παραγωγή» των ματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, τουλάχιστον στο 3,5% του ΑΕΠ και μάλιστα σε μακροπρόθεσμη περίοδο.

Φοροληστεία σε αποδοχές από 649 ευρώ το μήνα

Με πρώτο βήμα τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου και τις περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις να ξεκινούν από μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις που αντιστοιχούν σε αποδοχές της τάξης των 649 ευρώ το μήνα, κλιμακώνεται η φοροληστεία απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Και βέβαια, πρόκειται μόνο για το σκέλος της φοροληστείας από την πλευρά της άμεσης φορολογίας. Αυτή, με τη σειρά της, θα βρει τη συνέχειά της με νέα χαράτσια πάνω στην κατανάλωση, μέσω των οποίων φορτώνουν νέα βάρη σε όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά, επί της ουσίας από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

1) Καθιερώνεται ενιαία κλίμακα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες), που διαμορφώνεται ως εξής:

-- 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

-- 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

-- 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ

-- 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.

Το έμμεσο αφορολόγητο όριο στη νέα κλίμακα μειώνεται από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, καθώς η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το αφορολόγητο δεν εφαρμόζεται στους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες. Σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμενοι που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με «δελτίο παροχής υπηρεσιών» (τα γνωστά «μπλοκάκια») στερούνται ακόμη - ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο αφορολόγητο. Παράλληλα, το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων επιβαρύνεται και από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, που έρχονται να κουμπώσουν με τις φορολογικές διατάξεις. Σε περίπτωση εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και από «μπλοκάκι», το εισόδημα αθροίζεται και ο φόρος υπολογίζεται με την κλίμακα των μισθωτών, αλλά η έκπτωση φόρου των έως 2.000 ευρώ υπολογίζεται μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που αφορά τους μισθούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090 μέχρι 9.550 ευρώ, οι οποίοι έως τώρα καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι 100 ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα, οι επιβαρύνσεις, μέσω της φορολογικής κλίμακας, ακουμπάνε όλα τα εισοδήματα ΑΠΟ 9.090 ευρώ μέχρι 25.000 ευρώ.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα νιώσουν τις μειώσεις στην τσέπη τους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2) Με τη νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που προβλέπει το νομοσχέδιο, θα ισχύουν συντελεστές φόρου που θα επιβάλλονται κλιμακωτά ως εξής:

-- 2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 μέχρι τα 20.000 ευρώ

-- 5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 μέχρι 30.000 ευρώ

-- 6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 μέχρι 40.000 ευρώ κ.ο.κ.

Ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε μισθούς και συντάξεις επίσης θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους.

Η νέα φορολογική κλίμακα, σε συνδυασμό με τα χαράτσια της «αλληλεγγύης», φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων από 9.090 μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο.

Για παράδειγμα, η επιβάρυνση στα εισοδήματα από 10.000 μέχρι 12.000 ευρώ διαμορφώνεται στα 100 ευρώ.

Μειώσεις φόρου προβλέπονται στα εισοδήματα από 28.000 μέχρι 44.000 ευρώ, όπως επίσης και για μεγαλύτερα προσωπικά εισοδήματα που κυμαίνονται από 52.000 μέχρι 58.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιστροφή φόρου (μέχρι 2.000 ευρώ) θα υποχωρεί κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από 20.000, δηλαδή θα ισχύει και για προσωπικά εισοδήματα μέχρι 220.000 ευρώ, στο πλαίσιο της «φορολογικής δικαιοσύνης» και ενώ απογειώνεται η φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων...

3) Για τα εισοδήματα από ακίνητα παραμένει η αυτοτελής κλίμακα φορολόγησης, που διαμορφώνεται ως εξής:

-- Για ετήσιο ποσό μέχρι 12.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15%. Σε αυτό το πλαίσιο, λαϊκά νοικοκυριά που αποκτούν εισόδημα από νοίκια από 1.000 μέχρι 12.000 ευρώ, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο από 40 μέχρι και 480 ευρώ το χρόνο.

-- Για ενοίκια από 12.000 έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 33% στο 35%, ενώ καθιερώνεται συντελεστής 45% για τα μεγαλύτερα ποσά.

4) Προβλέπεται, επίσης, η αυτοτελής φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων επί των επιχειρηματικών κερδών με συντελεστή 15% (από 10%), χωρίς βέβαια να αθροίζεται στη φορολογική κλίμακα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η φορολογία επί των μερισμάτων (15%) διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα ακόμη και από το συντελεστή (22%) που ισχύει στο πρώτο κλιμάκιο των μισθωτών - συνταξιούχων...

Συμπληρώνουν τα αντιλαϊκά πακέτα

Δεδομένη θεωρείται και η παραπέρα απογείωση του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, μέτρο που εκτιμάται ότι θα αποφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό «φρέσκο» χρήμα από 400 μέχρι και 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Και βέβαια, πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά αντίστοιχη παρέμβαση μέσα στο τελευταίο 10μηνο, σε συνέχεια των μαζικών αυξήσεων και των μετατάξεων εμπορευμάτων και υπηρεσιών λαϊκής κατανάλωσης σε υψηλότερους συντελεστές.

Ταυτόχρονα, τα αντιλαϊκά παζάρια περιστρέφονται και γύρω από το εύρος του «εφεδρικού» αντιλαϊκού «πακέτου», που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους. Πρόκειται για ποσά τα οποία, κατά τους υπολογισμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κλειδώνουν στα 3,6 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η συζήτηση με τους «θεσμούς» εστιάζει και στην παραπέρα τμηματική συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, και μάλιστα όχι με τη μορφή του «εφεδρικού» μέτρου, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με βάση τη «συμβιβαστική πρόταση» από την πλευρά της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Ευρωζώνης κατέθεσε «συμβιβαστική πρόταση» που προβλέπει τη σταδιακή συρρίκνωση του άτυπου αφορολόγητου (για μισθωτούς και συνταξιούχους) στα 8.182 ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

Ειδικότερα προβλέπεται:

-- Για τα εισοδήματα του 2016, η επιστροφή φόρου συμπιέζεται στα 2.000 ευρώ, από 2.100 ευρώ σήμερα, ώστε το αφορολόγητο να πέσει στα 9.091 ευρώ (από 9.550).

-- Για τα εισοδήματα του 2017, να τύχουν έκπτωσης φόρου 1.900 ευρώ, ώστε το αφορολόγητο να περιοριστεί στα 8.640 ευρώ.

-- Για το 2018, η επιστροφή φόρου διαμορφώνεται στα 1.800 ευρώ και το αφορολόγητο στα 8.182 ευρώ.

Στο αντιλαϊκό τραπέζι, είτε προς άμεση εφαρμογή είτε προς ένταξη στο «εφεδρικό πακέτο», βρίσκονται επίσης:

-- Η απογείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης από 13% στο νέο επίσης αυξημένο «κανονικό» συντελεστή, που διαμορφώνεται στο 24% (από 23%).

-- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις βενζίνες, μέχρι και 10 λεπτά ανά λίτρο.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, με κατεύθυνση την εξομοίωσή του με τον ΕΦΚ που ισχύει στις βενζίνες.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, στο φόντο μάλιστα της σχετικής απαλλαγής των βιομηχάνων!

-- Παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

-- Αύξηση φόρων στον καπνό και τα τσιγάρα, κατά τουλάχιστον 0,50 ευρώ ανά πακέτο.

-- Επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

-- Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με κατεύθυνση τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία.

-- Θέσπιση ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων, με την παροχή κινήτρων σε μερίδες της εγχώριας πλουτοκρατίας που έχουν φυγαδεύσει αδήλωτα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και σε άλλους «φορολογικούς παραδείσους».

-- Δέσμευση για μη θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή για περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων.

-- Μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών.

-- Μείωση των προστίμων για όσους βρίσκονται σε φάση φορολογικού ελέγχου και επιθυμούν να συνεργαστούν με τις αρχές για την αποκάλυψη των εισοδημάτων τους.

-- Η αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία.

-- Η επιβολή τέλους για την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητής τηλεφωνίας.

-- Κατάργηση του «χαμηλού» συντελεστή ΦΠΑ 6% που ισχύει για φάρμακα, βιβλία, θέατρα και σειρά από άλλα νέα μέτρα.


Α. Σ.

Το ΚΚΕ για το θέμα με τις βουλευτικές συντάξεις

Ανακοίνωση, για το θέμα που προέκυψε σχετικά με την εξαίρεση των βουλευτικών συντάξεων από τις περικοπές που προβλέπει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την Πέμπτη την παρακάτω ανακοίνωση:

«Σχετικά με την εξαίρεση των βουλευτικών συντάξεων από τις περικοπές, που περιέχονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο της κυβέρνησης και που καταδικάζει το λαό μας σε συντάξεις πείνας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει ότι επανειλημμένα έχει ζητήσει την πλήρη κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων, με πρόταση νόμου που έχει καταθέσει. Ο λαός μας πρέπει να ξεσηκωθεί για να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος της κυβέρνησης, που οδηγεί στο σφαγιασμό των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων».

Το ζήτημα δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς σ' αυτό οι συντάξεις των βουλευτών δεν εντάσσονταν στο νέο υπερταμείο (ΕΦΚΑ), άρα δεν εφαρμόζονταν σ' αυτές όλες οι αρνητικές διατάξεις του νέου νόμου.

Η εξήγηση από το υπουργείο Εργασίας ήταν ότι οι βουλευτικές συντάξεις που αποδίδονταν μέχρι το 2012, ήταν «κατ' απονομή», καταβάλλονταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και άρα δεν καταβάλλονταν εισφορές σε κάποιο Ταμείο, για να ενταχθεί κι αυτό με τη σειρά του στο υπερταμείο του ΕΦΚΑ. Από το 2012, με την αλλαγή της νομοθεσίας, οι βουλευτές παίρνουν πλέον σύνταξη από τον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένοι πριν εκλεγούν.

Εξέλιξη στο θέμα υπήρξε την Πέμπτη, όταν ο υπουργός Εργασίας επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου και κατά την έξοδό του δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός μού ζήτησε και αποδέχτηκα απολύτως να μην υπάρξει η εξαίρεση των βουλευτών από το νέο ΕΦΚΑ και οι βουλευτές, οι παλιοί, θα παίρνουν συντάξεις από το νέο φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Κατατέθηκε στη Βουλή το αντιασφαλιστικο νομοσχέδιο

«Γκρίζα ζώνη» η αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων

Συμφωνία επήλθε με το κουαρτέτο για το Ασφαλιστικό, μετά τη συνάντηση που είχε ο Γ. Κατρούγκαλος την Πέμπτη με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών θεσμών. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. Η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Δευτέρας και θα συνεχιστεί τη βδομάδα μετά το Πάσχα.

«Η συμφωνία για το Ασφαλιστικό έκλεισε», ήταν η δήλωση του υπουργού Εργασίας την Πέμπτη μετά τη συνάντηση. Ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ακόμα ότι έγινε δεκτή η πρόταση για αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις (1% τα τρία πρώτα χρόνια και 0,5% τα τρία επόμενα, με ισοκατανομή ανάμεσα σε ασφαλισμένους και εργοδότες).

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, το «κενό» που μένει να διευθετηθεί σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό στόχο για το Ασφαλιστικό είναι 70 εκ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα «τεχνικά κλιμάκια». Πάντως, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε «αντισυνταγματικό» το νέο Ασφαλιστικό, στο σύνολό του, αν και η γνωμοδότησή του δεν είναι δεσμευτική.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Γ. Κατρούγκαλο, από το νομοσχέδιο εξαιρέθηκαν τα άρθρα που αφορούν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Πρόκειται για τα άρθρα 47 και 48 του νομοσχεδίου. Με το πρώτο, οριζόταν η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών ΑΕ», με μοναδικό μέτοχο τον ΕΦΚΑ. Η εταιρεία αυτή θα τελούσε υπό την εποπτεία του Δημοσίου και αναλάμβανε τη διαχείριση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας όλων των συγχωνευμένων και συγχωνευόμενων Ταμείων «χάριν του δημοσίου συμφέροντος, κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας».

Το άρθρο 48 προέβλεπε τη σύσταση «Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών» και συγχώνευση σε αυτήν των εταιρειών ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ και ΑΕΔΑΚ ΑΟ ΑΕ, που διαχειρίζονταν έως τώρα μέρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι φανερό ότι η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών και τα αποθεματικά τους είναι αντικείμενο παζαριού με το κουαρτέτο, πιθανά μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών για την αξιοποίηση συνολικά της περιουσίας του Δημοσίου.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήριο μεθαύριο Τρίτη, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα

Θα προηγηθεί στις 12 μ. ανοιχτή συνέντευξη Τύπου - συζήτηση για το Ασφαλιστικό, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Συλλαλητήριο την Τρίτη και στη Θεσσαλονίκη

Από παλιότερο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
Από παλιότερο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
Παναττικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΠΑΜΕ, μεθαύριο Τρίτη 26 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα, ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση. Καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και νέες, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, να δώσουν μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο και να δυναμώσουν με τη δράση τους την προετοιμασία της 48ωρης γενικής απεργίας.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει στο κάλεσμά του: «Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα. Είναι ώρα να στείλουμε πιο δυνατό το μήνυμα: "Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο, να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία". Τέρμα οι θυσίες για τα κέρδη των πλουτοκρατών. Ζητάμε δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δε θα επιτρέψουμε από φόβο να ζήσουμε στη φτώχεια, στη σύγχρονη σκλαβιά, στη ζωή χωρίς μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Δε θα παραδώσουμε την Ασφάλιση στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών που περιμένουν στη γωνία! Δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας, τον κόπο, τον ιδρώτα και το αίμα μας». Στο συλλαλητήριο καλεί και η ΠΑΣΕΒΕ.

Για το συλλαλητήριο έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, όλες στις 6.15 μ.μ.: Πλατεία Κάνιγγος, Συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ΕΒΕ. Σταθμός ΗΣΑΠ Μοναστηράκι, Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά. Στύλοι Ολυμπίου Διός, Λαϊκές Επιτροπές Νότιου Τομέα και Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας. Πλατεία Ομόνοιας, Λαϊκές Επιτροπές Βόρειου Τομέα, Α΄ Αθήνας - Γαλατσίου, Δυτικής Αθήνας, Θριασίου - Μεγαρίδας, Μεσογείων - Λαυρεωτικής, ΟΓΕ, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι, Συνταξιουχικά Σωματεία.

Συνέντευξη Τύπου - συζήτηση για το Ασφαλιστικό

Νωρίτερα την ίδια μέρα (Τρίτη 26/4), στις 12 μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), το ΠΑΜΕ οργανώνει ανοιχτή συνέντευξη Τύπου - συζήτηση, με θέμα «Τα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και τα χειρότερα που έρχονται. Οργάνωση της 48ωρης απεργίας - απάντησης στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς». Θα συμμετάσχουν ομοσπονδίες, σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων, ελευθεροεπαγγελματιών, επιστημόνων, γυναικών και φορείς της νεολαίας.

Συλλαλητήριο οργανώνει το ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 26/4, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλώντας σε κλιμάκωση ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ανάλογες δραστηριότητες αναπτύσσονται, με πρωτοβουλία των ταξικών συνδικάτων και των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, σε όλη τη χώρα, για την προπαγάνδιση και την καλύτερη οργάνωση της 48ωρης απεργίας. Τις προηγούμενες μέρες έγιναν συγκεντρώσεις σε πόλεις όπως τα Χανιά, η Κοζάνη, η Πάτρα, το Αγρίνιο, η Λάρισα, η Ζάκυνθος και άλλες. Την Τρίτη συλλαλητήριο θα γίνει και στην Καβάλα, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Την Τετάρτη στη Νάουσα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου.

Στις 8/5 ο ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς

Στο μεταξύ, με απεργία και απεργιακή συγκέντρωση - συναυλία στο Σύνταγμα, την Κυριακή 8 Μάη, στις 10.30 π.μ., τιμάει το ΠΑΜΕ τη φετινή Πρωτομαγιά. Σημειώνουμε ότι η συναυλία αλληλεγγύης, που θα γίνει στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης, έχει τον τίτλο «Ενα τραγούδι για τον πρόσφυγα». Στη Θεσσαλονίκη, η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση μετέφερε το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη 3 Μάη, μια μέρα μετά τις αργίες του Πάσχα, σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια να υπονομεύσει τη συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, που παίρνουν αντικειμενικά το χαρακτήρα της σύγκρουσης με τα αντιλαϊκά μέτρα σε Ασφαλιστικό - Φορολογικό, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης με 48ωρη γενική απεργία. Απόφαση για απεργία στις 8/5 πήρε η ΓΣΕΕ.

Απεργία στο Εμπόριο

Τέλος, η σημερινή Κυριακή 24/4 και η μεθεπόμενη, 8/5, είναι δύο από τις επτά Κυριακές του χρόνου που προβλέπεται από το νόμο να είναι ανοιχτά τα καταστήματα. Ο νόμος διατηρείται από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία υπονομεύει παραπέρα την αργία της Κυριακής.

Σήμερα 24/4, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συμμετέχει στην απεργία που έχει προκηρυχθεί από την Ομοσπονδία του κλάδου και καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα γραφεία του. Σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο «Καρφούρ Μακεδονία» καλούν, επίσης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα.

Τριπλασιάζονται οι εισφορές για τη μικρομεσαία αγροτιά

Το 2022, οι ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη και υγεία θα φτάσουν στο 27,20% του καθαρού εισοδήματος

Μεγάλη αύξηση των εισφορών, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να μην μπορέσει ν' ανταποκριθεί, προβλέπει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους αγρότες. Σύμφωνα με αυτό, από το β' εξάμηνο του 2015, ξεκινάει η σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών για τη σύνταξη και από το 2017 και για την υγεία.

Συγκεκριμένα, από το β' εξάμηνο του 2015 (αναδρομικά) και για το 2016, αυξάνεται από 7% στο 10% ο συντελεστής εισφοράς σύνταξης, με αποτέλεσμα να επέρχονται αυξήσεις που στην κατώτερη πρώτη κλίμακα Ασφάλισης θα είναι για το β' εξάμηνο του 2015 από 376,5 ευρώ σε 457,5 ευρώ και για το 2016 από 753 σε 915 ευρώ. Ανάλογα, στις επόμενες κλίμακες, οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες.

Από 1/1/2017 καταργούνται οι 7 ασφαλιστικές κλίμακες και στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται σύμφωνα με το καθαρό εισόδημα. Ο συντελεστής σύνταξης ανεβαίνει στο 14% το 2017, στο 16% το 2018, στο 18% το 2019, στο 19% το 2020, στο 19,5% το 2021 και στο 20% το 2022.

Επιπλέον, αυξάνεται η εισφορά για την υγεία από 2,5% στο 6,95%. Συγκεκριμένα σε 4,73% το 2017, σε 5,84% το 2018 και 6,95% το 2019 και μετά, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,25% για την αγροτική εστία. Ετσι, η συνολική επιβάρυνση του αγρότη/κτηνοτρόφου για την Ασφάλισή του (σύνταξη, υγεία, αγροτική εστία) φτάνει στο 27,20% στο καθαρό εισόδημά του το 2022.

Ο πίνακας που παρουσιάζουμε δίνει ένα ενδεικτικό παράδειγμα για το πώς διαμορφώνεται η εισφορά ενός αγρότη με 10.000 ευρώ καθαρό ατομικό εισόδημα, ασφαλισμένου στην τρίτη κλίμακα σήμερα, όπου είναι ασφαλισμένη η πλειοψηφία των αγροτών. Οπως προκύπτει, έχουμε σταδιακή αύξηση των εισφορών μέχρι τριπλασιασμού τους το 2022, τη στιγμή που το 50% των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ αγροτών αδυνατεί να πληρώσει σήμερα τις εισφορές του.

Καταδικασμένοι σε συντάξεις πείνας

Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αναγνωρίζει ζημιές ή ένα οποιοδήποτε καθαρό εισόδημα, αλλά επιβάλλει υποχρεωτικό κατώτερο καθαρό εισόδημα το 70% του κατωτέρου μισθού του άγαμου εργαζόμενου άνω των 25 ετών, ο οποίος σήμερα είναι 586 ευρώ. Αρα, το 70% είναι 410,20 ευρώ το μήνα, δηλαδή 4.922,40 ευρώ το χρόνο. Αυτό, λοιπόν, το ποσό είναι το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα, στο οποίο θα υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία που θα υποχρεούται να καταβάλλει κάθε αγροτοκτηνοτρόφος, οι οποίες είναι: 4.922,40 Χ 27,20% = 1.339 ευρώ.

Με το ίδιο κατώτατο ποσό επιβαρύνεται η αγρότισσα και κάθε άλλο ασφαλιζόμενο ενήλικο μέλος της ίδιας οικογενειακής εκμετάλλευσης, που δεν έχει άλλη Ασφάλιση. Το πραγματικό οικογενειακό εισόδημα θα επιμερίζεται σε σύζυγο και ενήλικα ασφαλιζόμενα παιδιά και δεν μπορεί να είναι μικρότερο για τον καθένα από το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα.

Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στο πραγματικό εισόδημα μόνο στην περίπτωση που αυτό υπερκαλύπτει το άθροισμα του κατώτερου ασφαλιστέου εισοδήματος, που επιμερίζεται εξίσου για κάθε ασφαλιζόμενο μέλος. Τέλος, οι αγρότες που θα βγουν στη σύνταξη στα 67 χρόνια, θα παίρνουν μετά το 2030, ολόκληρη την «εθνική» σύνταξη των 384 ευρώ, δηλαδή μια σύνταξη πείνας και ένα ελάχιστο επιπλέον ποσό (ανταποδοτικό), το οποίο για 20 χρόνια εισφορές είναι κάτω από 100 ευρώ.

Καταδικάζουν τους αυτοαπασχολούμενους σε συντάξεις πείνας

Στην κατώτερη κλίμακα, οι αποδοχές μετά από 35 χρόνια Ασφάλισης δεν θα φτάνουν ούτε τα 600 ευρώ

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό, που κατατέθηκε στη Βουλή, βρίσκεται στην ίδια ρότα με τους νόμο Σιούφα, το σχέδιο Γιαννίτση, το ΠΔ 258, τον νόμο Λοβέρδου κ.λπ. Δηλαδή, παραπέρα περιορισμός του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, προώθηση της ανταποδοτικότητας των ασφαλιστικών εισφορών, νέες ευκαιρίες για την ιδιωτική Ασφάλιση. Στο σημείωμα αυτό, θα ασχοληθούμε μόνο με τι εισφορές θα πληρώνουν και τι συντάξεις θα προσδοκούν στο εξής οι ασφαλισμένοι του καταργουμένου ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο ΟΑΕΕ και τα άλλα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων απορροφούνται στο νέο ασφαλιστικό φορέα, τον ΕΦΚΑ. Οι εισφορές θα είναι στο εξής 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος για τη σύνταξη και 6,95% για την υγειονομική περίθαλψη. Το κατώτερο εισόδημα υπολογισμού είναι ο βασικός μισθός (σήμερα 586 ευρώ). Επιπλέον, παραμένει η εισφορά για την ανεργία που υπήρχε και προηγούμενα.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης

Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων, με συντελεστές αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη Ασφάλισης, θα γίνεται με τον τρόπο που περιγράφεται στον Πίνακα 1. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη του πίνακα είναι τα εξής: Προβλέπονται συντάξεις πείνας, 198 ευρώ για το μόχθο μιας ζωής και 384 ευρώ ελεημοσύνη, για να μη λιμοκτονήσει ο συνταξιούχος. Ποιος μπορεί άραγε να ζήσει με 582 ευρώ;


Μάλιστα, αυτό το ποσό αντιστοιχεί στην ανώτερη προσδοκώμενη σύνταξη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να τη μειώσουν κι άλλο. Οπως, αν θα καταφέρει κάποιος να συμπληρώσει 35 χρόνια Ασφάλισης, αν θα λάβει ολόκληρη την «εθνική σύνταξη», αν τα ποσοστά αναπλήρωσης δε μειωθούν κι άλλο μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αν οι επόμενες αναλογιστικές μελέτες καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι, και πάλι, το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι «βιώσιμο» κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι η μέση σύνταξη που χορηγεί ο ΟΑΕΕ, είναι κάτω από τη μισή αυτής που δικαιούται «στα χαρτιά» ένας ασφαλισμένος με 35 χρόνια ένσημα. Μπορούμε, επομένως, να φανταστούμε τι έχει να γίνει με «οροφή» σύνταξης όπως η παραπάνω.

Στους «καλοθελητές» που θα ισχυριστούν ότι, όποιος θέλει μεγαλύτερη σύνταξη ας ανεβεί κλίμακα, επισημαίνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ δηλώνει σήμερα εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Η μονοπώληση τρώει το εισόδημα και οι φανφάρες περί «επιχειρηματικότητας» και «ανταγωνιστικότητας» αφορούν λίγους και εκλεκτούς, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται και τόσο για τη σύνταξη που θα πάρουν.

Επομένως, θέλοντας και μη, η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, θα ενταχθεί στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και θα εισπράξει τη σύνταξη που αναφέρεται παραπάνω, στην καλύτερη περίπτωση.

Αποσύρεται ολοένα και περισσότερο το κράτος


Από τον Πίνακα 2 που δημοσιεύουμε, επιβεβαιώνεται επίσης ότι στόχος κάθε αλλαγής στο ασφαλιστικό σύστημα είναι η μείωση των συντάξεων (η μικρή «ανάκαμψη» της τελευταίας γραμμής του πίνακα δεν άφορα την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων όπως εξηγήσαμε παραπάνω και έγινε για διευκόλυνση της σύγκρισης).

Από τον ίδιο πίνακα προκύπτει και μια άλλη σημαντική πλευρά των ασφαλιστικών νόμων: Ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να δίνει όλο και μεγαλύτερη εισφορά για όλο και μικρότερη σύνταξη. Δηλαδή, ο κρατικός προϋπολογισμός, όσο περνούν τα χρόνια, διαθέτει όλο και λιγότερα για το ασφαλιστικό σύστημα.

Να, πώς υπονομεύεται μια σημαντική παράμετρος του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι αυταπόδεικτο ότι, κάθε κρατικός πόρος που «εξοικονομείται» από τις λαϊκές ανάγκες χρηματοδοτεί τα καπιταλιστικά κέρδη. Δηλαδή, δεν έφταναν τα αποθεματικά που ροκάνισε το μεγάλο κεφάλαιο, σήμερα έχει βάλει για τα καλά στο μάτι και τους κοινωνικούς πόρους που σωρεύονται από την φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.

Και μια παράμετρος ακόμα. Με το νέο σχέδιο νόμου η ανταποδοτικότητα των εισφορών έφτασε πολύ κοντά στις αποδόσεις της ιδιωτικής ασφάλισης. Η άρση της υποχρεωτικότητας της Ασφάλισης σε δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο και η εξίσωση ιδιωτικής και δημόσιας Ασφάλισης είναι το επόμενο βήμα. Να, πώς ανοίγουν νέοι ορίζοντες κερδοφορίας στην ιδιωτική Ασφάλιση. Αυτά ισχύουν, άλλωστε, στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Τέλος, με βάση τα παραπάνω κριτήρια θα επανυπολογιστούν και η ήδη αποδιδόμενες συντάξεις. Η απάλειψη της «προσωπικής διαφοράς» δεν μπορεί να χρυσώσει το χάπι, καθώς αργά ή γρήγορα οι μειώσεις από τον επανυπολογισμό θα εκφραστούν και ονομαστικά στη σύνταξη.

ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ξεπλένει προηγούμενες ανατροπές και φέρνει νέες

Πραγματική «τομή» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο

Από προηγούμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ

*

Από προηγούμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Καθώς πλέον ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό βρίσκεται στη Βουλή, γίνεται φανερό το βάθος των αντιδραστικών ανατροπών που επιφέρει. Στην πραγματικότητα, ο νέος νόμος, με τη δημιουργία του νέου ασφαλιστικού μοντέλου, της «νέας αρχιτεκτονικής» που έλεγε ο αρμόδιος υπουργός, δεν προσθέτει απλά κάποιες νέες περικοπές στις συντάξεις, δεν επιφέρει μόνο ορισμένες νέες χειρότερες αλλαγές σε πλευρές της Ασφάλισης. Το βασικό με το νέο νόμο είναι ότι αυτός σε βάθος χρόνου διαμορφώνει τις βάσεις ενός νέου ασφαλιστικού τοπίου και γι' αυτό αποτελεί τομή.

Αυτό αφορά όλες τις παραμέτρους του νέου Ασφαλιστικού: Ξεκινώντας από το «σπάσιμο» της παλιάς ενιαίας σύνταξης σε δύο τμήματα, στη λεγόμενη «εθνική» και «ανταποδοτική», τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε δραστικά μικρότερες συντάξεις στους νέους συνταξιούχους, μέχρι το νέο καθεστώς των επικουρικών που τις ωθούν προς εξαφάνιση, την κατάργηση των κατώτερων ορίων, αλλά και του ΕΚΑΣ, την υπονόμευση της 15ετίας, τις νέες προϋποθέσεις για τις συντάξεις χηρείας, τις ανατροπές στις αναπηρικές, τις νέες αυξημένες εισφορές για μεγάλα τμήματα ασφαλισμένων, τη δημιουργία ενός μοναδικού φορέα ασφάλισης για δημόσιο και ιδιωτικό, μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Αφορά, επίσης, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης, που και αυτό μειώνεται δραστικά. Το ζοφερό σκηνικό συμπληρώνουν πλήθος άλλων διατάξεων, που διαμορφώνουν ένα νέο αντιασφαλιστικό πλαίσιο - βόμβα στα ασφαλιστικά δικαιώματα για τους σημερινούς ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και κυρίως τις γενιές που ακολουθούν.

Ο,τι κόπηκε, κόπηκε

Οσον αφορά στις συντάξεις που σήμερα αποδίδονται, η επιδείνωση δεν αφορά μόνο στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο προσθέτει μια νέα μείωση (τη 12η) πάνω στις παλιές, κόβοντας επιπλέον τις επικουρικές, όταν αυτές, αθροιζόμενες με τις κύριες, ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό. Το χειρότερο είναι ότι μέσα από τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων που δίνονται μέχρι τώρα, με βάση το νέο μοντέλο οι μειώσεις που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια νομιμοποιούνται και «κλειδώνουν».

Ο περίφημος επανυπολογισμός γίνεται ο μηχανισμός για να βρει νομιμοποίηση ο ισχυρισμός ότι οι μειώσεις αυτές ήταν «δίκαιες» και ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι κακώς λάμβαναν τα ποσά που είχαν εκδώσει τα Ταμεία τους σύμφωνα με τις παλιές προϋποθέσεις. Κατά συνέπεια, το νέο μοντέλο γίνεται η «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για να ξεπλυθούν όλες οι προηγούμενες περικοπές.

Το ίδιο ισχύει και για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς πλέον και η περικοπή αυτή νομιμοποιείται με το νέο νόμο, παρά το γεγονός ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα συνεχίζουν να καταβάλλουν 14 μηνιαίες εισφορές το χρόνο. Ετσι, από την προεκλογική υπόσχεση για επιστροφή της 13ης σύνταξης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νομοθετεί αμετάκλητα την απόδοση 12 συντάξεων το χρόνο.

Με το νέο νόμο καταργούνται τα κατώτερα όρια κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και το ΕΚΑΣ. Ομως, τα κατώτερα όρια (486 ευρώ στο ΙΚΑ με 15ετία) πρόσφεραν μια ελάχιστη προστασία σε όσους ασφαλισμένους δεν είχαν την τύχη στον εργάσιμο βίο τους να έχουν συνεχή απασχόληση ή ήταν θύματα της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας που επέβαλλαν οι εργοδότες καπιταλιστές, των χαμηλών μισθών. Ηταν ταυτόχρονα ένας μηχανισμός όπου αποτυπωνόταν η εσωτερική αλληλεγγύη του συστήματος, η οποία πλέον καταργείται οριστικά.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2002, όταν διαπιστώθηκε ότι η αποσύνδεση - που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του '90 - των κατώτερων συντάξεων από το ύψος των κατώτερων μεροκάματων των μισθωτών και λόγω του πληθωρισμού οδηγούσε μεγάλα τμήματα συνταξιούχων σε κατάσταση φτώχειας. Τώρα καταργείται και το ΕΚΑΣ, αποδεικνύοντας ότι ο νόμος όχι μόνο δεν προστατεύει τους «αδύνατους», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά χτυπά ειδικά αυτή την ομάδα συνταξιούχων.

Λιγοστεύει η συμμετοχή του κράτους

Η θεσμοθέτηση της λεγόμενης «εθνικής» σύνταξης όχι μόνο δεν αντικαθιστά τα κατώτερα όρια, αλλά δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, αφού η απόδοση ολόκληρου του ποσού των 384 ευρώ εξαρτάται από τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτό γίνεται το πρώτο βήμα για να καταργηθεί η 15ετία, καθώς πλέον στο νέο μοντέλο τα 15 χρόνια δεν κατοχυρώνουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, ούτε τα ελάχιστα.

Στην πραγματικότητα, το «σπάσιμο» της παλιάς ενιαίας σύνταξης σε δύο τμήματα, πέραν των άλλων συνεπειών, είναι ο μηχανισμός εκείνος γα να περιορίσει στο ελάχιστο την κρατική χρηματοδότηση προς το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ), η οποία πλέον περιορίζεται μόνο στην κάλυψη της μίζερης «εθνικής» σύνταξης.

Ετσι πετυχαίνεται η σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του συστήματος και η ελαχιστοποίηση της συνεισφοράς του σε αυτό. Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, παραδέχτηκε ότι το νέο μοντέλο στην πλήρη εφαρμογή του θα επιφέρει μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης από το 17% του ΑΕΠ σήμερα στο 7% - 8% τις επόμενες δεκαετίες! Κατά συνέπεια, η «δικαιοσύνη» και η «ισονομία», όπως και η «βιωσιμότητα» του συστήματος, είναι προπαγανδιστικά φούμαρα.

Στην ίδια λογική, δεν αναγνωρίζονται ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα και για τους δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων, αφού και αυτοί θα λαμβάνουν ολόκληρη την «εθνική» μόνο στην περίπτωση αναπηρίας άνω του 80%. Αντίθετα, δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας θα λαμβάνουν μόλις το 50% ή το 75% της «εθνικής».

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται τρεις ταχύτητες αναπηρικών συντάξεων, πέραν της αναθεώρησης προς το δυσμενέστερο όλου του καθεστώτος απόδοσης των αναπηρικών που προβλέπει ο νόμος. Και ενώ γίνονται αυτά τα αίσχη σε βάρος των αναπήρων ασφαλισμένων και των δικαιούχων τους, η κυβέρνηση τολμά να μιλά για μοντέλο «ισονομίας» και «δικαιοσύνης».

Το ίδιο βάναυση και προκλητική είναι η διάταξη που αφορά τις συντάξεις χηρείας (θανάτου), καθώς τίθεται ως όριο για το δικαιούχο η συμπλήρωση του 55ου έτους. Δηλαδή, αν μια οικογένεια χάσει τον εργαζόμενο που δουλεύει και ο/η δικαιούχος είναι 50 ετών, θα λάβει μόλις για τρία χρόνια τη σύνταξη χηρείας και μετά θα περιμένει μέχρι το 67ο έτος για να ξαναπάρει το τμήμα της σύνταξης που δικαιούται! Είναι και αυτός ένας τρόπος για να καταδικάζονται οι οικογένειες που χάνουν κάποιο οικείο τους πρόσωπο στην πλήρη ένδεια και να τιμωρούνται από πάνω, γιατί είχαν μικρή ηλικία όταν επήλθε η απώλεια!

Αντί επιλόγου

Μετά απ' όλα αυτά, σε ένα πράγμα θα συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση: Οτι η μεταρρύθμισή της έχει «ταξικό πρόσημο», όπως έλεγε ο υπουργός Εργασίας όταν την παρουσίασε για πρώτη φορά, πριν από μερικούς μήνες. Μόνο που αυτό είναι το πρόσημο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που περνάει πάνω από τα συντρίμμια των ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού. Απ' αυτή τη σκοπιά, η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι μια γενναία συνεισφορά προς το μεγάλο κεφάλαιο, με μεγάλες αποδόσεις, τόσο στο άμεσο όσο και στο μακροπρόθεσμο μέλλον.


Γ. ΖΑΧ.

«Εαρινή επίθεση» στους επιστήμονες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση της εργαζόμενης που αρνήθηκε να υπογράψει την κατάπτυστη Σύμβαση
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση της εργαζόμενης που αρνήθηκε να υπογράψει την κατάπτυστη Σύμβαση
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου - λαιμητόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση που παρουσίασε, την περασμένη βδομάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε συνδυασμό με την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων ενάντια σε εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα διαμορφώνουν συνολικά το τοπίο κλιμάκωσης της επίθεσης στην εργατική τάξη.

Το κεφάλαιο επιδιώκει, μέσω της διασφάλισης φθηνής εργατικής δύναμης, να θωρακίσει την κερδοφορία του. Το νέο Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με τη φοροαφαίμαξη, οδηγεί αρκετούς αυτοαπασχολούμενους εκτός επαγγέλματος, εξασφαλίζοντας νέα μερίδια στην αγορά, νέα πεδία κερδοφόρων επενδύσεων για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εκτοξεύει την αφαίμαξη των αυτασφαλισμένων επιστημόνων, που μπορεί να είναι τόσο αυτοαπασχολούμενοι όσο και μισθωτοί. Παραδοσιακά, με μπλοκάκι αμειβόταν ένας αυτοαπασχολούμενος που πουλούσε το προϊόν της ατομικής εργασίας του «ανεξάρτητα», σε πολλούς διαφορετικούς αγοραστές.

Ωστόσο, το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ ή «μπλοκάκι») αποτελεί πλέον κυρίαρχη μορφή παροχής εξαρτημένης εργασίας σε πολλούς κλάδους, όπου απασχολούνται μισθωτοί επιστήμονες. Την τελευταία 15ετία, το «μπλοκάκι» μετατράπηκε σε όπλο στα χέρια της εργοδοσίας, για να συγκαλύπτει σχέσεις πραγματικής μισθωτής εργασίας, ενώ πλέον διευρύνεται και στο Δημόσιο (βλ. πρόσφατη ρύθμιση για πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας με ΔΠΥ).

Αφορά χιλιάδες εργαζόμενους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία, με σταθερό μηνιαίο μισθό, με συμβατικό ωράριο και έλεγχο - εποπτεία της εργασίας τους και του προϊόντος αυτής απ' τον εργοδότη, που όμως με τυπικούς - νομικούς όρους καταγράφονται ως αυτοαπασχολούμενοι.

Αβάσταχτες εισφορές για μια σύνταξη «φιλοδώρημα»

Η κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά τις λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδιά της. Το τελικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις χειρότερες από τις προβλέψεις του αρχικού σχεδίου!

Εξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς με μπλοκάκι επιστήμονες, με εισφορές που θα υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, το ύψος των οποίων ανέρχεται στο εξωφρενικό 38% του εισοδήματός τους. Για το σύνολο των ασφαλισμένων (τυπικά μισθωτούς, μισθωτούς με μπλοκάκι και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες) ισοπεδώνει τις συντάξεις και τις άλλες παροχές τής μόνο κατ' όνομα, πλέον, Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης για 40 χρόνια εργασίας διαμορφώνεται στο 42,8%, μειωμένο από 30% έως 40% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης είναι μειωμένο σχεδόν κατά 6% ακόμα και σε σχέση με το εξοργιστικά χαμηλό του προσχεδίου. Η περίφημη «εθνική σύνταξη» (το «εγγυημένο» επίδομα πτωχοκομείου) θα δίνεται σε 20 αντί για 15 χρόνια δουλειάς. Ενώ για όσους έχουν συμπληρώσει τη 15ετία, θα χορηγείται μειωμένο κατά 10%.

Οι περίφημες «εκπτώσεις» για τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς με μπλοκάκι επιστήμονες που επινόησε η κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονώσει την οργή, αποτελούν κοροϊδία, καθώς θα ισχύσουν μόνο μεταβατικά για την τριετία 2017 - 19. Οι άνεργοι με «μπλοκάκι» ή χωρίς δουλειά αυτοαπασχολούμενοι με μηδενικό ή ισχνό εισόδημα, καλούνται να πληρώσουν το ελάχιστο ποσό εισφορών των 2.830 ευρώ ετησίως, για να εξασφαλίσουν υγειονομική κάλυψη και μια σύνταξη πτωχοκομείου.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ακόμα κι αυτές οι «εκπτώσεις» - ψίχουλα για τους νέους επιστήμονες (αντί για 20% προβλέπεται μειωμένη εισφορά για την κύρια σύνταξη: 14% για τα πρώτα 2 χρόνια από την πρώτη υπαγωγή τους στην Ασφάλιση, και 17% για την επόμενη τριετία) απλώς θα μετακυλιστούν στο τέλος του ασφαλιστικού βίου και, μάλιστα, έντοκα!!!

Η σύγκριση που επιχειρεί η κυβέρνηση, ώστε να εμφανίσει «ευνοημένους» (βεβαίως μόνο ως προς το σκέλος των εισφορών ασφάλισης) τους αυτασφαλισμένους επιστήμονες με πολύ χαμηλό εισόδημα, γίνεται σε σχέση με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που διαμορφώθηκαν την τελευταία περίοδο.

Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2006 και μετά, με τη συνευθύνη των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ (και τον τότε πρόεδρο του ΤΕΕ να ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ) που στήριξαν τον εμβληματικό, ως προς την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας, Ν. 3518/2006 για το ΤΣΜΕΔΕ. Ο νόμος αυτός και όσοι ακολούθησαν οδήγησαν εκτός Ασφάλισης τα 2/3 των αυτασφαλισμένων μηχανικών. Ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό έρχεται να επιταχύνει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση σε κλάδους όπως αυτοί όπου παραδοσιακά είναι διευρυμένη η εργασία αυτοαπασχολούμενων όπως σε μια σειρά από επιστημονικές ειδικότητες.

Αυτό είναι, άλλωστε, και το περιεχόμενο της γενικής πολιτικής που εφαρμόζεται, με την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση και πιστοποίηση των επαγγελμάτων, την εκπαιδευτική πολιτική κ.ά.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει συμμετοχή των εργοδοτών στην Ασφάλιση των εργαζομένων με μπλοκάκι με υποχρέωση καταβολής του 13,3% απ' το 38% των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών επί του μισθού τους. Το ποσό αυτό θα το μετακυλίσει ο εργοδότης άμεσα στις απολαβές του εργαζόμενου, όπως άλλωστε έχει την ευχέρεια να πράξει μέσω των ατομικών συμφωνητικών. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί τελεσίδικα το «μπλοκάκι» ως βασικό τρόπο αμοιβής της εξαρτημένης εργασίας.

Αλλωστε, το 13,3% παραμένει μικρότερο απ' την εργοδοτική επιβάρυνση για έναν τυπικά μισθωτό, καθώς ο εργοδότης εξακολουθεί να μην πληρώνει εισφορές για Επικουρικό και Υγεία. Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει τα κίνητρα του εργοδότη για απασχόληση των μισθωτών με ΔΠΥ.

Ταυτόχρονη επίθεση και στις εργασιακές σχέσεις

Ομως, η επίθεση του κεφαλαίου δεν περιορίζεται στο Ασφαλιστικό ούτε μόνο στη νέα φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι επιχειρούν να λύσουν τα χέρια τους από εργασιακά δικαιώματα, ισοπεδώνοντας τις εργασιακές σχέσεις.

Το τελευταίο διάστημα, η εργοδοσία και ιδιαίτερα οι μεγάλοι όμιλοι προωθούν ατομικές Συμβάσεις που περιλαμβάνουν απαράδεκτους όρους που παραπέμπουν στον 19ο αιώνα. Ο αντεργατικός χαρακτήρας τέτοιων Συμβάσεων περιλαμβάνει ρήτρες που επιχειρούν να εισαγάγουν στις Συμβάσεις των εργαζομένων αλλοδαπό Εργατικό Δίκαιο, αντιδραστικότερο απ' το ελληνικό, αξιοποιώντας το γεγονός πως η επιχείρηση έχει έδρα σε άλλη χώρα, παρά το γεγονός πως οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται στην Ελλάδα, ενώ οι όροι αφορούν και εργαζόμενους που εργάζονται στην Ελλάδα.

Με την υλοποίηση τέτοιων Συμβάσεων, ο εργαζόμενος για να βρει το δίκιο του θα πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια της χώρας όπου έχει έδρα η επιχείρηση. Αλλες κραυγαλέες διατάξεις είναι η απαίτηση δέσμευσης του εργαζόμενου ότι δε θα πληρώνεται σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθένειας ή τραυματισμού (ζητώντας του να διορίσει έναν αναπληρωτή για να κρατήσει ανοικτή τη θέση εργασίας του στον όμιλο μέχρι να επιστρέψει στη δουλειά) και να συμφωνήσει ρητά πως αν αρρωστήσει για αθροιστικά πάνω από 15 μέρες/έτος απολύεται. Τον υποχρεώνουν να υπογράψει ρητή «δήλωση» ότι δε θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο του ομίλου και ότι θα αποζημιώνει ο ίδιος τον εργοδότη σε περίπτωση που προκύψουν απαιτήσεις κάποιου πελάτη προς τον όμιλο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι το κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας στην επιχείρηση BIOSAR του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο όμιλος εκδικητικά απέλυσε εργαζόμενη μηχανικό με μπλοκάκι, γιατί αρνήθηκε να υπογράψει ατομική Σύμβαση με τέτοιους πρωτοφανείς καταχρηστικούς όρους και απευθύνθηκε για στήριξη στο σωματείο του κλάδου της.

Η προώθηση αλλοδαπού Εργατικού Δικαίου είναι απότοκο της Οδηγίας Μπολκεστάιν. Οι Συμβάσεις αλλοδαπού - βρετανικού Δικαίου σήμερα (Παναμά κ.ο.κ. αύριο;) μέσω εξωχώριων εταιρειών (με εξωχώρια φορολόγηση), σε συνδυασμό με τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, αποτελούν τμήμα μιας συνολικότερης επιδίωξης του κεφαλαίου για την υπέρβαση της κρίσης και θωράκιση της κερδοφορίας του, με νέες θυσίες των εργαζομένων.

Οι Συμβάσεις Εργασίας με μπλοκάκι με τέτοιους όρους εργασίας συνοψίζουν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το εφιαλτικό μέλλον των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που επιδιώκουν να επιβάλλουν το κεφάλαιο και η ΕΕ, με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το δίκιο του λαού θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα!

Στόχος αυτής της πολιτικής είναι να απαλλαγεί το κεφάλαιο απ' τις ασφαλιστικές εισφορές και να ελαττωθεί το «βάρος» συμμετοχής του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση, ώστε να εξασφαλιστούν νέοι πόροι χρηματοδότησης των μονοπωλιακών ομίλων. Γι' αυτό και το Ν/Σ έχει την ενεργό στήριξη του ΣΕΒ, των υπόλοιπων εργοδοτικών φορέων και των δανειστών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί στην πραγματικότητα να ρίξει τη «χαριστική βολή» στην Κοινωνική Ασφάλιση, όπως τη γνωρίσαμε, στη μεγάλη κατάκτηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος που προέκυψε μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Η αντιασφαλιστική επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - άρχουσας τάξης αφορά το σύνολο του λαού, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, άνεργους και συνταξιούχους. Δεν αφορά έναν μεμονωμένο κλάδο ή μια μεμονωμένη κατηγορία. Δεν περιορίζεται στο Ασφαλιστικό, αλλά περιλαμβάνει το σύνολο των όρων ζωής και εργασίας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για τις επόμενες δεκαετίες. Γι' αυτό και η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι κοινή, ενιαία και αποφασιστική.

Κανένα σωματείο και κανένας κλάδος εργαζομένων δεν μπορεί να αποκρούσει μόνος του αυτήν τη συνολική αντεργατική επίθεση. Χρειάζεται συνολική ανασύνταξη του κινήματος που θα σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την ΕΕ, οργάνωση της πάλης με τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, το ΠΑΜΕ, απομονώνοντας σε κάθε χώρο τις δυνάμεις του εργοδοτικού και του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Μ' αυτή την κατεύθυνση, το λαϊκό κίνημα μπορεί να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα οργάνωσης μιας λαϊκής συμμαχίας που θα ανοίξει το δρόμο για να γίνει ο λαός κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.


Του
Ηλία ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΚΗ*
* Ο Ηλίας Τσιμπουκάκης είναι μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ